Keresés

Részletes keresés

othiss Creative Commons License 2020.05.20 0 0 342

na, ez a másik...mondom a nejemnek kiveszek néhány körtét, mert évek óta nem teremnek, vagy csak egy-két szem marad mutatóba(pedig szép nagy fák).  Rábólintott.  Az életkorom miatt már nem ültetek új valamit.  Talán a sárgabarackok, amik szemet gyönyörködtetőek...

 

Ma sem permetezek, elállt ugyan, de minden vizes.

Előzmény: 55judit (341)
55judit Creative Commons License 2020.05.20 0 0 341

:)) Vicces vagy. Nejed is értékelhetné. :)

Az én körtefámon még nincs tetű, de kiveszem mindkettőt. Az egyik Clap kedveltje, a másik Vilmos. Közel vannak egymáshoz, direkt úgy vettem kettőt, hogy porozzák egymást. 3 éve virágoztak először,  aztán az első termések leestek, tavaly is leestek és az idén is. Befejeztem, ültetek helyettük fügét. Azok nem bosszantanak fel. Ráadásul mindig  van valami baja körtéknek, állandóan vehetném rájuk a szereket. Eszemben sincs.

Előzmény: othiss (340)
othiss Creative Commons License 2020.05.20 0 0 340

néhány fán megcsináltam ezt a fólia+egérragasztó trükköt...úgy néz ki a hangyák tanácskoznak valahol, mert ez  a ragacs visszafordítja őket.

 

A nejem kedvenc cigánymeggyét úgy néz ki megvédte ez a mosószeres keverék. 

 

Aztán ma délelőtt látom, hogy fénylik a fa...igaz öt napja nem permeteztem, én balga, azt hittem elég..leültem, hátradőltem, és kértem egy kávét...na ez hiba volt..

 

Irány egy jó nagy áruház, vettem egy nagyobb pumpás permetezőt, kértem hozzá permetszert, aztán gyerünk...nosza adok a pofájuknak.

 

Betöltöm az anyagot az új masinába,  erre elkezdett cseperegni..

 

Halkan megjegyeztem a nejemnek, hogy a láncfűrész hatásosabb...valami csúnyát motyogott, marad a permetezés.

Előzmény: 55judit (334)
othiss Creative Commons License 2020.05.20 0 0 339

hát ez az...minden zsenge ágvégen ottvanak.

Előzmény: zola123 (338)
zola123 Creative Commons License 2020.05.19 0 0 338

A szárazság miatt a levéltetvek szomjasak,és mindenen megtelepszenek

Előzmény: othiss (307)
kaalyz Creative Commons License 2020.05.14 0 0 337

Kb. 5-6 éve használom az egérragasztót, de nálam se madár, semilyen kisebb állat még szöcske sem ragadt bele nemhogy madár esett volna csapdába. A megfolyás során elvékonyodik a felületen, igy nagyobb élőlényre szerintem nem veszélyes, ellenben nagyon sok hangyát, molylepkét (szilva, barackmoly) fogott meg. Azokat a fákat, amelyeken alkalmaztam gyakorlatilag nem kellett permetezni levéltetű ellen. Fügén még nem alkalmaztam, az enyémek bokrok és nem volt lelkierőm mindegyik ágra tenni. Arra vigyázni kell nehogy a fólia alatt átjussanak a hangyák, mert akkor nem működik.

Előzmény: 55judit (332)
othiss Creative Commons License 2020.05.14 0 0 336

igen, a tetvek eltűntek, de a hangyákból néhány bóklászik..

 

Nos már csak a fatörzsön feljutásukat kell  megakadályoznom az ötleted alapján..némi módosítással, ami nem von le semmit az ötlet kolosszális jellegéből..

a húsz éves fügémet két éve a fagy elvitte, de tövig. Azóta nem akarok fügét.

 

(látom, ahogy a nejem néha levesz egy fügecsomagot a bolti polcról,  arra a hónapra a fügekérdés pipa)

 

Előzmény: 55judit (334)
othiss Creative Commons License 2020.05.14 0 0 335

hahaha...egyre jobb tanácsokat kapok(ha nem is én, de plagizálok) gépészként jól tudom, hogy sokkal könnyebb egy találmány hibáit kijavítani, mint feltalálni valamit.  Nos megvan a fatörzs védelme..(remélem)..konyhai ételfóliát tekerek a fatörzsre, az tökéletesen tapad, és arra tekerem a frissen beszerzett ragasztós papírt. 

 

Azért is jó ez az ötlet, mert a fa tövéhez szórt bármi miatt eddig nem locsolhattam, de most hurrá..

 

Ha nem is nekem szólt a kiváló tanács, köszönettel alkalmazom.

Előzmény: kaalyz (329)
55judit Creative Commons License 2020.05.14 0 0 334

Na kitaláltam a hangya elleni védelmet. Továbbra is egérragasztó, egészen lent a fa tövéhez közel. Hogy a harkály ne lépjen rá, szoknyaszerűen felkötök a ragasztó fölé nejlont, ami majdnem földig ér. A meggyfát hagyom, azt elég ha tetvektől védem, tetvek nélkül elenyésző hangya mászkál a fán. A fügénél azért zavar a hangya, mert belemászik és eszi.

55judit Creative Commons License 2020.05.14 0 0 333

:) Nem láttam hogy írtál, nálam akkor már meg volt nyitva a válaszadás. :))

Előzmény: Amita13 (330)
55judit Creative Commons License 2020.05.14 0 0 332

Köszönöm a jó tanácsot. Gondoltam már én is hasonló megoldásra, de arra gondoltam közben, hogy a fán körbevett nejlon alá is bekúszhat a hangya. Ezért raktam a füge és az eperfa kérgére. Most viszont gondban vagyok. Kerítésen kívül harkályok nevelik kicsinyeiket, és folyamatosan nálam röpködnek egyik fa törzséről a másikra. Na most mit csináljak? Szórnám én a sütőport cukorral, viszont a folyamatos öntözés miatt nincs értelme. Mit csináljak????

Előzmény: kaalyz (329)
55judit Creative Commons License 2020.05.14 0 0 331

Örülök hogy neked is bevált a mosogatószeres módszer a tetvek ellen.

Hangyák ellen a sütőpor-cukor keveréket teljesen száraz talajra szórjad, mert ha a nedvességtől helyben elolvad a cukor, nem tudják elhordani.

 

Az egérragasztó gazdaboltban kapható. Egerek miatt nem használnám, ez a legkegyetlenebb módszer. A méreg is az. A legkíméletesebb az élve fogó csapda lenne, de abból meg hova viszed az egeret ahol nem tenne kárt? Nincs olyan. Marad szerintem a csapós csapda. Ez nem kínozza az állatot, azonnal végez.

Előzmény: othiss (328)
Amita13 Creative Commons License 2020.05.14 0 0 330

OFF. (annyit tudok, hogy az állatvédők sérelmezték  az egérfogás ilyen kínhalálos módját... el nem tudom képzelni, van-e olyan módszer, mellyel kíméletesen szabadulunk meg ettől az aranyos egérkétől.)

Van! A régi, normál egérfogó. Ami lecsap, és annyi. Az állatvédők ugyanis azt sérelmezték, hogy a ragasztó nem öl azonnal. A legtöbb normális állatvédőnek nem a kártevők elleni védekezéssel van baja, hanem azzal, hogy felesleges fájdalmat ne okozzon a védekezés. 

Arról meg nem is beszélve, hogy a "remek" ragasztóba már nem egy énekesmadár is beleragadt, szintén kínhalált halva... Tehát van "járulékos veszteség" is. Én meg a szomszéd macskájának oldaláról nyírtam le, a szőrével együtt természetesen. Mivel a macska csak annyit látott, hogy ott egy egér, és meg akarta fogni. Nem mondta neki senki, hogy az ember kitalált egy szuper ragasztót, csak tette volna a dolgát.

Még a legjobb felhasználási módja a hangyafogás, de mint írják, kéregre kenve még így sem jó, mert károsítja a fát.

Előzmény: othiss (328)
kaalyz Creative Commons License 2020.05.13 0 0 329

Az egérragasztó egy jó dolog, de saját tapasztalatból ajánlom. hogy ne közvetlen a törzsre vigyétek fel. Nekem egy alma és egy szilvafa kérge két évi egérragasztós kezelés után darabokban levált. Ezért módosítottam a felvitelen: először egy műanyag zacsiból kivágok egy téglalap formát, ezt feltekerem a törzsre (rögzítem esetleg cérnával, vagy gumival), majd erre viszem fel az egérragasztót, max egy centiméteres sávban, ugyanis meg fog folyni és legalább

3-4-esetleg 5 cm-es sávot át fog fedni. Ezen rögzítés a fa növekedése során tágul nem szorul rá.

 

Üdv Zoli.

Előzmény: 55judit (327)
othiss Creative Commons License 2020.05.13 0 0 328

megnéztem a tetveket...nos nem élnek..a zöldek eltűntek, a feketék kimúltak...néhány hangya bóklászik, a mai locsolás után holnap újra körbehintem a fa tövét ezzel a csodaporral.

 

amiből elindultunk, a  nejem öröme a cigánymeggy is tetümentes lett.

 

viszont ez az egérragasztó érdekel. ..ez az, amelyikre ráragad az egér, és annyi? se előre, se hátra?  ez hol kapható? ha gazdaboltban, akkor megpróbálom.

(annyit tudok, hogy az állatvédők sérelmezték  az egérfogás ilyen kínhalálos módját... el nem tudom képzelni, van-e olyan módszer, mellyel kíméletesen szabadulunk meg ettől az aranyos egérkétől.)

 

Nem fontolva haladván begúglizom, és rácuppanok erre a ragasztóra..

 

(itt most épp' esik, és hideg van.)

Előzmény: 55judit (327)
55judit Creative Commons License 2020.05.13 0 0 327

Sajnos felém sincs eső, csak nagy ritkán annyi, hogy bevizezi a leveleket. A cukor-sütőpor kombó helyett valószínű továbbra is az egérragasztót fogom alkalmazni. Csak a törzs alján körbehúzom a ragasztót, és  szezon végééig hatásos. Majd ezt akkor, ha kezd érni a füge.

 

A meztelen csigák előjönnek ebben a szárazságban is. Tavasszal kiültettem az ősszel vásárolt kopasz kiviket, melyek hajtásai és virágrügyei le is fagytak. Amint az egyik elkezdett tőről hajtani, de még csak egy pici zöld pontot láttam a tövénél, másnapra a csiga le is ette. Azóta, mint eső után köpönyeg, éjszakára rájuk borítok egy műanyag edényt, azt pedig körbe veszem kávézaccal. Érik az eper, azt még nem találták meg.

Előzmény: othiss (326)
othiss Creative Commons License 2020.05.13 0 0 326

nem bántottál meg..nem is értem mivel?..

kisütött a Nap, irány a kert! Viszem a nagyítókat.  Bár kényelmes lakásom(otthonom) van, de nagyon nehezen viselem a benti létet.

 

felmerült egy apró probléma...az rendben van, hogy a porcukor(nagyon finomra őrölt)/sütőpor kombó hatásos, de locsolnom is kell, mert porszáraz a betonkeménységű talaj..a fáim(a kert) azért szép(ek), mert gyakran öntözök mindent. nos ez a por most némi akadály...véleményem szerint fontosabb a víz, majd ha a hangyák előpofátlankodnak, akkor újabb adagot kapnak.

 

meztelencsigát láttál már? én még nem.

Előzmény: 55judit (325)
55judit Creative Commons License 2020.05.13 0 0 325

Elnézésedet kérem, véletlenül sem akartalak megbántani. Együtt is érzek veled, mert hogy én sem vagyok már fiatal. D nem gondoltam hogy te sem, mert az írásaid alapján nem tűnt fel hogy korosodsz, míg másoknál szoktam ezt érezni. Még egyszer bocsánat!

 

A helyzet az, hogy a mosogatószer, a keserűsó, a szódabikarbóna egyike sem csodaszer. Azt olvastam pl. a mosogatószeres kezelésről, hogy gyéríti a tetveket, erős fertőzöttségnél nem elég.

Nálam a kis körtefa ágvégein ahol gyenge a hajtás, csomókban állt a tetű, amivel mindig párosul egy rakás hangya is. Nálam a kezelés után eltűnt mindkettő, ami nagy meglepetést és örömöt okozott. Viszont biztos maradt néhány tetű amit még ugyan nem látok, de a hangyák már rohangálnak miattuk. Tehát most az lesz a célom, hogy a hangyákat ne engedjem fel a fára. Olvastam a sütőpor+porcukor keverékéről, ezt fogom a fa törzse köré szórni ha teljesen száraz idő lesz. Ha nem válna be, egérragasztóval körbeveszem a fa törzsét. Ez a fügéknél évek óta bevált módszer.

 

3 napja a sárgadinnye palántákat (még pohárban) kezeltem le szódabikarbónával, mert lisztharmatosak lettek. Egy picit meg is égtek a levelek mert erősre sikerült, de a lisztharmat úgy tűnik megállt. Előzőleg leszedtem a fertőzött kis leveleket, de nincsenek még újabbak.

 

Várom a nagyítós megfigyelést, és drukkolok.

Előzmény: othiss (324)
othiss Creative Commons License 2020.05.12 0 0 324

73 éves vagyok, mindenhez nagyító kell.(no és szemüveg)  A tetvekhez megkerestem az apám órásnagyítóit, és holnap szemügyre veszem őket. Pontosan azért vagyok ilyen alapos, hogy pontos tájékoztatást tudjak adni(ez is a köszönethez tartozik) ....azontúl   érdekel, hogy tényleg  ilyen egyszerűen, méreg nélkül lehet a hangyáknak, tetveknek búcsút inteni.

 

(rögeszmém, hogy valahol van egy apróbetűs rész, mert csapda mindenhol van)

Előzmény: 55judit (323)
55judit Creative Commons License 2020.05.12 0 0 323

Nem mondod komolyan hogy idejössz azzal hogy meg sem nézted élnek-e a tetvek? Ne játsszál már az idegeimmel, mikor annyira várom az eredményt!

 

Ha eláll a szél, ki akarom próbálni a tetűirtást kapron is. Annyira vártam hogy szedhető kapor legyen a kertben, és mire lehetne csipegetni, pöndörödik, kunkorodik, összeáll mindnek a hegye. Komolyan mondom, a méreg öl meg. Akkor még harcolok a vakondokkal is, hát nagyon elegem van.

Előzmény: othiss (322)
othiss Creative Commons License 2020.05.12 0 0 322

itt olyan hideg van, hogy egy jegesmdvével közösen szemléltük meg az eredményt...

Még a maci is meglpődött, hogy nem látni hangyamozgást, de a  tetvek a helyükön vannak.

 

Ha jobb  idő lesz, alaposan szemrevételezem a tetvek életképességét...

 

Egyelőre úgy néz ki, hogy a javaslatod bevált.

 

Még várok a dícsérettel, de nagyon úgy néz ki hatásos.  Visszadtad az életkedvem, mert a sok rohadt hangya,  meg a tetű nem igazán szívderítő látvány(és gusztustalanná teszi a gyümölcsöt is)

 

Érezni fogod a dícsérő ima erejét(jobban alszol)

 

 

Előzmény: 55judit (321)
55judit Creative Commons License 2020.05.11 0 0 321

Nem csak mosogatót tettél bele? Bele ne fulladj! :)

A mosogatószer nem perzseli meg a leveleket. Szerintem dupla adagban is használhatod, én is bőven tettem bele. Azóta a kis körtefán se tetű, se hangya.

Ha eláll a szél, a napokban a fekete málnát is megszórom. Bár tetűt nem látok rajta, de mi másért szaladgálnának rajta a hangyák?

Előzmény: othiss (320)
othiss Creative Commons License 2020.05.11 0 0 320

olyan erősre sikeredett a csilioldat, hogy kevergetés lözben úgy másfél méterről egy slukknyit beszívtam...köhögőroham, taknyom-nyálam egyben...

 

A franc sem gondolta volna...na de majd most. Az izgalmas ebben a keverékben, hogy nem tudom beállítani a még hatásos keveréket...nincs mérce az erősségre.

 

Egy bodzafát lefújtam, azon fürtökben voltak a tetvek. Nemsokára meglátom maradt- e valami a fából. Ez a kísérleti fa, ezen fogom beállítani az erősséget.

 

 

Előzmény: 55judit (319)
55judit Creative Commons License 2020.05.11 0 0 319

Felénk 16 óra után csendesedik a szél majd, de akkor is élénk marad. Permetezés előtt érdemes megnézni mi várható.

Legyen szerencséd! Várom a beszámolódat.

Előzmény: othiss (317)
55judit Creative Commons License 2020.05.11 0 0 318

A sütőpor/porcukor kombót én még nem próbáltam. Állítólag a  cukrot szeretik a hangyák, behordják a fészekbe a rátapadt sütőporral, és mikor megeszik, a sütőportól elpusztulnak. Én fügeérésben próbálom ki, amennyiben száraz idő lesz.

Előzmény: othiss (317)
othiss Creative Commons License 2020.05.11 0 0 317

reggel hétkor már a kertben kukorékoltam, és izgalommal lestem az eredményt...ami biztató volt. Hajnali kávézgatás közben bekevertem még néhány litert ebből a szerből, aztán irány a kert...

....hihetetlen, de olyan szél kerekedett, hogy letettem a szándékomról.  Annyira még futotta, hogy néhány lepermetezett fa törzse köré kiszórtam a másik csodaszert, azt a bizonyos sütőpor/porcukor kombót...igencsak meglepne, ha ez is beválik.

 

(annyi hasznom már volt, hogy az öreg poloskák menekültek rendesen, pedig pont szaporodási pozícióban voltak)

 

A szél még mindig viharos.

Előzmény: 55judit (316)
55judit Creative Commons License 2020.05.10 0 0 316

Nem volt fáradtság. Örömmel segítettem, remélem használ is. Szeretném ha megírnád az eredményt. Nagyon drukkolok neked! :)

 

Most meg a szódabikarbónát próbáltam ki lisztharmatra, mert az összes dinnye palántám lisztharmatos lett. Még nincsenek kiültetve, de én biztos hogy nem veszek vegyszert.

Előzmény: othiss (315)
othiss Creative Commons License 2020.05.10 0 0 315

Köszönöm a segítséged, maradok amit javasoltál. Permetezés közben vettem észre, hogy a rebarbarám, és a tormám is tetves. Holnap reggel folytatom, mert jöttek a sündisznók, és nem akarom őket zavarni vadászáskor.

 

Amelyik linket mutattad, azon is olvastam néhány érdekességet, egy próbát némelyik megér.

 

köszönöm, hogy fáradoztál az érdekemben.

Előzmény: 55judit (314)
55judit Creative Commons License 2020.05.10 0 0 314
Előzmény: othiss (313)
othiss Creative Commons License 2020.05.10 0 0 313

Köszönöm, ezt teszem. Természetesen a szél változatlanul fúj, ráadásul össze-vissza.

Előzmény: 55judit (312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!