http://www.csodaidok.hu/
Nagyszerű, fordulatos, izgalmas történet a távoli jövőben egy családról, egy társadalomról. Az emberiség számos bolygót benépesített, de a jó és rossz, a magány és a szeretet továbbra is jelen van. Judy egy árvaotthon lakója, aki családra vágyik, Yaan egy nagy család tagja, de apja gyűlölete miatt rosszul érzi ott magát, és Giin, aki egy egész bolygót irányít, és sok ellenséget szerzett magának. Róluk szól a regény.
zseniális ötlet. támogatom. ötletem nincs, de akkor is nagyon okosan teszik. az animusnak általában jók a borítói, megtalálják azt a célközönséget, amit kell.. meg - félrértés ne essék, nem akarok bántani senkit - akkor le lehetne cserélni a fülszöveget is, valami kicsit kézzelfoghatóbbat a "szerző barátai ajánlják a könyvet"-típusúnál...
Apropó, a kiadó gondolkodik azon, hogy a CSI védőborítóját lecserélve új kinézetet adjon a könyvnek. Van-e valakinek valamilyen ötlete ezzel kapcsolatban? Szerintetek mitől lenne jobb/hatásosabb egy borító? Nektek mi tetszene leginkább? Melyek azok a könyvek, amelyeknek, szerintetek, jó a borítója? Ha csak néhány dolgot mondanátok, nagyon megköszönném.
Én úgy érzem, egy kompozíciós ívet lezártam az első kötet végén, és az elején felvetett személyes problémák mindhárom főszereplő életében nyugvópontra jutottak. Természetesen mindent nem lehetett lezárni, és maradtak megválaszolatlan kérdések, de nem tudom, ezek mennyire befolyásolják a fent mondottakat. De nem vitatkozom a zsűrivel, mert tökéletesen fölösleges.
Viszont van hír az eladott példányokról: eddig 1014 db ment el a könyvből. Ez azt jelenti, hogy a Nők Lapja cikk mintha meg sem jelent volna, az átlagos kb. 100 db/hó fogyást nem befolyásolta.
"És itt az idő szólni valamit a regény – mű – kötet (könyv) kapcsolatáról. A regény egy kompozíciós egység, lezárt cselekménnyel, többé-kevésbé lezárt életutakkal/szakaszokkal. Cselekményének egy ívet kell megalkotnia a bonyodalomtól a megoldásig. A mű esetleg ennél nagyobb egység, ilyen például a regényciklus, amelynek darabjai önállók, de a megalkotott világ, a szereplők lehetnek azonosak, a benne helyet foglaló regények ko- és konnotációkkal, téma-réma hálózattal össze vannak kötve. A ciklus maga (mint a versciklus is) többet mond, mint a ciklus darabjai külön-külön, ahogy Balzac Emberi színjátékja komplex képet ad a 19. század első felének francia társadalmáról. Ilyen egy regénynél nagyobb műalkotás a trilógia vagy a Frank Herberttől ironikusan elnevezett „hatkötetes trilógia”. A kötet (könyv) azonban fizikai egység, könyvkötészeti fogalom („egybekötött, lapozható ívekből álló, rendszerint fedéllel ellátott írásmű”), amely azonban független a benne helyet foglaló szövegtől. Például, az Emberi színjátéknál maradva: a Chabert ezredes egykötetes mű, aligha is lehetne ennél több kötetben kiadni, míg az Elveszett illúziókat, amelyet egy igényes kiadó probléma nélkül kiad egy kötetben, én az Olcsó Könyvtár 3 kötetes kiadásában olvastam. Ettől azonban az még egy regény maradt, összefüggő, csak a harmadik kötet végén lezárt epikum, három köteten át folytatólagos téma-réma hálózat. Ebben az értelemben a Mysterious Universe regényciklus, benne önállóan értelmezendő kötetekkel (jelen esetben Kocsis Tamás regényével), míg az Amonsonia-trilógia három önálló kötet; Görgey Etelka Az ogfák vöröse címen kiadott írása azonban egy regény (Csodaidők) első kötete, kompozicionálisan lezáratlan, amelyről a következendő cselekmény nélkül csak annyit állapíthatunk meg, hogy igen biztató, ám ha önálló regényként értelmeznénk, rosszul járna, hiszen a kompozíció megszakadása miatt a szerkezetre adott pontszámok alacsonyak volnának. A bizottság javaslata az, hogy amikor a teljes mű megjelenik, nyújtsa be a szerző az egész művet, s a regényt záró utolsó kötet megjelenési ideje szerint elfogadjuk a teljes mű nevezését."
Az én is tudom, de mivel nincs css szerkesztőm, nincs kedvem a #564738-hoz hasonló kódokkal bíbelődni. :-) Ezért nem is álltam neki. Lopott sablonból dolgozom. :-)
A CSI1 is egy - bizonyos szempontból - lezárt történet. A köv. kötet évek múlva játszódik, ez pedig eleve úgy lett megírva, hogy amennyiben sosem jelenik meg a többi része - ami egy elsőkötetes magyar író esetén nagyon könnyen előfordulhat -, akkor is megálljon önmagában.
Sajnos erre azt kell mondanom, hogy szerintem ez nem sikerült. A lapok elfogyásán kívül nincs befejezése, vagy bármiféle lezárása (számomra) a történetnek. Bennem csak egy nagy hiányérzet maradt, szeretném mihamarabb továbbolvasni a történetet.
Off: Ha szabad egy apró kritikai megjegyzést tennem: a sötét alapon világos betűk használata kb a Tron idejében volt divatos, ma már elavultnak számít... Jó példának lásd a wikipediat, a sourceforge.net, a ffnet-et, az index.hu-t, vagy, az egyébként elolvasásra is érdemes, HTML hell-t.
Értem a szemszögedet Eta. Viszont, ha pontozzák külön-külön a könyveket, és a befejezetlenség érzete miatt rendszeresen lehúzzák, akkor az is igazságtalan, mert annál többet érdemel.
Ez hablaty. Nincsenek "külön-külön" kötetek, amelyeket "rendszeresen" lehúzhatnának. Ez EGY kötet, amelyet a szokásokkal és a kiírással ellentétben kizártak a bírálatból. Hogy "mi lett volna, ha", azt nem tudjuk. Period. Azt pedig ki mondta, hogy nem maradt bennem neheztelés az rpg-s kritika után? ;-)
Más: ud, nem sokára megjelenik Sárdi Margit értékelője. Fölösleges belemenni az "azt mondta" játékba (meg már öreg is vagyok az ilyen fontoskodáshoz).
Jud nem ezt kérdezte. Te azt írtad "beszélgettem az avanásokkal" - ez nyilvánvalóan nem Sárdi Margitot, hanem a jelenlévő többieket/másokat jelenti, és őt ezeknek a véleménye érdekelte volna - ahogy egyébként engem is: hogy ez alapján miért volt az a benyomásod, hogy jobban jártam? Nekem semmi kifogásom nem lett volna az ellen, ha egy másik könyv mögé sorolnak.
A véleményemet leírtam a Csodaidők oldalon, nagyjából azt, amit itt eddig mondtam, és ahhoz tartom magam. A kifogások és buksisimogatások - I'm sorry - nem érdekelnek.
Értem a szemszögedet Eta. Viszont, ha pontozzák külön-külön a könyveket, és a befejezetlenség érzete miatt rendszeresen lehúzzák, akkor az is igazságtalan, mert annál többet érdemel.
Valami egységes, írásba foglalt szabályozás kéne ennek is. A hat kötetet amúgy mai napig nem értem én se, ez akkor szervezési töketlenség. (Az elkeverés pláne).
Igazából a sérelmeket a zsűrivel való egyenes kontakttal kéne megoldani, mert az, hogy te innen-onnan hallasz valamit, és abból kialakítasz egy képet... Meg nekik is meg kéne hagyni a lehetőséget, hogy elmondják, mit gondolnak.
Emlékezz az én CSI ajánlómra, ha nem emilezünk utána, biztos benned maradt volna a neheztelés.
Jud, nem sokára megjelenik Sárdi Margit értékelője. Fölösleges belemenni az "azt mondta" játékba (meg már öreg is vagyok az ilyen fontoskodáshoz).
nem is mondtam, h SF, szerintem sem az, csak hogy akkor sem értesítették előbb a szerzőt és kiadóját a kizárásról, mint hogy megvolt az eredményhirdetés, ha jól emlékszem.
A CSI1 is egy - bizonyos szempontból - lezárt történet. A köv. kötet évek múlva játszódik, ez pedig eleve úgy lett megírva, hogy amennyiben sosem jelenik meg a többi része - ami egy elsőkötetes magyar író esetén nagyon könnyen előfordulhat -, akkor is megálljon önmagában. Másrészt pedig, amikor megtudtam, hogy jelöltek, direkt utánanéztem, hogy nem probléma-e, hogy egy sorozat egy darabjáról lenne szó. Eddig nem volt az: ez az első alkalom, hogy valakit egyszerűen kizárnak azért, mert egy sorozat része.
Azt sem várhatom el a kiadómtól, hogy csak azért küldözgessenek 18 ezer forint értékű könyvet (amely összeg négy kötet esetén ennek, ugye, a négyszerese) egy egyesületnek, hogy aztán vagy bevegyenek a díjazásba, vagy ne. (Arról nem is szólva, hogy az egyesület később újra felszólította a kiadót, hogy ismét küldjék el nekik a hat példányt, mert valahová elkeverték... Aztán, amikor meglett, még csak nem is szóltak. Én pl. szs blogjából értesültem róla. Homo est modus.)
Fontos megjegyeznem, hogy amíg nem tudtam, hogy a CSI-t gyakorlatilag kizárták a versenyből, semmi bajom nem volt azzal, hogy a Diagnózis nyert (tegnap este még csak ezt a felét hallottam a történetnek). Igaz, nem egészen az én műfajom, de egy jól megírt, izgalmas könyv. Ezért ezúton is gratulálok az írójának, Antal Józsefnek.
(A zsűri pedig, ha tényleg annyira tetszett nekik a CSI, a további részeket megveheti valamelyik könyvesboltban. Már ha megjelenik.)
Assszem szs írta a blogján, hogy valójáűban nem egy trilógia része az Ellensúly, csak egy az "ellen"-regényekből, amelyek ugyanazon a világon játszódnak. de valamennyi regény egy külön egység.
Ettől függetlenül igazságtalan, h kitették a regényedet, mert korábban is voltak, akik olyan írást neveztek, amelyek egy sorozat részei, és nem feltétlenül érthetőek másik részek nélkül...
"Így van, még csak nem is pontozták - azaz gyakorlatilag kibannolták a könyvet anélkül, hogy erről engem, a szerzőt - vagy akár a kiadót - értesítettek volna."
nem értem, miért kellett volna róla hamarabb tudomást szereznetek? nyilván minden zsűritag elolvasta, döntöttek, és mivel a többit is véleményezni kellett, egyszerűbb volt - előbb nem is lehetett volna szerintem - bejelenteni a díjkiosztón. ahogy tavaly, a nagate esetén is csak akkor értesült mindenki arról, hogy nem tekintik SF-nek, így nem is véleményezik, mikor megtudtuk magát az eredményt is.
ha bánkódsz az egész miatt - nyilván igen -, oda se neki, vaklójában ez egy súlytalan díj, amelyet olyanok kaptak, akik nem feltétlenül érdemelték meg és ez nem is fog változni. a tavalyi értékeléseket még csak közre sem adták, így azt sem tudjuk, mit találtak valamely regényben nagyszerűnek és mit nem? és egy rakás ilyen kérdést lehetne még feltenni a díjjal és nem létező jelentőségével kapcsolatban.
... hogy törjön le a lába, vagy ha legközelebb székre ül az a pasas, essen jó nagyot - mikor ő pofátlanul leül, mikor tuti, látta, hogy te szerettél volna... *vicsorog*
ON...
Bevallom, piszok lusta vagyok visszaolvasni oldalakat - mostanában nem nagyon jártam erre -, deeee a II. kötetet van valami esély, hogy kiadják...?