Keresés

Részletes keresés

Kontroll-R Creative Commons License 2017.06.23 0 0 750

Valamilyen szellőző megoldást készítettél a házra ?

A képen nem nagyon látszik.

 

Előzmény: Törölt nick (749)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.21 0 0 749

Én igazándiból egyelőre párásabbnak érzem, mint odakint - aztán majd kiderül. 

Mondjuk azt hozzáteszem, hogy nekem a fotón is látható, hogy déli irányból egy aranykorát élő termetes diófa árnyékolja le, így nincsenek olyan brutális melegek benne erősebb szellőztetés nélkül sem. Majd télen nyesegetek még vissza róla zavaró ágakat, de most nem mertem nagyon hozzányúlni. Kb 15 órától már kap délnyugat felől telifényt nyáron is egészen napnyugtáig, de azelőtt csak szórtfényt. Lombhullás után viszont ez a telek egyik legvédettebb déli fekvésű helye és szinte egész nap telibe találja a napsugárzás. 

Másrészt feltöltöttem építési törmelékbe rakott sziklakerttel az oldalát és az raktároz hőt és nedvességet is - pláne úgy, hogy locsolni is szoktam a sziklakertet. 

Emellett tegnap és ma is fellocsoltam slaggal a pecsétes téglatöredékekből rakott padlót - főleg a fugázásra használt murvapor ülepedése érdekében. Ez a  tégla nem túl fagyálló, szépen issza a nedvességet és csak lassacskán adja ki, így már a fellocsolás előtt is elég párás levegőt éreztem, de locsolás után nagyon durva - mintha őserdőben lennék közel 100% páratartalommal. 

Előzmény: CBNora (748)
CBNora Creative Commons License 2017.06.21 0 0 748

Egy átlagos üvegház nyáron egyáltalán nem párás, viszont döglesztő meleg. Ha az ember nem figyel rá, hogy párásítson, nagyon száraz a levegő, azért is szaporodnak el annyira az atkák.

Mostanában időnként föllocsolom a padlót (agroszövet van leterítve), időnként nyakon öntöm a növényeket, de ez nem mindig elég, és a levelek vizezése a gombabetegségeknek kedvez. De az még mindig jobb, mint az atkaáradat. Hasznos lenne valami párásító készülék, az egyelőre nincs.

Előzmény: Törölt nick (747)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.21 0 0 747

Köszi a tippet, ezek jó ötletnek tűnnek :) !

Igazándiból egyelőre csak kísérletezgetni szeretnék - aztán majd jövőre meglátom, hogy mivel érdemes foglalkoznom. A sajáta csak azért jutott eszembe, mert gondoltam szereti a párásabb környezetet. múltkor néztem ezt a hidrokulturás videót is róla:

https://www.youtube.com/watch?v=UlTCLbeHE2o

Előzmény: CBNora (746)
CBNora Creative Commons License 2017.06.21 0 0 746

Nekem is nagyon tetszik!

A bazsalikom szereti a nagy meleget, az jó ötlet. Jégsalátát még nem próbáltam üvegházban, de a saláta nem igényli a meleget, ilyenkor szerintem nem érdemes. Télre jó lenne, de akkor már nyilván nincs hely.

Nálam az üvegházban ilyenkor padlizsán és kígyóuborka van, ezek bírják a hőséget. Egyetlen gond az lehet velük, hogy hajlamosak beatkásodni, és az atkák utána rámehetnek a behordott növényekre. A bazsalikommal ilyen probléma sincs.

Előzmény: Törölt nick (745)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.21 0 0 745

Köszönöm - igazándiból a helye adott volt a kerten belül, a kivitelezésnél pedig a már meglévő alapanyagok adták meg jórészt a stílusát. Talán szerencsém volt, hogy meg tudtam szerezni ezeket a bontott fém ablakokat, mert régiesnek tűnik tőle az üvegház és könnyebb is volt bele ilyen kis méretű üveget szerezni.

Az volt a cél, hogy lehetőleg minél olcsóbban kihozzam, mert közben egy duplagarázst is építek épp jóval nagyobb költségvetéssel és nem szerettem volna túl sok pénzt átcsoportosítani onnan.

Aztán most ott tartok, hogy ugyan elkészült, de még ötletelek, hogy hogyan hasznosítsam. Télen persze adott a funkciója, de most ötletelek, hogy mit próbáljak benne ilyenkor termeszteni. Jégsalátán gondolkodtam meg bazsalikomon első körben.

Illetve a fűtés téma sem kristályosodott még ki bennem. A cél, hogy minusz pár foknál hidegebb ne legyen a leghidegebb téli napokon sem. Vészfűtéshez adott az áramgerinc nem rég kiépítve. Kollektorhoz, sörkollektorhoz nincsen helyem a környéken, mert a mellette lévő tető 100%-ban napelemmel borított már.

Olyasmi jutott eszembe első körben, hogy esetleg szereznék kisebb használt napelemeket és kiépítenék egy 12V-os DC rendszert, ahol a megtermelt áram egy fűtőszálat melegítene egy vizes tartályban - ami mondjuk bent lenne az üvegházban feketére festett oldalfalakkal, de tudnék nagyobb puffertartályt elhelyezni a mellette lévő épületben is - csak akkor azt keringetni kéne. 

Előzmény: Kontroll-R (744)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.06.21 0 0 744

Szia !

 

Tetszik az üvegházad !

Szép munka, ízléses kivitelezés !

 

Legyen benne sok örömöd!

:)

 

Előzmény: Törölt nick (743)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.20 0 0 743

Csak érdekességképpen/kedvcsinálónak: Sikerült ma végre befejeznem az üvegházam :) ..

Az elsődleges funkciója mediterrán (tegát gyenge minuszt elviselő) növények teleltetése lesz - ezért is ilyen, amilyen. Egy néhai ganéjtároló betonfalaira építettem bontott fém ablakkeretekből, bontott régi veranda ajtóval , használt üvegek felhasználásával, tűzi horganyzott használt gabonatároló-siló oldalelemekből készült tetőszerkezettel saját magam által összehegesztve, összeállítva, másra nem használható régi pecsétes tégla töredékekkel burkolva az alját finom murva ágyban. 

Kb 2,5x3mt alapterületű és összesen kb 50e forintomba került így újrahasznosított anyagokból a projekt - ennek több, mint a fele a tetőt és az alatta lévő ferde határolású oldalfalat kitevő 10mm-es egy oldalon UV védett polikarbonát lemez tette ki. 







Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.16 0 0 742

Szia,

 

A minőségi fóliák, amikkel én dolgoztam, 0,2 mm vastagok voltak és 4 éves gyári garancia tartozott hozzájuk. Volt olyan hely több is, ahol 11-12 évet is kibírt.

Úgy tapasztaltam, hogy a tartós fólia is igazán akkor tartós, ha jó a váz szerkezet.

Nagyon sok múlik azon is, hogy mennyire tud mozogni a vázon a fólia.

Ha laza a fólia. akkor a szél folyamatosan tudja mozgatni és a bordáknál a surlódás miatt elkezd a fólia kopni, ill. vékonyodni. Ezeken a helyeken fog elsőnek elszakadni a fólia.

A modern házaknál ez úgy van kiküszöbölve, hogy dupla rétegű légpárnás a fólia borítása.

A felfúvó rendszer folyamatosan feszesen tartja mindkét fólia réteget ráadásként pedig a két réteg közötti levegő nagyon jó hőszigetelést biztosít a külső hideggel szemben.

 

Az árakra visszatérve a polikarbonát borítás választásakor érdemes alaposan körüljárni a kiegészítő cuccok árait is, mert ahogy Te is írtad érhetik az embert meglepetések.

A spéci toldó és lezáró profilok, a szegő ragasztó szalagok, alátét gumik, rögzítő csavarok elég komoly plusz költséggel terhelik meg a projektet, amire a legtöbben nem számítanak.

 

Sok múlik a részleteken, ajtó(k), szellőző(k) és azok precíz záródása, pontos illesztések.

A precíz igényes munka pedig időigényes, tehát nem olcsó.

 

Fontos a jó minőségű lehetőleg horganyzott szerkezeti alapanyag is.

Más fórumokon is gyakran olvasni olyanokat, hogy műanyag csőből, meg fekete csőből hajlítgatnak fólia vázakat. Az utóbbit jó esetben lefestik, de van, aki még azt is luxusnak tartja.

A rozsdás csőváz a legjobb minőségű fóliát is kivégzi idő előtt.

Sokan alapból elvetik a horganyzott anyag használatát mondván, hogy az drága.

Na és a jó minőségű festék több rétegben felkenve a fém felület alapos előkészítése, hogy tartós is legyen az nem drága ?

Dehogy nem.

Tartósságban egy tüzi horgany bevonat a házi körülmények között elérhető legalaposabban felvitt festés többszöröse.

Érdemes utána számolni, hogy akkor melyiket érdemes választani.

Van némi macera az anyagok lehorganyoztatásával, de hosszú távon megéri és egy életre el lehet felejteni a felület kezelés gondját.

 

Üdv

 

Előzmény: Attila610311 (741)
Attila610311 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 741

Egyet értek veled. A ráfordított munka, ha az ember nem maga csinálja, igen költséges. Többe kerülhet a munkadíj mint az anyagköltség. 

Nekem korábban volt egy 2,5 * 4 -es fóliám. Ebben kezdtem el tanulni a zöldség termesztést. Ezt egyéblént most is tanulom, és remélem még soká tanulhatom. Ez a fólia, ami egyébként vastag fólia volt, a második év végére eléggé elamortizálódott. Ekkor gondoltam a melegházra.

Persze alul kalkuláltam az árát, mert a kiegészítőkkel nem számoltam.

Ha az ember rászánja magát, akkor ez időbe és pénzbe is kerül. És amikor azt hiszed, hogy kész van, akkor jössz rá, hogy van még rajta munka.

Egy biztos, meleg és párás. Aki ilyet épít, ezt kalkulálja be. A vas korrodál, a fa korhad.

Az öröm is megvan, hisz kapitális retkeket szedtem, jelenleg az a pár karaláb is szedhető már amit márciusban beraktam,  a paprika és az uborka is virágzik.

Jelenleg a futtatókötelek felszerelésével bajlódom. A HILTI szalag a befutó, amihez a felső kötélzetet rögzítem. Ezzel az uborka miatt kell igyekezni. 

 

üdv

Előzmény: Kontroll-R (740)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.15 0 0 740

Szia

 

 

"500e-t nem szeretnék rákölteni"

Na, ez már információ. Bár ha azt írtad volna, hogy mennyi az, amit viszont rászánsz, az talán hasznosabb lett volna.  :))

 

A bontott ablaktáblákra visszatérve:

Sosem építettem még bontott üvegtáblákból üvegházat ezért még saccolni sem próbálnék a projekt költségét illetően.

Az biztos, hogy mivel egyedi megoldásokról lenne szó, aránytalanul több idő menne rá.

Minden méretet az ablaktáblákhoz kell igazítani, amik egyelőre még meg sincsenek.

A kibontott tábláknak megfelelő foglalatot (fészket) kell kialakítani, nehogy az üveg a hőtáguláskor elrepedjen.

Az a baj, hogy ha valaki magának építi a szerkezetet legtöbbször a saját idejét nem számolja.

Ha viszont mással építteti akkor ott már keményen ketyeg a szakember(ek) napidíja és utazási költsége. Ezzel is számolni kell.

 

Jártam már úgy, hogy az ügyfél kérte, hogy építsem be a bejárati kapujába azt a kapu szárnyat, amit neki valahonnan sikerült szerezni valami bontásból. Persze sem méretben, sem minőségben, sem egyéb paraméterekben nem passzolt oda, de "egy jó szaki mindent megold"  alapon szépen be lett építve és jó is lett, csak mire elkészült többen volt, mint amibe egy vadi új oda készített kapu került volna. (Biztosan ismered a Kőleves című tanmesét)

Ennyit a talált dolgok értékéről.

Persze ha az embernek sok a ráérő ideje az más téma...

 

 

 

Előzmény: traktoros82 (739)
traktoros82 Creative Commons License 2017.05.12 0 0 739

Szia,

 

Persze, azt én is tudom hogy pénz nélkül csak tákolni lehet. Azt pedig nem szeretnék. :) 

Mivel nem 1-2napos project sem megcsinálni sem összeszedegetni mindent így konkrét összeghatárban nem gondolkoztam. Azért 500e-t nem szeretnék rákölteni ha nem muszáj. 

 

Saccra kb. mennyiből jönne ki mondjuk a bontott üveges verzió úgy hogy a keretekből kiszedem az üveget?

Előzmény: Kontroll-R (738)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.09 0 0 738

Szia !

 

Az én "üvegházam" egy 6x5m-es gyári fóliaház. Jelenleg tárolóként működik, egyelőre nem kertészkedés folyik benne.

(Régebben ilyesmiket építettem másoknak.)

 

Ha valamiért nem látszik jó megoldásnak az üveg sem, meg a polikarbonát sem, fólia borítású növényház is jó megoldás lehet. A jó minőségű fólia egy megfelelő vázon hosszú időt kibír.

 

Ha ennyire nincs ötleted, lehet, hogy a Te esetedben praktikusabb lenne megfordítani a dolgot és abból kellene kiindulni, hogy mennyi pénzt szánsz erre a dologra. Aztán meglátjuk, hogy ez mire lenne elég. Elég sok féle műszaki megoldás létezik, de egy biztos, hogy ha valaki jót, tartósat és szépet szeretne az pénz nélkül nem nagyon megy. Persze azért vannak "szegény ember vízzel főz" alapú megoldások is.

 

Előzmény: traktoros82 (737)
traktoros82 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 737

Köszönöm a választ. Sajna továbbra is tanácstalan vagyok. :)

Nem feltétlen ragaszkodom a teraszajtókhoz, de ezen ill. a PC lapokon kívül más megoldás nem jut eszembe. Költségvetést még nem csináltam egyik változatra sem mert ugye a vázszerkezethez felhasználandó anyagmennyiségre sincs pontos ötlet.

Ha pl. keretben marad és festeném akkor mivel próbálkozzak?

Ha kibontanám a keretből az üveglapokat azokat hogyan lehetne biztonságosan rögzíteni?

 

A Te üvegházad miből és hogyan készült? :)

Előzmény: Kontroll-R (736)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.08 0 0 736

Szia !

 

A 40 x 20-as vázat egy kicsit gyengének tartom. Én 40x40x2-es zártszelvénynél vékonyabbal nem próbálkoznék.

Ha ragaszkodsz a bontott teraszajtó üvegekhez, akkor először be kellene szerezned a megfelelő mennyiségű ablak táblát és ahhoz kellene igazítani a szerkezetet.

Ha megtartod a saját fa keretet, akkor egyszerűbb a rögzítés, viszont gondoskodni kell a megfelelő festésről, mert különben hamar elkorhad és csúnya is, mint látvány.

Ha lebontod róla a keretet, akkor elég nagy plusz munkát csinálsz magadnak, mert meg kell oldanod az üveg táblák korrekt ágyazatát úgy, hogy az biztonságos legyen és hosszú távon sem repedjenek el az üveg lapok. Ez munkában és költségben is jelentős többlet lesz, viszont a végeredmény is sokkal komolyabb lesz. Ez csak rajtad múlik, hogy melyiket választod. Pénzt meg időt nem tudok mellékelni a tanács mellé.

;)

 

Előzmény: traktoros82 (733)
Kertes79 Creative Commons License 2017.05.07 0 0 735

Sziasztok!

 

Üvegház üvegjavítási metódusra szeretnék ötleteket kérni.

Van pár letört üvegrész. Arra gondoltam, hogy erős szélescellux segítségével rögzítem a letört darabot és szilóval kihúzom a tört felületet, majd kötés után a celluxot eltávolítom. Ez működhet? Ha nem akkor más megoldás?

traktoros82 Creative Commons License 2017.05.05 0 0 734

Csak gratulálni tudok, Te már sokkal előrébb vagy ezzel a projectel mint én. :)

Nem is tervezel bele semmi fűtést? Ha már van üvegház jó lenne minél előbb kihasználni.......

Előzmény: Attila610311 (730)
traktoros82 Creative Commons License 2017.05.05 0 0 733

Szia Kontroll!

 

Köszönöm, igen sikerült kinagyítani a képet és valóban látszik, hogy pc lapok. Nekem ezt venni kéne ami ugye nem olcsó dolog, ezért 1enlőre maradnék a bontott ablakoknál. Azt ugye könnyen be lehet szerezni........

 

Nagyon képben vagy az ilyesmi építése terén, ha esetleg lenne ötleted megköszönném......

 

Mint minden ez is alappal kezdődne. 5x3m esetleg 5x4m lenne, körberakva zsalukővel azok pedig kiöntve betonnal. A vázszerkezet 40x20-as zártszelvény lenne.....és itt a következő lépéssel meg is akadtam. Nem szeretnék ész nélkül sok vasanyagot felhasználni, de azt sem szeretném ha nagyobb szélben kártyavárként dőlne össze.

Itt adódik még 1kérdésem. Láttam olyat is ahol nem, de több olyan képet láttam már, hogy 1-2zsalukő mélységig ki van a föld termelve, tehát amolyan "gödör" szerűség van csinálva. Ez feltétlenül szükséges?

 

Tehát a vázszerkezettel vagyok kicsit bajban. Ill. az ablak szárnyak felrögzítésével. Össze-vissza méretekkel nem lehet, a legjobban úgy járok ha a panelházakban használt erkélyajtókat használom. Azok ugye a legnagyobbak és talán ez esetben a legjobbak is az üvegház oldalfalainak.

Tetőben nyereg tetőre gondoltam, az általad is említett indokok miatt. Az ereszcsatorna kiváló ötlet, nekem eszembe se jutott így első körben. :)

 

Továbbá ezek a régi ablakok össze vannak mázolva zománc festékkel ami ugye a nap hatására valószínűleg 1szezon alatt leperegne. Ezzel lehet valamit kezdeni? Célszerű lenne az üveglapokat kiszedni a fa keretből és úgy valahogy felerősíteni a fém vázszerkezetre?!

Előzmény: Kontroll-R (729)
Attila610311 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 732

Kösz a jó tanácsokat.

A vízzel nincs gond, mert egy része a melléképület tetejéről jön össze, s ha kevés lenne akkor van egy megfelelő kút is. 8 m mély, de még nem sikerült kiszívatni mindent belőle. :)

A tetőnél a hóhelyzetet majd meglátom. Észak - déli fekvésű, bízom benne, a szél letakarítja a havat. Persze ha Ő nem, akkor még ott leszek én is.

A légmennyiség sztem megvan, mert 2 m és 2,20 között változik a magasság. 2,5 * 5 -ös volt a polikarbonát.

Az ablaknyitó leírása tetszik, bár az ablak az kifele nyílik. De amit írtál, kis módosítással összejöhet.

A rachel hálót megveszem a gazdaboltba és felrakom.

Kösz még egyszer a jó tanácsokat.

 

üdv

Előzmény: Kontroll-R (731)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.04.29 0 1 731

Szia Attila !

 

Igaz, hogy a lapos tetőhözl kevesebb anyag kellett, viszont van ennek néhány hátránya is.

A csúcsos tető előnyösebb mert:

- Egyrészt télen lecsúszik róla a hó.

- Másrészt a csúcsos tető kialakítás növeli a légteret, ami mindenképpen hasznos hőtechnikai szempontből.Egy nagyobb légtömeg hőtehetetlensége nagyobb, ami azt eredményezi, hogy lassabban reagál a környezeti változásokra, vagyis egyenletesebb hőmérsékletet biztosít a belső térben, ami a növényeknek jó.

Az íves, vagy csúcsos tetőtérben elfér a világítás, a felső öntözés, az árnyékoló rendszer meg egyéb technikák. Persze ez ilyen kis ház esetében nem olyan nagy probléma.

- A harmadik dolog, ami miatt előnyösebb lenne a csúcsos tető, az a szellőző ablak(ok) elhelyezése.

Látom, hogy készítettél a hátsó falra egy szellőző ablakot, ami nem rossz, de egy felül elhelyezett tető ablakkal intenzívebb szellőző hatás érhető el.

 

Árnyékolást érdemes rátenni. Szerintem legolcsóbb egy rachel háló felrakásása, amit kívül a tetőre táterítesz és 4-8 ponton lekötöd, hogy a szél ne mozgassa. Tekintettel arra, hogy nem nagy felületről van szó, még a mozgatása (nyitás-zárás) is megoldható úgy, hogy tartósan borús időszakban félrehúzod, vagy feltekered egy spulnira, vagy valami tengely féleségre.

 

A képen úgy látom, hogy eresz csatornát nem szereltél a a lejtős tető aljára.

Én tennék egyet, amit belevezetnék egy műa. hordóba és már kéznél is lenne az öntöző víz.

15 négyzetméter nem olyan kis felület, egy nagyobb esőben gyorsan megtelne a hordó.

 

Az ablak automatizálásra vannak gyári motoros megoldások, de azok még használtan is viszonylag költségesek (20-25 ezertől felfelé). Gondolkodtam, hogy milyen olcsó megolást lehetne találni.

A következő az ötletem:

- Kell egy hosszú húzó rúgó, vagy jobb minőségű gumipók. Alap állapotban ez befelé húzza az ablak szárnyat, ilyenkor az kinyílik.

- Kell egy akkus fúrógép. Olyan is bőven jó, aminek már kimúlt az akkuja, hiszen nem akkuról fogjuk üzemeltetni. Szerintem ilyet akár ingyen is utánad dob egy jó ismerős, de legroszabb esetben veszel egyet valami ócska piacon, vagy fórumon.

- A fúrógép tokmányába be kell fogni egy cséve dobot, amire fel lehet tekerni 1-1,5m vékony, de erős zsinórt.  Amikor be akarod zárni az ablakot, akkor elindítod a fúrógépet, ami feltekeri a kis csévére a vékony zsinórt, aminek a vége az ablakszárnyra lett rögzítve. Természetesen kell még pár tartó szerkezeti elem a fúrógép felfogatására és kellhet még pár közvetítő csiga a zsinór vezetéséhez. Erre jó lehet pl. a készen kapható ruhaszárító (fregoli) csiga.

- Kell még egy tápegység (trafó+egyenirányító), ami a fúrógépet táplálja és kell még 2 db mikrokapcsoló, ami a vég pozíciókban leállítja a motort.

- Vezérlésnek egy passzív elven működő (folyadék tágulásos) szoba termosztátot lehet alkalmazni.

- Ja, és kell még egy relé a fúrógép irányváltásához is.

- Kell még némi vezeték, szerelvény, kötőelemek meg egy kis  munka

 

A működés lényege, hogy a rugó, vagy gumipók befelé húzza az ablakot, mire az kinyílik  feltéve, hogy a fúrógép a magas hőmérséklet következtében beindul és lecsévéli magáról a zsinórt (és persze feltéve, hogy az ablak befelé nyílik :))   ). A motor addig forog , amíg a végállás kapcsoló el nem veszi a fúrógéptől az áramot.

Amikor a hőmérséklet lecsökken a folyamat megfordul a fúrógép irányt vált, a zsinór felcsévélődik a spulnira és elkezdi befelé húzni az ablakot. Mivel a rúgó, vagy gumipók folyamatos húzó erőt fejt ki az ablakra, a zsinór is mindig feszes marad, nem gubancolódik össze.

Záráskor a másik vágállás kapcsoló állítja le a fúrógépet.

 

Nem tudom, hogy villanyász dolgokban mennyire vagy otthon, de elméletileg egy kisebb 230 voltos motorral is megoldható a feladat, sőt ott még az irányváltó relére sincs szükség.

Ha ilyen megoldásban gondolkodsz figyelj az érintésvédelemre, nehogy áramütés érjen valakit.

A fúrógépes megoldást azért javasoltam, mert kisfeszültségű, nem kell érintésvédelemmel foglalkozni, olcsó és a tokmányába könnyedén befogható a cséve spulni.

 

Vannak még hasonló egyszerú megoldások.

Gondold végig, aztán ha tetszik beszélgessünk még róla.

 

Előzmény: Attila610311 (730)
Attila610311 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 730

Igazad van, polikarbonát. Természetesen tiszta napenergiával megy. :)

A tető azért lett enyhén lejtős, mert ezt volt egyszerűbb megcsinálni. Jobb volt az anyagkihozatal is.

A párát és a hőt remekül tartja. Jelenleg a retket fogyasztjuk belőle. A paprikák meg szépen nőnek benne.

Még ebben a pár nap hidegben is tudott némi meleget befogni. Amikor kinn 3 fok volt, benn 9-et mértem.

Persze ami most az előnye, nem tudom nyáron mennyire lesz a hátránya.

Nem tudom, rakjak e rá vmi árnyékolást. Tanácsot szívesen elfogadok.

Persze már most látom, hogy lesz még vele munka.

 

üdv

Előzmény: Kontroll-R (729)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.04.27 0 0 729

Szia Traktoros !

 

Ugyan nem engem kérdeztél, de mivel a megszólított nem reagált így mondom én.

Megnézve a képet egy kicsit nagyobb méretben simán látszik, hogy polikarbonát lapokkal van beborítva. Ugyancsak a képből kiindulva nincs a házban fűtés, csak a Napocska melegít.

 

Precíz szép munka a ház. Egyedül az nem világos, hogy miért lett lapostetős.

De majd elmondja a gazdája, ha erre jár...

 

Előzmény: traktoros82 (728)
traktoros82 Creative Commons License 2017.04.23 0 0 728

Tennél még fel esetleg képeket?

Üveg? Fűtés van benne?

 

Még mindig csak terv szinten van az enyém......nem is volt időm foglalkozni vele eddig és a bontott ablakokból nincs még jó ötletem hogyan lehetne a rögzítéseket megoldani. A váz zártszelvényből lenne és én is 5x3m-ben gondolkodom, de itt 1enlőre elakadtam. :)

Előzmény: Attila610311 (727)
Attila610311 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 727

Na nekem elkészült a melegházam. 5*3 m

Elsősorban paprika és uborka lesz benne.

Kicsit megcsúsztam az idővel, igy a koraiak, a saláta kimaradt.

Karalábot raktam be próbából, meglátom, mi lesz vele.

A gondot a nagy meleg jelentheti, mert reggel, amikor elmegyek otthonról még nem kell szellőztetni, délután meg hatalmas a hőség és a pára odabenn.

Erre még ki kell találnom vmit.

A fűszer növényekkel kapcsolatban egyetértek az előttem szólóval. A legtöbb megvan a kinti "mostoha" időjárásban is. Bár sajnos a rozmaringom az idei telet nem bírta.

üdv

Vanett user1 Creative Commons License 2017.03.18 0 0 726

Köszönöm a tudományos eszmefuttatásokat.

De hogy a témánál maradjunk, a minap megkérdeztem egy ismerősömet, aki évtizedek óta foglalkozik holland típusú üvegházak építésével.

A kérdésemre elmondta, hogy amikor az üvegház beton alapja készül nem tesznek semmilyen hőszigetelést a sáv alap alá.

Ha lenne értelme valószínűleg tennének.

steamengine52 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 725

"...akkoriban  még úgy tanították, hogy a meleg mindig felfelé törekszik..."

 

A meleg LEVEGŐ, és a meleg FOLYADÉK törekszik felfelé, az őt körülvevő hidegebb közegben, mivel a melegítéstől tágul, és a melegebb közeg fajsúlya kisebb lesz az eredetinél. Ezért a körülötte lévő nagyobb fajsúlyú, hidegebb légréteg, (vagy folyadékréteg) felszínére "felúszik".

 

De a hő, mint az energia egyik megjelenési formája, bármely irányban terjed.

Pl. ha egy lefelé meggörbített darab vas egyik végét hegesztőpisztollyal melegíted, a lefelé hajló másik vége is melegedni kezd. A hő tehát lefelé is terjed. (Sőt, minden irányban.)

Ne próbáld ki csupasz kézzel... :-)

Előzmény: Vanett user1 (723)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.03.12 0 0 724

A meleg épületen belül olyan mint a feldühödött elefánt. Nem csak egyenes vonalban terjed.

Ezért van hogy a meleg a pincébe is lemegy vagy a blokban a felső szomszéd is fütti az alsót is. Ha elpatkol a felső szomszéd egyből megjelenik a penész a hőhidaknál.

Előzmény: Vanett user1 (723)
Vanett user1 Creative Commons License 2017.03.07 0 0 723

"jó volna ha valami szigetelést be tudnál építeni a tégla alá hogy a meleg ne a föld felé távozzon"

Igaz elég rég volt már, amikor iskolába jártam, de akkoriban  még úgy tanították, hogy a meleg mindig felfelé törekszik. Persze ebben a felfordult világban lehet, hogy  manapság már ez is másképp van :))

Előzmény: Pillanatragasz (720)
Akos1313 Creative Commons License 2017.03.06 0 0 722

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat mindenkinek! Úgy látom, hogy sokkal komolyabban kell belemélyedjek  ebbe az üvegházasdiba, mint gondoltam, ahhoz, hogy jó legyen. Az üvegek mindenesetre le lesznek bontva és amennyiben egyben marad, akkor pedig félre lesz téve. Jövő télen pedig megpróbálok jobban utánanézni a témának, akkor még biztos jelentkezek jótanácsért.

Előzmény: CBNora (719)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.05 0 0 721

Igyekszem majd úgy csinálni, hogy utólag ne nagyon látsszon az ablakokon, hogy bontottak voltak :) ..

A régies stílusa nekem is tetszik, mert a létesítendő üvegház egy néhai tyúkól és disznóól mellett van - aminek a teteje már ki lett cserélve napelemtelep létesítése miatt és pont most hegesztgetek a szabadidőmben egy régies kovácsoltvas díszítésekkel ellátott panoráma terasz vázat az épület mellett. Így stílusban össze akarom majd hozni az üvegházzal, hogy harmonikus legyen. 





Egyébként nálam az üvegház első sorban mediterrán növények teleltetésére lesz szánva, mert van belőlük rendesen - persze azért lesz benne más is. Emiatt a fő célom, hogy 0 fok körül tudjam télen tartani. Emiatt alulról semmiképp sem akarom hőszigetelni, mert a föld sokáig tolja a meleget felfelé még késő ősszel. Sőt azt tervezem, hogy a beton alap magasságáig feltöltöm építési törmelékkel és földdel, majd betakarom sziklakerttel, hogy minél jobban hasznosítsam a föld hőjét. 

Előzmény: Pillanatragasz (720)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!