Keresés

Részletes keresés

sameria25 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2083

A Te ötleted még jobb,hogy bele a teraszba, de majd még meggondolod. Egyébként sejtettem, hogy nem magyarországon élsz,részint a ház stílusából, de főleg a kerítés hiányából. Nálunk kell keríteni.  Itt a magántulajdon  védelme, védhetősége, ebből következően a tisztelete sem megoldott. Mindezeken túl van egy szokás,már talán ősidők óta, (az eredetét én nem tudom,talán az örökös szegénység) csak akkor igazán az enyém valami,ha bekerítem. Sok örömöt kívánok a kertedhez.

Előzmény: ZsuR (2082)
ZsuR Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2082

A padlo csak vizes, nem lakkozott.  Altalaban vizlepergeto izevel szoktak kezelni 1-2 evente, es a fa maga kezelve van rothadas ellen.

 

Nekem is tetszik - gondotam is ra, talan nem a deck ele, hanem bele - de maradtunk annal a megoldasnal ami van.

 

Orulok, hogy tetszik a kertem - sok oromot ad nekunk.

Nem tudom, hogy Mo-n a kerites nelkuliseg megoldhato-e, vagy ha igen, hol.  Nem Mo-on elek.

Előzmény: sameria25 (2080)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2081

Bocsánat, hogy illetéktelenül belekotyogok,de ez a rajz, most azt hiszem, nekem jön a legjobbkor. Világos,és egyértelmű. A kövekkel meg azért aggályoskodom, mert nálunk éppen a legvilágosabb mészkő kapható. Vagy megvárom, míg "megöregszik", vagy alig engedem csak látszódni ,vagy messzebbről hozatok,de az sok pénz.

Előzmény: ZsuR (2071)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2080

Hoppá!! Ez nagyon ott van,nekem nagyon tetszik.(A lakkozott padlósra értem. Kicsit Darmuid stílusára emlékeztet nem?) Persze csak  a megfelelő környezetben. Nálad,mondjuk a terasz előtti szabad részen,bár,nem tudom,mennyire látnál rá a fűszeres ládáktól. oda nagyon el tudnám képzelni, szinte folytatásaként a terasznak. Láttam a kerted. Igazán gyönyörű. Az előbb Kiskertésznek áradoztam éppen róla. Jól láttam,hogy nincs kerítés? Van még magyarországon hely,ahol ez megoldható?

Előzmény: ZsuR (2076)
CBNora Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2079

Éppen most néztem meg Kiskertész képtárát.

Na az a tó tényleg szép.

Előzmény: sameria25 (2078)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2078

Szia.  Ha nem láttad, javaslom,hogy nézd meg,mert éppen az a varázslatos bennük,hogy nem látod a határt ,úgy érzed,hogy mindig is ott voltak.  Abban viszont igazad van, hogy igenis nehéz megcsinálni, még így segítséggel is. Azt hiszem a leggyakoribb hibákat így azért sikerül majd elkerülni.

Előzmény: CBNora (2074)
robida Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2077

Jaj de szép a kerted, hallod-e. (Az külön mosolyt csalt az arcomra, hogy ugyanúgy hívnak, mint a pici lányomat).

Előzmény: Kiskertész (2037)
ZsuR Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2076

Miota ezt a kis tavat lattam, tudom, hogy lehet a nagyon "mesterseges" tavat is ugy beilleszteni a kertbe, hogy nagyon kellemes latvany legyen.  

Olyant is lattam mar, ahol az erre nepszeru "deck"ben volt - de lattam koves teraszba is beepitve, peremmel, vagy nelkule.  Nagyon mutatosak.

Előzmény: CBNora (2074)
krisztababa Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2075

Persze, hozok majd elképzeléseket. Sokat tanultam tőletek, s köszönöm a sok-sok ötletadó képet, amiket felteszel. S a többiek galériáját is élvezettel nézegetem. No és természetesen igyekszem kiküszöbölni az eltelt 8-10 év hibáit :) Lesz majd ilyen volt - ilyen lett galéria. :)) Biztosan lassabban megy majd, az én derekam sem hajlik már annyira, mint 10 éve... :))

Bocsánat, hogy ilyen darabosan írok, de csúcsszezon van nálunk (mármint a melóhelyen), csak hébe-hóba jutok fórumközelbe. :)

 

Előzmény: agicza (2050)
CBNora Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2074

Talán illetéktelenül szólok hozzá a témához, mert én nem tervezem, hogy tavat készítek.

Nekem nagyon ritkán tetszenek a kővel kirakott szélű tavak, nem emlékszem, hogy láttam volna élőben olyat, amelyik természetesnek hatott volna. Egy nem sziklakert jellegű kertben a tó köré koncentrálódó kövek szerintem természetellenesek. Igaz, nem láttam még se Dogfüggő, sem Kiskertész tavait, ezekre ez lehet, hogy nem igaz, de az biztos, hogy nehéz szépen megcsinálni.

Így ha netán mégis akarnék vizet a kertbe (de nem akarok), akkor az valószínűleg inkább medence lenne határozott, nem elrejtett széllel, ami nem is akarna természetesnek hatni.

sameria25 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2073

Nagyon kedves tőled, hogy ebben is segítesz. Ne mond, hogy nem vizsga, hiszen  itt azért vannak szakértők rendesen.  Egyet kérek Tőled/Tőletek:ha készen lesz, felteszem, és a véleményetek az legyen,amit valójában gondoltok, hogy javítani tudjak.  Említetted Zsúr kertjét. A napokban megnéztem az Övét is. Hát mit ne mondjak,padlót fogtam. Az már park .Valódi erdő,vadaspark, madárrezervátum, vizivilág,  és sok-sok virág. Nagyon jó lehet ott élni. Milyen kedvesen dicsérte az én kis  rozzant utacskámat. Pedig  a kettőt egy napon sem lehet említeni. Azért van eset, amikor a szomszéd kertje tényleg zöldebb. ( Azért nekem az enyém a legkedvesebb)Úgy van ez, mint a gyerekekkel.A sajátunk  a legszebb, leg...leg...leg.

Előzmény: Kiskertész (2070)
ZsuR Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2072

Nem tudom, miert mondjatok, hogy sokat ultetek at :))... 

 

 

Lehet, kerekekre kellene par novenyt ultetnem?! :))

Előzmény: Kiskertész (2070)
ZsuR Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2071

Az en sotet kovem adott volt - ilyen van a kornyeken, ezt tudtam elfogadhato aron beszerezni.

Amikor kezdtem a tavat, mas elkepzelesem volt a to szelererol, hogy hogyan oldom meg az atmenetet a to es a fu kozott, a to es az agyas kozott.  Most mar lehet maskeppp csinalnam.

 

Ahol a fold csuszott (egyik oldalt megemeltem, nagyon lejtos volt a kertem ott) meg kellett igazitani a foliat, sot, meg van egy kicsi resze amit iden fogunk.

Ahogy a tobol kijon a folia, ket ko koze meg, az tartja fenn, az ad egy "peremet".  Aztan meg a sok noveny eltakarja. Van meg egy-ket kicsike szakasz ahol latni a kovet, kavicsot, de azt mar jo ugy ahogy van.

 

Ami tavakat lattam, soknal volt a szele pupos, mint egy sanc - talan az nem kellene, hanem laposabban, ami jobban illeszkedik a kornyezetbe.  Nem kell megerositeni sok-sok kovel sem - nem szalad el. A jobb oldali egy konnyen karbantarthato megoldas, a barnak a kovek - ami koze akar ultetni is lehet, no meg az elotte levo ultetopadon is szepen nonek a takaro novenyek.

Előzmény: Kiskertész (2068)
Kiskertész Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2070

Ne izgulj ennyire! Ez nem egy államvizsga :) Ha nem sikerül elsőre, még rengeteg lehetőséged van átalakítani. És meg kell, hogy mondjam, fogod is. Egy kert ugyan is sosincs készen. Látsz valahol egy ötlettet, ami jobban teszik, mint amit eddig megvalósítottál, és már is átépíted. A növények megnőnek, és azt látod, hogy elnyomják egymást, jön az átültetés, (erről ZsuR sokat tudna mesélni :) ) vagy éppen kipusztul 1-2, mert ilyen is lesz sajnos, és máris átalakult a kép. Sosem fogod azt érezni, hogy már minden tökéletes, vagy, hogy már semmi újat sem szeretnél ültetni. Ha ezt éreznéd, biztosan kerted sem lenne. És még valami: " a szomszéd kertje mindig zöldebb" mondás itt is érvényesül :)

Előzmény: sameria25 (2069)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2069

Mert  azt hittem,hogy a kövek elvonják a figyelmet a vízről.  Tudod, még nem építettem tavat, és nem szeretném elszúrni. Ez a kő nélküli megoldás, ötletszinten valóban megfordult a fejemben,de ahogy így elém tetted ennek a hátrányait, sürgősen le is mondtam róla. Kicsit izgulok, mert szeretném jól megcsinálni. Olyan helyre kerül,ahol egy szezon alatt bevonja a moha. Majd jól felkötöm,amit fel kell kötni. Köszönöm a tanácsot. Jó, hogy szóltál.

Előzmény: Kiskertész (2068)
Kiskertész Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2068

Nem értem, hogy pont egy erdős résznél miért találod a mészkövet túl hangosnak? Természetesen nem rikító fehérre gondolok én sem, hanem kicsit földes, mohás, csak a teteje van kint, ahogy a természetben is.  De másik követ is tehetsz, ami sötét színű, mint például ZsuRé, meg agiczáé. Ha semmi szín alatt nem akarsz követ, befüvesítheted a szélét, vagy befuttatod borostyánnal, esetleg mohát teszel, csak azzal az a baj, hogy a moha rengeteg vizet elszív a tóból, és átadja a környező földnek. Így járt egy ismerősöm is, akinek betonból van a tava, és hogy takarja a szélet, bemohásította kagylós mohával. Gyönyörű, de naponta kell neki utántölteni, mert annyi vizet kilop a medencéből.

Majd teszek fel képet kő nélküli vizekről, csak most valamiért nem engedi a képfelrakást.

 

Előzmény: sameria25 (2064)
Kiskertész Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2067

Sajnos az én kertem nem olyan zegzugos, mint szeretném, és Dogfüggőéhez képest pedig egyenesen pusztaság. Én nem fotók alapján teszem ezt a megállapítást. De azért sunyi, és alattomos módon, apránként elkezdem  meghódítani a teret. Remélem észrevétlenül tudom majd végrehajtani a tervemet ;)

 A tóbéléshez meg annyit, hogy kellő védelemmel volt ellátva. Ha nem akartam volna mélyíteni, és ha csak 20-30 cm-t is de szélesíteni, bizony nem szedtem volna szét, mert egy percig sem aggódtam  a stabilitása miatt.

Előzmény: agicza (2062)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2066

Azt elképzelhetőnek tartom,hogy egy metropliszban, ahol kevés a nyugis terület, jó kis kikapcsolódás egy erdőmitáció,de lakásnak nem tudnám elképzelni. Mindig azt nézném, mikor jön ki a medve a fa mögül? Lehet,hogy maradi vagyok,de mindent használjunk rendeltetésszerűen.

Előzmény: agicza (2046)
m.musashi Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2065

1982:) azt hiszem hogy kimondatlanul hasonló dolgokra gondolunk. Akinek elég inger,ill. természetszegény a környezete,és annak megfelelő lehet egy ilyen illúzió. Inkább csak fenntarthatósága ami döcögős lehet.

Előzmény: agicza (2046)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2064

Ágicza!

Csak még egy kérdést engedj meg, aztán nyugodtan lőj le, ha zavarlak. Szeretném tudni, hogy  kövek nélkül csináltál már tavat?  Nekem a mészkő túl "hangos".Valami olyat gondoltam,hogy éppen csak itt vagyok,néha megcsillan rajtam a fény,csak úgy szerényen megbújva.

Előzmény: agicza (2062)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2063

Köszönöm az ötletet, erre nem is gondoltam. Kibogarászom,mert megéri.

Hogy honnan jöttünk, mennyire meghatározó..? Én, bár nem messze a községtől, de egy erdő mellett, legtöbbször benne, voltam gyerek. Éltem 20 évig emeletes házban, Nagyon meguntam, most, hogy van ez a kis házunk, mire észreveszem, ebből is erdőt csinálok. Csak van benne valami, hogy az ember visszatér valamilyen formában a gyökerekhez.

Előzmény: agicza (2060)
agicza Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2062

Több év tapasztalatából azt hiszem, Te vagy az egyetlen, aki ennyi ideig képes volt a mg-i fóliát épen és egyben megtartani, mint tóbélést...

 

A zegzugos, dzsungeles kert meg sztem az egyik legszebb, amit csinálni lehet, viszont csak akkora méretek között működik és fenntartható, ahogyan Te meg Dogfüggő nyomja... Az uraddal meg így nem lehet könnyű, hogy ennyire eltérő felfogásotok van a kertről, bár én meg lakberendezésileg küzdök, pont ugyanilyen 'érdekkülönbözőségek' mentén: pasiknál a praktikum mindenek felett... ;-P

Előzmény: Kiskertész (2052)
agicza Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2061

Mi is pontosan egy ugyanilyen, sárga kockakővel kirakott, félhomályos belső udvaros, századfordulós, gangos bérházban laktunk... :-P A földszinti ablakból a páfrányos-hortenziás, négyzethálóban beültetett udvarra láttunk közvetlenül, szóval az árnyékkert szeretete vhonnan innen indult. Mindig jó volt hazaérkezni, a három méter magas nagykapu és néhány lépcsőfok után az udvaron mindig a zöld növénytömegre esett az első pillantás, és csak utána a málladozó vakolatra...  :-S

Előzmény: Kiskertész (2054)
agicza Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2060

Amit tudsz, hogy a keresőbe beütöd a nicket, és a hsz-okat tematikusan rendezve megnézed a fórumra felrakott képeit. Kicsit macerásabb így, de maximálisan megéri... ;-D

Előzmény: sameria25 (2057)
agicza Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2059

A kerti séta albumba véletlenül nem rakott fel képeket? Hirtelenjében nem találom a linket...

Előzmény: ZsuR (2058)
ZsuR Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2058

Nagyon szepek - en is szeretnek fotozni nala!  Talan egyszer osszejon...

Előzmény: Kiskertész (2056)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2057

Most már értem, miért mondtátok, hogy gyönyörű. Mindenütt növény, csak az utak kanyarognak ide-oda. Valami hasonló világot képzelek én is magam köré. Amennyire tőlem telik meg is valósítom.  Köszönöm Neked a képeket,  nagyon örülök nekik.

Előzmény: Kiskertész (2056)
Kiskertész Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2056

Nekem vannak képek róla, néhányat én fotóztam, amikor nála jártam. Biztosan nem haragszik meg, ha rakok fel belőlük :)

Előzmény: sameria25 (2053)
sameria25 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2055

Csüngő ezüst cédrus! Annyira vagány abban a környezetben.  A tóparti ötleteket köszönöm. Egy újabb elem  megvan a kirakósból.

Előzmény: agicza (2051)
Kiskertész Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2054

Ez a parkrészlet szerintem csak átmeneti látványosság. De! A lányomék Pesten egy körfolyosós emeletes házban, (tudod, az a régi fajta) laknak. Az udvar azokkal a sárga macskakő szerű kövekkel van kirakva, és az egész udvaron amolyan félhomály van. Én nagyon el tudnék oda képzelni néhány dézsás árnyéktűrő növényt, meg egy kis vizet. Páfránnyal, mohával a szélén. Szerintem fantasztikus hangulatot lehetne teremteni.

Előzmény: agicza (2046)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!