Keresés

Részletes keresés

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26425

Ha 11.16-tól vagy tgyáson, amit megtehetsz, mert a -28. naptól már igényelheted, akkor 11.15-én még járadékot kapsz és csak 11.16-tól kell ezt szüneteltetni. Bemész a munkaügyi központba, praktikusan valamivel előtte, és megmondod, hogy tgyást igényelsz, ehhez kéred ettől a naptól szünteltetni az álláskeresési segélyt. Erről kapsz egy határozatot és kitöltik az igényléshez szükséges foglalkoztatói igazolást.

Utána minden megegyezik azzal, ahogy bármilyen más jogviszonyban álló tgyást igényel, tehát kell hozzá

- terhesállományba vételről szóló igazolás, amit ha nagyon nem lehet beszerezni (ez elég gyakori, mert az orvosoknak fogalmuk sincs róla, hogy mi ez), akkor kiskönyvvel és az igénylés kezdő időpontjáról szóló nyilatkozattal is lehet helyettesíteni

- munkanélküli szüneteltetéséről szóló határozat

- foglalkoztatói igazolás

-  eredeti születési anyakönyvi kivonat

-  kórházi tartózkodást, szülést igazoló 10-es keresőképtelenségi kódos kórházi igazolás

- oep honlapjáról letölthető formanyomtatvány (nyilatkozat tgyáshoz),amiben nyilatkozol, hogy ki után kéred a tgyást, más ellátást nem igényeltél és nem dolgozol mellette

Vagy először beviszed - lakhely szerinti mephez - az első, szülés előtt is rendelkezésre álló részét és utána szülés után a többit, vagy majd akkor az egészet, visszamenőleg így is fogod kapni.

Családi pótlék, anyasági: lakhely szerinti illetékes MÁK Családtámogatási Irodánál

Előzmény: szisszi (26419)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26424

Annyi bérzett napot átlagolnak, amennyi az irányadó időszak biztosított napjaiban van.

Neked biztosításból bőven meglesz a 180 nap, mert az előző 2 évből valamennyi vállalkozós időszak is beleszámít, úgyhogy a jogosultságod rendben lesz, de az ellátás kezdete és az előző év január 1. között bérezett napból  - remélem, így már érthető, hogy két külön dologról van szó - már távolról sem lesz 180, kevesebb lesz és a kevesebből számítanak egy átlagot.

De ez nem is gond, mert ez csak annál érdekes, aki minimálbér kétszeresénél többől számított tgyásra pályázik, annak az alapja ugyanis 180-nál kevesebb bérezett nappal a kevesebb napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.

Előzmény: okosjoska (26416)
tucsinke Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26423
Kedves Szakbarbár!

Igazából egy kérdéssel fordulok önhöz, de ez elég összetett. Kislányom most júliusban volt két éves és jelenleg GYES-t kapok utána. Szeretnénk testvért addig mig be nem tölti a 3. élet évét. Vissza nem szeretnék még menni dolgozni, csak a 2. gyerek után. Ha most ősszel esetleg már terhes lennék még 3 hónapig a GYES-en lennék és utána ki venném a felhalmozódott szabadságom. Az utolsó 2-3 hónapra pedig elmennék táppénzre. Igy is megkapnám e még a max GYEDET? A bruttó bérem 130.00,- !

Valaki azzal riogat, hogy csak a GYES-nek megfelelő összeget kapnám. Egy kicsit konyítok a TB-hez. De inkább az ön válaszának hiszek.

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdv

Tünde
lakol3 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26422
Kedves Szakbarbár!
2 rövid kérdés:

1. Ha a nejem aug.1-ig (gyerek ekkor 2 éves) GyED-et kapott, egy esetleges novemberi TGYÁS-igénylésnél (2.gyerek) ez a megelőző GyED-es időszak biztosítottságot jelent-e? (szvsz. szeptember végétől volna egy munkája a szülésig.)

2. A TGYÁS egy hónappal a szülés várható időpontja előtt igényelhető-e?

PS:
Korábban kértem a segítségedet, határnapos vita volt a TB és köztünk (valamikor január-február időszak.) Akkor azt ígértem, hogy referálok a fejleményekről. Nos, a GYED-et megkaptuk, de valamin egészen fura összeget utaltak. Azért nem tudok pontosat írni, mert ettől függetlenül határozatot nem küldtek.
rage. Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26421

Kedves Szakbarbár!

Akkor ennek az a menete hogy beszélnem kell a könyvelővel vagy a fönökömel hogy szeretnék evvel a lehetőséggel élni,és ők segítenek a megfelelő dolgokat elintézni evvel kapcsolatban?Ne haragudj ha hülyeséget kérdezek de nem nagyon vagyok otthon az ilyen dolgokban,nagyon örültem mikor láttam hogy van egy ilyen forum.Ha igy elmondom nekik ahogy te leirtad tudni fogják hogy miről van szó szerinted?Ha betegállományban vagyok az nem számít rendes jövedelemnek,akkor is ugyan ennyi a bejelentettem nem?Válaszod előre is köszönöm!Móni

Előzmény: Szakbarbár (26415)
zoeka Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26420
Kedves Szakbarbár!

2005.májusában született a kislányom, jelenleg gyesen vagyok. (előtte Tgyás, majd Gyed)

Most – lakásvásárlás miatt – kavarnám meg kicsit a dolgokat a következőképpen:

-          a gyesemet átíratnám a páromra

-          én kivenném az összegyűlt szabimat, majd utána közös megegyezéssel megszüntetnénk a munkaviszonyomat

-          ezután munkanélkülire mennék, míg a lányom be nem tölti a 3 évet, illetve míg nem találok megfelelő – vagy egyáltalán bármilyen – munkát.

Ezzel kapcsolatosan lennének kérdéseim – amellett, hogy a munkáltatóm is tudja, hogy főként földrajzi okok miatt, de nem megyek vissza hozzájuk dolgozni, tehát előbb vagy utóbb, biztos megszűnik a munkaviszonyom:

-          mire kell hivatkoznom, hogy a gyest biztosan átírják az apukára, és az mennyi időbe telik

-          azt kb. tudom, hogy mennyi szabi jár (másfél havi?), de azt nem, hogy mi a módja annak, hogy a munkáltató biztos kiírja, mert nekem az kell, hisz a szabi munkaviszonynak számít. Gondoltam, hivatkozom arra, hogy ha jönne a másik bébi, akkor az ő terhére megy  „keresőképtelen” terhesnél a betegszabadságra járó bér járulékostul, utána pedig a táppénz 1/3-át is ráveri a tb., és ezzel én nem akarom terhelni, nekem csak a szabimat írja és fizesse ki (na meg állítsa ki a hitelkérelemhez a munkáltatóit)

-          egyébként létezik még a passzív táppénz? (ha esetleg a munkanélküli alatt teherbe esnék)

-          az Mt. mely részére kell hivatkoznom a „kismamasággal” kapcsolatban felmerülő munkáltatói költségekre és megkötésekre, kötelezettségekre vonatkozóan

-          milyen és mennyi költségek merülnek fel a szabival kapcsolatban a munkáltatónál

-          a munkaviszony közös megszüntetésénél kell-e hivatkozni valamire (pl. hogy nem tudtak olyan munkakörbe visszavenni, ami számomra megfelelő lett volna), hogy a munkanélkülit biztos megkapjam

-          mivel a kivett szabadság munkaviszony, az után jár rendes szabadság? Mert az további néhány nap lenne, és azt is ki lehetne venni

-          a munkanélküli kiszámításánál figyelembe veszik, hogy a gyed alatt mennyivel voltam bejelentve, vagy csak azt, ami előtte volt?

Bocs, hogy ennyire aprólékos vagyok.

Segítségedet előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Zoeka

szisszi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26419

Kedves Szakbarbár!

A vinyó-ügy még folyamatban, nincs elfelejtve, ha még aktuális. Azért nehéz, mert találni kell ilyen úgymond rossz masinát, amiből ki lehetne szedni a jó alkatrészt, amire szükséged van.

Tavasszal már segítettél nekem, amit utólag is köszönök. Egyre közeledik a bébi világrahozatalának ideje, így feltámadtak bennem még kérdések, amiben szeretném a segítségedet kérni:

Szülés időpontja: 2007. dec. 14.

Munkaviszony: 2006.01.01-2007.02.18.

Brutto bér

2006.01.01-2006.04.30. 184.000/hó

2006.05.02-2007.02.18. 210.000/hó

Egyéb rendszeres jöv. nincs.

Utána munkanélküli:

Álláskeresési járadék:

2007.02.19-2007.10.01.

2007.10.02- munkanélküli segély lesz

Kérdéseim:

- Lehet-e a munk.nélk.segélyt nov. 15-ével szüneteltetni, és nov. 16-tól igényelni meg a tgyást? A MÁK-nál kell ezt intéznem? Milyen papírok, iratok kellenek az igényléshez?

- A munkaügyi hivatalban hogy kell kérni a szüneteltetést? Kell vinnem oda hozzá valamilyen papírt?

- A családi pótlék igénylést hol kell intézni?

Segítségedet előre is köszönöm.

besi75 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26418

Kedves Szakbarbár!

Előre is köszönöm a segítségedet. Remélem sikerrel járok a cégnél és akkor tényleg élnék a lehetőséggel amit ajánlottál.(természetesen a fizetős szolgáltatással)

Köszönöm

Előzmény: Szakbarbár (26414)
zsanna Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26417
Hát hogy kivel kéne beszélnie a munkahelyén? Lehetőleg név szerint.....
Előzmény: Szakbarbár (26415)
okosjoska Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26416

Kedves Szakbarbár!

Köszi a jó tanácsot!Jövő héten megyek az "illetékes elvtárshoz"(helyi hivatal),

utoljára még ott is rákérdezek a dolgokra (biztos,ami biztos),persze kitupírozva

a dolgokat,mert hülye azért nem vagyok,hogy őszinte legyek!

Egyébként a TGYÁS-t mikortól lehet igényelni,és milyen összegre lehet számítani?

Ja,és még vmi!Én a GYED összegét a bérem után fogom kapni,vagy átlagolják

azt a 180 biztosított napot?Hülye kérdés?

Jó hétvégét!

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26415

Még az összeget is kiszámoltam, hogy mennyi jutalom kéne. Nem olyan horrorösszeg, ennyit még le lehet járulékolni. Mit szeretnél még tudni?

Előzmény: rage. (26359)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26414
A jelenlegi minimálbér - ha szakképzettség és/vagy középfokú végzettséget igénylő munkakörben +2 év gyakorlattal dolgozol - 75.400 Ft. Ennél egy kb. 30%-kal többet, bruttó 97.000-re kéne emelni a béredet és abból a közreműködésemmel meglehet az áhított,maximális gyedhez szükséges átlag. Mailcímem publikus,a fizetős szolgáltatásom áll a rendelkezésedre.
Előzmény: besi75 (26412)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26413
A bér mindegy, hogy mennyi, csak a járulékokat fizessétek meg az elvárt járulékalap után, ezt majd a könyvelő elmondja, hogy mi. Vagy kaphatsz jutalmat, 13. havi fizetést, prémiumot, akármit, a 3 hónapra egy bruttó 100.000 kéne a 100.000-es  bér mellé a maximumális gyedhez szükséges átlaghoz.
Előzmény: okosjoska (26408)
besi75 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 26412

Kedves Szakbarbár!

Persze értem én,hogy ezek nem járnak mert az abban az évben volt.Inkább csak félelemből és tudatlanságból arra gondoltam,hogy ha az akkori összeget írnám be a végeredmény nem lesz feltünő.

Viszont azt mondod vegyem rá a fönökömet írjon 30% al többet a papirra és utána te + én vegyük fel egymással a kapcsolatot!?Ennyi?Ha igen akkor, ha már erőtvettem és beszéltem a fönökömmel ,ő rábólintott jelentkezem.Köszönöm szépen.

Előzmény: Szakbarbár (26385)
rage. Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26411

Kedves Szakbarbár!

Elöször is köszönöm szépen a gyors választ.Megszeretném kérdezni hogy ennek hogyan tudnék utána járni és kivel kéne a munkahelyemen beszélnem,mert ha igy megoldható lenne  akkor mindenképpen utána szeretnék járni.Nem mindegy mennyit fogok kapni havonta egyedülálló anyaként.Válaszodat köszönöm:Móni

Előzmény: Szakbarbár (26372)
TPeti_ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26410
Köszi szépen!
Előzmény: zsanna (26407)
CérnaSzáll Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26409
Köszönöm szépen, akkor stimmel ...
Előzmény: Szakbarbár (26374)
okosjoska Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26408

Kedves Szakbarbár!

A könyvelőm azért ajánlotta,hogy egy ottani dolgozó fizetésével "érjem be",

mert az tényleg elég furcsa lenne,hogy "ujoncként" kapnék(papíron) 100000.

fölött,míg a 10 éve ott dolgozó csak alig a minimálbér fölött.Egyébként helyileg

elég felvilágosult helyen lakunk...

zsanna Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26407
Katt a nick-jére.
Előzmény: TPeti_ (26405)
csicsike Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26406
Nagyon köszönöm a válaszod, egész nap tiszta ideg voltam miatta...
Te vagy a legjobb!:)
TPeti_ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26405
Ok, akkor már csak egy mail címet szeretnék :) :) Bocsánat, ha látnom kéne, nem látom sehol :)
Előzmény: Szakbarbár (26404)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26404

Mailben szoktam megtenni. Az erre vonatkozó igényedet is így tudod jelezni, én csak azért dobtam fel itt a labdát,mert ezért nem írok külön, itt elmondom aztán vagy érdekel vagy nem.

A módszer részben a naptáron alapul, így nem mindegy, hogy amit kell, azt mikor léped meg. Szeptemberben ugyanazzal a - teljesen legális - variálással 20%-kal több hatást tud elérni, mint októberben, úgyhogy gyorsan ki kéne találni, hogy mi legyen, annál is inkább, mert a gyedet pár napon belül le kéne mondani hozzá.

Előzmény: TPeti_ (26403)
TPeti_ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26403

És a fizetős ajánlatot hol teszed meg? Bocs, lehet, h itt is van privát üzenetküldési lehetőség, de nagyon nem vagyok otthon az index fórumon :(

Köszönöm!

Előzmény: Szakbarbár (26388)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26402

Ez egy kifizetőhely, ugye? Mondd meg, hogyha bármi problémája van, akkor alakszerű határozatban, jogszabályhelyre való hivatkozással utasítsa el a gyesigényt és követelje vissza a 30 napon belül kifizetett gyest. A többi ha tényleg nem járna, a kifizetőhely saját sara lenne, mert 30 napon túlit csak akkor lehet visszakövetelni, ha miattad keletkezett, tehát ha pl.valótlant nyilatkoztál volna.

Ha a sok papírmunka és a cégének károkozás nem rettenti el és nem gondolja át emiatt, hogy jár-e, akkor majd visszaköveteli, azt meg megfellebbezed a MÁK-nál, ahol nem kérdéses a happy end.

A tgyást már a szülés várható idejét megelőző 28. naptól is igényelheted. Szerintem eleget fizetsz az orvosnak ahhoz, hogy amikor felvesz terhesállományba,akkor az okt. 24-et okt. 23-nak lássa és így máris szept. 25 a tgyás legkorábbi igénylésnek a napja, így meg nem kell még a háziorvoshoz is rohangálni táppénzes papírért.

Előzmény: csicsike (26401)
csicsike Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26401
Kedves Szakbarbár!

Azt szeretném kérdezni, hogy

1. ha a gyerekem 2 éves kora után papíron visszamentem dolgozni (valójában a felgyülemlett szabadságomat töltöm) akkor emellé igényelhetek gyest? (Egyszer erről már "beszéltem" veled és azt mondtad, hogy igen. Erre ma egy okos tb-s ügyintéző a munkahelyemen azt mondta, hogy lehet hogy visszamenőleg visszavonják a gyest tőlem, mert a szabadság nem olyan mintha ott lettem volna és az alatt nem jár gyes... Én inkább neked hinnék ha válaszolnál... visszavonhatják mert "ténylegesen" nem voltam dolgozni?

2. sajnos előbb lejár a szabadságom ami egyeske után felhalmozódott, minthogy megszületne a tesó. Kiírva okt. 24- re vagyok szülni, a 70 nap szabim szept. 24 jár le. Mivel húzzam ki a szülésig? Menjek el betegszabira, és utána tgyásra? Ha igen akkor hány nap betegszabi jár? Ezt arányosítják a szabadsággal? Vagy uúgy 15 nap jár mint rendesen?

Előre is köszönöm válaszod!

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26399

Teljesen igazad van, maximálisan egyetértek, hogy igazságtalan a szabályozás, de sajnos tényleg nincs mit tenni. Legalább az első 168 napban, mert tgyás az már egész biztosan nem fog járni. Elmondom,miért van ez így, hogy legalább értsd, bár tudom, hogy ezzel nem érsz semmit.

A tgyás és gyed egyik jogosultsági feltétele az előző 2 évben 180 nap biztosítás. Ha ez megvan, akkor utána 1-2 havi minimálbér kétszeresét elérő bérrel 2 évig maximális gyedet lehet kapni. Az előzetes biztosítási időbe a nappali tagozatos tanulmányok beszámítanak, így rengeteg nappalis főiskolás és egyetemista csinálta azt, hogy a nappali tagozatos tanulmányok mellett bejelentkeztek valahova - esetleg valós munkára, de a döntő többség inkább csak színelve a munkát - és pár hónap múlva megigényelték az ellátást. Ezt a kiskaput akarták bezárni azzal, hogy a pénzbeli ellátásokat megalapozó pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezettek közül kivették a nappali tagozatosokat.

Sajnos ennek a rendszernek pont azok estek áldozatul, akik

valóban dolgoztak, nem csak papíron, nem csak a tgyásért és a gyedért lettek bejelentve, holott a leginkább rászorulnának az ellátásra, mert gondolom azért dolgozik valaki rendszeresen az iskola mellett, mert szüksége van a pénzre és máshonnan nem lenne.  Egy babával akkor pláne, hogy még inkább szüksége lenne, erre a kieső bér helyett csak a soványka gyes marad, ami ugyanannyi, mint amit az életében nem dolgozó kismama is kap.

Annyit tudok mondani, hogy a gyed még nem úszott el, mert addig még lehet a körülményeket úgy alakítani, hogy járjon. Ehhez a nappali tagoatos státusztól kéne megszabadulni. Most úgyis biztos halaszt, állítólag a passzív félév már önmagában elég, ezt akkor hiszem el teljesen, ha látom leírva, úgyhogy előbb-utóbb mostmár tényleg írok ezügyben - az APEH-nak,mert járulékfizetésben ő az illetékes. Ha tényleg így van, akkor a tgyás után pár nap szabadság kivételét követően már tud gyedet igényelni.

Előzmény: Krisztian_82 (26398)
Krisztian_82 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26398
Kedves Szakbarbár,

Párommal mindketten nappali tagozatos egyetemisták vagyunk. (2éve) Augusztusban született meg a kisbabánk. Az egyetem elkezdése óta folyamatos munkaviszonya van mindkettőnknek. (20 órás) Mivel két éve minden hónapban mindketten becsülettel befizettük a járulékokat, adókat miegymást, így egyáltalán nem számítottunk a mostani helyzetre:
A MEP-ben leadtam az igénylést, amire ma azt a határozatot küldték hogy sem tgyást, sem gyedet nem kapunk pedig kedvesem 2007-07-31 ig dolgozott!!!! Ráadásul az ügyintéző megelmítette hogy augusztus hónapra (08.22ig)semmi sem jár a páromnak (táppénz, tgyás,mert nem biztosított)Úgyhogy még lehet jól meg is büntetnek minket, mert táppénzen volt 3 hetet! Micsoda világ! Az orvos már májustól javasolta a táppénzt, bele sem merek gondolni mi lett volna ha itthon marad. Most rengeteg pénz kellene állítólag visszafizetnünk. Igazságos ez?
a gyesre, családi pótlékra még heteket kell várni!!
Több mint egy hónapja ellátás nélkül van a pici és az anyukája is, hiába fizetett rendszeresen.
A gyermekvállalás előtt alaposan áttanulmányoztuk a magyarorszag.hu-n az idevágó részeket és ott egy szóval nem említették hogy állítólag feleslegesen fizettük a járulékokat, mert nem vagyunk jogosultak rá.
Ön szerint van arra lehetőség hogy a két év alatt feleslegesen befizetett járulékokat visszakapjuk?
Olvastam a magyarorszag.hu-n hgoy létezik egy ún. méltányossági gyed is. ön szerint beleesünk abba a kategóriába?
Nem értem miért hozzák ilyen helyzetbe a tanulókat/hallgatókat. Az is egy munkviszony, heti 40 óra minimum! Hát mégha dolgozik is mellette! Azt sem nagyon értem hogy aki egyáltalán nem dolgozik annak hogyhogy ugyanaz az ellátás jár, mint aki évek óta a délelőtti órák után az egész délutánját, legtöbbször a hétvégéjét is munkával tölti?
Ön szerint kinek lehet írni ilyen ügyben? Szerintem ez teljesen törvénytelen.
Várom válaszát és sajnálom hogy nem találtam meg hamarabb ezt a fórumot, mert akkor lehet nem lennénk most ilyen helyzetben.

zsanna Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26397
Jaj, ezt nem ide akartam beírni...
Előzmény: zsanna (26395)
agica76 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26396
Köszönöm szépen, így már teljesen világos a dolog.:)
Előzmény: Szakbarbár (26381)
zsanna Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26395
Választott tisztségviselő megbízási díját, tiszteletdíját, hányas sorba kell beírni a 0708M-en? (Olyan összeg, amelyből nem lehet a 10 %-os költséghányadot figyelembe venni. )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!