Keresés

Részletes keresés

Uplink Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14459

"Végül is mindegy ,nem akarok elmenni a digitális "nem kell ember" terepasztalig ,mert abban már- már nincs élvezet,de a kiegészítők attól még lehetnek "újak" ,korszerűek"

nanana......

Nem kellene a full automata üzemmódot, mint alap üzemmódot aposztrofálni...

Ha csak a bizt.bert bízod a gépre, akkor igenis nagyon jókat lehet vonatozni... :))

Előzmény: tatombak (14455)
nomova Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14458
Szia!

Nagyon köszönöm!!!
Ez a cikk amit kerestem.

Szia
Előzmény: Törölt nick (14451)
hamel Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14457
Az ilyen jellegű automatikák szerintem nagyon hasznosak, mindenkivel előfordult már vonat szétakadás, elhagyott vagon. A rejtett pályaudvar pedig elrejti az ilyen kóborló vagonokat, több vonat kezelésénél sokat segíthet.
Előzmény: tatombak (14455)
hamel Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14456
"A kerékszámláloval meg az a nagy baj, hogy a nagyvasuton sem 100%-s, a modellvasuton meg még rosszabb lesz az eredmény és akkor meg áll a bál."
A modellben tényleg értelmetlen, de a nagyvasúton nem hiszem, hogy nem lenne tökéletes, akkor sorompókba nem használnák. A sorompóberendezésnek többszörösen biztonságosnak kell lennie.
Előzmény: etwg (14454)
tatombak Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14455

Én meg akkor azt kérdezem ,hogy gondoltál e a lézer élettartamára ?

Valamint a beállítás gyönyöreire ,ugyanis nem lesz egyszerű a fél milliméteres pontot ,pont a "vevő" közepére állítani.

Főleg ,hogy a legtöbb terepasztal fából van ,ami köztudottan nyeklik -nyaklik ,ha csak kicsit is !

Én itt a melóhelyen pontosan így (lézerrel) csináltam az esztergára keresztirányú végálláskapcsolót ,hát volt vele nyűg ,még nem is tökéletes ,pedig az sokkal merevebb ,mint a terepasztal !

Végül is mindegy ,nem akarok elmenni a digitális "nem kell ember" terepasztalig ,mert abban már- már nincs élvezet,de a kiegészítők attól még lehetnek "újak" ,korszerűek.

Előzmény: etwg (14454)
etwg Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14454

Ja persze, ha be akarsz épiteni a terepasztalba egy PC-t (lehet az Spectrum, Commodore vagy akár egy Mikrocontroller is), akkor joval több lehetöséged van, de nem hiszem, hogy árban le tudsz gyözni egy lézerkütyüt néhány tükörrel meg megfefelelö számu (ahány vágány) fotodiodával meg néhány tranyoval, amik egyenesen a jelzöket, váltokat stb. kapcsolhatják.  (Egy lézerrel akár 5-6 vágányt is figyelhetsz - csak a tükrök kérdése.

A koelléga kérdezte a rejtett pályaudvart amire válaszoltam. (ott amugy is egyenesek a vágányok, de ha görbék az sem nagy vész, csak valamivel több tükör kell.

:-)

A kerékszámláloval meg az a nagy baj, hogy a nagyvasuton sem 100%-s, a modellvasuton meg még rosszabb lesz az eredmény és akkor meg áll a bál.

Előzmény: tatombak (14452)
john07_doki Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14453
Hmmm.... Lehet, hogy balgaságot kérdezek, de ennyi erővel már nem ésszerűbb a digitális vezérlés alkalmazása? Vagy ebben éppen ez a pláne, a szép, a kihívás...?!
Előzmény: tatombak (14452)
tatombak Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14452

Szia !

Azért ide elég sok változót rejtettél el :)

1. Rejtett pályaudvar

2. Egyenes vágány

3 Látható ,ami szerintem nem feltétlen jó .

4. Megvalósítás lényegesen nehezebb (tükrök ,stb)

Megbízhatóságot ,stabilitást majd meglátjuk ,egyenlőre a lézer valóban stabilabbnak tűnik !

Olcsóság határeset !

Azért ,ha egy ilyen "alappanel" kész van ,akkor arra rakhatsz több érzékelőpárost is ,kvázi egy mikrokontrollernek van 32 lába (vagy több + vanna I/O bővitő IC-k is),ami azt jelenti ,hogy ennyi ki vagy bemenettel rendelkezik.

Üdv : István

Előzmény: etwg (14449)
nomova Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14450
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Még ebben az évben találtam egy oldalt amelyen a vízesmatricáról van szó. A készítéstől az alkalmazásig, a segédanyagok pontos megnevezésével.
Sajnos nem találom az oldalt már két napja. Már nem tudom melyik topicról nyítottam meg az oldalt. Az én gépem szervizben volt, egy másik laptop volt nálam addig, így sajnos az előzményekben sem tudom megnézni.

Segítséget előre is megköszönöm: NoMoVa-modell
etwg Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14449

Egy rejtett palyaudvaron talán sokkal egyszerübb (föleg ha a vágányok egyenesek) a lézerrel müködtetett foglaltságjelzö, ami a vágány hosszában világitja át   vágányt (kb. 10 mm-re a sin felett. Igy ha azon a vágányon bármi marad, megszakad a fény azaz foglalt a pálya. Egyszerü kiértékelés megbizhato (láthato) müködés és még olcso is.

A piacokon lézermutogatokat ma már fillérekért kapni.

Előzmény: hamel (14445)
tatombak Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14448

Szia !

Igen ,valami hasonlóra gondoltam és ezt lehet alkalmazni akár váltóknál ,sorompóknál ,stb.

Azon leszek :)

Előzmény: hamel (14445)
maTTato Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14447

Sziasztok!

Ha szerény tapasztalatommal beleszólhatok, akkor ragasztóból nekem a Patex jött be. A parafát is kiválóan fogja, valamint a sínt is kellőképpen rögzíti. Mégis ha kell könnyen le tudom venni az alátétről. Kötése biztos és valamennyire ki lehet hozni vele a terepasztal egyenletlenségeit. Igaz ez gyakorlatilag semmit nem tompít a hangon mert a kötés merev, de kifejezetten élvezem hogy a pálya egy kicsit zajos. A legnagyobb előnye hogy alaktartó, viszont az ára kicsit borsos. A síneket egy éve ragasztottam le vele és azóta minden OK. Szerintem a ragasztás minősége bőven kárpótolja az árat.
Előzmény: resophon (14425)
BaTTka 1 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14446
Na azért a gipszkarton falat nem az öntapadós polifoam szalag tartja, attól még le kell csavarozni. Főleg hogy egyébként is csak egy oldalról van rajta tapadó réteg.
Előzmény: TTzozo (14444)
hamel Creative Commons License 2009.01.21 0 0 14445
Ez amolyan "tengelyszámláló" lenne, csak a járműveket számolná. Jó ötlet, pld rejtett pályaudvarra, a bejáratnál megszámolja és összehasonlítja a kijáratnál számoltakkal. Ha leakadna vagon, akkor nem lehet bejáratot csinálni a rejtett vágányra, ez így karambol megelőzésre szolgálhatna. Hajrá a megvalósításban !!!
Előzmény: tatombak (14434)
TTzozo Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14444
Szia!

"<Az öntapadósban 1) nem bízom kimondottan, inkább magam ragasztom,>"

Pedig nyugodtan bízhatsz! Ilyet használnak a gipszkartonosok is ott ahol zajszigetelés szükséges és épp ezért a csavarozás nem megfelelő. Ha a gipszkarton falat megtartja.....Próbáltam én is. Ha egyszer odatapadt, többet nem jön le roncsolás mentesen.
Üdv.
Előzmény: john07_doki (14421)
TTzozo Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14443
Vagy próbáld meg ezt bemásolni(nekem a link nem működött) :
http://www.bauers.hu/pdf/ho_hangszigeteles.pdf
Előzmény: Törölt nick (14428)
TTzozo Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14442
Szia!

Elképzelhető ,hogy kapható ebben a méretben, én még nem találkoztam vele.Itt
Az oldal végén vannak elérhetőségek, talán ott megpróbálhatod.
Üdv.
Előzmény: Törölt nick (14428)
john07_doki Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14441

>Hú de megbokrosodtak az Urak ma!

Úgy szép az élet ha zajlik, nem? De! :-D

1) Jómagam kissé vékonynak ítélem. De ízlések és pofonok. A polifoam számomra azért szimpatikus, mert magát a töltést is az adja majd.

2) :-))  (de mondhatnám azt is, hogy "csipkebokor vessző..."

3) Tulajdonképpen jogos a kérdésed... Valahol ott lehet a kutya elesve, hogy a polifoam tűrőképességének feszegetése zajlott, kvázi minden oldalról; porladás, víz-és fényálló/tűrő képesség.

No meg miel polifoam - és ez a szó majdnem egy a napozással -, hátha az a tulaj (mint pl. én) a partra is magával viszi az asztalkáját. :)

Előzmény: BaTTka 1 (14436)
tatombak Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14440

Próbáltam venni .......nem sikerült !

Próbáltad ?

Előzmény: BaTTka 1 (14439)
BaTTka 1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14439
Hát a gumi talán nem annyira hangszigetel. Padlófilcet meg oTT kapni ahol padlószőnyeget:-))
Előzmény: tatombak (14438)
tatombak Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14438

ja....

Elfelejtettem ......

Lehetne éppenséggel gumilap is....

Jó ,mondjuk kicsit drágább de szintén minden előnye megvan !

Pl. vettem 1mm-es 150X50 cm-es darabot kb. 1200Ft ért....

tatombak Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14437

Én például nem tudom hol lehet kapni !

Keresgélős az biztos.

BaTTka 1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14436

Hú de megbokrosodtak az Urak ma! Lehet hogy hülyeség, de azért én is leírom mit gondolok a témáról.

1. Alátétnek például a padlófilc nem felelne meg? Ez csak arról jutott eszembe hogy éppen ma láttam egy autó tetején vagy 5 tekercset. Bármi ragasztja, hangszigetelő és szerintem gyakorlatilag összenyomhatatlan.

2. A polifoam vagy az alátétfólia szerintem ha benyomódik egy mozdony súlya alatt ott a mozdonyban lesz a hiba. Külömben is, járatni kell és akkor nem egy helyen terheli a pályát.

3. Miért is kell UV állónak lennie az alátétnek? Alulról ott az asztal, felülről meg töltés imitáció. Melyiken süt át a nap? Főleg hogy a terepasztalok idejük jó részét nem is napozással töltik:-)

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Hozzáteszem én még soha nem építettem terepasztalt, tehát kizárólag elméleti síkon gondolkodom:-)))

john07_doki Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14435

>Fel lett adva a lecke

Akkor én nem is zargatlak a kérdéseimmel... :) Jó munkát! És ha van mesélni, mutatni valód, - gondolom - úgy is jelentkezel.

Előzmény: tatombak (14433)
tatombak Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14434

Mivel jár az agyam .....

Mivan akkor  - mint érdekesség - ,ha a "foglalt/szabad " értékelni kívánt pályaszakasz előtt infrasorompóval (nem oldalról -nem kell tereptárgy-,hanem alulról) megszámolja a gördülőket (mozdony+kocsik) és azt elhagyva ismét és értékeli?

tatombak Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14433

Csinálok igen ,ma vettem pár alkatrész hozzá.

Valamint nagyon gondolkozom a hall elemes "mindenttudó" kapcsoló szerkezeten !

Fel lett adva a lecke :)

Előzmény: john07_doki (14430)
Gashpy Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14432
A laptopomat hamarabb vitték el, mint a HekTTor felmerült.

Kicsit még várok, hátha igazad lesz :-DDDDDD

Ne Legyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: john07_doki (14421)
john07_doki Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14431

Köszi Tom, köszi! :)

1+3) Megint csak köszönöm a hasznos tanácsot. Ha valami kérdésem támad ragasztás ügyben, neked fogom szegezni.

2) Az enyém 7 mm a rá ragasztott kis tanúsítvány szerint. Tűsarkúban állj rá, akkor biztosan nyomot hagysz... Valszeg azokban is, akik meglátnak úgy. :)))

4) Na viccelj már.. Bemész egy Bau..x-ba, elmész a szigetelőanyagokhoz és láthatod.

Előzmény: Törölt nick (14424)
john07_doki Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14430
Konkrét megrendelésed van már ilyen "TV"-re? Mármint olyanra, amilyet én szeretnék (több házban, egy adó)? Fox ilyet készíteni?
Előzmény: tatombak (14423)
john07_doki Creative Commons License 2009.01.20 0 0 14429

>A vörös színű sínszálas kitérők?

Kérdezem, mint a széles szájú béka: olyat hol találsz? :)))

- az nem vörös, hanem rozsda színű (elvileg).

- no meg gyakorlatilag is, csak a vaku annyira elszúrja a színeket, hogy "öröm" nézni... :(

- egy darab van olyan a képen (szerintem). A többi (amely a képen látható lenne) akkor még nem lett szétkapva.

Ezt a világosabbnak mondható rozsda színt egyébként alapozásnak szántam. A sínszálak végső antikolása az ágyazattal együtt fog történni.

Előzmény: Remete mh. (14422)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!