http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/Ez egy információs gyűjtemény, ahol egyszerű, közérthető nyelven próbáltuk meg összeszedni a lényeget a különböző ellátásokról. Először próbálkozz itt, mert valószínű, hogy részletesebb választ kapsz – azonnal, ha odakattintasz. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor tedd fel, vagyunk egy páran, akik szívesen segítünk, ha tudunk. Ehhez először is jól kell kérdezni, utána meg türelmesnek kell lenni, mert ez mindannyiunknak csak másodállás. 2011-es pozitív változások: 48996-as hsz.
Babát várok, szerettem volna végigdolgozni az évet, de a főnökömnek mostanában olyan kirohanásai vannak, hogy reggel is úgy lekiabált hogy sírógörcsöt kaptam :(
Egyre jobban érlelődik a gondolat bennem, hogy elmegyek táppénzre.
Milyen buktatói lehetnek ennek ? Jól tudom hogy nem szüntetheti meg a munkaviszonyomat a terhesség alatt és hogy nem nyúlhat a béremhez, ha érvényes munkaszerződésem van, ami határozatlan időre szól ?
Koszonom szepen. A volt munkahelyemen szamoltak. Ebben benne van a szabim es nincs benne a tappenz es a thgy meg a gyed, es nincs benne 21 nap kezpennzel fizetett szabi, amit a szerzodes lejarta utan fizettek ki nekem. De gondolom ezek nem is tartoznak bele. Legalabbis a munkaugyi kozpontban ezt mondtak.
Szia Szakbarbar! Koszonom a segitseget! Beszeltem veluk telefonba. Kb. azt tudtak mondani, hogy 4 ev mulva mehet nyugdijba, ha addig meg nem valtoznak a jogszabalyok, de ugyis valtoznak. szia, nannics
A bruttó 100.000-es bérből 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék és 8,5% nyugdíjjárulék mindenképpen lejön. Az adót így számolják: 100.000+86.000 adója együtt 41.460 Ft, ebből lejön a nyugdíjra jutó, ami 86.000-nek a 18%-a, mert a nyugdíj önmagában a 18%-os sávba tartozik, így marad 25.890 Ft adóelőleg, az összes levonás tehát 38.390 Ft, úgyhogy a nettó 62.000 elméletileg rendben van -
ha egy olyan teljes évről van szó, amikor minden hónapban ennyi a jövedelem. Adójóváírás sem csökkenti, mert a bruttó 186.000 - ehhez együtt kell nézni - bőven túlvan az adójóváírás határán.
Nyugdíjast nem kell ennyire bejelenteni. 4 órára és 40.000-re, az bőven elég. Ráadásul lehet, hogy jövőre - ez még nem biztos, csak ilyeneket lehet hallni - csak a minimálbérig lehet dolgozni, ha az éves minimálbért megkerested, akkor választhatsz, hogy vagy nyugdíj, vagy munka. Nyugdíjasnak már szinte minden mindegy, a nyugdíj a havi 8,5% nyugdíjjáruléknak az 1 éves fizetés után 0,4%-kal lesz több, ez nevetséges, alig néhányszáz Ft, más meg nem múlik rajta, akkor minek járulékoljon a munkáltató és minek szívjon a nyugdíjas.
Ha ők számolták és minden benne volt, akkor biztos tényleg ennyi. De csak 4 napra vagy a sikertől, mert naptári napban mérik, úgyhogy azt javaslom, amit már az előbb is írtam. Akármikor újraigényelheted a gyedet, amikor az első napján biztosításban állsz, az összege mindig ugyanannyi lesz.
Tehat megvan a napok osszeszamolasa: 196 naptari nap, azaz 138 munkanap. A munkaugyi kozpont mit ker? Ha bejelentkezek valahova, a passziv gyedet lemondom es utana ujra igenyelhetem?
A topikleírásban van egy link, ott mindenféle ellátásról részletesen olvashatsz.
A közvetlen főnöködnek mindenképpen jelentsd be. Felmondási tilalom véd (kivéve a próbaidő végéig és határozott idejű szerződés lejárta után), úgyhogy nincs mitől tartanod, viszont az együttműködési kötelezettségedből adódik, hogy szólnod kell róla, mert a munkáltatónak úgy kell szerveznie az életét, hogy egy darabig nélkülözni fogsz és erre fel kell készülnie.
Mennyi a nyugdíjad? Magas nyugdíjnál el tudom képzelni, hogy ennyire jön ki, bár ha csak mostanában kezdtél el dolgozni, akkor ebben az évben még nem biztos, hogy rosszul jársz amiatt, hogy a nyugdíj adómentesből adóterhet nem viselő járandóság lett - emiatt egy része elkezd adózni és üti az adójóváírást.
Ha az előzetes biztosítást kérdezed, ami a jogosultság feltétele, annak a szülés előtti 2 évben kell meglennie, ez nálad csontra megvan. Ha a bérezett napokat, annak az ellátás kezdete és az előző év január 1. között.
Biztos, hogy az előző 4 évben mindent összeadva csak 196 napod van? Ha igen, az sem baj, akkor most jelentkezz be valahova egy hétre, minimálbér kétszeresét elérő bérrel, mert 200 nappal már jó vagy.
Nyugdíjas munkavállalóként 100.000 bruttóval vettek fel egy hónappal ezelőtt, most közölték velem, hogy a havi nettó munkabérem Nem egészen 62 ezer ft lesz. Ez az összeg korrekt? Nagyon várom a válaszát!
El akrtam kezdeni a procedurat, amit ajanlottal (allaskeresesi jaradek, hogy a jelenlegi passziv gyed utan majd a kicsivel is gyedre jogosult legyek). Felhivtam a munkaugyi kozpontott, hogy megkerdezzem mire van szuksegem az igenyleshez es kiderult, hogy mivel a szules elott 196 napom volt kb. ledolgozva (most szamolom, de 200 biztos nem)utanna tappenz es thgy nem vagyok ra jogosult, mert 200 nap kell es azt mondtak a tobbi csak halasztas. A passziv gyedet meg nem mondtam le. Mit tegyek? Azt hittem sikerul ez a dolog, de most nagyon elszomorodtam. Van meg remeny?
Köszönöm Szakbarbár! Akkor, mint minden mást is, én tudom jól és nem a cégem. Isten lássa lelkem, nem akartam rossz viszonyba kerülni a vállalattal, de ha ennyire nem tiszta szabályokkal játszunk, akkor azt hiszem nem hagytak más választást. Az, hogy nem akarnak visszavenni, hogy fizetés nélküli szabira akartak küldeni 2009-ig (?!), hogy nem adják ki a felhalmozott szabimat és hogy sorozatosan félretájékoztatnak, azt hiszem épp elég indok arra, hogy bírósághoz forduljak, sajnos.
Sziasztok!Nagyon új vagyok és semmit sem tudok erről a témáról de van még pár hónapom h belejöjjek.Először is mi az a TGYÁS?Ilyet én még nem is hallottam, a munkahelyemen kinek kell szólni h terhes vagyok?A közvetlen főnőknek vagy a bérszámfejtőnek vagy annak aki a személyi ügyeket intézi?Köszi előre is a segítséget.
Adminisztrátorhoz feltételezem kell egy középfokú végzettség, azzal pedig tavaly nem 62.500 volt a minimálbér, mert már garantált bérminimumok vannak, végzettség és gyakorlatfüggőek, úgyhogy 3 féle minimálbér van, de ez most részletkérdés, ezt csak úgy megjegyeztem.
Tavalyi bruttó 62.500-as átlagból nettó 44.000 körüli tgyása lesz, szerintem Neked az összeg kell, a levonások nem annyira izgalmasak, ebből momentán semmi nem jön le. Ha idén meg 65.500-a van, ami szintén nem helyes, akkor abból a jövőre kezdődő gyed nettó 41.000 körüli lesz.
Az orvosnak csak az a fontos, hogy ténylegesen ne dolgozz, bár ez sem az ő döntése, ő csak javasol. Hogy papíron mit csinálsz, az neki mindegy. Ezek a játékok papíron zajlanak.
Korlátlan tgyáshoz legalább 180 bérezett nap kéne, ha kevesebb van, akkor ugyanúgy a minimálbér kétszerese az alapja ennek is (meg utána a gyednek is), mintha egyetlen napot sem dolgoznál.
A szabadságot az akadályoztatás megszűnése után 30 napon belül el kell kezdeni kiadni. Ez az Mt. mondja, nem egy előadó egy konferencián és nem is a kolléganő emlékezete, úgyhogy én inkább erre adnék. Az akadályoztatás az otthon babázás volt, most, hogy munkába állsz, már nem vagy akadályoztatva abban, hogy kiadják. A fejekben még az él, hogy gyes=otthonlét=akadályoztatás, de amióta lehet dolgozni gyes mellett, azóta ez nem feltétlenül van így.
Kedves Szakbarbar, jelenleg (max)gyeden vagyok masfel eves kislanyunkkal es ugy nez ki, jovo aprilisban szuletik a kisteso. A tgyas osszeget emelne, ha most okt-nov-dec visszamennek dolgozni? Persze, ha a fonokommel meg tudok egyezni. Brutto berem 220e volt. bty
Tegnap elfelejtettem említeni, hogy a kedves munkaügyis hölgyünk (nem is értem miért hozta fel ezt a témát, mert erről nem is kérdeztem) azt mondta, ugye tudom, hogy a felhalmozott szabimat csak a GYES lejárta után vehetem ki, mert ezt neki egy konferencián mondták. Természetesen azt válaszoltam, hogy szerintem ez sem így van, de majd meglátjuk. Én úgy tudtam, hogyha a GYED után visszamondom a fizetés nélküli szabadságomat és a GYES mellett munkába állok, akkor elvileg 30 napon belül ki kell adni a részemre? (vagy valami hasonló)
- 2000 októberétől nem dolgoztam itthon, mert külföldre (Nagy-Britannia) mentem férjkísérőnek, aki tanult, kinn dolgoztam 2003 februártól 2003 szeptemberig teljesen legálisan
- továbbálltunk (USA), ahol 2004. 08. 31-én megszületett egyeske
- 2005. júniusban haza, GYES-t igényeltem és kaptam /2005.07.01-2007.08.31
- 2007 augusztusában megfogant ketteske/kb. 8. héten vagyok most, nagy az öröm, régóta gyúrunk rá, de lekéstük a folytonosságot jócskán
Most itt tartok. Állást nem tudok keresni, mert nincs az a hülye, aki terhesen felvesz, de talán a munkaügyi központon keresztül mégiscsak lesz. Lehet, hogy nem jól tettem, hogy álláskeresési segélyre jelentkeztem? Az nem futja ki szülésig. Esetleg be kéne jelentkeznem vmi családi/baráti vállalkozásba alkalmazottként? De akkor oda mi az ideális bér, amiből én fizetem a terheket, és a végén jól járok a gyed és társai viszonylatában? Vagy csak szerződjek a TB-vel és fizessem a betegbiztosítást és a nyugdíjat és akkor abból is lesz valami?
Millió köszönet előre is bármiféle ötletért, hogy ti mit csinálnátok a helyemben.
Köszönöm válaszod mindenképpen beszélek a fönökömmel hogy legyen kedves emelni,viszont azt még szeretném megkérdezni hogy végülis abban maradtunk a munkahelyemmel hogy oktober végéig megyek dolgozni és csak utána mennék vagyis venne fel a nőgyógyász betegállományba akkor már a hetedik hónapban lennék.Vagy az a tanácsod hogy semmiféle képpen nem jó ötlet a betegállomány,nem tudom hogy az orvos engedélyezi e meg én fogom e birni mert vendéglátozom.Ha fönököm belemegy az emelésbe akkor utána mi a teendő?