Keresés

Részletes keresés

anita30 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26515

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni , fontos lenne.

Babát várok, szerettem volna végigdolgozni az évet, de a főnökömnek mostanában olyan kirohanásai vannak, hogy reggel is úgy lekiabált hogy sírógörcsöt kaptam :(

Egyre jobban érlelődik a gondolat bennem, hogy elmegyek táppénzre.

Milyen buktatói lehetnek ennek ? Jól tudom hogy nem szüntetheti meg a munkaviszonyomat a  terhesség alatt és hogy nem nyúlhat a béremhez, ha érvényes munkaszerződésem van, ami határozatlan időre szól ?

Nagyon várom a tanácsokat .

Előre is köszönöm:

Anita

kamilkam Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26514
 Koszonom szepen. A volt munkahelyemen szamoltak. Ebben benne van a szabim es nincs benne a tappenz es a thgy meg a gyed, es nincs benne 21 nap kezpennzel fizetett szabi, amit a szerzodes lejarta utan fizettek ki nekem. De gondolom ezek nem is tartoznak bele. Legalabbis a munkaugyi kozpontban ezt mondtak.
Előzmény: Szakbarbár (26511)
Nannics Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26513
Szia Szakbarbar!
Koszonom a segitseget!
Beszeltem veluk telefonba. Kb. azt tudtak mondani, hogy 4 ev mulva mehet nyugdijba, ha addig meg nem valtoznak a jogszabalyok, de ugyis valtoznak.
szia, nannics
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26512

A bruttó 100.000-es bérből 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék és 8,5% nyugdíjjárulék mindenképpen lejön. Az adót így számolják: 100.000+86.000 adója együtt 41.460 Ft, ebből lejön a nyugdíjra jutó, ami 86.000-nek a 18%-a, mert a nyugdíj önmagában a 18%-os sávba tartozik, így marad 25.890 Ft adóelőleg, az összes levonás tehát  38.390 Ft, úgyhogy a nettó 62.000 elméletileg rendben van -

ha egy olyan teljes évről van szó, amikor minden hónapban ennyi a jövedelem. Adójóváírás sem csökkenti,  mert a bruttó 186.000 - ehhez együtt kell nézni - bőven túlvan az adójóváírás határán.

Nyugdíjast nem kell ennyire bejelenteni. 4 órára és 40.000-re, az bőven elég. Ráadásul lehet, hogy jövőre - ez még nem biztos, csak ilyeneket lehet hallni - csak a minimálbérig lehet dolgozni, ha az éves minimálbért megkerested, akkor választhatsz, hogy vagy nyugdíj, vagy munka. Nyugdíjasnak már szinte minden mindegy, a nyugdíj a havi 8,5% nyugdíjjáruléknak az 1 éves fizetés után 0,4%-kal lesz több, ez nevetséges, alig néhányszáz Ft, más meg nem múlik rajta, akkor minek járulékoljon a munkáltató és minek szívjon a nyugdíjas.

Előzmény: kóbogár (26510)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26511
Ha ők számolták és minden benne volt, akkor biztos tényleg ennyi. De csak 4 napra vagy a sikertől, mert naptári napban mérik, úgyhogy azt javaslom, amit már az előbb is írtam. Akármikor újraigényelheted a gyedet, amikor az első napján biztosításban állsz, az összege mindig ugyanannyi lesz.
Előzmény: kamilkam (26509)
kóbogár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26510
A nyugdíjam 86.000 ft. Ezt megelőzően is dolgoztam. Ezek után is korrekt, hogy a százezer bruttóból ilyen nagyon sokat levonnak?
Előzmény: Szakbarbár (26507)
kamilkam Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26509

Kedves Szakbarbar!

Tehat megvan a napok osszeszamolasa: 196 naptari nap, azaz 138 munkanap. A munkaugyi kozpont mit ker? Ha bejelentkezek valahova, a passziv gyedet lemondom es utana ujra igenyelhetem?

Előzmény: Szakbarbár (26504)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26508

A topikleírásban van egy link, ott mindenféle ellátásról részletesen olvashatsz.

A közvetlen főnöködnek mindenképpen jelentsd be. Felmondási tilalom véd (kivéve a próbaidő végéig és határozott idejű szerződés lejárta után), úgyhogy nincs mitől tartanod, viszont az együttműködési kötelezettségedből adódik, hogy szólnod kell róla, mert a munkáltatónak úgy kell szerveznie az életét, hogy egy darabig nélkülözni fogsz és erre fel kell készülnie.

Előzmény: Gitka81 (26499)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26507
Mennyi a nyugdíjad? Magas nyugdíjnál el tudom képzelni, hogy ennyire jön ki, bár ha csak mostanában kezdtél el dolgozni, akkor ebben az évben még nem biztos, hogy rosszul jársz amiatt, hogy a nyugdíj adómentesből adóterhet nem viselő járandóság lett - emiatt egy része elkezd adózni és üti az adójóváírást.
Előzmény: kóbogár (26503)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26506
Ha rendesen visszavesznek és kiadják a szabadságot, akkor én nem látok rá okot.
Előzmény: Spring82 (26500)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26505
Ha az előzetes biztosítást kérdezed, ami a jogosultság feltétele, annak a szülés előtti 2 évben kell meglennie, ez nálad csontra megvan. Ha a bérezett napokat, annak az ellátás kezdete és az előző év január 1. között.
Előzmény: benzintyuk (26501)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26504
Biztos, hogy az előző 4 évben mindent összeadva csak 196 napod van? Ha igen, az sem baj, akkor most jelentkezz be valahova egy hétre, minimálbér kétszeresét elérő bérrel, mert 200 nappal már jó vagy.
Előzmény: kamilkam (26502)
kóbogár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26503

Tisztelt Szakbarbár!

Nyugdíjas munkavállalóként 100.000 bruttóval vettek fel egy hónappal ezelőtt, most közölték velem, hogy a havi nettó munkabérem Nem egészen 62 ezer ft lesz. Ez az összeg korrekt? Nagyon várom a válaszát!

kamilkam Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26502

Kedves Szakbarbar!

El akrtam kezdeni a procedurat, amit ajanlottal (allaskeresesi jaradek, hogy a jelenlegi passziv gyed utan majd a kicsivel is gyedre jogosult legyek). Felhivtam a munkaugyi kozpontott, hogy megkerdezzem mire van szuksegem az igenyleshez es kiderult, hogy mivel a szules elott 196 napom volt kb. ledolgozva (most szamolom, de 200 biztos nem)utanna tappenz es thgy nem vagyok ra jogosult, mert 200 nap kell es azt mondtak a tobbi csak halasztas. A passziv gyedet meg nem mondtam le. Mit tegyek? Azt hittem sikerul ez a dolog, de most nagyon elszomorodtam. Van meg remeny?

benzintyuk Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26501
Es a 180 nap iden kene meglegyen, nem csak ugy a szules elott, ugye?
Előzmény: Szakbarbár (26495)
Spring82 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26500
Köszönöm Szakbarbár! Akkor, mint minden mást is, én tudom jól és nem a cégem. Isten lássa lelkem, nem akartam rossz viszonyba kerülni a vállalattal, de ha ennyire nem tiszta szabályokkal játszunk, akkor azt hiszem nem hagytak más választást. Az, hogy nem akarnak visszavenni, hogy fizetés nélküli szabira akartak küldeni 2009-ig (?!), hogy nem adják ki a felhalmozott szabimat és hogy sorozatosan félretájékoztatnak, azt hiszem épp elég indok arra, hogy bírósághoz forduljak, sajnos.
Gitka81 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26499
Sziasztok!Nagyon új vagyok és semmit sem tudok erről a témáról de van még pár hónapom h belejöjjek.Először is mi az a TGYÁS?Ilyet én még nem is hallottam, a munkahelyemen kinek kell szólni h terhes vagyok?A közvetlen főnőknek vagy a bérszámfejtőnek vagy annak aki a személyi ügyeket intézi?Köszi előre is a segítséget.
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26498

Adminisztrátorhoz feltételezem kell egy középfokú végzettség, azzal pedig tavaly nem 62.500 volt a minimálbér, mert már garantált bérminimumok vannak, végzettség és gyakorlatfüggőek, úgyhogy 3 féle minimálbér van, de ez most részletkérdés, ezt csak úgy megjegyeztem.

Tavalyi bruttó 62.500-as átlagból nettó 44.000 körüli tgyása lesz, szerintem Neked az összeg kell, a levonások nem annyira izgalmasak, ebből momentán semmi nem jön le. Ha idén meg 65.500-a van, ami szintén nem helyes, akkor abból a jövőre kezdődő gyed nettó 41.000 körüli lesz.

Előzmény: A_I_R (26485)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26497
Az orvosnak csak az a fontos, hogy ténylegesen ne dolgozz, bár ez sem az ő döntése, ő csak javasol. Hogy papíron mit csinálsz, az neki mindegy. Ezek a játékok papíron zajlanak.
Előzmény: rage. (26490)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26496

Csak nyugdíjra tudnál szerződni, de álláskeresési járadékosként ezt most nem is lehetne, és ennek a tgyáshoz meg a gyedhez nem sok köze lenne.

Meddig jár állapították meg a járadékot és mennyi átlagkereset után?

Előzmény: hornmici (26491)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26495
Korlátlan tgyáshoz legalább 180 bérezett nap kéne, ha kevesebb van, akkor ugyanúgy a minimálbér kétszerese az alapja ennek is (meg utána a gyednek is), mintha egyetlen napot sem dolgoznál.
Előzmény: benzintyuk (26493)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26494
A szabadságot az akadályoztatás megszűnése után 30 napon belül el kell kezdeni kiadni. Ez az Mt. mondja, nem egy előadó egy konferencián és nem is a kolléganő emlékezete, úgyhogy én inkább erre adnék. Az akadályoztatás az otthon babázás volt, most, hogy munkába állsz, már nem vagy akadályoztatva abban, hogy kiadják. A fejekben még az él, hogy gyes=otthonlét=akadályoztatás, de amióta lehet dolgozni gyes mellett, azóta ez nem feltétlenül van így.
Előzmény: Spring82 (26492)
benzintyuk Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26493
Kedves Szakbarbar,
jelenleg (max)gyeden vagyok masfel eves kislanyunkkal es ugy nez ki, jovo aprilisban szuletik a kisteso. A tgyas osszeget emelne, ha most okt-nov-dec visszamennek dolgozni? Persze, ha a fonokommel meg tudok egyezni. Brutto berem 220e volt.
bty
Spring82 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26492
Tegnap elfelejtettem említeni, hogy a kedves munkaügyis hölgyünk (nem is értem miért hozta fel ezt a témát, mert erről nem is kérdeztem) azt mondta, ugye tudom, hogy a felhalmozott szabimat csak a GYES lejárta után vehetem ki, mert ezt neki egy konferencián mondták. Természetesen azt válaszoltam, hogy szerintem ez sem így van, de majd meglátjuk. Én úgy tudtam, hogyha a GYED után visszamondom a fizetés nélküli szabadságomat és a GYES mellett munkába állok, akkor elvileg 30 napon belül ki kell adni a részemre? (vagy valami hasonló)
hornmici Creative Commons License 2007.09.25 0 0 26491

Kedves Segítenitudók!

Tanácstalan vagyok. A szituációm:

- 2000 októberétől nem dolgoztam itthon, mert külföldre (Nagy-Britannia) mentem férjkísérőnek, aki tanult, kinn dolgoztam 2003 februártól 2003 szeptemberig teljesen legálisan

- továbbálltunk (USA), ahol 2004. 08. 31-én megszületett egyeske

- 2005. júniusban haza, GYES-t igényeltem és kaptam /2005.07.01-2007.08.31

- 2007 augusztusában megfogant ketteske/kb. 8. héten vagyok most, nagy az öröm, régóta gyúrunk rá, de lekéstük a folytonosságot jócskán

- 2007.09.11. (micsoda dátum!), álláskeresési segélyt kérelmeztem

Most itt tartok. Állást nem tudok keresni, mert nincs az a hülye, aki terhesen felvesz, de talán a munkaügyi központon keresztül mégiscsak lesz. Lehet, hogy nem jól tettem, hogy álláskeresési segélyre jelentkeztem? Az nem futja ki szülésig. Esetleg be kéne jelentkeznem vmi családi/baráti vállalkozásba alkalmazottként? De akkor oda mi az ideális bér, amiből én fizetem a terheket, és a végén jól járok a gyed és társai viszonylatában? Vagy csak szerződjek a TB-vel és fizessem a betegbiztosítást és a nyugdíjat és akkor abból is lesz valami?

Millió köszönet előre is bármiféle ötletért, hogy ti mit csinálnátok a helyemben.

rage. Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26490

Kedves Szakbarbár!

Köszönöm válaszod mindenképpen beszélek a fönökömmel hogy legyen kedves emelni,viszont azt még szeretném megkérdezni hogy végülis abban maradtunk a munkahelyemmel hogy oktober végéig megyek dolgozni és csak utána mennék vagyis venne fel a nőgyógyász betegállományba akkor már a hetedik hónapban lennék.Vagy az a tanácsod hogy semmiféle képpen nem jó ötlet a betegállomány,nem tudom hogy az orvos engedélyezi e  meg én fogom e birni mert vendéglátozom.Ha fönököm belemegy az emelésbe akkor utána mi a teendő?

Köszönöm Móni

Előzmény: Szakbarbár (26428)
zsanna Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26489
Gyedet csak anyuka vagy apuka igényelhet. Nagyszülő nem. Nagyszülő csak gyest igényelhet.
Előzmény: koncsik (26487)
okosjoska Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26488

Kedves Szakbarbár!

Köszi a választ!!!Még 1 utolsó (hülye?)kérdés.Az fontos,hogy milyen szerződést

kötök erre a 3-4 hónapra a "munkáltatómmal".Nagyon nem vagyok otthon a té-

mában,nézd el nekem!A hitelesség szempontjából gondolom....

koncsik Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26487

Kedves Szakbarbár!

Nagyon köszönöm a hihetetlen gyors választ. Ugyanoda megyek vissza dolgozni.

GYEDet esetleg ha jól tudom igényelhet nagymama aki nem dolgozik és nem nyugdíjas ugye? Most a nagymama éppen munkanélküli, de nem olyan régóta.

Köszönöm

Zs

Előzmény: Szakbarbár (26453)
okosjoska Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26486

Kedves Szakbarbár!

Köszi a választ!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!