Az anyakönyvek dolgában jó reménnyel kutatható a Nyitrai levéltár , esetenként Pozsony.
Van itthon is a Levéltárban kutatható anyag óbudán.
Nézz szét a MOL honlapján. (ez a Magyar Országos Levéltár nem az olajosok.)
Nekem az egyetemen sikerült felvennem egy tanegységet anno, családom társadalomtörténete címmel. Így még egy jeles érdemjeggyel is díjazták, hogy utánajárhattam felmenőimnek. A legkorábbi bizonyított adat a XVIII. század legvégéről származott családomról. Tudom, hogy azzal itt labdába se rugnék, de az én "magyar narancsom".
Volna egy kérdésem: Erdély és a Felvidék területén születettek után hogyan keresgéljek? (Azonkívül, hogy menjek ki oda).
Az én tippem az volt, hogy egyáltalán nem is volt házasság… De mivel csak tipp, hát a biztos választ tudó hozzászólására várok (azért értékes bármilyen tipp is persze, mert hátha mégis úgy van…:-)
Köszi.
Nem lehet, hogy az egyházi házasság tényére vonatkozik? Tehát hogy nem kötöttek polgári házasságot, csak egyházit. (Atájt vezette be Wekerle a polgárit, nem?)
Nem, nem... Ez a neve helyén áll, a foglalkozásnál azt hiszem, htb. volt (ami világos).
Maga az anyakönyvi bejegyző is idézőjelbe tette a kifejezést, tehát a századfordulón is "kissé szokatlan", de nyilván értelmezhető volt ez a kifejezés. Mit jelent, ez továbbra is kérdés...
Nem is emlékszem, hivatkozott-e valaki a http://www.bogardi.com/gen címre, különösen az ipari és kereskedelmi jegyzékben szereplők térképi megoszlása megyénként. Sajnos, csak az említett, akkori "yellow pages" tartalma van feldolgozva, így a földművelődéssel vagy éppen semmittevéssel (grófkodás, stb) foglalkozókról nem ad tájékoztatást, de így is nagyon tanulságos.
Sajnálom, hogy csak most találtam Rátok.
Én már évekkel ezelőtt nekifogtam a családfának, el is jutottam valameddig, aztán beleuntam. De most ismét nekilátok. Az 1700-as évek végéig elég széles körben megvannak az adatok.
Én kikérdeztem a családból az összes idős nagynénit, rokont, hogy ki mire emlékszik, meg előkerült egy csomó régi irat. (költözködéskor).
Most végigolvastam amiket írtatok és csak gratulálni tudok, hogy sokan már milyen messzire vissza tudtatok menni. Az ajánlott lelőhelyeket mind meg fogom nézni, szükségem van rájuk.
Szintén családfa-keresésben utazom, még kezdőként... A dédszülőknél találtam olyat, hogy a mama neve Sxxxx "Házi férjezett" Nxxx Jánosné (lehet, hogy nem Házi, hanem Hári, elég cirkalmas betűkkel volt. Bocs az x-ekért, privát adat ;-)
Szóval mit jelenthet ez a név? Máshol rendesen a leánykori név szerepel (1896-1903 közötti időszakban találtam ezt, több rokon születésénél)
http://www.genopro.net
Itt találod és letöltheted a családfa szerkesztő progit amivel a elmondott korlátokat átlépheted.
A Program ingyenes viszont egy internetes reklámoldal be eszi magát a IE alá és kínálkozik feszt.
Sziasztok őskutatók!
Annyira élvezetes ez a fórum, hogy magam is nekiálltam a család felkutatásának. Most 1850 körül járok, de a genealogy.com-on csak negyedízigleni ősőkig tudom közzétenni az öszegyűjtött információimat, valamint a testvéreket, másodfeleségeket sem képes kezelni. Nincs valami más hely, ahol nincsenek ilyen korlátozások?
A magam reszerol egy apro hirrel jarulnek hozza az eleszteshez. A Teszt Magazin 2001. januari szama kozol egy cikket a csaladfakutatasrol. Szepen ossze van szedve nehany altalanos tudnivalo, es tobb profi kutato(iroda) is szerepel az osszeallitasban, tablazatba suritve.
" Családtörténeti útmutatót a Magyar Országos Levéltár honlapján olvashattok. "
Ez a webcim nekem sajnos nem mukodik, illetve sehova nem jutok tovább arról az oldalról, amelyiken a levéltár épulete van.
kilgoretrout:
1. retix, ha kérhetném, ezt más topicban, ahol egyébként te is megfordultál, már sikerült érvényesíttetnem. :-)
2. Idegesnek tűntem volna? Rossz a hallásod.
Szemezgető tanácsokat adtál a családkutatáshoz. Az általam említett oldalon viszont egész részletes és sok irányú tájékoztató van a családkutatók számára. Bocs, hogy felhívtam rá a figyelmet. Megjegyzem, ha az emilcímemet - a hivatalost - tudnád, talán megértenéd, miért mondtam, hogy "szóljatok nekem". Ez nem kizárólagosság volt, hanem lehetőség. Inkább te reagáltál kissé idegesen. :-)
De, hogy Pósalaki bácsit idézzem: ugorgyunk.
én örültem, hogy segíthettem. Máskor is. Ígérem, hogy néha ezeken az oldalokon is közkinccsé fogok tenni hasznos információkat, amelyek a kutatást megkönnyítik.
Ez biza csak offline munkát tesz lehetővé. Arra még várni kell, hogy a neten keresztül otthoról végezhessünk kutatást. Én megvárom azt, van még időm. :)
Családtörténeti útmutatót a Magyar Országos Levéltár honlapján olvashattok. Ugyanitt interneten elérhető 3 adatbázist is találtok, ajánlom ezek közül az anyakönyvek adatbázisát. Minden, a mai Magyarország területén található település valamennyi fennmaradt anyakönyvét kutathatjátok itt mikrofilmen, 1895-ig (utána bevezették az álami anyakönyvvezetést, tehát az egyházi anyakönyvek jelentősége csökkent). Az adatbázisból megtudható, hogy mely településen milyen típusú anyakönyvek maradtak fenn, milyen évkörből.
Ha van kérdés, szóljatok nekem! :-)