Keresés

Részletes keresés

gurgolya Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10612
Köszönöm, Cherrug. Sajnos egyikről sincs több képem. A második egyébként a Bél-kövön készült, és ha jól tudom a homoki fátyolvirág nem nő sziklán.
Előzmény: Cherrug (10608)
lics.. Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10611

hali!

És nem tudjátok hogy hol lehet venni ilyen jerikó rózsáját?

Előzmény: kicsiKató (10296)
Aruncus Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10610

Sziasztok!

Ez a növény még most nyílik a kertünkben. Ismeri valaki?

CBNora Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10609
Az első háromra nekem is ugyanaz lenne a tippem. A negyedik szerintem torma.
Más. Nőtt a kertünkben egy fűz, valószínűleg a két házzal odébb lévő hatalmas fa magjából. A fát idén kivágták, azt már nem tudom közelebbről megnézni. Melyik faj lehet?
Előzmény: Cherrug (10608)
Cherrug Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10608

Az elsőt tekintve nincs semmi kétség: Lamium purpureum, azaz piros árvacsalán.

A másik háromnál már gúvasztottam a szememet rendesen, hogy valamiféle árulkodó részletet elkapjak:-)

A második virágáról nincs valami közelebbid? Addig is megreckírozom a Gypsophila fastigiata-t, a homoki fátyolvirágot, ez még élőhelyét tekintve is passzolna a sziklákhoz. De várjuk meg a többieket, hátha mondanak jobbat.

A harmadiknál épp ellenkező a kérdésem: nincs egy, az egész növényről készült habitusfotód is?:-) Addig meg megkockáztatok egy Anthemis tinctoria-t, azaz festő pipitért, bár gyanúsan hosszúnak érzem a virágkocsányokat.

A negyediknél családnál közelebbit nem is próbálok mondani, de azt meg nyilván te is tudod: Brassicaceae, keresztesvirágúak. Talán megmondja valaki pontosan, mi az.

Előzmény: gurgolya (10606)
Cherrug Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10607

Akkor megtippelném őket:

1. Melampyrum sp. - valami csormolya (talán cristatum? Hatalmas kérdőjellel)

2. Asplenium trichomanes - Aranyos fodorka

3. Silene dioica - Piros mécsvirág

4. Digitalis ferruginea - Rozsdás gyűszűvirág

5. Stachys palustris - Mocsári tisztesfű

Előzmény: Hanspeter (10605)
gurgolya Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10606
Csatlakozva hanspeter kezdeményezéséhez, én is felrakok néhány képet. Ezeket a növényeket még tavaly láttam, de nem jutottam előbbre a meghatározásukkal. Tudtok segíteni?
Hanspeter Creative Commons License 2007.11.10 0 0 10605

No ha elcsitult a csatatér (mellesleg igazatok van), akkor tessék néhány zöld is.

Flanell Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10604
:)
Előzmény: Aquarell (10601)
szekelymedve Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10603
Nincs mit :-)
Előzmény: ruborits (10569)
Aquarell Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10602
Ez nagyon guszta :D tényleg gomba, de a másikban nagyon nem vagyok biztos... egyébként a piros szín általában risztó szín a természetben, úgyhogy lehet, hogy nem igen zavarja inenntől kezdve a valakit, aki odarakta, hogy mennyire van feltűnő helyen.
Előzmény: kloroform (10596)
Aquarell Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10601

Bocsesz kedves topiclakók, de elöntötte az agyamat a roham.... úgyhogy muszáj kommentálnom.

Nem akarok kötekedni, de azért megmondom a véleményem. Az rajz szerintem baromira nem extra külföldi kocsit ábrázol, hanem VW beatle-t. (márcsak a kis zászlók miatt is...)

A cserépen tuti nem akantusz van, hanem valamilyen páfrány, a fajon szerintem baromira felesleges gondolkodni, mert nem fogjuk kitalálni.

Ha megnézed a kacskaringós akantuszaidat, láthatnád, hogy a kacskaringói nem az alapból indulnak, nem úgy mint a tányéron... ami igencsak páfrányra emlékeztet... és ha ennyire tiltakozol, leszólod a másikat, valszeg te vagy a növényszakértő..., akkor meg mi a fenének kérdezel, ha okosabb vagy?

Azon kívül ha egy kis józan eszed, nem támadsz senkit ebben a fórumban, mert nem volt veled senki bunkó, te viszont igen....

Azon kívül igencsak vannak a népi ábrázolásban stilizált motívumok, ami ez is lehet, meg az is lehet. Nézd már meg a kalocsai mintákat, bakker szakmabeli vagyok, de nem mernék egyik mintára sem fajnevet mondani...

Ja, ha nem tetszik a magyarázatunk, el lehet menni valamelyik egyetem növénytani tanszékére, majd ott mondanak az okosok valamit... csak nehogy velem találkozz...

Előzmény: sipike78 (10586)
Keszra Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10600
Bocs, most látom, hogy anulálta magát.
Előzmény: Keszra (10598)
CBNora Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10599

Nem, szerintem is biztosan gomba, csak nem tudom, mi. A Tremella nemzetségbe tartozó gombák hasonlóan néznak ki, de nem vagyok biztos benne.

Pl.:

http://www.mykoweb.com/CAF/species/Tremella_foliacea.html

Előzmény: Keszra (10597)
Keszra Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10598
Sipikém, hisztiském, nem akarok vitatkozni, de mihez képest "belül" gondolod azt a levélkezdeményt? Miért is nem jó neked páfránynak?
Előzmény: sipike78 (10580)
Keszra Creative Commons License 2007.11.06 0 0 10597
Ez nem féreg?
Előzmény: kloroform (10596)
kloroform Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10596
Gondolom ez is gomba. Két napja találtam korhadó fán.

Egyébként csináltam egy fotóblogot , akit érdekel nézelődjön. Vannak képek is :-)
Előzmény: CBNora (10595)
CBNora Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10595
Tényleg nyálkagomba lehet, csak még éretlen. Az ilyenekből érdemes egy darabkát kéreggel együtt óvatosan lefejteni a fáról, és párás helyen megfigyelés alatt tartani. Sokszor megérik, és úgy már esetleg meg lehet legalább nemzetség szinten határozni. Eszméletlen szépek tudnak lenni, főleg mikroszkóp alatt, de sokszor már nagyítóval is csodákat lehet látni. Pl a Trichia nemzetség termőtestjei ilyen narancsosak, vörösesek éretlenül, aztán sárga, bolyhos belsejű gombóckákká alakulnak, sokszor nyelük is van, és a gombócokban lévő fonalak tüskések.
Előzmény: Deep Down (10590)
Lila Pereszke Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10594
Hát ha nyálkás, akkor sztem nyálkagomba... :) Jópofa! Jaurinum is hozott nemrég valami ilyesmit (10393. h.sz)
Előzmény: Deep Down (10592)
comad Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10593
Esetleg valami zuzmó-féleség...?
Előzmény: Deep Down (10592)
Deep Down Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10592

Korhadt fán. Viszont pont peteméretűek... :)

Igazából kapásból rámondtam, hogy jé, peték, na de milyen okos élőlény rakná a feltűnően piros petéit egy teljesen kitett helyre? Novemberben?

Ahol kicsit széttrancsírozódtak (nem én voltam :) ), ott ilyen nyálkás, piros trutyi lett belőlük.

Amiről nem tudom micsoda, az rendszerint gombának bizonyul, ezért merészeltem feltételezni... :)

Előzmény: kloroform (10591)
kloroform Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10591
Teljesen igazad van, szót se többet erről :-)

Azok a valamik nem kövön vannak? Mert akkor inkább valami petének gondolom.
Előzmény: Deep Down (10590)
Deep Down Creative Commons License 2007.11.04 0 0 10590

Nem hogy értékelnétek, hogy időt és fáradtságot nem kímélve összehasonlító kísérletet is végzett egy autós topikban és megállapította, hogy itt mindenki tahó, aztán időt és fáradtságot nem kímélve közzé is teszi eme teszt eredményét, amerre jár. Komolyan, menthetetlenül telhetetlenek vagytok. :)

(Ennek ellenére kicsit mintha túl sok szó lenne rá vesztegetve...)

Ez valami gombaállat?

kloroform Creative Commons License 2007.11.03 0 0 10589
sipike78 válasz | megnéz | könyvjelző 2007.11.03 09:55:18 © (137188)
OFF
Eldobom az agyam... a Milyen növény topicban meg mertem kérdezni egy cseréptál szélét díszítő stilizált virágról, hogy a topiclakók szerint mint ábrázol (feltételeztem, hogy valamivel jobban értenek a botanikához, mint a Nyugdíjas ribizlimagvazók ide! topic bősz írói), erre rögtön nekem álltak, hogy miből gondolom, hogy van ilyen növény?!

:/

Egy segítőkész ember volt, igaz, hogy a nagy valószínűséggel nem páfrány megjegyzésemet figyelmen kívül hagyva folymatosan páfrányokról tett be nekem képeket, de sebaj... Zárásként meg elkezdtek ironizálni azzal, hogy most már jó lenne valami igazi, zöld, felismerhető növényt betenni, hogy helyrebillenjen a topic...

Asszem, holnap kidobom a Jávorka-Csapodimat mer' abban is csak rajzok vannak, és aztán visszamegyek az őskorba, nyomok egy fotómasinát a barlangrajzoló meg a népi festigáló néni/bácsi kezébe: Vazze, kötsög, ezzel csináld, hogy egyesek majd ne rinyáljanak pár ezer év múlva.

ON

Mindez valami Szuzukis topikban, muhaha :-)
Előzmény: Cherrug (10588)
Cherrug Creative Commons License 2007.11.03 0 0 10588

Mit finomkodtok az ilyen idiótákkal? Be sem lép, de már le akarja szedni mindenkinek a fejét! Menjen az ilyen a fenébe!

Ha jól láttam, mindössze annyi történt, hogy kloroform -teljesen jogosan- tett egy megjegyzést, miszerint a növényi minták nem feltétlen élő növényt utánoznak. Teljesen reális lehetőséget vetett fel, de erre kispajtásunk agyára leereszkedett a lila köd, és elküldött mindenkit a bánatba.

Pedig: igenis van olyan, hogy nem valódi növényt ábrázolnak a minták! Aki virágot akar rajzolni, annak nem feltétlenül kell mély botanikai ismeretekkel rendelkeznie. Csak pingálni kell néhány szirmot, levelet, szárat, kacskaringózó indákat, és már kész is van. Kisgyerekeknél nyugodtan lehet tanulmányozni a jelenséget. Továbbmegyek: jó ismerősöm egy elismert népi iparművész fafaragó, rengeteg munkáját láttam már. Ő sem törekszik arra, hogy valós növényeket másoljon be mintának! Van egy megszokott növényi mintakészelete (leginkább a fészkesvirágzatúakra emlékeztető, de nem valós virágformákkal), és azt használja már vagy ötven éve. Ennyi. Ezért nem kell megölni senkit sem.

Arról nem beszélve, hogy hiába akartatok utána segíteni neki, ha egyszer már elkapta a hisztije, csak mondta a maga hülyeségeit, oda sem hallgatva a segítő hozzászólásokra.

Lila Pereszke Creative Commons License 2007.11.03 0 0 10587
Aha... Hát nemtom, mindenesetre több százan kérdeztek már itt mindenfélét... és asszem hogy mindenkinek megpróbáltunk segíteni, volt akinek sikerült, volt akinek nem... de eddig a modorunkkal nem volt különösebb baja senkinek sem... szted nem lehet hogy akkor esetleg te rontottál el valamit?!
Na márcsak azért is, mert tudod, "ki a virágot szereti..." Na, akkormeg?! :)))

Előzmény: sipike78 (10586)
sipike78 Creative Commons License 2007.11.03 0 0 10586

Csak, hogy lássátok, mekkora különbség van topic és topic, modor és modor között.

Pedig olyan helyen tettem próbát - szándékosan -, amit ritkán látogatok, és ahol ráadásul már volt egy komoly vitám...

Végül is, igazatok van, miért pofátlankodtam be növényfelismerős topicba növényfelismerős kérdéssel...

Amúgy nincs harag, csak értetlenül állok a nálatok tapasztalt jelenség előtt...

Kellemes hétvégét kívánok.

Lila Pereszke Creative Commons License 2007.11.02 0 0 10585

Psssz Te figyu! Nincs véletlen valami IGAZI növényed kéznél? Na csak hogy helyrebillenjen a topik... amolyan zőőőd, meg olyan felismerhetősféle kéne... :)

Előzmény: Erdeye (10584)
Erdeye Creative Commons License 2007.11.02 0 0 10584

Hát... ez a szekér nem áll meg. Sőt, egyre gyorsabban halad:-)

Előzmény: Lila Pereszke (10581)
sipike78 Creative Commons License 2007.11.02 0 0 10583

Így eléggé nagy a hasonlóság. De, félő, hogy rossz nyomon járok. :/ Az akantusz mindenesetre gyakori díszítőelem volt az ókorban, a fene tudja, talán megmaradt a népi tudatban. Végül is: oroszlános motívumok is ismertek a magyar népi  ornamentikában...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!