Itt vagyok! :-)) Az E-mail címem az utóbbi időben nem igazán működhetett, mert nem kaptam üzeneteket senkitől sem, ezért most csináltam egy újat: takacsgabor72@citromail.hu Várom az ajánlatodat! Köszönöm, hogy jelezted! Szép napot!! Üdv: Gábor
A vágányzat nagyon tetszik! De a töltés nem laposka egy cseppet? Pláne ha a téma az erdő, ahol talán még jellemzőbben megtalálhatóak a töltés melletti víz elvezető árkok.
Okay, ezt én is így láttam több BTTB modellben. Viszont itt az alvázon nincsenenk meg a pöckök, amire felhelyezed a súlyokat. Gyárinak tűnő forrasztásokat látok benne. Ezért kérdeztem épp!
Nem még nem látszik a fától, hanem majd nem látszik a fától:-) Gondolkodtam az árakon. Jelenleg a kisebb kb 10 cm-es fákat 800-1000 , a nagyobb 14-15 cm-eseket meg olyan 1300-1500 Ft körül tudom kihozni. Még egy kis fejlesztéssel vagy olcsóbban, vagy szebben is lehetne, csak nem tudom melyik irányba kellene elindulni?
nagyon egyszerü valamennyi kontaktust (ami megszakithatja az áramot valamilyen szakaszban át kell hidalni egy ellenálloval (1-10kOhmig a rendszertöl függöen).
Vagy ami még jobb, ha elöfordulhat, hogy a táp is 0V (közptonti egység FZ1 csavargatása, akkor az ilyen táppal párhuzamosan kell kötni egy apro csengötrafot (stb. pl. halott mobiltelefonok töltöit), beiktatva egy 1 kOhmos ellenállot, hogy csak a mérö áram maradjon a sineken (de az mindig).
Aki még profibban akarja megoldani a dolgot. az csinál egy extra betápot (10V -24V) és abbol egyenként beköt egy-egy ellenálot valamennyi szakaszba. Az extra betáp állando feszt ad (mindegy, hogy DC vagy AC (az érzékelö függvénye).
Szabadon - lábakon volt a motor elött meg mögötte a keretre helyezve. Azaz ha kinyotottad igy a mozdonyt akkor a sulyok egyszerüen kiemelhetöek voltak.
Ismét kérdés a Zeuke/BTTB gurukhoz! Adott egy Zeuke V180 160 modell, ami a zeuke.nl honlap alapján 1969-72-ig volt gyártásban. Ebben a modellben gyárilag volt-e ólomsúly, a kasztnin belül? Nem látom helyét.
>régi pályába beépített vadonat új kitérőt szeretnél imitálni
Mindentől függetlenül; azért most megmozgattad a fantáziám. Tudniillik éppen az a tervem, hogy az állomás egyik végén, éppen egy vágányfelújítást, míg az egész fővonalon a pálya villamosításának előkészületeit szeretném majd imitálni.
Például ezért próbáltam eddig dízelüzemű mozdonyokat "gyűjteni".
Ez a friss sínanyag nem is rossz ötlet.... csak a "beton" talpfákat kell unantikolni. :)
Az elméletem nekem is ez volt... Egyébként köszi, hogy utána néztél!!
Első elméleti nekifutásra én is így képzeltem a töltést és az alatta lévő polifoam réteget. Aztán a parafáról lebeszéltem magam..... Most dilemmázok.... :)
(Privátban én is kaptam e-mail-t; egy tapasztalattal rendelkező TT-s kolléga tisztelt meg a levelével, beszámolójával.)
Tyíjjjjjj! Én meg arra gondoltam, hogy valami régi pályába beépített vadonat új kitérőt szeretnél imitálni és azért nem mélybarna, hanem vörös, mert hengerfriss a sínanyag, csak a távoli fotó miatt nem látszanak az új sínszálakon tapasztalható kék foltok...
A foglaltságjelzés témakörében (mivel fermerült a kérdés) szeretném bemutatni elkészült paneljaimat. Az első négy képen egy infrás érzékelő látható. A panelen két érzékelő elektronika kapott helyet. A kapcsolás az LM567-es IC-n alapul (katalógus + van még néhány elérhető rajz az interneten), CNY70-es infra adó/vevőt használ. Az adó/vevő házát le kell "reszelni", hogy beférjen a talpfák közé. A panelen látható potméterrel változtatható az érzékenysége.
Az utolsó két képen egy áramérzékelésen alapuló áramkör látható; főleg analóg felhasználásra. Digitális rendszerekben is működik, de ott sokkal egyszerűbben oldható meg a feladat (pl. István panelje). A relék a vonatok vezérlését oldhatják meg, függetleníthetők az érzékelőktől.
A legalsó kép a találkozón már bemutatott fénysorompó vezérlő áramkör. Többféle jellel vezérelhető. Mivel van egy tároló benne, meg lehet spórolni a Zeuke féle relét.
Kimenete mutatja a jelző aktuális állapotát, vezérlésre használható fel. Pl ha fehér villogó fény van, akkor relén keresztül szigeteli a sorompónál lévő vágányszakaszt, ekkor vonat nem haladhat át. Az áramkörök be/kimenetei optocsatolón keresztül csatlakoznak a külvilághoz.