Két tündéri kisfiú anyukája vagyok. Szeretnénk bőviteni a családot egy kislánnyal. Tavaly nyáron a kormány indított egy sms.kampányt a 3. gyermek nemének a megválasztásáról. Azóta nem foglalkoznak ezzel a dologgal, ezért szeretném kézbevenni az ügyet.
Ha érdekel benneteket a téma, irjatok nekem!
A negatív véleményeket is szívesen olvasom, de a támadó hozzászólásokat légyszi fogjátok rövidre, inkább azok véleményét várom, akiknek hozzám hasonlóan az a vágya, hogy a harmadik(vagy akár többedik)baba nemét megválaszthassa!!!
Azért mert ez egy lehetőség--és biztos van aki kipróbálná--hiszen ezért indult a topic.
Lehetne élni és nem élni a törvény adta joggal.
Egyébként az eljárás sikerességéről több variáció kering.
Nyilván ha az eljárás sikeressége 99% lenne, de te épp az sikertelen 1%ba tartoznál. Az neked-a te szemszögedből--nem javítja a kedved.
Mert sajnos a biológia márcsak ilyen. Az 1 % vagy ezred vagy akármennyi esély a sikertelenségre ---vki számára mindíg 100%.
A többi számára viszont sikeres beavatkozást jelent.
Az eljárás sikerességéről már én is hallottam 50-60% siker, de hallottam 80-90% siker arányról is (lásd: Czeizel több nyilatkozata).
Szerintem ezt a dolgot érdemesebb úgy megközelíteni--ha egyszer törvényes lesz Magyarországon--akkor lesz egy plusz esély a vágyott nemű baba megszületéséhez.
És aki belevág ebbe annak tudnia kell hogy a biológiában nem létezik olyan hogy 100%. Vagyis igenis fel kell készülni lelkiekben az eljárás sikertelenségére is.
A gond az az egésszel, hogy semmivel sem több az esély a sikerre az orvosi beavatkozás segítségével, mint a sokak által ismert természetes módszerekkel.
Semmi sem 100 %, és ha ezt tudják a vállakozó szellemű szülők, akkor minden rendben. Mondjuk én még olyat nem láttam, hogy a már megszületett nem várt nemű gyereket bárki is visszaadta volna... olyat viszont igen, hogy az anya depressziós lett amikor a második gyereke is fiúra sikeredett, (soha nem bírtam megérteni ).
Alice, nekem egy szavam sem lenne a gyerek nemének megválasztása ellen (főleg ilyen esetben, amikor már van ellentétes nemű gyerek a családban), ha lenne egyszerű, megbízható módszere a nem megválasztásának. Az a baj, hogy jelenleg nincs.
Itt, Magyarországon, egy kórházban sikerült "kipróbálni" ezt a lehetőséget a topiknyitó által is említett hímivarsejt-szétválogatós módszerrel. (Illetve több módszerrel egyszerre, mert együtt vetette be az orvos a centrifugálós, a savas-lúgos táptalajos meg még valami besugárzós módszert.) Amikor kiderült, hogy nem sikerült a dolog, csak a vállát vonogatta.
Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a különböző nemű testvérek átveszik egymás viselkedését. Én éppen az ellenkezőjét tapasztalom: felerősítik egymás "különbözőneműségét".
Egyébként nem értem ezt a nagy felhorgadást, ez az egész javaslat nem arról szól, hogy szelektáljanak a nemek között, hanem arról, hogy ha van már egy házaspárnak két egynemű gyereke és csak akkor vállalkoznának arra, hogy harmadik legyen, ha BIZTOSAN tunják, hogy a harmadik különnemű, - akkor ehhez segítsék őket hozzá.
A nemhez közhető genetikai betegségek más téma, de abban is van bizony ráció. Ha én előre tudnám, hogy a születendő fiam 50% bizonyossággal mittudomén vérzékeny lesz, vagy Düsen kóros lesz stb, akkor én bizony elveteteném, és inkább próbálkoznék addig, amíg lány nem lesz. Nem mindenki olyan, hogy tudván tudja, hogy beteg lesz a gyereke mégis akarja. (ha szülés után derül ki az persze egészen más kérdés, és arról van szó, hogy előre eldöntheti e.) Van akinak így is kell, de van akinek nem.
én nem egészen értem amit írtál. Lehet hogy csak összekavarodtam a soraid közt--bocsi érte.Szóval ami nem világos:-Ha nem volt tétje a lombiknak--az azt jelenti hogy lehetett volna máshogy is gyermeketek?
Akkor miért kellett sor kerülnie a lombik eljárásra?
a lombik vegigcsinalasa azoknak megterhelo (legalabbis lelkileg), akiknek mashogy nem lehet gyerekuk. ha ugymond nincs tetje a dolognak, akkor nem feltetlenul okoz nehezsegeket. nekem pl. semmifele kellemetlenseget nem jelentett a napi 2 szurason kivul, meg sem ereztem. na persze szamomra nem is volt tetje. anyagilag meg mindenki arra kolt, amire nem sajnalja.
és hol sikerült kipróbálni?--elárulod?-ha már úgy érezted megosztod e tapasztalatod a topicban.
Szerintem egyébként az embriók szelektálásával történő nem megválasztás egyértelműen elítélendő, és borzalmas dolog!!Az embrió---is EMBER!!!
Normális ember--legyen akármilyen erős a vágy egyik vagy másik nemű gyerek iránt--nem helyeselhet ilyenre.
A vágy, ahogy irtam is a gyerek utáni vággyal kell kezdődjön és utána jöhet a rózsaszín vagy világoskék felhőcskés álmodás...
Egy kislány is lehet nagyon fius vagy fiú is nagyon lányos-----az is csalódás lenne?
És ahozz bizony semmilyen segítség nem kell mesterségesen.
Több fiú tesós lányka nagy valószínűséggel fiús lesz, több lányka tesós fiucska pedig bizony kissé lányos!Mert egymástól sok-sok viselkedési mintát átvesznek a tesók--nemtől függetlenül.
"ez az eljárás nem 100%os biztonságú. Azaz csak ad egy kis plusz esélyt a várt nemhez"
Erről van szó. Viszont a szülőkben irreális reményeket kelt.
"miért gondolod ezt? kipróbáltad már-és rosszak a tapasztalataid?"
Igen, kipróbáltam. Nem mondanám, hogy rosszak a tapasztalataim, mert nagyon szeretem az eljárásból született gyerekemet, és boldog vagyok, hogy ő született meg. De határozottan más nemű, mint amit a genetikus ígért.
Az a véleményem, hogy semmi értelme olyan törvényeket hozni, melyeknek a megvalósítása lehetetlen a technika mai fejlettsége mellett. Valamint semmi értelme egy csomó pénzt elszórni kétes kimenetelű procedúrákra. Arról nem is beszélve, hogy komoly pszichés problémákat okozhat a szülőknél, ha alaptalan reményeket keltenek bennük, aztán csalódniuk kell.
Igazából egy módszer lenne a gyerek nemének megválasztására: ha lombikbébi-programban "legyártanának" több emberiót, aztán azok közül kiválasztanák a kívánt neműeket, és csak azokat ültetnék vissza az anyaméhbe, a másneműeket pedig megsemmisítenék. Egy lombikbébi-programot végigcsinálni iszonyatos fizikai, lelki és anyagi megterhelés a szülők számára. Ezt felvállalni csak azért, hogy ilyen vagy olyan nemű gyerekünk legyen, szerintem őrültség. Ugye ezt nem akarja senki?
miért gondolod ezt? kipróbáltad már-és rosszak a tapasztalataid?
genetikai indokkal ugyanezt az ivarsejt fajsúly alapján való szétválasztását már régóta alkalmazzák--sikeresen. Nem genetikai céllal tilos nálunk.
De nem azért mert sikertelenebb is lenne, mintha genetikai indokkal kell alkalmazni.
Szerintem ez egy jog lenne-amivel lehetne élni vagy nem élni.
Nyilván etikailag csak akkor elfogadható e jog ( baba nemének megválasztása), ha vártal ellentétes nemű gyermeket--nem lehet elvetetni, azzal az indokkal, hogy más nemű lett, mint amire az eljárás irányult.
Nyilván mindenki tudja-aki a baba nemének megválasztása mellett voksol-hogy ez az eljárás nem 100%os biztonsági. Azaz csak ad egy kis plusz esélyt a várt nemhez.
Például gondolj csak bele, ha egy családon belül 100 évenát csak lányok születtek--nem vállalnák e be ezt a kis kockázatot ehgy csöpp fiuért? S ha lány lesz--akkor a következőnél ismér megpróbálkozhatnak egy kis mesterséges segítséggel..
Nyilván előszőr annak a gondolatnak kell megfogalmazódni minden szülőben hogfy-gyereket akarnak--utána pedig, jöhet a milyen jó lenne ha most fiunk születne vagy lányunk gondolatok.
Nem tudom, született-e azóta harmadik babád, és ha igen, milyen nemű lett. Egyet tudok: semmit nem érnél azzal a joggal, hogy "megválaszthatod" a harmadik gyereked nemét az orvostudomány mai fejlettsége mellett.
hát ez szomorú. pedig annyira biztam benne hogy egyszer talán Magyaro. is lesz annyira felvilágosult, hogy nem csak a gyermekek meg nem születését támogató javaslatokat kéri....hogy igen ez kell nekünk...
lehet hogy kevés a támogató, de a hétköznapi emberek közt--ahánnyal én beszéltem--bizony azért várnak a tesóval mert várják hogy ez a törvényjavaslat élő legyen végre...
és köztünk a kisemberek közül sajnos nem sokunknak lesz arra pénze, hogy Belgiumba kiutazzon megcsináltatni ezt a beavatkozást, azért hogy drága jó anyaországunk gyorsan fogyó népessége növekedni is tudjon végre.....
Az a baj, hogy rajta is azt éreztem, hogy nem bízik már ebben, valószínű a sok fölös kör futása miatt.Nincs támogatója, sokan ellenzik,a természetbe való beavatkozásként kezelik, de azt T.Zs.is mondta, hogy a nemhez kötött betegségek esete az más.
Lányok, megkérdeztem Török Zsoltot, hogy mi a helyzet a beadvánnyal, azt mondta, hogy most újra indítványozzák, előre láthatólag januárban lesz belőle valami, de nem sok jót jósol ennek az egésznek, mert kevesen támogatják.Sajna:((
Marad a természetes szelekció, kínai naptár, hőmérőzés, savas-lúgos ételek,stb..:-)
szerintem egy ember sem igazán szokott gondolkozni a foggantatása körülményein. ki az aki azért haragudna meg azért szülere mert netalán egyéb nem tudományos praktikákat bevettetek a nemzésekor, hogy a leendő kisbabájuk nemét befolyásolják..
vagy ez nem zavaró, csak ha orvosi alapokon nyugvó befolyásolásról van szó? az miért zavaróbb?
az is zavaró ha egy gyerek meg tudja hogy ő csak véletlenül csúszott be? vajon lelki sérült lesz ettől? vajon akkor ő már nem egy szeretni való és szeretetre méltó emberke?
ez egy elég elvont dolog ilyenbe belemerülni... pl.mi lett volna ha . én a 30 éves anyuka egykoron fiunak születek...totál hülyeség........ vagyok aki vagyok. ha fiúnak születtem volna--akár segítséggel akár anélkül--akkor meg azon gondolkoznék miért nem lettem lány?????na ne már.........álljunk a földön két lábbal e kérdésben--mi anyák, mi szülők.