Régi Liliputot ne vegyél, ha érdekel meg mutatom, hogy működik.... Az új Liliput az jó, a Borzsavölgyi vasúton biztos futott belőle három, egy tuti itt maradt kis hazánkban, fotót még nem láttam róla, nagy buli lenne, ha egy ilyen előkerülne. Az új Liliput megbízhatóbb mint elődjei, és szebben is fut. Az ős Liliputnak műanyagból voltak a csatlói, szóval jobb az új.
0.5-össel is lehet szépen dolgozni, csak nem kell elmeríteni a ragasztóban. Én ismerek olyat, aki képes a 2mm-es sztirolból készült, bordákkal merevített kasztnit is elhúzatni az ecettel :P
Köszönöm a tanácsodat! Már így tettem :-) Az alvázat alapon 1,5 lapból készítettem, a tetőt a második kocsin pedid már két 1.5 lapból összeragasztva :-) a CD tok nagy ötlet! Akár páncél vonat is lehet belőle, már mint merevség szerint....
Viszont..... ez az én gyengeségem. Hihetetlen lett a vékony tető a ragasztás után... olyan beszívódások és göröngyösségek alakultak ki mint amiket a valóságban lehet (lehetett) látni a keskeny kocsik tetején.... Tudom az én perverzióm, de imádom ha a járművek nem fővizsga utáni állapotot mutatnak :-)
Sokat dolgoztam már 0,5-s sztirollal. Ha belejön az ember nem is olyan nehéz vele dolgozni. Pl. N-s Bhv kocsit építettem belőle minden külön merevítés nélkül. Igaz ragasztáskor oda kell rá figyelni de minden megoldható.
A Bak kocsit ha feles sztirolból csinálnám akkor biztos hogy a falak merevségét úgy biztosítanám hogy az oldalfalak belső oldalára CD tok átlátszó részéből ragasztanék be egy darabot. Megoldva így az üvegezést és az oldalak merevségét is. A kocsi alvázát és tetetjét biztos hogy 1mm-s lapból kell építeni. A tetőt azért mert jobban csiszolható az alvázat azért hogy véletlenül se tudjon csavarodni.
Örülök, ha segíthettem :-) Nagyon sokat tanulok fórumozó társaimtól! Köszi a fórumért :-) Noha fel tűnnel benne nem H0e témák is :-) Lehet, hogy érdemes lenne nyitni egy H0m és egy H0f topicot is:-) Persze ez csak az én gondolatom.
Ajánlom crash_override kollégát, csak neki nincs ideje... :-)
Az Árpád hid pesti hidfőjénél van az X-fer kft. Az első cnc-s vágásokat én náluk csináltattam. Pl. plexi ablakokat süllyesztve úgy, hogy a belső felületen lézerrel bele lett gravirozva az ablak lehúzó fogantyúja. A telefonszámuk: 06-1-349-7818.
Nekik papiron is jó a rajz, én anno corel-draw-ban vittem a vackaimat...
Csatlakoznék az előttem szólóhoz :-) Van ilyen vállalkozás aki kivágja? Mondjuk CorelDraw rajz alapján? :-)
Köszönöm a hozászólásokat és a tanácsokat. Igazatok van, hogy az 1-es lemez merevítés szemponjából a legjobb. Ám a 0,5 előnye, hogy nagyon szép tőle az ablakmélység :-) Tegnap délután és este javult a helyzet. (fotó később) felragasztottam a tetöt a hangulat borzolására 0,2 lemezből készült, és mivel nem csak a kocsi végeinél, hanem végig az oldalfal mentén is felragasztotta m, nagyon nagy mértékben meg merevítette a járművet. Ezt még a 1,5 lememezből készült alváz tovább merevítette, úgy hogy már nem tragikus a helyzet. Persze a kocsi és a tető is kapott merevítéseket.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a rövidebb kocsiknál, pl háromablakos, illetve a Bak-nál (itt a beugró ajtó miatt) alkalmazható a vékony lemez technika, de egy hosszabb Bax kocsinál valószínüleg megvetemedne az oldalfal.
Másik kérdésem, mert lehet, hogy valami arányszámot elnéztem, milyen hosszú nálatok H0e-ben egy Bak kocsi szekrénye? A rajz amiről dolgoztam biztos hogy jó, mert Balogh Imre méretezte be.
A kb 10 évvel ez előtt készült Bak kocsi legalább másfélszerese, igaz azt egy könyvből, hiányos adatok alapján készítettem.
A 0.5mm sem rossz, de azt keresztbordákkal merevíteni kell belülről, mert nagyon hajlékony. Viszont könnyebben vágható, mint az 1mm-es. Az 1mm-esnek annyi előnye van, hogy egy H0e vagon minden merevítés nélkül elkészíthető belőle.