Jelen esetben egy(illetve kettő) TCRT5000 tip. opto-kapu játszik ,de mejd veszek valami kicsit ,smd pl.
Számolással semmi gond ,meg is állhat felette a kocsi ,akár 2 napra is ,utána is folytatja.Tehát bármennyi kocsi és bármilyen hosszú lehet ,valamint bármilyen sebességgel mehet ! A sebességet tekintve ez azért nem teljesen igaz ,de amit a modellek produkálnak ,az bőven belefér.
Úgy van megírva a program ,hogy csak akkor számol +1 et ,ha el is hagyta a motyó az opto-t....
Gondolkozom azon is ,hogy esetleg 7 szegmenses led kijelzőre kiíratom ,hány db valami haladt el :)
Szia, CNY70 szerű optoval csinálod? Nekem az a problémám a számolással, hogy ha egy valami elmegy felette akkor nem biztos, hogy egyet számol. A különböző fajtájú kocsik/mozdonyoknál nem tudom belőni, hogy csak 1 impulzus legyen. Késlelteni sem jó mert függ a sebességtől és a kocsi hosszától. Jössz majd a találkozóra?
Szevasztok ! Részemről a Revel és a Humbrol festékekkel dolgoztam,akkor sebbenzint használtam higitási célokra,de az ezközök elmosására mindig acetont használok,nekem ez bevált ! Most már ezekről a festékekről leszoktam,ki sakkoztam egy jobbat és ehez szintetikus higitó kell,de a mosáshoz maradt a régi jólbevált aceton !!!
Jelentem készen van a "számolós" foglaltságjelző !
Egyenlőre nem raktam a talpfák közé az optókat ,mert nincs itthon olyan kicsi (1mm -ert kéne reszelni) ,de próbanyákon műxik.
Működése az előrejelzett lett :
Ellenőrizni kívánt pályaszakasz bejáratánál opto kapu (talpfák között) ,számolja a felette elhaladó járművek számát ,majd a kijáratnál ismét(opto kapu) számol ,végül összehasonlítja a két értéket.Ha egyenlő ,akkor szabad a pálya ,ha nem ,akkor foglalt.
Ennél már csak a sárga lapos tányér és a lejtő egyszerűbb :)
Hátránya ,hogy a vagonok aljára kell az alufóliadarab ,bár majd kreálok egy kis erősítőt ,akkor talán még az sem.
A kimenetére vagy kapcsolótranzisztort ,vagy relét gondolnék ,ami sznte bármit(ket) képes kapcsolni.
Bal oldalon (sárga) ledsor..... kamerához közel eső első le a "TILOS" ,második a "SZABAD" ezt kéretik figelni :)
A bal oldalon matatok a gyógyszeres levéllel ,akkor jönnek a vagonok ,jobb oldalon mennek ki.
A festékhez a gyógyszertári sebbenzin szerintem megegyezik a Revell hígítóval csak az ára a töredéke. Szerintem csak át csomagolás, egy névvel és árral ellátott üvegre.
A modellfestékekhez jó a szintetikus hígító. Ecsetmosáshoz és a pisztoly kimosáshoz is egyaránt. És jóval olcsóbb, mint a modell hígítók. Én évek óta ezt használom. A Tesco szintetikus hígító a legszimpatikusabb nekem.
Egy TT-s kollégával lenne egy kérésünk. Festés céljából nálam van egy Nohab és egy Szergej, a gépek már majdnem elkészültek. A kolléga szeretné, ha digitális üzemmódban működnének. De sajnos nem kapott dekódereket. CsíkosháTTú kollégától rendelt kettő dekódert. Viszont egy kicsit várni kell rájuk. Ha valaki ki tudna segíteni minket 2 db dekóderrel amíg megérkeznek az újak nagyon megköszönnék. Így hamarabb tudnának futni a szépségek. Miután CsíkosháTTú kollégától megérkeznek az új dekódereket, azokat adnánk vissza a kapottak helyett.
Segítségetek előre is megköszönénk: NoMoVa-modell és W.Róbert
A Linzbauer féle Vasútmodellezés c. könyvben leírja az eljárást parafa esetére. Csak egy baj van vele. Ott kelő hígítású festékbe keverte, majd kiterítette száradni. Száradás után ugyanazzal a festékkel, csak sűrűbbel ragasztotta a talpfák közé. Én egyszer kipróbáltam. Nekem nem jót be az eljárás, mert a parafa állandóan felúszott a festékben. Többször is végig kellett nyomkodni, hogy végre a helyén maradjon.
Ha már az ágyazatnál tartunk! Most csináltam a diorámámhoz zúzott bazaltból (tisztára Soronkőhidán éreztem magam:-), de nagyon sötét lett. Azt vajon mivel lehetne világosítani? Próbáltam egy kis szürkével, de nem lett igazán jó. Vagy a festék típusa (Modakril) nem illett az az anyaghoz?
Más. Módosítottam egy kicsit a lombosítási eljárásomon, szerintem előnyére változott az összhatás. Bár a fénykép csak részben adja vissza.
nickneved után szabadon; kombi-nálni. :-))) /Bocs!/
Egyébként csak azt szerettem volna írni, hogy megboldogult gyerekkoromban (70-es évek), amikor édesapám építette nekem az asztalt, a diódarálóval feldrabolt dugók csak úgy, minden festés, kezelés nélkül kerültek felragasztásra. Nem is volt azzal semmi probléma. Nekem tetszett. Néha az orrom meg-megcsapta a dugóba szivárgott bor szaga, de engem az sem zavart. :-D
Valamennyi anilin festékkel illetve ruhafestékkel. Ha egyik sincs, akkor fapáccal. Abbol is két fajta van, az egyik szeszes alapu a másik meg vizes. Az elöbbi jobb valamivel.
Vigyázz a ragasztásnál, mert elöfordulhat, hogy a vizalapu festékek felhigulnak a faragasztotol (sajnos több gyári termék is ugyanzt teszi). Ezért kiprobálni a bevetés elött.
Én a szeszes pácot, illetve még nagyon régi (cca. 30 éves) ruhafestéket használok
Az utóbbi időben elkezdtem agyalni, hogyan lehetne az itthon elfekvő parafahulladékot (dugó, alépítmény gyártáskor felszabaduló nyesedékdarabok, stb) felhasználni kavicságy készítéséhez. A próbálkozásokban odáig már eljutottam, hogy a maradványokat megőröltem és többé-kevésbé szemcsenagyság szerint szétválogattam.
A kérdés az, hogy mivel lehet/lenne érdemes megfesteni az őrleményt, hogy a színezés után a darabkák ne ragadjanak össze és a többi szóróanyagoz hasonlóan, beszórhatók legyenek a keresztaljak réseibe?
Régen (talán valamelyik Trost könyvben) mintha olvastam volna egy ilyesféle eljárásról, de hogy hol, arra már nem emléxem...
Egy, a körültekintetlenségemen alapuló dologról szeretnék pár szót közzétenni. Egy börze topicon majdnem összerúgtuk a port Lavadome topic társsal. Az általa eladásra kínált termékre megjegyzést tettem, mely félreérthetőnek hatot. A börze topicon általában, - és ez sajnos igaz - erre már ugrottak volna. De Lavadome topic társ megmutatta számomra, hogy ő nem tartozik a sokak közé. Félreértésünk tisztázása a kulturált megbeszélés medrében, email-en keresztül lezajlott.
E pár sorocska közzétételét csak azért éreztem fontosnak, mert az említett modellező társ ebben a topicban is jelen van.
De a teso V200-nál a nagy oldalablakos (öntött számos) is volt először nagy motorral és mechanikus lámpa iránykapcsolóval, majd nagy motorral diódával, utoljára pedig kis motorral.
Van nálam egy égi MIBA újság, pont az első 5 db DB V200-ól szól egy terjedelmes cikk, fotókkal bőven illusztrálva. Az első példányok úgy álltak forgalomba, hogy a DB "keksz" helyett DEUTSCHE BUNDESBAHN felirat díszelgett az oldalukon, és - figylem! - nem volt harmadik lámpájuk felül.
Közben beszéltem BaTTka1 kollégával, ha neki is jó, akkor szerintem "kertészkedjünk" inkább. Nem rossz a foglaltság érzékelés téma sem, de az megint elektronika lenne. Analógban lehet érdekes a dolog, digitlisban má meg van a megoldás nagy gyártó, és kis műhely szinten is.:-)
Ezt a motorból is meg lehet tudni. A nagyon régi Zeuke motor átmérője nagyobb, mint a később általánossá vált körmotoré. 1968 után má csak ez a kisebb volt beépítve mindenhova.