Nekem ez is túl sok, hogy fényes nappal kénytelen vagyok magammal cipelni mindenféle felesleges dolgot... (vasárnap eldöntöttem, hogy bátor leszek, és nem viszem magammal a fejlámpát, meg a tartalék dinamós lámpát (11-14 közt voltam kinn a vizen :) ) ... de végül is betettem a zsákba őket...
Végül is egyetértek, nem a kajak típusát kéne meghatározni, elvégre nem csak tengerivel lehet közlekedni a Balatonon, ill a tengeren. Tengeri az a kajak amivel tengeren mész:).
Olyan ismerős részek, de simán járhattatok a Tó másik végében. Akár a Kerek-tó is lehetne (két hete hatalmas keszegívás volt ott), ahová kibukkantok az akár hordódi bejáróból és ha nem tudnám, hogy máshol is dőlnek be fák, IX-es öblítőt mondanék.
Bár csak 5-6 alkalommal töltök a tónál egy-egy bővebb hétvégét évente, de minden évszakban nagyon jó ott.
Szerintem nem vagyunk mi homlokegyenest ellenkező állásponton, hiszen a céljaink 100%-ban azonosak, és én többféle lehetőséget és ötletet leírtam, ha úgy tetszik, vitaindítónak. A nulla korlátozás az, ami a legjobb lenne, de talán a legkevésbé elérhető. Ezt milyen formában lehetne előterjeszteni? Komolyan érdekel egy ilyen scenárió.Hogyan lehetne ezt megfogalmazni egy beadványban.
Másrészt a kajakos-vizsga valóban kevéssé kidolgozott koncepció, talán nem is lehet bevezetni, mert nincs rá hatóság. Bár miért ne lehetne ugyanaz a vizsgáztató, aki pl. a vitorlás, és kishajó vezetői vizsgát végzi. Csak egy protokoll kell. (Na ezen lehetne vitatkozni tényleg, pl hogy kell e tudni eszkimófordulót, vagy elég visszamászni a hajóba.) Persze, ez is egyértelműen jogszabálymódosítást igényel. De hazánk a különegedélyek országa (a gúzsbakötő törvények miatt) , miért ne lehetne egy ilyet kiharcolni?
Amit nagyobb problémának látok, hogy menet közben nem életszerű a jogosítvány ellenőrzése, ezért lehet, hogy ez az irány is zsákutca.
Ebből következően számomra a hajóosztály meghatározása a leginkább járható út, de hogy ezt hogyan lehetne deffiniálni, mindezt úgy, hogy a vízen is ellenőrizhető legyen megtekintéssel, na ezt már nehéz elképzelni. Pedig attól erősen tartok, hogy a fenti kettő közül legalább az egyik jogosítvány bevezetése nélkül semmilyen engedményt sem fogunk kapni, mert univerzális szabad kajakozást, akár verseny vagy felfújható kajakkal (mert a kajakot legalább egyértelműen lehet azonosítani) kizártnak tartok, sajnos.
A Sió-völgye turisztikai fejlesztése jól hangzó hír, és Tolna megyében (talán) tényleg lesz létező kajak-kenu sport/túra a Sión, de arról nincs szó, hogy Balatonkiliti alatt is kajakozhatóvá teszik a medret. Pedig már beleéltem magam, hogy Szántódról leugrom kajakkal Bajára, ha hazahúz a szívem. Bár évente egy-kétszer ez most is kivitelezhető elvileg, amikor felduzzasztják a medret. Jut eszembe. A siófoki kajakos egyesület a Siónak a rövid duzzasztott szakaszán működik, vagy kimennek a Balatonra is? Olvastam, hogy az iskolások már testnevelés órát tartanak ott.
Szinte minden hétvégén megsimogatom a hajót Fenyvesen a padláson. A derekam viszont ősz óta konstans sz*r, (lumbágó) így "álló sportokban" vagyok bátrabb. (hétközben foci, kosárlabda, hétvégén Auchanban kocsitologatás, asszonykövetés...) Múltkor kerékpároztam a Berekben 20 km-t, hát, majdnem leestem a fájdalomtól. Így egy új B80-nak nincs értelme nekimenni, de azért csörgess nyugodtan, ha lent vagytok! Rövid túra, kevés sörrel azért még nem rémít halálra.... :-) Hátha egyszer guinnis-el is összefutunk. A képei alapján ő valahol Fonyódliget környéként portyázik.
Remélem még nem szippantott be teljesen a szél hajtású járművekkel közlekedés. Nyáron tervezek egy rövid balatoni tartózkodást, akkor összehozhatnánk egy laza közös evezést + sörözést.
Hogy idén lesz-e B80 azt még meg kell álmodnom, ha igen, akkor a június az esélyes.
A kettes és hármas pont eléggé üti egymást. Ha a tó közepén kapsz egy jelzést, mennyi időt adsz magadnak kiérni az engedélyezett sávig? És ha addig odaér a vihar? Vagy a vizisün?
Eh, mindegy. Pont le se sz*ja a jogalkotó egy párszáz fős társaság véleményét. Megfigyelésem szerint a legbiztosabb fegyver a "lebegtetés" és "túlbiztosítás", vagyis úgy megfogalmazni a jogszabályt, hogy azt a hivatalos közeg saját belátása szerint tudja értelmezni. Így mindíg ott lebeg mindenki felett Demoklesz kardjaként a büntetés lehetősége... Ezért lesz minden jögkövető magatartású egyénből előbb-utóbb kiskapuzó, vagy rettegő, vagy beleszaró egyén, mert egyszerűen nem lehet mindíg minden jogszbálynak maradéktalanul megfelelni és közben "élni".
Gondolj a mellény mizériára, a távolság mizériára, vagy most Budán a köztéri kamerás büntet-nem büntet vitára, de ezeregy sztori van még arról, hogy nem lehet írott szabályokkal lefedni az élet minden területét.
Balaton80-on ugyanaz a rendőr, amelyik a tó közepén engem elengedett, az előttem haladó kajakot kiküldte a part irányába.
Az előttem haladó srác 120 kg tömörgumi izom volt ránézésre is (testépítő), én egy kajakból kilátszódó ufószerű képződmény voltam hozzá képest. Most akkor mi alapján döntöttek? (tudom, a srác hajóján nem volt matrica, az enyémen a korábbi versenyeim rajtszámai, meg szponzor lycra póló. :-)
A Balatonon a legbiztosabb út a büntetés elkerülésére a jó hangos köszönés és illedelmes beszéd.... Persze ha a közeg barátnőjének "nehéz időszaka" van, akkor a lehet, hogy közeg sem lesz azon a héten kíméletes. :-)
Pedig ha valaki egy „kis”tengeri élményt szeretne, annak bizony a Balatonra kell mennie. A mostani szabályozás talán a leg egyszerűbb. Nem vizsgál semmit, hanem mindent tilt.
A magam elmélete szerint három dologgal le lehetne fedni a tengeri kajakok.
definiálni a „tengeri kajakot”
viharjelzés nélkül megnyitni ezzel az eszközzel a két part közötti közlekedést
viharjelzések esetén meghatározni a maximális parttól való távolságot (pl. 500/200 m)
Megfogalmazzuk itt a vágyainkat, de szerintem nem fog változni semmi sem. Addig meg mindenki a saját szabályai, tehetsége, vagy a szervektől való félelmei szerint kajakozik. J
Tegnap lemaradtam a „viharról” de sima vízen, szinte szélcsendben elsőfokú jelzésben a látványban gyönyörködtem. Mégy egy kajakossal is találkoztam. J
Őszintén engem a balatoni evezés kevéssé foglalkoztat, inkább csak ez a furcsa ellentét zavar. Arról írogattok itt évek óta, hogy hogyan kellene megfogalmazni a "tengeri" dolgoz, hogy stabilitás, kötélzet, zárt beülő. Lassan egy mérnök is nehezen értené meg, mi a tengeri kajak, nemhogy egy rendőr. A bringára meg 2 fék, legyen az bármilyen szar (és tényleg nagyon rossz fékek vannak ám, pláne falubringákon) 2 lámpa (fényerő nem igazán előírás), csengő. Mehetsz is a Nagykőrösin 70-el döngető kamionok közé. Elvárás: 12. életév betöltve. Egyébként ahhoz, hogy Finnországban motorcsónakázzál, akár a tengeren, pont ennyi kell, mínusz a fékek meg a lámpa. Ja és a csengő se kell. Akkor miről beszélünk a Balatonon? Az átlag mélysége kisebb, mint a kajakom hossza...
Én is veled értek egyet. Nem több szabály kell, hanem kevesebb de értelmezhető. Nem kell minket mindentől megvédeni - szélső esetben eltílthatnak minket magától a víztől is, mondván "én", a törvény/szabályozás "jogi felelős, törvény alkotó", nem válalom a felelőséget... de persze pont az a lényeg hogy nem kell "apuka állam", mindenki (felnőttek) magáért felelős elsősorban. Ezt pld nyugatról kéne megtanulni. Én nem fogadom el azt, hogy: "ha Magyarországon az lenne mint külföldön akkor elszabudalna a pokol... " vagyis hogy nekünk nem való a szabadság, mert akkor baj lesz? Talán kikéne próbálni, hogy mivan akkor ha a szabályoknak van értelme? - Minimálisan korlátozóak, vagyis nem borotva elven akarják az állampolgárt megvédeni.
Jól látod, nincs egységes álláspont a kajakozók között. Én is homlokegyenest ellenkező állásponton vagyok a felvetéseiddel szemben.
Egyedül a HSz. változtatási igényben értünk egyet, de én veled ellentétben nem további korlátozásokkal, hanem a meglévő korlátozások lebontásával tudnám csak elképzelni!
Ha a jogalkotás valami értelmes, logikus úton történne nálunk, akkor megpróbálnék a jogalkotók felé párhuzamot bemutatni a közúti közlekedésben a kerékpáros és a vizi közlekedésben a kajakosok között. Szerencsére a kerékpározás szabályozásában ugyan csak kicsi, de folyamatos lazítás tapasztalható. Nincs semmi vizsgához kötve a használat, az előírt felszerelések kizárólag a láthatóságot hivatottak biztosítani, nincsenek kötelezően előírt védőfelszerelések. Nincs korlátozás napszak, időjárási tényező szerint. Pár éve lazítás történt számukra a KRESz-ben, a kijelölt egyirányú utcák behajthatóságával és a zéró tolarencia eltörlésével. Én ennek a párhuzamnak a felismerésére fektetném egy esetleges egyeztetésen a hangsúlyt.
A te ötleteidhez (valami önkéntes vizsga) akreditált vizsgaanyag, akreditált vizsgáztatók, ennek nyilvántartására hatósági adatbázis, viszgadíj, az igazolás kiállításának közigazgatási díja...stb szükséges. A gyakorlat azt mutatja, ha valamiben beszedhető pénzt látnak, akkor nincs korlátozás, gyorsan kiterjesztik mindenkire a maximális bevétel elérése érdekében. Az oktatás-vizsgáztatás nagy üzlet. Közel a tűzhöz, jelentős lobbierővel rendelkező csoportokkal szemben nekem nincsenek illúzióim!
Ezen indokok és félelmek miatt a jelen helyzetben nem próbálnék különféle csatornákon további korlátozó ötleteket adni a jogalkotók számára!
Nem tudom,hogy van ez.szerencsém volt eddig,vagy mifene.Én nagyon szivcsücskös vagyok a velencei tóval.vagy 5 éve járok télen,éjszaka,meg mindenféle időben heti rendszereséggel.Na persze pici,meg 2-3 óra alatt lényegében körbejárható,de ez előny is tud lenni.Hozzám nagyon közel van,45 perc,hajólefelpakolással egy óra.vizirendőrrel még alig találkoztam,beszólalóssal egyel sem.Az északi medencében mindig fúj valamicske szél,sokszor erősebb is.de ma különlegesen szuper volt.Kiteosok voltak kinnt,meg egyedül én.Valószinűleg viharjelzés is volt,de nem figyeltem .Végre megtapasztaltam,hogy azért jó a kormánylapát a háznál itthon is.Bár nem raktam le,mert jólesett kinlódni,de biztos jó lett volna.Viziszabályzat ide vagy oda,paradicsomi állapotokat tapasztaltam eddig a tavon.
Igen, a Hajózási Szabályzatot szerintem se kellene megkerülni, tisztában lenni a vízi közlekedés szabályaival, jelzésekkel stb. Ha úgy vesszük, hogy egy "mezei" horgásznak is kell tenni vizsgát...
Anno siklóernyőztem pár évig, természetesen kellett vizsgázni egy tanfolyam után, de utána egyedül repülhettem, természetesen a szabályok betartásával. De hogy mikor akartam repülni, napsütésben, zivatarban, jégesőben, az rám volt bízva. Valahogy tiltás nélkül is tudtam, hogy mikor nem ajánlatos repülni. Ha betartottam a magassági korlátot, akkor bárhova elrepülhettem. Volna, ha annyira penge lettem volna... :)
Valami hasonló kéne szerintem, legyen valami alapvizsga, ha már az ember hajózási útvonalak környékén akar evezni, ergo részt venni a hajózási forgalomban.
Mindenféle ötlet és javaslat elhangzott már, én magam is azt gondolom, hogy a legegyszerűbb lenne a legjobb.
Viszont mindennek a hatályos hajózási szabályzatra kell épülni, annak valamelyik paragrafusát v. bekezdését kell módosítani. Valamennyire ismerem a jogalkotás folyamatát. Ha nem egyéni képviselői indítvány, akkor hosszas bürokratikus procedúra a meglévő joganyag toldozgatásával. Nem régi a HSZ, így csak ezt lehet módosítani. Nem kell hozzá a Parlament, csak egy sima rendelet, ami végül egy minisztériumi apparátuson megy át.
Mindenki gondolkodhat rajta, ha van kedve. Én írtam pár dolgot ide kb. 2 éve, archívumban biztos megvan. Az is csak ötlet volt, a hajótípus meghatározására és enyhítésekre. Akkor és most is sokan mást gondolnak. Én sem ezt szeretném (hanem, azt, hogy mehessen mindenki amerre (vizet) lát:-) ), csak pragmatikus vagyok.
Ugyanakkor ha elhatározzuk azt, hogy el akarunk indulni, és mi magunk, az érdekeltek teszünk valamit, nem várunk valami külső erőre, aki tálcán rakja elénk a szabad Balaton kulcsát, két lehetőség merül fel (bennem):
1. Írunk egy (vagy több) konkrét javaslatcsomagot a HSZ-re épülve, és benyújtjuk szakmai szervezeteknek, hatóságoknak, minisztériumnak. Hátha valaki nem dob ki minket és lesz egy vitaalap, amin el lehet indulni. Ez a javaslatcsomag a mostani helyzetben nehezen elképzelhető, annyira különböző vélemények vannak az érintettek kajakosok között (ami a valóságban igen kis populáció), ugyanakkor én hiszek abban, hogy képesek vagyunk kialakítani egy közös tárgyalási alapot jelentő anyagot. Szívesen részt veszek a szervezésben, de vannak már kezdeményezések, itt a fórumon, a neten, facebook-on, zárt csoportokban. Ezeket kéne elővenni, átrágni, és elindítani. Jó lenne 5-10 ember, aki érti miről van szó és hajlandó együttműködni.
A Kajak-Kenu Szövetség , a Magyar Természetjáró Szövetség és/vagy a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség lehetne -szakmai- partner. Ez utóbbi részéről tavaly valamilyen aktivitás is megindult (be lehetett adni javaslatokat), bár nem a balatoni (tavi) szabályozással kapcsolatban. és azóta sem hallottam semmit róla.
2. Keresni kell egy támogatót, vele beszélni, és bármit keresztül tud vinni. Ez hatékony megoldás lehet(ne).
Kis országunkban túl sok ember fejében/gondolkodásában/tetteiben a szabály(ozás) és a szabálykövetés nem evidencia. Ha esetleg tudja is, leszarja.
Remélhetőleg nem ők vannak többségben, de mindenesetre sokszor feltűnő.
A németeknél pl. lehet két sör után is vezetni vagy a sztrádán nincs sebességkorlátozás. Nem hiszem, hogy részletezni kéne, mi lenne, ha nálunk is megengedett lenne bármelyik...
Nem azért írom, mert jónak tartom, de sajna ez a valóság.
A mi szenvedélyünk egy nagyon szűk réteget érint. Lehetne úgy szabályozni, hogy a réteget érintően megengedőbb legyen, de úgy tűnik, nincs se akaratuk, se érdekük.
S ha már a drótszamár is szóba került. Napi szinten bicajozok évek óta, heti 5x, 14-14km, 2x fél óra, 90%-ban keróúton. Szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülnék valamiféle konfliktus helyzetbe, pedig alapvetően jól ki van táblázva, festve... Volt, hogy azért dudáltak rám, mert szabályosan közlekedtem (a zebránál leszálltam és áttoltam, s így az autósnak többet kellett várakozni). Hál'istennek "csak" egyszer volt balesetem, a keróút és az elsőbbség sem véd mindentől....:(, de így volt két hónapom (táppénz), hogy megépítsem a hajóm :)
Konklúzió: túl sok a birka, kell a nagyobb karám. :))
Kicsit túlrészletezted a dolgokat, nem gond, de ettől sokkal egyszerűbb szabályozás kellene.
Szerintem, legyen viharjelzés, mert az hasznos, de rám legyen bízva, hogy kimegyek e evezni, vagy sem.
Ha kimentem és bajba jutottam, mentésre szorulok, akkor a mentés költségei bevasalhatóak legyenek a delikvensen. Kb. mint az alpesi mászóknál, síelőknél, akinek nincs biztosítása, az keményen fizeti a mentés költségeit.
Ehhez kapcsolódóan be lehetne hozni valamiféle balatoni "evezési engedély" kiváltását, adott évre befizet az ember egy összeget, ami jó lenne, ha a vízimentőkhöz kerülne, aztán abban az évben mehetne akkor evezni, amikor akar. Ez egyfajta biztosításként funkcionálna, aki rendelkezik ilyen engedéllyel, annak a mentés ingyenes.
Nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet, de én az egyszerűsítésben látom a megoldást. Szélsebességhez, önmentő eszközök meglétéhez, parttól való távolsághoz kötni az egészet szerintem csak tovább bonyolítaná a helyzetet.
Szerintem is túl vannak biztosítva egyes dolgok itthon, épp tegnap beszélgettünk erről, hogy amit pl. Tajpejben rendeznek base jump versenyeket a város szívében lévő Tajpej 101 toronyházról, azt itthon még elhagyatott, lakatlan területen lévő gyárkéményről se engednék, ott meg csinálnak belőle egy világversenyt...
Nekem csak az a furcsa, hogy fogom az akármiféle kajakomat, legyen az gyári, fa, bőregér, ducktape, rárakom a tengerre, és megyek. Nem kérdez senki, nem büntet meg senki. Ebből az a gondolat jön le, hogy itthon minden túlszabályozott. Ezzel persze át is kanyarodhatnék, a lent említett bringalobogtatós felvonulásokra, amihez hasonlók figyelemfelhívásként nekünk se jönnének rosszul (csak PE kajakkal elég sérvgyanús a dolog). Abban a buliban egyetem alatt eléggé benne voltam, csak a vége ábrándított ki. Alkalmas bringás infrastruktúra továbbra sincs Pesten, csak látszatintézkedések, és járdára mázolt sárga vonalak, mégis egy kormányváltás után valahogy a főszervezők elégedetté váltak az elért állapottal. Ebből arra következtetnék, hogy ha ennyi ember se ért el semmit, mit akarhatunk mi? Más aspektusból szemlélve az előzőt. Ugye a Balatonon kb. nem evezhetek szélben, tengeri tapasztalattal és felszereléssel, mert meg akar védeni az állam. Ellenben 12 évesen felmehetek mindenféle KRESz ismeret nélkül bármely budapesti főútra bármilyen tesco bringával... Éééérteeem....
Igazad van, tényleg ötleteltem, és tényleg sok minden vicces, amit írtam. Számítottam a kritikus hangokra :-) Nekem egyébként kifejezetten érdekes, amit tapasztalt kajakosként írtok.
A valóságban meg sok minden abszurd, mint a jelenlegi kerékpárszállító engedélyezés, különösen ha régebbi darabod van. Ettől függetlenül, ha ez lenne az ára, hogy szabadabban evezhessünk, megérne egy kis macerát. Persze, ez sem túl életképes ötlet, magam is így gondolom.
Vagy abszurd a viharjelzés szabályozás és végrehajtás, mint már itt is kitárgyaltuk.
Azt hiszem ugyanakkor, hogy a szabályozás megváltoztatása elsősorban nem tartalmi hiány miatt marad el, hanem a megfelelő érdekegyeztés/kapcsolatok hiányában. Ha ez meglenne, akkor kéne valami emészthetőt a pártfogók/ hatóság/jogalkotók asztalára letenni.
A vízirendőrök végrehajtók és hajtatók, nem ők a legjobb partnerek és nem is feltétlenül érdekeltek a jogszabályváltoztatásban.
Talán egy kormánypárti képviselő ismerőse valakinek ? :-)
Most nem nagyon érek rá reagálni, csak elég sok mindent "ötleteltél" és van pár vicces :-)
>mint pl. a kerékpárszállítók esetén
Ez ott is elég gáz szerintem, nagyjából világszabadalom ami Mo.-on van :-). De még nem tökéletes a hatósági vizsgázókat vizsgáztatóit is vizsgáztatni kellene (külön kerékpárszállítókra specializálva)
>vadvízi is stabil a maga módján, de nyilván nem balatoni viharos szélre tervezték
Talán még jobb is, csak síkvízen (nulla szélben) nem az igazi ezért nem használják sokan, bár már vannak a 2 közötti átmeneti kajakok.
>Spricó
Vannak sit-on-top kajakok is, amikre bajos lenne. (még mielőtt ezek alkalmasságát vitatnánk érdemes rákeresni Steve Sinclair-re vagy a Tsunami Rangers-re :-))
>önmentő felszerelés
Nem tudom pontosan mire gondolsz, a kajak önmagában mentő felszerelés
>jogosítvány
Ez a bicikliseknek sem ártana, szélben ráadásul veszélyesebb mint kajakozni (csak viszonyításul írom) :-)
>Balaton átevezés. Ne legyen igazam, de ezt a vitorlás lobbi biztosan elgáncsolni
Ez biztosan nem így van, nem is zavarja őket, sem a kajakos sem a kissebb vitorlások, sem a katamaránosok. Vagyis hivataolsan sem zavarNÁ őket, mert hogy nem csak kajakkal hanem az utóbbi 2 eszközzel sem lehet keresztben átmenni.
>Egy komoly hullámzásban és szélben a kajakos sem tud egyszerűen kitérni, vagy megállni
Akkor ne menjen ki :-). Ez alapvető minden közlekedőtől
>Az elsőbbségi viszonyokat is ésszerűen kéne szabályozni.
Ez szerintem elég ésszerüen van szabályozva, nem ma keletkezett, és ez legalább nem más mint a többi európai országban :-)
Teljesen egyetértek veled. Én is azt gondolom, hogy kisebb lépéseket kell tenni, és pl. a tengeri kajakot, mint vizijárművet kellene meghatározni és külön kategóriába sorolni. Mindezt azért, hogy a vízen a rendőr azonosítani tudja, anélkül, hogy elkérné a papírokat, ami ugye nem lenne túl életszerű. Esetleg lehetne egyedi azonosító a hajón, amit le tudnának olvasni, és adatbázisból ellenőrizni. Egy nyilván egy hatósági vizsgát/szemlét feltételez (mint pl. a kerékpárszállítók esetén), ami nyűg, de itt a haszna bőven visszajönne azoknak akik akarnak viharjelzésben is evezni. Tehát az azonosító csak a kiterjesztett jogokhoz kellene, nem lenne kötelező. (Persze a hatósági jelzés rögzítése sem egyszerű, és még ezer kérdés merül fel itt is.)
Pár éve itt a fórumon is volt egy vita ebben a témában (és bizonyára korábban is), ahol az derült ki, hogy nagyon eltér a kajakos emberek hozzáállása, elvárt célja ebben az ügyben. Vagyis nem jutottunk közös nevezőre. A célokban sem :teljes szabadság, korlátozások, hajó, időjárás, vízterület, kajakos vizsga stb.
Pl. abban, hogy mi legyen a tengeri kajak ismérve, ami egyértelműen megkülönbözteti a K-1, K-2 hajóktól és a hagyományos TK-1 és TK-2 túrakajakoktól, amelyek nem hasonlíthatók össze stabilitás és dinamika szempontjából a tengeri kajakkal. De pl. a PE kajakok között is vannak rövidebbek, de stabilak, vagy pl. a vadvízi is stabil a maga módján, de nyilván nem balatoni viharos szélre tervezték. A megfelelő felszereltség is előírható lenne, amit egyébként is viselünk adott időjárási körülmények között, a józan ész alapján. Spricó, zárt fedélzet, két zárt légkamra, esetleg önmentő felszerelés előírása.
Ha már lenne rá kategória, akkor olyan engedményt lehetne elérni például, hogy másodfokban (kivétel a zivatar, illetve meghatározható lenne szélsebesség korlát is) a parttól korlátozott távolságban lehessen evezni, pl.200 m az északi, 500 m a déli parton. Ekkor lehetne kötelező pl. önmentő felszerelés. Ezek csak ötletek, de el nem tudom képzelni, hogy elérhető, hogy akkor és ott evezzünk, ahol akarunk. Sajnos.
Egy teljesen más megközelítés lenne, hogy valamiféle vízijártassági vizsga/jogosítvány alapján az ember eldönthetné, hogy adott időjárás (jelenleg ún. másodfokú viharjelzés) esetén evez-e. A hajótól függetlenül vagy esetleg azzal kombináltan.
A 3. kérdés a szabad Balaton átevezés. Ne legyen igazam, de ezt a vitorlás lobbi biztosan elgáncsolná, mivel őket zavarná, ha a vízen bárhol, bármikor kis méretű kézi hajtású hajókra kellene számítani. Valójában ez nagyobb balesetveszély szerintem, mint az időjárás. Járok a vízen, Tihany környékén össze vannak szorítva a vitorlások, és sokszor félek, mivel nem is látnak a megdőlt hajójukban, ugyanakkor néha hirtelen változtatnak irányt. Egy komoly hullámzásban és szélben a kajakos sem tud egyszerűen kitérni, vagy megállni. Talán ki lehetne jelölni útvonalakat az engedélyezett átevezéshez, Tihanyon kívül, pl. Révfülöp-Lelle, Fonyód-Badacsony, Balatongyörök-B.berény, Almádi-Kenese, Alsóőrs-Tihany. Az elsőbbségi viszonyokat is ésszerűen kéne szabályozni.
A sportági szövetségek versenyorientáltak, semmi közük nincs a "túra" kajakozáshoz, inkább a Vízitúra Szövetség lehetne a partner ebben. Ők is tudnak bizonyos anomáliákról, mint mentőmellény minősítés. Nem tudom, meg lehetne próbálni kapcsolatba lépni velük.
Én már találkoztam egy aláírásgyűjtő ívvel, ami a Balatonon történő kajakozás, gyakorlatilag minden körülmények közötti legalizálását tűzte ki célul úgy, hogy a kajakos a saját felelősségére kajakozna. A Balatonon bárhol, bármikor. szerintem ezzel az a baj, hogy túl elrugaszkodott. Én szeretném, hogy akármikor kajakozhassak, de szerintem ilyen mértékű törvénymódosítást nem lehet elérni csak úgy hipp-hopp. Szerintem kis lépésekkel lehetne elérni, hogy szabadabb legyen a kajakos társadalom Magyarországon. Korábban aktív állatmentő voltam és ott is így ment. Eleinte nem volt állatvédelmi törvény, és hiába ugrált bárki, hogy legyen börtönnel büntethető a szándékos állatkínzás, nem történt semmi.
Ezért aztán kis törvénymódosításokkal próbálkoztak az okosok... lépésről lépésre és úgy működött a dolog. Megkülönböztettek haszonállatot és hobbiállatot, aztán szándékos, vagy gondatlan bántalmazást, stb. Ugyanígy volt ez anno a rabszolgatartással kapcsolatban is. Nem lettek rögtön teljes jogúak a feketék, mikor ez a gondlat megszületett, hanem Ők is csak szép lassan, lépésről lépésre szabadulhattak csak fel. Sajnos. A változást nem lehet berobbantani, csak szépen beszivárogtatni. Úgy látszik így működik az emberiség.
Szóval szerintem a kajakokkal kapcsolatban is hasonlóan lehetne elkezdeni.
Mondjuk először elérni, hogy legalább a durvább vizekre tervezett kisebb vízi járműveket azért ne a horgászcsónakkal, meg a vízibiciklivel, meg a strandmatraccal, meg az úszógumival sorolják már egy kategóriába. És ha már külön kategóriába tartoznak, akkor vonatkozhatna rájuk kicsit más szabályozás is. És ha úgyis vannak nagyobb kajakos rendezvények, 1-2 nagy verseny, egyszer előtte meg lehetne beszélni egy performance-t, elhívni 1-2 médiás ismerőst, vagy előre bejelenteni több média csatornának, és felhívni magunkra a figyelmet, valami egyszerű dologgal, mint pl ahogy a bringások minden évben összegyűlnek és a fejük fölé emelik a bringát. És itt ellehetne mondani, hogy mi lenne az előnye turisztikai és minden más szempontból a törvények ésszerűsítésének. Fel lehetne sorakoztatni ás külföldi kajakos törvényeket, amik jobbak, fel lehetne kérni vízi sportklubokat, hogy támogassák az akciót és ennyi. Persze mindezek előtt ki kellene dolgozni néhány pontot, hogy miken kellene változtatni. A lényeg, hogy ne legyen túl durva a változtatás. Aztán vannak online szavazatgyűjtő oldalak, amit reklámozni lehetne facebookon, meg bárhol. Ennyi lenne. A kérdés már csak az, hogy ki kezdi el. :D Van Magyarországon bármiféle kajak klub? Mert eleve sokkal jobb, ha egy klub, vagy egyesület kezdeményez ilyet, mint egy marék kajakos.