Keresés

Részletes keresés

SaltSquare Creative Commons License 2002.10.27 0 0 647
Üdv Minden Jawa-s Nak!!!

Szükségem volna bevált tapasztalatokra, tanácsokra, rajzokra Jawa 350 California-hoz. Most szeretném felújítani 1981-es évjáratú Jawa-t!!!

Hibái:
Nincs alapjárat.
Szar az elektronikája.

Amúgy naggyából rendben van.

Várom az ötleteket a: saltsquare@netelek.hu címre

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.10.27 0 0 646
Hali!

A tekercselés szerintem drága lesz, főleg gyújtótrafóé.
Csinálj egy 6V-12V átalakítót, és használd továbbra is a 6V-os tekercset.... :)

Cső!
Dzsudzsi

Előzmény: fuzvik (644)
j.t.maston Creative Commons License 2002.10.26 0 0 645
Sziasztok!

Íme egy "vicces" probléma: 6V-os 350-esem jobb hengere nem hajlandó menni, valszeg gyújtásprobléma miatt. Mérőórával hajszálra belőttük, cserélgetjük a kondikat, már megszakítókalapácsot mindent, csupaszon gyújt is, de beindítva csak belelövöldöz a kipuffba. Kipuff le, szétszed, stb, de nem (túl) dzsuvás, nem retkesebb mint a másik, karbi OK, mi lehet az oka?
A legviccesebb, ami miatt szédszetdtük, hogy beindítás után egy percig jó volt, utána kezdett mindig ki-kihagyni, és lövöldözni. Ezt csinálta jópárszor, most már ilyenre se bírjuk visszalőni. Mit csináljak vele? A trafó valszeg jó mert különben semmi szikra nem lenne... Hová vigyem pesten kompressziót méretni? Talán az... Nem tudom mi a fene baja lehet. Segítsetek légyszi!!!!

Sano
Jawa 350-634 '1981

fuzvik Creative Commons License 2002.10.26 0 0 644
Hali!

Dzsudzsi:
Igen, van olyan trafo trabiban amit elektronyoshoz csinaltak, DE!
Mind a 2T mind a 4T tipusnak ugyanakkorra a trafoja mint a Samarae, raadasul a 2T-nel csak a megszakito problemak kikuszobolese volt a cel, tehat az alapbol kiesik...

En nem arra a gyujtasra gondoltam ami a mellekletben van, hanem amit a "amerikai8.doc"-ban emlit.
Ezeket olvastad mar?
Egyebkent azert kellene kisellenallasu, mert normal trafoval csak 14V-korul alakul ki az a brutal iv, amit en 6V-on akarok eloallitani.
Eleg durvan egeti le a gyertyarol a kokszot.
Kiserletezes keppen megprobaltam rajta kifogni
olajtrutymos gyertyakkal, de nem igazan sikerult...ez mar azert eleg brutis gyujtasenergia, nem?
Nameg, nagyon jol johet amikor hidegen tulszivatja az ember, mondjuk ez csak akkor fordult elo amikor haver akarta elinditani -10fokban... toltuk is aztan vagy 100 meteren mire lassan komotosan felrofogott.
(Egyebkent nekem uszohaz teljes arasztas, es gyujtas nelkuli egyszeri korulforgatas utan mindig elsore indult.)
...Azthiszem tekercseltetek ket egyedi trafot.

hygy:
Hetfore kinn lesz a cucc, majd kuldom a cimet.

Udv.
Viktor
Jawa 559,360

CsA Creative Commons License 2002.10.25 0 0 643
Gondolom mást is érdekelhet rajtam kívűl:
Perem állapota (króm)?
Küllők?
Gumik mérete, márkája, stb?
Ár (párban)?

CsA

Előzmény: NZ 350 (642)
NZ 350 Creative Commons License 2002.10.24 0 0 642
Üdv mindenkinek!
Most került hozzám két 16-os JAWA kerék.Az alaplapok benne vannak és jók a gumik is.November 2-án felviszem a Szigetszentmiklósi börzére.Ha valakit érdekel jelezze!
Üdv!
hygy Creative Commons License 2002.10.24 0 0 641
Hali!

ftp ment emailben.

bye
HyGy

Előzmény: Jawa350-630 (640)
Jawa350-630 Creative Commons License 2002.10.24 0 0 640
Üdv!

Én ígértem cuccokat, meg is vannak, csak még be akarok scannelni egy-két képet az enyémről aztán egyben elküldöm az egészet.
Tegnap kész lett a festés, nagyon szép lett, majd a fényképeken úgyis meglátjátok, ha ellátogattok a jövőben a szocimotoros-ra.

HyGy! Elnyomod az ftp-t emilben?

Minden jót!
Kriss

Előzmény: hygy (639)
hygy Creative Commons License 2002.10.24 0 0 639
Hali!

Valaki igert cuccokat a szocimotoros oldalra. Nem nagyon jelentkezett azota. Miujsag an azokkal?

bye
HyGy

Előzmény: achenobarbus (638)
achenobarbus Creative Commons License 2002.10.23 0 0 638
Kosz Buny!

Vegul is csak egy kosza probalkozas volt, de mintha valaki itt irta volna hogy billenyuzetbol ki lehet operalni a hall-szenzort :-)

uff,
ocs.

Előzmény: Buny (635)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.10.22 0 0 637
Hali!

Nézted már a trabant trafókat? Ahhoz biztos van olyan amilyet tranzisztoros gyújtáshoz csináltak. Mintha az egyik rádiótechnika évkönyvben irták volna.

Már láttam azt a ladás gyújtást. Az szerintem nem nagyfrekvenciás szikrasorozatot ad, hanem csak egy szikrát, de azt igen nagy energiával.
Ez egy egyszerü tirisztoros gyutjás, csak a nagyobb gyujtásenergiához ötször akkora kondenzátort használt, mint amit általában szoktak.

Ha megtöbbszörözöd a gyújtástrafós részt ( kondenzátor, tirisztor) akkor szerintem meg lehet csinálni azt is, hogy több szikrát adjon egymás után. (feltéve ha tirisztorosat csinálsz, mert tranzisztoros gyújtásnál egyszerűbb)

A babetta trafókan nem ismerem. Kapj el egy ismerőst akinek van, aztán mérjed le az ellenállását, esetleg még az induktivitását is. :)

Cső!
Dzsudzsi

U.I.: Ha már ugyis átalakítod, akkor miért nem raksz hengerenként két gyújtótekercset? A primereket meg a szekundereket is párhuzamosan kell kötni és kész, de ez valószínüleg megint nagy helyet foglalna. Szóval szerintem először nézd meg a trabant tekercseket, hátha elférnek ott.

Előzmény: fuzvik (636)
fuzvik Creative Commons License 2002.10.22 0 0 636
Hali!

Dzsudzsi:
Eloszor is 6v-os a Jawam(360).
A gyujtoszikra altal kozolt energia novelese lenne a lenyeg, persze azert egy bizonyos hataron belul.(Eleg nehez meg 75W-al is gazdalkodni, nem hogy 45W-al!)
Meghat, hamar nem megszakitos a gyujtas, akkor ezt valamennyire ki kellene hasznalni.
Mar emlitettem, hogy egy nagyfrekis szikrasorozatot ado gyujtast akarok csinalni..
Az alapotlet innen jott:
www.celtia.hu/ladaklub/egyeb/diploma/index.htm
(erdemes elolvasni, nameg eleg sok erdekes dolog van meg a ladaklub oldalan, tobbekkozt a hall-szenzorrol is)
De azert koszi.
Egyebkent Babetta tekercsre mit mondasz?
Merthogy az tuti elektronyos...

Roli MZ251:
Igen, en is erre gondoltam ha nem talalok rovidmenetut. Azert koszi.

Mindenkinek:
Akkor tehat nem letezik rovid 3elektrodas?

Viktor
Janecek-Wanderer 360,559

Buny Creative Commons License 2002.10.22 0 0 635
A hall érzékelős kapcsolók megtalálhatók minden billentyűzetben, csak az a bajuk, hogy nem vehetők ki, mert fólia tasztatúrában van, nem lehet kiszedni, ilyen kapcsolót a Lomex-nél Bp. XIII. ker. Lehel út-Dévai u. sarkán lehet kapni.
Ezt én nem tudtam, de megkérdeztem hozzáértő barátomat.Commodore-ban mikrokapcsolós volt.
Előzmény: achenobarbus (631)
hygy Creative Commons License 2002.10.22 0 0 634
Hali!

Valami gumi alatetet probalj meg ala tenni talan vagy ilyesmit ami azert kemyen de nem annyira mint egy fem. De annyira nem tudod megovni. De alatettel eleg jol. Szoval a lenyeg hogy ne dorzsolje semmi (pl csavar feje meg ilyesmi) a nyomast aranylag jol birja csak az utest meg surlodast nem.

bye
HyGy

Előzmény: Dobi 85 (632)
Roli MZ251 Creative Commons License 2002.10.21 0 0 633
fzv...
A 3 elektródás gyertya rövid menettel = egy cca 5 mm-es Al vagy réz alátét a gyertya alá, nekem működik az MZ-n!
Dobi 85 Creative Commons License 2002.10.21 0 0 632
Helló Skacok!!!

Már régen nem írtam, így most pótolom.
Mint már említettem a nyáron rendbe tetem a mocimat(új festés stb.).Mint szóltok hozzá hogyan lehet megóvni az újra festett vázat az ülés felfogatásából származó rongálástól. Ti hogy óvjátok meg a festést,vagy ne is próbálkozzak ilyennel?

achenobarbus Creative Commons License 2002.10.21 0 0 631
Udv!

Irta valaki hogy bizonyos billentyuzetekben van hall erzekelos kapcsolo. Nem tudjatok a Commodore-nak voltak ilyen billentyuzetei? Lattam az ocskapiacon, csak nem volt nalam csavarhuzo hogy ott helyben szetszedjem, de ha nincs benne jovoheten nem probalkozom vele hogy szetszedjem / alkudjak ra.

uff,
ocs.

achenobarbus Creative Commons License 2002.10.21 0 0 630
A szocimotoros listarol...

> Sziasztok!

Olvasgatom a totalbike-on a jawa forumot, van ott egy srac aki ugyan ugy sziv a jaffaval mint en anno, akarhogy cserlegeti a gyujtas alkatreszeket mindig a bal hengerben kormol be a gyertya. A megoldas nalam annyira pofonegyszeru volt hogy azota is szegyenlem magam miatta: el volt szulfatosodva az egyik akkusaru -> nem kapott rendes feszt a gyujtas. Jol lekopdostem a bunos sarut, ratoltottem az akksira es lon, megoldodott minden. Azota is elofordult, hogy elgyengult az akksi, mindig a bal hengerben kezdodik a baj... Hogy miert nem tudom, pedig en is cserelgettem trafot, megszakitot, mindent.
Namost ha valakinek van kedve meg loginja a totalbike forumba es ertelmet is latja legyen olyan jo es irja meg a felvetest a sracnak, vagyis hogy toltse fel eloszor is rendesen az akkut, nekem nincs kedvem regisztralni, kulonben is valaki elorozta a nick-emet.

Udv,
Blaise

Előzmény: BalaLajka (627)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.10.20 0 0 629
Mégvalami:

Szoval csak vigyázva ezekkel a dolgokkal, mert ha beraksz két szamara tekercset, akkor ha nem megy a motor, akkor 48A-ig is felmehet az áram amit felvesznek..... (Feltéve, hogy mind a kettö be van "kapcsolva".)

Csö!
Dzsudzsi

Előzmény: fuzvik (626)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.10.20 0 0 628
Hali!

Szerintem nézd meg a 12V-os trabantét, esetleg skodát. Lehet, hogy az MZ tekercs kisebb ellenállásu.

Elötte azért szolnék, hogy az én Jawamban öt (5) ohmos a gyujtotekercs, a szamaráé meg 0,5 ohm. Ráadásul a szamarában egy tekercs látja el az összes hengert, a Jawan meg kettö :).
(Szoval ez szerintem legalább duplájára emelné a gyujtás "fogyasztását" (és a teljesitményét, mármint a szikráét :)), alapjárat közelében meg az is lehet, hogy leszivná az akkumlátort. Ladában az alapjárat valahol 1000 rpm körül van az 2000 gyujtás egy percre, ugyanez a gyujtotrafo Jawan alapjáraton kb 1000-et gyujtana, ami igencsak megnövelné az áramfelvételét.)

Esetleg probáld meg a 6V-os jawa gyujtotekercset, aztán legfeljebb eléraksz valami elötétellenállást.

Csö!
Dzsudzsi

Előzmény: fuzvik (626)
BalaLajka Creative Commons License 2002.10.20 0 0 627
Sziasztok!

Köszi szépen mindenkinek az építő jellegű tanácsokat. Valószínűleg nem elektronikus a probléma. Mint korábban említettem, egyenként átcseréltem a gyujtásban résztvevő alkatrészeket, és végig a baloldali henger volt a kehes.
Ugyhogy sajnos neki kell ugranom a hengernek. Nem baj, a télen ugyis újra akarom festetni, tehát amugy is ki kell venni a blokkot.

Bye!
BalaLajka 350-360

fuzvik Creative Commons License 2002.10.19 0 0 626
Udv mindenkinek!

BalaLajka:
Nekem is ezt produkalta a csepptankos 350-esem, szerintem a gyujtasra vezetheto vissza, mert kiserletezes keppen csinaltam ra egy sima optokapu+fet-es gyujtast, es azzal olyan szep szabalyosan pofogot mind a ket henger hogy csak na!
Hozzatartozik a dologhoz, hogy a hengerek olyan hordosra voltak kopva, hogy amikor a dugo az also holtpontnal volt kb. 1mm-es res volt lathato KORBEN!
Nezd vegig a hozzaszolasokat, mert van mar kint egy par elektronikus gyujtas kapcsirajz.
Egyebkent en megneznem egy masik trafoval is,
mert az ossze-vissza gyujtas jellegzetes tunet
szakadt szekunderu trafonal!!!

hygy:
Az ablaktorlomoci az inditomotor-projecthez kell!
Visszapillanto mar van egy, de kellene a jobb oldalra is!
Nameg Mz kormanyvegi allvanyra van rateve a Skodri tukor, ezert jobbos allvany is kellene!

Mas:
Honnan lehetne szerezni nagyteljesitmenyu gyujtotrafot(kis primer ell.)?
A Szamarae nem fer be. Babetta?

Es megegy kerdes:
Letezik rovidmenetuben 3elektrodas gyertya?
en csak hosszuban lattam eddig...

Udv.
Viktor.
Jawa 360,559
Komar 2352W

meno-mano Creative Commons License 2002.10.18 0 0 625
Sziasztok,sracok.Mar jo regen nem jartam erre de latom nincs uj a nap alatt(BALALAJKA).Hat oreg en az egesz nyarat javitassal toltottem.A tunetek ugyanazok voltak vagy a bal vagy a jobb henger nem ment kihagyott.Nagyon sok mulik az osszehangolason es nezd meg a "gyujtotekercseket"mekkora szikrat adnak.Tekerd le a gyertyapapucsokat es a gyertyakabelt tedd ra a hengerre ugy hogy a benne levo drot kb.1cm legyen a hengertol es kezzel nyomd le a berugokart ha ivet kepez a szikra az ok.Ha nem kepes szikrazni csak ha 4-5mm re van az nem tul ok.Hat remelem tudtam segiteni.

Hali(350TS)

Előzmény: BalaLajka (622)
hygy Creative Commons License 2002.10.18 0 0 624
Hello!

Balalajka:
Ha a ket henger cuccait felcsereled es a masik lesz a rosz akkor ott valami az elektronikaval van csak meg kell talalni.

elmondom mi van benne:
- gyertya
- gyertyapipa
- gyujtokabel
- trafo
- vezetekek amik a trafohozmennek
- megszakito
- kondenzator (szikraolto) ezt nezted? Nekem ettol csinalta a legelso alkalommal.

Hat ennyi van a gyujtasba, ezek kozul barmelyik rosz lehet, de tipikusan a megszakito, kondenzator, gyertya harmas kozul szokott valaki meghalni.

Arra is szamits hogy amit a boltba veszel vagy kolcson kapsz is lehet rosz.

bye
HyGy

Előzmény: BalaLajka (622)
Roli MZ251 Creative Commons License 2002.10.18 0 0 623
HyGy:

Nekem van egy tranzisztoros bekötésem Jawára ( vagy bármi másra pl.Skoda 120), a sógoromnak kerestem a neten. A lényege a következő: a kalapácsos gyújtásnál ha jól tudom, itt-ott beég, bekoszolódik a kalapács. Ez a bekötés ezen akar segíteni: A kalapács elég nagy áramot szakít meg mechanikusan, ami azzal jár, hogy ívet húz ( szikrázik). Vagyis megég idővel, és jöhet a smirgli. A tranzisztoros gyújtást ha felteszed, a kalapács nagyságrendekkel kissebb áramot fog megszakítani, ami növeli az élettartamát és biztosabbá teszi a gépet (gyújtást). Aki egy kicsit ért az elektronikához, maga is összerakhatja, nem bonyolult. Lényegében a kalapács a tranzisztort vezérli ( mA ), és a tranzisztor vezérli a gyújtást ( A )! Ha akarjátok megkereshetem ...

BalaLajka

Én írtam a főtengelyről, sajna ezekután majdnem biztos hogy az lesz a baj :(

BalaLajka Creative Commons License 2002.10.17 0 0 622
Sziasztok!

Hygy!
Gyertya & kábel negatív! Megprobáltam úgy is, hogy a két henger cuccait átcseréltem. Eredmény: az addig frankó öszbarna gyertya lucskos lett mint egy jó, forró ...., a csuvás gyertya pedig remekül kiégett.

Közben hallottam valakitől, hogy érdemes lenne megnézni a főtengelyt és a dugattyukat, de az az igazság, hogy nem szívesen bontanám meg a blokkot.
Vélemény?

Előzmény: hygy (621)
hygy Creative Commons License 2002.10.17 0 0 621
Hali!

balalajka: ezzel a gyertya dologgal vigyazz, az brisk gyertyakkal en is szivtam mar parat, eccer en is kicsereltem mindent egy buzi brisk miatt.
Most denso van benne, (W20FPU) es ez eleg jo, eddig nem volt vele gond.
De nezd meg a gyertyakabelt is, nem huz e at sehol.

Az elogyujtas elvileg jo tolomerovel, de olyan 2.7-3 koze kell beallitani. De mitan beallitottad ellenorizd le hogy telleg ott gyujt e.

bye
HyGy

Előzmény: BalaLajka (620)
BalaLajka Creative Commons License 2002.10.16 0 0 620
achenobarbus!

Hát eddig azt hittem, hogy tisztában vagyok az elméleti hátterével, de lassan kezdek elbizonytalanodni! :(
A két henger gyújtás vezérlésében már mindent kicseréltem (megszakítókalapács + üllő, kondi, trafo, pipa, gyertya), de a BAL henger az istenért se akar rendesen járni (kihagy, beledurrog a kipufogoba...). Az előgyujtás értékét tolómérővel állítottam, ami elvileg elengendő.
Hallottam már pár helyen, hogy a Jawa mindig is érzékeny volt a szinkronizálásra.
Szóval minden vélemény érdekel!

BalaLajka (360)

Jawa350-630 Creative Commons License 2002.10.16 0 0 619
Üdv!

Annyira azért nem veszélyes ez a tank dolog, ha a tankot leeresztik és egy napig tök üresen nyitva kirakják a szabad levegőre akkor abban nemhogy benzin, de egy darab benzingőz sem maradhat max. egy pici kis olaj ami nem párolog el. Az enyém alja is hegesztve van, de nem tudom miért, lehet, hogy kilyukadt az előző gazdájának, egyébként én mikor megvettem, akkor majdnem tele volt a tank, és állítólag 16 éve úgy állt a faszi garázsában, hát igencsak furcsa színe és állaga volt már ennek a benzinnek.

Hali!

hygy Creative Commons License 2002.10.16 0 0 618
Hello!

Roli: nem olyan orultseg az csak nagyon ki kell mostni, :) En is most hegesztegem az uj csepp tankot a jawara :) Es meg eletben vagyok frankon ki kell mosni jo parszor aztan kicsit kiszaritani, abba mar nem maradhat benyo.

Akit a gyujti erdekel az idonkent nezzen a lapra, de ottleteket is szivesen varunk. :) Ha valakinek van. Most jelenleg az a baj hogy apam korhazba :) es o esztergalna a cuccot de ha megunom raheckelem valahogy maskepp a hall kapcsolot.

bye
HyGy
jawa350

Előzmény: Roli MZ251 (617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!