"8. A legfájóbb pont: A kulcsnélküli nyitás-indítás hiánya. A lassan 3 éves suzukimban is van. És nagyon lehet szeretni. Nem tudom ezt miért nem lehetett belerakni. SZVSZ ez már általános dolog. Még ha extraként is."
Az igazi kulcs nélküli indítás az olyan, hogy beülsz az autóba, lenyomod a kuplungot (féket, automata váltónál) és csak megnyomod az indítás gombot. Nem tartod, amíg pl. reggel, hidegben beindul, hanem csak nyomsz egyet rajta, és az magától elintéz mindent. Amikor le akarod állítani, ugyanezt a gombot nyomod meg. Ez a kulcs nélküli indítás. Az, hogy egy műanyag csonk lóg a kormány oldalából, azt nem tartom igazi megoldásnak, csak azért van, hogy a marketingesek örüljenek.
Annak a csonknak az elforgatása pontosan olyan egyszerű mint egy nyomógomb megnyomása. Semmivel sem kell többet csinálni.
A kulcsnélküli nyitás-indításban a lényeg, hogy nem kell keresgélnem a zsebeimben a kulcsot naponta többször amikor beszállok-kiszállok az autóból. Ha már használtad huzamosabb ideig igencsak hozzászoksz.
Ma reggel leadtam a Rönó Megánomat az Autó-Donhoz beszámítás előtti átvizsgálásra. Enyhén szólva illúzióromboló volt az épület állapota. Egy városszéli lepattant maszek autószerelőműhely néz ki így... Tudom, hogy nem a külső a lényeg, de azért az első benyomás sokat számít. Még egy kis(ebb) márkának is többet kellene erre fordítania. Nektek van szakmai tapasztalatotok velük? A közelség miatt ide szeretném majd hordani (remélhetőleg csak a kötelezők alakalmával) a gépet. Egyébként a szervizes szerint az 1,6-os benzines motor fogyasztásának 5e km után 7-7,5l-re kell(ene) beállnia. Ha ez igaz, akkor eldöntöttem, hogy ezt választom a dízel helyett.
Furcsa dolgokat féltek hibáknak. Tudomásul kellene venni, hogy igen eltérő vezetési stílussal, füllel, és egyéb érzékekkel rendelkezünk. Arról nem is beszélve, hogy az előző autókink is igen eltérő típusuak voltak. Össze lehet hasonlítani az almát a körtével, a starkingot a jonatánnal, vagy császárt a vilmossal, de mind más és más jellemzőkkel bír.
Szvsz minden autót meg kell tanulni, és annak megfelelően vezetgetni.
Volt már néhány autóm, benzines és diesel is, de sosem estem kétségbe attól, hogy az egyik vagy másik másként reagált azonos esetekben.
A hibás működésre utaló jelekkel az itt történt eszmecserék után el kell vinni a kocsit a doktor bácsihoz, azért van.
Feleslegesnek természetesen nem nevezném az itt folyó találgatásokat, de legyetek őszinték önmagatokhoz. Egyikünk sem alszik nyugodtan, ha itt azt tanácsolják, hogy nincs semmi baja a kocsinak, vagy épp az ellenkezőjét, hogy ez bizony egy rakás kaka, gyári hibás, stb., hanem mégis csak elmegyünk a szervízbe, és ha nem jár eredménnyel, elvisszük egy másikba is.
Mindezt gyármánytól függetlenűl minden autóra igaznak gondolom.
Különösen egy olyan típusnál, ami alig egy éve fut az utakon.
A szervízeknek is meg kell tanulni az új típusok javítását és ebben nagy szerepünk van, mint első (teszt) tulajoknak. Ezért kell elmenni minden olyan jelenséggel, amit hibásnak gondolunk.
Csak az időnket kell áldoznunk rá, hiszen pénzünkbe a 7 év gari miatt nem kerül.
Nem tudom, ha tötymörgős kedvem van, simán el tudok indulni kicsit több, mint ezres fordulatszámmal, nem kell pörgetni. A torpanást én is észrevettem, de ugyanezt a régi rönóm is csinálta. Mármint ha beülök és rögtön indulok is, akkor van egy pár másodperc, amikor nem akar menni. De ha indítás után pár másodpercet elszöszmötölök azzal, hogy szétnézek, övet becsatolom, akkor nincs ilyen.
A Suzuki féle kulcsnélküli okosság azért jó, mert reggel beteszed a zsebedbe a kulcsot és esete kiveszed. Nem kell kotorászni amikor be szeretnél jutni az autó. Nyilván kényelmesebb egy gombot nyomkodni, de ez a S. féle legalább működik :-) és nem drága.
"8. A legfájóbb pont: A kulcsnélküli nyitás-indítás hiánya. A lassan 3 éves suzukimban is van. És nagyon lehet szeretni. Nem tudom ezt miért nem lehetett belerakni. SZVSZ ez már általános dolog. Még ha extraként is."
Az igazi kulcs nélküli indítás az olyan, hogy beülsz az autóba, lenyomod a kuplungot (féket, automata váltónál) és csak megnyomod az indítás gombot. Nem tartod, amíg pl. reggel, hidegben beindul, hanem csak nyomsz egyet rajta, és az magától elintéz mindent. Amikor le akarod állítani, ugyanezt a gombot nyomod meg. Ez a kulcs nélküli indítás. Az, hogy egy műanyag csonk lóg a kormány oldalából, azt nem tartom igazi megoldásnak, csak azért van, hogy a marketingesek örüljenek.
Az előző egyhatos benyás Mégane-om volt pont ilyen, hidegen megtorpant nagyobb gázadáskor. Ez van.
Hasonló eset pl, hogy amikor először vezettem Euro 4-es motorral szerelt autót (Seat Leon, utána 1,4-es Cee'd), rögtön feltűnt és szokatlan volt, hogy váltáskor picit felmegy a fordulatszám. Akkor még azt hittem, hiba, de felvilágosítottak hogy ez bizony normális, az agyonszűrt környezetkímélő euro szabványos csodamotorok már így működnek. Valami emisszió miatt van ez, ha jól emlékszem. De nem értek hozzá.
Egyébként észrevettem, hogy amint kikerülök a dugóból és mehetek budapesti viszonylatban normális forgalmi körülmények között, hosszabb egyenesekkel, rögtön lemegy az átlag, akár 2 litert is. Legalábbis fedcomp szerint.
Újkorában kétféle szagot éreztem, egyrészt a kipufogóoldalról égett le a festék, vagy valami. Kuplungcsúsztatásnál meg kuplungszagot. Sajnos a kuplungot csúsztatni kell, mert a benzinmotornak nincs alul nyomatéka. Fel kell pörgetni, aztán felengedni a kuplungot lassan, különben egyből lefullad. Az alapjárat nem viszi el a kocsit, mint előző autómnál. A vezetéstechnikámmal meg szerintem semmi gond, több mint 15 éve vezetek. :) Egyébként mindkét égett szag megszünt azóta.
Diesel rángatás
Végigolvastam a tüneteket, nekem benzines van, pont az ilyen dolgok miatt. Szerintem a mai agyonelektronizált motorokban könnyen előfordulhatnak ilyen jelenségek. Elég, ha az egyik szenzornak csak néhány tized ohmmal eltolódik az ellenállása, máris jelentkezhet a rángatás. Ha az üzemanyag égéshője eltér kicsit, kicsúszhat az érzékelési tartományból bizonyos körülmények egybeesése esetén, és rángathat. Másnál másfelé kicsit máshogy mér a szenzor, és semmi hibajelenség. Elhiszem, hogy zavaró, de ezért kár szétszedni a kocsit, esetleg többet árt, mint használ, és ez nem is igazán hiba.
Benzinmotoroknál is könnyen lehet ilyesmi. A Ceed-emben tök stabil az alapjárat, de nemrég ültem egy viszonylag új Opel Corsában, és annak nagyon ingadozott. Én egyből kiszúrtam, de szerintem a tulajdonosa, egy fiatal lány, észre sem vette. Egyébként néha, amikor hidegen gázt adok, kicsit megtorpan a kocsi. Lehet, hogy túldúsult a keverék, a lambdaszonda hidegen még rosszul mért, az elektronika pedig hirtelen visszavette a gázt. Ezekkel együtt kell élni, amig megy a kocsi, nincs gond.
Őrs? Az se rossz! Kerepesi út - Pillangó utca és társai... :) Én a XVII. kerületben lakom, Jászberényi út és Keresztúri út, 8 km-es dugóval az Őrsig. A fogyi most 7.5l.
Nálam a hideg motorral araszolgatós utak tesznek be igazán, ami a fogyasztást illeti.
Az Örs környékén lakom, sokszor előfordul (sőt, szinte mindig), hogy az elindulást követően rögtön dugóba kerülök, ilyenkor van, mikor felmegy 8-ra is az átlag.
Hátul kopogó és sokat fogyasztó autómat cserélném keveset fogyasztó, de rángató és műszerfal-zörgő autóra :))).
Viccet félretéve, én teljesen megnyugodtam, hogy pl. a fogyasztás teljesen rendben van, csak eleinte nagyon megijedtem, a fedcomputer hülyeségeket ír ki, az 5-6 literes átlag meg nem Budapestre van kitalálva (hülye voltam, hogy ezt gondoltam).
A kopogást meg elvileg (remélem gyakorlatilag is) hétfőn orvosolják, s ha ez megvan, utána már kifogástalan, RÁNGATÁSMENTES autóm lesz, és remélem így is marad :)).
Akkor viszont már nem cserélek senkivel, bibiii :P.
Ma egész nap próbálgattam a kocsit, kicsit nyúztam is szegényt így bejáratósan, de a végére akartam járni ennek a rángatás dolognak, ha ilyen sokatoknál jelentkezik. Próbáltam hidegen, melegen, klímával, nélküle, de egyszer sem sikerült elérnem hogy legalább egy kicsit produkálja a jelenséget. Ahogy írtam, sima MOL tempo dízelt tankoltam, spurit a következő töltésnél teszek hozzá.
Én még mindig meglepődve olvasom a problémáitokat, mert nekem eddig ezek közül egy sem jelentkezett. Nem zörög sehol (de még egy kicsit sem), a kormány sem nyekereg, a csomagtér ajtó 20 cm-ről is tökéletesen záródik, nem fagy a szoftver, nem kopog a futómű, a fogyasztás is jó...
Nagyon nagy elvárásokkal ültem bele ebbe az autóba és meg kell hogy mondjam minden tekintetben hozta magát. Remélem így is fog maradni! Egy dolgot találtam csak, mint "óriási" hiba: a bal eső ajtó kilincsén a gumi tömítés egy picit meg van gyűrődve, ez is csak akkor látszik ha kifelé húzom és semmi jelentősége sincs, nameg a rádió tunere egy kicsit talán lehetne jobb.
Ma kipróbáltam az ismerősöm szervíztől kapott csereautóját:
1.6CRDI EX 1600km-el
Semmiféle rángatást nem tudtam előcsalogatni belőle. Ment szépen... Nem tudni milyen gázolaj volt benne.
Tapasztalatok:
1. A váltókarnak valahogy nem éreztem igazán a középállását. Állandóan rángattam álló helyzetben, hogy üresben van-e. Menet közben viszont szépen váltogatott. Tesztvezetéskor anno ezt nem vettem észre. Lehet, hogy egyedi probléma.
2.Magam mögé beülve (194cm) tökéletes a hely. De most vettem észre, hogy a B oszlop nagyon hátul van. Piciny 46-os cipőimet alig tudtam kiemelni. Mindegy. A gyerekeimnek jó lesz.
3. Budapesti ökörködéskor bizony 8,5l volt az átlagfogyi. Próbálgattam...
4. Tolatáskor csipogott valami hátul. Van benne tolatóradar? Mert a lökhárítón semmit sem látni.
5. Kicsit kényelmetlen a könyöktámasz miatt a kéziféket behúzni
6. Most jut eszembe: a motorteret meg sem néztem, hogy állófűtés belefér-e?
7. Disznóság, hogy egy maj ötmilliós autóhoz nincs alu felni
8. A legfájóbb pont: A kulcsnélküli nyitás-indítás hiánya. A lassan 3 éves suzukimban is van. És nagyon lehet szeretni. Nem tudom ezt miért nem lehetett belerakni. SZVSZ ez már általános dolog. Még ha extraként is.
9. A rádió tényleg gyenge. Az ismerősöm mondta, hogy Bp-en gyakran eltűnik a Roxy rádió. Márpedig ez Pesti...
10. Sajnálom, hogy nem egy szabványos DIN-es hely van a rádiónak...
Amúgy összességében ismét tetszett, ilyet szeretnék, csak SW-ben.
Ma este ahogy ígértem hazafele kipróbáltam, mivel reggel nem csinálta. Úgy jöttem haza mint valami idióta, akinek csak az 50 km/h és a 70 km/h környéke a megfelelő sebesség, köztes nincs... Tempomatot is szinte folyamatosan használtam. Az eredméy: semmi! 1x sem rángatott, pedig a recept alapján csináltam, ami tegnap még működött. Nem tudom mi lehet?! Most belemagyarázhatnám hogy rossz üzemanyagot adtak a tatabányai MOL kútnál és utána SHELL-t tankoltam amivel még csak 100 km-t mentem és lehet hogy az a rángatás még a MOL benzintől volt, de... Nem tudom! 1 biztos, ma nem csinálta. Azért kiváncsian várom mire jutsz a szervizben. Persze azért felhívtam a kereskedést és Ők nem tapasztalták a 2 CRDi tesztautón. Így maradna a "megmutatom, majd laptopot rádugva közlekedni és megnézni" játék, de erre most biztos nincs időm. Ráadásul amíg nem tudom a hibát 100%-an produkálni, nincs is értelme mert még hülyének néznek. Hozzá teszem jogosan... De neked sok szerencsét! Remélem meglesz a bibi!
Én úgy szoktam,h kuplung be, fék nyomva tart! 1. sebességbe be (balra előre van,de a váltókar tetejére rá is van írva a gyengébbek kedvéért) majd kuplung és fék egyszerre felenged!! vagy ugyan ez variácio kézifékkel,de azt nem nyomni kell hanem húzni... Mondjuk nekem dieselem van,azzal kicsit könnyebb :))) ha érdekel a Sogorom oktató, mindig csodálom a birka türelmét...... :))))))) A viasat3-on a Soförökbe jol megtanitanának:)))
Véleményem szerint ugy lehet a legjobban gyakorolni a kuplungolást hogy alapjáratra ráengeded a kuplungot. Ezt persze vizszintes uton akár dugóban való csurgásnál. Igy meg fogod érezni hogy mikor fog és tudod hogy az emelkedőn mikor nyomd a gázt.