Létezik igen. Volt kuplungos Robi. A neve Robi Rex és Robi Rex maxi.
Ott a KMG motrot tették rá a KF hajtásra. Ebből én láttam már régebbi vas öntvény hajtásházast és a jól ismert alu öntvény KF hajtásházat. Sztem a csigatengelyük azonos méretű bordás végződéssel :-)
Ez inkább 4t motoron fordult elő anno. Attól még persze lehet hogy megy vele de nem gyári ergo a fordulat nem biztos hogy belőhető, gondolok itt az alapjáratra és a max fordulatra...
Tirisztoros gyujtás van rajta, ott a fekete doboz az oldalán.
Más.
Ezt a motort állítva is lehet szerelni vízszintes tengellyel, úgy van kiképezve a karburátor felfogatás is, hogy el lehet fordítani kilencven fokkal, meg a tankot is lehet rajta fordítani. Stabil motorként is használható. Nekem is volt egy, felújítottam és szereltem rá regulátort, mert eredetileg nem volt. Szántásra akartam használni, szántottam is vele, de eladtam mert hozzá jutottam egy 250T-hez.
Kell lennie rajta egy vezetéknek amit ha testelsz, azaz a vázhoz érinted akkor leállítja a motrot.
Ha tirisztoros gyújtású akkor íme az ábra:
Ha ducati gyújrású azaz csak egy vastag gyertyakábel és két vékony kábel jön ki a gyújtástól akkor az egyik vékony a világító tekercs, a másik a leállító.
Arra figyelj hogy nem elég csak megnyomni és elengedni hanem addig rövidre kell zárni a testtel amíg a motro le nem áll mert képes még alacsony fordulaton is újraindulni :-)
Még valami. A facebook-on a Robi 151 éltetők csoportban a file-ok között megtalálod a motor javítási dokumentációját, robbantott ábrákkal és cikkszámokkal.
Jól mondja a kolléga. A motor ami rajta van a Kismotor és Gépgyár (KMG) terméke. Ők gyártották a Veszprémi mezőgépnek (robix) is anno de sok más célra is. Van függőleges tengelyű és vizszintes változata, regulátoros és regulátor nélküli 4LE, 5,5LE és 7LE-s változata.
A robi 151 elnevezés a teljes kapára vonatkozik.
Ez a regulátoros változat lehet hogy a egy fűnyírón volt vagy szivattyún de robi 151-re nem szerelték. A regulátor lényege egyébként az hogy ahogy a motor terhelést kap próbálja a fordulatszámmal kompenzálni. Ergo terhelés nélkül alapjárat közelében pötyög, majd ha beleereszted a földbe érzi hogy le akar esni a fordulat így ráengedi a gázt magától. Amolyan önszabályzó.
A fura hogy a CSK hajtóművet pannonia 125ös blokkal szerelték ergo sehogy sem stimmel. Lehet hogy a pannonia motor tönkrement rajta (egyébként azzal sok baj volt anno) és mivel a hajtómű elég masszív fajta az előző tulaj eszkábált rá egy KMG motrot. De mivel a pannoniának más volt a felfogatása kicsit alakítani kellett a dolgon, ez magyarázná hogy a kormány sem ismerős rajta...
Ha elégedett vagy vele akkor használd egészséggel. A lényeg nem a név hanem a funkcionalitás. Ha jó akkor jó :-)
- CSK-03 hajtómű. (Ez egyébként nem rossz csak bazi nehéz, emellett elnyűhetetlen ha van benne mindig hajtómű olaj (80W90))
- kerekes csoroszlya. Na ez inkább mankókerék de nem hiszem hogy helyettesíti a csoroszlyát mert nem állítható a magassága...
- Motor közdarab. Ez nem látszik jól de lehet hogy a CSK-é
- Kormány. Ilyet még nem láttam. A robié és a csk-é is más. Lehet vmi házi gyártmány.
- Motor: KMG (olyan mint a 151-eken de ez regulátoros) Kapákra nem szoktak regulátorost tenni de elvileg mennie kell vele.
A válasz tehát: Ez nem robi 151. Egyébként üzemel a masina? Indítottad? Földben volt már? A regulátoros motor miatt lennék rá kíváncsi hogy hogyan teszi a dolgát :-)
Vettem egy robi 151-et de nem tudom melyik tipúsa mert ez egy kicsit más mint ami nagyfaternak volt gyerekkoromban.
Azegy 5.5lovas kuplung nélküli változat volt amit meg most vettem ez kuplungos és 4lovas.
A régin volt csoroszlya ezen meg műanyag kerék van és a szarv is más forma és azon volt leállító gumigomb ezen meg nincs ezért úgy állitom le hogy leveszem a gyertyapipát.
Golyós retesz a léptető viláknál illettve az íves léptetőknél szintén golyós retesz, persze a kart csak akkor ha a "kapcsolószekrény" "kulissza" fennt van a váltó oldalán vagy nincs összegörbülve.