Kéne nekem jó oldalak Jawakról, aki tud pár ilyet, az írja már meg az oldal címét, képek kénének nekem Jawa 350-esekről, köszönöm,
és mégegy: Panonia T5-ös, teljesen restaurált állapotban, gyönyörűen felújítva, milyen árban van? Üdv, Misi
Schnitt:
Hát felőlem úgy fested ahogy akarod, ez a garázsos módszer egy "barkács" módszer, persze a festőműhelyekben is kézzel festenek, nem lábbal:) de a kézifestés alatt az ecsettel való festést szokták érteni:)
Hát én maradok a drágább és + 10 évvel tartósabb variációnál vagyis a festékműhelyben való festésnél, de mindenki ( mégegyszer mondom ) úgy csinálja ahogy neki jól esik, csak én már annyit belefeccöltem a gépbe, hogy ezen nem fogok spórolni, üdv mindenkinek, Misi
"kézi festésben én nem bízok"
miért, a fényezők lábbal festenek?
20ezer+anyagért motort festetni? Faterom autóját tavaly 25-ért festették anyaggal együtt, és nem neolux volt, hanem mobihel.
A steril környezet abbol állt a festőnél, hogy a padló egy fémrács volt, ami alatt állt a víz. Ez a pormentesség miatt kell. A műhely full be volt sötétítve, és neonlámpákkal volt tele. így jobban lehet látni, mikor csillan meg a festék.
Ő azt mondta, hogy egy tökéletesen kiporszivózott, és bevilágított garázs is jó, de ez a vizes dolog annyiból jó, hogy nem kell folyamatosan portalanítani
Misi:
Emlékszel még, hogy azt mondtam, hogy zsírzógomb kell a lengővillára?
Szóval most olvasom, hogy valamelyik modelleken a kuplung felőli takarólemezen van egy csavar, ahonnan vezetet egy olajvezeték a lengővillába. Majd nézzed meg, hogy nincs e ott valami nyílás!
Cső!
Dzsudzsi
U.I.: Ideírom még az angol szöveget, hátha félreértettem:
"The older Jawa's have an oil vapour tube connected from the rear casing bolt of the clutch cover which gives the swinging arm pivot lubrication, however the Jawa 634's and onwards have no grease nipples and so it is imperative to remove the swinging arm spindle every so often; clean it up and coat with fresh grease. "
Amit a végén ír, hogy a 634-estől fölfelé nincs zsírzógomb az nem igaz, nekem ugyanis van... :)
Nekem már 110-nél is valahol 4750 körül van. Ugye mert minden ujabik verzión 17-es első lánckerék van. Lehetne venni 18-asat, de ha jól számolok, akkor az csak +6% sebesség, úgyhogy szerintem nem érdemes. (Nagyon kellene az az ötödik sebesség ... :) a "simson tuningolása" topicban már elkészült az ötsebességes szimó.... Nehogymár mi ne tudjunk összehozni valami hasonlót!!! :))
(Majd mondjuk nyáron.... :))
bakirobi: azt a festékpisztolyt nem ajánlom, mert a festést ( fújást) TELJESEN STERIL környezetben kell végezni, egy autószerelő ismerősöm mondta, régi autó és motor restaurátor, ugyhogy ért a dologhoz:9 Na szerintem éredemes+ 20e forintért tökéletesen lefújni, a kézi festésben én nem bízok, de mindenki úgy csinálja ahogy gondolja, na üdv mindenkinek, -Misi-
Köszönöm a lengővilláról az infót! Úgy látszik az enyém teljesen be van rohadva, mert nem lehet kihúzni. Most majd megpróbálom kiütni valahogyan.
Más: A festésről csak azt tudom mondani, hogy fél kiló nagyon jó minőségű fényező festék 5000Ft (ezt 1:4-ben kell higítani és akármilyen színt kikevernek !!!) festékpisztoj pedig a metroban multkor 4900Ft volt, rá kell kötni egy kompresszorra és máris gyönyörű fényezésed lehet 10.000Ft-ból! (ha összeálsz valakivel, akkor még olcsóbb)
Olvastam hogy valaki Neolux-al fújta motorját, ha spray-vel csinálta, akkor finoman fogalmazva rá fog cseszni, mert 1. nehéz úgy felhordani a rétegeket, hogy ne follyon meg, 2. legalább 5-6 rétegben kell felhordani, 3. nekem nem volt benzinálló, pedig az van ráírva, és nem is szép, eleinte én is kézzel akartam a motort lefesteni, de mindent lekrómoztattam ami valaha is króm szin? volt a motoron, minden alkatrész ki van újra cserélve, úgy hogy nem fogom összebarmolni egy kézi festéssel, inkább spórolok, 30 ezerb?l, mindent lefesetenek neked a motoron, csíkozással,sziszolással,gitteléssel együtt, én pár hét múlva viszem a dolgokat fujatni, de ha tényleg igényesen akarod felujítani a motort, akkor fujasd le, ha minden igaz és terv szerint megy akkor április vége, május eleje mutatom a motorról a képeket, addig is mindenkinek jó munkát és szórakozást a motorokhoz, üdv, -Misi-
Bakirobi:
A saját motoromról úgy vettem le, hogy először kiszereltem a féktengelyt, mert benne volt a hátsó lengővilla tartórúdjában. Aztán az egyik oldalon meglazítottam és leszedtem az anyát ( a berugókar felől ). Aztán kihúztam a tengelyt, és ezzel le is jött a hátsó lengővilla.
De előtte még érdemes leszedni róla a hátsó rugóstagokat... :)
A színátiratást kérdezte valaki, én erre azt tudom mondani, hogy tavaj nyáron Szekszárdon pár száz forint volt, mert nem kellett új forgalmit csináltatni, csak átírták! Szerintem most sem lehet sokkal több!
Akkor nem tud senki segíteni, hogy a hátsó lengővillát hogyan kell szétszedni? Vagy ez marha egyszerű, csak az enyém nem akar szétjönni?
(a zsírzógombhoz van egy célszerszám, amivel be kell nyomni a zsírt.)
Güzü:
A Jawad alapból volt piros, vagy átfestetted.
Nekem is ilyen színű motor kellene, csak nincs zsetonom átfesteni, meg átjelenteni a színét, úgyhogy maradok az ezüstszürkénél.... :)
Tudja valaki, hogy mennyibe kerül a színt átjelenteni? 4000-5000Ft?
Misi:
Szerintem oda biztos zsírzógomb kell, lehet hogy csak ki lett véve. Olyanról nem tudok, hogy ilyesmit valahol olajjal kennének. Szóval csavarozz be oda egy zsírzógombot.... :)
Tényleg, leszedted már a lengővillát, nem? Nézd meg, hogy olajos vagy zsíros volt-e.
Güzü:
Sokkal igényesebb a műszerfalad, mint ami az alap Jawakon van. Saját gyártmány, vagy ez van már a legujabbakon (640-es tipus)???
Dzsudzsi:
tehát azt mondod hogy az egy zsírzógomb?
Lehet, mert az enyémen egy menet van és a vége valami gumival van lezárva, tehát az hogy a motor és a lengővilla esetleg össze van kötve és a motor olajozza a lengővillát, ez téves információ?Az enyém gyönyörűen mozog, nem kotyog, kutya baja, csak le kell festenem, és ahoz úgy néz ki hogy szét kell szednem, mert metálfényben fog pompázni. Na azért köszönöm a hozzászólásokat, üdv mindenkinek, -Misi-
Hogyan lehet leszedni a hátsó lengővillát? Az enyém eléggé be van rohadva de sehogyan sem tudtam leszedni. A tengely meg sem mozdul benne semerre! (Az én régimen nincs zsírzógomb hátul)
Misi:
Szerintem te a zsírzógombra gondolsz. Pont most hétvégén szedtem le a motorról a hátsó lengővillát tisztítás és zsírozás céljából, direkt azért mert nem láttam a zsírzógombot.
Szóval ezekre van egy szerszám, ami belenyomja a zsírt, mert a végén van valami kis fémgolyó, ami biztosítja, hogy ne csöpögjön ki vissza a zsír.
Egy kérdés, a hátsó lengővillát a motor olajozza, egy fém csövön keresztül, ez minden régi fajta 350-es csepptankos Jawa-n van? Amikor az enyémet megvettem a lengővillán, meg van a bekötéshez való csavar, de a motorral nem lehet összekötni, ott a bemenet helyett egy csavar van, na most egy biztos, hogy az előző tulaj ehez nem nyúlt hozzá, ezt kiderítettem, tehát nagy gáz ha ott nincs olajozáshoz összeköttetés, vagy szerezzek és igenis csináljam meg mert ez egy elengedhetetlen dolog! Írjatok észrevételeket, ötleteket, köszönöm előre is, -Misi-
Szerintem megprobálhatod hogy veszel egy "zselés" akkumulátort, az én motoromban egy Yuasa riasztóakku van, és tökéletes :-) Bár a dinamó alulméretezettsége már megtréfált egy párszor...
És alig volt drágább mint egy Seleks akku. Konkrét tippem nincs ahol megvehető, nekem egy barátom ajánlotta aki egy riasztó nagykernél dolgozik.
Szerintem 6V-os akksit lehet kapni elég sok motoros boltban. Mintha a régebbi MZ-ken is az lenne. Szóval szerintem olyan helyen kellene próbálkozni.
Tudom, hogy azért ment jobban, mert több volt az előgyújtás.... :)
Megnéztem, a trabant röpsúlyosa nem fér bele. Sajnos! :)
A "Simson tuning" topicban meg most arról megy a vita, hogy 2T motorba kell, vagy nem kell előgyújtásszabályozas. Szerintem megéri megnézni... :)
Sok érdekes elmélet születik....:)