Én ugyanezt a módszert használom, némi különbséggel:
- Nem kap minden sínszál egyedi betápot, hanem a síneket is összeforrrasztom a csatlakozásnál. Utóbbinak annyi előnye van, hogy fizikailag is biztosan tart, nem lazul szét.
- Nem csak a szakaszolások, hanem a kapcsolások is így működnek. 2-3 talpfa hosszan kivágom a sínszálat és a mozdony így végzi a kapcsolást.
Hát még ha ezt is megmutatom. Terveim szerint az összes sínszál külön megtáplálást kapna, alulról beleforrasztva az U sín belsejébe. Ha ezek után szigetelt összekötőket használok, akkor oTT szakaszolom a pályát ahol csak akarom.
:) Ezzel a hsz-el egészen úgy festesz, mint aki saját magával kötekszik.. :))
A BTTB-s sín, ha jól karban van tartva és eredetileg sem volt rozsdás, viszonylag jó érintkezési felületet biztosít.
Mint ahogy említettem neked a kisföldalattin a múltkor, nekem ebből van egy vagonnyi (1:1-es arányú vagon :)) ), úgyhogy szépen kiválogattam belőle a használhatóakat. Hogy milyen asztal válik majd belőlük, az a jövő zenéje. De az üzembiztonságra nagy hangsúlyt fogok fektetni, az tuti.
>de váltója nincs is a Tillig -nek egyenlőre bentonból.
Több nagyvasútnál is (bár már elég ritka napjainkban) meghagyták a váltók alatt a talpfákat akkor, amikor a pálya többi részén betonaljra cserélték az alátámasztást.
Az enyémek - amelyeket első nekifutásra lefestettem - így mutattak <kép>.
Annél az összeillesztésnél is látszik, hogy voltak darabok, amelyeket kicseréltem éppen pl. a kopottságuk miatt. Azóta azok is szürkék lettek.
Semmi különleges technika nem kell hozzá. A talpfa rácsról leszedtem a sínt, majd lekapartam róla a fa erezet utánzatot. Aztán kézi típusú festéssel bepacsmagoltam szürkére. Azért tűnik olyannak mintha mállana, mert az oTThon fellelhető festékarzenélt vetettem be az elkészítéséhez. A Modakril pedig nem az a tipikus modellfesték. Bár megjegyzem jól megtapad a műanyagon (is), csak kicsit vastag bevonatot képez. Ez egyébként csak a fényképen 10-szeres nagyításban látszik, 20-30 cm-ről már nem feltűnő. Aztán lefestettem a sínszálakat rozsdabarnára, valamint a csavarfejeket is ugyanazzal a festékkel. Kis ecsettel egy-egy kis pöttyöt tettem rá. Utána az ecsetet festékbe mártottam, majd vízbe, egy csöppet leitattam róla a felesleget és elkentem a sínek melletti részt. Ezután visszaszereltem rá a sínszálakat. Készítek hozzá ágyazatot is, ez amolyan gyakorló feladat lesz. Talán veszek egy kis modellfestéket is, bár most kicsit szűkös a költségvetésem:-)))
A 424-es első beceneve az egykori finn hosszútávfutó olimpiai bajnok - Pavlo Nurmi - után lett "Nurmi". Ezzel az első, még háború előtt épített példnyokat becézgették tudomásom szerint. A háború után épült, csillagfúvós, wagner füstterelős gépek beceneve volt a "Bivaly".
Khm-khm! Kérlek írd így: Isten. A Kati néni nem a 324, sorozat? Amennyire én tudom, a 370, a Gábor, a 376, a Bandi, a 377, a Kacsa, vagy Gizi, a 326, a Kecske. Van még tudomásotok más (nem klasszikus pld. 411, Truman) becenévről?
Gábor barátommal való igen komoly tárgyalások révén,szeretnénk a hazai vontató jármű állományt szaporitani a modell vonalán.. Ebbe bele tartozik a 242.-es(koporsó),a 275.-ös(nyalóka),a 375.-ös (kati) ésha isten is akarja akkor a 442.-es(kanpulyka) is felkerül a listára !!! :-)) Arról nem is beszélve,hogy Gábor igen sok szerkocsis gőzmozdonyt készít,erről ő bővebb imformációval tud szolgálni !!!
Szebusztok ! Először is nagyon köszönöm,magam és Gábor 70 barátom nevében is,a pozitiv reagálásokat,őszintén szólva jóleső érzés,és inspiráló hatása van !!!! :-)) A kérdésekre válaszolva,az alap egy Schirmer BR64.-es,amire barátom elkésziteTTe a MÁV.342.-es kaszniját,és ez leTT a mesterdarab... Utána Szlovákiában leöntötték a többi már látható.. Egy lényeges adalék,hogy az alap mozdonyt mindenki magának megveTTe !! Ez egyben lett intézve,igy német barátom eltudta intézni,hogy kaszni nélkűl és elég jó áron megtudjuk szerezni !!! A megvalósitási terv 2008.januárban kezdődöTT,és az első elkészűlt darabig csekély 1-év telt el,a jó munkához idő kell,a rosszhoz meg még több !!!
Én még nem csináltam, de van német szakirodalmam, ill. egy barátom maga építette a sima váltóit H0-ban. Viszont vannak német irodalmaim, ill. néhány honlapcím...
Az biztos, hogy kell egy jó rajz, amire fel lehet aztán építeni a fa és pertinax talpfákra a sínprofilokból a vágányokat. Kell hozzá még egy jó vágószerszám, valamint kitartás, türelem...