Keresés

Részletes keresés

SajtFondue Creative Commons License 2015.11.12 0 0 878

Bocsi elirtam, 1000-et akartam irni. Mar keso volt :-)

Ne legyen felreertes, en mindenkinek javaslom a koltozest, legalabb is annak aki komolyan gondolja, es fejben felkeszult ra. A lenyeg hogy mindenki keszuljon egy nyugos vilagra (ez nem az en velemenyem, en jol megvagyok) majd maximum kellemesen csalodik :-)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (874)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.12 0 0 877

Gondolom az orosz oligarchák, meg az arab olajbárók gyerekei. :)

Előzmény: Order of Hermes (876)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.12 0 0 876

Azért eltöprengek rajta, hogy ki a f****m jár ezekbe az angol sulikba, merthogy tele vannak, és azért a havi 14k már nagyon nagyon nem az átlagfizu Zürichben sem. (valahol a felső 5 százalékban lehet)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (875)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.12 0 0 875

ez a fizu elég jó, de nem elképesztően sok. angol iskolára nem lesz elég, a középiskolás gyerek nagyon megszívja a svájci rendszerben, kb kisegítősuliba fog járni.

Előzmény: dqwell (870)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.12 0 0 874

2000? inkább 800.

Előzmény: SajtFondue (871)
SajtFondue Creative Commons License 2015.11.11 0 0 873

Ja meg a haz is 3000, alaphangon.

gambl-R Creative Commons License 2015.11.11 0 0 872

Nem igazan hiszem, hogy ezek a szamok stimmelnek...

A lakas legalabb havi 3.000 nektek, a Krankenkasse meg minimum 1.000-1.200 havonta. Plusz a gyerekek sulija, es a fele penz mar el is ment. Igaz a masik fele megmaradt. :-)

SajtFondue Creative Commons License 2015.11.11 0 0 871

Meg legalabb 2000et vegyel le a betegseg biztositasra, es evvel van onresz is, ugyhogy minden doki latogatas +penz illetve minusz :-(

Bolcsode is sok penz, kb 500/gyerek/ho. Nem kotelezo, de erdemes, mert ott a suli elott beleszoknak a nyelvbe. Maganiskolahoz (angol) szerintem ez a penz nem tul sok.

Nem vagyok Zurichben, de csodalkoznek, ha ott sokkal kevesebbe kerulne.

dqwell Creative Commons License 2015.11.11 0 0 870

Azt írták, hogy

14000 bruttó, +800 child allowance = 14800

OASI contribution: -719

UI1 contribution: -115

UI2 contribution: -17

SUVA contribution: -100

DSA contribution: -195

Pension fund: -300

Tax: -886

Ha jól számolom, ez 12468. Az érdekelne, hogy pl. mennyi szokott lenni a lakás/házbérlés (sokan vagyunk, sok szoba kell), a rezsi, középiskolás korú gyereknek milyen iskolázási lehetőség van, ilyesmi. Javasoltak egy angol iskolát, de két gyereknek húzós lenne a tandíj :-(

Még nem olvastam végig a topikot, elnézést, ha már vannak erre válaszok.

Előzmény: erchegyia (869)
erchegyia Creative Commons License 2015.11.11 0 0 869

Hogy jött ki 14000 bruttóból a 12000 nettó? Inkább 10000 környéke reális. Egyébként szerintem nagyjából reális az otthoni fizetésedhez.

Előzmény: dqwell (868)
dqwell Creative Commons License 2015.11.11 0 0 868
Hello!

Megkeresett egy svájci munkalehetőség, senior software developer a pénzügyi szektorban, Zürichben. GYES-en lévő feleségem és négy gyerekünk van, a bruttó 14000 CHF feletti fizetés nettó 12000 CHF lenne (itthon bruttó 900000-et keresek), ami rettenetesen magasnak tűnik. Kint is soknak számít úgy is, hogy házat kellene bérelni? A két nagy gyerek iskolás és csak angolul tudnak, németül nem - nem lenne drága angol nyelvű iskola?
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.09 0 0 867

:-)))))

Előzmény: gambl-R (865)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.09 0 0 866

Én is full amerikai csapatban dolgoztam, amikor megcsináltuk a tanfolyamot. A napi érintkezésekkor - bolt, szomszéd, kisiskolás osztálytársak - bőven van alkalmunk a helyi zagyvát hallani :-)) Amúgy nem egy komoly elfoglaltság, heti egy óra, mi ketten munka és gyerek mellett is viccesnek találtuk :-))

Előzmény: Order of Hermes (864)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.09 0 0 865

Na, erre a züridüccs tanfolyamra majdnem mondtam valamit. :-)

Előzmény: _chillout_ (863)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.09 0 0 864

Mint mondtam, németül tudok, szóval önmagában ez nem probléma - arra viszont momentán sajnos se időm se energiám, hogy a meló után még züridüccs tanfolyamra járkáljak. Ráadásul ezt megtanulni akkor tudod, ha olyan környezetben vagy - na most ahol én dolgozom ott ugyan néha bele lehet futni ilyen meetingekbe, de alapvetően a kommunikáció az totál más nyelvekre épül :)

Előzmény: _chillout_ (863)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.09 0 0 863

Vannak, akik tudnak angolul, de ők is elvárják, hogy minél előbb beilleszkedj és nagyon-nagyon jó néven veszik, ha valaki igyekszik. Én úgy jöttem ki 3,5 éve, hogy egy darab mukkot nem beszéltem németül. Det tényleg semennyit. A férjem anyanyelvi szinten beszéli, én pedig nagyon meg akartam tanulni, az angol pedig sosem volt gond, így nem voltam elveszve.

5 hónapig bohóckodtunk egy bevándorlóknak szervezett nyelvtanfolyammal, aztán mondtam, hogy ez így nem lesz jó, vagy én tanulok túl gyorsan, vagy nem tudom, de ez a hely nem nekem való. Nadrágszíj szorosabbra, Migros Klubschule szuperintenzív. Újabb 6 hónapon belül a B2 szint tetején voltam. 3 hónappal később találtam munkát is, aztán letettem a C1 nyelvvizsgát 90% fölötti eredménnyel. Férjjel elvégeztünk egy Zürideutsch tanfolyamot, azt hittük, semmit nem használt, pedig de. Szinte mindent értünk már, amit itt beszélnek, kivéve a berni kollégát, rajta mindig nevetnem kell.

Még nagyon jó tipp a beilleszkedéshez: sok-sok önkentes munka a helyi egyesületekben. Minket imádnak itt, mi vagyunk a csodabogarak, mert bevándorló létünkre értjük és beszéljük a nyelvüket, ráadásul önkénteskedünk is (nincs más bevándorló az önkéntesek közt).

A suliban, amikor a gyerek  továbbtanulásáról volt szó, az egyik suliról közölték, h felejtsük el, oda a bevándorlók gyerekei járnak... Kicsit csúnya volt, de azért titokban jól esett, hogy minket már helyi erőnek tekintenek.

Előzmény: Order of Hermes (859)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.08 0 0 862

Tudtam én! :-)

Előzmény: Order of Hermes (860)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.08 0 0 861

Az én németem elég gyatra, és volt pár érdekes szitu, a legutolsó, amikor kiköltözés előtt a lakástulajdonos által ajánlott puceráj rámbaszta a telefont, miután megpróbáltam angolra áttérni :-) 

Előzmény: Order of Hermes (859)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.08 0 0 860

Ja nem, ott csak mutatóban volt pár svájci. Mondjuk a nagyfőnökség az persze schweizerische brigád ott, és hát alapvetően az ő saruk, hogy pocsékul mentek a dolgok, de jól megoldották, kirúgták a kisfőnökséget, aztán hoztak helyette egy hasonlóan inkompetens csapatot :)

Előzmény: gambl-R (855)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.08 0 0 859

Hát ez a nyelv dolog tapasztalataim szerint úgy néz ki, hogy vagy tudnak angolul, vagy németül sem.

A múltkor fel kellett hívnom a házmestert - előadtam neki szépen németül, hogy mit akarok, erre kaptam egy 5 perces szöveget ékes svájciul, amiből nem értettem egy kukkot se :D

Bár mondjuk....most a melóhelyen az ügyfél egyik prominense realizálta, hogy tudok németül, azóta mindig németül akar meetingelni velem. Meg múltkor behívott egy telkora, ahol svájciul ment a diskurzus, érdekes, de azt is értettem - ha a kontextus megvan, akkor könnyebb :D

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (858)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.08 0 0 858

Ja, és ha ez a munkahely beválik, én nem több pénzt kérnék, hanem hogy fizessék a nyelvtanfolyamodat, egyrészt egy 60 órás (fél szint, kb), vállalható minőségű tanfolyam 800-1000 chf, másrészt ha már fizettek ezért, akkor támogatnak abban, hogy elvégezd (pl. munkaidő rugalmsítása itt-ott). Nyelv nélkül gecinehéz lesz, főleg ha az ember valami okból el kell kezdjen ügyet intézni.

Előzmény: sanyi1104 (847)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.08 0 0 857

Szerintem a kvalifikált szakmunka az ennél picit több fizetést ad, de végülis ennyivel is el leheti indulni. Azt kell megnézni, hogy ezt a szaktudást Svájcban keresik-e, mert akkor a pozíciód is jobb egy esetleges alkunál, illetve van menekülési útvonalad. Csak összehasonlításképpen, ahogy itt írták, hentes, mozdonyvezető, autószerelő simán megkeresi a 6-7000 chf-et, abból már viszonylag jól lehet élni. És ha tényleg téged akarnak, akkor lehet relokációs csomagot kérni, ebben jó esetben és általában van egy költözés és némi kezdőkölcsön, rosszabb esetben 1-2 utazás Magyarországra.

Előzmény: sanyi1104 (847)
erchegyia Creative Commons License 2015.11.07 0 0 856

Hát melyikben igen? :)

Előzmény: gambl-R (853)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.07 0 0 855

De legalabb biztos helyiek voltak. :-)

Előzmény: Order of Hermes (854)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.07 0 0 854

Nagyon igaz. Az előző munkahelyemen a projektvezetés igazi csődtömegnek bizonyult. Végül persze kirúgták őket, de akkor már a projekt menthetetlen volt...vagyis még az, mert még agonizál, szerencsére már nélkülem.

Előzmény: gambl-R (853)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.07 0 0 853

Ebben az orszagban nagyon sokszor nem az szamit, hogy ki mihez, es mennyire ert...

Előzmény: sanyi1104 (851)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.07 0 0 852

Szerintem, nincsenek orok igazsagok ebben a temaban (sem). :-)

Mindenkinek a sajat kondicioi szerint kell donteni.

Előzmény: Order of Hermes (850)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.07 0 0 851

Ez így igaz! Szerintem is! Lehet,hogy ugy megszeretem, haza sem akarok jönni! A pénzt is megemelik ha már jobban beszélem a nyelvet! Állítólag olyan sötétek ennél a cégnél a müszaki szakik,hogy 1 év múlva már műhely vezető is lehetek!

Előzmény: Order of Hermes (848)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.07 0 0 850

Azért alapvetően igen, mert bejön a képbe az adózás is. Zürichben elég alacsony a quellensteuer, és ugyan elképzelhető, hogy Neuchatelben 600 frankért lehet lakást bérelni, de nem érsz vele semmit ha a fél fizudat beszedik adóként.

Előzmény: gambl-R (846)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.07 0 0 849

Hát itt azért már lehet mindenfélével operálni. Először is Zugban kell lakni vagy Schwyzben. Aztán sokan csinálják azt, hogy céget alapítanak a konzultáns melóra, magukat bejelentik 10k-ra, a többiből adnak a feleségüknek valami kamu állást stb stb...

25-30 egyébként szerintem kicsit sok, ma már az Avaloq konzultánsoknak sem adnak napi 1000 felett, pedig az azért eléggé a teteje már.

Előzmény: _chillout_ (843)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!