Ismerősök és kollégák között is sok olyan van, aki egy-egy saját szervezésű kóstoló után felnőtt fejjel jött rá, hogy szereti a bort, csak eddig lőrével találkozott.
Én tegnap kimentem a Borfesztre, úgyhogy nekem megvolt a savpótlás.
Sajnos SAP borokat nem találtam, mármint a Zwack nem vitte ki.
Ugyancsak nem találtam Szentesi, vagy akár NAG borokat. Már a Bortársaság sem állít ki...
Helyette van autós stand, meg Samsung Galaxyt reklámozó stand.
Jót pisiltem 300 Ft-ért és életemben először bankkárytával fizettem érte, mással nem lehetett.
Találtam egy Naár pincét, Tokaj, Hercegkút, jó reduktív borokkal, hárs és furmint, a hordós válogatás furmintjukban benne van a potenciál, de szerintema hordók cserére szorulnak. Megtudtam, hoyg a termés kétharmadát szőlőként eladják. Állitólag a Grand Tokaj 100 Ft-ért, a többie felvásárló 70 Ft-ért veszi meg... MOndtam, hoyg ne adják el, de látszik, hogy ez egyelőre megoldhatatlan nekik.
Zsirainál jó Tokaji Furmintot ittam, de a Somlói Juhfarkjukat nem értem és nem is szivesen innám, a Villányi rozéjuk nagyon gyenge volt, nem tudom minek kísérleteznek ezeken a terepeken.
Linzer Orosz (Sopron) behozott egy jóivású gyümölcsös zweigelt-et, ami tetszett, nem rossz a ps fantázianevű kékfrankosuk sem.
A Bónis Reittner (Sopron) standnál egy nagyon kedves fiatalember kostoltatott, de a borok nem ragyogtak, a PN egyenesen nehezen ihatóan gyenge volt.
Luka Enikőnél mindent végisgkóstoltam és minden rendben volt a legjobb borsort rakták össze (A vivinon beírtam az évjáratokat is most csak úgy fejből irogatok.
A 2HA syrah majdnem ihatatlan volt, az IKON Evangelista CF (2017) nagyon szép dohányos, csokis.
Megkóstoltam az öszes Sauska pezsgőt, de alegjobban a sima Brut teszett, jobb volt,mint az évjáratos (2013).
Találkoztam olyasmivel is, hoyg vkitől meg akartam kóstolni egy újabb évjáratot és ki volt írva, hogy egy dl 1000 Ft. Inkább elmentem ma az Auchanbe és vettem egy palackkal 1800 Ft-ért.
Érdekes, tegnap, ahogy iszogattam vacsora után már magában, a tannin kifejezetten kellemesnek tűnt, és amúgy meg majdnem leírtam, hogy talán az egyetlen hibája, hogy egészen kicsit savszegény :-) Nem vagyunk egyformák.
Van egy olyan szegmense a piacnak ami a meglepetést várja el... akár azon az áron is, hogy a bor maga szar. Már nem fontos a minőség, a polarizálás, a meghökkentés a fontos. Egyébként szerintem ez a legerősebb trend.
Szóval ha engem kérdez valaki akkor 10 év múlva majd egy seggrázó sztár hüvelyváladékából oltott gombával kezelt bor lesz a menő és a címkén egy twerkelő segg lesz. Nem viccelek... tényleg ilyesmi meghökkentő dolgokra kell számítani.
Ez lesz az a trend amit én soha nem fogok megérteni, ahhoz újra meg kéne szuletnem.-;)
Szart enni és inni és ezt tekinteni a menoseg szimbólumának?
A sampanyok is szimbólumok és azzal is lehet menozni, cserébe meg finomak is.
Nehany hete voltam Pannonhalman az arcus temporum-on nehany koncerten, ott probaltam a Tricollis voros-t, nekem nem izlett annyira, tul savasnak, tanninosnak ereztem. Persze en nem vagyok szakerto. Ellenben a feher Tricollis sokkal jobban bejott, habar azt ismertem mar korabbrol. Ar-ertek aranyban rendben levonek tunt mindket bor.
Amugy Pannonhalma es az arcus temporum is jol ki van talalva turisztikai szempontbol. Az esti Gidon Kramer koncert utan volt egy szunet, lehetett kicsit iszogatni es utana volt meg egy jazz koncert, ami joval ejfel utan ert veget. Pirospont jar azert, hogy a bufe nem zart be es a koncert utan sokan ott maradtak meg iszogatni, beszelgetni. Ilyet keves helyen latni, a bufesek altalaban a szunet utan menekulnek es bezarnak a szinhazakban, koncerttermekben.
Nekem a borok is akkor szoktak igazán jól esni, ha megvárom, hogy felébredjen bennem a vágy, hogy igyak egy pohárral. Ebben a témában is úgy gondolom, hogy ez a jó stratégia. De ígérem, hogy ha esetleg úgy hozza a sors, hogy felébred bennem a mindezidáig szunnyadó vágy akkor beszámolok róla.
A Herczeg Ágnes mellett azért én itt és most kiállnék. Ő bort vesz és ad el! Ez szerintem minden személyes szimpátián túl szerintem alapvetően értékelendő teljesítmény. Ági nem egy megmondóember. Sőt én nem is emlékszem egyetlen olyan megnyilatkozására amiben frankót akart volna mondani. Sokat tanult, sokat dolgozik és a magyar bor exportjának területén az egyik legkomolyabb eredményt felmutatni tudó ember ő. Tudom, hogy régebbről sokan előítéletesek voltak (voltunk) vele kapcsolatban de én már nagyon rég a magyar boros közélet egyik minden kétségen felül pozitív és építő emberének tartom őt.
Mindezt mondom úgy, hogy a mi borainkat nem árulja, nem veszi és nem dolgozik vele.
Kb. 2 éve egy haverom szülinapi ajéndékként elvitt hozzájuk, az egyik tulajjal beszélgettünk, miközben végigkóstoltuk a szortiment. Van felvásárolt szőlő, meg itt-ott egy kis okosság, kísérleteznek. Vicces volt, hogy minden tételről azt mondta el a srác, hogy mi nem tetszik benne, de bejött az őszinte, útkereső attitűd. Amúgy összességében nem voltak rosszak a borok, most megtaláltam a jegyzeteimet, anno azt írtam fel, hogy a '15-ös és '16-os évjáratú Szirt, a '16-os rajnai, SB és juhfark, amiből vennék.
Az interjúhoz: hát ez egy kedves, antipatikus fiatalember. De ahogy a portált elnézem ("Minőség kívül, belül"), Jacques & foltja. Nincs nagy véleményem ezekről a hazai wannabe MW-kről, inkluzive Herczeg Ágnes és tsai.
A lényegre fordulva: borfeszt helyett egy palack frissen beszerzett Pannonhalmi Apátsági Tricollis vörös 2018-at bontottam (PN-M-CF). Bár az Infusiójuknak egy ideje nagy rajongója vagyok, mégis meglepett, hogy mennyire kerek, harmonikus és ízes a belépőszintű birtokvörösük. Legalább közepes test, elsősorban elegáns gyümölcsösség (meggy?) és azt jól kiegészítő érett fűszerpaprika (gondolom a CF miatt), minimális kerek tannin. Paradicsomos spagettihez ajánlja a fülszöveg, de én simán fel merném adni iberico, marhacarpaccio vagy egyéb könnyedebb húsétel mellé is, és szerintem jól állna a semlegesebb pasztőrözött brie/camembert mellé is egy haveri beszélgetéshez. Ebben az árkategóriában (METRO-ban most 2139 HUF kartonáron) nem tudok hirtelen jobb magyar vöröset mondani. (Mellesleg, hogy teljesen ontopik legyek, azt írták rá, hogy teljes érettségben szüretelték.)
Kősziklás Furmint 2017: egész jó, nekem egy hangyányit sok az alkohol a közepén, de rendben van, ár-értékben is ok. Egyébként dunaszentmiklósi a pince, és egy kicsit bizonytalan voltam velük kapcsolatban a boltban, mert van vagy 9-10 féle boruk, ez kicsit olyan gyanúsan izé...
Mondjuk nem is baj ám ez... legyen a bor egy közösségi élményt adó, a földhöz, földműveléshez visszavezető ital amit élvezet inni. Ami sokoldalú és folyamatos felfedezésre késztet. A bor az egyetlen olyan élelmiszer amivel be lehet utazni a világot anélkül, hogy repülőre ülnénk.