Keresés

Részletes keresés

achenobarbus Creative Commons License 2002.05.30 0 0 405
tolómérő az magyarul subler, nemde :-)

ocs.

Előzmény: Dzsudzsi (404)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.05.29 0 0 404
Hali!

Én tolómérővel szoktam beállítani.
Beletolom azt a kis végét, aztán tekerem a főtengelyt, amig elnem éri a holtpontot. Ekkor kiveszem a tolómérőt, hozzáadok három milimétert, aztán visszarakom, és addig forgatom a főtengelyt, amig a dugattyú pont eléri a tolómérő végét.

Itt a tolómérő vége alatt az a kis bizbazt kell érteni, ami kijön a végéből, ha elmozdítod a skálát... :)

Cső!
Dzsudzsi

achenobarbus Creative Commons License 2002.05.29 0 0 403
bakirobi

hogy all a gyujtasod?
egyebkent lattam mostansag egy hazi keszitesu merot amit be lehet rakni a gyertya helyere, es egy mercezett lecet mozgat a dugattyu, szerintam csinalj egy hasonlot mert azzal konnyebb a gyujtast beloni.

ocs.

Előzmény: bakirobi (398)
tolac Creative Commons License 2002.05.27 0 0 402
Sziasztok!

Augusztus 24-25-én Lakitelek-Tősfürdőn lesz a Jawa-Czetka Klub találkozója!
Érd.: 20/323-54-78 vagy tolac@freemail.hu

Üdv:
Tóth László

Munchausen Creative Commons License 2002.05.27 0 0 401
Üdvözletem mindenkinek!

Mostanában gondolkodom azon, hogy a szabim alatt újra bedöccentem a mocit (350-es Jawa 6V-os), de mivel a gyermek még csak oldalkocsiban szállítható nyugisan, lévén 9 éves, keresek eladó oldalkocsit.
Ha tudtok olcsó vételi lehetőséget, esetleg kis felújítást sem bánok, akkor dobjatok meg egy levéllel, augusztus elején tudok csak szabira menni, szóval nem sürgős.

fuzvik Creative Commons License 2002.05.24 0 0 400
Hygy!
Nem tudom elkuldeni freemailban valamiert, ugyhogy berakom ide.

> Nem reg vettem Jawa-t :) par hete.
250 v. 350?
> Ugyhogy meg eleg uj nekem. Elotte
> 150-es etz-m volt (meg most is meg van) el kellene adni. Szegeny 150-est
> en is elegge a halalbol hoztam vissza. De annyira nem volt gazos mint a
> te Jawad.
> Egyre inkabb arra gyanakszom hogy dragan vettem. (80e) Nem volt jo a
> kilometer oraban a szamlalo, nem jo a fordulatszam mero.
Hat nyolcvanert szerintem egy jobb allapotban levot is vehettel volna,
bar igy latatlanban eleg nehez megmondani.
Festes, kromok?
> Es egy elozesnel elegge fustol. (Szerinted ha kicserelem a fotengely
> szimmeringeket akkor megszunik? )
Valszeg az a gondja, igen.
Milyen keverekkel jarsz?
Egyebkent az is elofordulhat (Bocs, ha ugy gondolod, hogy balfeknek nezlek),
hogy nem nagyon mentek a motorral az utobbi idoben,
es a keverekbol elparolgott a benya. Te most ratankoltal, es igy ujra
feloldodott az
olaj a benzinben.
> Masik kerdesem, hogy nincs veletlenul egy csepp Jawa csepp tankod elado?
Van egy, fonn a padlason, de sajnos lyukas. Éppen be lehet hegeszteni.
De a diszlemez is eleg gaz rajta.
Most nezegetem a hirdeteseket a Veteranban, és talaltam egy tankot:
Tel.: 20/379-3235 v. 76/483-694 (Kecskemet)

Sok szerencset!

Motoros udv.:

Viktor

achenobarbus Creative Commons License 2002.05.23 0 0 399
Udv!

Az igazsag az hogy nem olyan ordongosseg :-)
Az ut szelen ygy allitasz gyujtast hogy kicsavarod a gyertyat, forditva visszateszed a helyere hogy ki tudd vele tapogatni a felso holtpontot, egy tizes kulccsal forgatva a fotengelyt.
Innentol mar mehet a konyv szerint vagy ha jol emlekszem ugy kell beallitani hogy a holtpontnal legyen a maximalis 0.3-0.4 mm-es nyitasa a platinanak. Probald meg igy, sokat nem veszthetsz.
Egyebkent van egy sorrend a hengerek gyujtasallitasanal, en mar nem emlekszem, de ha megnezed az egyik platina allitasa elmozditja a masikat is, de tudom hogy ezt te tudod :-)
Eloszor en is csak neztem hogy allitottak a gyujtast a motoron, de a szukseg engem is megtanitott, mivel parszaz kilometerenkent kell allitani, meg pucolni az also olajsodasra hajlamos platinat, ket honap mulva mar negyedora volt a szintidom...

sok sikert hozza.

ocs.

Előzmény: bakirobi (398)
bakirobi Creative Commons License 2002.05.23 0 0 398
Sziasztok!
Állított már be valaki házilag gyújtást?
Elolvastam a Twin sport szervízkönyvet, de abból úgy látom hogy garázsbütykölőknek, mint én nem sok remény van, mert célszerszámok kellenek. Valószínűleg a jobb hengerem totál rosszkor gyújt, a bal viszont jó. A dinamónál állítgattam a gyújtáson, és úgy lett a balos tökéletes, de a jobb tök szar lett. Ha van valaki, aki már állított rajta házilag, és van valami frankó módszere, az légyszives írjon.
Én úgy gondolom, hogy ha kiveszem a gyertyákat tolómérővel talán meg lehet nézni, hogy a dugattyú milyen helyzetében kell gyújtania. (holtpont előtt 3mm???) Csinált már valaki hasonlót?
bakirobi Creative Commons License 2002.05.21 0 0 397
Sziasztok!
Itt a jó ídő én meg nem tudok motorozni! Az a hengerem ,ami néha kihagyott most teljesen leállt, és fogalmam sincs,hogy mi a baja. Amikor kivettem a gyertyát és úgy rugdoztam, akkor adott szikrát rendesen.
Egyébként jó motorozást mindenkinek!
Tomiboy62 Creative Commons License 2002.05.18 0 0 396
Üdv Jáwások !
Bemutatkozásul magamról:
- 39 éves vagyok és imádok túra motorozni,
- 2 éve vagyok gazdija egy 89-es évjáratu Twin Sportnak (1987 óta állandóan volt valamilyen szoci gépem )!

Nagyon örülök, hogy barangolás közben véletlenül rátok találtam ! Végig olvastam az összes hozzászólást és sok hasznos ötletet merítettem belőle.

Egy érdekesség a gépeinkről: a 6 voltos változat oldalkocsival 15 évig volt a svéd hadsereg rendszeresített futárgépe ( egy svéd volt katonatiszttől halottam!)

fuzvik Creative Commons License 2002.05.18 0 0 395
Üdv minden Jawasnak!

Nálam kb. egy éve tart a Jawa örület ugyanis akkor vettem egy 1970-es csepptankos 350-est, (6000 FT-ért)
egy motorszerelő fószertől.
Gondolom sejtitek, hogy iszonyatosan le volt robbanva. Hát igen.
A krómozott részeket mind vastag rozsda borította, kivéve a !Pannonia! kipuffot az le volt mázolva valamivel.
Hiányzott majd az egész közepe (porlaszto, takarolemez, legszűrő)+eldő sárvédő+ a benzintank szét volt fagyva!
És a lényeg, a szine: Sárga.
De midezek ellenére megvettem és elkezdtem felujitani.
Még ezek után is értek meglepetések bőven:
A blokk a váltovillatengelynél ki volt lyukadva (gondolom nem ment bele a furatba a tengely,
és a hülye aki rakta össze addig üttötte mig át nem lukadt a ház.
A kupplungtárcsák rozsdásak voltak!
Később kiderult: Nem birták levenni a fötengelyről a lánckereket, hogy a szimeringet kicseréljék,
így inkább olaj nélkül hajtották, mert gondolom füstölt mint az állat.
Mondjuk, hogy a víz hogy kerult bele azt már elképzelni sem tudom.
A dugók úgy ki voltak kopva, hogy a hengerfal mellett átmérőben kb 1.5mm es rés volt.
Dugónként 2 gyűrű(3-ból).
A jobb hengerfej az első gyertya ki- be csavarásnál megszakadt.
Szóval volt vele munka bőven:
Fötengely felujítás (7000), Alu. heggesztés (3000).

Elkezdtem erdeklődni alkatrészügyben, és egy öreg motorszerelőnél kötöttem ki.
Bementünk a műhelybe. Egyszerün aranybánya:
A polcon fölül sorakoztak a Jawa, Mz, Simson hengerfejek, dinamok, váltotengelyek, főtengelyek
lámpafejek.
Vettem is ÚJ!: hengerfejet (pár 1000!) első lámpát, nyeregzárat, kapcsolót, karokat,
Kétsoros kupplung szettet komplett (2000)
Azóta is a kétsoros van benne, és semmi gond vele.

Közben vettem egy 250-est is kosárban (5000), amihez kaptam még plusszban egy rakas pótalkatrészt.
Ugyhogy, ha valakinek szüksége van valamire irja meg és megnézem van-e "raktáron".

Remélem a nyáron elkészülök vele. (Jelenleg megy de rossz ránézni.)

Szerintem nagyon jó motor csak érteni kell hozzá.
Például itt Kiskunhalason van egy motorszerelő akinek van egy ugyanolyan evjartú gépe mint nekem.
Szegény embernek valami gond van a lábával, és "karral" indítja gépet, gáz nélkül, egy enyhe nyomás a berugókarra, és már pöfög is, de olyan egyenletességgel, hogy öröm hallgatni.

Hát úgy röviden ennyi.

Ja, és lenne egy kérdésem: Tud valaki a berugótengelyre való tömítő "gumiszimeringet"?
Én már próbálkoztam mindennel, de ereszti az olajat, csak az erdeti kéne!

HyGy:
A remegés szerintem attól is lehet, hogy ki van kopva a segedváltotengelynél a persely, de lehet , hogy Dzsudzsinak van igaza és tényleg csak a kupplung szarakszik.
Üdv. Minden Jawasnak:

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.05.16 0 0 394
Hali!

Szerintem nézd meg a szénkeféket. Talán az is okozhatja a problémát..... :)
(Mármint ha dinamós a motor)

Cső!
Dzsudzsi

U.I.: Nálam amikor szarok voltak a szénkefék csak meghatározott fordulatszámon akart tölteni, rendesen szívtam vele mire hazaértem..... Föleg a váltásoknál volt gond..... :) (Ja ez még a 125-össel volt, az is dinamós.)

Gaal Zoltán Creative Commons License 2002.05.16 0 0 393

Bocs, tényleg elfelejtettem odaírni: 06-30-238-7755. És Sopronban vannak. Jó lenne, ha tényleg elvinné valaki, mert sajnálnám kirakni rohadni az udvarra őket. Én másik motort vettem, a szülők meg nehezen tűrnek 3 motort a pincében.
bakirobi Creative Commons License 2002.05.16 0 0 392
Szevasztok!
Most lett teljesen felújítva az elektronikán, de bemértük a fesszabályzóm, és összeviszza tölt, teljesen egyenetlenül. Nincs valakinek 6V-os rajza, amin a fesszab bekötése is rajta van? Lehetséges, hogy valami rosszul lett bekötve?
A motor most megy, csak félek, hogy az aksit így tönkreteszi.
Egyébként azzal is küzdök, hogy az egyik henger néha kihagy (ismeretlen okból)
JÓ Moccázást minden JAWAS-nak
bakirobi Creative Commons License 2002.05.15 0 0 391
Engem nagyon érdekelnének a motorjaid, ha megadnád, hogy hogyan tudnálak elérni biztosan megegyezünk!
Gaal Zoltán Creative Commons License 2002.05.14 0 0 390
Sziasztok!
Még megvannak a Jawáim, csak már helyem nincs nekik. Nem akarom kirakni az udvarra rohadni, szeretnék megszabadulni tőlük: Jawa Twin Sport 350- es, 1989, felújítva, hiánytalan állapotban alkatrésznek + Jawa California 350 komplett (hátsó gumi nélkül) alaktrésznek. Hívjatok, megegyezünk! Irányár: 20000 ill. 10000 Ft
Kösz
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.05.06 0 0 389
Hali!

Azt, hogy mitől megy csak az egyik henger, azt nem tudom, nálam néha elő szokott fordulni, de amit megtisztul a megszakító elmúlik.
A kuplung nálam is szokott igy szórakozni, de csak akkor, ha hideg az olaj, most majd rakok bele másfajta olajat, ami direkt váltóba, kuplunghoz való, nem csak sima 80W-90-es olajat.

Nekem 50 körül nem igazán ráz a motor, megvan az a "diszkrét" remegése, általában 4500-5000 körül kezd el jobban rázni.

Hosszabb útra, általában viszek gyújtógyertyát, szokott nálam lenni egy gyújtótekercs is, megszakítók, egy kondenzátor a megszakítókhoz, ja meg természtesen égőkészletet, meg elsősegélycsomagot.

Cső!
Dzsudzsi

HyGy Creative Commons License 2002.05.06 0 0 388
Hali!

Most irok eloszor, de vegig olvastam az egesz listat. :) Jo sok ido volt.

Valaki keresett szerelesi konyvet hat sikerult szereznem bescanneltem ime: http://venus.netteam.hu/jawa/
170 oldal 11 mega, az idengen nyelvu reszeket kivagtam csak a magyart hagytam meg. De gondolom ez senkit nem zavar.

Par kerdesem is lenne, most vettem par napja a jawa-t 350 TS 12V-ost.
- Kis fordulaton nem mindig megy az egyik henger, mitol lehet?
- Olyat csinal hogy mikor egybe rakom es engedem fel a kuplungot akkor hirtelen rant egyet meg valami hangot is ad, meg el kezd remegni, az mitol lehet?
- Mikor megyek 40-50 korul akkor mennyire razhat a motor?
- Ra lehet valahogy tenni az elso kerekre egy tarcsafeket?
- Miket kell rajta atneznem mielott hoszabb utra indulok?
- Miket kell magammal vinni, hosszabb utra potalkatreszkent?

HyGy

etzbonto Creative Commons License 2002.04.28 0 0 387
NYUGATI ÉS KELETI KIS ÉS NAGY MOTORKERÉKPÁROK, ROBOGOK JAVÍTÁSÁT GENERÁL ÉS ELEKTROMOS PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁT A GÉPEK KARBANTARTÁSÁT VÁLLALJUK ÚJPESTEN RÖVID HATÁRIDŐVEL. TEL.: 06-30-401-04-74
szisan86 Creative Commons License 2002.04.27 0 0 386
Én ezt a képet találtam. De nem raktam be csak a linket.

Bye

Előzmény: Josim (385)
Josim Creative Commons License 2002.04.27 0 0 385
Szisan: miért a legszarabb képet hírdeted? :-) Igen, én vagyok. Ez a kép egy kocsmában készült. Igaz, hogy csak colát ittam, de sikerült egy eléggé idióta arcot vágni. :-) Inkább nézd meg ezt: http://kep.tar.hu/josim/index.phtml?aid=27512329&pid=788157&fullsize=1 Ez vagyok igazából! :-)
szisan86 Creative Commons License 2002.04.27 0 0 384
Josim

Ez lennél te:
http://www.freeweb.hu/motorland/Kepek/Amator/sz-11.jpg

Bye

szisan86 Creative Commons License 2002.04.27 0 0 383
Josim amúgy itt az Mz topic:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9028182&uq=128

Bye

szisan86 Creative Commons License 2002.04.27 0 0 382
Amúgy én lehet, hogy nyáron elmegyek, most motorom sincs (mármint nagy, illetve van csak jogsi nics rá) meg most csinálom a jogsit és kell a szülők igazolása, mert csak 3 napot igazolhatnak egy évben és már 1 elment van még 2 és még van a forgalmi vizsga, ha nem bukok meg marad még egy.

Bye

Előzmény: Josim (380)
szisan86 Creative Commons License 2002.04.27 0 0 381
Akkor ezek szerint elkezdtél fórumozni is.

Bye

Előzmény: Josim (376)
Josim Creative Commons License 2002.04.27 0 0 380
Dzsudzsi: Nekem is van suli ebben az időben, de kedden suli után indulunk, szerdán nincs suli, a csütörtököt meg a szülők igazolják. :-) Amúgy lehet, hogy szerda kora reggel indulunk. Nyáron is lesznek ilyen programok: június 1-én, július 6-án és augusztus 18-19-én. Bővebb info itt: www.extra.hu/speedridersmc .
szisan86 Creative Commons License 2002.04.26 0 0 379
Én a Pancsimra is MZ láncot vettem Lehet azért mert új, de szerintem nagyon nyúlik.

Bye

Előzmény: Józsi a Fődrül (378)
Józsi a Fődrül Creative Commons License 2002.04.26 0 0 378
Sziasztok!

Üdv minden Jawa-snak!

Én kb. 10 éve vagyok egy Twin Sport gazdája, és bár nekem is voltak vele problémáim, de összességében szerintem megbízható és jó gép.

Ami érdekelne -ha esetleg valamelyikőtök tudna segíteni- hogy hol tudnék hozzá 18 fogas első lánckereket szerezni, ill. a másik, hogy ETZ lánc lett nemrég rárakva (mert akkor csak az volt, meg hát nem magam szerelem a gépet, hanem egy autószerelő ismerősöm), és ő is mondta, meg itt is olvastam, hogy az nyúlik (utána kell majd állítani) és érdekelne a véleményetek, hogy fogja-e bírni a gyűrődést, nem lenne jobb-e átcserélni Jawa-láncra mielőtt szétpattan.

Előre is köszönet minden segítségért!

Üdv!

Józsi

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.04.25 0 0 377
Hali!

Tényleg király lenne elmenni, csak én kb. 240km-re lakok Budapesttől, meg ott a suli kedden és csütörtökön is.....

Ilyen program nyáron nem lesz?

Cső!
Dzsudzsi

Josim Creative Commons License 2002.04.25 0 0 376
Hello szisan86! Igen, én vagyok! :-) Josim

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!