Igazán nem tudom. A helyzet az, hogy kb. akkor kezdhetett gyorsítani a mozdonyvezető kolléga, mert épp elhagytuk a váltókörzetet, már csak a líra váltói voltak hátra (ahol egyébként a baleset végülis bekövetkezett). Szóval még most sem tudom, valós gyorsításról volt-e szó, vagy csak a képzeletem játszott-e velem. Mindkettő könnyen elképzelhető, hisz a gép mind a négy tengelyével a vágányokon maradt, tehát a vonóerőt akár ki is fejthette. (Sőt, de ezt csak nagyon halkan írom le, akár az is lehet, hogy a mozdonyvezető kolléga, észlelvén a lassulást, még növelte esetleg a vonóerőt... De ez már tényleg csak fikcionálás részemről!) Persze, az is könnyen elképzelhető, hogy a kocsi megdőlése, a rázkódás, a felkavarodó porfelhő okozta azt a kényszerképzetet, hogy gyorsulunk. Erre - valószínűleg - a szalag értékelése fog majd választ adni.
Szörnyű volt! Kalauzként, anno, átéltem már siklást, de ez sokkal rosszabb volt. A legszörnyűbb az volt, hogy éreztem/tudtam, hogy kisiklottunk, mégis gyorsultunk. (Legalábbis így éreztem.) Egyébként a baleset pontos helye Keleti első bejárati jelzője után, közvetlen az első lírán. A Ferenci balon (ferenci érkezőn) mentünk kifelé, és tértünk a Kőbánya balra (kőbánya indulóra), amikor szerény véleményem szerint megnyílt alattunk a váltó. Erre utal, hogy 40 körül mentünk, tehát nem Hívóval, így nem lehetett "sziki"-vel aláváltani.
(Elnézéseteket, hogy csak így belekotyogtam a fórumba, de más, indexes fórumon régóta tag vagyok, és ezt a fórumot is elég régóta olvasom.)
5,25-kor a II. vágányon tolató villamos mozdony (V43 1192) a 21. és 17. sz. váltók közötti egyenes szakaszon fékhiba miatt összeütközött a III. vágányra bejáró 239. sz. személyvonattal. (V43 1183). A mozdony az 5,17-kor érkezett 220. sz. vonat körüljáró gépe volt. Ez ingavonatként közlekedett volna, de vezérlőkocsiját a Nyugatiban meghibásodás miatt kisorozták. Vezetője észlelve a veszélyt minkét fékkel fékezett, de mivel fékhatást nem tapasztalt kiugrott mozdonyából. A gép felvágott egy váltót, majd ütközött a személyvonattal. Ennek ereje a 31 km/h haladó gépet 87 m-t visszalökte. Minden tengelyével siklott, a II. és III. vágány között keresztbefordult, vezetőállása összetört, ütközői leszakadtak. A V43 1183 psz. gép egy tengellyel siklott, mindkét vége összetört. Az ütközés következtében a szerelvényről leszakadva állt meg úgy, hogy közte és szerelvénye között 3,5 m távolság volt. A személyvonat 60 km/h sebességgel haladt. Ennyire sikerült lefékeznie, miután 240 m-re az ütközés helyétől a vészhelyzetet észlelte. Két utas a helyszí-nen meghalt, a vonatvezető és 3 utas életveszélyes, 22 utas 8 napon túl gyógyuló, 54 könnyebb sérü-léseket szenvedett. A balesetben a fékhibán kívül szerepet játszott a F2. utasítás megszegése is, ugyanis vonat bejárása előtt/alatt a tolató mozgást fel kellett volna függeszteni illetve azt meg sem lehetett volna kezdeni.
23,37-kor a Polgárdi-Ipartelepekről visszjel nélkül elmenesztett Balatonfüredre tartó, két kocsiból álló 9738 sz. személyvonat 64 km/h sebességgel hátulról beleütközött a 195+60 szelvényben, Polgárdi bejáraton álló 79540 sz. üres dozátor szerelvénybe. Ennek két utolsó kocsija kisiklott. A mozdony „B” vége a jelzőkocsi alá fúródott. vezetőállása teljesen összetört. Az ott tartózkodó Göbölös Ferenc, Sv VF. 28 éves mozdonyvezetője a helyszínen meghalt, 6 utas megsérült. A forgalom 8 órán keresztül szünetelt. A balesetet elsősorban Polgárdi-Ipartelepek forgalmi szolgálattevőjének és váltókezelőjének figyelmetlensége okozta. Közre játszott azonban a mozdonyok akkori időkben igencsak gyenge világítása is. Vasutasok véleménye szerint erős fényszórókkal felszerelt mozdonnyal, ha elkerülni nem is, de mérsékelni lehetett volna a baleset súlyosságát. A baleset után a MÁV összes vontatójárművére halogén fényszórókat szerelt és bevezette a fényvisszaverő zárjelzőket. Az M41 2159 selejtezve 1990.07.11.
Maga alá gyűrt egy autót a vonat péntek reggel 5 óra 30 perckor Kőszegfalva megállóhelynél. Az első értesülés szerint az autó vezetője és utasa meghalt - közölte Both Ferenc, a MÁV-Inform ügyeletese. Az autó a jól működő fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott rá a sínekre egy átjáróban éppen akkor, amikor odaért egy Szombathelyről Kőszegre tartó személyvonat. A helyszínelés idején az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.
Ma reggel a Szombathelyről Kőszegre tartó vonat Kőszegfalvánál személygépkocsival ütközött, első, meg nem erősített hírek szerint az autó sofőrje és utasa életét vesztette. - Juventus Rádió.
Az 1974-es baleset nem az, ami a Moldova-könyvben is szerepel? Az ingavonatból kisorozták a vezérkocsit, a gépet körüljáratták Vácon, és ütközött a bejáró személyvonattal.
"Tugja valaki, hogy melyik Bz és melyik M41-es ment egymásba ma hajnalban"
Az M41-2135 és a Bz-358 reggel fél 6 körül Debrecen Vontatási Telepen ütközött. A Bz siklott, személy nem sérült, a fűtőház meg bezárt... úgy 14 óráig.