Hú de megbokrosodtak az Urak ma! Lehet hogy hülyeség, de azért én is leírom mit gondolok a témáról.
1. Alátétnek például a padlófilc nem felelne meg? Ez csak arról jutott eszembe hogy éppen ma láttam egy autó tetején vagy 5 tekercset. Bármi ragasztja, hangszigetelő és szerintem gyakorlatilag összenyomhatatlan.
2. A polifoam vagy az alátétfólia szerintem ha benyomódik egy mozdony súlya alatt ott a mozdonyban lesz a hiba. Külömben is, járatni kell és akkor nem egy helyen terheli a pályát.
3. Miért is kell UV állónak lennie az alátétnek? Alulról ott az asztal, felülről meg töltés imitáció. Melyiken süt át a nap? Főleg hogy a terepasztalok idejük jó részét nem is napozással töltik:-)
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Hozzáteszem én még soha nem építettem terepasztalt, tehát kizárólag elméleti síkon gondolkodom:-)))
Mivan akkor - mint érdekesség - ,ha a "foglalt/szabad " értékelni kívánt pályaszakasz előtt infrasorompóval (nem oldalról -nem kell tereptárgy-,hanem alulról) megszámolja a gördülőket (mozdony+kocsik) és azt elhagyva ismét és értékeli?
1+3) Megint csak köszönöm a hasznos tanácsot. Ha valami kérdésem támad ragasztás ügyben, neked fogom szegezni.
2) Az enyém 7 mm a rá ragasztott kis tanúsítvány szerint. Tűsarkúban állj rá, akkor biztosan nyomot hagysz... Valszeg azokban is, akik meglátnak úgy. :)))
4) Na viccelj már.. Bemész egy Bau..x-ba, elmész a szigetelőanyagokhoz és láthatod.
Extudált polisztirolhab. Ugyan az , mint amit az építőiparban használnak (STYRODUR LEMEZ) lábazat szigetelésre, vagy lépésálló (terhelhető) hőszigetelésként, zajszigetelésként. Üdv Zoli.
Akármit állít a Henkel, a Palmatex ragasztó kb. egy félévig marad igazán rugalmas. Azután fokozatosan és lassan megkeményedik, kiszárad, és a rögzítése is gyengül. Tudom, 12 éve ragasztok szingót vele kerékpár kerékre és félévente újra kell ragasztani, különben lefordul a gumi és bukás van (azt is kipróbáltam). Ezenfelül a higítótartalma miatt többféle műanyagot is felold lassan. Ezenkívül a száradás okán erősen összehúzódik, tehát nem tartja a méretét, ezért puha anyagok kötésénél idővel hullámosíthat. Volt olyan háztetőm, melyre Palmatex-szel ragasztottam a kefeszőrt (nádtetőnek) és 1 év után homorú parabolára húzta az 1mm-es polistyrol tetőt. Ettől függetlenül, a flexsín parafára rögzítéséhez PalmaTex-et fogok használni, mert a szegeket meg drótot én is rühellem és itthon jobb ragasztó nincs. A többit majd elvégzi utána a faragasztós ágyazat. Mire a Palmatex elöregszik (elorexik), az ágyazat már kemény leszen...
Az öntapadósban 1) nem bízom kimondottan, inkább magam ragasztom, 2) hogy olyat vegyek, át kellene utaznom a város másik végébe (minek tegyem, ha "sima" itt is van?)
[mocsok módon] A hekTTor cucc is a laptopodon volt? :))))
Jut eszembe: Nincs véletlenül meg innen valakinek a TT-Hírek 6. száma? 5-6 ember megkapta, de nekem nem maradt a "katasztrófa" után. Szeretném elkérni szkennelésre...
Az alábbiakat keresném főleg ezügyben:
Alexander Klemm Gábor Marcell (Kapuvár) Kovács Attila (Bp, egykor MOLos emilcíme volt) Jónás Csaba (Székesfehérvár)
A talpfarács elosztja a terhelést, ezért nem fog besüllyedni. A Polifoam mintaboltban olyan csíkok is kapható, aminek az egyik oldala (vagy mind a kettő?) eleve ragasztós (öntapadós) és különböző vastagságokban.
A nagy lényeg valóban ott van, hogy az alkalmazott ragasztóanyag megkötés után is rugalmas maradjon, illetve a zajt vezető hanghidak ne kerüljenek kapcsolatba az alaplappal.
Ha jól emlékszem, a wuppertal-i modellezők fejlesztetté ki csúcsra ezt a technikát. Egy kb 10 évvel ezelőtt Eisenbahnjournal (?talán) cikkben be is mutatták, melynek nagy részét a TT-hírek fantázianevű lapocskámban le is fordítottam (sajnos az utolsó és leglényegesebb része még mindig fordításra vár, mert 1) mikor az azt tartalmazó kiadvány majdnem kész volt, akkor ellopták a laptopomat, 2) családi okokból nem csináltam több ilyen kiadványt (lassan kéne, mert az utolsó is vagy 5 éve készült...))
>Mint nagyvasút, nem csúszkálhat a vágányzat le-föl, jobbra-balra.
Tiszta sor!
>Egy puha vacakkal nem fogod tudni tartani a sem a geometriát, sem a szinteket.
Nem annyira puha az. Pláne akkor nem az, ha az ágyazat már fogja a pályát (ahogy jakoa hsz-re válaszolva írtam).
>Kenődni, csúszni-mászni" fog a pálya, már a lerakásnál is.
Igen. Ennek elkerülése végett bizony szükségeltetik bizonyos rögzítés. De az csak átmeneti. Addig tart, amíg az ágyazatanyag és annak ragasztása meg nem köt.
Tulajdonképpen az egész (legfőképpen a felbuzdulásom), az általam is nagyra becsült PAKSINUTI révén fogalmazódott meg bennem.
Mint nagyvasút, nem csúszkálhat a vágányzat le-föl, jobbra-balra. Egy puha vacakkal nem fogod tudni tartani a sem a geometriát, sem a szinteket. 2-3 tengelyes, merev gépek meg billegés esetében fekvemaranak a pályán, mert nem kapnak áramot rendesen. "Kenődni, csúszni-mászni" fog a pálya, már a lerakásnál is. Ha meg ezt szöggel/csavarral szeretnéd kivédeni, akkor oda az egész herce-hurca, mert a szögek meg leviszik a hangot, és adtál a sz..... izé a trutymikus ungariensisnek egy pofont.
>Polifoam szivacsalátét, amit régen leragasztottak a sinek alá, pár év alatt tönkrement, foszladozott,
A polifoam nem szivacs. És jól is néznének ki a tisztelt kivitelezők (épület szigetelés) - nem beszélve a tulajokról -, ha a polifoam elkezdene porladni.
Amikor elköltöztünk a Duna mellé, (napimádó lévén) azonnal beszereztünk egy-egy polifoam fetrengőt a párommal (uszkve 14 éve). Azóta nyúzzuk, tekerjük, áztatjuk, szárítjuk. A durva mechanikai behatásokat leszámítva, semmi baja egyiknek sem.
>a leragasztott kavicságy ne lógjon túl rajta, mert a ragasztós kavics kőkeményre köt, és az alépítmény zaját leviszi az asztalra, ha lelóg a parafáról.
Na, látod?! :) Polifoam esetében ilyen nem fordulhat elő, mivel a megkötött ágyazat (ha ügyes vagyok) egyáltalán nem érintkezik az asztal lapjával.
Na, ez az! Mármint nem a hülyeség, hanem a nem próbálás. Én sem próbáltam még, eljött az ideje.
>Arra figyelj, hogy a tompább anyag ne legyen puhább is!
Ha most csak úgy belegondolok, akkor az a meglátásom, hogy az esetek többségében a kettő majdhogynem egyenesen arányos... :]
>A mozdony azért viszonylag nagy súlyt jelent és belesüppedhet az ágyazatba.
Hmmm...
Meglátjuk. Szvsz ahhoz, hogy valami belesüllyedjen az anyagba, viszonylag kis (végony) felületen kell érintkezne azzal. Pl. ha leteszed a mozdonyt a polifoam lapra és rajta hagyod egy órán keresztül, miután leveszed, egészen biztos, hogy a kerekekek a nyoma meg fog maradni.
De ha a sínek a töltésanyaggal együtt kerülnek felerősítésre (ragasztásra), akkor a felület még nagyobb (szélesebb) lesz, tehát a súly eloszlik.
Ha szántóföldet szeretnél csinálni a vágányzatból, akkor arra ideális a polifoam, vagy ilyenek.:-)))
Valóban, az épülő TT asztalomon 2x2mm-es parafa van a sínek alatt (úgy értem, hogy 2mm-es parafa, két rétegben). Mivel utálom a szögeket a sínek közepén, így kétoldalas ragasztó van alattuk, majd erre jön a kavicságyazat.
Nos, a parafa csillapítja a menetzajt, egészen jól. Addig, amíg a kavicságyazat ragasztója meg nem köt, és nem rögzíti abszulút mereven a vágányokat. Ekkor a zajcsillapítása nulla.
A Z asztalomon más a helyzet, ott a nyílt vonalon a töltés csomagolóanyagokból megmaradt hungarocell. Erre került rögzítésre szintén kétoldalas ragasztószalaggal sínanyag, majd a kavicságy a szokásos módszerrel. A byílt vonalon hangtalanul suhannak a vonatok.
Nemrég olvastam valamelyik topicban, (talán a szekszárdi kollégáktól ?) hogy a Polifoam szivacsalátét, amit régen leragasztottak a sinek alá, pár év alatt tönkrement, foszladozott, úgyhogy újra fel kellett szedni mindent. Pedig a szivacs valóban jobban csillapítja a zajt. Parafánál az is segít, ha az alátét csíkot szélesebbre szabod, hogy a leragasztott kavicságy ne lógjon túl rajta, mert a ragasztós kavics kőkeményre köt, és az alépítmény zaját leviszi az asztalra, ha lelóg a parafáról.
Arra figyelj, hogy a tompább anyag ne legyen puhább is!
A mozdony azért viszonylag nagy súlyt jelent és belesüppedhet az ágyazatba.
Én polifoam-ot nem használnék. Helyette inkább a parafa és arra vékony habfólia, amelyet pl. műszaki cikkek (DVD olvasó, stb) csomagolásánál használnak.
>Most már olyat szeretnék mutatni, amelyen úgy látszik a vágányzat, hogy betonaljas az állomás és az oda, ill. az onnan elvezető pályarész.
Jut eszembe:
Láttam/olvastam, hogy pl. Csíkos is parafa alapokra helyzte a vágányzatát. Olvastam valahol - talán más Topic-ban -, hogy más így tett, mondván az majd csendesíti a szerelvények futását, tompítja a menetzajt. De nekem az rémlik, hogy nem nagyon váltotta be a parafa alap a hozzá fűzött reményeket.
Jómagam most arra az elhatároásra jutottam, hogy még "tompább" anyagot teszek a vágányzat alá: polifoam lapot.
Úgyhogy most az jön, hogy kipróbáljam, mivel lehet a legoptimálisabban leragasztani... Aztán ha azzal meg vagyok, felteszem a síneket (csak úgy balhéból) és készítek pár fotót.
OFF: Volt egy kis problémám a kitallózásnál, mivel 2 egyforma fájl nevű állományom is volt a mappában, csak más kiterjesztéssel. Kicsit meglepődtem, amikor a Corel fájlt, a mérete miatt nem tudta betenni. Aztán amikor rádöbbentem a turpisság(om)ra, a beillesztés elmaradt. Ilyen az, amikor az ember a munkája mellett játszik is egy kicsit... :)
ON
>esetleg nagyobb és talpfákról kép?
Itt (MH) sajnos nincsen. Most már olyat szeretnék mutatni, amelyen úgy látszik a vágányzat, hogy betonaljas az állomás és az oda, ill. az onnan elvezető pálya.