Nna ezeket legalább kábé fel lehet ismerni... :) Sztem:
1. kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) 2. kakasmandikó (Erythronium dens-canis) + ciklámenlevélkék (Cyclamen purpurascens) és tőőgymagoncok a háttérben... 3. kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) + hátul valami Ranunculus és mellette esetleg egy szerényen kisnövésű őszi vérfű (Sanguisorba officinalis)
Persze, hogy tudom... há' mondtam, hogy az előbb olvastam!!! :) Azért, mert amúgy nem lenne neki, csak Te addig ööö... izélgetted, amíg lett neki... :)))
Hát azért így virág, meg levél, meg minden nélkül sztem elég merész dolog lenne ám golgotavirágot határozgatni... :(
A termése sztem olyasmi, mint a sima Passiflora caerulea-é, de azon asszem nem szokott rajtmaradni a tetején semmi ilyen izéke... biztos valami kertészeti kutyulék-fajta... :) Hát érdekessége nemtom... gondolom azért még ennek is ehető a termése, ez érdekes? :)
Izgatott az a fura Chondrilla. Nem úgy nézett ki, mint egy egészséges növény. Találtam egy kártevőt, azt hiszem, gubacsatka, Eriophyescondrillae (az állatokat nem nagyon ismerem), de a képek hasonlóak.
Tavaly nyár elején készült a kép Kőszárhegyen (Fehérvártól nem messze). Egy jókora sziklagyepet mentünk felvételezni, amit a közeli bánya el akart pusztítani. Ott volt ez a rengeteg nyúlszapuka is.