http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/Ez egy információs gyűjtemény, ahol egyszerű, közérthető nyelven próbáltuk meg összeszedni a lényeget a különböző ellátásokról. Először próbálkozz itt, mert valószínű, hogy részletesebb választ kapsz – azonnal, ha odakattintasz. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor tedd fel, vagyunk egy páran, akik szívesen segítünk, ha tudunk. Ehhez először is jól kell kérdezni, utána meg türelmesnek kell lenni, mert ez mindannyiunknak csak másodállás. 2011-es pozitív változások: 48996-as hsz.
Ha 11.16-tól vagy tgyáson, amit megtehetsz, mert a -28. naptól már igényelheted, akkor 11.15-én még járadékot kapsz és csak 11.16-tól kell ezt szüneteltetni. Bemész a munkaügyi központba, praktikusan valamivel előtte, és megmondod, hogy tgyást igényelsz, ehhez kéred ettől a naptól szünteltetni az álláskeresési segélyt. Erről kapsz egy határozatot és kitöltik az igényléshez szükséges foglalkoztatói igazolást.
Utána minden megegyezik azzal, ahogy bármilyen más jogviszonyban álló tgyást igényel, tehát kell hozzá
- terhesállományba vételről szóló igazolás, amit ha nagyon nem lehet beszerezni (ez elég gyakori, mert az orvosoknak fogalmuk sincs róla, hogy mi ez), akkor kiskönyvvel és az igénylés kezdő időpontjáról szóló nyilatkozattal is lehet helyettesíteni
- oep honlapjáról letölthető formanyomtatvány (nyilatkozat tgyáshoz),amiben nyilatkozol, hogy ki után kéred a tgyást, más ellátást nem igényeltél és nem dolgozol mellette
Vagy először beviszed - lakhely szerinti mephez - az első, szülés előtt is rendelkezésre álló részét és utána szülés után a többit, vagy majd akkor az egészet, visszamenőleg így is fogod kapni.
Családi pótlék, anyasági: lakhely szerinti illetékes MÁK Családtámogatási Irodánál
Annyi bérzett napot átlagolnak, amennyi az irányadó időszak biztosított napjaiban van.
Neked biztosításból bőven meglesz a 180 nap, mert az előző 2 évből valamennyi vállalkozós időszak is beleszámít, úgyhogy a jogosultságod rendben lesz, de az ellátás kezdete és az előző év január 1. között bérezett napból - remélem, így már érthető, hogy két külön dologról van szó - már távolról sem lesz 180, kevesebb lesz és a kevesebből számítanak egy átlagot.
De ez nem is gond, mert ez csak annál érdekes, aki minimálbér kétszeresénél többől számított tgyásra pályázik, annak az alapja ugyanis 180-nál kevesebb bérezett nappal a kevesebb napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.
Igazából egy kérdéssel fordulok önhöz, de ez elég összetett. Kislányom most júliusban volt két éves és jelenleg GYES-t kapok utána. Szeretnénk testvért addig mig be nem tölti a 3. élet évét. Vissza nem szeretnék még menni dolgozni, csak a 2. gyerek után. Ha most ősszel esetleg már terhes lennék még 3 hónapig a GYES-en lennék és utána ki venném a felhalmozódott szabadságom. Az utolsó 2-3 hónapra pedig elmennék táppénzre. Igy is megkapnám e még a max GYEDET? A bruttó bérem 130.00,- !
Valaki azzal riogat, hogy csak a GYES-nek megfelelő összeget kapnám. Egy kicsit konyítok a TB-hez. De inkább az ön válaszának hiszek.
1. Ha a nejem aug.1-ig (gyerek ekkor 2 éves) GyED-et kapott, egy esetleges novemberi TGYÁS-igénylésnél (2.gyerek) ez a megelőző GyED-es időszak biztosítottságot jelent-e? (szvsz. szeptember végétől volna egy munkája a szülésig.)
2. A TGYÁS egy hónappal a szülés várható időpontja előtt igényelhető-e?
PS: Korábban kértem a segítségedet, határnapos vita volt a TB és köztünk (valamikor január-február időszak.) Akkor azt ígértem, hogy referálok a fejleményekről. Nos, a GYED-et megkaptuk, de valamin egészen fura összeget utaltak. Azért nem tudok pontosat írni, mert ettől függetlenül határozatot nem küldtek.
Akkor ennek az a menete hogy beszélnem kell a könyvelővel vagy a fönökömel hogy szeretnék evvel a lehetőséggel élni,és ők segítenek a megfelelő dolgokat elintézni evvel kapcsolatban?Ne haragudj ha hülyeséget kérdezek de nem nagyon vagyok otthon az ilyen dolgokban,nagyon örültem mikor láttam hogy van egy ilyen forum.Ha igy elmondom nekik ahogy te leirtad tudni fogják hogy miről van szó szerinted?Ha betegállományban vagyok az nem számít rendes jövedelemnek,akkor is ugyan ennyi a bejelentettem nem?Válaszod előre is köszönöm!Móni
Kedves Szakbarbár!
2005.májusában született a kislányom, jelenleg gyesen vagyok. (előtte Tgyás, majd Gyed)
Most – lakásvásárlás miatt – kavarnám meg kicsit a dolgokat a következőképpen:
- a gyesemet átíratnám a páromra
- én kivenném az összegyűlt szabimat, majd utána közös megegyezéssel megszüntetnénk a munkaviszonyomat
- ezután munkanélkülire mennék, míg a lányom be nem tölti a 3 évet, illetve míg nem találok megfelelő – vagy egyáltalán bármilyen – munkát.
Ezzel kapcsolatosan lennének kérdéseim – amellett, hogy a munkáltatóm is tudja, hogy főként földrajzi okok miatt, de nem megyek vissza hozzájuk dolgozni, tehát előbb vagy utóbb, biztos megszűnik a munkaviszonyom:
- mire kell hivatkoznom, hogy a gyest biztosan átírják az apukára, és az mennyi időbe telik
- azt kb. tudom, hogy mennyi szabi jár (másfél havi?), de azt nem, hogy mi a módja annak, hogy a munkáltató biztos kiírja, mert nekem az kell, hisz a szabi munkaviszonynak számít. Gondoltam, hivatkozom arra, hogy ha jönne a másik bébi, akkor az ő terhére megy „keresőképtelen” terhesnél a betegszabadságra járó bér járulékostul, utána pedig a táppénz 1/3-át is ráveri a tb., és ezzel én nem akarom terhelni, nekem csak a szabimat írja és fizesse ki (na meg állítsa ki a hitelkérelemhez a munkáltatóit)
- egyébként létezik még a passzív táppénz? (ha esetleg a munkanélküli alatt teherbe esnék)
- az Mt. mely részére kell hivatkoznom a „kismamasággal” kapcsolatban felmerülő munkáltatói költségekre és megkötésekre, kötelezettségekre vonatkozóan
- milyen és mennyi költségek merülnek fel a szabival kapcsolatban a munkáltatónál
- a munkaviszony közös megszüntetésénél kell-e hivatkozni valamire (pl. hogy nem tudtak olyan munkakörbe visszavenni, ami számomra megfelelő lett volna), hogy a munkanélkülit biztos megkapjam
- mivel a kivett szabadság munkaviszony, az után jár rendes szabadság? Mert az további néhány nap lenne, és azt is ki lehetne venni
- a munkanélküli kiszámításánál figyelembe veszik, hogy a gyed alatt mennyivel voltam bejelentve, vagy csak azt, ami előtte volt?
Bocs, hogy ennyire aprólékos vagyok.
Segítségedet előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Zoeka
A vinyó-ügy még folyamatban, nincs elfelejtve, ha még aktuális. Azért nehéz, mert találni kell ilyen úgymond rossz masinát, amiből ki lehetne szedni a jó alkatrészt, amire szükséged van.
Tavasszal már segítettél nekem, amit utólag is köszönök. Egyre közeledik a bébi világrahozatalának ideje, így feltámadtak bennem még kérdések, amiben szeretném a segítségedet kérni:
Szülés időpontja: 2007. dec. 14.
Munkaviszony: 2006.01.01-2007.02.18.
Brutto bér
2006.01.01-2006.04.30. 184.000/hó
2006.05.02-2007.02.18. 210.000/hó
Egyéb rendszeres jöv. nincs.
Utána munkanélküli:
Álláskeresési járadék:
2007.02.19-2007.10.01.
2007.10.02- munkanélküli segély lesz
Kérdéseim:
- Lehet-e a munk.nélk.segélyt nov. 15-ével szüneteltetni, és nov. 16-tól igényelni meg a tgyást? A MÁK-nál kell ezt intéznem? Milyen papírok, iratok kellenek az igényléshez?
- A munkaügyi hivatalban hogy kell kérni a szüneteltetést? Kell vinnem oda hozzá valamilyen papírt?
Előre is köszönöm a segítségedet. Remélem sikerrel járok a cégnél és akkor tényleg élnék a lehetőséggel amit ajánlottál.(természetesen a fizetős szolgáltatással)
A jelenlegi minimálbér - ha szakképzettség és/vagy középfokú végzettséget igénylő munkakörben +2 év gyakorlattal dolgozol - 75.400 Ft. Ennél egy kb. 30%-kal többet, bruttó 97.000-re kéne emelni a béredet és abból a közreműködésemmel meglehet az áhított,maximális gyedhez szükséges átlag. Mailcímem publikus,a fizetős szolgáltatásom áll a rendelkezésedre.
A bér mindegy, hogy mennyi, csak a járulékokat fizessétek meg az elvárt járulékalap után, ezt majd a könyvelő elmondja, hogy mi. Vagy kaphatsz jutalmat, 13. havi fizetést, prémiumot, akármit, a 3 hónapra egy bruttó 100.000 kéne a 100.000-es bér mellé a maximumális gyedhez szükséges átlaghoz.
Persze értem én,hogy ezek nem járnak mert az abban az évben volt.Inkább csak félelemből és tudatlanságból arra gondoltam,hogy ha az akkori összeget írnám be a végeredmény nem lesz feltünő.
Viszont azt mondod vegyem rá a fönökömet írjon 30% al többet a papirra és utána te + én vegyük fel egymással a kapcsolatot!?Ennyi?Ha igen akkor, ha már erőtvettem és beszéltem a fönökömmel ,ő rábólintott jelentkezem.Köszönöm szépen.
Elöször is köszönöm szépen a gyors választ.Megszeretném kérdezni hogy ennek hogyan tudnék utána járni és kivel kéne a munkahelyemen beszélnem,mert ha igy megoldható lenne akkor mindenképpen utána szeretnék járni.Nem mindegy mennyit fogok kapni havonta egyedülálló anyaként.Válaszodat köszönöm:Móni
Mailben szoktam megtenni. Az erre vonatkozó igényedet is így tudod jelezni, én csak azért dobtam fel itt a labdát,mert ezért nem írok külön, itt elmondom aztán vagy érdekel vagy nem.
A módszer részben a naptáron alapul, így nem mindegy, hogy amit kell, azt mikor léped meg. Szeptemberben ugyanazzal a - teljesen legális - variálással 20%-kal több hatást tud elérni, mint októberben, úgyhogy gyorsan ki kéne találni, hogy mi legyen, annál is inkább, mert a gyedet pár napon belül le kéne mondani hozzá.
Ez egy kifizetőhely, ugye? Mondd meg, hogyha bármi problémája van, akkor alakszerű határozatban, jogszabályhelyre való hivatkozással utasítsa el a gyesigényt és követelje vissza a 30 napon belül kifizetett gyest. A többi ha tényleg nem járna, a kifizetőhely saját sara lenne, mert 30 napon túlit csak akkor lehet visszakövetelni, ha miattad keletkezett, tehát ha pl.valótlant nyilatkoztál volna.
Ha a sok papírmunka és a cégének károkozás nem rettenti el és nem gondolja át emiatt, hogy jár-e, akkor majd visszaköveteli, azt meg megfellebbezed a MÁK-nál, ahol nem kérdéses a happy end.
A tgyást már a szülés várható idejét megelőző 28. naptól is igényelheted. Szerintem eleget fizetsz az orvosnak ahhoz, hogy amikor felvesz terhesállományba,akkor az okt. 24-et okt. 23-nak lássa és így máris szept. 25 a tgyás legkorábbi igénylésnek a napja, így meg nem kell még a háziorvoshoz is rohangálni táppénzes papírért.
1. ha a gyerekem 2 éves kora után papíron visszamentem dolgozni (valójában a felgyülemlett szabadságomat töltöm) akkor emellé igényelhetek gyest? (Egyszer erről már "beszéltem" veled és azt mondtad, hogy igen. Erre ma egy okos tb-s ügyintéző a munkahelyemen azt mondta, hogy lehet hogy visszamenőleg visszavonják a gyest tőlem, mert a szabadság nem olyan mintha ott lettem volna és az alatt nem jár gyes... Én inkább neked hinnék ha válaszolnál... visszavonhatják mert "ténylegesen" nem voltam dolgozni?
2. sajnos előbb lejár a szabadságom ami egyeske után felhalmozódott, minthogy megszületne a tesó. Kiírva okt. 24- re vagyok szülni, a 70 nap szabim szept. 24 jár le. Mivel húzzam ki a szülésig? Menjek el betegszabira, és utána tgyásra? Ha igen akkor hány nap betegszabi jár? Ezt arányosítják a szabadsággal? Vagy uúgy 15 nap jár mint rendesen?
Teljesen igazad van, maximálisan egyetértek, hogy igazságtalan a szabályozás, de sajnos tényleg nincs mit tenni. Legalább az első 168 napban, mert tgyás az már egész biztosan nem fog járni. Elmondom,miért van ez így, hogy legalább értsd, bár tudom, hogy ezzel nem érsz semmit.
A tgyás és gyed egyik jogosultsági feltétele az előző 2 évben 180 nap biztosítás. Ha ez megvan, akkor utána 1-2 havi minimálbér kétszeresét elérő bérrel 2 évig maximális gyedet lehet kapni. Az előzetes biztosítási időbe a nappali tagozatos tanulmányok beszámítanak, így rengeteg nappalis főiskolás és egyetemista csinálta azt, hogy a nappali tagozatos tanulmányok mellett bejelentkeztek valahova - esetleg valós munkára, de a döntő többség inkább csak színelve a munkát - és pár hónap múlva megigényelték az ellátást. Ezt a kiskaput akarták bezárni azzal, hogy a pénzbeli ellátásokat megalapozó pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezettek közül kivették a nappali tagozatosokat.
Sajnos ennek a rendszernek pont azok estek áldozatul, akik
valóban dolgoztak, nem csak papíron, nem csak a tgyásért és a gyedért lettek bejelentve, holott a leginkább rászorulnának az ellátásra, mert gondolom azért dolgozik valaki rendszeresen az iskola mellett, mert szüksége van a pénzre és máshonnan nem lenne. Egy babával akkor pláne, hogy még inkább szüksége lenne, erre a kieső bér helyett csak a soványka gyes marad, ami ugyanannyi, mint amit az életében nem dolgozó kismama is kap.
Annyit tudok mondani, hogy a gyed még nem úszott el, mert addig még lehet a körülményeket úgy alakítani, hogy járjon. Ehhez a nappali tagoatos státusztól kéne megszabadulni. Most úgyis biztos halaszt, állítólag a passzív félév már önmagában elég, ezt akkor hiszem el teljesen, ha látom leírva, úgyhogy előbb-utóbb mostmár tényleg írok ezügyben - az APEH-nak,mert járulékfizetésben ő az illetékes. Ha tényleg így van, akkor a tgyás után pár nap szabadság kivételét követően már tud gyedet igényelni.
Párommal mindketten nappali tagozatos egyetemisták vagyunk. (2éve) Augusztusban született meg a kisbabánk. Az egyetem elkezdése óta folyamatos munkaviszonya van mindkettőnknek. (20 órás) Mivel két éve minden hónapban mindketten becsülettel befizettük a járulékokat, adókat miegymást, így egyáltalán nem számítottunk a mostani helyzetre: A MEP-ben leadtam az igénylést, amire ma azt a határozatot küldték hogy sem tgyást, sem gyedet nem kapunk pedig kedvesem 2007-07-31 ig dolgozott!!!! Ráadásul az ügyintéző megelmítette hogy augusztus hónapra (08.22ig)semmi sem jár a páromnak (táppénz, tgyás,mert nem biztosított)Úgyhogy még lehet jól meg is büntetnek minket, mert táppénzen volt 3 hetet! Micsoda világ! Az orvos már májustól javasolta a táppénzt, bele sem merek gondolni mi lett volna ha itthon marad. Most rengeteg pénz kellene állítólag visszafizetnünk. Igazságos ez? a gyesre, családi pótlékra még heteket kell várni!! Több mint egy hónapja ellátás nélkül van a pici és az anyukája is, hiába fizetett rendszeresen. A gyermekvállalás előtt alaposan áttanulmányoztuk a magyarorszag.hu-n az idevágó részeket és ott egy szóval nem említették hogy állítólag feleslegesen fizettük a járulékokat, mert nem vagyunk jogosultak rá. Ön szerint van arra lehetőség hogy a két év alatt feleslegesen befizetett járulékokat visszakapjuk? Olvastam a magyarorszag.hu-n hgoy létezik egy ún. méltányossági gyed is. ön szerint beleesünk abba a kategóriába? Nem értem miért hozzák ilyen helyzetbe a tanulókat/hallgatókat. Az is egy munkviszony, heti 40 óra minimum! Hát mégha dolgozik is mellette! Azt sem nagyon értem hogy aki egyáltalán nem dolgozik annak hogyhogy ugyanaz az ellátás jár, mint aki évek óta a délelőtti órák után az egész délutánját, legtöbbször a hétvégéjét is munkával tölti? Ön szerint kinek lehet írni ilyen ügyben? Szerintem ez teljesen törvénytelen. Várom válaszát és sajnálom hogy nem találtam meg hamarabb ezt a fórumot, mert akkor lehet nem lennénk most ilyen helyzetben.
Választott tisztségviselő megbízási díját, tiszteletdíját, hányas sorba kell beírni a 0708M-en? (Olyan összeg, amelyből nem lehet a 10 %-os költséghányadot figyelembe venni. )