Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
A rácsos tartó nyilván a legegyszerűbb megoldás. Lefúrtok talpszelemennek egy pallót, arra daru emelgeti az elemeket amiket sarokvasakkal rögzítetek a pallóhoz+egymáshoz.
Bennem felmerült az előregyártott szeglemezes szerkezet
Ezek ugye 5 x 15-ös gerendákból (pallókból) készülnek, de emiatt sűrűbben, mint a helyben ácsolt tetőszerkezet.
Ha a merevítéseket úgy lehet elhelyezni, hogy a közepén mondjuk csak egy függőleges legyen, akkor marad egy 3 méteres sáv, ami később rakodótérré alakítható.
A koncepció az, hogy a hőszigetelés nem a szarufák közé kerülne, hanem a födémgerendák közé, és a gerinc közelében, ahol 10-12 m2 korlátozottan bejárható rakodóterületet lehet majd kialakítani, EPS lesz a szigetelés, másutt 30 centi üveggyapot.
Az ácsok nem dolgoznak tapasztalat alapján. Az ács tudja mi a protokoll ezekben a helyzetekben. Kimegy, szemrevételezi, ha nagy a baj akkor konzerválja azonnal az állapotot a személy és vagyonbiztonság jegyében és statikust hív aki kidolgozza az akciótervet amivel az épület menthető... vagy sem.
Aki saját szakállára nekiáll födémeket, fedett fedélszékeket kiváltogatni az nem szakember. Max. ült szakember mellett a buszon.
És itt sem az erőkről folyik a vita. Refse kolléga tanul. Amit látsz az a gépház zaja... :)
Én leírtam a témában a tényeket. Próbálok veled normálisan kommunikálni, de azért mert nem érted a statika alapjait sem, ne rám haragudj. És ha hiszed ha nem , ez a belépő szint. Nyomatéki ábrák és hasonlók... Technikusin első pár hónap tananyaga.
De , van egy rossz tulajdonságom (talán több is:).
Aszerint ítélek meg másokat, hogy mit tesz le az asztalra.
-carcass- legalább letett valamit az asztalra. (amit becsülök is benne!)
És (többé-kevésbé) szakmai szinten tudtunk vitatkozni.
De ha valaki csak annyit tud hozzászólni, hogy évekig ült a statika órán és még repetázott belőle, az szerintem kevés ahhoz, hogy tanácsot osszon, szerinte mivel kellene foglalkoznom.
Mitől lettem hirtelen "refse papa" ?
Szerintem maradjunk kollégák.
Így nekem se kell "öcsike" vagy "fiacskám" megszólításokat alkalmaznom :)
Rendben, köszönöm, bármilyet tanácsot szívesen fogadok. Főfal csak a tetőgerinccel párhuzamosan, az alatt van a ház közepén... szóval ha gerendánként lábakat akarok akkor kell egy gerenda ami hosszan végigfut az egész házon, a szarufákkal párhuzamosan. De a szarufák az oldalsó főfalakra úgy csatlakoznak hogy nem tudom miattuk közvetlenül a főfalra terhelni a gerendákat.
Mert házilagos monolit födémen van ami jó ha önmagát megtartja, ráterhelni nem lehet.
Nomeg hőszigetelni muszáj lesz a 17 centi tömörbeton födém miatt, tehát min 10 centit emelni is kell a gerendán, vagyis a födémen középre meg a két szélső főfalra is raknák egy téglát és arra a gerendát. A gerendára meg az állóoszlopot terhelném amivel meg alátámasztanám a szarufákat. De az álló oszlopot hogyan rögzítsem a szarufákhoz?
A statikusról meg annyit hogy egy másik házhoz kihívtam egy hivatalos céget... akik az eltört szarufát nem vették észre a tetőben... és még itt a fórumon is megkérdőjelezték szaktudásukat... Szóval buktam a pénzt és okosabb sem lettem.
De ahogy látom manapság is az ácsok "tapasztalat" alapján építkeznek, és mint itt a fórumon is vita van az erőviszonyokon.
SZóval egy már meglévő tetőhöz ha kihívok bárkit is szerintem kicsi az esélye hogy érteni fog hozzá. Ezért akarom itt a fórumon hogy itt mások is hozzászólhatnak így kissebb az esélye a rossz tanácsnak. Mert tapasztaltam hogy hivatásos statikusból is többet kellene kihívnom és nekem összerakni a több tanácsból a helyesnek tűnőt..
Első közelítésben mennyi lenne egy kb. 70 nm-es tetőfelület cseréje/ felújítása.
Egy melléképület nem túl magas, a tető nem tagolt, sima, enyhe lejtésű nyeregtető, cserépfedéssel. Bádogozás csak a kémény körül, a tető mind a két végén neki megy az oromfalnak.
Munkadíj anyag nélkül. Ami kell : a lécek cseréje, szarufák maradnak, esetleg kezelés, meglévő cserepek visszarakása - pótlással.