Szia Attila ! Így igaz,mostanában cseréltem le,mert a régit még az árbócon forgattam a nap után.A 100 wattos már a lakókocsi tetejére lett ragasztva.A kissebb napelem így már kevés nekem.Kapott a rendszer új akksit is,már csak egy nagyobb szabályzóra vadászom.
Én 1 darab 50 w-os napelemmel megoldom az aku feltöltését,ami 25ooo Ft. volt. És az árban bennevan az az elektronika is am védi az akut a teljes lemerüléstöl és optimalizálja a töltést.Gond csak akkor van ha éppen nem süt a nap .
Egy fasza, jól összehangolt és jólmüködő naprendszer az aranyat ér - valóban.
Pláne a mai benzinárak mellett.
Mert ugye nem sok az a 0,5...0,7 liter óránként... na de 10 óra alatt mennyi ez? Hát 10 nap alatt? Forintban meg pláne?
Egy komoly napelemes rendszer cakk-pakk - (hangsúlyozom: komoly - és nem webáruházakból összerakott jóárasított alkatrészekből) az bizony tényleg üti az 1000 eurót - igaz, egy jó inverteres agregát is ekörül jár.
Csakhogy ez utóbbit még etetni (és hallgatni) is kell :-)))
Az a tapasztalatom, hogy ez inkkább 2-3 hét vadkempingezés után jelentkező probléma. Én 50 Ah zselés aksit használok, ez biztosítja a világítás és a hűtő ventilátor, és a vízszivattyúk áramát. Szóval az általában szokásos fogyasztók. Viszont a telefonok, fényképező, videókamera töltését inkább az autó aksijáról (inverterrel) töltöm. Mivel az autót, azért közben is használom, víz, élelem beszerzés, stb. Így ez, utántöltődik. TV-ét csak nagyon ritkán nézünk ilyenkor. Szabadidőmben inkább járom az erdőt, fotózok filmezek. Volt rá példa hogy töltöttem áramfejlesztőről, egyéb munkafolyamat mellett. De külön, csak a töltésért járatni a gépet nem szoktam. Kissé gazdaságtalan volna a jelenlegivel.
Végül is egy kis korrekt inverteressel, ez sem lenne annyira ésszerűtlen. Nem véletlen nézegettem a lehetőségeket, de főleg kicsi súlyuk a csábító.
"Ez valójában így van, nem igazán van szükség vadkempingezésnél agregátorra."
Bár személyes tapasztalatom nincs, ezért csak vélelmezem, hogy egy hosszabb idejű (mondjuk 7-10 napos) családi vadkempingezés során azért nem haszontalan dolog egy csendes és takarékos kis agregátor.
Persze, teljesen áramtalanul is lehet élni (mécses, tábortüz, akusztikus gitár, stb.) - de ha már ennél egy hangyányival is több kell - akkor szerintem már előjöhet az áram hiánya.
Itt főleg olyasmikre gondolok, amit gázzal nehéz megoldani és ahol az akkukapacitás végessége miatt gondban lehetünk az utolsó napokon (hacsak nem az autó motorjáról töltünk.... de hát az kissé túlzás, nem igaz?)
Ez valójában így van, nem igazán van szükség vadkempingezésnél agregátorra. Telken, hobbikertben ha nincs hálózat, haszna lehet különböző kézi elektromos gépek alkalmazása során, ha az akkusgépek kapacitása kevés.
Szerintem, az inverteres kategóriában a legolcsóbb. Könnyű 8 Kg,
Amit most használok az Endress ESE 1100 BS nehéz és terjedelmes.
Én éppen a pápai kempingben lestem el az osztrák nyugdíjasoktól a technikát. Vettem egy erős De-Walt csavarbehajtót és azzal le tudom talpalni a lakót tekergetés nélkül.
A távirányítós elektromos gördeszkát is, lehetne ebben az irányban tovább fejleszteni. Tartály hordozására alkalmassá tenni. Így elkerülhető a tartály után kutyagolás. http://extremesportok.hu/o.php?id=81