Másik kérdésem: szintén a Bécsi úti részlegben ennek a családnak (Hertelendy) egy anyai ágáról is sikerült kideríteni, hogy kaptak kutyabőrt.
Mármint gondolom az egyik Hertelendy anyai ágáról van szó.
A kérdésem az volna, hogyha ennek tudom a pontos dátumát (most így fejből nem, de megvan) akkor van -e rá esély, hogy ha magáról a nemesi oklevélről őriznek valahol másolatot, megtalálom?
(úgy 1730-40 körül történt a nemességadományozás, a papírokban megvan a pontos dátum, csak fejből nem emléxem)
A nemesség-, címer- stb. adományokat bevezették az ún. Királyi Könyvekbe. Ezek az Országos Levéltárban találhatók. Készült hozzájuk egy név szerinti mutató: Illésy János - Pettkó Béla: A királyi könyvek jegyzéke 1527-1867. Budapest, 1895. Ezt reprintben újra kiadta a Heraldika Kiadó 1998-ban.
Magukat a Királyi Könyveket pedig az Arcanum kezdte el kiadni CD-n: http://www.arcanum.hu . A sorozat legújabb darabja, a 4. CD az 1703-1740 közötti bejegyzéseket tartalmazza.
Szintén az Arcanum adta ki 1998-ban Levéltár adatbázis : Illésy Gyűjtemény fedőnéven az ún. Illésy patikát. Ez Illésy János cédulagyűjteménye az egyes családokra vonatkozóan az Országos Levéltár különböző gyűjteményeiből, ill. ha jól emlékszem tartalmazza azt is, hogy a kapott nemességet melyik vármegyében hirdették ki.
Ja, és még valami. A Nemesi évkönyv (szerk. Daróczy Zoltán) valamelyik két világháború közti kötete mintha tartalmazna a Hertelendyekre egy elég részletes családfát. Ha gondolod ennek utánanézek délután.
(az eddigi anyagra is nagy szerencsével bukkantam: a könyvtárban találtam egy "Vasvármegye nemes családjai" c.kiadványt - pont szerencsém volt, mert a többi megyéről szinte semmi nem volt, itt meg készen kaptam az anyag egy részét
Ennek melyik kiadását nézted? Az eredeti, 1894-est (Balogh Gyula a szerző), vagy a bővített 1999-est? (kiegészítette Szluha Márton) Mondjuk nem tudom, van-e benne lényegi kiegészítés.
Egyébként a hiányzó láncszem nincs időben annyira messze, mert a már említett munkában ki van kutatva a család az 1800-as évekig, nekem meg sikerült visszamennem 1730 körülig. Csak a kettő még nincs fedésben, nyilván a könyvben szereplő volt a főág, a mienk meg valamelyik mellékág, ami nincs benne. Tehát valahol az 1700-1800-as években kéne megtalálni az összekötő kapcsot a két tábla között.
Másik kérdésem: szintén a Bécsi úti részlegben ennek a családnak (Hertelendy) egy anyai ágáról is sikerült kideríteni, hogy kaptak kutyabőrt. A kérdésem az volna, hogyha ennek tudom a pontos dátumát (most így fejből nem, de megvan) akkor van -e rá esély, hogy ha magáról a nemesi oklevélről őriznek valahol másolatot, megtalálom?
(úgy 1730-40 körül történt a nemességadományozás, a papírokban megvan a pontos dátum, csak fejből nem emléxem)
Köszi a tippeket!
Szombathely amúgy is közel áll hozzám, mert anyai nagyszüleim ma is ott élnek, sőt még én is ott születtem, és az említett nemesi ág is egy Szombathely közeli faluban élt.
Emilezek majd nekik, vagy ha legközelebb ott járok és lesz pár napom, akkor beleásom majd magam ismét.
(az eddigi anyagra is nagy szerencsével bukkantam: a könyvtárban találtam egy "Vasvármegye nemes családjai" c.kiadványt - pont szerencsém volt, mert a többi megyéről szinte semmi nem volt, itt meg készen kaptam az anyag egy részét)
Ezt az ágat is a Bécsi úti mikrofilmes részlegen térképeztem fel, úgyhogy élőnyelv-szakos létemre lassan egészen belejöttem a paleográfiába - 18.századi anyakönyveket böngészni és "dekódolni" - ma úgy mondnanánk kihívás volt...
:-))))
A ny-dunántúli nemes családok XVI-XVII. századi történetére van egy sokkötetes kéziratos munka, az ún. Hetyéssy-hagyaték. Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban található. Próbáld meg velük felvenni a kapcsolatot, a ha egy családról van szó, talán megteszik, hogy megnézik, van-e a kutatott családról anyag benne, ill. hogy milyen terjedelemben. Van két email címem, bát nem tudom, mennyire használják ezeket: leveltar ::kukac:: rik.bdtf.hu , ill. bajzik ::kukac:: freemail.hu . Ez utóbbi az egyik levéltáros, Bajzik Zsolt címe. Tel.: 94 514 414, fax: 94 341 597.
" a "régiekről" szóló legendák, történetek egymásnak teljesen ellentmondanak"
Na igen, ebbe már én is belebotlottam, aztán hamar elhatároztam, hogy biztosnak csak azt veszem, ami tényleg dokumentálható. Mikor elkezdtem kutatni a levéltárakban is, nagy lelkesedésemben még az egyetemen is felvettem egy genealógia-órát a levéltár szakról (tök rendesek voltak, beengedtek), és ott mondta az előadó, hogy ha a családi legendáriumokra hagyatkoznánk, akkor kiderülne, hogy a szabadságharc idején mindenkinek volt egy tüzér- vagy lovastiszt őse. Közkatonák nem is voltak a szabadságharcban.... :-)))
De viccen kívül, tényleg teljesen dokumentáltan, felbukkant egy honvédtiszt ősöm nekem is.
Két kérdésem volna is szakértőinkhez, az első ezzel az ággal kapcsolatos. Anyai nagyanyám ága, de ezzel volt eddig a legtöbb szerencsém, mert kaptak valahol nemességet, így könnyebb utánajárni. Én magam az 1700-as évek elejéig tudtam visszavinni ezt az ágat (ezzel jutottam a legtovább). Egy nemesi családokkal foglalkozó munkában megtaláltam ezt a nemesi családot, valami 1300 körüli eredettel. A gondom mármost az, hogy mikor a bagázs Zala és Vas megyébe költözött, akkor sok ágra vált szét, és nem találom a kapcsolatot az általam kikutatott ág és a "főág" között. Ennek hogy lehetne utánajárni?
Másik, bár ez inkább csak nyavalygás: kezembe került dédmamám egy régi dobozából egy kb 25 oldalas kézzel írott dokumentum, amiben az ő nagybátyja írja le családjuk történetét. Nekem kb 90-95%-ban olvasható, de a neveknél egy betűs eltérés sem lehet, ezen szenvedek most, mármint hogy "dekódoljam" a szöveget. Lassan azért haladok vele.
Jah, és közben most azt is megtudtam, melyik plébánián lett keresztelve. Azért nem is kell sokat menni, kb. 20 perc gyalog, merthogy a kerületben van :)
Ne, mélt ne írj, a freemailt hónapok óta nem tudom használni. Illetve írhatsz, a denalisue@excite.com címre.
Na, most felhívtam megint aput, azt mondta, hogy kb. a huszas évekből van valamiféle latin nyelvű irat az apjáról... majd megnézzük mi az, pontosan ő sem tudja, valami honosítási okiratnak gyanítja... ez az egyetlen, ami a családjáról fennmaradt nála.
Apád születési helyét és évét ha tudod akkor a helybéli plebanossal le is lehet levelezni a dolgot. Azután jöhet a következő állomás.
A MOL-nak is van erről anyaga.
(Túl hosszú mailban megy.)
Az a baj, hogy anyakönyvi kivonatom max. a sajátom van...
Namindegy, lehet, kutakodok apa dobozaiban... de nem hiszem, hogy maradt neki valami...
Azé' köszi :)
Ha legalább egy anyakönyvi kivonatod egy faluneved stb van akkor már el lehet indulni.
A nagy adatbázisokban ( nemzetközi telefonkönyvek, DAD , Nagy Iván... stb) is lehet itt a neten keresgélni, rengeteg adatot szedtem én magam is így össze.
Évek óta foglalkoztat a téma, de lövésem sem volt róla mit, hogyan...
Most felhívtam édesapám, s most tudtam meg, hogy az Ő édesapja Romániában született... neszeneked... így hogy álljak neki családfát kutatni? Ráadásul állítólag valami bajor ágú a családja...
Édesapám édesanyja viszont Vulcan községben született, ami akkor még hozzánk tartozott... szerintetek ezen az ágon elindulhatok?
Apa azért nem tud többet segíteni, mert 5 évesen megárvult, tehát már neki sem volt senki, aki a családról mesélhetett volna.
Semmi rokon, aki segíthetne...
Egyetlen (anyai) nagyapám van, de évek óta azt sem tudom hol lakik...
Mondjuk, neki legalább kb-ra tudom a szülőfaluját, meg a születési időpontját, de anyai nagymamámnak meg csak a születési dátumával rendelkezem... najó, a megyét is tudom, de a falut nem.... ezzel asszem nem megyek túl sokra.
Gondolván egy nagyot, a mai napon elindítottam egy, a magyar családtörténettel foglalkozó levelezési listát, ami a Csaladtortenet c. találó nevet kapta a keresztségben:
Köszönöm a részletes információt.
A RadixIndex magyar változatán említett előfizetésre gondoltam. Újra átnéztem az oldalakat és megtaláltam a jelentkezés módját.:-)
Köszi.
A Siebm. az ún. Siebmacher-féle címeres könyvre utal. Ez a nagy sorozat (több tucat kötet) a XIX. század végén jelent meg, és a német nyelvterületről (plusz pl. Magyarországról) rengeteg címer leírását, a család rövid történetét és a címerek rajzát tartalmazza. A teljes sorozat címe: Das grosses und allgemeines Wappenbuch. Az első címereskönyvet Johann Siebmacher 1605-ben adta ki.
Magyarország anyagát 5 kötet + 1 erdélyi kötet, valamint + 1 horvátországi kötet tartalmazza. A magyar kötetek Csergheö Géza munkái:
Wappenbuch des Adels von Ungarn. I-V. Bd. Nürnberg, 1885-1894.
Kempelen helytelenül hivatkozik az I. kötetre, mivel az R betűs családokat a III. kötet tartalmazza. A III. kötet 530. oldalán olvashatunk a Rajeczky családról egy rövid bejegyzést: a leírt címer Rajeczky Márton 1682-es pecsétjéről való, egy griffet ábrázol. A kötet 382. táblája tartalmazza magát a címert.
Már régóta nézegetem a bogardi.com-ot. Nagyon tetszik, csak még nem sikerült feliratkoznom
a tagok közé. Van erre vmi lehetőség? Nagyon érdekelne a dolog.