A Levegő Munkacsoport szerint éppen az ellenkezője igaz, mint amit Kóka János állított a vasúti mellékvonalak megszüntetése kapcsán. A vasúti miniszteri biztos szerint a jelenlegi rendszerben a mellékvonalak gazdálkodása eredményesebb a fővonalakénál.
Tegnap huszonnyolc mellékvonal felszámolásáról döntött a kormány azzal az indokkal, hogy állítólag így évi 6 milliárd forint veszteséget takarítana meg. Ezzel szemben a vasúti miniszteri biztos korábbi nyilatkozata szerint a mellékvonalak gazdálkodása eredményesebb a fővonalakénál - áll a Levegő Munkacsoport közleményében.
"Hangsúlyozottan nem miniszteri biztosi álláspontom, hanem saját tudományos publikációm eredménye szerint a jelenlegi rendszerben a mellékvonalak gazdálkodása eredményesebb a fővonalakénál" - mondta Antal Dániel a Magyar Vasúti Hivatal miniszteri biztosa a Lélegzet című folyóiratnak tavaly decemberben. Antal szerint elég megalapozott az a gyanú, hogy a gyér bevétel mellett is jóval kevesebb pénzbe kerül a mellékvonalak üzemeltetése, mint amennyit beismer a jelenlegi egyetlen szolgáltató, a MÁV. Annak idején a Magyar Vasúti Hivatal éppen azért akart létrehozni a mellékvonalakon független szolgáltatókat, hogy hiteles képet kapjon a bevételek mellett a valós költségekről - mondta a fiatal közgazdász.
A GKM által szintén indokként megjelölt alacsony utasszámok sem fedik a valóságot. Ezért a Levegő Munkacsoport a mai napon levelet juttatott el Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, amelyben rámutatott, hogy a vasút megcsonkításáról hozott döntés szakmailag hibásan és törvénysértő módon történt, megvalósítása pedig komoly károkat okozna az országnak.
A Levegő Munkacsoport arra kéri a minisztert, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza azt a döntését, amelynek értelmében 942 kilométer vasúti szárnyvonalat számolnak fel, és jelentős létszámleépítést hajtanak végre a MÁV-nál.
Antal Dániel közgazdász a Chevening ösztöndíj keretében a brit vasút-, energia-, víz- és csatornaszabályozás témakörét ismerte meg, valamint gazdaságszabályozás és versenypolitika másoddiplomát szerzett a City Universityn. 2002 nyarán elfogadta Csillag István felkérését, hogy csatlakozzon a GKM új vezetéséhez. A kormányváltás után Kóka János miniszternek vasúttal kapcsolatos tanácsokat adott, majd megbízást kapott miniszteri biztosként az új vasúti törvény előkészítésére és a liberalizációt felügyelő hatósági szervezet létrehozatalára.
a) A MÁV Zrt. (személyszállítási üzletága) megszünteti a közforgalmú menetrendszerinti vasúti személyszállítási szolgáltatást az országos közforgalmú vasúthálózat kijelölt részein, b) mint a), valamint a MÁV Zrt (pályavasúti üzletága) megszünteti a vasúti pályahálózat-működtetési szolgáltatást az országos közforgalmú vasúthálózat kijelölt részein, c) mint a) és b) valamint felszámolásra kerül az országos közforgalmú vasúthálózat meghatározott részének pályahálózata
Tényleg, mondja már el valaki, mi lesz??? Taxxx???
Pl. a zalai erdőgazdálkodás jelentő része vasútra épül. Mi lesz a Lentiben, Csömödéren és Bakon berakott évi több ezer kocsi elszállítandó fával? Mi lesz azokkal akik fuvaroztatni akarnaK? Ezeket válaszolja már meg Walaki!!! Ezek hogy szerepelnek a táblázataitokban, Taxxx? (A kérdés nem költői, azaz választ várnék rá...)
Szóval mi lesz a bezárások után? Komolyan kérdeztem. Ki foglalkozik ezzel?
Más: Ma valahol a BP-SZF között Velencei tó környékén fényes nappal, működés közben ellopták a jelzőkábeleket. Emiatt 40-120 perces késések voltak a villanyvonatok közlekedésében. Székesfehérváron volt anyázás rendesen az utasok között. Konklúzió:
Nem kell megvárni egy vonal bezárását, hogy kezdjék szétlopni. Lehet nem is hónapokban kellene számolni egy bezárt vonal megsemmisülését.
Ma elgondolkoztam azon, mi lesz ebből az országból, ha mindent leépítünk, bezárunk, felhagyunk, megszüntetünk, stb?
Nem is olyan rég egy kárpátaljai mozdonyvezető szájából hallottam hasonló szólamokat, amikor egy kicsit "beszéltettem" erről-arról. Ezek után megkérdeztem tőle, hogy miért az "országtól" várja a boldogulását, ahelyett, hogy saját magától várná? Nem értette, de hát én voltam a hülye, hogy feltételeztem, hogy ott, öt perc alatt megérti. Mindegy, nem fontos.
"Ez a 28 vonal még nem lejátszott meccs." Nem bizony, mint hallhattad, ez még csak az első kör. Kiváló szakembereink dolgoznak tovább az emberek Volán karmai közé "terelgetésén", a vasút erőszakos kinyírásán. Eddig csendben, sunyin, most már a politikai támogatást maguk mögött tudva melldöngetve.
Ma elgondolkoztam azon, mi lesz ebből az országból, ha mindent leépítünk, bezárunk, felhagyunk, megszüntetünk, stb? Ez a dübörgő gazdaság? Ez inkább dübörgő úthenger. Letarol mindent, néhány milliárdos pedig röhög a markába. Mi mezei tömegközlekedő szerencsétlenek pedig lapjával rohadunk majd a levegőtlen szűk buszokban, ha el akarunk jutni valahova. De leginkább maradunk otthon. Jó az nekünk, racionális. Ha megbetegszünk, majd eltemetnek, mert a gyógyítás drága. Nem éri meg.
Még egyszer kérdezem: jól meggondolták a 87-es félbevágását? Amióta az eszemet tudom, mindenkitől azt hallom, hogy az ország legszebb vasútvonala, egy gyöngyszem. A 11-es dettó. Biztos, hogy ezeket is sorsára akarjuk hagyni? Hűtlen kezelésről hallottatok már? Jobb helyeken büntetik...
taxxx bácsinak pedig üzenem: terelni a birkákat szokták, nem az embereket. De ő már úgy el van szállva magától, hogy felesleges tépnem a számat. Úgy, de úgy szeretném, ha ő is napi 2*30 km-t, átlagos utakon zötykölődne a tömött buszokon munkába járva. Kíváncsi lennék egy hónap múlva a véleményére. Nemrég kérdeztem, mit szólna hozzá, ha Bz-vel kellene munkába járnia. Már arra sem reagált. Kóka sem mosolyogna így, ha róla is lenne szó. Könnyű más f....... ....... a csalánt!
Érdemes lenne úgy is megvizsgálni a kérdést, hogy milyen területeken milyen pártpreferenciák érvényesülnek - az önkormányzati választások előtt... Például a szinte szín-jobboldali Zala megyében szinte nem is marad mellékvonal.
Taxx-nak:
A parlamenti választások első fordulójának éjszakáján azt írtam: jónéhány mellékvonalat be fognak zárni.
Mire Taxx:
Eddig is volt jobb- és balodali kormány, mégsem szánta rá magát senki (nem pontosan idézek, csak emlékezetből).
Ez a 28 vonal még nem lejátszott meccs. Nem eszik olyan forrón a kását...
Annyiban egészítenélek ki, hogy ne eleve döntsön a Volán (vagy más) mellett, hanem pályáztassák meg az adott vonalat és a legkedvezőbb ajánlat nyerjen. Így spórolna az állam legtöbbet.
A szóló bézé netto-netto költsége km-ként - pálya nélkül - 434 Ft.-/km. A Borsod Volán 240 Ft.-ért ad helyette buszt. Ha civiltől bérlünk akkor 200 Ft.-/km. de vonatpótlózni NEM akarunk, mert annak semmi értelme, hogy a mostani 34 volán + 5 bézét úgy váltsuk ki, hogy 34 volán + 5 vonatpótló. Inkább mentesítse a MÁV-ot a miniszter a közszolgáltatási kötelezettség alól, ott, azon a vonalon, és.........váltónappal, bízza meg a közszolgáltatással, a területileg illetékes volánt, vagy civilt. Ezért (is) lényeges az azonos tarifa.
Privát: jártál te már úgy, hogy várod a (privát)buszt és elhúz az 5 felszáalni akaró utas elött, anélkül hogy megállna? És ugyanezt megteszi még kétszer, reklamálás ellenére is? Vagy mit szólsz ahhoz, hogy iskolásokat szállító (privát)busz meg sem jelenik? A gyerköcök pedig áznak-fáznak és az iskolába sem jutnak el csak akkor, ha a szülök otthagyva a munkahelyüket, elviszik öket a saját autójukkal? Ha a privát 200Ft/km-ért gurul, hogy néz ki a jármükarbantartási háttér? Megspórolják, az utasok rizikójára? Engedj meg egy kérdést: ha elrepülsz valahova, mit választasz? Lufthansa-t vagy egy Noname Coconut Airline-t? Kéz a szívre, egy becsületes választ szeretnék!
"Írásodból - tévesen - úgy következtettem, hogy előre eldöntötted mi történt ott, ahol ott se voltál." Tényleg nem érted. Te sem vagy ott, ahol a nagy dolgok eldőlnek. Nem a te táblázataid fogják megmondani , mi fog történni, vagy ha mégis, akkor már régen kitalálták, hogyan és ki számára lehet abból hasznot húzni. De ezt neked nem fogják elárulni soha.
Párhuzamosságok, amiket nem lehet teljesen felszámolni:
Van egy vasútvonal: A-B-C-D-E-F között. Vannak buszok is. A busz A és B között jobb, mert B-ben kissé, de nem nagyon messze van az állomás. C-be is jó a busz, mert sűrűbb, mint a vonat, és több helyen megáll. D-be már a vonat egy kicsivel jobb. F-be már egyértelműen jobb. De E-be, F-ből szintén a busz a jobb. Sűrűbb, és a vonat kissé messze van a falutól. Az A-ból menő busz meg be sem megy ide.
Mi szűnjön meg? A-ból E-be vagy F-ből B-be a vonat is jó, mert a nagyobb sebesség kompenzálhatja a gyaloglást. A-ból vagy F-ből D-be megél mind a kettő egymás mellett. A buszon jó a helyközi forgalom, de az A-F vonalról a vonat versenyképesebb lehet G-be vagy H-ba, viszont a busz is jól megél párhuzamosként is, és a vonat sem megy tönkre.
A-F legyen durván, de nem pontosan a 8-as vonal. G Tatabánya, H meg Budapest.
Mi a teendő? tényleg ki kell írtani, mindent a mi párhuzamos??? Nem kellene inkább összehangolt menetrend és közös bérlet???
Most nem beszéltünk azokról a településekről, amiket a kiszolgáló buszok Az A-F vonal részbeni érintésvel szolgálnak ki. A-B-J pl. Most a busz csak B-ből induljon, addig meg menjenek vonaton? Az F-E-K vonal esetén az A-ból utazóknak jó, ha csatalkozást biztosítunk mondjuk E-n, ha van rá igény.
és az is különbség, hogy jó üzletérzékük van, ügyes menedzserekkel. Jól el tudják adni termékeiket, lásd pl. Glacier Express & CO, már hónapokkal az idöpont elött teltház van.
"Indulatod - kicsivel - csendesebb mint a többi dühöngőé, de úgyanúgy előre gyártott igazsággal indítasz,.." A vélemény természetesen szabad, de azt azért nagyon szeretném tudni, hogy az _igazság_ hogyan lehet előre gyártott. ".. és ahogy írod, abszolút nem érdekel mi, miért történt," Hol is írok én ilyet, kedves taxxx?? Ha nem érdekelne, gondolod leütnék egy karaktert is? Az, hogy neked a hozzászólásról ez jut eszedbe, az egy dolog. "...mert Te már előtte eldöntötted, hogy mit miért csináltak azok, akiket nem ismersz,..." Mi van, lekádezreztél?:-) Vagy te ismerhetsz minden fontos embert?? "... és nem voltál ott mikor tették a dolgukat." Mert mi is a dolguk? Nem az érdekel, amit pofáznak, ahogy kifelé hintik a pillanatnyi célokhoz igazított ideológiákat a szócsöveken keresztül, hanem a mögöttes tartalom. Te hiába voltál "ott", hiába ismered "őket", miből gondolod, hogy a valódi célokat tudatják veled? "Így ez bizony kinyilatkozás = dogma." Bizony jelen esetben bagoly mondja verébnek..... "Avval meg nem tudok mit kezdeni." Sanda gyanúm, hogy nem ez az egyetlen.
Nagy kérdés az is, hogy Svájcban például miért tudják ezt olyan jól megszervezni. 6000km pálya, 52 vasúttársaság különböző nyomtávokon, ki tudja hány busztársaság: és a dolog mégis működik. A kantonok vezetői összehívják az érintett vállalatok vezetőit, közlik, hogy mit akarnak és érdekes módon az is történik.
Ott a busz nem konkurencia, hanem kiegészíti a vasutat. Másrészt a svájciakbol árad a büszkeség és tudják, hogy mit akarnak. Ez a külömbség!
A dolog nem csak párhuzamosságok felszámolásáról szól, bár arról is.[/i ]
csak az az érdekes, hogy minden esetben a vasút kerül ki vesztesként. Mintha egy rendszer lenne mögötte. Lenne? Szerintem nem csak lenne, hanem van is.
A legnagyobb baj az, ha a hivatalos ideológia mentén gondolkozunk mi is és nem józan paraszti ész szerint.Ugyanis csak az előbbiben van létjogosultsága a párhuzamosságok megszüntetésének, a piac, a verseny, az alternatívák kiirtásának.
Sajnos a jelenlegi állapotábanan csak erre (lenne) alkalmas...
Talán ha a Királd-Putnok szakaszt rendbetennék, személyforgalom is akadna (ezelőtt nagyon régen jártam erre, akkor 40 körül ment a Bz)...
A vonal - mondjuk Királdot leszámítva - eléggé messze megy a lakott területektől, így talán a színesfémtolvajoktól kevésbé kell majd tartani... remélem.
"A dolog nem csak párhuzamosságok felszámolásáról szól, bár arról is." Hát igen, szól még ez néhány dologról: azokról, akiknek valahogy utazniuk kell, azokról, akik az úgymond párhuzamosságok megszüntetése címén monopol helyzetbe kerülnek (majd) és ez nyilván a volán privatizáció után fog igen sokba kerülni az érintetteknek, nomeg az államról, akinek a sokkal több gázolaj elfüstölése sokkal több bevételt jelent és q..a nem érdekli őket, hogy ennek következtében mennyivel többen lesznek majd betegek -hogy a többiről ne is beszéljünk. De akárhonnan nézem, mégiscsak furcsa, hogy a szélsőséges neoliberális gazdaságpolitika éllovasai, akik most döntöttek, milyen vehemenciával igyekeznek feszámolni a versenyt, ami a piac mellett a két mindenható alapvetésük és amire hivatkozással ideologizálják meg a gazdaságba való be-nem-avatkozást (amíg ez az ő érdekeiket szolgálja), magyarul a semmit-tevést. És amíg ezek vannak hatalmon, addig azon sem csodálkozhatunk, hogy a vonalbezárásokkal megint szembemegyünk Európával. Ott már régen a vasúti közélekedést támogatják és erre Magyarország mit csinál(?): felszámol. Vagy ott van leendő szegedi híd, amire csak úgy kaphattak ígéretet az EU-támogatásra, ha az kombinált (közúti-vasúti) híd lesz, mert tisztán közútira egy cent se igényelhető. Más kérdés, hogy még ha 60 év után végre össze is lesz kötve Szeged két állomása, a forgalom majd a párhuzamosságok megszüntetésének meg-nem-kérdőjelezhető alapvetése miatt "szünetelni" fog esetleg. (Na jó, ez egy pesszimista magánvélemény.) Nagy kérdés az is, hogy Svájcban például miért tudják ezt olyan jól megszervezni. 6000km pálya, 52 vasúttársaság különböző nyomtávokon, ki tudja hány busztársaság: és a dolog mégis működik. A kantonok vezetői összehívják az érintett vállalatok vezetőit, közlik, hogy mit akarnak és érdekes módon az is történik. De az is felfoghatatlan, hogy miért veszik be megint sokan ezt "ma megszüntetünk, később egyszer majd színvonalasabb kölekedés lesz" című agit-prop dumát. Hát ennyire hülyék vagyunk? Ezt megette a negyed ország áprilisban és most de ja vu: miért működik ez még mindég?? Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Kinek az érdeke az azonnali felszámolás (a későbbi "szebb jövö" ígéretével) és miért?
A Putnok-Szilvásvárad szakaszt én csak nosztalgia célokra tartanám meg. Rendszeres vonatközeledést csak a fémfeldolgozók közelsége :( az etnikai arányok :( miatt tartanék fenn.
Vannak olyan vélemények, miszerint összekötő kapocs lehetett volna a jövőben Magyarország és Románia között a Mezőhegyes—Battonya vonal, az pedig tény, hogy Kisszénásról nincs a vasúttal párhuzamos — tehát rövid — út Kondorosra. Kisszénásról miért utaznának Kondorosra? Tényleg miért? Menjenek Szarvasra, az nagyobb hely, ott van SZTK, kórház, piac, középiskola, munkahely, és rengeteg busz Kondorosra!
Amúgy nem a bezárások mellett vagyok, mert a törzsolvasók úgy is tudják, hanem egy sorrendi listát felállítottam, és ez a vonal hátul szerepel benne.
Battonya-Románia???
Ha a fizikailag meglévő, de a gyakorlatban csak teherszállításra használt, és viszonylag jó állapotú Ipolytarnóci vonalat is meg akarják szüntetni, akkor egy nem létező összeköttetés újraindítása csak 100. lehet a ragsorban. :(((