Keresés

Részletes keresés

Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99910

Pontosan ezért teljesen más az állaga egy bolti darált máknak és a hagyományos (kúpos) mákdarálóval őrölt máknak. Ez utóbbi klassz krémes-olajos - a bolti meg olyan száraz fűrészpor állagú.

 

 

Előzmény: homerx (99909)
homerx Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99909

a kezi daralonak az az elonye, hogy az elmorzsolja a makszemeket, kiemelve a makolaj sajatossagat. a gepi daralo ilyet nem csinal.

Előzmény: Sparherd (99908)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99908

Ha tudsz olyan gépről, ami tartósan tud mákot darálni, érdeklődve várom az ajánlatot.

 

A kézi darálásnál is úgy emlékszem, állandó probléma volt, hogy túl száraz volt, egyre nehezebben lehetett darálni, rendszeresen szét kellett szedni, kitisztítani.

Előzmény: Popenka (99907)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99907

a kézi mákdarálónál nincs jobb

 

a gép esetleg túl gyorsan csinálja, melegszik, megéghet a mákolaj, nem olyan

Előzmény: Sparherd (99905)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99906

Sőt, a fedőt bal kézzel fogd, hogy ne kelljen a jobb kezedből mindig letenni, ami benne van. ;)

Előzmény: Popenka (99901)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99905

Vagyis nem igaz az, hogy a méz feloldja/lágyítja a mákot.

 

Ha már téma lett, hogyan a legkönnyebb darálni a mákot? Valamilyen kenőanyag?

Vagy marad a "nyers erő" alkalmazása és utána a kézi daráló alapos tisztogatása?

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99904

Ha csak látványelem, akkor maradhat egyben. Ha az ízét is érezni akarod és szeretnéd megemészteni, akkor érdemes megdarálni.

Előzmény: Sparherd (99902)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99903

Ha az ízét is érezni akarod, daráld meg.

Előzmény: Sparherd (99902)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99902

Kövezzetek meg, de nem bírom megállni, hogy ne kérdezzem meg, igaz az, hogy igaz az, hogy a mákot nem kell megdarálni és megfőzni, hanem elég egyben belekeverni pl. mézbe és úgy "nyersen" is ehető?

A méz valóban felpuhítja, meglágyítja a mákot?

 

Összetalálkoztam egy fura alakkal, aki ilyenekkel traktált, nem tudtam eldönteni, hogy csak osztotta a bölcsességet, vagy valóban jókat mondott.

 

Azt tudom, hogy amikor a mákot nem darálják meg és csak sütemény tetejére szórva megsütik, akkor erősen igénybeveszi a fogakat, gyerekkoromban ezzeket "csikorgós sütiknek" hívtam.

Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99901

Ja, hogy úgy... értem. :)

Előzmény: nagypapi51 (99900)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99900

Figyelj a sorrendre! :)

Előzmény: Popenka (99899)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 1 99899

Fedőn keresztül még nem próbáltam beletenni a serpenyőbe.

:D

Előzmény: nagypapi51 (99897)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99898

Köszi mindenkinek!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99897

A serpenyőhöz kitalálták a fedőt is... :)

Előzmény: Popenka (99896)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99896

Igen, de vigyázz, nagyon fröcsöghet a zsiradék, ha van.

Előzmény: GPF (99891)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99895

Mondjuk, nem tudom, hogy egy bóti fagyasztott gombakeverék mekkora darabokból áll,, de próbálkozni lehet.

Előzmény: homerx (99893)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99894

én pl ha előveszek egy adag (én margarinos-doboznyi méretű dobozokba szoktam fagyasztani) gombát, az akár egyben is rögtön a serpenyőbe/lábosba dobom. Néha még annyi ideje, sincs, hogy annyira kiengedjen, hogy elváljanak egymástól a darabok. Azt az ételbe teszik.

Mondjuk szinte soha nem fagyasztok nyersen gombát. 

De a boltban árusított vargányával(ami nem előre hőkezelt) azzal is ugyanígy járnék el.

 

Jobb lesz az állaga. Ha a benne lévő víz szobahőmérsékleten olvad fel, akkor olyan "plötty" lesz.

homerx Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99893

igen. ne hagyd felolvadni, kiengedni, mert akkor egy lottyedt valamit kapsz. ha a Nagypapi fele eljarast koveted, akkor egy teljesen friss gombat fogsz kapni.

Előzmény: GPF (99891)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99892

így van.

Előzmény: GPF (99891)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99891

Tehát pl. a félig jeges gombát tűzforró serpenyőben próbáljam lepiritani?

 

Előzmény: nagypapi51 (99890)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99890

...nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni...

Csak annyira engedd ki, hogy el tudd választani a darabokat egymástól,

onnantól frissként kezeld, ill. készítsd.

Előzmény: GPF (99889)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99889

Ritkán jutunk erdei gombákhoz vagy különlegesebb fajtákhoz. Szoktunk néha venni fagyasztott erdei keveréket, szekfűgombát..., amit sikerül.

 

De, igazából nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni... Adjatok jó ötleteket, légyszi.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99888

Igaz, őzláb dobverő is jó erre a célra, ez itt gombával töltve, baconbe tekerve sütve.

Előzmény: H_G (99886)
H_G Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99887

Dehát a pörkölt is egy párolt étel végső soron.

 

Előzmény: Sparherd (99880)
H_G Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99886

Akkor már őzlábat :)

 

Előzmény: nagypapi51 (99882)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99885

Bocsánat, nem vagyok pszichológus. :) 

Előzmény: Popenka (99878)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99884

Esetleg kivájt zsemlét tölts meg gombával, és akkor marad a zsemle méret (gomba bulocski)

Előzmény: nagypapi51 (99882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99883

hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Egyszerű, kisebb cipó méretűt kell megfőzni. ;)

Előzmény: Sparherd (99879)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99882

...nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom...

Nem csak nálad, mindenkinél, lévén a gomba min. 80%-a víz.

Használj nagy portobello gombát, annál kevésbé látványos a zsugorodás :)

 

ezek itt nagyspórás csiperkék, + 1 piruló galóca

   

Előzmény: Sparherd (99879)
GPF Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99881

Számomra meglepő módon a forrólevegős fritőz nagyon jól megtartja a gomba alakját is, az ízét meg határozottak kiemeli.

Mondjuk eddig csak csiperkével próbáltam. Egész fejjel is.

 

 

Előzmény: Sparherd (99879)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!