pataporc,
igazad van, nyithatnátok, de a www.tar.hu-n. A Tár is ingyenes, az ráadásul már az Index birodalmába tartozik és - az Extrával ellentétben - nincs számos cégnél letiltva.
Erről a témáról akkor lehet igazán beszélgetni, ha meg is nézhetjük a kivesézendő művet.
tisztelettel
r_bendegúz
Na igen, HVG címlapgrafika. Álmaim egyik netovábbja. Nagyon tetszenek a munkáik. Tudsz róluk valami bővebbet?
Ja, nem vagyok megdícsérve: az említett éjszakai kamikáze-tervezésnek időhiányból kifolyólag nem lett 0-ása :((
Meg vagy dícsérve. :)
Egyébként akiket ismerek nagyon jókat, (a neveket ne kérjed számon) azok többsége menedzsel már a saját cégénél, nem nagyon dolgozik. Az egyik legjobb szerintem ma a HVG címlapgrafikáit készítő grafikus stúdiója. Biztos vannak még sokan mások is, de eddig nem figyeltem a logókat, meg impresszumokat sem, csak konstatáltam, ha tetszett. Viszont ezentúl odafigyelek. :)
Aha...
Az egyetlen, ami fáj, az az, hogy nagyon el vannak rejtve az infók a hétköznapi halandók előtt. Sőt, még olyan igazi szaktekintély sincsen, akinek azt mondanák, hogy igen, az ő munkája mérvadó. Itt is mindenki a "régi időket" sírja vissza...
Egyébként amit mondtatok a megrendelőről: nekem a legutóbbi munkámnál a nyomdai leadás előtti napon találta ki a "dear customer", hogy nem tetszik a címlap (fotomontázs), legyen más. Erre közöltem vele, hogy ha ez olyan lesz, mint amilyenre ő szeretné, akkor szart sem ér a belső alnyomat, mert a kettő erősen kapcsolódik. Kifejtette, hogy mindegy, akkor azt is szerkesszem át. Egy éjszakám volt rá, hogy kész legyen... Hát, olyan is lett... Az egyik legszarabb, ami valaha kikerült a kezeim közül.
Tudom, furcsa, hogy ilyet írok, de lévén, hogy van némi szépérzékem (szerintem :)) és a papám Ybl-ös építész, tőle is tanultam valamicskét. ja, és megdícsérhettek, mindennek van egy megfelelően előkészített, kézzel rajzolt 0. verziója :)
Lehet, hogy megint megtámogatott hihhhetetlen névmemóriám, de úgy emlékszem Farkas Annának hivták(ják?) az újságíró iskola igazgatónőjét, nem?
Ha nem, akkor bocsesz. :)
ZsZs, nincs recept az egyedül üdvözítő szakmai gyakorlatra.
Az egyetemi tankönyvekről és egyáltalában az ott oktatott dolgokról meg azt gondolom, nem sokat érnek. Ott végzettek szerint is inkább a csoporttársaktól, illetve a velük való versengésből lehet profitálni. Ezen kívül valóban nincs sok jó tapasztalatom az onnan kikerülőkről. Ebben biztosan közre játszik az is, hogy én gimi után egyszer jelentkeztem csak, aztán inkább belevetettem magam egy dekorsuli-munka-MUOSZ-munka-munka-munka-.... dologba és most ebből élek, felsőfokú végzettség nélkül. :)
Ezt akkor holnapra, kedves Sz. T. (látod, én még mindig dolgozom!). Én turöm a kritikát, sot szeretnék is véleményt hallani olyan emberektol, akik nem csak azért kritizálnak, mert anoním módon ez könnyu (és olcsó is néha) és semmi következménnyel jár. Nekem úgy tunik, hogy itt olyan emberek verodtek össze, akiknek szívesen olvasnám a véleményét a munkámról... elvégre csak így fejlodhet az ember. Tehát nem visszakozni! Én tartom az ajánlatomat.
Sam: a kiskosztümig értettem, amit írták.
No, a topicról. Ki tudja mennyi időt ér meg? :)
Rajtunk múlik. Én tényleg üdvösnek tartanám, ha kiveséznénk néha egy-egy kiadványt, plakátot, valamit. Abból csak tanulni lehet.
Leszögezve persze, hogy nem kinyilatkoztatásokról lesz szó (biztosan az én munkáim közt is lehet gyengét találni, követek el hibákat, plusz csodálkoznék, ha én lennék a legtehetségesebb a szakmában :) ), illetve, hogy nem fikázásról lenne szó.
Voltaképpen beszélgetünk azonos érdeklődésűekkel, nem? :)
SzT.: a kritizáláshoz peniglen nem kellenek saját munkák mindenkinek. Ízlése van azért a szakmán kivülieknek is (és a belülieknek meg nem feltétlen) és szvsz a munkánk megítélésében lehet, hogy fontosabb szerepet játszanak azok, akiknek dolgozunk. :)
Sziasztok!
új emberkeként és "kontárként" igazán hálás vagyok Nektek a sok könyvcímért meg miegymásért. Igazából már - ugye nem fogtok nagyon lefújjolni? - próbálkoztam egy-két egyetemi szintű kiadvánnyal, de folyton akadályokba ütköztem. Persze a legnagyobb a memóriahiány volt.
Szeetnék egy pár szakkönyvet olvasni, de fogalmam sincs, hogy hol találhatnám meg őket. Főleg az Iparművészeti tankönyveit...
A topichoz: az elején egy kicsit furcsán éreztem magam, hogy Szedő Tördelő pont az Interneten küldi el a francba az összes egérrágót. Remélem, mostmár egy kicsit csitult a haragod, és inkább segítesz kontárból szakmabelivé válni.
Egyébként hol érdemes szerintetek szakmai gyakorlatra menni, ha teljesen magánszorgalomból szeretném csinálni a fősuli mellett?
Üdv.
Zs Zs
Persze. Csak felbuzdultam hirtelen. Itt cseveghetnenk (verbalis oldal), ott pedig megmutathatnank, mit is tudunk (vizualis resz). Es odeterelgethetnenk a torzsasztalos tarsakat egy kis vizitre. Jaj, az ekezetek mar megint!!! Elfelejtettem. Farkas Anna. Mond ez valamit? (OFF, rovidke.)
Van még valami, mielőtt elindulnék haza (istenem, mennyit dolgoztam!).
Egyetértek Sammel. Nem hiszem, hogy ez a Topic hosszú időt ér meg, pedig egészen jó találkahely (nem partnerkereső), esetleg munkakeresőket segítő fórum is lehetne belőle. A legtöbb ilyen fórum valami egészen mássá alakul, mint amire szánták. Ez így van rendjén. Na, szóval addig rendben van, hogy kritizálunk. DE! Tűrjük a kritikát is? Nem szólva arról, hogy sok olvasónak egészen egyszerűen nincsenek munkái. Ők csak olvasók és kész.
Az ötlet okés lenne, de valódi látogatottságot, értsd: tényleg legyenek jó hozzászólások, csak itt a Törzsasztalon lehetne elérni. Azt mondanám, hogy még kissé friss ez a topic ahhoz, hogy külön weboldala legyen. :)
Másik ötlet: nyithatnánk az extrán (ingyen van) egy tipográfia-honlapot. Felpakolhatnánk rá saját munkákat, linkeket, és lehetne kritizáló rovat is (abban benne vagyunk, látom...). A grafikai munkát vállalnám, társulhatna egy programozó... Nos? szerintem remek lenne egy ilyen oldal.
Sam ajánlott oldalán egy linket nézegetve támadt egy ötletem. Te, mint kiadó nem akarsz web design-ról szóló könyvet megjelentetni? Illetve itt fordításról lenne szó. Szerintem sok embert érdekelne a téma. Az alapelvek ugyanazok, csak a világháló lehetőségei egyéb érdekes megoldásokat kínálnak, amit a nyomtatott sajtó nélkülözni kényszerül. Tehát itt ugyanaz a probléma, mint mondjuk a CorelDRAW esetén. Könnyen elveszhet az ember az animált gifek, hangok, flash grafikák tengerében. Ami elsőre ötletesnek tűnik, az sokadik megnyitásra már idegesítő lehet. Az animáció meg a perifériás látás miatt felfordítja a gyomrot.
DreamWeaver megvan, köszönöm. (Csak nincs telepítve.)
Igen, igazad van. A könyörgöm csak a pongyola élőbeszéd szüleménye. Helyesen könyörgök. Bár... sosem voltam korrektor, így - ha meg nem is bocsátható -, de ennek fényében talán elnézhető tévedés. Tényleg nem ártana legalább itt helyesen írni.
Emberek, ha már a szomorú esemény - és Szedő Tördelő kifakadása - kapcsán ilyen jól összejöttünk, és kritizálunk le-fel, csinálhatnánk olyat is, hogy mindenki által elérhető kiadványokat, azok részleteit kivesézzük.
A magunk örömére és okulására. :)
Ha gondolod, rendelkezésedre bocsájhatok egy Dreamweavert (feltéve, ha elhagyhatom az ékezeteket a hozzászólásomból). Legális példány, a netrol töltöttük le anno. Egyébként ha ellátogatsz a Macromedia oldalára (www.macromedia.com, én sem tudok linkelni - linkesíteni), ott letölthetsz egy 30 napos próbaverziót. És még egy csöpp nyelvészet (OFF, joyra való tekintettel): a könyörgöm hiperkorrekció. A helyes alak: könyörgök.
Sajnos ezt nem kérdeztem meg. Régen mindent tanultak. Betűtervezés, betűfelismerés, egyensúly, ellentétek, folthatás, szóval ami alapján egy erős közepest tud majd az illető produkálni, ha éjjel felkeltik. Rájuk telefonálok, vagy bárki megteheti, a tanfolyamosokat kell kérni. Akit érdekel ismét leírom a számot, ne kelljen az igen hosszú bejegyzéseimet végigbogarászni.
266-0065
Ha én esetleg hamarabb tudok meg valamit, leírom.
Kár, hogy az én cégem nem támogat ilyen tanfolyamokat.
A fontolo valóban inkább tartalmilag kapcsolódik a kérdéshez.
Köszönöm a honlaptippet. De ez az oldal pont azt a sok rosszat valósítja meg webdesign-szinten, amirol a nyomtatványok kapcsán esett szó. A tipográfus-tanfolyamon hozzávetolegesen mirol tanulhat az érdeklodo?
Könyörgöm! Légy olyan kedves a módszert megosztani velem, akár mailben. Mrámint a linkelés metodikáját. Mostanában webes dolgokkal akarnék foglalkozni - inkább a grafikai résszel - és, bár sok kényelmes program van, nem ártana a parancsokat kicsit felfrissíteni. Igaz, pl. a dreamWeaver még ezt is szükségtelenné teszi, de nincs kéznél.
Íme a link. Jómagam csak olvasgatok, lévén csak olvasószerkesztőként szoktam egy egyetemi lap munkájába belefolyni, de egyszer talán megtanulok tördelni is és akkor jól jönnek az ilyenek... Sorry, elsőre elcsesztem :-(
Valaki kérdezte, hogy ki tud tipográfiával foglalkozó webcímet. www.fontolo.hu
Belinkelném, de már nem emlékszem biztosan, olyan régen csináltam. Valami a href="www.fontolo.hu".
Ki tudja hogy van pontosan ez HTML-éknél?
Pantone bontott skálát a legtöbb dekorációs boltban is lehet kapni. Mármint azt, ahol a direktek mellett ott van a bontott megfelelő. Ha el akarjátok kerülni a színek miatti szívást a megrendelővel, akkor létfontosságú. Van ezen kívül egy másik jól használható pantone skála, ebben csak cmyk színek vannak, sokkal több árnyalatban, mint a direktek. Ez utóbbinak teljesen különböznek a kódszámai az általában használt pantone kódoktól.
Úgy tudom, a Grafikai Kisáruházban (Fiastyúk u.) lehet kapni tipométert. Apropó, itt van olyan Pantone színminta atlasz is, ahol a CMYK keverési arány is fel van tüntetve.