Pontosan ezért teljesen más az állaga egy bolti darált máknak és a hagyományos (kúpos) mákdarálóval őrölt máknak. Ez utóbbi klassz krémes-olajos - a bolti meg olyan száraz fűrészpor állagú.
Ha tudsz olyan gépről, ami tartósan tud mákot darálni, érdeklődve várom az ajánlatot.
A kézi darálásnál is úgy emlékszem, állandó probléma volt, hogy túl száraz volt, egyre nehezebben lehetett darálni, rendszeresen szét kellett szedni, kitisztítani.
Kövezzetek meg, de nem bírom megállni, hogy ne kérdezzem meg, igaz az, hogy igaz az, hogy a mákot nem kell megdarálni és megfőzni, hanem elég egyben belekeverni pl. mézbe és úgy "nyersen" is ehető?
A méz valóban felpuhítja, meglágyítja a mákot?
Összetalálkoztam egy fura alakkal, aki ilyenekkel traktált, nem tudtam eldönteni, hogy csak osztotta a bölcsességet, vagy valóban jókat mondott.
Azt tudom, hogy amikor a mákot nem darálják meg és csak sütemény tetejére szórva megsütik, akkor erősen igénybeveszi a fogakat, gyerekkoromban ezzeket "csikorgós sütiknek" hívtam.
én pl ha előveszek egy adag (én margarinos-doboznyi méretű dobozokba szoktam fagyasztani) gombát, az akár egyben is rögtön a serpenyőbe/lábosba dobom. Néha még annyi ideje, sincs, hogy annyira kiengedjen, hogy elváljanak egymástól a darabok. Azt az ételbe teszik.
Mondjuk szinte soha nem fagyasztok nyersen gombát.
De a boltban árusított vargányával(ami nem előre hőkezelt) azzal is ugyanígy járnék el.
Jobb lesz az állaga. Ha a benne lévő víz szobahőmérsékleten olvad fel, akkor olyan "plötty" lesz.
igen. ne hagyd felolvadni, kiengedni, mert akkor egy lottyedt valamit kapsz. ha a Nagypapi fele eljarast koveted, akkor egy teljesen friss gombat fogsz kapni.