Gyakorlatilag egyet értek veled. Én azért nem etetek TÁPOT mert 1. drága, /van gyógyszeres is az még drágább de minek nem betegek az én nyulaim/ 2. rostban szegények és rosttartalmuk sem egészen megfelelő, így a kívánt ballaszthatást nem fejtik ki. 3. haszonszerzés miatt a takarmánykeverők kispórolják belőle a "anyagot" 4. az 1940es években nem is létezett még nyúltáp és mégis milyen szép állat fajtát sikerült létrehozni ami ugye gyakorlatilag nemzeti kincs! Tehát nekünk mai embereknek (nyúlászoknak) kellene ezt a fajtát megőrizni továbbvinni, ami nem jelenti azt hogy a fajta elferdüljön romoljon a vágási érték vagy a szaporítási arány. Nem azért tartok Magyar óriást hogy nyúl betegségekkel küzdjek hogy vegyem a drága tápot. Hanem azért hogy a családom számára viszonylag olcsón előállítsam a minőségi nyúlhúst, nem vagyok lusta elmenni kaszálni tudom könnyebb odaönteni a tápot mint lucernát vagy füvet vágni sőt talán 2 hónappal később érik el azt a súlyt amit táppal el lehet de szerintem a Magyar óriás nem egy intenzív fajta én meg ráérek sőt még spórolok is egy csomó pénzt :-)
Ahogy elnézem takarmányozás terén nagyon eltérőek a vélemények . A következőket nem okoskodásból írom le csak a tényeket állapítom meg. Ja és visszaemlékezem az egykor tanultakra. A takarmányozást többfelé kell választani a célja szerint. 1 ./ Ha hizlalás a célunk akkor a minél rövidebb idő alatt elérendő leadási,vágási súly elérése a cél.Ezt pedig csak intenzív takarmányozással érhetjük el. Na itt van helye a tápok korlát nélküli etetésének. 2./Ha tenyészállat nevelés a célunk akkor minőségi takarmányt etetünk visszafogottan és adagoltan.Mivel a célunk az állatok teljes szervezetének a kifejlődése a lehető legjobb színvonalon és egészségben. Itt ha a tápokat korlátlanul etetjük abból bajok is adódhatnak ,az állat elhízza a szaporító szerveit és abból nem igen lesz jó tenyész állat.Ennél a takarmányozásnál inkább a jó minőségü szemes termények és a tömegtakarmányok kerülnek előtérbe., 3./Szaporítási időszakban,vemhesség alatt megint visszafogottan csak igény szerint etetünk,annyit hogy az anya fentartsa magát és a vehem kifejlődéséhez legyen elegendő energia a takarmányban.A túletetés szintén veszélyes lehet mivel a tulfejlődött nyuszik nehezen vagy nem is tudnak a világra jönni. 4./Szoptatás időszakában pedig megint étvágy szerint korlátlan fogyasztást biztosítunk az állatainknak.Itt előfordulhat, hogy a korlátlan tápfogyasztás ellenére is csökken az anya sulya egy nagyobb számú alom esetén. Mivel az anya nem tudja a szükséges tápértéket felvenni a magas energiaértékü tápból sem, ezért a testében elraktározott energiákat éli fel. 5./Beszélnünk kell még a bakok és a pihentetett anyák takarmányozásáról is. Itt megint vigyázni kell ,mert könnyen elhízáshoz vezethet az ellenőrizetlen etetés. Ebben az esetben is inkább a minőségi tömeg és szemestakarmányok kerülhetnek szóba.Gondolom a bakok elhízásának hátulütőit nem kell ecsetelnem. Persze a szoptatásban legyöngült anyákat a kondíció eléréséig itt is tápozhatjuk.
Tényleg nem okoskodni vagy kioktatni akartam eme szösszenettel,de hátha valaki tud belőle valamit hasznosítani.
Köszönöm a gratulációt a nyuszik nevében is,de igazándiból a Tamást illeti meg. Az elmondása alapján egy viszonylag jó bakból és két közepes anyából tenyésztette ki az állományát. Remélem sikerül a minőséget fenntartanom ,célom a minőség esetleges javítása. Üdv!
Ja és kérlek menj el egy táp keverőbe és nézd meg hogy mit raknak bele! Ami meg a malacsültet illeti ki tudja honnét származik, jobb az amit magad csinálsz! Ezért tart itt Magyarország!!!És megint csak azt tudom írni, hogy ha valaki nem tud kevés pénzt az állatára szánni akkor ne tartson!Ha te olyan keveset keresel, akkor ne csak tápot etess hanem ki egészítőnek keverhetsz mást is!!És így kevesebbszer mész a táposhoz!Abba igazad van mindenki úgy eteti az állatát ahogy akarja!Ha nem tápoznám akkor most nem tartanék ott, ahol!
Az igaz hogy egy JÓ tápban minden benne van ami a nyúlnak kell. De lehet benne olyan is ami nem kéne hogy benne legyen.
Másrészt, ha kapható lenne embertáp (idő kérdése) te azt ennéd? Mondjuk dupla áron megkapnád mint egy jó bőrös malacsültet körettel savanyúval.
;)
Etess amit akarsz, a lényeg nem a neve, hanem a beltartalmi értéke. De az sem mindegy hogy mi lesz abból az állatból. Vágó vagy tenyésznyúl. Mert én ismereteim szerint a tenyésznyulat egy kor után illik visszafogottan táplálni, hogy később jól termelő ellenálló tenyészállat legyen.
De te mint állatokkal fogakozó ember ezt gondolom tudod is, mert így van ez pl. baromfinál is.
És felőlem esküt is tehetsz, hogy nyúltáp mindörökké, akkor sem foglak fenyegetni. De szerintem innen senki. Viszont lehet más a véleményünk. Próbálj korrekten írni, mint pl. Jani teszi. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet és ne írjuk a másik véleményére hogy b@romság, f@szság stb.
Én 3 anyának valót és 1 bakot vettem vadas és vasderes színben. A jövő évben lesznek tenyészérettek,akkor kezdem majd pároztatni őket. A bak és a nagyobbik nőstény az nagyon jó formákat mutat.Délután ha lesz időm csinálok képeket róluk és felteszem.
Szia! A Tamásnál érdeklődtem én is fehér színű nyuszi iránt,de sajnos nincs. És ha jól vettem ki a szavából nem is lesz,mivel direkt kiszelektálta a fehéret örökítő jószágokat.
Sziasztok!Fajtának kedvező Megválasztott tartási móddal,Takarmányozással szerintem megfelelő genetikai állománnyal(ami rendelkezésre áll) fenntartható az őshonos fajta.Valamikor majd fajtaátalakító keresztezéseknél biztos vagyok benne,hogy alkalmaz6ó lesz.pl: ellenálló képesség javítására. A Magyar szürke marhát sem le7 intenzív körülmények közt tartani.Csakis a külterjes extenzív rideg tartásmódra találták ki őseink.( Bécsig lábon hajtották vágóra) Na ma erre nem képes tudtommal 1 fajta sem.Na többek között ezért kell fenntartani a régi őshonos fajtákat.Szerintem
Júliusi születésűek! mind a 3 nőstény!Amióta ezt a fajta tápot adom nekik a szőrük és jobb mint a Vitaforosé ajánlom mindenkinek, meg próbálok beszerezni mindenkinek belőle olyan árba mint nekem!
Ha úgy gondolod hogy a nyúltápban minden benne van ami egy Magyar óriásnak kell akkor alapvető problémák vannak nálad. Nem egy intenzív húshibrid fajtáról van most szó, bár a táp önnmagában annak is kevés! Nem kell visszamenni 50 évet a világ csak egyre koszosabb büdösebb betegebb lesz. És talán azért járnak még mindig füstölgő hajókkal mert az emberek buták tisztelet a kivételnek. Nem vagyok Magyar óriás ellenes csupán a véleményem írtam le (ez egy fórum nem?) Szép és nemes cél amiért dolgoztok bár egy kicsit szélmalomharcnak tűnik. Ki fenyegetett meg? A mai világban kezelhető tünetmentessé tehető a Pánikbetegség, üldözési-mánia, ugyanúgy mint az allergia ami 50 évvel ezelőtt gyakorlatilag nem is létezett.
Ha úgy gondolod hogy a tápban minden benne van akkor alapvető problémák vannak, De végül is igazad van egy hizlaldába alkalmas takarmány a táp. Ha te nem veszed észre a környezet változást arról én nem tehetek. Talán kérdezd meg a szüleidet. Talán azért járnak 50 éves hajóval az emberek mert buták tisztelet a kivételnek. Nem vagyok Magyar Óriás ellenes!! csupán a véleményem írtam le. Szép és nemes cél eléréséért küzdötök bár kicsit hasonlít egy szélmalomharchoz. Ki fenyegetett meg? A pánikbetegség és az üldözési mánia kezelhető tünetmentessé tehető mint az allergia de ugye ezek a betegségek ismeretlenek voltak 50 évvel ezelőtt.
Ezt a f@szságot!!!!!!!!!!!A nyúltápban minden benne van ami a nyúlnak szüksége van!!!!Kapom a folyamatos ilyen jellegű leveleket, és hogy ne próbáljak írogatni mert rossz vége is lehet! Ha olyan nagy a környezet szennyezés, akkor miért mennek az olvadó jégtáblákhoz 50 éves hajókkal ami köpi ki magából a füstöt???????!!!!!!!!!!!!!!Kezd elegem lenni a folyamatos Magyar Óriás ellenes írásokból levelekből!Miért nekem írnak egy "gyereknek"????Miért nem írnak másnak fenyegető leveleket!Elég volt!!!!!!!!!!!