Van itt sokféle topik, kis növény, nagy növény, egzotikus zöldség és itt-ott hazai termés. Kifejezetten a fáknak viszont még nincsen helye, pedig nem egyszer találkoztam itt is fakedvelő emberekkel. Telepedjünk be!
az illetékre sajnos már nem nagyon adnak kamatmentes részletfizetési kedvezményt, de term. már ment is a levél, kicsit megbonyolítva, mert ha kizökkentjük őket a megszokott kerékvágásból eltart nekik pár hónapig :D csak sajna időt nyerhetek de pénzt nem :D
a pázsittal meg tele van a t***m a muhar kikészít, ha nagy lesz a bokros cserjés terület, akkor úgyis arra a maradék kis területre új megy majd sztem, bár sose lehessen tudni. milyen volt a tábor? :)
no akkor ez jó,de kövek kelleni fognak mert túl sík a terület és kell valami ami ezt megtöri. szóval a te házad a te várad. de ismételten elmondom hogy beállt kertbe nagyobb épitkezés hazavágja/hatja/ a pázsitot. ha kell növény akkor van termesztő ismerősőm /+volt osztálytársaim/ és ott kicsit olcsobbér lehet kapni ezt-azt nagyker áron. az illetéket nem szabad egyböl kifizetni.irni kell egy mélabús madárcsicsergést a hivatalnak és egy kicsit el is engedhetnek belőle,időt nyersz,és kamatmentes részletfizetést is adnak. mi így csináltuk tavasszal le is jár a 2 év:)
terasz okés, sötét folt megvan még mindig, csak ha "körbe" végigültetek mindenféle dolgot, akkor később ráérek kitalálni hova is menjen, ezért örültem annyira az újabb ötletemnek :)
a sövény alatt nem nyírt szabályos sövényt értettem, hanem cserjéket úgy egymás mellé (meg persze elé mellé kisebbeket) hogy takarjon ha megnő. csinálok majd egy képet, láttam egyet ami tetszett, vagy mellékelek most egyet, ami pl. tetszik, bár az nem sövény de egymás mellett formák :) persze a juhar helyett valami naptűrőbbet, de valamit visszaad hogyan képzelem, mindenféle forma szín ...
a keretet elvitte az illeték, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsak lesznek :D tavasszal meg még nem tudom mi lesz, nem nagyon tudok írni erről semmit még sajna :(
nos. vegyük sorra. - megbízni valakit: nincs rá szükség ha magad ragadsz szerszámot. amit nem tudsz vagy tudnod kell,innen megtudod. pl.a tóhoz sem kell sok píz,folia+kövek.
-minden szinű,fajtájú sövény: ez olyan mintha azt mondanám hogy termelésiáltalányjuttatás.na ezt én sem értem:)) szóval mire is gondoltál? oldalanként 1 fajta javallot,azaz összesen 3fajta,különben "érdekesen" fog kinézni.
-fák,cserjék:ezzel semmi gond nincs,mert ha megvan a hely,látszik majd hogy mehet bele.
-virágok:amit a lépcső és a terasz köré mondtam,az adna virág tömeget,és ehhez jönnek hozzá a cserjék és fák virágai.
-sötét folt:akkor most a vendégváró pavilont is mellőzted? -ha lehetek annyira vindisgréc hogy megkérdezzem milyen keretet szánsz rá?esetleg írd meg emílbe.
Semmi gond:-) Nemcsak utólag volt idétlen, de már előre is:-))) Azé még kérdezhetnél ilyen könnyűeket, és én majd mindet megválaszolom... Nekem is jó, mer fényezhetem magam, meg neked is, mert küldök kérdésenként 50 forintot.
Tavasszal láttam egy hozzám távoli faiskolában egy juharlevelű fát, a levele színe nagyon hasonló volt a vérszilváéhoz. Nem tudná valaki megmondani mi volt a neve? Nekem koreai juhar rémlik, de a neten semmit nem találtam róla. Hát előre is köszi!
na és hogy borzoljam egy kicsit a kedélyeket, visszaléptem egy nagyot, és leegyszerűsítettem a dolgot, mivel nem lesz annyi pénzem egy jó darabig, hogy megbízzak valakit, ezért egyelőre az első (magam áltel megvalósítható) szempontot kellen összehozni, miszerint a telekhatárokra takaró növényeket beültetni. úgy döntöttem, száműzöm az összes tuját, és egy szép mindenféle színű fajtájú "sövényt" szeretnék, belül meg egy két-három szép fát, és egyelőre ez már kielégítené az igényeimet (igényeinket) a jobboldali kerítésnél bőven van hely bármit ültetni, a szembeszomszédnál a kerítésre lehet futtatni, a bal oldali (kukoricás :D) szomszédnál van inkább helyhiány és lesz problémás. terveim: jobboldalt 2-3 méterre (gyorsan :D) megnövő virágzó és szép lombszínű cserjék, ez ugye 9 méter, szembe 14 méter mindenféle kúszó cserje a kerítésre, balra esetleg egy fűzfavesszőkből 2-3 méter magasra font kerítés, ami elméletileg szépen megeredne már tavasszal.... a cserjéknél nem szempont hogy örökzöld legyen, bár mehet bele nyugodtan. amiben segítsetek (bár tudom ez itt nem egészen fák téma) hogy milyen összeállítást találjunk ki, hogy mindig legyen valami virág is. a kék szín nem bejövős, de arany-piros stb bármi jöhet, ha színes lomb van nem feltétel a virágzás sem.
tiszteletem mivel még edzőtáborban vagyok nem tudok sajna egyböl reagálni,mert csak olyor kaparintatom meg az edzőtárs laptopját. egyáltalán nem kell stilusokban gondolkodni,mert olyan legyen amiben jól érzed magad akármit is mondok,vagy bárki más.csak te vetetted fel a medi,meg a japán stílust:)) a tó viszont semmiképpen nem lenne jó ha geomertkus lenne. de ilyet nem is mondott senki:)
tiszteletem ma ist azt mondom abbol a költségvetésből az a kompozíció teljesen jő volt. sajna nincs már meg,mert azt godoltam hogy "megerőszakolom"a természetet és azért is bírni fogja a panel klímálát. hát gyözött a természet. az udód meg még nincs meg csak fejben.mert hiányzik egy 5-6cm-es ishidoro lámpás hozzá. ugyanis egy zen kert lesz.
szerencsére én nem vagyok kertész, hogy gúzsba kössenek mindenféle irányzatok ;)) tetszik mindegyik de egyik sem :) de tökéletesen igazad van, sajnos én így működök, beszippantok minden információt, megrágom aztán a nagy káoszból egyszercsak összeáll a kép :) szakmai ártalom, amíg nem látom a rendszert, semmit sem látok, és egyelőre ezen a területen túl sok a "részlet" :) amúgy teljesen máshonnan is indulok, van pár funkció amit kell tudjon, lesz egy két növény amit mindenképpen szeretnék, és köré fel fog épülni a kert, csak kész vagyok attól, hogy egyelőre nincs viszonyítási pont amiből el lehetne indulni, csak egy 9*15-ös téglalap :) ezért is nem tudom eldönteni, kell-e tó vagy nem, ésatöbbi satöbbi :) de a párbeszédünk előre visz dúúván, amit köszönök nektek :) de általában egész jó dolgok szoktak ebből kisülni, ha látnád a házunkat, (jól nyomom ugye? :D) nehéz lenne kategorizálni, mégis az összhatás nagyon jó lett (szerintem persze :D)
a kertstílusok közül szinte mindegyikben találok olyat ami tetszik, talán a cottage az ami túl rusztikus az én férfi agyamnak, de a színvilága pl. egészen bejön. szóval nem egyszerű ez, a minimal talán ami nekem tetsző, de onnan is kivennék sok követ, mert sok sok képen erőteljes lakótelepi fílinget érzek :) viszont a szellőssége, és a geometrikus formák ellenére elérhető nem kötött hangulat tetszik, főleg egy kis kelettel fűszerezve. de hát először definiíció szinten is közös nyelvet kell beszélnünk, hogy tudjuk mit mond a másik, ezt abszolut megértem :) egy biztos, egy albizia chocolate summer lesz, jövő héten megyek érte, ha minden igaz :)
Szerintem kinövi, az még előfordul, hogy ha túl sok szerves anyag van a földjében, akkor nagyon gyorsan meglódult és mégsem bírta kinevelni azt az ágat, de ez még nem tragédia, még akkor sem, ha jövő tavaszig az leszárad, belepusztulni a fa szinte biztosan nem fog.
Annyi jutott még eszembe, hogy a Liriodendron-nak elég húsos, könnyen rothadó a gyökérzete, ugyanúgy nem szereti, ha ültetés és begyökeresedés után a földjét piszkálják, mint a magnólia, meg kötött, levegőtlen, nehéz talajon eléggé nehezen indul meg, de ha a környezetét nem piszkáltad, akkor nincs ok az aggodalomra.
Ehhem, mondok én valamit, hogy rövidre zárjuk legalább a stílusbeli elképzelésidet: képkeresőbe üsd be, hogy landscape garden design, meg Mediterranean garden meg contemporary garden, Japanese garden és cottage garden, aztán ha már úgy nagyjából rá tudsz bökni arra, ami mindkettőtöknek tetszik, utána lehet azon dilemmázni, mi, hol és milyen anyagból vagy milyen típusú növényekkel legyen kiültetve, mert úgy látom, ez nálad messze nem egy letisztult dolog.
A geometrikus tó pl. kizárja a japánkertet, de a Cottage garden-t is, viszont passzol a formálisba, a mediterránba és a minimálba is... Bambuszsövény mehet a japánosba, a minimálba, de a többiben nagyon kilóg a sorból, szóval először jön, hogy melyik fő csapás mentén haladunk, aztán gatyába rázzuk a használható növényanyagot is, ha már a formavilág eldöntetett, mert amíg még ez is napról napra változik, addig nehéz lesz... Linkelj majd légyszi, hogy mire jutottál, jó?
Helyszínelés ;-P: ott valszleg én leszek a gyenge láncszem, nem nagon vagyok bent a városban mostanában, köremilen pontosítsuk, hogy mi legyen, jó?
Tudom, persze, ez olyan érzés, mint amikor az ember beszabadul a vasútmodell-boltba és ezt is meg azt is meg amazt is a meglévő terepasztalra kíván, de aztán ha sok-sok ilyen oldal után már a szemed rááll azonnal a neked tetsző formavilágra, akkor a számodra bejövő stílus is azonnal meglesz. :-)
Csak nagy hirtelenjében jutott eszembe, hogy a díszfüvekhez (ld. kugli: ornamental grasses) milyen viszony fűz? ;-)
vizet nem kaphatott a levele, mert 3-4 m magasan van a csúcsa, aminek a levelei elszáradtak. A többi levele köszöni szépen jól van. Korábban is volt olyna, hogy egy-egy levele elsárgult, mint ha ősz lenne, de ez rendesen el van száradva. Azt nem látom, hogy az ág is száraz-e, csagy csak a levelek, mert nagyon magasan van, és nincs létrám, az ágat pedig a vastagabb törzse miatt nem tudom lehúzni, hogy megnézzem. A fa egyébként tavaly tavasszal került a helyére.
megtisztelsz,bár nem kávézom,nem cigizem,inni sem iszom:) de rendben:) viszont a fű nem rajong ha taposság. föleg vendég sereg:) és a lépökövek hangulatot is adnak.
pont gondoltam rá, hogy összehozhatnánk egy topiktalit, agicza kisasszony te meg mi, és mondjuk nálunk lenne a helyszín :D a vendéglátás kedves, a házigazdák tüneményesek ( :D ) , ha szeretitek a kávét akkor csodát kaptok, nos? :)
ja! a képek tényleg szépek. de! mesterséges anyagot éntöllem tanácsba nem kapsz.hacsak nem muszáj,vagy ragaszkodsz hozzá.natural über alles:) ahogy a művelt angol mondja:) avagy csak természetesen. /fölleg a panel után/ annál is inkább mert én is abban lakozom:( bár volt egy 30x30as saikei /minatür tájképkert/ amit a japánkert topikban megtalálhatsz,valamikor télen lett feltéve. /és a "gaz ágicának" nem tetszet. de a többieknek igen:) /
tiszteletem ahogy ágica san írta:) nem kell hozzá túl sok ész. én meg azt mondom hogy pénzben sem túl sok.inkább csak a megcsinálása mozgalmas.a mérete relatv.függ tölletek,meg a többi kertrészlettől.megcsinálni viszont az első körben kellene mert ha utolag kerül bele,az egyet jelet egy új fűfelülettel.ez pedig penz,idő,és energia pocsékolás. a bambuszt még mindig jónak gondolom,vendégek fogadására pavilont mondanék amit járóköveken,esetleg tipegőn lehetne elfoglalni. a tervezésben,tó és egyébb méretekre én egy személyes talit gondolnék.az a legpontosabb és könnyen variálható.aztán ha van valami ami kialakult azt le lehet rajzolni,vagy ámítógépelni,legfeljebb nincs értelme:) nos?;-)