S ha már nagy járművek + téligumi. A sózott autópálya egy dolog. De szatmári gyerekként izgalmas volt megélni a sárga buszon, hogy egy piros után nem tud elindulni a busz a vasúti átjáróban, mert nem volt sem takarítva, sem felszórva. Mennyi az, 5% emelkedő? Vagy 10? A kanyarok is élmény számba mentek. És ott is ugyanazért nem volt rajta gondolom, konkrétan a főnök leszarja a szenvedésed.
Ezzel nem terelnék senkit erre vagy arra, csak még mindig azt mondom a körülmények alapján kell dönteni mindenkinek.
Ott a normál szerelő ezt mondta, gondolom nem végletekben gondolkodott. Plusz nem hiszem, hogy többet keres, ha többet ad el a másik kollégája bent. A magam részéről befejeztem a témát, ez nem visz előre. Legyen igazad.
" Abban azért megegyeztünk, hogy nem évi 6-7 ezer a jellemző."
4 évszakosról volt szó amit állítólag 2x kell cserélni még a téli-nyári szett 1x elkopik....4 évszakost meg nem évi 40-50 ezer km-re szokták vásárolni.
Abban azért megegyeztünk, hogy nem évi 6-7 ezer a jellemző. És abban a műhelyben úgy gondolom van tapasztalat, gondolj róluk bármit is. Gumi kamionig, plusz műhely és vizsgaállomás. Kissgumi. Hu
" Abban igazad van, hogy ha 2 garnitúra gumim van, akkor kis futásteljesítmény esetén előbb fog elöregedni, mint elkopni, De leszarom, én nem hiszek benne, hogy 5 év után kuka, pláne, ha garázsban áll."
Az én autóm is garázsban állt évek alatt szinte egész héten, hétköznap mélygarázs, hétvége otthon ( nap alig érte ).
Decemberben vettem új téli gumikat az elöregedett, felkeményedett, csúszkálós 4 évesek helyett.
Márciusban vettem új nyárigarnitúrát az elöregedett, már kopott is, szintén felkeményedett csúszkálós 4 évesek helyett.
Másik autón 2 éve a felkeményedett, elöregedett, csúszkálós téliek helyett vettem 4 évszakosat.
Tudom a gumis szava a szentírás, én csak leírtam a saját tapasztalataimat, ez nekem többet ér egy guru szavánál, természetesen nem kérdőjelezem meg a "tudását", de én sem úgy olvastam azokat amiket leírtam.
" Volt kint parkoló autóm, láttam a különbséget.."
Nekem is volt nem is 1 hétköznap utcán parkoló autóm, de arra nem emlékszem, hogy azok a garnitúrák 4 év után mentek a kukába mert elöregedtek, felkeményedtek.
Annak idején ezeket elkoptattam, nem idő előtt lecseréltem őket mert elöregedtek.......de biztosan bennem van a hiba nem a manapság piacra kerülő gumiabroncsokkal, amelyeknél már az újkori profilmélységgel is spórolnak, nem beszélve a tartósságról.:(
Abban igazad van, hogy ha 2 garnitúra gumim van, akkor kis futásteljesítmény esetén előbb fog elöregedni, mint elkopni, De leszarom, én nem hiszek benne, hogy 5 év után kuka, pláne, ha garázsban áll.
Volt kint parkoló autóm, láttam a különbséget. Ha a gumisok ezt nem veszik figyelembe, akkor erősen csökken a szavahihetőség.
"Nekem a gumis azt mondta a mai gumik kb 5 évet bírnak"
Persze a gumisok ezt mondják, vegyél másikat. Persze, amikor az egy-két éves gumit akarják eladni, akkor másabb a vélemény.
Nem feltétlen mértékadó, de ha így lenne, akkor a műszaki vizsgán szólnának az öreg gumiért. De nem szólnak. Esetleg, ha nagyon repedezett, de inkább azért sem.
Nekem a gumis azt mondta a mai gumik kb 5 évet bírnak. Egy szett téli-nyári addig tart mint két garnitúra négyévszakos. Ha ő hülyeséget mondott, én is. Bár van ott vagy 7 beállás, irgalmatlan mennyiséget adnak el, remélem tudta mit beszél.
Az, hogy történetesen van külön külön felnigarnitúrám a szezonális gumikhoz még nem jelenti azt, hogy azok külön külön nem fognalk elöregedni. ( 4 évszakosra átállva a fölösleges felnigarnitúra eladva ).
Manapság a gumiabroncsok nem a tartósságukról híresek, legyen az nyári vagy akár téligumi.Idő előtt elöregednek, felkeményednek így legalább, főleg ha kevés a futásteljesítmény, néhány évente 2 garnitúrát lehet kukázni az egy 4 évszakos helyett.
Akkor melyik a jobb megoldás, néhány évente 1 garnitúrát cserélni vagy a kettő szezonálisat, igaz az utóbbiak nem koptak el, de már csúsznak, mint a t.kony?
A legtöbb hazai autósnak jó egy jobb fajta 4 évszakos...
Akinek nem jó kb. ezek csak. - az évi nagyon sok kilométert főleg autópályán megtevőknek - a hóban meredek helyen járóknak adott esetben - a száguldozó baromarcoknak - a jégen is siető bugyutáknak
A hit elég személyes dolog és néha nem sokat ér a valósággal szemben. Kanadában élő sógoromnál járva nem kicsit döbbentem meg az ottani szokáson. Elvétve használnak téli gumit. Pedig ott aztán október közepétől március végéig méteres hó és -20-30. Tavaly nyáron meg +45, hogy az utak elolvadtak! 4 évszakos azt jól van. Mondjuk félreállva várják a hókotrót meg törik zúzzák a kocsikat mint az eszetlen kölykök, de mégis. Lehet, hogy télivel is ugyanez volt és ezért nem szarakodnak az átszereléssel! Hihetetlen tapló módon, figyelmetlenül vezetnek és olyan emberek akik már fizikailag gyakorlatilag alkalmatlanok koruknál, betegségüknél, testsúlyuknál fogva. Nagyot téved aki azt hisz, hogy észak Amerikában felettünk áll a vezetési kultúra. Az 5000 mérföldenkénti olajcsere az bele van verve a fejbe, hogy legyen fogyasztás bőven! Kanadában persze kilométer a hivatalos meg liter de a sógor sokat van Floridában is úgyhogy kever mindent mindennel:-) Az ott "truck" néven emlegetett platós pick upok vezetői úgy bíznak a 4x4ben mint mi annó a Népszabadság vezér cikkében. Aztán hemperegnek ha kell ha nem. 6 sávos pályán a sárga sulibusz 70-el a belső sávban és a birkák mennek mögötte. Én a 3. sávban elhúztam mellette, hát kaptam olyan dudálást, ökölrázást, mintha büntetőfékeztem volna! Az iskolabusz szent tehén. Megkönnyebbülés volt hazatérve betagozódni az itthoni posványba.
Én is vennék 4 évszakost, de az autót téli-nyári felnivel vettem, amit szezonváltáskor magamnak cserélek, és otthon tudom tárolni. Néhány évente elviszem centríroztatni, ahhoz sem kell időpont, mert gumi holtszezonban viszem, vagy otthagyom, oszt amikor kész, elhozom.
Én abban hiszek, hogy egy olcsóbb téli is jobb télen, mint egy közepes 4 évszakos, nyárra ugyanez.
"Sziasztok, segítséget szeretnék kérni négyévszakos autógumi témában. A vélemények megoszlanak, akiket kérdeztem, hogy jó vagy nem jó?"
Én a különböző kocsijaimon vagy 10 éve 4 évszakos gumikat használok, szerintem teljesen megfelelőek átlagos használatra, pláne az elmúlt pár telet nézve, amikor lényegében itthon nem volt hó.
Vedd azt is figyelembe, hogy egy átgumizás lassan 16 ezer Ft./alkalom (ha nincs külön felniszetted, mert akkor kicsit kevesebb), az évi 32 ezer költség. Ha nem mész sokat, baromira lehet spórolni ezzel az évi 32 ezres megtakarítással egy 4 évszakos gumiszett kb. 4-5 éves élettartama alatt. Emellett megspórolod a gumitárolást és az átszereléses időpontfoglalásos macerát is. Szerintem, - hacsak nem autópályázol folyton vagy mész extrém sokat egy évben - válts egy jó minőségű 4 évszakosra, és spórolsz majd egy csomót, minimális kompromisszum mellett.
Ahogy előttem írták ezt neked kell eldöntened, nem írtál futásteljesítményt mert attól függ (het), hogy érdemes-e külön nyári ill. téligarnitúrára beruházni.
Kevés éves km-re nem sok értelme van a külön külön garnitúrának mert igaz egyik sem fog gyorsan elkopni, de elfognak öregedni, felkeményednek, ez nálam főleg a keveset használt téliekre volt jellemző.
Idővel felkeményedtek, profil még volt bőven, de ettől függetlenül mentek a "kukába".
Sokan használnak már 4 évszakost, de ehhez tudni kell a felhasználási szokásokat a mellette vagy ellene döntéshez.
Ezt neked kell tudni. Ha sokat mész és jársz vidéken is ahol van rendesen hó is akkor kell sztem a téli nyári. Pl Szabolcsban van rendesen és csak a tavaszi napsütés takarítja Ha nem, akkor nem. Pl főváros... Kilométerben nem nyersz. Ez is kopik az is. Két szett kell ugyanúgy 5-6 évre. Kérdés még a nyomásérzékelős szelep. Azt ugye mindig tanítani kel, az még pénz. Ezért van letiltva az autón nekem... Szóval gondolkodj, számolj, dönts.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni négyévszakos autógumi témában. A vélemények megoszlanak, akiket kérdeztem, hogy jó vagy nem jó? Olvastam egy cikket, ahol kimondottan nem ajánlják téli használatra.. https://mobilgumisom.hu/mi-a-kulonbseg-a-teli-es-a-nyari-gumi-kozott/ Nektek mi a tapasztalatotok vele? Most szeretném lecserélni a gumit és tanácstalan vagyok.. Köszi a válaszokat előre is... :)
Sok jelentősége tényleg nincs. Érdekességképpen kérdeztem csak. Nem igazán azért, hogy ki milyen gumit ne vegyen, mert abban igazad van, hogy ha volt is egy-egy rosszabb széria, biztos javítottak rajta.
Lehet írni vég nélkül régebben történt gumival kapcsolatos tapasztalatokat, de mondjuk 5-10-15-20 év után ezeknek ugyan milyen a létjogosultságuk?
Már akár 2-4 év is soknak számít ugyanazon márkán belül, mindig jönnek az újabb gumik, ha valamelyiknek esetleg volt rossz tulajdonsága azt az újabb típussal már igyekeztek kiküszöbölni.
Tehát ha 1x volt egy X.Y. nevezetű xarul viselkedő gumiabroncsom az nem azt jelenti, hogy az olyan márkájú, típusú gumi örökké rosszul fog teljesíteni.
Sziasztok. Olyan élménybeszámolókat szeretnék kérni, ha van kedvetek, hogy milyen gumival jártátok meg leginkább. Midegy, hogy új volt, vagy használt, de cefet volt vele közlekedni. Nagyobb gyártóknak is voltak ugye nem túl jól sikerült termékei... Nekem pl swift 1-esen voltak anno kb 8 éves kormoran snowpro gumik, azok 1 centis hóban már vesztettek volna egy közepes nyárigumival szemben....6 év használat alatt persze jó ha koptak 2 mm-t...🙂
Az itteni negatív kommentek miatt (is) vettem meg két hete 225/45r17 méretben Vredestein Ultrac szettet. Csak azért is. A gumis srácnak ugyanilyenje volt, tavaly tette fel, csak azt tudom eddig mondani amit te, ő csak annyit mondott, tapad, csendes...
Mindenki azt vesz amit akar, 3-4 év múlva lesz teljesebb a kép, lehet, hogy tönkremegy idő előtt, de eddig főleg vizes úton tapad meglepően jól.
A másik gumis cimborám is használt Vredesteint, szerintem ő sem fogja már megmondani a pontos típust, anno egy öreg Fordra tette. Mindkettő azt mondta, kevesebb velük a gond, mint a Hankookkal.
Amúgy ha megnézitek az idei ADAC tesztet (sic!) tapadásban az egyik legjobb szárazon-vízen, csak a kopás miatt húzták le.Azt meg lekakilom.
Középkategóriától már azért (biztos van elvétve egy-egy gyengébben sikerült minta, keverék) szerintem nem kell félni.
Jelenlegi honda civicem gyári felni mérete a következő: 6Jx15 4x100x56,1 ET45
Sajnos ilyen paraméterekkel nem találtam újat, viszont láttam van fiat felni hasonló méretben: 6Jx15 4x100x56,5 ET43
Kérdésem, ez a fiatra való felni felrakható és használható lenne-e a hondán lévő gyári lemezfelni helyett?
Sajnos a mostaniakra azt mondta a gumis, kuka, mert határértéken túli deformálódásuk van és bizonyos sebesség felett rázzák az autót. Lemezfelni javításra, görgőzésre pedig mindenhol azt mondták felejtős, ne is reménykedjek benne. Alufelnit nem akarok venni, használt felni pedig lutri, hátha más is olyan állapotútól akar megszabadulni, mint ami nekem is van.
Nem nagyon jarok erre a forumra, csak ha valami gumis bajom van, akkor idenezek. De az a stilus, amit Te megengedsz magadnak nem ebbe a forumba valo. Karomkodas, mas anyjanak szidasa stb. Szerintem tevedesben vagy, mert ez nem az mtv1 foruma, ahol "liberoznak", libernyakoznak, libsiznek . At kellene menned a hirtv forumara, ott megy ez a szinvonal. Nem is olvastam meg ilyen gyalazkodast, amivel itt sikerult bemutatkoznod.
10 eves lett a nyari gumi szett, ideje cserelni. Nem igazan ertek hozza, de most teszt alapjan KUMHO Ecsta HS52-t rendeltem. Nem is nagyon hallottam meg rola, mert eddig szamomra ismert gumijaim voltak, Pirelli, Vredestein, Uniroyal stb. De nezem a tesztet es mind szarazon, mind nedvesen veri a Kumho a nagy sztarokat utcahosszal. Ja es azokhoz kepest nagyon-nagyon baratsagos aron. A nagy Conti be se fert az elso 20-ba. Nagyon-nagyon tularazottak a "premium" markak, foleg ugy, hogy nem is azok igazan. Sot.
Az említett napon eszméletlenül száguldozhattam, ugyanis 4,9-es volt a 38km-es út fogyijának átlaga. :)
Véleményem ettől függetlenül(!) az, hogy nem a gyorshajtás, hanem a figyelmetlenség a nagyobb gond. A defenzív vezetés ezt nem tudja teljesen kivédeni.
Szerintem nem a csikorgás a tényező a gumik viselkedésénél.
Költői kérdés: vajon ezt a két satuféket (röpke 22 perc eltéréssel) a Ling Long is megoldotta volna mikor elém jöttek, ill. rám húzták a kormányt? A "lehet" nekem nem elég.
Itt a topikban az az általános tapasztalat, hogy majd mindenki "jól tapadó" gumit keres, a kopás sem számít csak tapadjon kijelentésekkel találkozhatsz szinte minden gumiabroncsot keresőnél.
A "jól tapadó" gumi pedig általában nem párosítható a budget kategóriával, ez nem azt jelenti, hogy ezekkel ne lehessen közlekedni, de azért a kategóriák között van különbség, és ugye nem csak árban.
A többség pedig hajlandó áldozni jóval többet egy "jól tapadó" akár jobban, gyorsabban is kopó, prémiumkategóriájú gumira.
Pedig elég lenne a korábban említett sokkal kedvezőbb árú kategória is ahol szintén fekete, kerek, és guruló gumikat kínálnak.:)
Nem mindenki vezet annyira papásan-lassan-bénán... hogy még a terhes csigának is útban van a forgalomban.
Jaja, tök jól mondod, ez teljesen igaz! Azok bizony rettenetesek. Mikor országúton (de miért??) 70-nel megy, és lehetetlen megelőzni... halál.
Aki normálisan-dinamiksuan vezet, a forgalmat nem feltartva az érzi a különbséget is, azonnal.
Na és én meg mégsem érzem... Én genetikailag gumiviselkedésnemérzékelő vagyok. :-) 180 lovam van, oda tudok neki lépni, ha épp olyan a kedvem, de a gumi ... hát gurul oszt kész, visz oszt kész. :-) Tudom, tudom, béna vagyok, nekem a fakerék is jó lenne, mint írnoktárs 30 éve már megmondta. :-D :-D
"Ha a többségnek ugyanilyen tapasztalatai lennének általánosságban a gumiabroncsokkal kapcsolatban ( fekete, kerek, és gurul ) akkor akár mindenki járhatna mondjuk pl. Ling Long-al vagy akár Triangle ( legolcsóbbak közül ) gumival is, hiszen viselkedésben semmi különbség nincs"
Pedig a többség így van ezzel. Én nem nagyon szoktam csikorgó gumikat hallani, esetleg elinduláskor némelyiket, ha siet a juzer. Persze, tudom, esőben nem is csikorog (meg van, amelyik szárazon se)
Az elmúlt hónapban egyetlen BMW-t láttam, aminek odalépett a kanyarban a sofőr, és megfarolt cseppet. Egyszerűen nem látok megcsúszó autót.
Ez pont olyan, minthogy hiába van szinte mindenkinek már 100 ló feletti autója, a hétköznapokban 20-30-cal járnak/járunk
"...de én se, soha különbséget. Legalább 1 millió km mögöttem, 8 autó, sokféle gumi a majd' 40 év autózás alatt ... de semmi. Gurul, oszt kész. Soha semmi érzés se egyik, se másik irányba. Hogy hogy viselkedik. Viselkedik??? Egy gumi? Normál autózásnál? Sehogy. Mér viselkedne bárhogy? Gurul. Fut. Vagy leereszt. Ennyit tud. Semmi emlékem, hogy gumiról bármi eszembe jutna ezalatt az idő alatt, hogy bárhogy "viselkedik" "
Ha a többségnek ugyanilyen tapasztalatai lennének általánosságban a gumiabroncsokkal kapcsolatban ( fekete, kerek, és gurul ) akkor akár mindenki járhatna mondjuk pl. Ling Long-al vagy akár Triangle ( legolcsóbbak közül ) gumival is, hiszen viselkedésben semmi különbség nincs a legolcsóbb kategória, a közép ill. prémiumkategória között.
Persze ezt rajtad kívül mindenki másképp gondolja, és tapasztalta, ráadásul emiatt képesek a minimálisnál akár többet is "áldozni" a fekete, kerek guruló gumikra, ettől függetlenül minden vélemény egy vélemény. :)
Én pl nem hajtok gyorsan, csak az íveken kevésbé lasssítok. Ott veszem észre, hogy betapad, vagy kissé csúszik. Valamint amit új gumit teszek fel kissé lágyabb aztán úgy is keményedik kicsit. Zajban is másak. De ezt csak akkor veszed észre, ha amúgy sem zajos az autó sem. Persze amúgy is vannak keményebb és lágyabb keverékek.
Én a magam részéről nem érzek különbséget egy prémiumnak vagy normálisabb középkategóriának nevezett márka között minőségben - tapadás, zaj, tartósság, pedig vagy 100 céges autót vezettem már. Pl amikor focusok jöttek, Hankook, Bridgestone, Michelin volt rajtuk. Ha Michelin volt akkor azt észrevettem, a másik kettőnél nem igazán tapadásbeli különbséget. Viszont egy büdzsé kategórs már más. Téligumiban Tigarral volt tapasztalatom az zajos, és konkrétan balesetveszélyes. A csapattársam Matadorjára meg rácsodálkoztam, azt hittem feltebbi kategória...
Ha valaki tartja az abszolút és relatív sebességhatárokat és valamire való gumit vesz és időben cseréli ott nem a gumi lesz a szűk keresztmetszet, azt gondolom.
egy Taurus vagy egyéb budget szettet előbb raknék föl
Nekem pont Taurus van most, már pár éve. Végül is, ez egy Michelin, made in Szerbia. Tudja a dolgát, nem kopik gyorsan, és gurul vele az autó rendesen, és a neve miatt drága se volt.
Ennyi. Mást nem nagyon tudok róla mondani, hogy kanyarban meg vizen meg alulkormányzáskor, mert nekem csak gurult eddig alattam, és kész, nem tudok ilyen tudományos dolgokat mondani róla, mert én csak egy mezei autós vagyok, és a mostani gumim olyan, mint minden eddigi - megy vele az autó.
Oktató barátom pl annyit tötymörög városban, hogy azt mondja ő nem érez különbséget gumik között
Na ki leszek osztva :-)) ... de én se, soha különbséget. Legalább 1 millió km mögöttem, 8 autó, sokféle gumi a majd' 40 év autózás alatt ... de semmi. Gurul, oszt kész. Soha semmi érzés se egyik, se másik irányba. Hogy hogy viselkedik. Viselkedik??? Egy gumi? Normál autózásnál? Sehogy. Mér viselkedne bárhogy? Gurul. Fut. Vagy leereszt. Ennyit tud. Semmi emlékem, hogy gumiról bármi eszembe jutna ezalatt az idő alatt, hogy bárhogy "viselkedik". Kivéve, ha defekt miatt szentségeltem (még a tubeless-kor előtt).
Seregbeli írnoktársam gumis volt, vele rakattam fel a Szamarára 30 éve új gumikat, és kérdezte később: "Na, oszt milyenek az új gumik?". És nem értettem a kérdést! Mondom ... ööö ... hát gurulnak, vagy mire gondolsz? Mire ő: na 'szod neked fakereket is felrakhattam volna! És hát igen.
Csodálkozva olvasom a mai napig az olyan írásokat, hogy egy gumi így, a másik meg úgy, meg hogy viselkedik egyáltalán valahogy, és érzik emberek, hogy ilyen meg olyan. Lehet egyedül vagyok ezzel, de én még gumiknál nem hogy különbséget nem éreztem, de nem is értem, mi lehetne a különbség. Megy rajta az autó, oszt kész. :-)) (kopás, tartósság, zaj, nyilván ilyen különbség lehet, de most a menésről van szó)
Na annyi azért az igazsághoz tartozik, amikor életem első téligumiját felrakattam egy havas napon, akkor a Szamara utána úgy elment a hóban, mint egy tank. Ezt az egyet elismerem, ezt észleltem még én is. Ja, igen, meg hogy a széles gumit valamiért jobban megvezetik a nyomvályúk, ezért egy váltómérettel keskenyebbet használok most és az előző autómom is, tehát ilyet is észleltem.
De amúgy gumi és gumi között...? Menésben? Különbség? És még hogy azt ÉREZNI is?? Ne már. Ne már.
Hát igaz lehet - nekem fakerék is elég lenne. :-))
Egyedül én vagyok ilyen fatökű-fakerekű?? (ja nem, mert a fent említett oktató is, akkor már ketten vagyunk)
Bármiből ki lehet fogni jobbat rosszabbat. Sokadik cimborám anno Opel omegára sokáig csak michelint vett, aztán abból is kifogott egy félrement szériát, aztán váltott. Ingatag ez a gumi téma...
"Az az én véleményem, hogy az abroncsok mintánként és évenként is eltérők lehetnek, és akkor leszel okos, ha már feltetted."
Nekem is ez a véleményem.
Egyáltalán nem szólom le a Vredestein márkát, de az tény, hogy ez a 4db. nem megfelelő minőségű.
Sajnálom őket, mert az említett típus tulajdonságai baromira tetszettek szárazon és vízen, nem koptak, stb. Csak hát nem állapot, hogy amikor épp úgy tartja kedvük szitálják a kormányt, rontják az autó futását, állapotát.
Van két munkatársam akik úgy 7 évig voltak Hankok dolgozók, mondtak mindenfélét a témában. Főleg azt, hogy OEM gumit kell(ene) venni, mert a sorozatban gyártott verzióknál kicsit másabb az eljárás, szerintük ebbe futottam bele én is.
Cimborám mindig azokat veszi Hondára. Pedig Type-s.
Én kifogtam egy kemény, de legalább csúszós sz@rt (3030).
A lentebb említett Vredesteinnek kapcsolatban ügyvéd barátom napi szintű autópályázásra vette, azt mondja mintha sínen húznák. Másik barátom 5-6 évet gumizott, azt mondja jók. Audit vezető kollégámnak nem jött be, azt mondja túl kemény volt és alulkormányzott volt vele az autó. Ő a Kumhokat szereti.
Itt a Hankook amit még sokan szeretnek, nekem anno a Ventus Prime semmi extrát nem nyújtott. Tény, hogy tartós, és sokan veszik, szeretik.
Nekem eddig nyáriban a Conti-Michelin és Falken volt a legjobb nyáriban. Utóbbiról többen le akartak beszélni, hogy az vízen csúszik de kiderült, hogy hülyeség.
Az az én véleményem, hogy az abroncsok mintánként és évenként is eltérők lehetnek, és akkor leszel okos, ha már feltetted. Legjobb példa a Falken, aminek tényleg volt egy szériája amit szidtak vízen, de a Ziex 914 anno nem volt ilyen. Vagy a Vredestein ultrac, amiből a régiekre köpködnek, az újakról viszont azt mondják olyanok mint jellemzően a japán gumik, hogy tapad, de kopik. Én inkább ezeket veszem, szívesebben dobom le 5 év után azért mert elkopott, mint azért mert kemény és csúszik. Főleg, ha két év után is csúszik....
És akkor még hozzá sem vettük a vezetési stílust és a felhasználás mivoltát (autópálya, vagy város). Oktató barátom pl annyit tötymörög városban, hogy azt mondja ő nem érez különbséget gumik között (Golfon).
Érdekes, körüttem többen szerették. Nem csak kis autókon. mindenből lehet jobb és rosszabb széria, én pl Dunloot vagy Barumot is rossz tapasztalat miatt nem veszek. De attól még lehetnek jó mintázataik/keverékeik.
Kinek a papné, kinek a Samantha Fox (persze fiatalon) :)
Én soha nem vennék ilyen gumit, ha vennék egy autót és az lenne rajta, az lenne az első hogy lecserélném a gumiszettet mielőtt bele ültetem a családomat, s talán még a gumishoz is trélerrel vinném az autót. Én láttam a sógorom pár éves szettjét, nálam a legalja szinten van, egy Taurus vagy egyéb budget szettet előbb raknék föl. Ár-érték arányban sem jók, 100x inkább a Hankook, ha már olcsósítani kell
Esetungben amugy hollandiai gyartasu gumik. Mint ahogy a brand is holland. Csak a tulajdonos indiai. Ez a jovo. jonnek a keleti nepek, megvesznek europai cegeket, es onnantol ok europaiak.
Tegnap felkerültek az új nyàrik (GY Eff. Grip Perf. 2), friss, meleg, ropogós, 2022 11. heti gyártás (március közepe. Két hete rendeltem, már 1-2 nappal később írták, hogy félre is tették, csak mostanra volt csak szerelés időpont), made ín Poland :-)
Mikor volt jó márka? Az adac teszten is már szétmállott, mielőtt a tesztig eljuthatott volna....
Én kilométerekre kerülöm amikor gumiszettet nézek bármelyik autóra a családban. Sógoromnak is ebből a márkából volt a télije, cafatokban jött szét az egész futófelület, repedezett az oldala is kevés idő alatt, kriminális volt az egész úgy ahogy van.
Még vagy 30 paramétertől függ egy gumi jósága, ezt hoztam szóba pont. Ez a profil mélység dolog nekem olyan, mint amikor a Niva-ra a nagy bütykös gumi kellett :-) esőben az sem volt jobb, pedig több volt mint 8 mm :-)
"de aki megteheti, hogy évente gumit cseréljen, neki nem lesz mérvadó a 6,3 mm sem."
Egyáltalán nem olyan eget rengető többletköltség: minden évben eladja az 1 szezont futott gumikat, még nem is annyira rossz pénzért. Az új szetthez csak a kettő különbözetét kell hozzá tennie. Alig valamivel jár rosszabbul 4-5 év után, mintha 4-5 évente kidobná a szettet (mert már 0 Ft-ért eladható) és akkor venne egy új szettet. Nem számottevő pénzben a különbség, himihumi, cserébe mindig új gumikkal jár.
Teljesen jó módszer, én azért nem csinálom mert nincs időm ezzel cirkuszolni (gumik eladása, beszerzése, futárral egyeztetés, stb.)
Felszerelés napja és kilométer-óra állás: 2014.03.27=> 85.023 km
Az új abroncsok profilmélysége ált. 8mm. Az autó azóta ment 9822 km-t, a mélység elöl 5mm, hátul 6 mm, kb. 3,5 hónap alatt. Szerintem ez extrém durva kopás, még 3 hónap és jöhet az új abroncs.
A Continental szerint nincs a guminak baja, autó, használat, guminyomás bajok voltak, a jegyzőkönyv szerint...
Nem csak a kopás miatt szemétség, a vízkiszorítás is jobb ugyanannál a mintázatnál a 8 és a 6,3 mm-es között.
Nyilván nem számottevő a különbség, meg egy autó fenntartás egyéb költségeihez képest maga a (több évre leosztott) 100-200 ezres gumiszett is nokedli, de áruld el nekem, miért járok jól ha kapásból "kopott" gumit veszek új árban?
Ugyan az a kaptafa mint a Toblerone-botrány, csak az meg lett szellőztetve, ez meg sajnos nem.
Három év múlva meg majd jön az, hogy senki nem halt még bele abba hogy 5,4 mm-es gumival közlekedett, és az is rendben lesz amikor 5,4 mm lesz egy új gumi profilja? Vagy 4,9?? Vagy neked hol kezdene kinyílni a bicska a zsebedben?
Te minek szólsz bele, ha zavar a téma? Kocsmába pedig nem járok. És mit nevezel te eco guminak? 20-as 315 széles 300 km. sebesség indexes 1000 kg. teherbírású gumiról írtam az esetemben. Érdekességként mértem utána, más észrevételére. Gumitémában hadd fossam a szót amennyit akarom, ha van időm! Gumicsont? Topiktéma.
Nyilván mindenkinek más. Én inkább optimalizálok a 40 fokos nyárra, mert az igen valószínűen bekövetkezik, mint arra az évi 2-3 nap hóra, amire jelenleg lehet számítani. Akkor nem használom ezt az autót és kész. Ez tényleg B verda, néha egy hétig meg se mozdul, évi 3-5e km megy bele max.
Egy nyári Eco gumiból indultunk ki. A nyári gumik elég ritkán voltak eddig is 7mm felett...
Az Eco gumi az átlag Dacia használó alatt 5 évig elég lesz és még marad is elég profil másnak.
Milyen messzire fogsz költözni, hogy 1000 km-kel nő meg a megtett távod?
Persze rágjátok csak a dolgot, de jót mosolyogtam, hogy ez sokakat újdonságként érint és nincs semmi adat, hogy mondjuk egy ilyen elcsalt gumi mennyit kopik egy szezon alatt ugyanazon tulaj alatt, a 8 millishez képest.
Nekem nem gumicsont, mert költözködés miatt jóval többet fogok autózni, és lehet hogy előbb kopik el egy szett mint elöregszik akkor is ha 8mm-es.
Ha 8 helyett 6,3 mm a profilmélység és emiatt mondjuk 1 szezonnal hamarabb jön el a csere ideje, azzal konkrétan pénzt vesznek ki a zsebemből, főleg hogy rendelésnél nem feltüntetett adat a profilmélység! Még szép hogy régóta téma, hiszen ez a vásárlók lehúzása. És rohadtul nem arról beszélek hogy húmicsodabotrányhogy 8,03 helyett 7,96 gondolom érted.
Egy 6,3 mm az már egy valamennyit kopott gumi ------>kéne hogy legyen, ezzel szemben újként eladják, semmivel se olcsóbban.... mégis mi ez ha nem lehúzás?
2013 óta biztosan téma, szerintem előtte is az volt, de arra már nem találtam írásos nyomokat. Senki nem halt meg, aki 7mm alatti profil mélységgel vett gumit, mert ez csak egy adat a sokból, de az itteni kocsmai közönségnek mindig kell egy gumicsont, hát most megint ez lett :-D
Az 109156. hozzászólástól kezdődően (bő 2 hete) pontosan erről volt szó. Nyilván ki van az számolva, hogy mennyi alapanyagot takarítanak meg, és mennyivel nagyobb így az extraprofitjuk.
Akinek meg ez nem tetszik, annál nem a zsemle kicsi hanem a pofa nagy, ahogy régről ismerjük a mondást.
Szerencsére még nem mindegyik gumigyártó cég kezdte el eleve "kopottra gyártani" a gumikat, kis nyomozással tudsz még normális 8mm-es gumit venni. Megvárom mennyibe kerül az éves szervizem meg a műszakim 19.-én, egyelőre azon legyek túl, aztán én is rendelem az új szettet.
Mivel gumikkal kereskedik, ezért nyilván nem fogja a frankót megmondani hogy ez a multik újabb pofátlan lehúzása, és az xy gumit pont emiatt nem szabad megvenni mert azon csak 6,3 mm a profilmélység szemben a másik 8 mm-es gumival, ha ezt az xy gumit 10 perc múlva el akarja adni talán pont itt...
Nagyon szuper szakmai írásai vannak, de az ilyesmi kérdésekben (másik példa a DOT-szám) mindig csodák csodájára a saját üzleti érdekeinek megfelelő álláspontra helyezkedik----> de egyébként nincsen ezzel baj. Az ő üzleti érdeke hogy megfelelő tündérmese keretében meg legyen ideologizálva hogy a másfél éves gumi is új gumi, az én üzleti érdekem meg az, hogy még gőzölögjön amikor felteszem amikor veszek egy szettet 150 gurigáért. Ilyen egyszerű.
Nálunk is van több autó, téligumis is, ettől függetlenül nekem nem kell olyan 4 évszakos amit télen, hóban nem lehet használni.
Tehát olyan 4 évszakost kerestem aminek inkább téliesebb a mintázata, és már többen írták milyenek a tapasztalataik télies viszonyok között az adott gumival, azok meg jók voltak.
Ez a második autóra megy, van olyan kocsink amin biztosan lesz rendes téli, 4wd, stb. Azon a pár napon, amikor ez concern, majd pihen a garázsban a C-Max.
korábban írtam egy kormányszitálásos problémámról, majd később tovább próbálkoztam tenni ellene, javulás nélkül.
Lényegében új Vredestein Sportrac 5 195/65 R15 nyárigumik kerültek fel, autotire.hu-nál vettem, szfvári gumisom szerelte fel. Volt már tengelyenkénti csere, kapott újracentrírt, elforgatást a felnin, a hiba nem változott.
3 szezon (~25e.km.) után úgy döntöttem, lecserélem őket.
Sem előtte, sem a mostani új gumikkal nincs problémám, úgyhogy az említett szettel valami nincs rendben, hiába nem látszik semmi hiba.
Eladni nem szeretném őket, inkább leadom a hulladékosnál, esetleg egyiket felhasználom pótkeréknek.
Ha valami gagyi márka lenne, egy szavam se lenne...
Arra figyelj, ha olyan gumit akarsz ami akár télen is, igaz korlátozásokkal, de használható legyen akkor ne kimondottan nyári mintás 4 évszakost vegyél.
A Quatrac Pro a 4 hosszanti árokkal, ahogy kistesója a Quatrac 5, is ilyen, 2-3 cm-es friss hóban csak kapart a kisautó induláskor sima, egyenes aszfalton, körforgalomban alacsony sebességnél is csak kifelé akart menni, nálam megbukott.
Addig amíg nincs hó minden o.k.
Én emiatt nem vettem Quatrac Pro-t szintén 17"-os méretben.
GY Vector Gen3-at használok tavaly szept. óta 235/55 r19 méretben. Télen jól viselkedett, 25 fok fölött elmegy, akkor egy nyári jobb lenne. Nem mértem mintamélységet, szemre nem sokat kopott. 15 ekm van benne.
Menjenek a fenebe. Amugy hol kell merni? Mert van olyan gumi, aminek a szele le van kerekitve, ott a szeen alig van mintamelyseg. Vannak "szogletesebb" kialakitasok, ott a szelen is mely az arok.
Köszönöm. Olyanok mint az első képen és kevésbé drasztikusak. A lecserélt 4-5 mm-es ,8 éves Conti prémium contact gumikon nyoma sincs ilyeneknek. Na, mindegy.
Sziasztok. Tegnap tetettem fel 1garnitúra Hankook nyári gumit a feleségem autójára. Csak az alufelniket vittem el az enyémmel, majd hétvégén átcserélem. Ma reggel vettem ki a kerekeket a kocsiból és meglepődve tapasztaltam, hogy a gumik oldalfalán huplik vannak, a futófelülettől a peremig.Egyiken mélyebb, másokon enyhébbek. Normális ez új gumin?Előbb itt érdeklődnék és ha azt mondjátok, hogy nem, csak akkor mennék vissza a gumishoz.
Szerintem a nyári is gyorsan fog! Nem tudom mennyi volt újonnan a profilmélysége de 2000 km. futás után 5,8 mm. Ha 6 volt újonnan akkor 1000 km/0,1 mm. De majd nézem. Logikus lenne rá a 4 évszakos de nem találtam a méretben. Elől 275/40-20, hátul 315/35-20. Meg van téli, külön felnin, és megvan a gyári garnitúra, felgumizva az is, úgyhogy van mit koptatni.
Arra gondolok, hogy télinél ugye 4mm. után már nem gumi a gumi és 6mm.ről indulva elég hamar elérhető a határ. 7-ről kicsit tovább tart. Nem nagyon értem az elődöm mert nyárinak vesz egy ilyen budget márkát a téli meg Pirelli Scorpion. Nem néztem még meg, hogy az milyen árban mozog X5 méretben, de gondolom, hogy erősen nem a Rotalla!
Megmérem már én is az ócsó gumimat, ami persze egy Rotalla Setula-hoz képest "márkás"
Egyébként meg leszarom, hogy ha kicsi a mélység, nem sokat fut az autó (évi 10-15), van téli nyári, legalább lekopik, mire megöregedne, és nem azért kell kidobni.
Igen, előfordul, hogy egy adott típust többféle gumimérettel szerelnek fel. A gyártó engedélyezte, ettől kezdve gyári méretnek számít, teljesen szabályos, biztonságos lesz vele az autó vezethetősége. Tehát lehet cserélgetni ezekre a méretekre. Ugyanakkor persze némi különbséget érezhet az ember, a legkényelmesebb vélhetően a 195/65R15-össel lenne és a fogyasztása is azzal a legkedvezőbb.
Így vettem az autót, új gumikkal. Persze én sosem fogok Rotalla Setula gumit venni. Remélem csak a budget márkának köszönhető a kevés profilmélység! 2,3 tonnás kocsin szerintem hamar le fog futni!
A tetves anyjukat. Es meg meg akarnak gyozni, hogy ez igy f.sza
"This tyre is manufactured and sold with 6.5mm of tyre tread, which is a bit below when compared to an industry average of 6.9-7.5mm (depending on the brand). Explaining this, Continental is quoting the new Green Chili 2.0 compound, allowing them to slow the tyre wear, allowing the use of less tread depth on a new tyre."
Én még nem láttam, hogy műszakin néznék a gumi méretet.
Ha esetleg gyanúsan virsli, vagy szemre is túl széles, akkor biztosan ránéznek.
Szerintem a 11 % nem stabilitási szempontból probléma, hanem romlik az autó gyorsulása, illetve nő a végsebessége (ha bírja az erőgép). Valamint a szokásosnál is többet csal a km-óra. (vagy pont így lesz jó?)
"Az is tény, hogy az autógyártók mérnökei gyári gumimérethez hangolják a futóművet, azzal lesz a legoptimálisabb az autó viselkedése"
Bar megesik, hogy felszereltsegtol fuggoen mas a futomu, de a jelenlegi automat meg lehetett venni 225/45R17, 205/55R16 es 195/65R15 konfiguracioban. Ennyit az optimalizalasrol.
Köszi! Egy Audi A2-ről van szó. Azt tudtam, hogy 1-2% nem számít de ez több( MKii-es Mondeóhoz vettem). Az A2 75 lóerővel nem a száguldozós kategória :) Azért kérdezősködöm, mert a 90%-os gumikat nem nagyon éri meg eladni. Inkább elhasználnám, ha lehet.
Nem lehet így megmondani, hogy befér-e, ahhoz az autó típusát is ismerni kellene. Az is tény, hogy az autógyártók mérnökei gyári gumimérethez hangolják a futóművet, azzal lesz a legoptimálisabb az autó viselkedése, már csak ezért sem ajánlott eltérni a gyári mérettől, de ha mégis, akkor ökölszabály, hogy úgy szabad megváltoztatni a gumi szélesség és oldalfalmagasság arányát, hogy az átmérőkülönbség +/- 2,5%-nál ne legyen nagyobb.
Van 4 db 195/60 R15-ös gumim, és 4 db alufelnim, amin 175/60 R15-ös gyári gumik vannak. Rá lehet-e tenni az alufelnire a 195-öset, és ha igen, akkor milyen következményei vannak?
Ha jól számoltam a kb 11%-kal nagyobb a 195-ös kerék átmérője (kb 2,5 cm).
Műszakin tudtommal nem engedik át az autót ha nem 100%-ig jó a TPMS rendszer, mert az egy biztonságtechnikai része az autónak.
Nem számít, hogy elég csak megnézni néhány műhelyPRN epizódot amiből rájössz, hogy 10ből 6 autó életveszélyes ami szembe jön veled hiába van rajta műszaki, és nemhogy tpms de még ép fékcső sincs rajta.
Most be is paráztattál, 19.-én viszem műszakira a 4 éves autót, eszembe se volt a TPMS téma, remélem nem merül le... :D
Nálunk tavaly került ilyen gumi az asszonyom kocsijára(W124, 300D) és nagyon elégedettek vagyunk vele. 80% város 10-10 országút, autópálya. Szintén lengyel és igen kedvező árú volt tavaly év elején. A használat pont a fordítottja a tiédnek. Kíméletlen.
Ha halk gumit akarsz vegyél Debicát :) Mármint amikor már kipörög a kerék meg oldalra csúszol, néma. Nem tudom miből van, talán szénből. :) Eddig minden gumi jelezte hol a határ a megszokott gumicsikorgással, ez kusban van.
Nálam a GoodYear Eff.Grip Performance 195/60 R15 méretű gumin majd' 60 ezer km futás után 4 mm maradt. Kell ennél jobb? Most 9 éves korában cseréltem le, lengyel gyártmány volt. Tökéletesen elégedett voltam vele. Hozzáteszem nem is gyilkolom az autót, normálisan hajtom. 80% országút, 10% város, 10% autópálya. Az ugyanilyen típusú új 8 mm-ről indul, most lett feltéve.
Hankook nyáriakkal (2018-tavasszal felszerelve) is 4 szezont, 57 ezret mentem tavaly novemberig, maradt 3.8-3.9 mm profil ami nekem már kevés.
Néhány hete vettem újakat, már felnikre szerelve várják a nyári szezont.:)
Nokian W+-t cseréltem le inkább 4 évszakosra mert a 7 éves alig futott gumi ( még 7 mm-es profillal) csúszott nedves úton, mint a t.kony, felkeményedett.:(
Ha az ember nem koptatja el jellemzően inkább a télieket max. 2-3 szezon alatt utána ezek felkeményednek.
Ez a trend manapság az egyre csökkenő új gumik profilmélysége mellett.
Én is decemberben voltam kénytelen lecserélni ( DOT 3517 ) a 4 éves télieket mert felkeményedtek, nedves aszfalton csúsztak, ca. 50 ezret futottak, és volt még 4.2-4.5 mm profil.
Ezek se 4 évet futottak hanem csak 4 szezont meg egy kicsit, mert az 5. szezonban 11. havi felszerelés után 1 hónap kínlódás múlva inkább vettem újakat.
Nekem annyi idő alatt azért fordul bele jó pár km. Így nekem az megfelel. Mindig olyan gumit nézek aminek jó vizes tulajdonságai vannak majd jó a kopási mutatója. Száraz tulajdonság annyira nem érdekel. Nyáron a meleg gumi ha nem kínai akkor az megfelel.
Az első kilométerek alapján nem vagyok elragadtatva. A héten megkapom a gyári un. pókláb(a fiam mondta) felniket is hozzá és lehet, hogy felgumizom őket! Az 18'
Akkor ezek szerint nem lesz rossz gumi, a 60 ezer km valószínűleg sosem fog összejönni mert előtte elöregszik ez is, de azt örömmel olvastam, hogy havas útviszonyoknál sem volt gond vele.
Mi nem megyünk a Nexennel az Alpokba, és idehaza igen ritkák az utóbbi években a havas útviszonyok, de ha kicsivel jobban viselkedik havas úton a Nexen, mint elődje a Vredestein Quatrac 5 akkor én már elégedett leszek.
Ez a Performance 1-nél is már így volt. Sem az ADAC sem senki nem említette hogy gyorsan kopna, nekem viszont ez volt egyértelműen a tapasztalatom, bárki bármit mond.
De egyébként a kettő közül megkockáztatnám a GY-t, hátha javítottak a recepten, és ugye eleve 0,73mm előnyből indul kopás tekintetében... :)
A GY Performance 1 mintánál nekem pont a gyors kopással volt a bajom. Tapadt mint állat, de kopott is rendesen. Mintha nem túragumi lenne, hanem sportgumi.
A rosseb tudja, mennyit javítottak ezen a Performance 2-nél.
Nekem sincs semmi olyan saját adatbázisom, amit az interneten te nem érnél el. Amit linkeltem youtube videót, az a youtube channel rengeteg gumit bemutat, meg is mérve azokat. Amit ott nem találsz, ott fórumokon kell nyomozni, és vagy találsz a profilmélységről infót vagy nem. Én magamban már kialakítottam egy pár kerülendő mintázatot, amit emiatt nem vennék meg, sok esetben a jó teszteredményei ellenére sem. Nyilván azon nem hepciáskodnék, ha 8,07 mm helyett 7,93 mm lenne az új mintázat, de az ilyen 6,7 mm és társai már nálam lecsapják a kismegszakítót. Pasztmek, nálam amikor megvettem az autót szalonból, még 1 szezon után is nagyobb volt a profilmélység 6,7-nél.
Szintén ezért vettem NEXENt, másfél év és 22eKM távlatából tudni fogja a 60ezres garantált futásteljesítményt. Idén ki tudtam próbálni az Alpokban havas meredek utakon, illetve már kánikulában is kellet nagyot fékeznem autópályán, esőben meg fenomenális - engem meggyőzött.
4 év szezonális használatnál kb. fele annyi valós idejű felhasználást jelent egy garnitúránál, azaz valóban csak 2 évet van használva az adott abroncs a többit a 4 évhez pincében unatkozva ill. garázsban tölti.:)
Tehát 2 év valós használat után kukázni normál állapot?
És azt sem lehet tudni,hogy az a jobb az adott évben amelyiknek "mélyebb" a profilja. Mert ha jobban bírja mert úgy van tervezve akkor buktam. Nekem menjen el kb 4 évet és akkor jó vagyok.
Ugyanez a helyzet a ma megmért Hankooknál is, szinte ugyanennyit mértem én is, tehát nem egyedi eset hanem szinte minden gyártó ezt csinálja vagy fogja ezt tenni, azaz megspórolnak 1 mm-t minden gumin.
" Rengeteg (akár prémium) gyártónál kinyomoztam hogy emiatt hiába jó a gumi nem szabad megvenni,.."
A vásárlás előtt mikor keresgélsz ugyan hogyan tudod kideríteni, hogy az adott gumiabroncsnak milyen a profilmélysége?
Még gyártási időre vonatkozó kérdésre sem tudnak választ adni csak annyit, hogy a gumi külső raktárról fog beérkezni így nekik nincs erre rálátásuk.
Persze van olyan webshop aki legalább gyártási évet tüntet fel a gumi adatainál.
Ez a Rotalla érdekel? Júliusban megyünk Görögországba, ott levizsgázik. Megmérem mennyit kopik a hosszú viszonylag gyors menetben. Én miminum Hankookot veszek, de ha sikerül inkább Bridgestone, Good Year hasonlók. Mondjuk ha 6 mm. volt felszereléskor és most 5.8 úgy, hogy 2000 km.-t gurult, nem lesz hosszú idejig fenn!
Kb 1,1 mm hiányzik, azzal rengeteg km-t kivesznek a zsebemből, az adott szett Ft/km aránya mégtovább romlik, hosszú távon nézve.
Rengeteg (akár prémium) gyártónál kinyomoztam hogy emiatt hiába jó a gumi nem szabad megvenni, de sok gyártó még szerencsére nem kezdte el ezt a trükközést. Nem mondok részleteket, nincs kedvem bíróságra járni... így is túl sok példát hoztam, de a téma bemutatásához muszáj volt példát írni.
De ha valakinek én most felnyitottam a szemét és emiatt mondjuk 2 kiszemelt szett közül a 8mm-eset veszi meg egy 10 perces nyomozás után, akkor úgy érzem segítettem.
Március elején vettem új HankookVentus V12 Evo2 nyári gumikat, még nem voltak használva, kíváncsiságból megmértem őket, ippenhogy ( 6.87-7.12 ) 7 mm-es a profilmélység.
Csupán információként....ugyanilyen gumikat vettem néhány éve, azok még 8.5 mm-es profillal rendelkeztek, aztán jött a spórolás......sok kicsi sokra megy.:(
Ha majd eljutsz oda, hogy vegyél másik, mondjuk jobb(nak gondolt) garnitúrát, érdekelne, azt mit tud ebben a méretben. Profilmélység, érzet, zaj, etc...lécci írd be ide majd, ha nem gond.
Na, fasza! Sehol nem éri el a 6mm.-t. Ennyit az olcsó húsról, melynek híg a leve! 315/35-20 méret hátul, 275/30-20 elől 41490-ért van első keresésre. Nem panaszként, mert ritkán kap az ember használt autót új gumival, de én biztos nem veszek ilyet bármennyire is drága a márkás. És meg fogom nézni mennyi a mélység mielőtt megveszem a következő garnitúrát.
Érdekes amit írsz. Pénteken vettem egy X5-öt. 2000 km.et futott vadiúj gumik vannak rajta. Számomra teljesen ismeretlen Rotalla-setula stb. Sosem vennék ilyet de ez van, teljesen új, marad rajta. Hazaértünk, az asszony megjegyzi, hogy a gumiknak nem sok van hátra, olyan karcsú a profilmélység! A téli Pirelli Scorpionokban elveszett a tenyere! Nézegetem, tényleg kevésnek tűnik. Ismerem 20 éve az embert akitől vettem, felhívtam, előkapta a számlát, szeptemberben vette, dot szám 2221. Most kimegyek és lemérem tolómérővel a mélységét.
Cseréltem már le 3 év után Yokohama télit és Conti nyárit is, mert felkeményedtek. Mintázat még volt rajtuk, de leromlott a tapadásuk, dot alapján sem voltak öregek a vásárláskor.
Kocsi éjszaka és 7vgn garázsban áll, napközben jellemzően tető alatt, agy az uv így kevésbé éri.
" A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. "
Ennek ellentmond az a megmásíthatatlan tény, hogy néhány éves azaz 4-6-7 éves gumik már felkeményednek, és haszálhatatlanokká válnak, legyen az nyári vagy éppen téli gumi.
4 éves téliket cseréltem le legutóbb ugyanezért, ezek a gumik biztosan nem azon a gyártósoron készültek ahol a 10 éves időtartam volt beállítva.:-)
Ez a téma, hogy egy új gumin hány mm a profilmélység, ez nincs igazán kivesézve itt, pedig szerintem is fontos!
Például a Brigi túragumiról terjedt el, hogy hiába jó a tapadás meg zaj, komfort, minden, viszont újonnan olyan himihumi profilmélységgel gyártják, hogy mire elmész a sarki zöldségesig, már el is kopott a törvényi 1,6 alá.
A BFGAdvantage is csak 6,73 mm újonnan, a saját szememmel láttam!
A P. P7C2 gumin is karcsú a minta 6,77 mm, míg az elődje a sima P7 teljesen rendben van 8,07 mm!
Szerintem baromira nem mindegy, ha már újonnan is kopottnak számít egy méregdrága abroncs! Konkrétan pénzt vesznek ki a zsebünkből ezzel, főleg aki sokat megy és az elkopás lehetősége is játszik nem csak az elöregedésé.
Aki kinézett egy mintát megvételre, az jobban teszi ha nyomozgat kicsit előtte az újkori profilmélységet illetően, mert ennek a sutyiban zajló profilmélység csökkentésnek lehúzás szaga van. Cseréld le hamarabb = fizess hamarabb! És ebbe a játékba elkezdtek belemenni az abroncs gyártók, nagyon úgy tűnik nekem!
A lehúzás a pénzügyi része a dolgoknak, de miért nem szeretjük a kopott gumit? Hát például a vízkiszorítás egyre rosszabb ahogy kopik az abroncs. Ha a 6,77 mm-es guminál ugyanaz a minta 8 mm lenne, nem javulna-e ezen tulajdonsága??
Nekem nem mindegy hogy 8,07 mmről indulok vagy 6,73 mmről ha már egy rakás pénzt kiadok egy szett abroncsra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én csupán arra gondoltam, hogy a "legolcsóbbnak" van vmi hátulütője, asszem tavaly volt itt egy ilyen eset, vmi régi DOT-os új gumit vett a hozzászóló, elnézte mert, mint utólag kiderült fel volt tünteve a gyártási dátum, és reklamáció után írták neki, hogy ezért olcsóbb, mint a többi hasonló gumiabroncs.
Ez a prémium gumi...ez Continental 112 km (DOT 0822 ) után ennyi a profilmélység...de biztosan k.rvára tapad....nem ez a legfontosabb az itteni hsz-okat olvasgatva?:-)
Lehet sumákba a február utólsó heti azaz 08.22.-es gyártású gumival mentek vagy 10 ezer km-t, 3 hét alatt simán elképzelhető, oszt jól visszatekerték a km órát, ezért kevés a profilmélység.:-)
Az új Nexennek meg ennyi a profilmélysége ugyanazzal a mérővel, de az NEM prémiumgumi:
Természetesen az adott márkából, méretből a legolcsóbbat választottam (fuvarral összerázva), és így küldtek friss gumit. Talán valami nanotyre cégtől vettem. a röhej, hogy tőlük vettem, a visszaigazolás tán BHP volt, a szállító a Marso, és a számlán egy harmadik cég volt az eladó.
Ha beválik ez az ócsó, akkor télit is ilyet fogok venni, ha nem, akkor valami márkás használtat.
Nem jól értelmezted amit írtam,....egy adott méretű gumiabroncsról volt szó pl. az árgépen van mondjuk 10-20-30 ajánlat ugyanabból a gumiból....erre értettem nem a legolcsóbbat választani a kínálatból.
Pontosan ez a dilemmám. A jelenlegi PC2 szettel 1 szezont még simán elmegyek, nem gáz. Viszont ha a koromhiány meg az EUR árfolyam meg minden anyámkínja miatt a most 30ezer Ft-os gumi jövőre 43ezer lesz - ami sajnos nem a szájenszfiksön kategória - akkor simán jobban járok ha most lecserélem a még használható szettet.
Arról nem beszélve, hogy ha mondjuk 10-15-ért még meg is hirdetném a leszedett PC2 szettet, nem lenne bombameglepetés ha 1 napon belül el is kelne, ott is van talált pénz, az is csökkentene az új szett költségein.
Nekem nem lenne ez olyan nagy dilemma, de a feleségem máshogy látja.... :D
Mondjuk nem mondtál hülyeséget, mert ezt talán valóban előre lehet prognosztizálni, mindennek megy fel az ára miért éppen a gumiabroncsokat kerülné el ez a folyamat.
A használt, és az új autók ára is emgy fel folyamatosan, lehet pontosan ugyanaz lesz amit leírtál....harc a használt gumikért? :)
Nekem meg lesz eladó új ( szalonautóról ) nyári Continental Eco Contact 6 215/60 R17 96 H garnitúra, ezért még nem kell ölre menni.:)
Ez is Dél-koreai gyártó, mint a Hankook, az utóbbiból már évek óta használok télit- nyárit, nekem jók, remélhetőleg a Nexen is jó lesz.
Igaz szaladgálós autóra lesz, az meg évente alig megy 7 ezer km-t.
Vredesteint-t meg azért nem vettem mert annak a mintája nem éppen télies, kisebb méretben nálam megbukott friss hóban, a Nexen meg éppen talán téliesebb mintázatú.
Majd lesz itt csúnya világ, amikor kipörögnek a raktárkészletek, a gyártás meg akadozik az alapanyag hiány miatt. Ha igaz ez a korom mizéria, az brutális lesz. Látom magam előtt ahogy a használt 4 éves Primacy 3 szettért összeverekednek a tacskó parkolóban "én értem ide előbb" felkiáltással :D
Jegyezd meg mennyiért vetted, nézd meg 1 év múlva mennyi lesz ;)
Én is lecsaptam egy szett Rainexpert 5-re, holnap érkezik, várom mint a messiást :D
205/55 R16 méretben pedig egy sportgumit keresek de olyat ami még esőben sem életveszély tehát van rajta értelmezhető mennyiségű mintaárok, kopás nem számít, az elöregedés hamarabb jön el a Conti PC2 szettemre mint az elkopás ez már kijelenthető, ezért elmegyek sportgumi irányba.
Árgép.hu.....nem a legolcsóbbat választottam, de "ingyenes" házhozszállítással.
Nem szabad a legolcsóbbat választani mert lehet, hogy azért óccsó mert már 2 éves is elmúlt a gumi, persze a gumisok szerint egy 3 éve gyártott gumi is új gumi.
Csaxólok, megjöttek a pénteken rendelt 4 évszakos gumik, ugyanabban az árban ahogy azt már több, mint 1 hónapja is láttam keresgélés közben, semmi árváltozás se koromfelár se semmi.:)
- A Continentalnak megjelent egy új mintázata, az UltraContact. Erről van már valakinek tapasztalata? Hol helyezkedik ez el az Ecogumi-Túragumi-Sportgumi háromszögben? A Focusomra nézegetek nyári gumikat 205/55 R16 méretben, még egy szezon van a jelenlegi PremiumContact2 szettben (kopás nem sok de kezd keményedni), de a háború miatti várható hiány miatt lehet hogy előrébb hozom a cserét, játszok a gondolattal... Olvastam, hogy fontos gumigyártási alapanyagok ellátási láncai is beragadtak! Vagy istentelenül felmegy az ár, vagy egyszerűen nem lehet majd kapni csak pult alól 3x körbejárva Pestet :) ).
(Nem szeretnék úgy járni mint az elektromos stratocaster gitár keménytokkal, ami egy tömeg-tucattermék volt mindig is, most meg fél éve várok, hogy egyetlen db új példány bekerüljön Európa területére)
- Az Uniroyal RainExpert 5 gumiról van tapasztalat? Az is egy új minta. Azt most berendeltem, ha nincs tapasztalat akkor majd most lesz :) 165/70 R14 méretben Nissan Micrára kerül majd, oviba hordós B autóra kis távokra
225/40r18-as gumit szeretnék vásárolni. Peremvédőset keresek. Honnan tudom,hogy egy gumi olyan. Közepes és felső kategóriát nézek ,de egyiknél sem látom leírva.
Rendelés után hívott azonnal a gumikereskedés ( nem a legolcsóbbat választottam) , hétfőn jönnek a külső raktárról a gumik, és utána tudják nekem továbbküldeni....remélem a koromfelárat még nem teszik rá.:-))
Esetleg érdekel vkit Continental EcoContact 6 215/60 R17 96H nyárigumi, még márkakereskedésben álló autón van, mire hazaér lesz a gumikban ca. 100 km....., de jönnek azonanl lefelé a 4 évszakosak meg mennek föl.
Pont ezért írtam, hogy többek között a K125-ös is optimális választás lehet. Tapad, de azért nem túl nagy a gördülési ellenállása, és nem is kopik olyan gyorsan, mint a sportosabb gumik. Éppen ezért a felhasználók 90%-ának ideális választás. Aki Hungaroringre megy, annak nyilván nem, de hétköznapi használatra teljesen jó az a kategória, mivel kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.
Biztos neked van igazad, azonban azt a gumit most megnézve amit valószínűleg holnap fogok megrendeni nincs árdrágulás, ugyanannyi hosszú hetek óta az ára mindenkinél.
Különbségek a /db szállítási árai között vannak mert van aki 1200 Ft/db ért van aki pedig 2000/db-ért szállítja a virslijeit.
Az utóbbi kenje a hajára, és van ki "ingyenesen" házhoz szállít 4 db esetén, itt persze drágább a db ár, mint akinél 2000/db a szállítási díj.
Persze megvan kitől rendelek, korrekt megbízható cég, már többször rendeltem tőlük, nem a legolcsóbbak, és ingyenes a házhoszállítás, ennek a díja beépítve a /db árba.:)
4 évszakos 215/60 R17 96 H Nexen N-blue lesz a kiválasztott, ez kicsit téliesebb minta.
A Vredestein Quatrac 5, igaz kisebb méretben, leszerepelt az idei télen 1x esett ca. 2-3 cm-es friss hóban.
Ezért inkább "téliesebb" 4 évszakost kerestem, és ezt is ajánlották már többen is.
Alapvetően háromféle gumi van: tapadásra kihegyezett, sportos gumiabroncsok, amelyek jellemzően elég gyorsan kopnak. Eco gumik, amelyek az alacsony gördülési ellenállásra és a lassú kopásra vannak optimalizálva, illetve a köztes kategória, a középút. Én utóbbit preferálom. A GY EfficientGrip Performance és a Hankook K125 is ilyen. Szerintem optimális választás ez a kategória a legtöbb embernek.
Mindenki azt vesz amit akar, de pusztán abból megállapítani egy gumi minőségét, hogy mennyire tartós, elég fura számomra. Vannak más dolgok is, főleg, ha nem megy vele sokat az ember. Igen, a Michelin Pilot Sport 4 nekem is elkopott 4 év alatt, de ahogy a gumisok szokták mondani, valami vagy tapad, vagy tartós. Nos, ez tapadt. Persze mindenki azt vesz amit akar, csak jelzem, hogy - szerintem - a gumikopás egy a sok közül, és nem mindenkinek ez a legfontosabb kritérium.
" Szerintem még egész jó áron sikerül megvenni, úgyis drágulni fognak most a szezon kezdetével."
Fene tudja, én nem vettem még észre drágulást, néhány hete nézegetek 4 évszakost, igaz még nem rendeltem meg, de áremelkedést sem láttam az adott méretben.
Végül ma megrendeltem a K125-ös Hankook garnitúrát! Köszönöm az infót, hasznos ez a fórum, sprólok több mitn egy 20-ast ezzel! Első körben el is kerülte a figyelmemet a Hankooknak ez a modellje, mert nem szerepelt a 15-ös méretű tesztben. De más méretekben aránylag jó eredményt ért el és kedvezőek a felhasználói tapasztalatok is. Szerintem még egész jó áron sikerül megvenni, úgyis drágulni fognak most a szezon kezdetével.
Évekkel ezelőtt volt itt egy pár gumis/gumiforgalmazó is, vettem is egy-két új garnitúra gumit innen, ha még vannak ők, vagy van aki ilyesmivel foglalkozik, akkor hozzájuk szólnék, kérnék.
Kátyú miatti kukázás okán keresek két darab Michelin Energy Saver nyári gumit, 195/60 R15 (88H) méretben. 2020-as a pár ami még nekem megmaradt, 7mm körüli profillal, tehát hasonló (nem kell pont 2020-as) dotos új, demo, alig használt, stb. gumipárt vennék ha esetleg lenne valakinek elfekvőben.
A profilom alatti emailre szívesen veszem, ha valakinek van eladó.
Méretemben nem lehetett tartósabb ( mint pl. kisebb méretben ) misit feltenni az autómra.
Nagy széles, peres gumi, nehéz autón (XL-es ), és csak pályázás, ez meg eszi a gumit, DE a Hankook is ugyanott volt használva... akkor....miért is prémium, mert többet ad....fele hatótávot?
"...csak hinni kell, hogy a kicsit magasabb árért kicsit többet kap az ember. :-) "
Esetemben valóban egyértelmű a prémium fölénye, tehát többet kaptam, mert ugyanazon az autón A Hankook 57 ezret bírt még a Michelin csak 29900 km-t.
Tehát egy garnitúra Hankook futásteljesítménye eléréséhez szinte 2 garnitúra Misi kellett volna, ha ez nem egyértelműen több akkor semmi ez a jelentős többlet, nem beszélve a kimagaslóan kedvezőbb anyagi vonzatáról a prémium javára.:-)
Jónéhány évtizede autózom mindig nagyon sokat mentem éves szinten, ami ugye rendszeres gumivásárlással jár, és mivel mindig is külön- külön garnitúráim voltak ezért állandóan két ganitúra volt egy autóra, családi kisautónak is majd mindig két garnitúrája volt, aztán jöttek a jobb minőségű 4 évszakosak, és az lett rátéve.
Sosem mondtam, hogy rossz lenne a Michelin, de a prémiumfelára nem jelent annyival több tartósságot, hogy nekem megérje a többletköltség, a magam kárán ezt megtanultam.
Mindenki azt vesz amit akar, és amiben hisz, mert csak hinni kell, hogy a jóval magasabb árért jóval többet kap az ember.
" Gondolom a keskenyebb futófelület hamarabb elkopik, a 195-ös elég keskeny szerintem "
Saját tapasztalat alapján meg pont az ellenkezőjét állítanám, 195/65 R15 ill. 205/55 R16 -os ( jónéhány garnitúra Dunlop SP 01 ) ezek a "keskeny" gumik valószínűleg nem nehéz autókon futnak így nem is kopnak olyan gyorsan, mint egy nehezebb autón a szélesebb, de peresebb gumik.
Most meg nem mondom már pontosan, de a Dunlopok min. 60 ezret bírtak, nagyon jók voltak, a 195/65 R15-ös télijeim is simán bírtak anno 3 szezont, ami szintén kb. annyit jelent km-ben.
Önmagában néhány esetből semmiképp nem lehet messzemenő következtetést levonni, de ha a helyedben lennék, valószínűleg én is ugyanezt írnám és nem vennék többször Michelint, ennek nyilván pszichológiai magyarázata van. Sajnos van szórás a minőségben, még a prémiumok márkák esetén is... Ettől még jó gumikat gyárt a Michelin általában, de ár/érték arányban nem jó.
Az korrekt teljesítmény a Hankook-tól. Gondolom a keskenyebb futófelület hamarabb elkopik, a 195-ös elég keskeny szerintem. Másrészt az enyém egy aránylag könnyű autó (17 éves Corolla) és takarékos módon vezetek. Így lehet beruházok én is egy K125-ös Hankook-ra. Ha 50-et elmegy, akkor jó vétel lesz és kb. az elöregedés és az elkopás nagyjából egyszerre következik be. Én is aránylag keveset használom egyébként. 7 évet ki kell bírnia.
Michelinnel egyszer én is nagyon megjártam, soha többet nem vennék ilyet. Mindazonáltal a többi prémiummárka nekem nem okozott ekkora csalódást, de a felárat nem biztos, hogy megérik.
Én sem vagyok Hankkook ügynök azért mert ilyen gumigarnitúrákat használok, de olvashattad a száraz tényeket amelyeket egyugyanazon autón, ugyanott, ugyanúgy használva teljesítettem.
A soxor lefikázott középkategóriás Hankook majd 2x-szer addig bírta, mint a sokak által csodálatos tulajdonságokkal felruházott drága Michelin.
Én is ezért kérdeztem, itt szerintem felesleges a prémium megvásárlása, mert a gumi előbb fog elöregedni, mint elkopni. A Hankook gumijai egyébként kifejezetten jó bírják a strapát, szóval szerintem nem is fogsz jelentős különbséget tapasztalni egy Pirellihez képest (nem vagyok beépített Hankook-ügynök).
A GoodYear EfficientGrip Performance nálam 195/60 R15 méretben kb. 55-60 ezret futott. Most már a kora miatt fogom cserélni, de még mindig van picit több, mint 4 mm profilmélysége. Vajon egy Hankook K125 mire lehet képes hasonló körülmények között? Ha az is elmenne 50-et, akkor nem lehetne kérdés, hogy remek választás. De a tesztek alapján nem úgy tűnik (igaz ott 16-os méret volt, de nem sokat számít szerintem), viszont kíváncsi lennék a való életbeli eredményekre.
Nem sok. Kb. 8 ezer km körül megyek a nyárival. A téliben (külön felnin) még van 1-2 szezon mindenképp, azzal csak 2 ezret szoktam menni. Nem is emlékszem mikor látott utoljára télies útviszonyokat az autó. Hosszabb távokra használom, 20% autópálya, 10% város, a többi sima országút. Négyévszakost azért nem akarok, mert gyorsabban jobban kopik a Totalcaros teszt alapján is, na meg 2,5 m különbség fékútban a nyárihoz képest elég jelentős nagy melegben. Lehet nem annyira racionális, de valahogy ragaszkodom egyelőre a nyárihoz, mégis csak a biztonság múlik rajta. Na meg zajban, fogyasztásban is rosszabb egyelőre. Előbbi fontos azért. Nem ezen akarok spórolni, de azért ésszerűen akarok választani, mert fontos az ár/érték arány is: ha a Hankook is hasonlóan jó mint egy GY vagy Pirelli, akkor nem veszek prémiumot. Csak ez a kopás dolog zavar egy kicsit. 30 ezer km a teszt alapján (16-os méret) nagyon kevés, mert ha a GY több, mint 1,5-szer tovább bírja (minden tesztben az egyik legtartósabbnak bizonyult), akkor megérheti a 25 ezres felárat. Ugyanakkor érdekes, hogy az Autobild tesztjében relatíve rosszul szerepelt, míg a '22-es ADAC-on jobb eredményt ért el. A egyikben 205/55, a másikban 215/60 volt a méret.
Volt 205/55 R16 Ventus Prime 3 gumiabroncsom, nekem semmi bajom nem volt vele, igaz más Hankookkal sem.
18"-ban azonban régóta csak Hankook-ot használok téli ill. nyáriakban, Misi csodagumigarnitúrák után álltam át a koreai márkára.
Nekem beváltak, a 30 ezres futásteljesítmény pont a Michelinre érvényesült nálam azaz 29900 km után 4mm alá ment a profilmélység így kukáztam őket.
Utána jöttek a Hankkook-ok amelyekkel jóval többet futottam ezidáig, mint a prémium misikkel.
Persze valószínűsíthetőleg egy 15"-os garnitúra nem fog olyan gyorsan kopni, mint nálam a 18"-os misik, de semmilyen autóra nem fogok prémiumot venni, mert nem látom értelmét a magasabb vételárnak.
Évek óta csak Hankook gumikat veszek, nekem megfelelnek.
4 évszakosból nem, csak ha téli ill. nyáriról van szó külön külön.
Igazából azért akartam eredetileg prémiumot, mert talán azok tartósabbak (később keményednek meg). De átgondolva a dolgot, most középkategóriásokat is néztem. A Hankook K125 Ventus Prime 3 milyen lehet? Majdnem egy 20-ast tudnék spórolni vele a Pirellihez képest is. Először el is kerülte a figyelmemet, mert a 15-ös méretben nem volt tesztelve, de talán a 16-os eredményeiből be le lehet nagyjából lőni mit tud. Megnéztem tavalyi teszteket is: szárazon különösen jó, vizen kicsit gyengébb (nem gond), fogyasztásban korrekt. Ami gyengéje, az a kopás. https://www.tyrereviews.com/Article/2021-Auto-Bild-16-Inch-Summer-Tyre-Test.htm
30 ezer km körüli becsült futásteljesítmény a vicc kategória. Egy közepes árú gumitól ez elfogadhatatlan szerintem még akkor is, ha én keveset megyek és takarékos stílusban, nem sportosan vezetve (nálam elöregedni szoktak a gumik, nem elkopni). Ezért most erősen gondolkodok mi legyen, mert amúgy szimpatikus ez a gumi főleg ár/érték arányban. De hiába, ha hosszabb távon jobban járnék talán egy tartósabb prémiummal.
Hát, a tesztek valójában adnak egy alapinformációt aztán azt egyénileg el lehet dönteni, hogy szentírásnak veszi-e az illető vagy csak tájékoztatásnak, mint pl. én is.
Többször csalódtam kiváló tetszeredményeket elért prémium gumikban ezért én már igazából nem adok ilyen olyan tesztekre, vásárlás előtt körülnézek az általam kiválasztott kategóriában, prémium már hanyagolva, az abroncs cimkéjén elsősorban azt nézem, hogy milyen a vizes besorolása, az üzemanyagtakarékosságra való utalás hidegen hagy, itt nem literekről van szó, nekem a vizes viselkedés inkább a befolyásoló tényező választáskor.
" 20-30 cm-nyi fékút különbség ".....ezt ugyan hogyan tudod lemérni?
Minden közlekedési szituáció más, és más, nem lehet tudni, hogy HA ilyen+olyan csúcsgumim lett volna ilyen+olyan nem prémium helyett akkor megálltam volna vészfékezéskor mondjuk az említett 20-30 cm-el hamarabb?
Prémiummal is bele lehet csúszni az előtted hirtelen, váratlanul satufékező autóba, de akár az is lehet, hogy egy középkategóriással sem rongyolsz bele egy hirtelen előtted fékezőbe.
A prémiumban csak hinni kell, és ha a pénz amúgy sem számít akkor ugyan miért kell azt nézni, hogy ennyivel vagy annyival kevesebbet is tud ( na) fogyasztani az autó ilyen csodagumival?
Most őszintén, hány, és hány autós jár budget gumikkal, mert nekeik az olcsóság az elsődleges szempont, és ők is közlekednek, és szerintem nem okoznak naponta balesetet mert nem prémiumgumit szereltettek fel az autójukra.
Volt pl. Michelin Energy Saver semmit nem érő ecogumim is, 6 évesen mehetett a kukába, mert milliónyi hajszálrepedés lett a gumiabroncson mindenhol. Ez a gumisok szerint csak "esztétikai" hiba, a gumi felhasználhatóságát ez nem befolyásolja.
Engem nagyon befolyásolt, lecseréltem normális nem repedező nem ecogumira.
Ja, most látom nem az én hozzászólásomra válaszoltál. Mindegy, hasonló cipőben járok én is mint a kolléga. Vajon mennyire lehet alapozni ezekre a tesztekre? Van érdemi különbség a prémium gumik között? 20-30 centi különbség fékútban, kerekítési hiba mértékű fogyasztáskülönbség stb. Szerintem nem számít. Azt meg nem tudják tesztelni, hogy mennyi idő alatt keményedik meg.
Igen, két garnitúrában gondolkodok továbbra is. A legfrissebb ADAC teszt alapján az általam legfontosabbnak tartott paraméterek alapján a Pirelli a jobb választás, de a GY EffGrip pedig tesztgyőztes és ilyen a mostani gumim is, igaz már elég öreg, nyilván változtatnak rajta néhány évente. Meg voltam vele elégedve. Lehet, hogy átlagfelhasználóként semmi különbséget nem éreznék köztük. Az árkülönbség kicsit több, mint 4000 Ft összesen. DOT számban is hasonlóak.
Pirelli Cinturato P1 Verde vagy GoddYear EfficientrGrip Performance 2 195/65 R15 méretben? Melyiket ajánljátok? Árban nem sok különbség van. Számít a zaj (komfort) is, de elsősorban az, hogy minél később öregedjen meg. A kopás önmagában nem olyan fontos, mer tén is keveset megyek vele.
Nyári gumi vásárlását tervezem és most választani kellene. 195/60 R15 a méret. Szempontok: tapadás száraz úton, fogyasztás, gördülési zaj (az autón belül), öregedés. Aránylag keveset megyek, túlnyomórészt lakott területen kívül, de autópályán is néha. A kopás kevésbé szempont, nem baj, ha kicsit gyorsabban kopik, ugyanis szinte biztos, hogy az gumit majd a kora miatt fogom lecserélni. Olvastam a '22-es ADAC tesztet. Vajon fogyasztás tekintetében a legjobban teljesítő Conti EcoContact 6 és egy közepes eredményt elérő gumi között menny különbség lehet? 1 deci vagy akár 2-3 deci is összejöhet?
Aranyos ahogy stevie marketingel, mint mindig. A saját igazát a blogjával és a hsz-ével akarja alátámasztani :-)
Amúgy az erősített oldalfalat maga is leírja a blogjában, a szálak sűrűbben vagy vastagabb szálak vannak a gumiba, hogy a magasabb levegő nyomást is elviselje a gumi. Ettől nem is kell nehezebbnek lennie, sőt.
De ettől még a kátyú és az ütődés ellen valóban nem fog védeni, csak nagyobb a terhelhetősége.
A kilences oszlop a gyártó által megadott súlyadat. Elég egyértelműen megadja, hogy mennyi plusz anyag van egy XL-es gumiban. Semmi. És a sebességindex se számít.
Erre a legegyszerűbb magyarázat, hogy valójában nincsnek különböző sebesség és súlyindexek. Egy adott méretű gumi van csak és a sütőformában kerülnek rá a különböző indexek de valójában egyformák.
A fogyasztásban minden kiló számit, de biztos nem lesz a különbség fél-1 liter. A lábadban több van.
a súly. (tömeg): nekem nehéz telekjáró autóm van, városban feltornázza magát a fogyi 10-ig is, autóúton meg "papásan" 100-110 körül elmegy 6,5-tel. Ennyit számít a tömeg. (az autó 1700kg felett van önsúly)
"...ez az XL-es Hankook milyen mértékben fogja befolyásolni a fogyasztást a sima (nem XL-es) gumihoz képest? Elenyésző vagy mérhető mértékben (mondjuk 0,5-1 liter)? "
Ezt majd a nálam sokkal okosabbak megválaszolják.
Mivel én a saját autómon csak XL-es előírás szerinti gumikat használok ezért nincs arra vonatkozó tapasztalatom, hogy egy kisebb súlyindexű gumi, ami nem az autóra való, mennyivel fogyasztana kevesebbet.
Köszönöm az infókat, varjúistván és saválló! A gumik egy Avensis Wagonra lesznek; gyári előírás szerint 92-es súlyindexű elég lenne, de a forgalmazónál ebből a négyévszakos gumiból nem volt se 92-es, se sima (nem XL-es). Amúgy közben megrendeltem a Hankook-ot. Akkor az eszmecserétek alapján ez az XL-es Hankook milyen mértékben fogja befolyásolni a fogyasztást a sima (nem XL-es) gumihoz képest? Elenyésző vagy mérhető mértékben (mondjuk 0,5-1 liter)? Elnézést a buta kérdésekért, de ezen a téren nem vagyok kigyúrva.
Nem érted amit írok. Azért még egyszer megpróbálom. Van egy 92 súlyindexű gumi és van egy 97-es XL jelölésű. A kettő között nem az a fő különbség, hogy az XL-esnek erősebb az oldalfala (amúgy lehet, hogy minimálisan erősebb). Hanem az, hogy az XL-es nagyobb légnyomást visel el, ezáltal nagyobb a teherbírása.
A gyártói előírásokat meg nem értem, hogy miért kevered ide. Ha a gyártó XL-es gumit ír elő, akkor azt kell használni. Egy szóval sem mondtam, hogy ez nem így van. Csak ne gondolja azt senki, hogy ettől erősebb esetleg kátyúállóbb lesz az oldalfal.
" Az XL-es gumi jelölést (= Extra Load) erősített oldalfallal ellátott gumiknál alkalmazzák, mivel a megerősítés képes növelni a gépkocsi terhelhetőségét. "
A gumigyártók meg mindeféle hülyeséget tüntetnek fel a gumiabroncson. :)
"A példádnál maradva. A 92-es súlyindexű gumiba mondjuk 3 bárt lehet fújni a 97-esbe meg 3.5-öt. A keményebbre fújt gumi teherbírása meg nagyobb. Ennyi. Ha hiszed, ha nem. "
Iszom szavaidat....a gyári előírás meg eleve úgy ahogy van marhaság...simán felülbírálható.
"Az autómra gyárilag 97-es ( 730 kg) súlyindex az előírás, az elméleted szerint elég lenne akár egy 92-es ( 630 kg) is csak jó keményre kellene fújni....."
Amit írtam az nem elmélet, hanem tény. Elolvastad linket?
A példádnál maradva. A 92-es súlyindexű gumiba mondjuk 3 bárt lehet fújni a 97-esbe meg 3.5-öt. A keményebbre fújt gumi teherbírása meg nagyobb. Ennyi. Ha hiszed, ha nem.
Természetesen a kérdés mindig az, hogy ha lehet választani, akkor a hagyományos, normál gumik mellett maradjunk, vagy válasszuk az erősített oldalfalú gumit. A szakértők szerint, ha igény mutatkozik a nagyobb teherbírásra, akkor inkább válasszuk, de csak akkor, ha autónk is elbírja azt, tehát ha kompatibilis a méret a felni méretével stb.
Csak úgy nem éri meg XL-es gumira váltani, ugyanis azért azt is érdemes tudni, hogy ez a gumi hogyan tud nagyobb terhelhetőségre szert tenni: úgy, hogy több anyag van benne, így nehezebb is, tehát ez azt is jelenti, hogy sokkal merevebb, mint egy átlagos gumi, ami akár a fogyasztáson is tud növelni, illetve gyorsabban is kophat. XL-es gumikat csak akkor érdemes tehát venni, ha az autó is azt kívánja."
Az autómra gyárilag 97-es ( 730 kg) súlyindex az előírás, az elméleted szerint elég lenne akár egy 92-es ( 630 kg) is csak jó keményre kellene fújni.....
" Az XL-es gumi teherbírása nagyobb mert az engedélyezett légnyomás magasabb. A teherviselő elem itt a levegő. Az oldalfal jelentéktelen mértékben vagy semennyire sem erősebb."
??
Ez honnan jött?
" Az XL-es gumik tehát egy erősített oldalfallal ellátott gumik, amelyek képesek növelni a gépkocsi terhelhetőségét."
Nem véletlenül találták ki az XL-es gimikat, nyilvánvalóan nem Suzuki Switre valók hanem nehezebb autókra, és ez ugye gyárilag is ajánlott.
Ár/érték arányban jó ajánlat a hankook. Bár egyes tesztek szerint nem a legjobb a kopásállósága. Vagy is Vredestein quatrac jó és elég új fejlesztés.
Annyit megjegyeznék, hogy megerősített oldalfalú gumi nincs (hiába írják így egyes szakportálok is).
Az XL-es gumi teherbírása nagyobb mert az engedélyezett légnyomás magasabb. A teherviselő elem itt a levegő. Az oldalfal jelentéktelen mértékben vagy semennyire sem erősebb.
" BTW: ha venned kene, fontos a minoseg mert sokszor a kis csalad ul benne es nem te ulsz a kormanynal, tovabba nem az szamit, h ez egyik gumi 3-5e dragabb, mint a masik akkor mit vennel? Csak kivancsisagbol..."
Ahogy már írtam én már leszoktam a "prémium" minőségről, és főleg árú gumikról ezek között a Michelin Pilot Sport-ról is asszem 2 garnitúra után.Nagyon hamar ( anno nálam) 1 szezon alatt elkoptak 4mm alá, ez esetemben kukaművek.
Aztán átálltam Hankookra, nem azért mert nem tudtam volna megfizetni a M.P.S. semmit nem érő prémium felárát, de tele volt a hócipőm azzal, hogy ilyen hamar végük lesz.
Már több garnitúrát elhasználtam Hankookból, tegnap is hozott nyáriakat a futár újakat, ma voltam gumisnál felnire szereltetni, nekem megfelelnek.
Nem Ling-Long kategória, nem is a legolcsóbbat kerestem, de legalább legyen jó középkategóriás gumi, azt hiszem a Hankook ennek tökéletesen megfelel.
Nem kopik olyan gyorsan, előrebocsájtom, ugyanazzal az autóval, ugyanott, ugyanannyival használva, közlekedve, nem rosszabb, mint a misik voltak előtte, és főleg nem kopik olyan gyorsan, igaz csak kevéssel, de többet lehet velük menni, és nem is kerülnek annyiba, mint mondjuk az említett Michelin.
Michelin Pilot Sport 4-et találtam 48-50 ezer/db áron, a Hankook Ventus V12 EVO2 XL 40-50 ezer, 40-ért jött házhoz tegnap.
Aztán mindenki maga döntse el, hogy mire van szüksége, megéri-e a valóban a prémium felár?
Hmmm meglepoen oszinte iras (ritka manapsag a hasonlo, koszonet erte)
Nem vagyok elitista de az elet kulonbozo pontjain mar megtanultam, h a minoseg tetszik vagy sem, de sajnos magaval hoz egy bizonyos felarat. A kerdes csak az, h ez mennyire eri meg es milyen szempontokbol kell engedi es kompromisszumot kotni. Ja es nem vagyok eppenseggel hozzaerto, igy az egyetlen kiindulasi alapom azk a kulnbozo tesztek... amik ugye tudjuk milyenek, de en tovabbra is ji kiindulasi alapnak gondolom.
BTW: ha venned kene, fontos a minoseg mert sokszor a kis csalad ul benne es nem te ulsz a kormanynal, tovabba nem az szamit, h ez egyik gumi 3-5e dragabb, mint a masik akkor mit vennel? Csak kivancsisagbol...
Nem vagyok szakértő, de régóta /40-es garnitúrákat használok télen-nyáron, sosem néztem még rendeléskor, hogy peremvédős-e a kinézett gumi.
Eddig ez eszembe sem jutott, inkább az, hogy mennyire hamar kopik ill. a tartósság ami inkább érdekel.
Nincsenek össze-vissza padkázva az alu garnitúráim, pedig feltételezem nem peremvédősek, sőt nem azok.:)
" Inkabb kopjon es tapadjon, mintsem forditva) "
Az ilyen /40-es gumik feltételezhetően nagyobb átmérőjűek, széles futófelülettel rendelkeznek, nagyobb teljesítményű, és nehezebb autókra valók, így garantált a hamar kopás.
A misi Pilot Sport jó lesz hamar elkoptatni, persze nem fog az aszfaltra ragadni, de legalább drága, és gyorsan kopik.:)
Erdeklodni szeretnek az itteni hozzaertektol, h a peremvedo mennyire hasznos /40-es meretnel?
Nyilvan a semminel sokkal tobbet er, de a konkret dilemmam, h vegyek egy jo turing gumit (peremvedo nelkul, konkretan Primacy 4+) vagy vegyek egy sportosabb, de zajosabb gumit peremvedovel (Pilot Sport 5, a nagyobb kopas nem erdekel annyira. Inkabb kopjon es tapadjon, mintsem forditva)
Nekem konkrétan Ausztriában az újrafényezett felnimre 140 ojróba fájt a 4 gumi szerelése, plusz új szelepek, kiegyensúlyozás, régi gumik leadása, felszerelés verdára. És ugye a leszerelésért is fizettem festés előtt, valami 30 ojró rémlik. Hát zokogtam volna, ha nem lennék ilyen kemény csávó.:))
Ha ott veszem a gumit, valamivel barátibb lett volna a munkadíj, de drágább lett volna a gumi és nem is azt kaptam volna, amelyiket akartam, szóval pénzben még beljebb vagyok kissé (90-100 ojró), de van aki ezt már letojná...
9 éves autóm nyári gumimérete 185/55/R16. gyárilag Bridgestone Turanza ER370 -es gumival van szerelve, tehát a gyári gumi is 9 éves a hátsó tengelyen. Az első tengelyen egy defekt miatt párban cseréltem ugyan arra a márkára ott 6 évesek a gumik. Külön téli kerekeim vannak, tehát csak nyáron használom ezeket a gumikat. Ahogy számolom a hátsó gumikban kb. 70 ezer km lehet az elsőkben meg kb. 50 ezer. Kímélően, defenzíven vezetek egyébként. 2 éve mondtam a gumisnak nézzen már rá, azt mondta szerinte még egy év aztán cseréljem. Tavaly elvittem egy másik gumishoz felrakni a kerekeket, azt mondta simán van benne még +1 év, tehát idénre is jó. Gondolkodom, hogy
1; Még idénre maradjon mind a 4 gumi, aztán majd jövőre cserélem.
2; A hátsó kerekeken cseréljem csak és a gyári Bridgestonra ( ha még kapható )
3; Vegyek 4 új gumit. A következő két típust néztem: Toyo 185/55R16 V Proxes Comfort XL és Hankook 185/55R16 V K125 Ventus Prime 3
A véleményetekre lennék kíváncsi. Nem ismerem sem a Toyo sem a Hankook márkát melyiket ajánlanátok, vagy van -e más jó minőségű, kedvező árú ( max. 30 ezer ft ) abroncs.
Azért ezt ne nagyon hangoztasd nekik szemtől szemben. A nagy pangásban biztosan lesz erejük meglóbálni a nagy vasat.
Ha most jóval olcsóbban dolgoznak az ügyfélnek, akkor később is elvárja majd. Némi szezonális engedmény rendben van, de hosszú távon (egész évben) jobban járnak, ha most is tartják az áraikat. Így működik számtalan szolgáltatási szektor. Ezt mindenki tudja, aki ért hozzá.
Sosem felejtem el, 95-ben a Kosztolányi tér környékére mentem egy PC-t (286-os NEC, koprocival :) ) eladni a Zsigulival, és a ház (négyszintes panel) háta mögött egy lejtős parkolóban álltam le. Amikor lezajlott a tranzakció, látom, hogy a parkolóból egy kispók eszelősen próbál felmenni a lejtőn de nem sikerül neki, félreálltam, és "feltoltam", szépen felment. Visszaültem, de én sem tudtam felmenni, erre a kispókos lejött, és megtolta a Zsigulit. Szóval Saválló kartács ezek szerint jóval ügyesebb volt, de nekem olyan emlékeim voltak, hogy havas utcán sebességbe tettük a Bigulátort, állt egyhelyben és szépen pörögtek a kerekei.
Ugyanakkor később téligumival egészen jól el tudtam boldogulni már jóbarátom Ladájával, azóta is emlegeti a havas kanyarodásaimat. :) A VAZ-2101-gyel szerzett tapasztalat pedig később egészen jól hasznosult havas-jeges környezetben más autóknál, szinte messianisztikus képességekkel mentem át a havon.
Háát nemtom....én a Ladákkal sokat mentem, sosem volt téligumim rajtuk ahogy már írtam, de sosem akadtam el velük télen sem.
Ha már hátsókerékhajtás, és téligumi.....volt 1x egy hátsókerékhajtású nyugati autóm ( nem BMW) azon télen zsír új Conti téli gumi.
Voltam kollégámnál látogatóban síkvidéken, már menet közben esett a hó, megálltam a kapujuk előtt totál vízszintes kapubejárón.
Jó sokáig maradtunk, aztán mikor kijöttünk a házból már volt vagy 10 cm-nyi friss hó, gondoltam no para hiszen zsír új Continental téli gumijaim vannak, nem lesz gond, nem hát.
Próbáltam rückwercben ( orral álltam a kapu elé) kitolatni a kapu elől ki az úttestre, de a kerekek csak kipörögtek az autó segge jobbra-balra táncolt, nesze neked új téligumi + agyrém hátsókerékhajtás.
Nagynehezen sikerült kitolatnom, onnan már előrefelé akár kettesben sikerült elindulni.
A "zsigulátor" sem volt éppen farnehéz, ráadásul téli gumijaim sem voltak rajtuk, hanem a gyári russzki radiál, de mégiscsak lehett velük közlekedni, nem csak kishazánkban......
Ha már nosztalgiázunk, nekem azért volt kellemetlen élményem.
Nagyon bosszantott, hogy a Zsigával nem tudtam felmenni a hegyre a havon, miközben a Skodák, kispolákok elhúztak mellettem. Mondom, ekkora balfasz nem lehetek, de hiába próbálkoztam akármilyen kis gázzal, nem ment. Persze nekik volt Barum, ami ha nem is téli, akkor is sokkal jobb, mint a szovjet "bakelit". Ja, és hát a hátsókerék hajtás, ami pótolta a Ladából hiányzó cementes zsákot.
Nem is tudom, lehet hogy ezekben a hegyes országokban (Lengyelo. Szlovákia) akkor már volt téli gumi?
Motoros cuccért is Csehszlovákiába mentünk, ott sokkal jobb volt a választék. (egyáltalán: volt.)
Én arra emlékszem, amikor már a '90-es évek elején a Zsigulimra akartam venni téligumit, mert valószínűleg ez a csodadiagonál volt még rajta, amivel gyakorlatilag használhatatlan volt, és akkor még voltak komoly havak, akkor a gumis eladott nekem egy nyári Hankookot (mert átb@szott, én meg abszolút nem értettem hozzá), de még azzal is szignifikánsan jobb volt havon és latyakban a kocsi, mint a szocialista ótvarral ami rajtamaradt.
Egy másik, kicsivel később, használtan vett nyugati autómon pedig egy szarrá kopott téli Michelin volt, ami még nyáron is elfogadhatóan viselkedett, amíg vizet nem kapott azt is első dolgom volt lecserélni, csak akkor még az anyagi körülmények és a gumiárak mások voltak.
Nekem igazából csak annyi az észrevételem, hogy a gumik jóval olcsóbbak lettek, és bár ez 2000-es adat (a korábbiak elvesztek), de két nokian NRH2 (nyári minta) 195/60 R15, szereléssel együtt 40e-ből kijött, ha figyelembe vesszük az eltelt 22 évet és az inflációt, akkor ma reálértékben jóval olcsóbbak a gumik (az persze lehet, hogy kevésbé tartósak is, gyorsabban öregszenek, de ez igazából az EUs környvéd előírások miatt van).
Nekem az tetszik, amikor mondják: a 120as skodán elment egy garnitúra Barum gumi 80ezret - ha ügyes voltál... A skoda motor nyomatéka volt 85Nm - az autó meg kb 900Kg. Ma a megfújt 1.2es motorok is lazán tudnak 200Nm-es forgatónyomatékot, meg nem divat a 900kilós autó. Némelyik kocsi már olyan mint az űrhajó, ha rá lépsz a gázra fel akar szálni - a régiekhez képest. Szerintem ez is az oka a nagyobb gumikopásnak, az ember kijön egy körforgalomból, 2-3ban kicsit odalép és már olyat teker a féltengely a keréken, hogy csak na. A gumi elcsúszni ilyenkor nem tud, de nagyon közel áll hozzá, ezért nagyon kopik...
""Aki nem élt akkor, nem tudja, milyen jó dolga van ma gumifronton."
"Most jobb?"
Szerintem igen, sokkal. Azzal, hogy van választási lehetőséged. Nem a hulladék és az ócskaság a két alternatíva. Még akkor is így van ez, ha kényszerből és jobb híján valóban megoldottuk a dolgot.
Anno vásároltam két új Ladát is, de ha felnégyelnének sem tudnám megmondani milyen gumik voltak rajtuk, szerintem russzki radiál, amit teljes nyugalommal használtunk télen nyáron, hóban sárban, esőben. Télen ha "sokat" ment az ember ment a homokzsák a csomagtartóba, mindjárt jobb lett a Lada úttartása havas útviszonyoknál.
Akkortájt ez volt a "gumi probléma" Lada új autó fronton, diagonállal jön vagy radiállal?
Téli ahogy írod csak vmi bütykös izé volt, nagyon kevesek használtak ilyesmit, az átlag azzal járt amivel az autó kijött a gyárból még el nem kopott.
És nem kopott mert annak idjén nem volt megszokott sokaknál az évi 30-40-50 ezres futásteljesítmény, mint mondjuk manapság.
A futózottnak az volt a baja amit írtál, soknak szépen levált a futófelülete így nem sokkal volt előrébb a gumin spórolni igyekező szocialista autós mert vehetett megint másikat a hulladékká vált futózott helyett.
Télire talán a 80-as évek végétő al 90-es évek elejétől kezdett rászokni az autós társadalom, sokan kezdtek el foglalkozni nyugatról behozott, ott levetett használt gumikkal, így téliekkel is.
Én is így vettem előszőr téli gumit, vmi G.Y.-t választottam még keletre nagyon elégséges profillal, DOT meg, hogy mikor gyártották...ugyan már......kerek legyen, fekete, és legyen még profil rajta....ráadásul nyugati gumi volt:-)
"Aki nem élt akkor, nem tudja, milyen jó dolga van ma gumifronton."
Most jobb?
Én is autóztam annak idején, mégsem volt sosem gumival kapcsolatos problémám, tulajdonképpen nem emlékezek semmire gumis fronton.:)
Manapság meg cserélgetni a nyárit télire vagy 4 évszakoson gondolkodni, alufelni garnitúra télre, alufelni garnitúra nyárra, lemezfelni, dísztárcsa......stb...stb....anno nem volt semmi ilyesmi.
Egy Wartburg diagonál virsli abroncs 30e alatt elkopott alattam. Pedig cserélgettem előre-hátra. Új autó volt, így vettem át. Szárazon még csak hagyján. Komolyabb esőben olyan nagy volt a közegellenállása (annak a keskeny virslinek!), úgy megfogta az autót, hogy sokkal erősebben kellett taposni a gázpedált. Elvetted a gázt és hip-hop komoly motor...izé... abroncsféke lett az amúgy szabadonfutós autónak. Szánalmas, elmondhatatlanul sz@r egy gumi volt. Hozzá képest a Barum radiál, de főképp az "Y" mintás Stomil maga volt a csúcs.
Szovjet diagonál volt a Ladákon egy jó darabig gyárilag.
Téli abroncs nem létezett, csak esetlegesen. Ami volt, annak hatalmas blokkokból állt a mintázata. Olyan hangos volt az aszfalton, mint egy komoly terepgumi.
Volt még a TSZKER futózott abroncs. Olcsó volt, nagyon keveset ment el, le lehetett adni az előző abroncsot. Átnézték és ha megfelelt még (újrafutózásra) akkor levontak valamit az "új" árából. Nem volt veszélytelen buli. Tömegével váltak le menet közben a futófelületek.
Aki nem élt akkor, nem tudja, milyen jó dolga van ma gumifronton.
A rendszerváltás előtti évtizedekben a Merkur-os korszakban ugyan kinek is volt téli gumija?
Örült az ember ha a Ladát gyárilag radiál gumiabronccsal szerelték a diagonál helyett, mert az állítólag jobb volt.
Téligumi...persze, homokzsák a csomagtartóba, oszt irány Europa, vagy megpakolva, 4 személlyel a német autópályán is "biztosan" lehetett vele haladni havas úton is.:)
" Azert ne csinaljuk mar azt, hogy azert dragabb, mert nehezebb."
Tehát elméleted szerint elvileg egy 20"-os kerékszerelésért ugyanannyit lenne jogosult elkérni a " pénzéhes" gumis, mint mondjuk egy 12"-os kispolák kerékszereléséért?
Majd legközelebb ha megyek gumishoz mondom nekik, hogy nem jogos a "megkülönböztető" árkalkulációjuk, gondolom neked adnak majd igazat.:-)
Ezen kívül még az sem mindegy, hogy lemez vagy alufelni szerelés/centrírozás, és stb...stb...
"A tesztek általában egy bizonyos méretben adnak információt egy adott gumiabroncsról....
Egy felhasználó saját tapasztalataira inkább hallgatok, mint ilyen olyan tesztekre."
tesztek sem tuttik (nem biztos, hogy teljesen fair, teljesen relevans feltetelek közöttiek, volt-e szandekos reszrehajlas, stb.)
felhasznaloi velemenyekben a felhasználó "minöségében" latok bizonytalansagot pl.:
- mihez kepest viszonyitja ? (sajat - realis, vagy dream - elvarashoz, van az a "hibás elvárás", aminek nincs gumi, ami meg tudna felelni; es a masik széle: aki igen ovatosan megy, az egy gyengebb gumival is ezt tudja, ezt éli át, ez a tapasztalata: sosem csuszott meg)
- igen ritka / sosem megy teljesen ugyanolyan körülmenyek között különbözö gumikkal, igy az egyikkel megcsuszott/kipörgött a masikkal meg nem, az kevesbe egyertelmüen a gumin mulik, es nem a különbözö feltetelek mellett (sokfajta ho, utminöseg, paratartalom es lecsapodas stb. van)
ezeket van aki helyen tudja kezelni, es korrekt sajat tapasztalatot ír (azokat szuper köszönöm !!!), más meg "érzelmeskedik", hogy avval nem csusztam, evvel meg igen (ami igaz, de lehet, hogy nem a gumi miatt !)
" Ugye általában az alu felninél többet kérnek, de azt nem értem, miért drágább a nagyobb átmérőjű abroncs?"
Tegnap volt szó a súlyról is, nagyon nem mindegy mit kell emelgetni a gumisoknak.
Megmértem néhány kereket ami éppen kéznél volt, persze nem autóról szedtem le.:)
Digitális házimérleggel, feltehetően nem grammra pontos, de viszonyítani jó ez is.
-185/60R14 csak gumi - 6.9 kg
- 205/55 R16 csupasz rusnya lemezfelni gumival -16.5 kg
-18"-os alufelni - 14.5 kg
-18"-os alufelni kopott nyári gumival -19.3 kg
Azért van súly nagyobb kerekeknél, vedd figyelembe egy kereket hányszor emelgetnek meg autóról le +szerelés+gépekre fel/le+visszaszerelés....alkalmával.
Nexen N Blue 4seasons 216/60-R16 nekem már bizonyítot. 21eKm van benne, másfél éves, talán 1mm a kopás, a múlt héten felvitt és lehozozt 1800méterre, nem kellet megláncoznom. A kép -11fokban készült
" Ugye általában az alu felninél többet kérnek, de azt nem értem, miért drágább a nagyobb átmérőjű abroncs?"
Szerinted ugyanolyan nehézségű "munka" mondjuk egy 14"-os kereket fel/le szerelni autóról, gumikat cserélni, mint mondjuk egy 18"-ossal ugyanezt?
Próbáld megemelni egyiket majd a másikat, a nagyobb rohadt nehéz...szerintem.
Hányszor megemelik, még ha levegős kerékemelővel dolgoznak ahová járok, géppel polcra teszik le ill. felszereléskor a kerekeket, de a gépekre már kézzel tesznek fel mindent, nehezebb munka nagyobb költség, szerintem rendben van.
Bejelentkezéskor is mindig kérdik, milyen kerekeket kell szerelni, méret, autóról kell-e leszedni ill. felrakni vagy csomagtartóból jön a szerelnivaló?
Nagyobb gumi, nagyobb súly. A gumis emberkék meg általában kézzel emelgetik, szerelik le, teszik a centrírgépre, nem targoncával :)
Egy 13-as gumi 6,5-7 kg. Egy 195/65R15-ös népszerű méret már olyan 9 kg, egy 20"-os meg már 15-20 kg körül van. És ez csak a gumi, a felni erre még rájön.
Nem csak a 4 évszakosokra fújnak a gumisok, hanem arra is ha az ember netről, máshol vásárolt gumit visz hozzájuk felnire felszerelni.
Megcsinálják persze, de pl. ősszel a gumisműhely főnöke előadta, hogy ez nagyon nem helyes hozzáállás az ügyfelek részéről, mert nekik is meg kell élni valamiből.
Ez rendben is volna, de ki az aki a net helyett inkább gumisnál veszi meg ugyanazt a gumit mondjuk ca. 30%-al drágábban?
Hagytam hadd mondja, legalább nem pókhálósodott be a szája.:)
"De a Hankookra is néha nem győzik a súlyokat akasztgatni."
Hm...én már jónéhány éve, (Michelinek után, hamar koptak) Hankook ( 18") gumikat használok téli ill. nyári garnitúrában, még sosem mondták nekem, hogy valamiért rosszak vagy nehéz őket kiegyensúlyozni.
Decemberben rakattam fel új télieket felnikre ( persze Hankook ), odahívott a szerelő a centrírgéphez, és mutatta, hogy most ő ellenőrzi a felszerelt gumiabroncs futását terhelésnél, mutogatott vmi értékeket a kijelzőn, de a lényeg, hogy teljesen jó a gumiabroncs, nem selejt, jól fut mondta.
Szerelés:
18"-os gumikat felnire szerelni, tehát vittem új felniket + új gumikat, 9700Ft-ot kértek a műveletért decemberben.
Másik 18"-os felnikről csak a gumit leszerelni január eljén = 3700 Ft volt.
Autóról felnit leszedni, gumikat le/föl szerelni majd megint autóra felszerelni biztosan több lenne.
Az előbb elfelejtettem leírni...kolléga mondja.....kopott télit, amelyik már nem lesz jó a következő téli szezonra, fennhagyja nyári szezonra is, mert úgy legalább elkopik rendesen.
Biztosan tapad az aszfaltra 37 fokban majd 50 fokos aszfalthőmérsékleten, fékút meg mindegy, egyszer csak megáll az autója.
Csoda? Oda a melójuk a gumitárolási díjjal együtt.
Napokban voltam 2 gumisnál is, kíváncsi voltam, mit mondanak az olcsó gumikra.
Olyan pangás van, azt hittem elment az ember a bótba, alig találtam meg :-)
Az érdekelt többek között, hogy megpróbálnak-e lebeszélni, illetve megkérdeztem, hogy van-e velük szopás a centrírozásnál? A Taurusra nem panaszkodott, de mondta, hogy vannak nagyon szar kínaiak is. De a Hankookra is néha nem győzik a súlyokat akasztgatni.
" Viszont szívesen elmondom a saját, évek óta gyűjtött tapasztalataimat. Aztán vagy megérti vagy nem. "
Hál istennek vannak ilyen hozzászólók is, szívesen olvastam én is arról a gumiról pozitív tapasztalatokat amit én is kinéztem magamnak.
Vannak akik fújnak a 4 évszakosra ( gumisok főleg ), de ettől függetlenül vannak olyanok akiknek ez a jobb választás a két garnitúra helyett.
" inkább 9 éves téligumival megy vele néha, mert az mégiscsak jobb mint egy 4s. "
Az biztosan istenkirály lehet, mert lehetséges, hogy az is felkeményedett már régóta, mint pl, az én 7 éves téligumim, olyan volt, mintha üvegen közlekednék esőben, nedves, párás úton.
Igen, egyre több van, de a napokban láttam statisztikát, és 14 rémlik. Az meg nem sok.
Nekem semmilyen érdekem nem fűződikaz autóiparhoz, szóval nem is akarok rábeszélni senkit a 4s gumira. Viszont szívesen elmondom a saját, évek óta gyűjtött tapasztalataimat. Aztán vagy megérti vagy nem. A házban egy családnak van egy 3. autója(régi Ibiza), inkább 9 éves téligumival megy vele néha, mert az mégiscsak jobb mint egy 4s. Szóval a megrögzöttségen nehéz változtatni.
Ugyanilyenem van október óta, csak Roomsteren, az enyém már látott rendes havat is, meg hideget is. Semmivel sem tűnk rosszabbnak, mint az eddig használt évszakos téli gumik.
" A 2021-es adatokat összehasonlítva a 2019-es azonos időszaki számokkal látszik, hogy lassan visszaáll az ágazat a járvány előtti szintre. A trendet egyértelműen a négyévszakos abroncsok vezetik - írták.
A személyautókra való abroncsokból a második negyedévben Európában 50,233 milliót adtak el. Ez utóbbin belül a személygépkocsikhoz gyártott négyévszakos gumiabroncsok értékesítése 75 százalékkal nőtt, a téli abroncsoké 36 százalékkal, míg a nyári gumiabroncsok piaca 36 százalékkal bővült. "
Nem azt mondom, hogy a 4 évszakos az istencsászár gumiabroncs minden helyzetre, de egyre népszerűbb.
Főleg azoknak érdemes ilyet választani, mint mondjuk esetemben is, akik nagyon keveset futó autóra keresnek gumit.
Előtte a kisautón is 2 garnitúra volt még fel nem keményedett a téligumi, utána már nem vettem megint télit hanem jött a 4 évszakos.
Saját használatú autómnak külön külön garnitúrája van, de az nem kisautó.
Egyetértek, de ez még most is lehetetlen kb, mert az emberek óriási százaléka nem használ ilyet, aki meg igen az kussban van mert majd jól leoltják.. Mindegyik 4s gumim felrakásakor megkaptam hogy ez mekkora hülyeség, mert nincs olyan kabát ami nyáron is jó....
Szóval valahogy elkell indulni. A GY és a Nexen is a vásárlás évében kb az én méretemben nagyon elöl lett a teszteken, ezért választottam ezekrt. És nem bántam meg.
Az első garnitúra megvétele előtt olvastam teszteket, és a Nexen elég jól teljesített, és egyik versenyszámban sem volt sereghajtó. Azóta bizonyította is hogy jó. Az elindulással ha nem figyelek akkor nekem a Clioval télen nyáron gondom van, de volt pár ilyen kocsim és minden gumit elpörget..😀
2020.12-től van feltéve a Vredestein Quatrac 5, az akkorra már felkeményedett, és csúszkálós 7 éves Nokian W téliek miatt, azóta ment az autó összesen ca. 8000 km-t.
Néhány hete esett errefelé vagy 2-3 cm hó, aztán én is beleültem a családi "erőgépbe" a havazás után, és csak csodálkoztam, hogy milyen csúszkálós hóban ez a 4 évszakos gumi.
Hát nem télre való az biztos, a profilja mutatja is, esőben jó, ha nincs hó vagy hóban nem közlekedik vele az ember akkor o.k.
No dehát, ha az ember vásárol 4 évszakost akkor elvárja, én legalábbis mindenképpen, hogy igaz kompromisszumokkal, de azért lehessen vele téli viszonyok között is közlekedni, még ha nem is olyan módon, mint egy télivel.
Ezért keresgéltem inkább télies mintázatú 4 évszakost.
A Vredestein Quatrac 5 (ilyen van kisautón 185/60 R14 ) friss hóban semmit sem ér, álló helyből indulni akarva kipörög a kerék, és csúszkál az autó vele....hóban.....esőben o.k. a 3 hosszanti árok miatt.
Emiatt nem veszek, igaz nagyobb méretű Quatrac Pro-t se, ott ráadásul már 4 hosszanti árok van, ezért hóban, igaz néhanapján van csak, gondolom az sincs a helyzet magaslatán, ezért lekerült a listáról.
korabbi irasaidbol tudom, hogy több mas 4s gumitok is volt
Nexen vs. GY (Vector Gen2 vagy Gen3 volt ?) vs. Quatrac (talán 3 volt, nem ?) ? fogyi, kopas, zaj, menettulajdonsag (telen, telen havason, nyaron szarazon, nyaron vizesen) szerinted ? persze ertem, hogy mas autok, mas viszonyok, igy siman lehet az is: barmelyik jo
mivel covid alatt igen keveset mentem, még nem vettem meg az elsö 4 evszakos szettet, de lassan eljön az ideje
hasonlo kis kocsi (2004-es Jazz, 78 ló, amiböl 50-et sem hasznaltam sosem, kb. 1050 kg üresen, nem sportosan inkabb fogyira menve vezetve)
[nem tudom jobb-e / jobb-e annyival egy GY Vector 3gen, vagy Conti a Nexen-nel, mint amennyivel többe kerül ..ha csak 1szer is azon mulik csatt, kár, akármi, már megéri a dragabb - en igy nezem]
Hangja egy télinél kevesebb. Nyáron nagy melegben lassú tempónál van egy jellegzetes hangja, de tényleg csak városban lehúzott ablaknál hallani kicsit.
Sok havat nem láttam mióta megvannak, de eddig soha nem kellett lassabban mennem sehol mint a szezonos gumis autóknak. Szeretek az átlagnál tempóaábban kanyarodni, de sosem éreztem még hogy kevés a gumi. Nyilván nem versenytempóról beszélek.
Nekem most ilyen Vredestein Quatrac van augusztus óta Skoda Fabia 2-n, V mintás, egyelőre rendben van vele minden, bár "nagy" hideget igen, de nagy havat még nem látott.
Én ezeket a 4 évszakosokat nézegetem, nemsokára dönteni kell melyik legyen megrendelve.
Van családi kisautón Vredestein Quatrac 5, de az nem szereti a havat, csúszál, kipörög a kerék friss hóban, ezért ha 4 évszakos akkor inkább "téliesebb" mintázatút nézek, ezek pedig azok.
" Adott egy GoodYear EfficientGrip Performance 2 nyári gumi garnitúra. Gyártási ideje 2013. 9. hete és valamikor akkor tavasszal vettem. Azt olvastam több helyen is, hogy ilyen idős gumi már öregnek számít."
Ez a garnitúra nemsokára 9 éves lesz, hogy ez öregnek számít-e az nem kérdés mert üreg.
Az, hogy milyen állapotban van azt meg a használójának kellene tudnia.
" Az, hogy mennyire van megkeményedve sajnos nem tudom eldönteni, gondolom azt nem lehet objektíven megállapítani."
Eztránézésre elég nehéz lenne megállapítani, erre inkább használat közben lehet felfigyelni, mint pl. nedves, párás úton álló helyzetből elindulva kipörög-e a kerék?
Körforgalomban szintén enyhén nedves úton csúszik-e kifelé az autó normál sebességnél, és stb...stb...
A profilmélység mérése pedig egyértelmű, a hatóságilag megengedett 1.6 mm tulajdonképpen radírgumi, életveszély.
Nálam 4 mm alatt már nem gumi a gumi, mehet a levesbe.
Érdekes módon erről soha senki nem beszél, pedig nagyon nem mindegy.
Csak azt szajkózzák (leginkább az érdekeltek), hogy az 5 éves már öreg, dobjad ki!
Nekem is volt már öreg gumim, a kint tárolt (autón) az 5 éves jobban repedezett volt, mint a 10 éves garázsban tartott.
Egyébként megelőlegezem, a többség azt fogja itt is mondani, hogy dobjad ki azonnal, mert kész öngyilkosság használni.
Ja, 1,6 mm. Én sosem mérem, inkább a TWI-t nézem. Ugye a gumi a szélein jobban kopik a kanyarok miatt, tehát a hosszirányú mély bordák, amikor 1,6 mm-esek, addigra egy szélebben levő TWI már sikban van a mintázattal. Vagy előbb.
Még valami, ami talán fontos infó lehet: az autó garázsban van tárolva, tehát UV kevésbé éri, mint azokat a gumikat, amelyek utcán tárolt autókon vannak.
Adott egy GoodYear EfficientGrip Performance 2 nyári gumi garnitúra. Gyártási ideje 2013. 9. hete és valamikor akkor tavasszal vettem. Azt olvastam több helyen is, hogy ilyen idős gumi már öregnek számít. Azon gondolkodok jelenleg, hogy lecseréljem-e. Felnin van, télen téli gumit használok. Ránézésre rendben van, ami viszont kérdés, hogy profilmélység megállapításánál mit kell mérni? A hosszanti, mély bordák vagy a keresztben lévő, vékonyabb mintázat mélysége számít? Hivatalosan 1,6 mm a minimum megengegedett (ennyi megvan), de a gyakorlatban hány mm alatt javasolják a cserét? Az, hogy mennyire van megkeményedve sajnos nem tudom eldönteni, gondolom azt nem lehet objektíven megállapítani.
Évente megyek kb. 6000 km-t a nyári gumikon. 16 éves az autó, csak ABS van benne, semmi extra elektronika, tehát sokat számít a jó gumi. Szinte kizárólag hosszabb utakra használom, városban alig. Országút és autópálya. A 130-at soha nem lépem túl, alapvetően nyugodt stílusban vezetek, de megyek hegyi szerpentineken is néha.
" De szerintem ha nagyon akartam volna, ezt a telet már simán kihúztam volna ezeken, annyira nem tűnt velük rémisztőnek a kocsi viselkedése, mint amire a számok alapján következtetne az ember. "
Nekem nem a számok miatt csúszkáltak, pörögtek ki nedves, párás úton álló helyzetből is indulva a téli gumik hanem azért mert felkeményedtek, koruk 7 ill. 4 évesekről volt szó.
Van aki ilyennel is tud közlekedni...én nem vagyok ilyen utak császára akik ilyennel is teljes biztonsággal képesek autózni téli nyári viszonyokban is.
Ha már sz.r egy garnitúra akkor veszek másikat, hál istennek nem okoz problémát.
Múlt héten vettem egy öreg, szaladgálós kisautót, amin elöl 2013-as télik, hátul 2006-os nyárik voltak, természetesen low budget gumik:) A profiljuk olyan 5 mm körül volt, különösebben repedezettek se voltak. Míg megjöttek az új gumik, mentem párszor így a kocsival jobb híján. Pont akkortájt volt hó is, száraz út, és sónedves út is, de különösebb gond sehol nem volt velük, de azért megnyugtatott, amikor felkerültek az új 4 évszakos gumik, azokkal lágyabban fut a kocsi. De szerintem ha nagyon akartam volna, ezt a telet már simán kihúztam volna ezeken, annyira nem tűnt velük rémisztőnek a kocsi viselkedése, mint amire a számok alapján következtetne az ember.
A téliek hamarabb felkeményednek, volt 7 éves Nokian W gumim amelyik már nedves, hajnali párás úton álló helyzetből indulni akarva csak kapart....kipörgött a kerék.
Mehetett a kukába, lett helyette 4 évszakos az érdekes módon nem csúszott nem kapart el ugyanott ahol a 7 éves télivel már gondok voltak.
Sziasztok. A következő vel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Van egy Honda CRV 2007-es 225 / 65 R17 gumi méret. Kb. 70 % ot használom aszfalton, autópálya kevés és 30 %-ot pedig terepen ( sár, köves terep) tudnátok ajánlani valami gumi márkát és típust köszönöm
Nekem van nem lovaskocsim is 315/80-22,5 méretű gumival. Szerintem nem gond, hogy hosszabbítottad a jogsit! Nem mindenkinek van füle, érzéke ehhez a dologhoz. Ez nem jelent alkalmatlanságot. A gond kijelenteni, hogy nem lehet érezni a különbséget! Te nem érzed. Más érzi. Nem vagyunk egyformák.
Tapasztalatból tudom mert 2 darab W124 van itthon. Az egyik a gyári méret 195/65-15, a másik 225/45-17. Nagyon más a komfort, finomság kontra kanyarsebesség, esztétika. A 17-es felnis sportline futóműves de gyárilag az is 15-ös volt. Szóval akinek van füle és érzi az autót nem tudja nem érezni a különbséget.
"meg tudná-e mondani milyen per számú gumi van az autón."
Pontosan nem.
De ha Kovács Jánost beültetsz egy ötös Golfba, amin az alap 195/65x15-ös konfiguráció van, akkor érzi, hogy komfortos, nem ráz nagyon közepesen rossz magyar utakon, olyan átlagos semmilyen.
Ha ugyanazon az autón a váltóméret /45-ös van 17-esben, akkor azt fogja mondani, de jól kanyarodik ez, és mennyivel jobban ráz ugyanazon a megszokott útvonalon.
Öszintén szólva a jelzett méretkülönbséget nem próbáltam, de a téli 215/65R16, és a nyári 235/55R17 között nem veszem észre a különbséget (csak hallom, a minta miatt)
Most hosszabbíttattam a jogsimat, lehet, hogy nem kellett volna? :-)
Továbbra is kíváncsi lennék rá, hogy átlag felhasználó átlagos közlekedési körülmények között meg tudná-e mondani milyen per számú gumi van az autón.
Ugyanakkor 15-ös méretben (/65) kevésbé érzed meg a téli-nyári váltást, mint 17-es felnivel (/45). Amúgy szerintem a Contik nem vészesek ilyen téren (850 és 850P teszlelve 17-es és 19-es méretben).
"De azt is megnézném, ha valaki egy autóban ülve megmondja, hogy /45-ös, vagy /65-ös gumi van alatta."
Ekkora különbséget mindenki észrevesz, akinek csak egy kis érzéke is van az autóhoz. Autója válogatja persze, de erős különbségek tudnak lenni, még kisebb eltérés (/45 vs. /65) esetén is.
Közben találtam írásokat, többek között egy gumigyár mérnöke azt monda ( állítólag ), hogy 1-3%-kal nehezebbek, és menetjellemzők tekintetében jelentéktelen, észrevehetetlen különbségek vannak. Hát remélem. De hogy miért nem tünteti fel a kereskedő a honlapján, hogy xl-es? Akkor meg se veszem.
Vettem új gumikat, de a weboldalon nem volt feltüntetve, hogy extra load ( XL ) -es gumi. Nem csináltam problémát belőle, de azért felmerült bennem: sokkal pattogosabb, keményebb, ezáltal gyengébb menetkomfortja lesz tőle az autónak, vagy észre se fogom venni? Elég könnyű autó, talán 1300 kg ( C4 rövid Picasso ).
2021 04. akárhanyadikán lett felrakva az említett gumi az említett méretben W124 300D kocsira. 0221 a dot száma. Az asszonyom használja a kocsit 80% Bp. használat. Nem csúszik, jól lehet vele kanyarodni, csendes, jók a tapasztalatok. És hajtósan van használva.
Köszi, közben megvilágosodtam (végül belenyomtam egy darab gyurmát az egyik csavarfuratba és láss csodát, kúp alakú lett). Kíváncsiságból leellenöriztem a másik itthoni autónkat, egy K Astrát és azon is kúpos a kerékcsavar a gyári lemezfelnin. Úgy látszik, amíg nem figyeltem oda, hirtelen bálványok döltek le.
Pont hasonló kérdés. Fiat Puntó (fiamé) gyári lemezfelni és gyári alufelni csavarjai nagyon hasonlóak csak az alufelni csavarokon (ezt adták a gyári de használt alufelnihez) a kúp "dőlésszöge" azonosnak néz ki, a menethossz is egyforma de a kúp magassága az alufelni csavaron magasabb.
Eddig az összes autó ami megfordult nálunk a lemezfelni esetében "félgömbölyű" kerékcsavaros volt.
Hallan már hallottam ilyen univerzális csavarokról, de ahogy vicc mondja enni még nem ettem.
Ugyanakkor bárhol listáztam én is csak kúpos csavarokat láttam. (Fiat Punto Evo 2010 1,4 105 Le)
Így van. Jó méret. Semmi szükség nincs nagyobbra. Mondom ezt úgy, hogy a másik huszonnégyesemen 225/40-17 méretű gumik vannak. Jól néz ki de semmi több.
létezhet az, hogy a kortárs Nissan autók (Leaf, Juke, Qashqai) lemezfelnijéhez igazából is kónuszos csavar való, vagy az alkatrészkatalógusok tökéletlensége, hogy mindenhol ilyet listáznak hozzá?
Te már régóta "harcolsz" ellene, szóvá teszed rendszeresen az értelmetlen mínuszolásokat, vagy valakinek benne vagy a bögyében, ki tudja miért, vagy kimondottan élvezi vki, hogy neked rosszul esik, és ezt állandóan jelzed is, ha kapsz 1-2 mínuszt.:)
Szvsz nem kell (ene) vele foglalkozni, adjon akár ezer mínuszt is, a lőtéri döglött kutyát sem érdekli, nekem pl. ettől nem lesz rosszabb a napom.
Osztrákok így csinálják. Évente van vizsga, az első forgalomba helyezés hónapjának végén van a forduló. Ha lejárt, még plusz 4 hónapig járhatsz a géppel, de csak belföldön. Ha kihasználod ezt a plusz időt, akkor csak 8 hónapig érvényes az új.