Keresés

Részletes keresés

hygy Creative Commons License 2002.10.07 0 0 597
Hali!

Valamit mindenkeppen.:) Masnem kuka.
Szal:
- ha nem nagyon horpadt akkor szepen lecsiszol, ragittel, megint csiszol, megint gittel, es ezt mindaddig amig szep nem lesz. Ha a kezeddel simogatod akkor erezni hogy mikor jo.
- ha nagyon horpadt akkor ki kell utni, vagy nyomassal kinyomatni, ha az megvan akkor szinten jon az elozo resz, a csiszolas gitteles.

Ha ez mind kesz, akkor szorogitt ra, aztan mehet a feny.

bye
HyGy
350-638

Előzmény: Dobi 85 (596)
Dobi 85 Creative Commons License 2002.10.07 0 0 596
Először is köszi HYGY.
Másodszor van egy teljesen jó festésű tankom csak a felsőrészén (vezető felőli részén)van egy horpadás.Lehet-e vele valamit csinálni?
Mit szóltok hozzá?
hygy Creative Commons License 2002.10.07 0 0 595
Helo!

Dobi85
hat henger felujito keszlet az.
Bar en pecsen vagyok de ket helyen volt. Az egyik rendelesre tudott volna hozni kb 8000-9000 forint kozott, a masik pedig 12000-k kert darabjaert(2 hengerre ketto keszlet kell). Nem tudom melyik milyen minosegu es gyartmanyu bar mind a ketto azt alliotta hogy gyari.

Szal a pesti viszonyokat nem tudom. Arrol inkabb a pestiek nyilatkozzanak. :)

bye
HyGy
350-638

Előzmény: Dobi 85 (594)
Dobi 85 Creative Commons License 2002.10.07 0 0 594
Hello Skacok!!!

A hétvégén megvettem a mocit, ugyanolyan 638-350-es mint a másik.
Hygy:
Említettél valami motor felújjító készletett (hender,dugó,hajtókar).Mennyibe kerül és hol a legkedvezőbb árú?Voltatok-e már a pesten a zichy utcában levő motorosboltban.Ha igen akkor mit szóltok hozzá?

fuzvik Creative Commons License 2002.10.05 0 0 593
Ja, bocsi. Elfelejtettem valamit: Van egy hernyocsavar, ami nem engedi hogy a csapszeg kimasszon a furatbol. Valakol ott van a hatso villa feloli oldalon kivul, ferden lefele.
Bizom benne, hogy megtalalod. De csak ha ez megvan
akkor probalkozz a kihuzassal!
fuzvik Creative Commons License 2002.10.04 0 0 592
Hali!

_latsam:
Nem tudom mennyire azonos a felepitese a 360-as tipusnak es a tiednek(638??), de azert en megosztom veled a sajat tapasztalataimat:
A hatso lengovilla csapszeghez en fabrikaltam egy
"kihuzo szerszamot", ami a kovetkezokeppen nez ki:
12-es menetes szal vegen egy kis darab cso raheggesztve,(aminek az atmeroje egy picivel kisebb mint a csapszeg)masik oldalon egy
colos vizvezetekcso(nem kell olyan hosszu mint a csapszeg, mert feluton mar konnyen ki lehet utni)
A cso vegere en egy bazi 12-es anyat hegesztettem (az oldala pont rafekudt a cso szajara) amit felfurtam 13-as ra, de teljesen mindegy, csak eleg bika legyen, 12-es anyat racsavarni a szalra......es lehet tekerni....
A szal megforgasanak kikuszobolesere en egy kisdarab rezcsovet tettem, -kerticsapnal amire a tomlot szokas bilinccsel rafogatni, szaknyelven hollandis tomloveg- ami frankon belepreselodott a
csapszegbe es igy nem forgott meg...
U.i:A 12-es menetes szalban nem vagyok biztos, de mindenkeppen a legvastagabbat vedd meg ami meg belemegy a csapszegfuratba.

A kormanycsapagyban a golyok halottak az biztos, de lehet hogy a cseszet is felig megette...
Kivanom, hogy ne igy legyen, csak golyokat kelljen cserelned....de mindenkeppen szedd szet.

Az elso villa kiszerelese:
Szedd ki az elso sarvedot, es a kereket.
Enelkul is szet lehet de igy egyszerubb.
Meglazitod a felso teleszkop csavarokat, de ne csavard ki teljesen, csak ugy kb. 1mm emelkedesig, ezutan csavard ki az also kormanykiflin levo osszehuzo atmenocsavarokat.
Utogesd meg a teleszkopcsavarok veget, kozben tarts ra a teloszar aljara, hogy ne feszuljon.
Az utogetesre azert van szokseg mert kupos felul a szar vege, es frankon be tud szorulni.
ha "leestek" a szarak, tehat oldott a kup, kicsavarhatod a felso ket olajbeontocsavart.
Ezutan egyszeruen ki lehet huzni egy kis mozgatassal.
A 6V-os tipusokhoz eleg gaz karmantyut(szimeringet)szerezni, de a 12V-os hoz
lehet kapni.

Remelem tudtam segiteni...

Udv.
Viktor
(360,559)

_latsam Creative Commons License 2002.10.04 0 0 591
Jól ellevelezgetek itt magammal!:)
Felhívtam az Ó utcai motorosboltot és talán lehet bele kormánycsapágyat kapni. 9xx HUF körül van darabja (ugye kettő kell).
Előzmény: _latsam (590)
_latsam Creative Commons License 2002.10.04 0 0 590
Este ezt is +néztem. Most, hogy csak a villa van meg a váz van tisztán érezni, hogy nem csak középen, hanem a két végállás előtt is "meg van jelölve" a csapágy. Ez tuti nem normális, így bizti szétkapom. Lehet ebben kormánycsapágyat cserélni?
Előzmény: achenobarbus (586)
_latsam Creative Commons License 2002.10.04 0 0 589
Hali!
Este azért rászántam 10-15 percet a motorra. +találtam a teló legalján a csavart, gondolom ez a leeresztő. A felsőket pedig sikerült kicsavarni. Acélosan "pattanva" indultak meg. Attól nem féltem, hogy leszedem a csavar fejét, mert dugókulcsal csináltam, de rá kellett húzni egy csövet még a 30cm-es karra:)
Viszont be kell újítanom egy 40, 41-es dugókulcsot is a kormánycsapágyhoz. A telószárakat még nem vettem ki mert nem jön, erőltetni meg nem akarom. Az alsó tartó csavarokat (alsó villataróban) csak kioldottam, de nem vettem ki. Tegnap vettem egy könyvet, abban azt írja az okos, hogy ki kell venni a csavarokat. Na majd ma este:)
A köny egyébként roppant igénytelen kiadás, szinte hulladékpapírra nyomva, borzasztó minőségben. Viszont aki látott már jawa-t közelről annak segíthet. Konkrétan a 250ccm(559/04) és a 350ccm(360/00) van benne. Az enyém 634-6, 632-es motorral, de sok használhatót találtam benne (pl elsővilla:)
Előzmény: Dzsudzsi (588)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 588
Hali!

Hát nekem egy picit erőltetni kellett a tetején a csavart, de azért ne forgácsold le a tetejét.
Néz meg, hátha a legalján van a leeresztő csavar. Az én 125-ösömön ott volt.

Cső!
Dzsudzsi

Előzmény: _latsam (587)
_latsam Creative Commons License 2002.10.03 0 0 587
A leírás szerint a teleszkóp olajbeöntője a tetején lévő nagy csavar (jól gondolom?). Azt hogyan lehet letekerni? Szabad erőltetni vagy nem? Ki kell venni a telót vagy ez tartja? Én próbáltam kb 30cm es karú kulcsal, de meg se moccant. Mi a szétszerelés menete attól amikor már csak a villa van a vázban?
És még1kérdés: a leírás szerint a telóból az olajat leengedni az alján oldalt lévő csavarral lehet. Az enyémen ott nincs csavar. Alul van, vagy más a trükk?
achenobarbus Creative Commons License 2002.10.03 0 0 586
Üdv _latsam!

Minden ketkerekü járműnek amit eddig láttam normális esetben könnyen fordul a kormánya, akadásmentesen.

uff,
ocs.

Előzmény: _latsam (584)
_latsam Creative Commons License 2002.10.03 0 0 585
Ártani nem árt, sőt szeretem is csinálni. Csak sajna most nagyon alacsony prioritással megy ez a munka. Valahol a tizedik a sorban, de mint írtam tavasszal már rá szeretnék ülni (persze úgy, hogy megy is:)
Előzmény: achenobarbus (583)
_latsam Creative Commons License 2002.10.03 0 0 584
Hűha! Akkor menjünk csak rá kicsit jobban erre a kormánycsapágy dologra! Eddig két ember mondta, hogy az övé nem akad be. Az enyém igen. Namost ha egyáltalán nem kellene akadnia akkor az enyém k*rva nagy mértékben akad. Közvéleménykutatás: mindekinek akadásmentesen fordul a kormánya?
Előzmény: Dzsudzsi (581)
achenobarbus Creative Commons License 2002.10.03 0 0 583
Udv!

Marmint a szerelesi gyakorlatot ugy ertettem, hogy neked nem art a gyakorlas...

uff,
ocs.

Előzmény: achenobarbus (582)
achenobarbus Creative Commons License 2002.10.03 0 0 582
Udv _latsam!

2- mindenkeppen szedd szet, mert nincs rendben valami, es a szerelesi gyakorlat sem art :-)

3- szerintem csak a szimeringet kellene cserelni, es ha jol emlekszem sokat is allt a motorod, ugyhogy lehet nem art egy olajcsere sem a teleszkopokban, neha csodat tud tenni (sajat tapasztalat :-)

uff,
ocs.

Előzmény: _latsam (580)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 581
Hali!

Nekem egy picit meg kellett csavargatni meg húzni, én nem szedtem le mind a két csavart, úgy könnyebben ment.

Ha ki akarod venni a teleszkópokat, akkor meg kell lazítanod azt a felső csavarokat, meg a gumiharmonika felett is van egy csavar, azt is meg kell lazítanod, és akkor ki tudod húzni. (Elvileg.... :))

Ha meg már kiszeded a teleszkópokat, akkor nyugodtan megnézheted a kormánycsapágyokat. Elvileg nem szabadna középen beakadnia, nekem nem akad be. Mintha ezt megnéznék a műszakin.
A harmadik középső csavar alatt van a kormánycsapágy.

Cső!
Dzsudzsi

U.I.: Az olajos teleszkópokról nem tudok semmit mondani.... :)

Előzmény: _latsam (580)
_latsam Creative Commons License 2002.10.02 0 0 580
Üdv!
Mint írtam, utánamjött végre a mocim. Tegnap sikerült majdnem teljesen lecsupaszítani a vázat (festés okán). És máris kérdések tömkelegét zúdítanám rátok, hátha valaki látott már ilyet!:)
1. A hátsó lengővillát hogyan kell kiszedni? Kétoldalról letekertem két kúposvégű anyát, de nem nagyon mertem kiütni azt az üreges tengelyt amin voltak.
2. Az első villa középállásban beáll. Olyan mintha szándékosan lenne egy pont (mint autórádiók potméterein a közéőállás) ahol megmarad. Könnyen lehet fordítani bármerre, de középen határozottan bekattan. Ez normális, vagy már a csapágy kuka? (egy haverom régi jawa-ja nem ilyen, és majdnem betakarózott emiatt amikor kipróbálta az enyémet. Eleinte nekem is fura volt, de +szoktam).
3. Az első telók állapotát hogyan tudom ellenőrizni? Kicsit olajos a szára lent. Javíthaóak?
4. Hogyan lehet kivenni az első villát? A felső 3 nagy csavart kell kitekerni? Ha a telóim jók akkor nem feltétlenül fontos kiszedni, mert festésnél kitakarom. Vagy ezt már bízzam szakira?

thx
Sam

Dobi 85 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 579
A hétvégén megyek a palihoz,valószínű,hogy megveszem de ha esetleg még sem akkor szólni fogok
Ja és pestől 240km-re van a moci.
Előzmény: achenobarbus (578)
achenobarbus Creative Commons License 2002.10.01 0 0 578
Hello Dobi85!

Ha nem akarod megvenni szoljal :-)

uff,
ocs.

Előzmény: Dobi 85 (574)
_latsam Creative Commons License 2002.09.30 0 0 577
köszi fuzvik és aki válaszolt!
7Vgén lett egy potya fuvarom. utánamjött végre a mocim is. 5 évet állt és amikor elővettem a blokkot finoman +forgattam a berugókarral a dugókat. Egész könnyen lehetett. Párat "rárúgtam" és könnyen forgott meg szép hang jött belőle. Összegyógyulva tehát nincs. Ha minden jól megy, tavaszra lábra állítom, és ha üzembiztos lesz, lehet, hogy rendszeres használatba veszem.
Sam
hygy Creative Commons License 2002.09.30 0 0 576
Hello!

Dobi: 20 rugoert telleg nem sok, elvileg olyan 25-30e korul fel lehet ujjitani a blokkot. De meg ha 40 is akkor is 60-ban van egy feljitott 350-esed. :)

de neked kell eldontened hogy megveszed e.

bye
HyGy

Előzmény: Dobi 85 (574)
hygy Creative Commons License 2002.09.30 0 0 575
Hello!

Dobi85: errol beszeltunk hogy van egy infra ado led, es a hozza tartozo aramkor, jo hogy koze van a fenyben megtalalhato infrahoz mivel az infra is feny. Hja nekunk ezzel a muanyag tarcsaval is bajunk volt. Bar a skodamban is ilyen, de a muanyag tarcsat nem tudod annyira precizen kivagni, szerintem. Hja a hall-os gyujtast meg 50 ev alatt eleg ha eccer attorlod. :)
De mindenki olyat csinal amit akar. Fentir aramkor, megfelel a gyujtashoz a jelado reszet kell atalakitanod.

bye
HyGy
jawa350/638

Előzmény: Dobi 85 (573)
Dobi 85 Creative Commons License 2002.09.30 0 0 574
Megint én vagyok,ajálottak nekem egy 638-as 350-est 20rugóért.A külseje egész rendben van (cróm,váz,stb).A motorjáról nem tud semmit a gazdája,ő is vette és csak egyszer indítota be.
Esetlegesen mennyibe kerül egy teljes motor fel-
újjítás.Egyébként 1989-es a kicsike.Az órában 21000km van és állítólag meg van fúrva a henger.
Mit szóltok hozzá.Megvegyem???
Dobi 85 Creative Commons License 2002.09.30 0 0 573
Helló Fiúk!!!

Voltam hétvégén a szakimnál és azt mondja,hogy az infrásgyújtásnál felvan szerelve egy olyan műszer
ami infrasugarakat kellt.(Köze van a fényben megtalálható infrasugárhoz).Tőle 1 cm-re egy érzékelő ami veszi ezeket a sugarakat.A sugár állandóan megy.A főtengely végén van egy (nem át-
látszó) műanyag tárcsa ami adott helyen szaggatja
az infra sugarakat.Azt mondja nem piszkolódik el és elég ha egy évben egyszer áttörölöd egy tiszta
papírzsebkendővel,soha nem állítódik el.

Ezt a szakim mondta,nekem nincs az infrásgyújtással semmi tapasztalatom.

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.09.29 0 0 572
Gyorsan meg is kerestem azt az oldalt, ahol rajta van a gyújtásgörbe: (nem link, úgyhogy ne kattintgassatok..... :)
http://www.celtia.hu/ladaklub/muszaki/rugo.html

Ahogy elnézem pont 25 fok az előgyújtás 4000-nél... :)

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.09.29 0 0 571
Hali!

Jaja, a hathengeres JAWA-tén is láttam. Vannak pihent agyú emberek.... :) Ami nagyon megfogott rajta az a dupla első tárcsafék. Olyan nekem is kell!!!!!!! :)

Szerintem nem ennyire egyszerű az összefüggés a fok és miliméter között....
Inkább a körmozgás jobban szimulálja. Mert a tetőponton több fok kevesebb miliméter mint amikor pont a felénél jár a henger.
Szóval valami ilyesmi lenne szerintem: fok=arccos(((loket/2)-miliméter)/(löket/2)). (Azaz miliméter=(löket/2)*(1-cos(fok))). De ha pontosabban ki akarod számolni, akkor megméred milyen hosszú a hajtórúd (azthiszem 142 mm) és háromszögekkel kiszámolod.... :)

Szóval a 3mm előgyújtás kb. 24,8 fok.

A háromszögeshez meg kellene a cosinustétel (mert nem derékszögű), de azt nem volt kedvem előásni.

Ja ha már a Lada klubnál tartunk, akkor ott megvan a Szamarák előgyújtási görbéje is. Szerintem kiindulásnak nem lenne rossz.

Szerintem ez az előgyújtás valahol 4000 körül lehet jó, elvégre ott van az "economic" tartomány,legalábbis a fordulatszámmérőn. Mintha a ladáknak is valahol e körül lenne a 24 fokos előgyújtása.... :)

Cső!
Dzsudzsi

fuzvik Creative Commons License 2002.09.28 0 0 570
Udv Sracok!

Egy reklammal kezdem:
Vegyetek meg az oktoberi Motor Revut, csak annyit mondok izelitoul: 6 hengeres 638, szelesitett csepptankkal, dupla elso fektarcsakkal (Mz)......

De vissza a Foldre:
tkarlo:
Szerintem nem erdemes a vakumos szabalyozason gondolkodni mert amennyi penzt es idot belefektetnel(nyomasmero, atalakito+barkacsolas, megfelelo folytas -gondolom te is v.milyen elektromos szabalyzasra gondoltal, mert hat mechanikusan eleg gaz lenne ezt kivitelezni(membran+rugo+gyujtas alaplap toszogatas)-
azert a penzert mar tudsz epiteni egy nagyon franko fordulatszamfuggo elogyujtasszabajzos rendszert plazmagyujtassal, (nagyfrekis, nagyaramu iv, a Ladaklub honlapjan van egy dolgozat rola szerintem erdemes elolvasni.
Azzal lehet teljesitmenyt novelni!

Ja es a mm-° osszefugges a kovetkezokeppen nez ki:
180° szogelfordoulas=egy lokethossz(65mm)
Tehat:65mm osztva 180°= 13/36-od~(0.36111)
Vagyis 1° szogelfordulas ~0.36mm dugattyumozgast idez elo.
ebbol 3mm= 108/13-ad° ~(8.3°)

Egyetertek hygyvel opto-ugyben:
koszolodik, parasodik, nem mukodik megbizhatoan
(tapasztalatbol beszelek)
Egyebkent a RET-nel lehet kapni hall szenzort, de sajnos nem tudom mennyi.

_latsam:
Ha meg birod forgatni a fotengelyt - marmint a berugokarral- akkor nem lehet tul nagy gond, de ha megsem, ne eroltesd, ontsd tele gazolajjal, varj egy hetet, es csak azutan probald levenni a hengereket. A válto alkatreszeivel szerintem nem lehet gond, meg ha nem volt benne olaj akkor sem mert az olajfilm megovja a feluleteket a rozsdatol.A fotengelyt mindenkeppen nezesd meg!

Dobi 85:
Savas aksibol sem folyik a sav, ha normalis a toltese....
Mondjuk a zseles nem tudom mit csinal 8V korul, de szerintem nem nagyon orul neki....

Az inditomotor project elakadt, mert kimerultek az anyagi forasok....
Le kellene gyartatnom valamilyen esztergalyossal egy hosszabitott valtotengelyt, mert azt mondtak az okosok, hogy nem lehet biztonsagosan hozzatoldani egy darabot.
Ja, meg bordas szijjal akarom hajtani, es kellene
hozza ket kerek (mit az ujabb autok vezermutengelyen, csak annal kisebb)

PA(L)
Viktor
360,559

Dobi 85 Creative Commons License 2002.09.26 0 0 569
Hello fiúk!!!

Látom megy a topic!!
Ha valaki tud valamit arról,hogy a veteránná
vizsgáztatás milyen előnyel jár kérem írjon.

Szombaton megek az infrás gyujtásos szakimhoz és
felteszem neki kérdéseiteket.Hétfő reggel megtudom osztani veletek.

achenobarbus Creative Commons License 2002.09.25 0 0 568
Udv,

hygy, megneztem a kapcsolasi rajzot, de nem vagyok eleg jartas, mit szolna 12V helyett 6V-hoz? Csak egy ket ellenallas erteket kell valtoztatni, vagy at kellene tervezni?
Egyebkent a dobozba befer harom hengernyi gyujtaselektronika? redundanciakent utszeli hibak esetere :-)

uff,
ocs.

Előzmény: hygy (549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!