Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2093
Főzéshez a mélyhűtőbe is szoktam eltenni paradicsomot. Az egészséges bogyókat héjastul, egyben rakom be, felhasználás előtt fagyottan csap alá tartva könnyen lejön a héja. Így nem kell kibontani egy üveggel, ha csak egy-két paradicsom kell a kajába. Ne szoktam túl sok mindent lefagyasztani, így elég sok elfér a mélyhűtőben és nincs vele szinte semmi munka.
Előzmény: Zitka (2087)
Zitka Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2092

A lucullus a San Marzano hazai, régebbi elnevezése.

 

 

Ebben teljesen biztos vagy? 

Szerintem a hazai lucullus sokkal rövidebb, sötétebb piros, nem csúcsos... szóval nagyon nem tűnik fajtaazonosnak a SM-val...

Előzmény: il1321 (2091)
il1321 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2091

Én nem ezt írtam a 2079-ben?

"A San Marzano fajtákból lehet jól aszalni. kevés levűek, húsosak. "

 

A "bármely paradicsom" kifejezés, amire válaszoltál, arra a kérdésre vonatkozott, hogy hogyan kell magvalni a paradicsomot, nem az aszalásra.

A lucullus a San Marzano hazai, régebbi elnevezése.

Előzmény: Anikó48 (2090)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2090
Szerintem bármilyen paradicsom nem jó aszalni, csak a vastaghusú mert aszalás után a nem vastaghusúból csak a héja marad. Aszalni a lucullus és a san marzano jó. Én levesbe, pörköltbe, salátába melegszendvicsre szoktam használni. Olajba fűszerekkel valamint jobban kiszárítva aromazáró üvegbe szoktam eltenni télire.
Előzmény: il1321 (2086)
manta-z Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2088
aszalt paradicsom, rukkola saláta, párami sonka, parmezán sajt egy kis olivaolajjal isteni
Előzmény: Törölt nick (2082)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2087
Én mondjuk a magyaros ételek miatt nem kezdenék bele aszaltparadicsom gyártásába, mert sokkal egyszerűbb a paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom befőzése.  De attól még lehet használni...
Előzmény: Törölt nick (2085)
il1321 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2086

Bármely paradicsomot hosszirányban negyedekre végod, és a magok, azazokat körülvevő vízzel ujjal kikaparhatók. pár másodperc az egyész.

Ha karikára akarodm akkor meg keresztbe kettévágni, és kinyomni a magokat a lével. Ez a lé amúgy sem kellene, mert befőzéskor ezt el kell főzni, így mi bele sem tesszük.

Előzmény: Törölt nick (2085)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2084
De ha pl. elteszed fokhagymával olívaolajba, remek csemege, csak úgy, friss kenyérrel is. :-)
Előzmény: Törölt nick (2082)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2083
Mindenféle finom olasz ételekbe. :-)
Előzmény: Törölt nick (2082)
TTNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2081

Valószínűleg az volt a baj, hogy én tavaly kb 8-10 órát hagytam csak a gépben. :-(

Nagyon köszönöm, szerintem most a hosszú hétvégén megpróbálom a napon aszalást. Kimagozom, megsózom.

 

Előzmény: il1321 (2079)
Zitka Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2080
Inkább édeskés az íze (a többi fanyar fajtához képest), és viszonylag vastag a héja. De nekünk nagyon ízlik.
Előzmény: Törölt nick (2048)
il1321 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2079

Ebben az évben már aszaló géppel készítettem. A gép tálcáira akva, közben 3-4 óránként a táélcákat cserélgetve. Ha szép az idő, az utószárítást a napon végzem.

Tavaly cérnára fűztem fel, és oszlopok közé feszítettem ki a napra.

A San Marzano fajtákból lehet jól aszalni. kevés levűek, húsosak.

Hosszában négy felé vágom, magját kiszedem. Így aszalódik.

Géppel kb 15-20 órát.

Ha napon aszalod, egyhén be kell sózni a legyek ellen. így kb 4- 5 nap.

Előzmény: TTNora (2078)
TTNora Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2078

Szia!

Elárulod, hogy kell ilyen szépre aszalni a paradicsomot?

Köszi,

Nóra

Előzmény: il1321 (2067)
il1321 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2077

Akkor mégegyszer helyesbítek:)

Szabad szemmel nem láttam, ha voltak is, nem zavartak. Termés meg van bőven.

Előzmény: vera57 (2073)
CBNora Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2076
Ma alaposabban megnéztem a növényeket, hogy meg tudjam írni, melyiken nincs atka.
Az a helyzet, hogy tulajdonképpen valamennyi mindegyiken van, csak nem feltűnő. Így nem tudok semmilyen fajtát megadni, a korábbi képeken látható nagy bogyójú, kevéssé osztott levelű nagyon érzékeny, a többin nem okoznak különösebb kárt.
Egyébként nagyon sok más növényünkön is szoktak lenni, de csak az üvegházban okoznak akkora kárt, hogy foglalkozni kell velük. A kertben elviselhető szinten marad a fertőzés.
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2075
Erős illatával távoltartja a rovarokat, kártevőket, ugyanilyen hatása van a körömvirágnak és a fokhagymának is...
Előzmény: Törölt nick (2066)
vera57 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2074
Az idén még a büdöském is atkás :((
Előzmény: il1321 (2072)
vera57 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2073
A csalán kivételével a többi megvolt. Az atkát én sem láttam amig nem " két szemüveg+nagyító "- val néztem. Vizet minden másnap kaptak, így nem értettem miért száradnak el a levelek.
Előzmény: il1321 (2070)
il1321 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2072

Azt nem állítottam, hogy ezért nincs atka.

Csak azt, hogy nekem nem szokott lenni:)

Előzmény: Törölt nick (2071)
il1321 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2070

Még nem láttam atkát. :)

hetente kapnak egy rezes permetezést, amibe fokhagyma, és csalánlé ázalékát keverem, némi folyékony tápodattal kiegészítve. hetente egyszer kapnak tövenként kb 5 liter vizet, csak a tövükre. Tagates, calendula és zeller van közöttük védőnövényként.

Előzmény: vera57 (2069)
vera57 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2069
IL! Te mivel védekezel az atkák ellen?
Előzmény: il1321 (2067)
vera57 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2068
Gyönyörűek a növényeid!
Előzmény: F.Szilvi (2065)
il1321 Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2067

Üdv! Néhány mai kép.

Legalul aszalvány, és lé, balra SM-ból, jobbra feketéből.

 

 

 

 

F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2065

Ált. olyan 1,5 méteresek...

De jövőre 2 m-es karókat teszek majd melléjük, mert nem győzőm őket visszavágni....

 

Most már az oldalsó kacsokat is hagyom...eleinte kitördeltem...

 

Majd készítek még az egész sorrol képet, a büdöskét sem véletlenűl ültettem közéjük..:-))

Előzmény: Törölt nick (2063)
beetee Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2061

?

Tavasszal majd minegyik kertbarátboltban, barkácsáruházban, hipermartetben lehetett kapni valamilyen fajta fekete paradicsomot. Valószínű,  jövő tavaszra is így lesz. Most nagy a divatja...

Ilyenkor már/még felesleges keresni. A vetőmaggyártók is most fogják a friss magokat.

 

Ha még sem kapsz, akkor szívesen küldök az én típusomból.

Előzmény: Lanafeel (2060)
Lanafeel Creative Commons License 2009.08.16 0 0 2060
Sziasztok! Mindenhol keresek és egyszerűen sehol sem találok boltban kumatót, azaz fekete paradicsomot. Ültetni szeretnék, ha valakinek van és pár magot tudna küldeni, annak örülnék nagyon. Válaszborítékot természetesen én küldök.
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.15 0 0 2059

Igen űgy tűnik... bár a bagolylepke megelőzőtt egy kicsit, de egy kis  Decissel megoldottuk ezt a részét is..

 

Én már évek úta sikerrel alkalmazom a Ridomil Gold nevű permetszert blokkban.

Előzmény: katilan (2057)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.15 0 0 2058
Igen ma készűlt a kép...:-))
Előzmény: vera57 (2056)
katilan Creative Commons License 2009.08.15 0 0 2057
Nagyon szép, egészségtől kicsattanó növények!
Előzmény: F.Szilvi (2055)
vera57 Creative Commons License 2009.08.15 0 0 2056
Ez mostani kép?
Előzmény: F.Szilvi (2055)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!