Inkább leírom én a Hazai Legjobb Teljesítménytúra részletes számítási módszerét: - A túrázótól az összes túráját kérjük sorrendbe tenni, egész számokkal megadva a helyezést, azonos helyezések lehetségesek. Nem szükséges az összes túráját helyezéssel ellátnia. A helyezésnek nullánál nagyobbnak, de a teljesített túráinak számánál nem nagyobbnak kell lennie. Negatív értékek nem számítanak érvényes helyezésnek. Ha a helyezésnél a teljesített túrák számánál nagyobb érték kerül megadásra, akkor a teljesített túrák számát kapja. - Az túrázó túrára leadott pontszáma úgy adódik, hogy: Egyéni Túrapont = 100*(Darabszám+1-Helyezés)/Darabszám . Vagyis, ha valakinek 50 teljesített túrája van, és egy túrának az 1. helyezést adta, akkor a túra 100 pontot kap. Ha a 2. helyezést kapta, akkor 100*49/50-et. Ha a 25. helyezést kapta, akkor a pont 100*26/50 Ha az utolsó, vagyis 50. helyezést kapta, akkor a pontja 100*1/50. - Az összes túrázó túrára adott Túrapontszámainak átlagát (számtani közepét) veszem, túránként. - Azokat a túrákat kiejtem, amelyekre a leadott szavazatok száma nem érte el a szavazók számának négyzetgyökénél nem nagyobb egészet. (Nem veszem figyelembe a túrát, ha a rá adott szavazatok száma kisebb, mint a szavazók számának négyzetgyöke lefelé kerekítve.) - A megmaradt túrák átlagpontszámait csökkenő sorrendbe rakom, és veszem az első 20 túrát.
Amit a fenti módszerről meg lehet állapítani: - A szavazók által adott első hely, minden szavazó esetén ugyanannyit (100 pontot) ér. - Egyéb helyezés esetén, a több túrát teljesítő szavazók súlya nagyobb. A "középső" szavazat felett egy a túrák pontszámát felfelé, az alsó felében lefelé húzza. - Nem érvényesek a kevés szavazattal rendelkező túrák. Azt, hogy konkrétan a négyzetgyök[szavazók száma] honnan jött, nem tudom, talán valamilyen általános statisztikai oka van. - A tört pontszámok miatt, kicsi az esélye a holtversenynek. - Elég túra kap pontot ahhoz, hogy a "legjobb" 20 túra sorrendjét (sokszoros holtverseny nélkül) fel lehessen állítani.
A számítási módszert lehetne egyszerűsíteni, például úgy, hogy az egyes túrákra mindjárt követlenül 100 és 1 közötti pontot kellene adni és ezt átlagolni. Ekkor lehetőség lenne akár több paramétert összesítve, (például Bubu féle) pontozást érvényesíteni. Ugyanígy lehetőség lenne, a jelenlegihez hasonlóan, rangsorként is szavazni. Az érvényes szavazatszámnál kell valamilyen alsó korlát, hogy mennyi azt nem tudom. Az ide eredménynél az érvényességi küszöb 12db volt, és így 116 érvényes túra. Az érvényes szavazatok átlaga ~22db és 50 túra érte el a 22 szavazatot. Összesen 366 túra kapott legalább 1 szavazatot, az ilyen túrákra adott szavazatok átlaga 9 szavazat. A legalább 1 szavazatot kapott túrák pontjainak átlaga 70,9.
A szavazók száma 3x-osa volt a tavalyinak (159 fő). A legtöbb szavazatot (56db-ot) a Piros túra kapta, ami például a "győztes" Mátra115 túrára leadott szavazatokhoz (12db) képest sok, a túrán résztvevők számához képest viszont nincs többszörös eltérést.
Így van! Amellett, hogy egyedi ötletes darabok, igen nagy munka lehetett az elkészítésük is.
Nem tudom, ki hogy volt vele, számomra igen nagy gondot okozott a rangsorolás, mivel a rendezések zöme hasonló jó színvonalon zajlott. A Mátra 115 azonban annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy az 1. sorszám megállapításához nem férhetett kétség.
Ha még valakinek nincs fuvarja a lefagyszra szóljon Tatabányáról Pesten keresztül megyünk Pusztafalura. Péntek 17.00-es indulással Vasárnapi visszaúttal. Öregbencében megszállva.
Ez egy elismerő cím, vagyis arról szól, hogy melyik túrák kerültek az első 20 helyre, a szavazatokat leadó 159 szavazó akarata alapján. A további helyezések vagy pontszámok -szándékunk szerint- nem nyilvánosak.
Csak egyetérteni tudok. Aki ott volt, annak nem kérdéses, hogy a Mátra115 volt 2009 legjobb teljesítménytúrája, megvolt minden extra, ami elképzelhető:
profi és lelkes szervezés (ritka e kettő így együtt) hihetetlenül kemény és szép útvonal nevezési díj önkéntes alapon Letölthető GPS track Informatív honlap Súlymérés élő közvetítés a neten és persze habzsi-dőzsi
LeFaGySz Zemplén... holnap reggel kezdjük a szalagozást, reményeim szerint
du. négy-ig befejezzük, és megyünk a rajthelyre.
- hó...tegnap du. Lagler Öcsi jelentése alapján Füzéren még akad, de leolvadhat hétvégéig..nincs mese fel kell menni a Milicre annak, aki Yetit akar látni....
Az lenne a kissé provokatív kérdésem, hogy a száz egynéhány érvényes szavazattal rendelkező túra TELJES listája megtekinthető-e... Vagy inkább ezzel nem akarjátok borzolni az alsóbb régióhoz köthető személyek kedélyét.
Örülök, hogy a poraiból feltámadt M115 végre felért oda, ahova való. Ez az a túra, amit nem lehet felülmúlni. Ezt csak azok tudják, akik ott voltak. Az egyáltalán nem igaz, hogy "Azt ették, amit nevezési díjként hoztak."
Persze, ha leszámítjuk az 5-6 melegétel szolgáltatást, akkor igen.
Hasonlót tapasztaltam már nem is egy túra végén, és itt nem az ellátmánnyal kapcsolatban kell érteni. Egyes túrákon nem lehet lebeszélni a rendezőt, hogy ne adjon kitűzőt, miután feladtam valahol útközben. Pusztán azért már adni akar a végén is valamit, hogy egyáltalán odamentem a túrájára. Nem is a díjazás a lényeg, mert ha végül - hogy ne legyen sértődés - engedek, nem kerül ki sehová, hanem az, hogy annyira megtisztelnek, mint résztvevőt, mint embert, hogy kötelezőnek érzem oda visszamenni.
Ilyen hozzáállás több helyen tapasztalható, de most csak a számomra különösen mély nyomot hagyottakat említeném meg: Bükk 50, Bakonyi Barangolás x.
Van még az olyan elfogultság, ami - szerintem - mindenkinél valamilyen mértékben jelen van: Az első túrára visszatérések ,)
Speciel az idei elsőn az ellátmányról a túrázók gondoskodtak. Azt ették, amit nevezési díjként hoztak.
Én inkább azt látom, hogy nem az etetés mennyisége a döntő, hanem hogy mennyire jó szívvel adják a javaikat és idejüket a szervezők. A naptárban lassan már csak korrekt és jól szervezett túrák vannak, a különbséget a szíves vendéglátás, a túra hangulata teszi. A másik, amitől nagy hangulata lesz egy túrának az, ha a résztvevők úgy érzik, valami jó kis közös buliban vesznek részt. Ezt vagy a közös szívás vagy egy-egy karizmatikus szervező tudja megteremteni. Nekem pl. Tápiószelén van mindig ilyen érzésem. :)
Egyszer szavaztam, 4 szempont szerint pontoztam le az az évi 15 "túrámat", majd később szembesültem vele, hogy fölösleges volt, mert nincsenek külön szempontok, és csak a sorrend számít, azaz egy 8. helyen álló túra más pontszámot kapott, ha valakinek 9-ből 8. és mást, ha 100-ból 8. Legalábbis így emlékszem, de ha lesz időm, visszakeresem azt a választ, ahol akkor ezt leírták.
Ettől még szavaznék, de mikor azt láttam, hogy olyan túra lett első, amit a beszámolókban az ellátás miatt istenítettek, tehát a többséget az érdekelte elsősorban, hogy mennyire etetik-itatják, a továbbiakban nem érdekelt a szavazás, mert amennyire végignéztem visszamenőleg a tabellát, és összevetettem az általam is megjárt túrákon a benyomásaimmal, kiderült, hogy számomra ez az eredménylista irreleváns.
A beszámolók - ha vannak - elolvasása sokkal többet ér.
Lehet, hogy kevés a 12 szavazat a Mátra 115-re, de az egy hihetetlenül jó túra volt, nálam etalon. Ettől persze még a Szurdok és a Piros is kiváló lehetett, sajnos ezeken nem voltam :-(
Neked, vaddinonak és medvegyuéknak nagy gratula a címhez!
Szomorú, hogy a túrákra mindig kevesen szavaznak :-( Bár az előző évekhez képest jobb a helyzet.
12 szavazattal nyert a Mátra 115, a Pirosra és Szurdokra hiába adott le voksot jóval több ember. Nem lehetne előírni, hogy aki leadja a listáját csak akkor érvényes, ha sorba teszi a túráit? MEGSZAVAZNÁM !
Vagdalthúsékkal Bakonybélben asszimilálódtunk vala, és lőn megvilágosodásul jött az ötlet, hogy kalandozzunk át Tihanyba. Hát így is lett! Nekem jutott a sofőr szerep, amely látszólag a gépjármű irányítására volt hivatott, de ezen időjárási körülmények között, csak igen korlátozott lehetőségekkel. A kiplakátolt címre megérkezve, egy sima lakóház állt előttünk, így gyors telefonos segítség alapján jutottunk el a rajtba. Sok ismerős arccal találkoztunk, Vándorcsillagék éppen indultak seperni a 20-as távot, még szerencse, hogy mi csak a 10-es távra akartunk nevezni. Nagy szerencsénk volt az időjárással, mert mire a terepnek nekivágtunk 11:15-kor, a szél alábbhagyott és néha a nap is kisütött. A mezőny végén való indulásnak az a nagy előnye is megvolt, hogy már kitaposott utakon mehettünk, és bár a szalagozás és útjelző táblás iránymutatás hibátlan volt, az itinert gyakorlatilag csak a pecsételőhelyeken kellett elővenni. Egyedül az Akasztó domb után, amikor kiértünk a Kossuth Lajos utcára, ott kellett rápillantanunk az itiner térképére, de megérte, mert bár kicsit hosszabban vezetett a túra útvonala, mint a zöld sáv jelzés, de sokkal gyalogosbarátabb és ráadásul a hóembereket is láthattuk :) Leérve a hajóállomásra, az eddig kapott dianás cukor és narancs után, még tea és csoki is a szolgáltatás részét képezte, így bőven feltöltődhettünk energiával, hogy a Barátlakásokig leküzdjuk a szinteket. Továbbra is gyönyörű csendéletek és kiváló panoráma kísérte utunkat, alig tudtunk betelni vele. Jóleső érzés volt, hogy a Kálváriánál már lefele nézhettünk az apátságra, így nem kellett már nagy emelkedőkre számítani. A célban kellemes meleg volt, valamint a jó hangulatot fokozta, az igény szerinti mennyiségben vételezhető virsli. Kicsit zsúfolt volt a helyiség, de szerencsére fegyelmezett volt mindenki és nem volt tolongás. Azt hiszem, a rendezők elég magasra tették az év eleji mércét, úgyhogy innen is köszönet a rendezésért, jó móka volt.
A TTT honlapról elérhetők az Év Teljesítménytúrázója (ÉVTT), a Teljesítménytúrázók Minősítési Rendszere (TTMR) és a Hazai Legjobb Teljesítménytúra (HALEG) 2009. határozatai (eredményei).