Holnap délelőttre kérnék egy drukkot:-) Ismét változott az időpontunk, egy kicsit be is paráztam, de legalább holnap délre már babázhatok:-)))))) (egy füligvigyor)
Kanadában él és elég hajmeresztő dolgokat mesél a kinti orvosokról... Sajnos azt nem tudom, hogy ott milyen tesztet csinálnak/tak, de el fog menni amnióra, mert az a biztos.
Ha csak egészséges babát tud/akar vállalni, akkor menjen amnióra mindenképpen. Egyébként ezen én is sokat gondolkodtam, de én vagyok olyan önző, hogy a meglévő 3mellé, ha bejönne még egy, akkor tutira egészségest szeretnék, főleg, hogy akkor már nem lennék fiatal anyuka se, lévén elmúltam 35.
Ha van oka feltételezni, hogy nem jó időben lett levéve az AFP, akkor csináltasson további teszteket. Amúgy miért nem a négyes tesztet, vagy kombináltat, vagy mi a bánatot csinált? Az afp-t senki nem tartja önmagában elegendő információs alapnak.
Hát, ha a többieket nem zavarja itt az off, akkor leírnád a véleményedet róla? Én nála szültem az előző gyermeket és most is hozzá járok terhesgondozásra, de nagyon kiváncsi vagyok más véleményére. Nekem néha olyan hogyismondjam... "elvarázsolt" a doki. :)
Nálunk a férjem volt a kisérleti nyúl. Beoltatta magát a H1N1 és a szezonális flu ellen, mi pedig vártunk, hátha átalakul, vagy nő még 1 lába, mittomén. Hál istennek, nem lett semmi baja :) és akkor a faim is megkapta a H1N1 oltást és 1 héttel később a másikat. Érdekes, hogy az utóbbi után taknyos lett és elkezdett köhögni, de egyébként lekopogom, semmi baja.
Minden logika szerint be kellene oltatnom magam és még a dokim is azt mondja, de én mégis félek illetve féltem a magzatot.
Bárányhimlő: döbbenet, mik vannak. Én azt hittem, hogy az oltás abszolut véd a himlő ellen.
Nem is tudom, az egyik orvos azt mondja oltani kell a másik meg mereven ellenzi...., én végigkérdeztem a körzetimet, az itteni védőnőt és a gyermekorvost , meg a sógornőmet aki gyermekorvos egy kórházban ..... az orvosok elmagyarázták hogy mivel én érintkezek a kisfiammal a legtöbbet oltassam be magam , maga az oltás ugyanis nem kerül az anyatejbe csak az ellenanyagból valami amit a szervezetem védekezésként termel , sőt javasolták az egész család oltását akivel csak kapcsolatba kerülhetünk .... a védőnő meg nem akart állást foglalni.
Szóval vettem egy nagy levegőt és beoltattam magam ( ahogy mindenki a családból) , ennek már több mint két hete , és hála égnek semmi sem történt, se velem se a babával. A rendelőbe, viszont elég sok pocakos kismami volt akik szintén oltattak , volt aki utánanézett és úgy hozta meg a döntést, és olyan is akinek akinek a doki javasolta. Az eleve lebeszélős dokiktól meg csak annyit kérdeznék hogy vajon vállalja e a felelősséget ha a kismama elkapja és a láz meg a szövődmények miatt komolyabb gond lesz , a legalapabb hogy elmagyarázza hogy hogy működik az oltás, elmondja a pozitívumokat és a lehetséges mellékhatásokat, és így tiszta lelkiismerettel rá is hagyja a döntést az érintettre.
cara: akkor azért drukkolok, hogy most már szerdáig kihúzzátok együtt :)
barihimlő elleni oltás: Na ezen kb egy éve pont nagyon ki volt akadva a védőnőm-gyerekorvosunk, ugyanis kaptak egy levelet, hogy nem elég egy oltás, az nem ad védettséget egyáltalán, mostantól 2 kell. Arról, hogy aki korábban egy oltást kapott, és abban a hitben van, hogy védett a gyereke, avval mi lesz, értesítik-e, ha igen kinek a dolga, arról nem kaptak semmit... És gondolom a kutya nem értesítette a szülőket :S De két oltás mellett sem ígérnek teljes védettséget amúgy, csak enyhébb tüneteket, gyorsabb lefolyást esetleg.
Ehhez képest az én háziorvosom és nőgyógyászom éppen hogy lebeszélne ha be akarnám magam oltatni (egyébként nem akarom) azt mondják nem kéne kísérleti nyúl szerepét játszani egy teljesen új fajta vírussal szemben, főleg hogy már van muálódott változata is... vagyis már arra is kéne védőoltás. ők nagyon nem ajánlják hogy beoltassam magam. Inkább megelőzés, vitaminfeltöltés, immunrendszer erősítés, tömeg és tömegközlekedés kerülése, sok sok kézmosás, nem puszilkodás ismerősökkel, haverokkal max. nagyon közeli betegmentes családtagokkal.
Nekem is van a közvetlen rokonságban - férj kistestvére - aki megkapta a bárányhimlős oltást, és ő volt a bölcsiben a négyek egyike, aki bárányhimlős lett... és nem is akármennyire. Bár kórházba nem került, de hónapokig rengeteg csúnya himlősebe-helye volt! Fiammal és nem egészen egyéves lányommal előző nap még együtt játszottak, rajta másnap kijöttek a himlők, az enyémek viszont nem fertőződtek meg, pedig nem voltak beoltva. Erről ennyit!
Én is úgy tudom ahogy Allia. A bárányhimlő oltás pedig nem véd meg, lehetsz tőle himlős ugyan úgy, csak annyiban véd, hogy enyhe lefolyású lesz a betegség ( van aki kórházba is kiköthet olyan nagyon beteg lesz). De én is ismerek olyat aki megkapta az oltást és bhimlős lett. Az infó védőnénitől és gydokitól van( Előbbi nem pártolja utóbbi igen a bárányhimlős oltást)
Akkor Magyarorszagon szerencsesek vagytok, itt sajna eleg sok van, ezert is hangsulyozzak ezt annyira. Szoval a francia sajtokkal vigyazat :) (az meg hogy mennyit regisztraltak... ha nem vagy terhes, akkor eszrevetlenul is lefolyhat a fertozes, ez olyan alattomos cucc, mint a toxo)
Bocs, hogy belepofazok innen, a sajtevok orszagabol.. :) De a liszteria szempontjabol nem az szamit, hogy peneszes-e az a sajt, hanem hogy pasztorizalt vagy nyers tejbol keszult. A pasztorizalt tejbol keszulteket lehet enni (a camembert-eket is), a nyers tejeseket nem. Ez ra van irva a csomagolasra amugy hogy milyen tejbol keszult. (es nem csak a nyers tej veszelyes, kerulni kell a nyers husfeleket, pl nyers fustolt sonkat (bar etz lehet a toxo miatt), es a tengeri herkentyuket, mint kagylo, osztriga, rakfelek, ez is hordozhatja a liszteriat, sajna meg a fustolt lazacot sem lehet :(
(Nagyon zárójelben: a neten ez a liszterózis túl van lihegve, mert valóban károsíthatja a magzatot, és mivel mindenki belefut ebbe, ha rákeres, azért ez a camambertes tiltás. De: az egészségügyi minisztérium adatai szerint Magyarországon 1998-2002-ben 4 liszteriózisos esetet regisztráltak. Nem 4 terhes nőt, hanem összesen 4 esetet. Frissebb adataim nincsenek, de ha hozzáveszed a hőkezelést, amit ugye jólnevelt baktérium nem él túl, nos, nem sok aggódni valód marad... Ugyanakkor mindenki azt egyen és igyon terhesen, amit nyugodt szívvel megtesz, ha téged ez aggaszt, egyél inkább rántott halat. Bár ha nagyon szétnézel, a tengeri halról is letiltanak, meg még amiről hagyod magad ;-))
Nemcsak az fertőz, aki el is kapja a vírust? Nem az a lényege az oltásnak, hogy bizonyos betegségeket ne kapjunk el? Én eddig azt hittem, hogy pld. a bárányhimlő elleni oltás megvéd a bárányhimlőtől. Bár lehet, hogy a H1N1 és a többi influenza vírus már tészta.
Camembert: rákerestem a neten, a lisztéria miatt veszélyes, de a rántott camembertről nincs infó... Viszont van a kenőmájasról, márpedig amióta terhes vagyok, nagyon gyakran megjívánom a kenőmájast friss fehér kenyérrel, savanyú uborkával. Most is lecsúszna, úgy érzem. :-/
cara, lehet, hogy már kérdeztem, ne haragudj, de sajnos nem emlékszem (a memóriám borzasztó), nem a Ruttner dokinál fogsz szülni? Egyáltalán, valaki ismeri itt a Ruttner dokit? :)
Nem hinném, hogy számít az oltás. Nagyon rendes a dokink, így biztos vagyok benne, hogy ha bármi mód lenne rá, hogy bejöjjön a férjem, akkor megoldaná, megengedné. Azon gondolkoztam, hogy esetleg a műtős fiút lefizetjük, hogy naaaagyon lassan menjen a lift...:-) Bár lehet, hogy ő sem kockáztat majd.
Hát, itt az Istvánban még a szülésfelkészítő tanfolyamot is lefújták és nagyon komolyan veszik a tilalmat. Próbáltuk mi is "puhítani" a dokit, hogy a műtét után legalább 5-10 percig engedje meg, hogy ott maradjunk a műtőben (vagy annak ajtajában) egy kicsit gyönyörködni és örülni a picinek, de mondta, hogy nem lehet. Pedig ugye, aki "rendesen" szül, ott bent lehet az apuka és a szülés után kb. 2 órán keresztül együtt lehet még a család, csak utána viszik le őket a gyerekágyas osztályra. Na nálunk most ez a két óra kimarad, ami soha nem lesz pótolható... Ráadásul az is kérdés, hogy hogyan és mikor fogom így megkapni a kicsit első szopizásra, mert az előző kettőnél utána kb. 1 órára kihozták, de akkor ott volt az apuka, és nagyon kellett is, hogy ott legyen, mert meg sem tudtam mozdulni, ő igazította, fogta a babát. Most így lehet, hogy 6 órán át meg sem kapom a lányomat?? Mert gondolom, a csecsemősnővér nem fog ott ülni mellettem...
Amúgy szülésre semmi jel, ctg nagyjából nulla, 3-4 30%-os pukli, de ez még mindig csak reflexes méhösszehúzódás. Most már nem is nagyon siettetem, mert lefoglaltuk szerdától az egyágyas szobát, ami nekem nagyon jól fog jönni, mert az elmúlt 2 évben kb. egy kezemen összeszámolható éjszakát aludtam át, mostanában éjjel 1-től ügyelet a lányom mellett. Így jól jön majd egy kis alvás, pihenés, ami nem biztos, hogy összejön, ha előbb szülök, mert a három-négyágyasban mindig történik valami, ami miatt nehezen lehet pihenni.
cara: Ó, nagyon sajnálom :((((( Szerintem legkésőbb dec végére tuti minden kórházban látogatási tilalom lesz, szóval én is számítok erre, és nagyon nem örülök neki :(( Főleg, hogy a 2 éves lányomat nem fogom látni, megölelni x napig.... Ezt elképzelhetetlennek tartom, nagyon rossz lenne. Semmi jel amúgy, hogy előbb akarna jönni a leányzó?
Miért ne? Ha nem vagy rá érzékeny, jól esik, akkor szerintem simán. Én volt, hogy egy egészet benyomtam vacsira (nem rántva, "nyersen"). Igaz, sosem volt gondom, allergiám és a gyerkőc sem problémázott semmi miatt.
Allia: úgy néz ki, hogy a teljesen végső időpont dec. 2. lesz, ha minden igaz, velünk kezdenek reggel (pontos órát majd csak kedden tudjuk meg). Ami rossz hír viszont, és ezen nagyon elkenődtem, hogy le van zárva a kórház - influenzajárvány miatt - és a vesztegzár miatt a gyerekágyas részre nem jöhetnek látogatók (ez teljesen ok), viszont mivel nálunk császár lesz, az apa oda sem jöhet be a műtőbe, így 5 napig nem lehet együtt a család... Bár állítólag a műtét után pár percre azért a kezébe adják, de akkor meg én nem lehetek ott, egymást meg egyáltalán nem láthatjuk, nem találkozhatunk (üvegen keresztül ki lehet majd mutatni a babát, de szerintem a császár után én nem sokat fogok ott ácsorogni az üvegnél). Majdnem bőgtem. Az 5 napos gyerek nem egyenlő az újszülött babával...:-( otthon meg már 2 másikkicsi fog körülöttünk "ujjongani".