Nem látom be, hogy a Filep Dieselnek miért lenne érdeke átverni engem, amikor nekik ennyi közük van a javításhoz, hogy megnézték az injektorokat. Azt se hiszem, hogy Mester Zoltán szeretett volna még mindenképp hozzácsapni egy injektort a millió körüli számlámhoz.
Azt elhiszem, hogy a köcsög gyártó miatt nem létezik teljesen korrekt eljárás az injektorok vizsgálatára, de valami azért csak van, csak nem hazudik bele a pofánkba a Filep Diesel, akik nem számítanak rossz névnek tudtommal.
A világunkkal nekem nincs különösebb bajom, alapvetően érthető, miért kerül sokba a szó szerint milliónyi kis vacak pótalkatrész esetében már az, hogy egyáltalán elérhetőek legyenek. Nem az alkatrészek drágák, hanem a tömeggyártás nevetségesen olcsó, ezért az aránytalanság. De ennek semmi köze ahhoz, hogy gyártok vagy beépítek egy középszar CR rendszert és utána olyan szinten csillagászati áron adom az injektorokat, hogy gyakorlatilag miattuk kell kihajítani egy teljesen jó autót nem egyszer. Ehhez pofa kell. Az injektor ára nyilván meg se közelíti azt, amennyiért adják. Nem vagyok kommunista, azt az elvet vallom, hogy adjanak mindent annyiért, amennyiért el tudják adni, de ez mintha már olyan ár lenne, amennyiért nem lehet eladni, szarakodnak itt az emberek mindenféle bontókkal meg felújításos átverésekkel, innentől szándékos szívatásnak érzem a dolgot a gyártók részéről. Én elfogadom, hogy azok az alkatrészek, amik szinte sose romlanak el, jó drágák, de mintha ezek a nyomorék injektorok nem ebbe a kategóriába tartoznának. Azt nem tudom, hogy a Mazda vagy a Denso vagy mindkettő, de valaki biztos kurva jót röhög a balfasz ügyfeleken és ez nem tetszik.
A kérdésed teljesen jogos, de mivel nincs egységes és hivatalos mérés, így valójában csak a két fő tulajdonság marad amiből következtetést lehet levonni.
Amúgy ha megnézzük a vizsgálat lélektani hatását, sokféle dologgal találkozhatunk. Az egyik:
- csak akkor lesz igazolhatóan kifogástalan az autó, ha mind a négy porlasztót cseréljük, éz ugye 6-800.000 huf
- ezt az ügyfél nem szeretnl kifizetni, - ha azt mondják, mint a négy rossz akkor kerestek pént a vizsgálattal, az ügyfél idegesen elszalad a bontóba, aztán lesz ami lesz,
- a legkisebb kockázattal ez jár a bevizsgáló cég számára.
- ha a leggyengébbnek tűnő darabot kicseréljük, akkor jobb lesz, mint volt? - várhatóan igen.
- elégedett lesz az ügyfél? - várhatóan igen
- ha mégsem? akkor így járt.
akkor nosza cseréljünk egyet, és hajrá...
Az, hogy miért volt az egyik porlasztóm résolajmennyisége kétszer akkora, mint a legjobb állapotúé, a franc se érti... a négy ami bekerült, az kb egyforma volt ebben a tekintetben.
Szeméyl szerint nehezen tartom elfogadhatónak ezt a rendszert, de nincs más...
Más példa: van egy kenyérsütő gép itthon, szeretem használni, kb 9000 huf-ért vettem. A minap láttam, hogy a keverőlapát bevonata hálik. Így a gép nem használható, mert a vastagbélrák és társai ne jó buli. A neten van lapát akciósan 3500 huf-ért. Mondom, kidobom az egészet azt veszek újat. Na ja, ez a típus most 15-16.000 huf...
Hirtelen nagyon olcsó lett az a lapát... egy féltenyérnyi fémdarabért 3500 huf... 4500 helyett... érdekes ez a világ...
Azt írtam relatíve amit tapasztaltam, mert mióta megvettem az autót minden esetben mikor ráadtam a gyújtást egy jellegzetes búgó hangot hallottam 2-3 másodpercig, nem hiszem hogy ezt 1 évig beképzeltem volna :)
Gebriel itt van a fórumon, csak nehéz hozzá bejutni. Én még nem találkoztam vele személyesen, de az itteni vélemények alapján ő lehet a te embered. Nem 2. ker, hanem Csepel, de közelebb nem lesz...
Valójában bármelyik Mazda szerviz megcsinálja, csak az óradíj a márkaszervizben 14.000 huf körül van
Esetleg Mazda Mester a 13. ker-ben (ő ha jól tudom külön szervizkönyvet is ad, ha elkezded hozzá hordani az autót.)
Én magam is elmókoltam ezzel kb 3 órát, mert az egyik porlasztóm kicsit be volt ragadva, és nem mertem erőltetni. 110.000 km volt az 5-ösömben (ugyanez a motor)
A bevizsgálás az külön dolog, én amikor elvittem, mehettem utána bontóba 4 másik porlasztóért, mert az egyik kuka (az adatok alapján), kettő határeset egy meg tartalék. A gyári diagnosztikai műszer szerint nem volt bajuk, de elég kétkedő típus vagyok... Fennáll a lehetősége, hogy feleslegesen cseréltem ki a porlasztókat, de azóta 6,3-6,4 az autópályás (125 km/h) fogyasztásom igaz már DPF nélkül... És az 5-ös mazda picit magasabb mint a 6-os :)
új porlasztó: 160.000-200.000 huf, a botott az 30-50.000... darabja ennyi
az én esetemben a bevizsgálás majdnem 2 évvel ezelőtt a Filep dízel-nél volt, értelem szerűen 2x4 vizsgálat egyenként 5.000+áfa -ért
Csepel Mag utca 2 ( vagy 3 ) Gebriel323 forumtarsunk ,ha alktrész is kell akkor e-mailben írj nekem és megrendelem neked hétfőn és szerintem 9-10órától átvehető.
A mai napon tankolást követően gyanúsan köhögve indult be a motor, majd kigyulladt az engine hibakód a műszerfalon. Annyit vettem észre, hogy az indítás azóta nem megy pöccre csak egy kis köhécselés után és ha gázt adok akkor kb. 0,5-1 másodperces fáziskéssésel kezd húzni az autó, mintha addig nem is reagálna. Ja és nem hallom gyűjtáskor a búgó hangot ami üzemanyag szivattyú vagy azzal kapcsolatos probléma lenne? Mi lehet még?
Egy másik oldalon azt írták, hogy ez biz. üzemanyag szivattyú lesz, hát most jól beszartam amikor megnéztem az mibe kerül, lehet előbb felgyűjtom az autót.
Előzmények: 1 hónapja voltam szakszervizben, akkor befecskendező alátéteket és olajat cseréltek benne, mert ette az olajat kicsit. Ekkor ott volt egy kis bibi, mert az egyik porlasztót alig bírték kiszedni de végül megoldották. Elvittem a kocsit majd 1km után engine hibakóddal leszabályzott a motor 30-as sebességre. Visszadöcögtem, megnézték és azt mondták az egyik kábellel volt a gond (kontakthiba talán), ezt megcsinálták, azóta a kocsi jó. Nem tudom ennek van-e köze a fentiekhez de gondoltam leírom.
Most azt nem tudom mi a fenét nézzek még meg, hogy pontosabb leírást adjak és esetleg legyen tippetek. A másik amit nem tudok, hogy vigyem-e vissza szakszervizbe reklamálni (azaz lehet-e köze a korábbi szerelésnek a mostani problémához), vagy inkább egy hozzáértő maszekkal nézesem meg ötödannyiért.
Hát ez aztán igazán kimertő válasz volt mindkettőktől. Nagyon nagyon köszönöm. Igazából biológus vagyok, de imádok szerelgetni. De ha nagyon azt mondjátok, hogy vigyázzak, bízom bennetek és elviszem.
Balthazor: tudnál ajánlani egy jó szerelőt aki ezt megcsinálja nekem valahol esetleg a 2. ker közelében? Szeretném ezt a jövő héten megejteni, mert kellene a gép.
Akinek 2.0 dízele van az már biztosan túl van ennek az alátétnek a cseréjén. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem otthon végzendő művelet.
- a porlsztó alátét cserélye most már inkább karbantartási művelet mint sem javítás,
- a gyári eredeti karika 80-120.000 km alatt átég,
- a csere alkalmával elvileg cserélni kellene minden ott lévő tömítést, de a szelepfedél tömítésen kívül nem létszükséglet.
- amennyiben magad cseréled akkor a porlsztó leszorító híd csavarjának meghúzási nyomatéka (emlékeim szerint) 62 Nm a szelepfedél csavarjainak 11Nm
- javaslom a gyári alkatrészeket, az alátét kb 4x 1000 huf illetve a szelepfedél tömítés 8-9.000 huf. Utángyártott esetén 3-400 illetve 3-4000 huf az alkatrészek ára.
- a gyár is észbekapott így most már csak módosított karikákat adnak, ez kikönnyítés nélküli verzió,
Hozzáértő szerelő csinálja inkább!!!!
Ha felcseréled a porlasztókat, akkor nagy szívásnak leszel kis gazdája, mert okat az adott helyre be kell tanítani (csak gyári diagnosztikai műszerrel lehetséges)
Ha megvan a csere, akkor 1000-2000 km múlva ellenőrizni kell az olajfolyást, nekem a vezérműtengely szimeringem is ment a levesbe. A vezérlést teljesen szét kell szedni a tisztításhoz, ha olajos a szíj akkor inkább azt is ki kellene cserélni.
Még valami: ha régóta kifúj, akkor sanszos, hogy a porlasztók is sérülhettek a rendellenes hőterheléstől. Ha már kint vannak érdemes egy bevizsgálást csináltatni.
Megjegyzés: Nincs a Denso általl kiadott hiteles mérés, tapasztalati úton szerzett adatokra alapozott mérési eljárások vannak, de legalább a résolaj mennyiséget illetve a porlasztók zártságát ellenőrizni lehet.
A beavatkozást mielőbb meg kell csinálni, mert az olajfogyasztást nem veszed észre, hiszen a gázolaj higítja az olajat.
Erősen javasolt egy olajcsere és a KARTER vagy olajteknő levétele az olajszívattyú előszűrő kosarának az ellenőrzéséhez. Ez ugyanis eltömődik attól a koksztól, amit az olajtérbe jutó égésgázok okoznak.
Pár tízezer ezer forinton múlik a motorod élete!!!!!
és ne nagyon hasznald addig ha nem muszaly,mert a vegén még DPF gondod is lesz a rossz égés miatt mert ha nem lenne benne DPF iszonyatos füst is lenne terhelésre :)
Köszi a segítséget, megnézegetem. Va esetleg valami szerelési onlie útmutatód a cseréhez? Igazából még nem tudtam ilyet letölteni. Mondjuk attól félek, hogy attól még a magas kartel nyomás nem fog megszűnni. Erre valami ötlet?
"nyári gumijaim kopásjelzője a hátsó gumikon már lekopott, vagy legalábbis elérte, és azon is fut"
ehhez inkább nem gratulalok :P én szeretem ha esőben is biztonsagosan autozhatok ,kopás határ az kopáshatár és pont.Általában előbb öregszik el mint ahogy eléri a kopáshatárt ezér soha nem vártam meg,hogy elérje és inkább elöbb lecserélem