Üresen hagyni a tartályt nem a legszerencsésebb megoldás ...
A benzin pedig nem megromlik, hanem veszít 1 tél alatt az (oktánszámából?) erejéből! Tapasztalat, hogy a tavaszi 1-ső tankolás után érezhetően jobban megy az MZ-m.
A benzintartályt aki meg elkezdi melegíteni még üres állapotban is, annak van vér a tökibe :-) Ugyanis a benzingázok akkor is ott vannak! és az a veszélyes! Inkább gittelj!
Sziasztok Jawások :-)
Roli, egy MZ-s
BalaLajka! Láttam neked is 360-asod van, nekem is igaz nekem '68-as, most küzdöttem le a netről az eredeti gépkönyvet könyvet, ha valami kell valakinek akkor el tudom küldeni, de nemsokára elküldöm az egészet Hygy-ék szocimotoros oldalára és akkor onnan egyszerűbb lesz majd leszedni!
Az egyik haverom egy régi Hondát bütyköl, neki volt egy jó diónyi horpadás a tankján, kicsit melegítették a horpadás körül aztán egy speckó kompresszorral hirtelen megnyomatták, gondolom jó sok bar-ral - gyönyörűen kijött a horpadás.
A gyújtás részletes leírása engem is érdekel, nekem is 360-as (1968) Jaffám van és pont az összeszerelés előtt állok, és leginkább én is a gyújtásra lennék kíváncsi!
Szep lenne ha egy tel alatt megromlana a benzin. :) A kocsiba egesz nyar alatt nem romlott meg, szerintem annak tobb ev kell meg megromlik. De egy tel alatt tutira nem romlik meg :)
Hat fogalmam nincs a technikajarol de hallottam, hogy valahogy kompresszorral szoktak. Karosszeriast kell megkerdezni...
Hat a viz szerintem nem jo, az tul hig. A kavicsos megoldas meg azert nem teccik mert felnek tole hogy valamelyik erosebb razasnal a kavics pici horpadast csinal a tankon.
Hja tele tankolva celszeru telire eltenni mert akkor nem erinkezik a levegovel a tank belso fele. Persze a benzinben levo anyagoktol is korrodal valamennyire de az nem szamottevo.
Meg ha elteszed telire akkor fujd le az erzekeny reszeket szilikonn spary-el, az kepez egy vedo reteget.
achenobarbus: Ird le. De jol, es akkor szivesen kitesszuk, legalabb megint lesz uj cikk. :) De ne ezt a hengerfejleszedos verziót. :) En tolómérövel szoktam, a kissebbikkel.
De a szocimotoros oldalon kint van a java szerelesi konyve abban az is benne van hogy hogy kell gyujtast allitani a gyar szerint. :)
Ha valakinek van valami amirol hallott ilyen motoros dolog, cikk, erdekesseg leiras, akarmi az mind johet kitesszuk.
Köszönöm a tank rozsdátlanítására vonatkozó tapasztalatokat!
Összegzem:
1/ Valami folyadékféle: benzin, gázolaj, rozsdamaró, víz.
2/ Valami csiszoló ágens: homok, sóder.
3/ Összerázni ezerrel.
4/ Öblintés (ezerszer..).
A vizes vagy gázolajos sóder megoldásra fogok szavazni. A sok szükséges öblítés miatt lehet, hogy a víz lesz a nyerő. Utána természetesen felrakok egy + szűrőt is.
Télire csurig töltött tankkal szoktátok letárolni a gépet?
CsA
Cz 175 typ 450, 1968
Ui.: A céges autó előtt nekem is Skodám volt, vagyis Cz 175 ('68)+ 105 S ('86)...
Ha nem jön össze tökéletesre a gyujtásállítás másképpen, szedd le a hengerfejeket, akkor tökéletesen látszik a dugattyú pozicíója. Igy nem lehet probléma a beállitás. Vagy más a probléma? Mert gondolom az elmélettel tisztában vagy.
Ha gondolod leírom a lépéseket sorban, és akkor HyGy kiteheti a webre is :-)
Tanktisztitás! Nekem a benzin + kisebb kavicsok variáció tökéletesre pucolta 3-4 mosás után. Én valahogy ockodok a rozsdamarotól, nem vagyok biztos benne, hogy tökéletesen ki lehet utánna mosni.
En a gazolaj+finom homok variacot ajanlom, tank leszed a ketto egyvelege beleont, es razogat mint az allat, persze lukakat tomd el, es miutan szep tiszta a belseje most ki amennyire csak tudod, mert ha homok kerul a motorodba akkor dobhatod ki. :) De szerintem ez a soderes megoldasra is all. :)
Ha durva a rozsda akkor a rozsdamarot is erdemes bevetni.
Hat ez jo, most latom hogy nem ment el amit penteken irtam....
_latsam:
Hogyha kicsavartad a ket olajbeonto csavart es a 41-es anyat, akkor egy kicsit utogetesd meg alulrol a felso kiflit. Igy le kell jonnie...
Ezutan kicsavarhato a bereselt csavar, ami a csapagyakat es az also kiflit fogja.
Hygy:
Nekem is van egy rakas motoros cuccom, foleg Jawa.
Bratyi majd kirakja v.mi ftp-re vagy mire, es elkuldi a cimet, onnan le tudod szedni ha kell.
Ja, es vannak fenykepeim, azokat fol tudod valahogy rakni?
CsA:
En a soder+rozsdamaro megoldast ajanlom:
Beleontesz mondjuk 2l-t, jol korbeforgatod a tankot, egy napig hagyod hogy tegye a dolgat,
ezutan ontesz bele valamennyi sodert, de a nagyobb kavicsokat valogasd ki belole(max 1cm atmero), vigyazz miutan beleontotted, mert
pezsegni fog, es v.milyen gaz kepzodik.
A benzincsapnal parafadugoval tudod bedugni.
Ha v.mennyire mar kipezsegte magat tedd ra a tetejet, es kezd el razogatni, de neha azert engedd ki a nyomast.Frankon fel lehet csiszolni igy a belsejet, csakhat nem otperces munka...
A kerdes meg mindig el:
Tud valaki Skodri 105s-hez ablaktorlomotort+ visszapillanto tukrot?
A Skoda topicban ram se bagoznak...
Üzemanyagtank belső rozsdásodásának eltüntetésére kinek van tapasztalata, vagy mit javasoltok, hogyan érdemes eltüntetni? (Nem akarom kettévágni a jó kis csepptankot - ezt a megoldást eleve ne tárgyaljuk.) Évekig nem volt benne kakaó. Azt hittem az olajos üzemanyagból tapadt annyi oil a tank falára, hogy megvédi. Nem jött be... :-(
???
Várom a tapasztalatokat/ötleteket.
Korábban írta valaki, hogy gondjai voltak a gyujtással (nem tudta összehangolni a két hengert), ha jól emlékszem 360-a van.
Sajnos én is ilyen problémával küzdök, tudnátok esetleg segíteni?
A kepeket is kuldheted. Kitesszuk, aztan kuldhetsz ha kesz lessz arrol is legalabb laccik a kulonbseg, es laccik, hogy mit lehet kihozni sok munkaval es utanajarassal egy szocimotorbol.
Régebben én is nagy fórumos voltam csak kicsit kiestem a témából, amíg a Jawa-mat (360/00-ás típus, ellentétben a felhasználónevemmel) krómozták festették, de most újra visszanézegetek és visszaolvasom a becses irományokat, gyűjtöm az elméleti tapasztalatokat, mert minden kész, igaz most a motor annyi darabban van ahányból összerakták a gyárban 34 évvel ezelőtt, de lassan elkezdem összeszerelgetni, hogy tavasszal hasíthassak vele.
Nagyon megörültem Hygy-ék oldalának, végre egy dizájnos oldal, rengeteg anyagot gyűjtöttem az idők során a Jawak-ról, most végre megtaláltam az én Jawam típusának a gépkönyvét is, igaz cseh nyelven, de a számok azok mindehogy ugyanazt jelentik, kérdezném, hogy igényt tartotok ilyenekre is az oldalon (írtátok, hogy lehet cuccot küldeni) vagy ilyesmivel már tele van a padlás???? Van az enyémről is kép, csak még a restaurálás előtti időből.
Mar regota terveztuk a PeetAir-al hogy fel kellene valahova tennunk a motorokrol levo cuccainkat, szoval kene egy szocimotoros oldal. :)
Hat az elso prealfa verzio elkeszult.
Mindenkinek akinek van valami hasznalhato anyaga kerem juttassa el nekem (hygy@freemail.hu) vagy a peetairnek (peetair_sh@freemail.hu).
Ide kerult ki a jawa 350/638 szerelesi konyve (magyar) a tobbi nyelvet kivagtam belole hogy kevesebb helyet foglaljon.
Van kint etz szerelesi konyv etz hasznalati utmutato, gyertyakonverzios tabla...
Es remelem sok mindent kapunk toletek is.
ide kattyints hogy a szocimotorosra juss
Köszi fuzvik!
Most ott tartok, hogy a két telócsavar már laza, és sikerült kilazítani a 41-es kormánycsapágy csavart (netuddmeg: ipari méretű beta kulcs félméteres erőkarral:) a motor majdnem körbefordult:)). Ha leveszem a három nagy csavart akkor mi tartja még a felső háromszöget? Van a csapágyon egy csavar (két vágat van benne egymással szemben) gondolom ez fogja a csapágyat. Ezt is ki kell tekerni, vagy ettől leüthetem a kúpos telóvégről a felső kiflit?
Sam (634-6/632)
Valamit mindenkeppen.:) Masnem kuka.
Szal:
- ha nem nagyon horpadt akkor szepen lecsiszol, ragittel, megint csiszol, megint gittel, es ezt mindaddig amig szep nem lesz. Ha a kezeddel simogatod akkor erezni hogy mikor jo.
- ha nagyon horpadt akkor ki kell utni, vagy nyomassal kinyomatni, ha az megvan akkor szinten jon az elozo resz, a csiszolas gitteles.
Ha ez mind kesz, akkor szorogitt ra, aztan mehet a feny.
Először is köszi HYGY.
Másodszor van egy teljesen jó festésű tankom csak a felsőrészén (vezető felőli részén)van egy horpadás.Lehet-e vele valamit csinálni?
Mit szóltok hozzá?
Dobi85
hat henger felujito keszlet az.
Bar en pecsen vagyok de ket helyen volt. Az egyik rendelesre tudott volna hozni kb 8000-9000 forint kozott, a masik pedig 12000-k kert darabjaert(2 hengerre ketto keszlet kell). Nem tudom melyik milyen minosegu es gyartmanyu bar mind a ketto azt alliotta hogy gyari.
Szal a pesti viszonyokat nem tudom. Arrol inkabb a pestiek nyilatkozzanak. :)
A hétvégén megvettem a mocit, ugyanolyan 638-350-es mint a másik.
Hygy:
Említettél valami motor felújjító készletett (hender,dugó,hajtókar).Mennyibe kerül és hol a legkedvezőbb árú?Voltatok-e már a pesten a zichy utcában levő motorosboltban.Ha igen akkor mit szóltok hozzá?
Ja, bocsi. Elfelejtettem valamit: Van egy hernyocsavar, ami nem engedi hogy a csapszeg kimasszon a furatbol. Valakol ott van a hatso villa feloli oldalon kivul, ferden lefele.
Bizom benne, hogy megtalalod. De csak ha ez megvan
akkor probalkozz a kihuzassal!
_latsam:
Nem tudom mennyire azonos a felepitese a 360-as tipusnak es a tiednek(638??), de azert en megosztom veled a sajat tapasztalataimat:
A hatso lengovilla csapszeghez en fabrikaltam egy
"kihuzo szerszamot", ami a kovetkezokeppen nez ki:
12-es menetes szal vegen egy kis darab cso raheggesztve,(aminek az atmeroje egy picivel kisebb mint a csapszeg)masik oldalon egy
colos vizvezetekcso(nem kell olyan hosszu mint a csapszeg, mert feluton mar konnyen ki lehet utni)
A cso vegere en egy bazi 12-es anyat hegesztettem (az oldala pont rafekudt a cso szajara) amit felfurtam 13-as ra, de teljesen mindegy, csak eleg bika legyen, 12-es anyat racsavarni a szalra......es lehet tekerni....
A szal megforgasanak kikuszobolesere en egy kisdarab rezcsovet tettem, -kerticsapnal amire a tomlot szokas bilinccsel rafogatni, szaknyelven hollandis tomloveg- ami frankon belepreselodott a
csapszegbe es igy nem forgott meg...
U.i:A 12-es menetes szalban nem vagyok biztos, de mindenkeppen a legvastagabbat vedd meg ami meg belemegy a csapszegfuratba.
A kormanycsapagyban a golyok halottak az biztos, de lehet hogy a cseszet is felig megette...
Kivanom, hogy ne igy legyen, csak golyokat kelljen cserelned....de mindenkeppen szedd szet.
Az elso villa kiszerelese:
Szedd ki az elso sarvedot, es a kereket.
Enelkul is szet lehet de igy egyszerubb.
Meglazitod a felso teleszkop csavarokat, de ne csavard ki teljesen, csak ugy kb. 1mm emelkedesig, ezutan csavard ki az also kormanykiflin levo osszehuzo atmenocsavarokat.
Utogesd meg a teleszkopcsavarok veget, kozben tarts ra a teloszar aljara, hogy ne feszuljon.
Az utogetesre azert van szokseg mert kupos felul a szar vege, es frankon be tud szorulni.
ha "leestek" a szarak, tehat oldott a kup, kicsavarhatod a felso ket olajbeontocsavart.
Ezutan egyszeruen ki lehet huzni egy kis mozgatassal.
A 6V-os tipusokhoz eleg gaz karmantyut(szimeringet)szerezni, de a 12V-os hoz
lehet kapni.
Jól ellevelezgetek itt magammal!:)
Felhívtam az Ó utcai motorosboltot és talán lehet bele kormánycsapágyat kapni. 9xx HUF körül van darabja (ugye kettő kell).
Este ezt is +néztem. Most, hogy csak a villa van meg a váz van tisztán érezni, hogy nem csak középen, hanem a két végállás előtt is "meg van jelölve" a csapágy. Ez tuti nem normális, így bizti szétkapom. Lehet ebben kormánycsapágyat cserélni?
Hali!
Este azért rászántam 10-15 percet a motorra. +találtam a teló legalján a csavart, gondolom ez a leeresztő. A felsőket pedig sikerült kicsavarni. Acélosan "pattanva" indultak meg. Attól nem féltem, hogy leszedem a csavar fejét, mert dugókulcsal csináltam, de rá kellett húzni egy csövet még a 30cm-es karra:)
Viszont be kell újítanom egy 40, 41-es dugókulcsot is a kormánycsapágyhoz. A telószárakat még nem vettem ki mert nem jön, erőltetni meg nem akarom. Az alsó tartó csavarokat (alsó villataróban) csak kioldottam, de nem vettem ki. Tegnap vettem egy könyvet, abban azt írja az okos, hogy ki kell venni a csavarokat. Na majd ma este:)
A köny egyébként roppant igénytelen kiadás, szinte hulladékpapírra nyomva, borzasztó minőségben. Viszont aki látott már jawa-t közelről annak segíthet. Konkrétan a 250ccm(559/04) és a 350ccm(360/00) van benne. Az enyém 634-6, 632-es motorral, de sok használhatót találtam benne (pl elsővilla:)
Hát nekem egy picit erőltetni kellett a tetején a csavart, de azért ne forgácsold le a tetejét.
Néz meg, hátha a legalján van a leeresztő csavar. Az én 125-ösömön ott volt.