Van itt sokféle topik, kis növény, nagy növény, egzotikus zöldség és itt-ott hazai termés. Kifejezetten a fáknak viszont még nincsen helye, pedig nem egyszer találkoztam itt is fakedvelő emberekkel. Telepedjünk be!
ja! a képek tényleg szépek. de! mesterséges anyagot éntöllem tanácsba nem kapsz.hacsak nem muszáj,vagy ragaszkodsz hozzá.natural über alles:) ahogy a művelt angol mondja:) avagy csak természetesen. /fölleg a panel után/ annál is inkább mert én is abban lakozom:( bár volt egy 30x30as saikei /minatür tájképkert/ amit a japánkert topikban megtalálhatsz,valamikor télen lett feltéve. /és a "gaz ágicának" nem tetszet. de a többieknek igen:) /
tiszteletem ahogy ágica san írta:) nem kell hozzá túl sok ész. én meg azt mondom hogy pénzben sem túl sok.inkább csak a megcsinálása mozgalmas.a mérete relatv.függ tölletek,meg a többi kertrészlettől.megcsinálni viszont az első körben kellene mert ha utolag kerül bele,az egyet jelet egy új fűfelülettel.ez pedig penz,idő,és energia pocsékolás. a bambuszt még mindig jónak gondolom,vendégek fogadására pavilont mondanék amit járóköveken,esetleg tipegőn lehetne elfoglalni. a tervezésben,tó és egyébb méretekre én egy személyes talit gondolnék.az a legpontosabb és könnyen variálható.aztán ha van valami ami kialakult azt le lehet rajzolni,vagy ámítógépelni,legfeljebb nincs értelme:) nos?;-)
az vagyány ha van egy tavam, de mekkorára gondoltok? meg a beosztáson agyalok még mindig, mit hová hogyan, de én feladtam, normális tervező progit nem találtam, és egyelőre nem nagyon érzem a jó variációt, a kiülős hely miatt... már hajlok arra is, hogy ne fedett legyen és illesszük be a "természetbe" de nem tudom :) amíg nem látom addig csak csapongok :)
már rájöttem, hogy nem szabad stílust írnom, mert a mediterrán pont nem az amire én mediterránként gondoltam .)
igen legyen szellős, legyen egy hely a társasági életnek, egy kis tó se lenne rossz de sztem azt is majd később, ellenben tetszenek a minimal "tavak" tehát egy geometriai formában kis vizecske, de azt anyagilag sem bírnám most sztem :)
támpontnak, jövő héten lesz (ha minden igaz) egy albizia 'chocolate summer' a birtokomban, 3 éves, és gyorsan nő állítólag :) bár erőteljesen gondolkozom rajta, hogy az előkertbe annyira minimál leszek, hogy ezt rakom oda csak, magasra nevelt törzzsel (de furcsa leírva ez a szó) de bármi lehet, az biztos, hogy egy ilyen fácska lesz. legyen valami mindig virágos a kertben minden hónapban, na ez az amit egyáltalán nem tudok összerakni még, és hát a szomszéd takarás ugye. nem könnyű, a bambuszt még nem vetettem el, jellegben viszont nehezíti a dolgot.
és köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok, sajnos még én (mi) sem tudjuk mit akarunk, szegény kedvesem már nem győzi a fordulatokat. :)
Tóhoz, szakértelem? -80-as iq-val is el lehet boldogulni vele, azt kell csinálni, amit a természet csinál, oszt' annyi, kabát, kalap... :-)) Szerintem menni fog, először kell jól összerakni, utána már csak utántölteni kell és gyönyörködni benne... meg néha machete-vel irtani a dzsungelt a partján. ;-) Szívből ajánlom, szerintem a legjobb dolog a parton ülve lábat lógatni és nézni a halakat a hínár között meg a tavirózsák alatt - egy egészen másik világ.
nos panelproliból avanzsált falusiként nem tudom, hogy egy tavacskával kellene-e kezdeni :) alapvetően a gondozásmentes szó is tetszik :) tényleg nem tudom van-e elég kitartásom szakértelmem hozzá, illetve azt se tudom kell-e hozzá .) nos? :)
Ha nem megy a Távol-kelet, akkor ne erőltessük, majd ha egy kicsit 'kitomboltátok' magatokat a színekkel, talán majd egy kis sarkot lehet majd szánni egy bambusz vízjátékkal és pár Acer palmatummal. Addig legalább megnőnek az árnyékot adó fák, nem vagy elkésve. Addig, azt a területet, ahova majd szánnád, könnyen mozgatható évelőkkel és egy központi fával-díszcserjével azért be lehet ültetni.
Ebből persze adódik, hogy a bambuszsövény is vagy kiesik, és helyette mégis Wisteria, vagy bambusz és a jellegre játszunk rá, csak az a fájó pont, hogy amivel lehetne, az majdnem mind félárnyék-igényes... Mit szólnál inkább egy minimál-kerthez, tömeges ültetés, színfoltokkal játék, nem zsufi, megvan a szellős jellege, de a klasszikus modern a mediterránt ugyanúgy üti... Valami ilyesmire gondolok, a legutolsó képen az anyag-növényhasználattal viszont összebékíthető a két stílus:
tiszteletem hai,onegaeshimasu:) akkor ha gondolod fussunk neki újra. mi az ami marad,és mi az ami bekerülhet? gondolat:a lépcső feat. terasz környéke az medi. az szerintem ok. keleti hatás:szerintem a bambusz az belefér,a száraz tó viszont lehetne vizes tó egy sakura árnyékában. és mehtne vizi és parti növényzet. nos?
Sziasztok, kérdésem lenne. A szomszédunkban van egy gyönyörű japán juhar, mellette kijött 1-2 éve 4 kis fa. Lehet-e csak úgy simán kiásni a kicsiket és átültetni az én kertembe? Vagy inkább szaporítani kell valahogy?
kicsit később visszajövök, új fejlemények vannak, kedvesemnek nem jött át maradéktalanul a japánkert dolog.... pedig szegény musashi mestert tornáztatom már napok óta... a száraztó például egyáltalán nem nyerte meg a tetszését, amit valahol meg is értek, most szabadultunk ki a panelrengetegből, színeket növényeket, tavasszal nyáron ősszel változatos növényzetet szeretne. én meg nem csinálok semmi olyat aminek ő maradéktalanul nem örül :) ráadásul van egy olyan szempont ami nem fórumtéma és teljesen elfelejtettem, ami miatt a japánkert kérdésessé válik, maximum egy kis keleties hangulat.
musashi:
elnézésedet kérem az eddigi túráért, sokat tanultam, de tiszta irányzatot nem hiszem, hogy követni tudunk sajnos, kicsit más irányba kellene elmennünk, remélem nem okoztam felesleges munkát számodra. (ui.: pedig a második kép nagyon tetszik :)
Kimber-nek: szerintem semmi baj: melege van, valszleg a legfrissebb levelek megégtek, vagy sokkot kapott, ha sikerült lefröcskölni a nagy melegben, szóval akkor van baj, ha már egy-egy ágacska száradna... Különösen, ha idei vagy tavalyi ültetés.
Mulcs vs. coule-kavics: ha japánkert, akkor fehér murva vagy görgetegkő, esetleg valami világos mészkő vagy egészen sötétszürke andezit, a kevert kavics agyonvágja az egészet, az csak 'jellegű' lesz, a szelídített, európai ízléshez talán jobban idomított verzió. Azt inkább a mediterránba, oda a gyöngykavicsos udvar és kerti utacskák kifejezetten illenek.
Boróka-bonsai, sk.: Egy Juniperus rigida-t már kinéztem hasonló célokra, szerintem ha van rá 5-6 éved, akkor simán működőképes a dolog, a kész-bonsai-ok irgalmatlan árban vannak.
Acer palm. 'Orange Dream': jól bírja, egy-két néhány milliméteres égésnyom ültetés után megjelent rajta, amit nem csodálok, a kertészetben szórt árnyékban ült, itt full napsütésen. Azonban az itteni állapot nem biztos, hogy referencia, de az biztos, hogy elragadó színe van, könnyed, narancsos-zöld tónus még így, nyár közepén-végén is.
A Wisteria sinensis meg akkor hadd boldogítsa a szomszédot, de akkor el kell döntened, hgoy bambuszkerítés vagy Wisteria, a kettő együtt nem megy... Előbbi jobban menne a japánkert-fílinghez, nem lenne bezártságérzeted sem, mert eléggé laza, leomló habitusa van.
Ehhez a miliőhöz persze egy magnólia (M. tripetala v. M. denudata) még nagyon elkelne tavaszra, meg mondjuk egy kisebbfajta Prunus, pl. az 'Amanogawa' oszlopos, 4-5 méterre nő, beférne még ide.
A terasz-lépcső - szikélakert kombót inkább ne, pár nagyobbacska örökzölddel a korlát is megoldható - mármint elrejtve a növények közé és úgy megnyírva, hogy csak a kapaszkodó látszik ki a tetején...
Ez így sok szerintem, kicsi a kert, ne aprózd még kisebb fachokra, ahol meg teljes az átálátás, ott ne keverj stílusokat, nem veszi ki jól magát a 'mindenből egy kicsit'. A mediterrán életérzést átdobnám az előkertbe, és lehet, hogy Musashi mester kardélre hány miatta, de én azt az Albiziát bizony megtartanám, már csak a laza koronája miatt is a hátsó, japánkertes részbe. Ha stílustiszta a kert, akkor szerintem nem gáz, akko rvan baj, ha elkezdjük hozzáadogatni a többi mediterrán kertbe valókat is, úgymint a grandi, a füge meg a mirtuszlonc. Apropó, ha már mediterrán előkert, meg lehetne próbálkozni azzal a Lagerstroemia-val, egy-két év edzés-dézsázás után jó alapos takarással valszleg kiültethető lenne nálad.
Egyébként ástam további japánjuhar-alternatívákat: Acer conspicuum 'Silver Cardinal' és Acer campestre 'Carnival', esetleg egy Aralia elata 'Variegata' sem jönne rosszul és a szezon kedvence: egy Cornus controversa 'Variegata'.
Szívesen, egyébként is arra gondoltam... ;-) Vasárnapra mondják a lehűlést, utána már jön a vénasszonyok nyara, a perzselő 30+ nem nagyon szokott már visszatérni - szépen, óvatosan el lehet kezdeni gondolkodni, mit hova szánsz...
Köszi a választ Agicza! Én a kinti japánkertes kerti bonsaiokra gondoltam, azokra is érvényesek ezek a fajok, fajták? Egyenlőre várom a hüsit, még nem akarok ültetni...
bambuszos körbeültetést nem találtam meg.viszont mindenhol zárt kerítés vagy nád,bambuszfonat van rajta. szerintem belefér. ha mögötte megy el a bambusz az egész jó hangulatú. van néhány kép száraztavakról,persze ne a méretét nézd:) hétköznap 5kor kelek,tehát ennél tovább nem bírok ágyban feküdni:)
terasz hátsó kerítés távolság 9 méter ha a lépcvsőt nem számolom. az ábrán egy kis kocka fél méter, méretarányos (nagyjából .D) a kiülősnél kényelmesen el kell férnie 4-6 embernek, de muszájból akár tíz-12-nek is nyáron kertipartinál :) szóbal olan 3-5 méteres részt gondoltam :)
száraztó:a közepet nem mértanilag gondolom.és a mérete is változtatható ha kell még hely. belelépni nem szabad,ill.erre vannak a lépőkövek.amugyis ilyen lépőkövek vezetnének a kert főbb pontjaihoz
bambusz:a japán kertek mind ilyen zártak/már ami nem tájképi,hanem kerti/ azonkívül szép,gyors, nyírható, és japános hangulata van.
a terasz:úgy gondoltam hogy ha van korlát ha nincs,végig lehetne rakni tálakban növénnyel,a lécső jobb és baloldalát is,és a terasz tövét meg beültetni gazdagon./ezek lennének a medi. növények/
fű:az maradna elég
kiülős rész:azt lehet tudni hogy mekkora területen helyezkedne el? kellene egy terasz-hátsókerítés távolság és ennek a kiülönek az alapterülete.
kettéosztás:ezt így ebben a formájában nem tenném. esetleg paravánnal,de nem ez így nem lenne jó.szerintem.
ezt a száraztavat még emésztenem kell :) merugye rá is kellene lépni néha :) és a kiülős hely hogyan illeszkedne bele vajon? eretnek gondolat, ha a szembeszomszéd kerítésre virágzó kúszónövényeket raknánk? esetleg a száraztavat eltolni valamelyik sarokpontba kicsit. belefér-e az ágicza által említett chokolate summer?
nem tudom mennyire lenne kaloda ha körbeültetnénk az egészet bambusszal, na ez egy olyan tipikus dolog amit látni kellene élőben, de ugye ez nem egyszerű :) mert ezt a bambusz dolgot megvettem, olvasgatok már utána rendesen.
a terasz és a lépcső alatt mit értesz, egy kis mikroklímát,, vagy a terasz melletti kis sávot is? a lépcső nem olyan nagy azért, de én is gondolkoztam már, hogy az egyik oldalát be lehetne áldozni, akár egy kis mini "sziklakertnek" is talán. azt ne felejtsük el, hogy valamilyen korlát majd azért lesz, hogy a vendégséges kisgyerekek le ne essenek.
és kellene egy kis füves terület is, de ez megoldható gondolom, csak a középre helyezett "száraztó" rémít meg egy kicsit :)
és ha kettéosztanánk, bal oldalra amit a teraszról látunk, egy mini japános csendéletet, és valamilyen fával vagy örökzölddel átvezetve (vagy akár a százatóval) egy olyan kiülős amit körbevennénk virágokkal, vagy színes levelű évelőkkel? (titkos vágyam, hogy nem asztal szék legyen a kiülős, hanem egy fapallós minimal bútoros kanapé, dohányzóasztal szerűség, biztosan tudod mire gondolok)
nem feltétlenül ragaszkodom egy irányzathoz, inkább hangulatot szeretnék elcsípni, és egy kis eklektika nekem belefér :)
lehetne körbe bambuszt,középre egy zen száraztavat /kavicsosat/ sziklával,ishidoroval,az egyik oldalára a sakurát /japáncseresznyét/ a másikra a vérszilvát. a mediterrán rész pedig a terasz és a lépcső lenne.oda kerne sok,sok virágzó cserje.beültetve és mediterrán tálakban. ez lenne a váz. vélemény?
Hát, én azt a kukoricást fapanellel, olyat, mint a szomszéd csinált a teraszára takarnám el, zölddel futtatva, a lépcső utáni résznél, még lenne hely eléültetni is vegyes örökzöld-bokor -fa kombinációt, a kerttipus figyelembevételével. Túl hosszú idő lenne, mire a sövény megnő és takar.
Szerintem nem túl nagy ez a rész ahhoz, hogy japános is, meg mediterrán is legyen. Elől nem tudnál mediterrán jelleget kialakítani és akkor hátul maradhatna a japános.
mármint, hogy a teraszról legyen baloldalt egy ilyesmi fix képem jobboldalt pedig lehet mediterránozni, mert azt csak akkor látom, ha lelépek a teraszról. jobboldalt max az egybefüggően szép öt-hat darab tujt tartanám meg de az sem feltétel.
mondjuk valami ilyesmi tetszik például, azzal a kitétellel, hogy japános hangulató legyen tehát férjen még bele nyáron virágzó növény, és esetleg kevesebb kő nem tudom.
nem feltétlenül, (ezerszer szebb borókákat láttam már azóta, meg színesíteném minimum más növény beültetésével), viszont valaminek takarnia kell a két szomszéd felől, nádat nem rakhatok a kerítésre mert megsértődnek, és a kerítésre sem futtatnék fel szívesen semmit (kivéve a hátsó szomszéd felőli kerítést, ahol a nádfonat és a vadszőlő van oda viszont ki kellene találni valamit, első körben iszalag, tátika, sárga levelű komló, és társai vegyes futtatásában gondolkodom) tehát olyan cserjéket/bármit kellene kerítéshez ami takar is. ha ez okés, kimehet a tujasor nyugodtan, max a szép példányokat előre átültetem. vagy elajándékozom ...
a ciprusokat mindenképpen meg akarod tartani? a kert mérete miatt nehéz mindkettőt belevarázsolni,de nem lehetettlen. a japán lenne a hangsúlyosabb mert annak kisebb is elég.és kuléban nem gondolkodnék.
Ha nagyon olcsón akarod megúszni, pici 20-30 cm-est láttam a fitolandban és Diósdon az oázisban 300-400 ft között. Csak lutri, hogy fiú vagy lány. Állítólag a lány bogyója büdös, bár ahhoz gondolom közelbe kell, hogy legyen fiú példány is.
A tujasorod köré nem lesz szép mutatvány bevágni a geót,nagyon fel kell majd darabolni,és rá amit szeretnél.Lehet én vastagabban tennék oda inkább csak mulcsot geo nélkül,és akkor egyszerűen karbantartható lesz az a rész.