Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1924
Jani71

Ha a friss ültetésed a földszikla alatt van akkor csináld azt, hogy öntözd meg egy kannával majd másnap könnyedén ki tudod bontani.

A fű nem a termés befolyásolása miatt van, hanem talajvédő hatása miatt. Szél, víz ellen véd(het). Állítólag egyes fűfajok jótékony hatással vannak a szőlőre is de ezt csak hallomásból ismerem erről konkrétat nem tok.
Előzmény: Jani71 (1923)
Jani71 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1923

Bár nekem csak néhány csemege tőkém van (a Ti borszőlő állományotoknak a nyomába sem ér, és a "szakértelmemet" se lehet a Tietekéhez hasonlítani), talán nem baj, ha én is elmondom a tapasztalatomat. A régebbi néhány éves állomány (már termett) alatt nyírt fű van, a tavalyi oltványtelepítés alatt csak a csupasz föld. Hát, bizony a föld (bár homoktalajon "vagyok") most leginkább a sziklához hasonlít, nálam is meg kell várni a következő esőt, hogy lazítható legyen (nem tudom, most a friss telepítésnél van-e értelme, de ha más miatt nem is, a gyomok miatt később kell). A füves részről csak annyit, hogy volt rajta termés rendesen, épp úgy mintha nem lett volna fű (szerintem).

Hosszú távon azt tervezem, hogy esetleg a fiatalok beindulása után befüvesítem azt a területet is (már csak azért is, mert ezek a tőkék inkább fajtagyűjteménynek vannak telepítve, ráadásul elég sok is, ezért elég, ha egy-két fürtöt terem mindegyik tőke).

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1922
Hát a fene tudja! Talán kórtanosok ki tudnák mutatni a fertőzési nyomást, de szerintem gazdasági jelentőséggel nem kell számolni.
Előzmény: Zalancelot (1921)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1921

Szereintem sem von el jelentős nedvességet a szőlő gyökerétől a gyep, mert amit elhasznál, annyit meg is ment a szeles időkben, hogy nem engedi kiszárítani a felső réteget.

 

A problémát én ott látom, hogy a hajnali harmatot elég sokáig megtartja és párás meleg időben  ez kiváló tenyésztelep  mindenféle ártó gombáknak.

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1920
A csapadék-fű összefüggésedet nem értem, mire gondolsz?

Ha a lisztharmatos betegséggel összefüggésben akkor saját tapasztalatom az hogy eddig nem vettem észre a növény eü.-ben változást. Lehet, hogy csak azért mert ez a 4. év a füvesítésben és nem volt igazán csapadékos idő. Bár 2004 év nem a melegről szólt.
Előzmény: Zalancelot (1919)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1919

A füvesítésnek inkább csapadékos időben vannak hátrányai.

 

Állandó párát tart a szőlőben és ebben a klímában a gombabetegségek könnyebben tenyésznek.

 

A 2. szomszéd régebben fehér herét vetett a sorok közé , de kiirtotta mert a szilvániát a lisztferkótról nem tudta megvédeni miatta.

Előzmény: szaki_pali (1918)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1918
Nekem ez a füvesítés a szükséges rossz. De milyen jó hogy átáltam. Mivel oldalas a terület és a felső szomszéd sem tett eleget "kárenyhítési kötelezettségének" így volt olyan év mikor méteres árok (árkok) keletkeztek a szőlőmben. Azt mondtam elegem van aztán lett is.

Manapság kaszálok , tényleg úgy 1-1,5 óra alatt 1500 m2 készen is van. Rambo a fűtöl ne tarts, az nem szedi el a szőlő gyökerétől a vizet.
RAMBO Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1917
Én is most gondolkozom a füvesítésen, csak aggódok, hogy nem vesz-e túl sok vizet ki a földből. Aszályos évben persze beszántható...
Előzmény: Amphenol (1916)
Amphenol Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1916
Én is kb 4-5 évig kapálgattam , de tavaly óta átálltam a damilra
( az új ültetést szintén azért még kapálom ) . Amit több napig
kapáltam , most kb 1,5-2 óra alatt lekaszálom ...

Eddig évente 2-3 -szor kapáltam , most inkább 2-3 hetente
kaszálok ... sokkal kellemesebb munka ....


AMp


Előzmény: Zalancelot (1914)
Ferig Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1915

Nálunk a sor kapálva van, a sorköz meg kaszálva. A gyomitóval való permetezést elvből elvetem, így hát inkább megalkuszom a természettel. 

Jut is, marad is elven eddig jól megvoltunk, ha szükséges lesz beavatkozom.

 

Permetezni sem szeretek, de azt meg muszáj.

Előzmény: szaki_pali (1913)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1914

Egy bölcs ember valamikor így fogalmazott: A szőlö nem kapás, hanem kúszónövény!

A kiskertszerűen kikapált, kigereblyézett ültetvényeket meghagyjuk a "csollánkertészeknek"

:-)))

 

A kapálás ilyen talajom már reménytelen vállalkozás.

Én szombaton megpróbáltam, az eredmény látható.

A felső 5-8 cm már csont száraz és kőkemény.

Ezt ameddig csapadék nem lesz, csak kaszálni lehet.

A damil megteszi, de a fiatal ültetéseket ki kell előtte takarítani a gazból,. hogy nehogy áldozatul essenek.

 

 

Előzmény: szaki_pali (1913)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1913
Azt már látom a képekből , hogy a hozzászóló kedves "sporttársak" hozzám hasonlóan vélekedhetnek?!

Kapálni nem szeretek, de a kaszálást azt elnézném egész nap!
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1912

Talán mindenki a szőlőben szorgoskodik, és nem a klaviatúrát veri.

 

A helyzet hasonló felénk is.

 

 

 

Az őszi ültetések is fantasztikusan jönnek elő, igaz iskolából lehetőleg földlabdával kerültek a helyükre.

 

 

 

Azt hiszem lehet a fagyos szentek elé aggodalommal tekinteni!

Szerintem 3 héttel vannak az ültetvények a szokványosnál előbbre.

Előzmény: Ferig (1911)
Ferig Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1911

Itt tartunk most (olaszrizling).

 

Jövő héten jöhet a hajtásválogatás.

 

Ferig Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1910

Pálinkás Jóestét! Úgy látszik jól bepálinkázott a "banda", mert se híre, se hamva a szőlőnek mostanában. Holnap megyek és megnézem, "mi a tőke válasza a metszésre". Megpróbálok hozni néhány fényképet is. Addig is ... Jó éccakát!

 

gertibor Creative Commons License 2007.04.09 0 0 1909

Sajnos sokan azt hiszik, hogy rosszul sikerült pálinkáikat meg lehet íly módon javítani. Lehet, hogy Te is ilyet ittál. Azért nem ízlett.

 

Tökéletesen igazad van, ágyas v. mézes mindegy, csak jó pálinkából készüljön.

 

Előzmény: Ferig (1906)
RAMBO Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1908
A viszki nálam is B listás, gyakorlatilag soha nem iszok olyat. A repire kapottat is elosztogatom, nem kell. Igaz, csak ritkán kapok olyan repi italt, ami a fogamra való.
Előzmény: szaki_pali (1907)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1907
Az ágyas és különféle ízesítésű pálinkákkal csak az a baj, hogy aki nem szereti annak mindegy. Kóstoltam már "gyümölcs ágyon" meg "erős paprika ágyon" érleltet is. Hát vannak érdekességek az biztos. Én a whisky-vel vok úgy hogy mindegy egyik sem tetszik.
Előzmény: Ferig (1906)
Ferig Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1906

Nálunk az 5 éves pálinka csak emlék.

 

Erről jut eszembe, hogy a héten megkínáltak mézes pálinkával. Életemben először ittam ilyet, meg valószínűleg utoljára is. Bűn rossz volt. :-(((

 

Ágyaspálinkát is csak elég jó pálinkából szabad csinálni, különlegességként.

Előzmény: szaki_pali (1898)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1905
Persze hogy nem!
Fél liter kürül már fejbevágó is!
:-)))
Előzmény: szaki_pali (1904)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1904
Ez azért nem ugyan az az élmény!
Előzmény: Zalancelot (1903)
Zalancelot Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1903
Velőt rázó élmény lehet.
Ha csak a tegnapi sonka mellé elfogyasztott, frissen lereszelt torma frenetikus hatására gondolok.
Előzmény: szaki_pali (1902)
szaki_pali Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1902
Minek bele a torma?!

.... Hát aziziért!!!!
Előzmény: RAMBO (1901)
RAMBO Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1901
Ja, bocs: minek bele a torma?
Előzmény: szaki_pali (1898)
RAMBO Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1900
Hehe, éppen ma csináltam meg az idei ágyaspálinkát!

Én nagyobb szájú üvegben érlelem, mert abból könnyebb kinyerni a mazsolát, én ugyanis aranymazsolát használok, amelyik nagyobb, és sárga színű, és akkorára megdagad, mint egy "kecskecsöcsű" szőlő. Ez nem fér ki a pálinkásüveg nyakán - márpedig azt ott nem hagynám semmi pénzért.
Előzmény: szaki_pali (1898)
gertibor Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1899

 

Kellemes húsvéti ünnepeket és jó borozgatást kívánok.

 

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1898
A törkölypálinkáról juttattad eszembe!
Szereti vki az ágyas pálinkát? Akkor ha érdekli álljon itt egy recept!

A Rambo üvegébe alulra úgy egy újjnyi mazsolát kell belerakni (vizszintes nem függőleges) majd egy kisújjnyi torma úgy 10-15 cm hosszú darab következik. Jöhet rá a törkölypálinka. Már csak 5 év érlelési idő kell hozzá. Utána isteni! Nálam egy 12 literes hordóban is zajlik a folyamat.

De mutatok egy képet, ez éppen 5 éves.



Előzmény: RAMBO (1897)
RAMBO Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1897
Ezzel várjuk a locsolókat!
RAMBO Creative Commons License 2007.04.08 0 0 1896
Én nem veszem ki a kénlapot, csak a rákövetkező kénezéskor. Amúgy is 5-7 hordót kezelek egyszerre, a kén kicsit ki is fúj a dugó mellett, míg bele nem ütöm a dugót rendesen, meg amíg beteszem a hordóba, azután a pince levegőjét is fertőtlenítem egy elégetett kénlappal, így ott ember megmaradni nem tud. (Lásd még: Sánta Ferenc: Sokan voltunk c. novelláját.)

Egyben marad a kénlap egy hónapig a hordóban, szerintem ezen nem kell aggódni. A drót valóban reakcióba lép a kénessavval, de ami ebből belepereg a hordóba, az semmi, attól nem lesz baja a hordónak, a szüret előtti öblítéskor lazán kijön. De hangsúlyozom: a semminek egy minimális részéről beszélünk - ennél több vegyszermaradvány kerül a hordóba a nehézfém permetezések miatt.

Havonta - öt hetente kénezek, 1 lap/hl mennyiségben.
Ferig Creative Commons License 2007.04.07 0 0 1895
Ha vannak fényképeid tedd fel, ne kímélj bennünket!
Előzmény: Ildy001 (1872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!