Minden, ami amerikai vasút. Társaságok, vonalak, gőzösök, dízelek, kocsik, még amerikai stílusú modellezés is, meg amit föl sem soroltam, szóval minden...
Olyanról biztosat tudok, hogy GP/SD 7/9-et kapcsoltak jóval nagyobb gépek elé, akár DDA40X elé is, mert a kis mozdonyok beceneve Cadillac volt, a kiváló rugózásuk miatt.
A mai számítógépes világban nem nagy ügy egy régi mozdony vezérlési csatlás jeleinek az értelmezése, illetve olyanok kiadása, de mégse láttam a BNSF-es olyan fotót*, ahol SD9 mondjuk SD70-80-90 géppel van csatolva (mert ugye SD9-et egészen sokáig üzemeltettek vagy tán még mindig?). Sőt, valahogy SD40-45 SD70-80-90 géppel csatolására sem emlékszem példára, igaz, nem is nézem ezeket alaposan, tehát ez simán lehet.
* És ezt tuti biztos fotózták volna a vasútbarátok és kiemelt helyen lenne a railpictures.net-en! (Ez kb. olyan, mint V43 és 1047 lenne vezérlésileg csatolva vonattovábbításra.)
"Az a kérdés, hogy egy SD70 az csatolható-e egy SD7-tel? :-)))"
Nem hiszem, hogy az az egy 0 nagy akadály lenne. :-))) Amúgy meg szeretnéd a rengeteg SD70-es modelledet csatolni az SD7-esekkel? :-) Én természetesen az SD70-esemet sem adom! :-)))
Ugye az általam felvetett kérdés, nem csak a szokásokat feszegeti, hanem azt a műszaki kérdést is, mi mivel volt üzemszerűen csatolható? Nyilván történtek átalakítások is, ami valószínűleg a jobban csatolhatóság irányába vitte a dolgokat.
A korai (nem hőskori) dízelmozdonyok egymással általában csatolhatóak voltak (GP7-9-18-20, SD7-9-24).
A közép generáció gépei általában simán (GP30-35-38-40-40-15, SD35-40-45-50).
És a modern generáció is (SD60-70-stb.).
Az a kérdés, hogy egy SD70 az csatolható-e egy SD7-tel? :-)))
Az a "nem láttam" a tegnap átlapozott könyvekre vonatkozott, természetes a manta által linkelt képeken elég egyértelmű (még ha egy F40PH* be is csúszott közéjük).
A manta66 által linkelt képekből viszont nekem az jön le, hogy talán volt SDP40F - E8/9 közös üzem, hacsak nem minden esetben különböző dögvontákat sikerült lencsevégre kapni.
Ennek két dolog is ellentmond:
A B-B véggel csatolt mozdonypár esetén nem feltétlenül érthető, hogy miért vinnének máshová döglött mozdonyt, amikor Seattle-ben is (és útközben is van talán több helyen) mozdonyszín. Kérdés, hogy az Amtrak gépeit mindenhol fogadják-e?
Az Empire Builder az igencsak hegyes vidéken vezető pálya miatt mindig több mozdonnyal ment, 2-3 E8/9-es vagy 3-4 F7/9 mozdonnyal például (néha esetleg még 1-1 géppel), vagy vegyesen ezekből (!), általában egy E8/9, a többi meg F7/9 A/B.
Egy E8/9 vagy SDP40F-fel akkora vonattal nem kis szívás lenne átkelni a hegyen, még a GN/BN idején SDP40-ből is két darab volt a vont elején.
Na megnéztem az elképzelhető helyeken, de mégsem találtam ilyen képet. Vagy rosszul emlékeztem, vagy máshol - pl. újságban - láttam. Csak egy olyat találtam, ahol FP45 és tehervonati festésű F45 van együtt személyvonat elején 1971-ben.
Amtrak-nál sem láttam keverve, illetve egy olyan találtam, ahol egy E8B van mögötte.
Kösz, akkor várok még két hetet, mielőtt megrendelem máshonnan. (Nem sürgős, a projekt kis halasztást szenved mert április végéig nem lesz kompresszor.)
Nézegettem az Amtrak könyvben hood és streamlined mozdonyok összekapcsolását, nem sokat találtam. Tán mert nem túl szép látvány, azokat a képeket inkább kidobálták egy Amtrak történeti munkából. A kétfajta mozdony összekapcsolása kicsit hevenyészettnek tűnik. Találtam viszont hood mozdonyt áramvonalas B egységgel együtt vontatni. Úgy látszik, az mégsem akkora szégyen :-)
Nem tudom, néha nagyon elfoglaltak. Nálam is előfordult, hogy Nina napokig nem válaszolt, vagy végül helyette más írt. Viszont ha rendelsz valamit, másnap jön Dan-tól az "Order receiving" üzenet. :-))) (Nyilván automata.)
Szerencsére van ismétlődő felállás is, ráadásul B véggel csatoltan is (tehát nem segélyezésről van szó), tehát valószínűleg használták így üzemszerűen a gépeket. Ez jó. :-)))
>Az Amtrak fuel tenderek 400-tól kaptak számot, ...
írtam korábban, de ahogy utána néztem másnak, azt találtam, hogy ez úgy helyesebb, hogy fuel tender korukban is megőrizték korábbi, 400-as mozdony számukat.
Arról van-e valakinek információja arról, esetleg találkozott-e olyan képpel, ahol az Amtrak korai időszakban EMD SDP40F-et üzemszerűen csatoltak (vonattovábbításra) EMD E8/9 géppel?
Műhely előtt álló gépekről már láttam ilyen fotót, de az semmit sem jelent. Ha lehet megspórolnám az 1971-1980 közti összes Amtrak kép átnézését a képes oldalakon... :-)
Kicsit tágabban úgy is kérdezhetem, hogy EMD SD40, SD45, F45, FP45 gépeket csatoltak-e EMD E8/9 gépekkel? Akár teher, akár személyvonatban. (Mivel ezek az SDP40F-hez eléggé hasonló gépek, talán támpontnak jó.)