Szia. Nekem kétszer is eljátszotta tavaly egymás után. A szaki szerint (nem voltam ott sajnos, 2x5 órát szórakoztak vele)a csöveket tartó kis konzoloknál kirohadt a műanyag-gumi, és kidörzsölte. Alig észrevehető kis lyukat csinált csak, már megtalálni is sok volt. Nekem a hátsó részen a tűzfal felől voltak a hibák. 2004-es 136 pacisom van. Bocs hogy nem elég konkrét, de hátha segít:)
pechesek voltak :) és szerencsétlen klímásnak meg valamire kell fogni,hogy nem ö lesz a drága hanem a mazda csinálta szarul és még drágán is adja az alkatrészt.
ha elfolyik a jobbos motortartó akkor az olaj megeszi a leszorító bilincsben a gumit és tud mozogni a cső ,de ha időben észre veszik akkor ez megelözhető.
Ha meg nem az a cső a tré akkor lehet,hogy egy elöző javításnál valami rögzítő csavart kihagytak vagy csak durvább volt a szerelő.
de simán lehet,hogy elöegedett egy "o"-gyuru valamelyik illesztesnel.
igen, az enyém ugyan nem Yatour márkájú, de ugyanez. teljesen jól üzemel, csak bedugod a rádió hátulján található cd charger csatiba és kész. kiválasztani meg majd a "CD" gombot kell 2x megnyomni, és a kijelzőn a "cd"helyett "EX" jelenik meg.
(na persze a forrasztás szükséges)
Amikor a kocsit megvettem, nekem is cd inditásakor "chk disc", "error" -t sokszor kiírt, de miután szétszedtem, és kipucoltam (és persze a forrasztás) azóta sincs vele bajom.
Megcsinálnám, de az a gond hogy messze lakok(NL).De neten ha rákeresel a google-n bose L716, akkor le is lesz írva és még képet is találsz,mit hogy kell forrasztani.
A www.mazda6.gportal.hu-n pedig van nagyon jó leírás a konzol kiszedéséhez, és sok máshoz is.
Az ülésfűtés inkább az Oldalbordának fontos (neki is van),én megvagyok nélküle,de majd megnézetem.
A zenecsinálás a kötelezők után jöhet csak.Én nem állnék neki,mivel minden ilyen munkálat után,mikor minden a helyére kerül,mindig marad egy-két csavar,csatlakozó,miegymás a dobozban,aminek a szerkezetben kéne lenni. :)
Szerelőm a következő olajat ajánlotta:
Liqui Molly top tec 4200 (5lt) 5W-30
Mann szűrők (olaj,levegő,pollen)
Felírt üzemanyag szűrőt is. Azt akarjam cserélni? Olaj jó lesz? Futott km: kb. 250e
Olvasom,hogy 1x sebességgel kell CD-t írni. :)
Tényleg,el is felejtettem már a 2000-es évek elejét,mikor a cd író még meghatározó tétel volt a szgépemben,ill. dupla annyiba került mint a sima cd olvasó.Boldog békeidők!
Megpróbálom min. sebességgel megírni.Igaz egyenlőre a motor hangját hallgatom,miután eléri a 3000-es fordulatot. :)
Oem usb interface, bose rádiónál az L716-nál kell csinálni egy áthidalást.A rádiót ki kell szerelni és szét kell szedni hozzá. Nem nehéz meló, csak oda kell figyelni. ha már szétszedted a rádiót, akkor a cd olvasófejet is meg tudod pucolni. Nekem több,mint 2 éve van benne, semmi hiba, mp3 ról megy a zene.
Már az eladó is jelezte,hogy az ülésfűtés nem működik.Elmondása szerint egyszerre romlott el mindkettő.
Ha ez esetleg tipikus hiba,és a szokásos megoldás is megvan,akkor segítséget kérnék.De úgyis megy a szerelőhöz,ott a villamosságiak is megnézik.
Az audio (bose) rendszer szépen szól,csak meggyűlik a baja az írott cd-vel.Visszaolvastam,de nem találtam jól bevált módszert az upgrade-re.
Aux kivezetés,vagy az alfáknál használt loudlink megoldás lenne megfelelő,esetleg a Dension Car Dock-ja,bár azt még nem próbáltam.Azt észrevettem,hogy visszatérő téma ez a fórumon,de hát nekem valahol a sorrend vége felé van az audio rendszer okosítása.Addig szorgalmasan írom a cd-ket,már ha olvassa a lejátszó. :)
a 2 méret között nem csak szélességben van különbség hanem átmérőben és kerületben is és inkább azért fogyaszt többet a 225-ös gumival ,bár én nem vettem észre pedig kb 4évet használtam a 225-ös gumival és kb 5éve 215 van rajta.
télivel sem a gumi méret miatt fogyaszt többet ,hanem a kályhának köszönd azt a +1litert
Akkor szerencsés vagy már csak olvasni kellene :P "BELEÉRHET" nekem az ET42-es 8" felnin nem ,hogy bele ért hanem egy garnitura gumit majdnem ki kellet dobni mert majdnem szétvágta a szélét a javítóív csere után ami elöször nem volt vissza peremezve :P
mazda felniből is van ET50 és ET55 meg talán ET48 és nem mindegy,hogy milyen felnin van az a 225/45R17.
El szokott törni valami a zárban, nehezen nyitható, le kell szedni a kárpitot és addig-addig kell szórakozni vele, míg kinyílik. Majd ajtózár csere. Gebriel jobban tudja, pont láttam egy ilyen műveletet, mikor voltam egyszer nála.
Félreértesz. Nem mondtam, hogy térjen el a gyáritól. Sőt én sem térnék el. Sima 15ös kereket használok teljes megelégedéssel. Csak arra reagáltam, hogy azt írtad, különböző átmérőjű lehet egy kerék. Ez sztem nem igaz, mert a kerék átmérő nem változhat. A széllesség az más ...
Volt már valakinek olyan, hogy nem nyílt ki a vezető oldali ajtó? Hiába nyitom(kulccsal-távirányítóval) az nem nyílik. Bent a kis pöcök az mozog, tehát az működik, viszont csak mozog és bezárja az összes többi ajtót is ha visszanyomom. Ki lehet nyitni anélkül, hogy szétcseszném teljesen az ajtót? Mennyibe kerülhet egy zár?
Az olajcsere pont esedékes,9100km-el ezelőtt cserélte a szerelő.
Van egy furcsa,enyhe (egyenlőre) csattogó hangja a motornak,az Úr szerelője hidrotőke tisztítást mond.Én megbeszélem ezt a saját szerelőmmel is.
Olajszint rendben.Eladó idős Úr,írt nekem kézzel(!) vagy három oldalt.Mikor mit érdemes nézni,rendszeres olajszint mérés,emelő helye,stb. Felírva a szerelő neve telefonszáma.
Minden művelet.Az összes számla,szervizpapír. Vonóhorog bizonylat. Kb,mint a mesében.
Párás szemmel integettek a feleségével,mikor kihajtottam a garázsból.Az újabb Mazdájukat még nem szeretik annyira,mint ezt.
Ha színészkedés volt,örömmel ettem meg. De minden működik,minden a helyén van,nincs leszakadva,elmállva semmi,futómű nem zörög,motor jól húz,nem billeg az alapjárat,se hidegen,se melegen,fékek harapnak.A kormányzás pontos és érzetre csodálatos.A Bose szépen szól.A xenon fénye megfelelő, párom 7 éves clio-jának fénye fele sincs.Piros színű,de olyan még úgysem volt.Szeretni fogom szerintem.Még ha a motorja egy időzített bomba is lesz. A Saab-om se a megbízhatóság szobra volt,mégis szerettem.
Megyek olvasni,aztán meg itt is visszaolvasok vagy 2 évet.
a 225/45R17 hatul bele érhet a balos javítóív élébe ha hátul ülnek és ezért javasolt a 215/45R17
nekem ET42 8" széles felni van nekem vissza kellett peremezni ,mert iszonyatosan bele ért ,ismerösnek gyari 6-os felnije volt és neki csak akkor ért a gumi széléhez ha hátul ült 2 felnőt.
Mekkora lehet az árkülönbség a kiszemelt két méret között azonos márka és gumitípus esetén?
Csak mert ha a pénz miatt megy a dilemma, az miatt kell a gyári mérettöl eltérni, akkor azért ezt átgondolnám.
Mennyit megy el egy új gumiszet? 50.000km-t? A szélesebb gumi vajon nehezebb? Vajon nagyobb lehet a gördülési ellenállása? Ha igen, akkor ez fogyasztástöbbletet eredményezhet. 0,1l/100km többletet észre sem vesz az ember, pedig 50.000 km-en négyszáz forintos üzemanyaggal számolva ez már 20.000Ft többletfogyasztás. Még így is nagy a különbség?
Ezek szerint a 215 és a 225-ös abronccsal szerelt kerék is ugyan olyan széles?
Szerintem a szélességre érzékenyebb a futómü geometria, mint az átméröre. Meg a fogyasztás is.
Mennyivel olcsóbb a 225-ös, hogy megéri rajt agyalni?
Elméletileg 151800 km van benne, végig vezetett szervízkönyves és a légszűrő házára is fel van akasztva egy cetli a legutóbbi olajcseréről, 2014. májusi dátummal, akkori km állása 138ezer valahányszáz. Az ajtónál is van egy matrica olajcseréről, az 2012-es és arányos a km azon is. A kereskedő megmutatta előtte az alvázszámot, kinti szervíznél leinformálhattam volna. Sajna külső folyásnak nem láttam a nyomát. Jó, feltöltöm desztillált vízzel, meg teszek bele fagyállót is, sztem az sincs benne, nyárigumival vettem át a kocsit, aztán nézem a változást. Az a baj, hogy nem néztem rá erre vásárláskor... Nem is gondoltam rá.
mennyi KM-van a gépben? Első körben töltsd fel maxig, menj vele és később nézz rá, ha úgy is fogy belőle, akkor kell keresni a problémát, ha lassan tűnik el, az nem nagy probléma, lehet csak valamelyik hűtőcsöved van kicsit lecsúszva, vagy a leeresztő csavar lazult ki.... :) ha kívűlről nincs nyoma folyásnak, szivárgásnak... na azt inkább ne is emlegessük mert az már nem egy szerencsés dolog :)
Köszönöm a tanácsodat (Mobil 1 Super 3000) de még az is érdekelne, hogy abból milyet 2004-es dízelhez, 200 ezerhez közeledve? 5W-30? Milyen egyéb specifikációknak kell megfeleljen? Hol érdemes venni? Bárdi/Unix jó? Vagy ott is előfordulhat hamisított? Milyen egyéb olajak ajánlottak még? 10W-30, 10W-40 ezek nem javasoltak? Mi ez a gyári Mazda olaj? Átmatricázott túlárazott átlagos minőségű termék?
a rádió azalatti részen található "fényeket" kicseréltem magam, az már világít betyárosan, nem egy nagy meló, csak izzót kell venni hozzá, filléres dolog, és átcserélni a foglalatban, ha nem mersz nekiállni egyedül, meló után ha végzek bármikor hétközben szívesen segítek :) nekem igazából a kilóméter óra és a fordulatszám kijelző jelzőfényeivel vannak gondjaim :D
Köszi neked is! Én is így tennék, hogy vinném a cuccokat a szervízbe és megvárnám a műveletet is, csak az a baj, hogy nincs itt Mazda szervíz, de nem is tudom hol van a közelben... A DPF számlálót csak szakszervíz tud nullázni?
A műszerfal világítás nálam is játszik :) A kereskedő ígérte, hogy kicseréli a klímaventillátor erősségének a tekerője mögötti világítást, mert nem jó. Aztán mentem a kocsiért, nem volt kicserélve, "lebetegedett a szerelő" dumával és elengedett 5.000 Ft-ot a végső árból. Lehet, hogy inkább csak macerás és nem akartak nekiállni?
Kell az 5 liter(szűrőtől méretétől függ,volt amikor 4.8l ment az enyémbe),szűrőből nem kell spéci,(én nem szoktam Qrva drágát,de viszont minőségileg jót veszek)...Viszont ennél a DPF motornál nullázni kell a DPF számlálót cserénél :( ezért én szervizbe viszem ekkor,és viszem a "kellékeket" hozzá...
mondok még jobbat neked, Hunyadi úton a Magyar Autósboltban eléggé hozzáértők a srácok, simán segítenek neked az olajválasztásban, fejből nyomják a dolgot, és segítőkészek nagyon. Autóvillamossági pedig ha tovább mész a hunyadin kifelé Rum felé a Szőlős út 57., bal oldalt fogod megtalálni az Autoelektro 2000 Kft.-t céges autókat szoktam hozzájuk hordani, korrektek, gyorsak és igényesek! tel számuk: (30) 936 5453 nyitva hétköznap 7.00-16.30-ig vannak :)
Oh, akkor erről a C1-esről beszélt a kereskedő! Köszi szépen!
Egy olyan 5 literes kiszerelés gondolom elég ehhez is? Nagyjából 4 liter kell ezekbe is? Szűrőkből is van spéci hozzá, vagy az annyira már nem lényeges, és akihez elviszem, ő fogja gondolom tudni?
Köszi, nem is gondoltam a Marsora. Dízelem van nekem is. Muszáj lesz találnom egy autóvillamosságist is, mert a bal első ajtóról nem tudom le és felhúzni a két hátsó ablakot és az én ablakom automata funkciója sem működik, hiába próbálom tanítani...
Ha ne adj Isten előjönne más probléma is, akkor van bevált szerelőd, vagy szervízed? Esetleg olajcserére tipp? Akihez a Mondeoval jártam, ő Fordokban otthon volt, de a dízel japánnak nem örül annyira...
Mivel 2006-os F/L a dízeled,akkor gondolom hogy DPF-es,és csak C1-es,5-30 olaj kell bele(nekem sárga címkés literes Mazda Dexeliával fút,de volt már benne C1-es,5-30-as Texaco EF olaj is
én is Szombathelyen vagyok, milyen autód van? dízelbe 5w-30 az ajánlott, többen esküsznek a Mobil Super 3000 5w-30-asra :) A matrica az ablakon csak azt jelzi a kedves tolvajnak, hogy a rádió gyárilag lopásgátlós, tehát nehezen kiszerelhető :) futómű szervízben szerintem próbáld meg a Marsót a zanatin :)
Hát igen, ez is a félelmem, hogy kódos a rádió, az első ablakokon egy áthúzott rádió ikon van felmatricázva, gondolom ezzel jelezve a kocsifeltörőknek, hogy lopásvédett egy kóddal, ezért is félek az akksicserétől. Az előbb hívtam a kereskedőt, hogy mi a kódja, de azt mondta nem kódos -bár honnan is tudná. Ha letilt akksicsere után, lehet vele valamit kezdeni?
Olajcserére is vinném, a kereskedő valami C-s, vagy C1-es olajat beszélt, a szervízkönyvben meg egyszer 5W 30-as olajat írtak, egyszer meg 10W 40-est?! Mi kell bele? A futómű miatt is meg kell nézetnem, de meg vagyok lőve hozzáértő szerelővel. Nem tud valaki Szombathely és környékén egy jó hozzáértőt?
Erre felnire én 215/50/17-es gumit tettem(a GH Hatosnál is ez a gyári méret)jó,és nem is ér bele semmibe,picit magasabb,oszt hello,a többi meg nem számít(szerintem a 225/45/17-nél,csak minimális az eltérés szélességben,és nem lehet gebasz,esetleg egy próba)...
Igen, ezért kérdeztem én is. Most a téli 195/65R15 - gyári alufelnin, de a nyárihoz a linkelt 7x17-es van, és nem merek nyugodt szívvel 225-öst rátenni. Pedig tényleg az lenne a váltóméret, ellenben még egy matrica is van a bal első ajtóban, hogy 215/45R17 a gyári méret.
Akkumulátor cserénél,a rádió ismételt működéséhez,kérhet kódot,pláne ha esetleg a korábbi tulaj be írt hozzá,valami szabadon választottat esetleg(én az enyémhez,e miatt nem írtam be semmit,így nem is tiltott le "végleg",csak 1-2 funkciót kellett újra tanítani a Hatosnak,emlékszem a volt Opelemnél mit össze nem "cigánykodtam" a kódért,pedig ott csak fix kód volt)..
Az akku tényleg lutri már.,én már az akkumulátort 6 évesen ki cseréltem(bár még indított),de mérés szerint kuka volt,és nem árt időnként rá tölteni,de "hosszas"csepp töltéssel,bizonyos esetekben,egy "rossz" akkumulátort is vissza lehet "hozni"(jártam így),szóval,ha cseréled,néha tölts rá,oszt hello..
A kitekert kormánynál,a néha néha kattanás,az passz,de kétség kívül lehet "ezer" ok,de én is a féltengelyt,annak a csuklását gyanítanám,bár a Hatosnak ezen része (is),egy erős,túl méretezett "cucc"(fontos a porvédő "egésze")..
Na ez a kérdés engem is érdekel...... :) bár nekem még jó a 215-ös pacsker, váltóméretben számológép szerint tökéletes mert 0%-ot ír átmérő különbségre, viszont én tartok tőle, hogy a 225-ös pacsker már olyan széles, hogy kátyúnál beleverne a sárvédőbe, de javítson ki valaki ha tévedek, illetve nekem egy gumis azt mondta hogy ennél a méretnél már más Et számos felni is kell... de ha valakinek sikerült feltenni a 225-ös pacskert a 215 helyett és frankón befér oda egyéb módosítások nélkül az ne rejtegesse az infót :D
JA ÉS KEDVES FÉRFI TÁRSAIM!!!! HÉTVÉGÉN NŐNAP, NE FELEDKEZZÜNK MEG ERRŐL AZ APRÓ RÉSZLETRŐL!! :D (csak az otthoni kellemetlen helyzet elkerülése érdekében írtam) :D
Andris, a koppanás oka lehet a felső lengőkar, a féltengely folyamatosan kerelne kitekert kormánynál,akksit meg tedd jóféle töltőre,(Ctek) azellenőrzi is van e cellazárlat,stb, ha jó és indul vele a kocsi, akkor pipa, ha nem akkor csere, bár 9év hosszú idő egy akksinak.
Hátha vki tudna segíteni. Hátsó féknyereghez rendeltem új vezetőcsavarokat,mert a bal hátsó beragadt,
cikkszáma: GJ6A-26-699
Meg is jött, de nincs hozzá a szettben a kis gumigyűrű, amit a végére kell tenni.A fék robbantott rajzán a gumigyűrűhöz nem tartozik cikkszám, csak egy bekarikázott4-es van hozzáírva.Én már kutattam utána, de hátha vki találkozott már vele.(nem a porvédőt keresem, hanem amit a fékkengyelbe kell beletolni, 1 db/oldal.)
Én 5w30-at rakok az enyémbe(235000km), ,és 10ezrenként cserélem, és mint az előző kolléga is irta, a csomagtartóban ott a tartalék 1L. ;-) próbáld mndig max-on tartani a nívónál,heti 1x ránézel, és minden rendben lesz, bár függ,hogy mennyit mész vele/hét. Ha kb 120-130km/h-val jársz, akkor semmi gond, de ha űzöd, akkor csipigeti rendesen. Nekem holland-magyar távon 2-3 deci. De a németeknél kinzom igazán, osztráknál tankolás,pihi, ell.rátöltés, és utána semmi változás hazáig.
Köszi, megnyugtattál! Az előző kocsim egy Mondeo volt, azzal állandóan volt gondom és már megijedtem, hogy ezzel is kezdődik, rögtön az elején...
Még a gyári akksi van benne, elméletileg 9 éves az is, nem kéne lecserélnem? Nem volt még dízel kocsim, nem tudom ezekben mi egy akksi élettartama.
Ha ütközésig kitekerem a kormányt és úgy indulok, akkor nem mindig, de ad valami egy koppanó hangot és amúgy enyhén jobbra húz a kocsi. Lehetséges, hogy kezdődő féltengely?
Tegnap vettem egy 2006-os Mazda 6-ot és ma reggel vettem észre, hogy amikor leállítom a motort, elkezd villogni egy piros autó szimbólum, benne egy villáskulccsal. Nem múlik el a villogás a kocsi bezárása után sem. Ez valami szervíz idejére hívja fel a figyelmet, vagy valami hibajel?
Srácok, adott a 17-es gyári felnim, amin eddig 215/45R17-es gumi volt. Most kell vennem új nyáriakat, és ahogy látom, jelentősen olcsóbb a 225/45R17-es méret. Van esetleg, aki ilyennel használja és minden ok, vagy szentségtörés, és maradjak a gyári méretnél? (tudom, hogy van gumis topic, de úgy gondolom, itt okosabb válaszokat kaphatok)
ugyan nem válaszolt senki, de időközben elvittem egy lengéscsillapitó tesztre, ahol aztmondták, lehet a toronycsapággyal van a gond... ok, nem ismerik ezt az autót, mert CX-9 nem sok van, de ebben az autóban nincsen toronycsapágy ezen rajz szerint...
Nem hoztam el végül, mert most kaptam egy követ az első szélvédőbe (5k) plusz lakatoltatnom kell a bal küszöbömet (beázás) így kicsit átszámoltam a dolgaim. De ha valakit érdekel szívesen intézem neki. Azon gondolkodtam, hogy kiszedem a benne levő monitort, és egy 7colos tabletet beépítek. De ez így kb 30-40k lenne. Ennyit meg nem szánok rá.
Semmit, de magyarisztánban lenyomja az árat a sok km. Volt egy ezüstmetál is, az 2006-os volt valami 340k km-el, sokáig hirdették. Talán 1.5-ről indult, 1 millióig követtem a hattyuhalált, ki tudja meddig árulták. Mondjuk olyan képek voltak fent, hogy én se vettem volna meg. Tele az utastér szmötyivel és úgy lefotózva, felrakva igénytelenül.
Pontosabban, van nekem is alsó, de az nem zárja el teljesen. Pl egyik Octaviánál elvileg van ilyen, bíztam benne, hogy a 6-oshoz is lehet kapni ilyet. :(
2005-ös faceliftes 2.0 benzines 6-osom van. Múlt héten és a minap is meglátogatta a motorteret a nyest, rágcsálóriasztó sprayvel fújtam csak eddig, most úgy néz ki mit sem ér.
A kérdés, hogy létezik-e teljes alsó motortérburkolat, hogy fizikailag ne is tudjon sehol beférni és bemenni a nyest a motortérbe?
Nekem pont ilyen van, csak más színű. Van benne BOSE, ülésfűtés. Ez az EVO I TE felszereltség. Csak bénán hirdetik. Én is anno ugyanígy nagyon jó áron vettem, mert azt is hülyén hirdették meg. Szerintem a kereskedő nem is volt tisztában a felszereltséggel.
És az enyém már 4 éve megvan, semmi baj vele. Baromi jó vétel volt.
Egészen eddig a hírdetésig azt hittem, hogy majdnem annyiért el tudnám adni most is, mint amennyiért 4 éve vettem.
Ha csak nincs valami gáz a kocsival, ezzel valaki jól fog járni.
Hiába mutatnak számlát, a szerviz általában nem 5 literes kannákban veszi az olajat. Így a pontos elszámolás is nehézkes vele. Mint írtam, szakértői vizsgálat talán megállapíthatja, hogy milyen olaj van az autóban és ez alapján lehet továbbmenni.
Hát igen, ez elég ellenőrizhetetetlen, főleg hogy a szervizek hordós olajat használnak, abban meg aztán ki tudja az van-e... Szakértői vizsgálattal megállapítható, hogy az olaj cserélve volt vagy csak hígitva/nem cserélve, de gondolom egy ilyen vizsgálat nem 2 ft.
A következő olajcserénél persze ott fogok állni, ahogy eddig mindig. Viszont gyári Mazda olajat Németországban nem tudom hol tudnék beszerezni, másrészt meg hülyén nézne ki ha kötelező szerivzre vinném magammal az olajat. :D
Ha bele tesznek valami gagyi olajat és fél év után károsodik a motor, akkor már szerintem nem nagyon lehet rájuk verni semmit. Elég nehéz lenne a bizonyítás, főleg úgy, hogy ők bet tudják mutatni a rendes olajról a beszerzési számlát.
Pár éve volt egy Passatom amin az olajcseréket én végeztem saját magam. Egyszer vittem egy "megbízható" szerelőhöz mert a hengerfej tömítést kellet cserélni. Direkt felhívtam a figyelmét, hogy az olajat is le kell dobni, persze meg is ígérte, hogy úgy lesz.
A végén a számlán rajta volt a csere, de az autón nem volt megcsinálva.
Vannak trükkök amit egyszerű autós észer sem vesz.
Egy bizonyos opel szervízben a flottás autókról csak a fele olajat engeték le majd annyit rá. Ez volt náluk az olaj csere. Persze így sokunknak jutott olcsó gyári opel olaj.
Egyszóval az óvatosságod és a gyanakvásod nem túlzás.
Nem érzem magam naivnak. De legyek inkább olyan, mint te, aki senkiben nem bízik, senkinek nem hisz? Minden nap kattogjak azon, vajon mikor, ki ver át? Ez sem a legmegfelelőbb hozzáállás...
Amúgy meg, ha bármi baja lenne az autónak, le is verném rajtuk az biztos. ;)
Vagy úgy ver át, hogy észre sem veszed. 10-böl 9 ember nem néz utána, hogy az olaj belevaló e amit beletettek. Na meg az sem biztos, hogy a számlán az van, amit beletettek. Naiv vagy. A tökéletes vásárló :-)
Nekem ez furcsa olvasni. Én, mikor januárban megvettem a 2. gec. 6-ost arról volt szó, hogy kap egy nagy szervizt és amit kell, kicserélnek rajta. Így is lett. Kapott 4 új tárcsaféket, fékpofával, új akksi, új olaj (a megfelelőt), minden folyadék feltöltve, tisztára pucolva kívül-belül... Egy percig nem éreztük azt, hogy átvernének. Valószínű, hogy ha szervizelni kell az autót, inkább elutazok oda 50 km-t, mintsem az 1 km-re lévő Mazdához vigyem.
Csak egy példa:
Az első hatos, amit kinéztünk abban a Mazda kereskedésben volt, ami jóformán itt van a "szánkban", a városunkban. Hatalmas kereskedés, rengeteg autóval, több alkalmazottal. Látszott is az egész kiszolgáláson. Jókedvűen, udvariasan kinyitotta nekünk az autót, hogy nézzük meg, meg se kérdezte, hogy elszeretnénk e vinni próbakörre, mert akkor mondjuk felraknak rá 4 téli gumit... semmi... már kísért minket az asztalához, kezdte volna a papírmunkát, átvizsgáltatta a miénket a beszámításhoz, mi meg csak pislogtunk. Ő egy percig nem beszélt nekünk az autóról, nem adott a kezünkbe róla "szervizkönyvet", semmit. Ott is hagytuk.
Az a hely viszont, ahol vettük, az egy kisebb kereskedés volt, sokkal családiasabb légkörrel. Mikor odaszóltam, hogy mennénk megnézni a kocsit, intézett addigra rendszámot rá, téli gumi volt rajta és nem tolakodóan nyomta az arcunkba az autót. 3 órás tesztvezetésre kaptuk meg az autót úgy, hogy senki nem jött velünk. Mire visszaértünk az autóról minden szervizelés MAGYARUL kinyomtatva várt az asztalon. Mindenre visszakérdezett, hogy akkor intézhetjük e a papírokat stb. A végén egy üveg pezsgővel köszönt el tőlünk. Ezért gondolom, hogy attól, mert 1-2 márkakereskedés "átver", nem biztos, hogy a többi is ilyen.
Figyelj már Gebriel, tudsz valamilyen privát elérhetőséget adni? Csinálsz komplett diagnosztikát? Jó lenne nem próbálgatással vagy a hozzá nem értő szakszervizek zsebének fölösleges tömködésével megoldani az indítási dadogást.
Mindennel. Asszony vitte a kocsit, meg hozta is meg. Én meg átnéztem a számlát.
Mivel az első szerviz csak olaj és szűrőcserekből áll, gondoltam sok mindent nem lehet elbaszni, de sikerült.
- Nem igazán belevaló olajat raktak bele ( Agip GP 10W-40). De a könyve szerint API SM 5w-30 vagy 5w-40 kellene bele.
-A 106 Euro + áfa munkadíjba nem fért bele egy úgynevezett diagnózisteszt ami újabb 16 Euró+áfa volt, de még így sem sikerült visszaállítaniuk a szerviz számlálót, nem 20.000km és 12 hónapról kezdett el visszaszámolni, hanem valami 16500km körülröl, nyilván aki ezt nem nézi, annak előbb fog szervizigényt kijelezni.
-felszámoltak 2,95 Euró ablakmosó folyadékot, holott szó szerint kicsordulásig, kupakig öntöttem 5 perccel a szervizbeindulás előtt a tartályt. Mivel ez nyilvánvalóan hazugság, zavar. Nem az összeg ami fáj.
Mindezért fizettem összesen 294,90 Eurót!
Cserébe cseréltethetem az olajat újra és a bizalmam irányukban egyenlő a nullával :-(
Szerintem egy autó életében a vezetett szervizkönyv mindenre garancia, csak a jó karbantartásra nem :-(
nem tudod kulcsal tiltani és zolden vilagít ha ki van kapcsolva a legzsak az anyos oldalon. sulyhatár van megadva amire mar nem emlekszem,de ha egy dobozt oda raksz es bekotod a bizti ovet akkor a zold egve marad .
javítani nem tudod csak cserélni akár otthon is megoldható a csere.
Gebriel szerintem 20perc alatt simán kicseréli ha meg van az új amit elvileg 29+áfa körül tudsz megvenni mazdaéknál illetve létezik egy hely ahol 22-25eft körül meg tudod venni :)
Mennyit merészelnének manapság elkérni egy 2004-es dízel olaj/olajszűrő/levegőszűrő/üzemanyagszűrő cseréjéért némi diagnosztikával márkaszervízben? Van valami előnye a maszekhoz képest? Kell valamit nullázniuk vagy ilyesmi?
Már több faceliftes GG hatosban is láttam a dsc off/fényszóró magasságállító gombok mellett egy sárga színű kulcsos légzsákkapcsolót. Ez utólagos, vagy gyári? Facelift előttibe be lehet szerelni? Nem nagyon bízom az anyósülésben lévő érzékelőben.
lassan eladóvá válik az imádott 626-osom. Valószínűleg meghibbantam, de amióta megláttam az új hatost, egyre csak az jár a fejemben, hogy nekem kell egy ilyen. Úgy tűnik sikerül lőnöm egy jahreswagent. Szóval ha valakit érdekel egy hihetetlenül felszerelt tökéletes műszaki állapotban lévő, garantáltan szervizelt és 176000Km-t futott 2000-es évjáratú 1998 ccm 136 LE-s Mazda 626 GT írjon nekem. Csak egy-két példa az extra felszereltségből: Az első ajtók alján ledes kilépő világítás, (biztosan nem lépsz a pocsolyába éjszaka) a belső kilincseknél és az oldal zsebekben diszkrét zöld fények, tolató radar, tolatókamera (jelzi a távolságot is), blue tooth kihangosító, IGO navigáció, digitális TV (DVBT- Mpeg4), RDS rádió, CD, DVD, USB, SD kártya, ípod csatlakozó, ülésfűtés stb.
Ez kérlek 2014 decemberi ár. Nem hinném, hogy ebben a nagy országban az összes Mazda szalonban ugyan annyi lenne a köt.szerviz díja. Mivel basztak át??
Szerintem sem. Lehet rossz helyre akart menni kötelezőre az előző tulaj.Szerintem semmi érdeke nem volt ferdíteni a tényeket, mint a 300 eurós csapágycserénél is látható a tény, hogy ott a munkadíj jóval borsosabb mint itt.
szerintem te még nem voltál kötelezö szervizen mazda 6-al márkaszervizben és hangsulyozom nem olajcsere+átvizsgálás hanem KÖTELEZŐ ÉVES szervizen aminek FIX ára!
az enyém volt a 4. mazda 6-os a csalásdban és az elsőben 160000km volt addigra mire az enyémet megvettük és mi semmit sem tapasztaltunk azokból a hibákból.
Most vittem benzines autómat első éves szervizbe. 300 lett a vége és még át is basztak :-) lehet, hogy lemondok a garanciáról és nem is hordom márkaszervizbe, mert még tönkreteszik nekem! Most azon agyalok, hogy reklamáljak e , ha igen, akkor hol és hogyan?!
Soha nem voltak ilyen jók, ilyen szépek, ilyen drágák. Ez mind igaz. De soha nem voltak még ilyen drágán fenntarthatók sem és ilyen drágán javíthatók sem...
Nyugaton óriásiak az eladási számok, ami azt igazolja, hogy igenis veszik az autókat (pl. a Magyarországnál kisebb Ausztriában 2014-ben 303.318 db autót értékesítettek) . Ezzel többnyire együtt jár, hogy a régit eladják. Ettől még persze sokan tartanak második autót, valami ék egyszerű kis városi benzines autót, vagy egy cabriót, esetleg sportkocsit, amit valóban nem cserélgetnek sűrűn. És az értékvesztés most is horror, meg kell csak nézni a mobilen, mennyiért megy egy újkorában 40.000 Eurós autó 5 évesen 100.000km-el. 15.000 Euró jó esetben? Mégis veszik az emberek az új autókat, mert az új autó még jó. A használtak meg egyre rosszabbak. Régen is elromoltak a használt autók, talán még gyakrabban is mint most. Csak házilag javíthatók voltak, fillérekből. Most meg csak vagyonokból és csak szakértök boldogulnak velük. Vagy még ők sem...Így kevésbé rémisztő a tervezhető avulás, értékvesztés, mint a váratlanul kiadott 1-2 ezer Eurós javítási számlák...
Simán elkérnek itthon is annyit. Rémlik nekem valami 81ezres számla a hatvanezres szervizért a Mirainál. Ilyen huszonakárhányezer volt az olaj meg tizenvalamennyi a légszűrő meg ilyenek.
Mihez képest húzós. Tavaly a 6 éves Swiftem olajcseréjére egy pesti Suzuki 36 ezres árajánlatot adott. Ehhez képest szerintem a 75 ezer nem sok, úgy, hogy egy nagyobb kategóriájú autó és Németország és 3x-4x annyi a kereset. Az tény, hogy itt egy szolgáltatás sem olcsó, de az sem mindegy milyen keresethez viszonyítjuk. :)
Nem a kötelező szervizek voltak drágák, bár itthon egy olaj+szűrőcseréért elkérni 75k-t is húzós :) Csapágycsere volt, fékbetét + tárcsa csere volt 4 keréken. Itthon harmad annyiba került, mint amilyen ajánlatot kapott németországban. A fék talán Ferodo. A csapágyat kénytelen volt németországban megcsináltatni, haza is vágták vele kerékagyat, mint utólag kiderült. Megmutatta a számlát, így konkrét tényről van szó, valami 300 euró volt a csapágyas történet... Itthon tizenikszezer egy csapágy + munkadíj...
Köszi a tippeket. Átnézek minden testkábelt a karosszéria és a motor körül. Megtisztítom. Lehetséges a 10 év németországban eléggé sós volt és oxidálódott minden.
Hát nem tudom. Abban a Mazda szalonban ahol én vettem az autót, mondták, hogy 250€ körül számolhatok az éves kötelező szervizeknél. Plusz hozzá jön az extra ha valamit cseréni kell. Szerintem ez nem az az összeg amit egy itt élő nem tud kikalkulálni évente. Ha gondot okoz, talán busz bérletre kellene cserénie az autót.
Más autón is próbáltam de ekkora halványodást nem tapasztaltam. És a villamossági sz. is kérdeztem ő is sokalta ez nem csak egy kicsit hallványodik. A töltés leesik 13V köré. És havas úton abs dolgozás közben végig hallvány. Persze csak próbállgatás miatt léptem a fékre határozottan.
Egy első gazdás szívó benzines japán (talán a franciák kivételével bármi más) 10 év és 150.000 km-ig túl sok meglepetést nem rejteget. A téli és a nyári tappancsokat kell cserélni és talán egy fék szettet. A többi az olaj és velejárói évente. Szóval az első gazda csak az értékvesztést bukja...
Egy kollégám 8 éves H Astrája 130.000 km-rel patika állapotú, garanciában cseréltek kormányösszekötőt, illetve vezérlésmódosító kerekeket. Ez utóbbiakat sajt maga kb 10.000 km-rel megint kicserélte, de csak mert piszok olcsón szerzett... ja igen egy aksi csere még adódott...
- nem mondom, hogy nem lehet galiba, de nagyon kicsi az eséje...
- a 150.000 km-mel hírdetett autókban viszont már jó eséllyel jóval több van...
Az a baj, hogy az esetek többségében gombokért álmokat várunk, aztán azoknak is sokszor rémálomba fordul a dolog, akik kicsit többet áldoznak az autóra.
A dízelről már akkor is lehetett tudni, hogy vannak időnként problémák :) A fórumon Bopat elég sokat panaszkodott, pedig ő újonnan vette. Ezért mondtam, hogy a választás sokat számít.
2évesen olyan volt az autóm mintha most gurult volna ki a szalonból ,többek közt ezért is szúrtam ki messzíről és döntöttem el ,hogy kell nekem.
első út a márkaszervizbe vezetett ,de hiába.
99700*nál vettem és 154000kmig bírta a "kisebbségi generál" patika állapotú volt és a hangja is olyan mint az újnak senkinek sem tünt fel,hogy ebből már volt kivéve a motor.
Vagy jól választ ;) A 323F 14 éve van nálam (4 évesen vettük), nem sok gond volt vele, inkább arra ment a pénz, hogy extrák menjenek bele :) Feleségem 6 éves Ingisét 4 évig használtuk, csak olajcsere volt rajta. Anyám focusa (4 évesen lett vásárolva) 7 év alatt egy benzinszivattyú hibát produkált. Nyilván megvételkor olyan autót kerestünk, ami javasolt volt megbízhatóság szempontjából és előtte felmértük a népítélet, fórumok stb véleményeket. Szóval, igenis tudnak nem 100.000km-re készíteni autót, de a jóisten sem képes azt előre felbecsülni, hogy egy vadonat új technológia mit fog produkálni 10 év múlva vagy hogy az eltérő használatból milyen hibák eredhetnek. Jó példa pl a GG megjelenésekor fellángoló DPF probléma hulláma. A gyártó konkrétan kiadott egy felhívást a tulajdonosoknak a használatról és a jelenség kezeléséről. Aki 3km-eket járkált városban és papásan vezetett, az már hónapokon belül megtapasztalhatta a problémát. Az már egy másik kérdés, hogy nem mindig a megbízhatóság a cél. Pont ezért aggódom, amikor látom a mazda konkurens downsizer autókat (focus, mondeo 1.0 és társai)...
Az természetes, hogy ha valamilyen nagyobb fogyasztót bekapcsolsz, akkor a töltés leesik. És minél jobban terheled a generátort, annál alacsonyabb feszültségen fog dolgozni. Motorvezérlőt azonnal kizárnám, az nem okoz feszültségingadozást. Ami még bejátszhat, az pl egy föld bekötési probléma a generátor vagy az akku körül. Mekkora ez a halványodás? Mert pl a ford focusnál a világítás fényereje gyári állapotban is változik a terhelések megjelenésekor alapjáraton...
Akitől vettem az autómat Németországban él (magyar állampolgár). Az autót még itthon vette, majd kivitte magával és időnként hazajárt vele. Amikor végülis megkötöttük a szerződést, megkérdeztem hogy miért itthon adta el az amúgy pont emiatt újra magyar rendszámot kapott autót (eredetileg magyar rendszáma volt, majd németet kapott). Az volt a válasza, hogy még mindig jobban megérte itt eladni, mint ott. Pedig egész jó árat alkudtam ki. És azt is elmesélte, hogy szervizelni mindig hazahozta, mert a németeknél irdatlan szervizárak vannak. Tehát ezért szabadulnak a fiatal, nagyobb futásteljesítményű autóktól, mert nincs sok értéke, de a fenntartása viszonylag drága. Annak ellenére, hogy ezek az autók még jó állapotban vannak.
Amit írtál, azzal teljesen egyetértek, nincs is mit hozzátenni, csak azt akarom mondani, hogy részemről gyakorlatilag azért van még meg az autó és azért lesz meg még egy év múlva is, mert ugye harmincezer kilométerrel ezelőtt elköltöttem rá vagy 1,2 milliót :) Ami így utólag nem feltétlenül volt értelmes húzás, csak ugye nem ennyiről indultunk :) Mondjuk tény, hogy most teljesen jó (lekopogom), úgyhogy különösebb ingerem nincs is a lecserélésére. Az a gond, hogy én olyan vagyok, hogy ahhoz egyszerűen nem lett volna pofám, hogy ötszázezerért összegányoltassam és gyorsan eladjam, így vagy az maradt, hogy megcsináltatom rendesen vagy megy a bontóba, az előbbi azért jobbnak tűnt. Ennyi költés után viszont tiszta bukta lenne eladni. Most legalább tudom, hogy jó, ellenben ha veszek helyette valamit, azzal is megszívhatom, hiába lenne csak négy év körül. Perpillanat csak a rohadék injektoroktól rettegek, mert tudom, hogy azt is újra cserélném, de akkor már tényleg egy pénztemető lenne az autó. Szóval most abban bízom, hogy elmegy mondjuk 220ezerig (most van benne 185) gond nélkül és akkor eladom, ez úgy másfél-két év, akkor lesz 10 éves.
Magam egy kissé aprólékosabb dolgokkal foglalkoztam, finommechanikai cuccokkal -az igazi hiba ami elkeserítő és szép feladat amikor csak időnként jelentkezik és nem tettenérhető. Ez a nálad jelentkező hiba ez mérésekkel körülhatárolható!
Valahol valami nagy ellenállás beszáll a vonalba. Végig kell túrni a tyúkbelet. Kidörzsölt kábel ---- nyest---- stb is lehet a tettes.
Hiszek nektek nem vagyok nagy autószaki:) Köszi a tippet amit linkeltetek szerintem veszek egy ilyen kis házi diagnosztikát a jövő héten.
Már csak azért is, mert ma estére 1 nap állás után a hibakód eltűnt. Amit leírtam annyi van csak (kicsit lassabban reagál a gázra), de ezzel így hibakód nélkül lehet nem viszem el a szervizbe, lehet meg kéne várnom amíg újra kidobja a hibakódot, ha kidobja...
Elvileg a generátor jó. Gyári 90A helyett 110A mértünk.
A töltésem jó csak tizedeket ugrál, amikor világítás fent van klíma bekapcsolásakor leesik a töltésem 13V alá, és utána visszaáll 14,4 köré. (a generátoron mérve nem az akksin)
Generátort leszereltem, villamossági szerelő által mérve a dióda híd jó (de mivel nem tudta padon letesztelni mert computer vezérléses) ezért vettem bele egy feszültség szabályozót.
A környezetvédelmi normák, illetve a fogyasztási normák csak fejlesztéssel realizálhatóak. Pont ezek a fejlesztések azok, amik megajándékoztak minket a CR rendszerekkel, a hangyapotroh nagyságú turbós háromhengeresekkel, az EGR szelepekkel stb. Itt van az, amikor a gazdaságos gyártás és a tervezett avulás illetve a felhasználási körülmények egy helyre kerülnek a folyamatban...
Az "ős" 1.6-os VW motor a világból kimegy, de az Euro 4-et csak erőlködve teljesíti, és sokat eszik... mármint a fogyasztásmérési szabvány alapján. Egyébként megy az 6 literrel is. Az új 1.2-es meg 0,9 literes benzines turbók már 4 litert esznek... mármint az említett szabvány szerint, egyébként az is elmegy 6 literrel...
Hazugságok és téveszmék szülik meg azt aminek nem látom én sem a végét, mert az új Ford háromhengeresen eyg turbócsere az köszönő viszonyban nem lesz a mostani árakkal...
Szóval fejlődés van, a fejlesztés árát ki kell fizettetni a vásárlókkal. Kell gondoskodni arról, hogy a fizetőképes közönség vegyen és fogyasszon, a másodvonal még éppen elégedett legyen, hogy megvegye a következő generáció levedlett autót, aztán meg jövünk mi, akik örülhetnek, ha kifognak egy jó konstrukciót, de amikor a kasszához kell fáradni azt nem köszönik meg. A harmadik vonal véleménye senkit nem érdekel, mert aki csalódik a Ford-ban, az vesz Mazdát, Aki csalódik az Opelben az vesz mást, de ez körbe megy. Itt cserélnek legtöbbszr gazdát az autók, a 3. tulaj után... Utána bontás...
Mindenki fizet, és az jár a legjobban (saját anyagi helyzetéhez képest) aki a középvonalban van...
Ha most venne az ember egy Suzuki Sx4 Crosst, 4,5 m huf-ért és 10 év múlva eladnád 1,2m-ért akkor 3,3 m huf ami távozik és komoly ráköltés talán nem lesz. Ha veszel egy 10 éves Mazda 6-ost 1,1 M huf-ért azt 5 év múlva eladod 0,6 M huf-ért, és elég esélyes, hogy ráköltesz 3-700.000-t csak alkatrészre (a dízelnél ez esélyes), lakatos munkára akkor kb 800.000-1,2 M huf körüli a bukta 5 év alatt... A fenti számok a szervizelés, karbantartás és üzemeltetés költségét nem tartalmazzák. Ne feledjü el, hogy a fékre, futóműre jó eséllyel nem, abroncsokra keb egyszer kell költeni 100-150.000 km alatt. A 10-15 éves használt autók esetében szinte biztosan kell ilyennel is számolni...
Ez alig kevesebb mint a fentebbi példa éves szinten...
Próbáltam a közép rétegbe bekerülni, de nekem sem sikerült, bár a project talán tartható. A cél: az 5 évesen vásárolt autómat 15 évesen eladni, ez alatt az értékvesztés 2 M huf, 1M huf alkatrész-költséggel számolva. Most vagyok félúton 2,7 M-nél ha nem számolom a 120.000-es és a 140.000 -es szervizt. a munkadíj, szűrők stb az fent sem lett belekalkulálva...
mondjuk én 2évesen vettem igaz óra szerint 99700km volt benne (kb a duplája az igaz) ,németországból érkezett és most már tudom,hogy miért sikoltott fel a próba úton a kereskedő mikor elszúrtam neki egy picit :) ( akkor készült el a motorja ,4.hengernél 1mm vastag csapágy volt)
akkor te a szerencsések közé tartozol és nem 6-10év közti használt autóra költöd a pénzed hanem beleüsz egy újba és az 1gazdás autókkal lényegesen kevesebb a gond.
Az a baj, hogy én ezt nem érzem, szerintem teljesen faszák a mai autók és sose voltak ilyen jók, csak van pár ilyen bosszantó szemétség, ami megkeseríti az emberek életét.
Minden gyártó eldobható autót csinál. Egyszerűen meg kell nézni az autók átlagéletkorát országonként. Az is igaz, hogy az elmúlt pár évben a németek 100.000 km- es 10 éves "félelme" lassan eltolódott, illetve a belső használtpiac átalakult. A dánok meg a német nyugdíjasok rácuppantak a Dacia Dusterre. Odaát volt roncsautó program, ez ellensúlyozta valamelyest a válság okozta életkor emelkedést. Rengeteg tényező van ami befolyásolja a dolgot, de az alapja az írásomnak igaz, meg ha a számok nem is pontosak.
Aki csak teheti, eladja az autót keletre. Vannak még rajtunk kívül románok, bulgárok, lengyelek, törökök stb.
Odaát még drágább a 10 éves mazda fenntartása, javítása. Az 5.000€ értékű autóra ők sem akarnak mindenáron rákölteni még 3.000- et ha elkerülhető azzal hogy 8000 ért vesz olyat amire a fent említett összeget ráköltve 5-6 évig vígan elvan. Na utána vesszük meg mi 5,000-ért. És csodálkozunk, hogy megszoptuk...
És mint kiderült sorbanállunk az orális szexért, mert a tavaly behozott használtautók kb egy ötöde BMW...
Éppen mi vásárlók alakítottuk ilyenné a piacot és a gyártók árképzését. Az diktál akinek pénze van. Mi vesszük meg azt amire a pénzesebb fajta már nem akar költeni...
pont tegnap néztem egy PD elemet egy német tipusba (1.9) 287000ft +40000ft betétdíj a bosch felújított ,khmmm.
nem a csak a denso-nak ilyen az árképzése és sajnos nem véletlenül ilyen drága.A gyártás során a Denso-s elmondása szerint iszonyat sok a selejt ami nem felel meg az előírásoknak és ezek költségeit is beleépítik az eladható darabok árába.
Ez így nem teljesen igaz. Ha a gyártó eldobható autót csinál, annak az lesz az eredménye, hogy használtan pont egy kalap szart fog érni és azt a derék németünk se fogja megköszönni, ha jó pár ezer euroval kevesebbért tudja eladni használtan, mert nem kell senkinek. Újonnan sem fogja megvenni az autót, ha erre számíthat. Egy ideig persze szódával elmegy a dolog, jönnek a hülye kelet-európaiak és megveszik, de aztán már ők se és egyik gyártó se szeretné, hogy ráégjen egy ilyen szégyenbélyeg. Persze ha mindenki így nyomja, nem gáz.
Emellett nem igaz az, hogy ott mindenki kihajítja az autót pár évesen. Az se igaz, hogy nem vesznek pár éves használt autót. Én azért nem cserélem le az autómat, mert egyelőre teljesen jó, akkor meg minek? Egy csomó német van ezzel ugyanígy. Onnan jönnek a jól karbantartott, jó kiállású háromszázezret futott autók is, amiket vissza lehet tekerni százezerre, nem?
És mondom, engem kifejezetten csak az injektor árképzése zavar, én úgy érzem, itt szaladt el velük a ló. Ez a "Hopp, cserélni kell az injektorokat, a négy együtt meg még pár apróság, ami általában ezzel jár, munkadíjjal közel egymillió lesz, bocs :)". Ez egyszerűen röhej. Ezt az árat reálisan nem lehet megfizetni. Nem "telik/nem telik" kérdése, hanem egyszerűen nem éri meg. Nem érdekel a lendkerék meg a részecskeszűrő meg a többi szarság, azokkal alapvetően nincs problémám.
Ami a vizsgálatot illeti, ha úgy működik, hogy nem feltétlenül ismeri fel a hibát, az elfogadható, ha viszont kicseréltetnek velem egy jó alkatrészt, az meg egyáltalán nem.
2 hónapja vásároltam, januárban a havas utakon tapasztaltam hogyha dolgozik az abs vagy a kipörgésgátló akkor a világításom elhalványodik (később próbálgattam klíma bekapcsoláskor is ugyan ez a jelenség).
Irány az autóval autóvillamossági szerelőhöz.
A töltésem jó csak tizedeket ugrál, amikor világítás fent van klíma bekapcsolásakor leesik a töltésem 13V alá, és utána visszaáll 14,4 köré. (a generátoron mérve nem az akksin)
Generátort leszereltem, villamossági szerelő által mérve a dióda híd jó (de mivel nem tudta padon letesztelni mert computer vezérléses) ezért vettem bele egy feszültség szabályozót.
Sajnos ez sem oldotta meg a problémát.
Kérlek benneteket ha valakinek van valami ötlete vagy véleménye kérem írjon.
Kérlek áljunk meg egy pillanatra! Nem beszéltem átverésről. Egy nem hivatalos szükségmegoldás alkalmazása mindig kétségeket és ellentmondásokat eredményez. Az alkatrészek állpota a használat közben romlik. Ilyen a porlasztó is. A csere az egyetlen elfogadható megoldás. Ez hoz tökéletes eredményt. Minden másvesetben születik valamilyen kompromisszum. Itt nem lehet rosszindulatról, nyerészkedő emberekről beszélni. Ez olyan mint egy daganatos ember műtétje, szervcsere nélkül. Addig toldozzák, foltozzák, amíg jó nem lesz... Vagy nem. Az is lehet, hogy megyógyult volna, de a fene tudja...
Az, hogy egy átlagos német új Mazda 6 tulaj eladta az autót 7-8.000 € -ért még mielőtt a javítási számlák plusz 500-1000 € alkatrészköltséggel nőttek volna és befáradt a szalonba venni 25.000 - ért másikat, az azért van, mert megteheti. Ő elégedett az autóval, nem rohad be fék, nem rohad szét látványosan, és azt sem tudja van e benne porlasztó, turbó, illetve DMF... Az autó nekik készült... Aki odakint megveszi a használtat az rákölt még 3.000 €-t és használja még öt évig.
Azért 25.000 € és nem 30.000 mert a fejlesztési költségeket az alkatrész árakba építi be. Nekünk ez piszkosul nem tetszik, de ez van.
Első körben az autó értékromlása évenként 2-3.000 €. Utána mondjuk 1-2.000 beleszámolva az alatrészköltséget. Mi ki vagyunk akadva, (igen én is) az első évekre eső éves értékvesztést megözelítő alkatrészköltségen.
A mi keresetünkhöz a Dacia Sandrero a passzoló autó, lehetőleg 1.4-es benzines motorral... Aki kicsit jobban keres az esetleg egy Skodát is megnézhet. De ne legyenek kétségeink, egy új 6-os 6 évesen szintén kész aknamező lesz, ha a fenntartási költségeket nézzük...
Nem vernek át! Nekem mondjuk élből ezzel kezdte a munkafelvételen az ember amit leírtam (nem én találtam ki) ők csak kielégítenek egy igényt.
statikus meressel tudnak vizsgalodni ,nincs korrekciós eljaras amivel a motorvezerlo korrigalja az egyenetlensegeket ami a gyartas soran kikuszobolhetettlen (nincs 2 egyforma befecskendezo az RF5-nel 0-27 ig vannak osztalyozva a szallitott mennyiseg szerint és mindegyik értékhez tartozik egy tól ig érték) a masik amit nem tudnak szimulalni az a PILOT befecskendezes ami a tobblepcsos befecskendezes lenne a harmadik dolog meg a porlasztasi kep amit szinte sehol nem neznek es csak a szallitott mennyiseggel foglalkoznak ami az gyartasbol adodo kulonbsegekbol ritkan lesznek azonosak mivel ritkan van egy autoba azonos szamu befecskendezobol 4db.
ha hagyon nagy az elteres a befecskendezok kozul vagy annyira szar azt mar a gyari geppel is észre veszed illetve a resveszteseg meresnel kiugroan magas lesz a kulonbseg.
a masik ,hogy sokszor felre diagnosztizaljak es egybol a befecskendezo a hibas pedig csak nyitva maradt egy picit a szelep vagy kopott a henger vagy akar torot valamelyik gyuru és nagy a veszteseg a hengerben.
Ismero jart így kb 2éve.vetettek vel egy befecskendezot mert az 1. hengerben 100körül ugralt a korrekciós érték és fustölt is.
majd jól meglepődtek mikor a zsír új befecskendezővel is úgyan az volt a jelenség.
másik szerlő meg kiderítette,hogy nyitva van az egyik szelep a hengerben majd hengerfej levétel után kiderült ,hogy a szivósorban az őrvénykeltők egyik csavarja szabadult el és az ékelödőtt be a szelep és a hengerfej közé.
Nem látom be, hogy a Filep Dieselnek miért lenne érdeke átverni engem, amikor nekik ennyi közük van a javításhoz, hogy megnézték az injektorokat. Azt se hiszem, hogy Mester Zoltán szeretett volna még mindenképp hozzácsapni egy injektort a millió körüli számlámhoz.
Azt elhiszem, hogy a köcsög gyártó miatt nem létezik teljesen korrekt eljárás az injektorok vizsgálatára, de valami azért csak van, csak nem hazudik bele a pofánkba a Filep Diesel, akik nem számítanak rossz névnek tudtommal.
A világunkkal nekem nincs különösebb bajom, alapvetően érthető, miért kerül sokba a szó szerint milliónyi kis vacak pótalkatrész esetében már az, hogy egyáltalán elérhetőek legyenek. Nem az alkatrészek drágák, hanem a tömeggyártás nevetségesen olcsó, ezért az aránytalanság. De ennek semmi köze ahhoz, hogy gyártok vagy beépítek egy középszar CR rendszert és utána olyan szinten csillagászati áron adom az injektorokat, hogy gyakorlatilag miattuk kell kihajítani egy teljesen jó autót nem egyszer. Ehhez pofa kell. Az injektor ára nyilván meg se közelíti azt, amennyiért adják. Nem vagyok kommunista, azt az elvet vallom, hogy adjanak mindent annyiért, amennyiért el tudják adni, de ez mintha már olyan ár lenne, amennyiért nem lehet eladni, szarakodnak itt az emberek mindenféle bontókkal meg felújításos átverésekkel, innentől szándékos szívatásnak érzem a dolgot a gyártók részéről. Én elfogadom, hogy azok az alkatrészek, amik szinte sose romlanak el, jó drágák, de mintha ezek a nyomorék injektorok nem ebbe a kategóriába tartoznának. Azt nem tudom, hogy a Mazda vagy a Denso vagy mindkettő, de valaki biztos kurva jót röhög a balfasz ügyfeleken és ez nem tetszik.
A kérdésed teljesen jogos, de mivel nincs egységes és hivatalos mérés, így valójában csak a két fő tulajdonság marad amiből következtetést lehet levonni.
Amúgy ha megnézzük a vizsgálat lélektani hatását, sokféle dologgal találkozhatunk. Az egyik:
- csak akkor lesz igazolhatóan kifogástalan az autó, ha mind a négy porlasztót cseréljük, éz ugye 6-800.000 huf
- ezt az ügyfél nem szeretnl kifizetni, - ha azt mondják, mint a négy rossz akkor kerestek pént a vizsgálattal, az ügyfél idegesen elszalad a bontóba, aztán lesz ami lesz,
- a legkisebb kockázattal ez jár a bevizsgáló cég számára.
- ha a leggyengébbnek tűnő darabot kicseréljük, akkor jobb lesz, mint volt? - várhatóan igen.
- elégedett lesz az ügyfél? - várhatóan igen
- ha mégsem? akkor így járt.
akkor nosza cseréljünk egyet, és hajrá...
Az, hogy miért volt az egyik porlasztóm résolajmennyisége kétszer akkora, mint a legjobb állapotúé, a franc se érti... a négy ami bekerült, az kb egyforma volt ebben a tekintetben.
Szeméyl szerint nehezen tartom elfogadhatónak ezt a rendszert, de nincs más...
Más példa: van egy kenyérsütő gép itthon, szeretem használni, kb 9000 huf-ért vettem. A minap láttam, hogy a keverőlapát bevonata hálik. Így a gép nem használható, mert a vastagbélrák és társai ne jó buli. A neten van lapát akciósan 3500 huf-ért. Mondom, kidobom az egészet azt veszek újat. Na ja, ez a típus most 15-16.000 huf...
Hirtelen nagyon olcsó lett az a lapát... egy féltenyérnyi fémdarabért 3500 huf... 4500 helyett... érdekes ez a világ...
Azt írtam relatíve amit tapasztaltam, mert mióta megvettem az autót minden esetben mikor ráadtam a gyújtást egy jellegzetes búgó hangot hallottam 2-3 másodpercig, nem hiszem hogy ezt 1 évig beképzeltem volna :)
Gebriel itt van a fórumon, csak nehéz hozzá bejutni. Én még nem találkoztam vele személyesen, de az itteni vélemények alapján ő lehet a te embered. Nem 2. ker, hanem Csepel, de közelebb nem lesz...
Valójában bármelyik Mazda szerviz megcsinálja, csak az óradíj a márkaszervizben 14.000 huf körül van
Esetleg Mazda Mester a 13. ker-ben (ő ha jól tudom külön szervizkönyvet is ad, ha elkezded hozzá hordani az autót.)
Én magam is elmókoltam ezzel kb 3 órát, mert az egyik porlasztóm kicsit be volt ragadva, és nem mertem erőltetni. 110.000 km volt az 5-ösömben (ugyanez a motor)
A bevizsgálás az külön dolog, én amikor elvittem, mehettem utána bontóba 4 másik porlasztóért, mert az egyik kuka (az adatok alapján), kettő határeset egy meg tartalék. A gyári diagnosztikai műszer szerint nem volt bajuk, de elég kétkedő típus vagyok... Fennáll a lehetősége, hogy feleslegesen cseréltem ki a porlasztókat, de azóta 6,3-6,4 az autópályás (125 km/h) fogyasztásom igaz már DPF nélkül... És az 5-ös mazda picit magasabb mint a 6-os :)
új porlasztó: 160.000-200.000 huf, a botott az 30-50.000... darabja ennyi
az én esetemben a bevizsgálás majdnem 2 évvel ezelőtt a Filep dízel-nél volt, értelem szerűen 2x4 vizsgálat egyenként 5.000+áfa -ért
Csepel Mag utca 2 ( vagy 3 ) Gebriel323 forumtarsunk ,ha alktrész is kell akkor e-mailben írj nekem és megrendelem neked hétfőn és szerintem 9-10órától átvehető.
A mai napon tankolást követően gyanúsan köhögve indult be a motor, majd kigyulladt az engine hibakód a műszerfalon. Annyit vettem észre, hogy az indítás azóta nem megy pöccre csak egy kis köhécselés után és ha gázt adok akkor kb. 0,5-1 másodperces fáziskéssésel kezd húzni az autó, mintha addig nem is reagálna. Ja és nem hallom gyűjtáskor a búgó hangot ami üzemanyag szivattyú vagy azzal kapcsolatos probléma lenne? Mi lehet még?
Egy másik oldalon azt írták, hogy ez biz. üzemanyag szivattyú lesz, hát most jól beszartam amikor megnéztem az mibe kerül, lehet előbb felgyűjtom az autót.
Előzmények: 1 hónapja voltam szakszervizben, akkor befecskendező alátéteket és olajat cseréltek benne, mert ette az olajat kicsit. Ekkor ott volt egy kis bibi, mert az egyik porlasztót alig bírték kiszedni de végül megoldották. Elvittem a kocsit majd 1km után engine hibakóddal leszabályzott a motor 30-as sebességre. Visszadöcögtem, megnézték és azt mondták az egyik kábellel volt a gond (kontakthiba talán), ezt megcsinálták, azóta a kocsi jó. Nem tudom ennek van-e köze a fentiekhez de gondoltam leírom.
Most azt nem tudom mi a fenét nézzek még meg, hogy pontosabb leírást adjak és esetleg legyen tippetek. A másik amit nem tudok, hogy vigyem-e vissza szakszervizbe reklamálni (azaz lehet-e köze a korábbi szerelésnek a mostani problémához), vagy inkább egy hozzáértő maszekkal nézesem meg ötödannyiért.
Hát ez aztán igazán kimertő válasz volt mindkettőktől. Nagyon nagyon köszönöm. Igazából biológus vagyok, de imádok szerelgetni. De ha nagyon azt mondjátok, hogy vigyázzak, bízom bennetek és elviszem.
Balthazor: tudnál ajánlani egy jó szerelőt aki ezt megcsinálja nekem valahol esetleg a 2. ker közelében? Szeretném ezt a jövő héten megejteni, mert kellene a gép.
Akinek 2.0 dízele van az már biztosan túl van ennek az alátétnek a cseréjén. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem otthon végzendő művelet.
- a porlsztó alátét cserélye most már inkább karbantartási művelet mint sem javítás,
- a gyári eredeti karika 80-120.000 km alatt átég,
- a csere alkalmával elvileg cserélni kellene minden ott lévő tömítést, de a szelepfedél tömítésen kívül nem létszükséglet.
- amennyiben magad cseréled akkor a porlsztó leszorító híd csavarjának meghúzási nyomatéka (emlékeim szerint) 62 Nm a szelepfedél csavarjainak 11Nm
- javaslom a gyári alkatrészeket, az alátét kb 4x 1000 huf illetve a szelepfedél tömítés 8-9.000 huf. Utángyártott esetén 3-400 illetve 3-4000 huf az alkatrészek ára.
- a gyár is észbekapott így most már csak módosított karikákat adnak, ez kikönnyítés nélküli verzió,
Hozzáértő szerelő csinálja inkább!!!!
Ha felcseréled a porlasztókat, akkor nagy szívásnak leszel kis gazdája, mert okat az adott helyre be kell tanítani (csak gyári diagnosztikai műszerrel lehetséges)
Ha megvan a csere, akkor 1000-2000 km múlva ellenőrizni kell az olajfolyást, nekem a vezérműtengely szimeringem is ment a levesbe. A vezérlést teljesen szét kell szedni a tisztításhoz, ha olajos a szíj akkor inkább azt is ki kellene cserélni.
Még valami: ha régóta kifúj, akkor sanszos, hogy a porlasztók is sérülhettek a rendellenes hőterheléstől. Ha már kint vannak érdemes egy bevizsgálást csináltatni.
Megjegyzés: Nincs a Denso általl kiadott hiteles mérés, tapasztalati úton szerzett adatokra alapozott mérési eljárások vannak, de legalább a résolaj mennyiséget illetve a porlasztók zártságát ellenőrizni lehet.
A beavatkozást mielőbb meg kell csinálni, mert az olajfogyasztást nem veszed észre, hiszen a gázolaj higítja az olajat.
Erősen javasolt egy olajcsere és a KARTER vagy olajteknő levétele az olajszívattyú előszűrő kosarának az ellenőrzéséhez. Ez ugyanis eltömődik attól a koksztól, amit az olajtérbe jutó égésgázok okoznak.
Pár tízezer ezer forinton múlik a motorod élete!!!!!
és ne nagyon hasznald addig ha nem muszaly,mert a vegén még DPF gondod is lesz a rossz égés miatt mert ha nem lenne benne DPF iszonyatos füst is lenne terhelésre :)
Köszi a segítséget, megnézegetem. Va esetleg valami szerelési onlie útmutatód a cseréhez? Igazából még nem tudtam ilyet letölteni. Mondjuk attól félek, hogy attól még a magas kartel nyomás nem fog megszűnni. Erre valami ötlet?
"nyári gumijaim kopásjelzője a hátsó gumikon már lekopott, vagy legalábbis elérte, és azon is fut"
ehhez inkább nem gratulalok :P én szeretem ha esőben is biztonsagosan autozhatok ,kopás határ az kopáshatár és pont.Általában előbb öregszik el mint ahogy eléri a kopáshatárt ezér soha nem vártam meg,hogy elérje és inkább elöbb lecserélem
"dízel kombimhoz kicsi a 195/ R15 Yokohama, túl nehéz a kasztni ennek a méretnek"
ezt mire alapozod? :) szarul van beállítva a futomü bármit mond a "futomuves" vagy szar a gepe vagy nem jo autot valasztott ki vagy csak nem ért ahhoz amit csinal.
Segítségeteket kérném. Egy mazda 6-os, 2007-es dizel 2 l-esem van, ahol is úgy néz ki a kartelgázt kifújja a motor a gázolaj befecskendező csonkok mellett a dekninél. Az is érdekes, hogy a kartelnyomás nagyon magas ha leveszem az olajbeöntő sapkát. Ha nem hazudtak, akkor nincs túl sok km benne (162 000) ami nem indokolja e motor esetleges rossz állapotát. Volt már valakinek ilyen gondja? Ha igen hogyan orvosolta?
gázt nemtudom hogy van-e benne de rövidrezárva és járatva hidegebb levegőt fúj. egyébként 5fok ide vagy oda az elsőszélvédő páramentesitésére szerintem hidegebb időben is kapcsolnia kellene
Üdv Érdekes problémám lenne hátha tudna valaki segiteni. Az a baj hogy nem kapcsol a klimám ventillátorszabályzó hőmérséklet szabályzó klim gomb működik. a kuplungpedál melleti fedél alatt a klima biztositéka jó. A relé nemhúz be ha külön áramforrásra csatlakoztatom a relét akkor működik tehát az jó, ha a relé lábainál a nagy biztositéktartóba rövidrezárom a két lábat akkor a kompresszor is behúz. tehát nem kap áramot a relé hogy betudjon húzni ötletek valakinek?
De szeretnék élőben én is ilyen gombot látni a kocsimban
... :D kérdésedre a válasz igen! Amelyikben benne a gomb az tudja is :) ha csak az előző tulaj nem tette be utólag a gombot :) de ha igy is tett az az autó még DSC mentes :)
Igen tudom, hogy az ESP-t a mazda DSC-nek hívja, a fórum társak már mondták. Én arra lennék pontosan kíváncsi, hogy amelyikbe benne van a gomb (dsc off) abban az autóban benne van az dsc funkció is?
Azért kérdezek ilyen látszólag butaságnak tűnő dolgokat ,mert sokszor az eladó sem tudja ,hogy az általa eladni kívánt autó mit tud. Például sok hirdetésnél nem láttam oda írni a hirdetésbe ,hogy esp-s de a képen vagy élőben lehetett látni ,hogy a gomb az benne van.
Azért az óvatosság nem árt! Pár évvel ezelőtt Ausztriában jártunk így. Wels után az autópályában van egy jobb íves lejtő, ami átmegy egy balos emelkedőbe. A legalsó ponton gyűlik össze a víz, olyan 100m hosszban. Abba rongyoltunk bele zuhogó esőben 120-szal. Mind a négy kerékkel felúsztunk. Fiam vezetett, friss jogsival és szépen oldotta meg. De engem a hideg is kirázott...
Ez van, engem zavar, hogy százötvenezer km alatt behalt az egyik úgy, hogy abszolút normálisan bántam az autóval. Hogy őszinte legyek, nem is az zavar, hogy egy behalt, hanem az, hogy innentől most hiába jó az autó már lassan harmincezer óta, már szinte várom, hogy mikor hal be a többi is és az nem lesz vicces. Egyszerűen gusztustalannak találom ennek az alkatrésznek az árképzését. A lendkerék nem izgat, az egy aránylag tervezhető kiadás, megvolt és tudom, hogy nem kell már cserélni addig, amíg még nálam van az autó.
HA nem mész vele tartósan 160körül-felett, akkor semmi bajod nem lesz... 1,6mm a minimum minta EUban. Viszont ebben az esetben vigyázz ha esik az eső akkor lassíts 120-130körülre. vagy ameddig nem érzed biztonságosnak.
Zivatar esetén van jelentősége leginkább hogy legyen jó gumid.
Megsúgom, a nyári gumijaim kopásjelzője a hátsó gumikon már lekopott, vagy legalábbis elérte, és azon is fut. Szakadó esőben tavaly sem úszott fel 140ig, ott elkezdte riszálni a farát, ekkor lassítottam 130körülre, de nekem kombim van!
Idény nyárra persze cserélem, mert hülye nem vagyok!
Voltam futóművesnél majdnem tökéletes lett a jobbra húzásom, és a kátyú utáni javítás... Sajnos mivel megyek a héten Párizsba, ezért nem hagyhattam ott az autót, így a bölcső még nincs a helyén.
A JE kerekem +0,15 dőlése megszűnt mikor hosszbekötőt cseréltem, majdnem gyári értéken van a pozíciója.
A BE kerék 1,5 dőlésen van, ami miatt lezabált 3gumimat (ezért nem cseréltem eddig gumikat)
Ha hazajövök, akkor nekilátnak a bölcső helyre tételének, de már így is fényévekkel jobb az autó karaktere mint előtte. 3szor ment el vele a srác kipróbálni mit mutat, és háromszor esett neki.
Mértek végre először keréktávolságot, és pontos pozíciót, valamint tengelytávot.
Slussz poén: a téli kerekek szélét is zabálja az autó.... a srác szerint próbálkozzak 2,2bar feletti értékkel. Megtörtént. 2,6Bar elől, 2,7BAr hátul, és minden kerék kisimult, a JE mindig laposnak tűnt.
Véleményem szerint lehet hogy a dízel kombimhoz kicsi a 195/ R15 Yokohama, túl nehéz a kasztni ennek a méretnek.
Szerintetek? Nem lenne jobb 205/55R16 télire is? vagy legalább a 15-ös acélkerekeken 205-ös gumi?
Saját tapasztalatom Oszi által leírtak. Hideg reggel beindul, leáll, majd ha a hátsó kis utakon 80körül megyek akkor végig megy, ha pályázok, akkor nem megy.
ha nagyon finomkodsz akkor vissza hullhet a motor és menet kozben is barmikor beindithatja a webastot ( nem csak hideginditasnal van jeletosege hanem menet kozben is ha tulsagosan vissza hull a motor),hogy tartani tudja az uzemi hofokot.
ha csak 60-80km/h val gurulgatsz 5.fokozatban kb 1000-1500 fordulat kozott és kint hideg van siman mehet szinte folyamatosan a kalyha mivel nincs mitol bemelegedni
" kíméletes közlekedés mellett is 6.8-7 litert eszik"
miért, mennyit kellene ennie??? :) és kinek mi a kiméletes közelekedés? ha nem használod a féket akkor sok,de ha csak gurulgatsz és sokat fékezgetsz akkor normál.Nekem most,hogy finomabban használom xx.ker - xv.ker között 7,7 :P
Biztonságod érdekében nem érdemes megvárni, míg a gumik kopásjelzőig kopnak ( >>> megnövekedett fékút, fokozódó aquaplaning veszély) A nyári gumikat 2,5-3 mm, a téli gumikat pedig 4 mm profilmélység elérésekor ajánlatos újakra cserélni."
200-400ekm is elmész egy befecskendezővel ha időben cseréled a szűrőt és lehetőleg nem kannaból tankolod a kitudja milyen gazolajat.
hugom autojaban közel 300ekm van és még a gyári befecskendezők vanak az autoban.én csereltem 4-et igaz nem kellet volna ,mert semmi sem valtozott töle és aki megvette az enyemeket honapokkal késöbb megköszönte,hogy soha nem volt olyan jo az autoja azelott :)
szakadjunk mar el a draga befecskendezotol :) ha azzal dobaloznal,hogy csapagyas lesz a 20000km-enkent cserelt 10w-40es olajtol amit raknak,raktak a szervizekbe a 2006elotti 6-osokba akkor azt mondom,hogy igazad van de a "draga befecskendezo" mizeriaval meg a "draga lendkerek" dumava nem tudok egyet erteni.
2009-es a gumi, gyári gumija az autónak. A kopásjelző azért még messze van, de ahány helyen olvasok ezután, mindenhol mást írnak, mikor is érdemes cseréni. Nyáron haza is fogunk utazni (összesen 3000 km) és nem akarok olyan gumival ami már csereérett. Ellenben feleslegesen sem szeretném lecseréni. :)
adott a Mazda CX-9em. Annak ellenére, hogy alapvetően nem engedi, hogy bezárjam a külső kilincs gombbal az autót, ha benne van a kulcs, tegnap este megtette. A kulcs az autóban hever, kinyitni nem hajlandó. Sajnos azthittem a zsebemben van a kulcs.
Van valakinek ötletel, hogy mit lehet tenni? Potkulcs nincs kéznél.
A webasto működése aggaszt az autómban. Ősszel vettem egy 2005-ös 2.0 dízel mazdát és előtte nem volt tapasztalatom webasto terén. Nem tudom, hogy miként működik ideális esetben, de az rendben van, ha esetenként feltűnően sokáig megy? Pestről egy kb. 40 perces út után hazaérve még mindig megy. Ez lehet összefüggésben azzal, hogy kíméletes közlekedés mellett is 6.8-7 litert eszik az autó (nem a computer szerint, hanem kiszámolva)?
Electronic Stability Program, de ismeretes mintDSC (BMW) Dynamic Stability Control VSC (Toyota) Vehicle Stability Control VDC (Alfa Romeo) DSTC (Volvo) Dynamic Stability and Traction Control ETC (Vergilius) Et CeteraOkos elektronika, ami sok érzékelő jeleit kombinálva megérzi, ha autónk megcsúszni vagy megpördülni készül, és gázelvétellel, illetve egy vagy több kerék különálló fékezésével segít megúszni a bajt. Tovább »
szerintem első körben a legolcsóbb megoldás talán:
(Fiat Ducato Maxinál bevált) vedd le a zárókupakot a lámpa hátuljáról, állj vele napos helyre, hogy fény érje a lámpatestet, hagyd hogy elpárologjon belőle az összes pára, ez kb félnap alatt szép napos időben menni is fog, utána tedd vissza a zárófedelet és ellenőrízd hogy minden fedél a helyén van-e, én egyszer így megcsináltam a lámpát, azóta nem párásodik, pedig volt benne anyag rendesen :)
Semmi sem készül Németországban,mert nem tudnád megfizetni :) Kína,Szlovákia,Cseh,Románia,Ukrajna,Magyarország és szinte minden olyan ország ahol szuper jó túlfizetett dolgozokkal elvégeztethetik a munkát.
Nem olyan ritka ez a motor, kivéve ha nem mégis MPS-ed van :) Ahogy írták, Gebrielt kérdezd meg, hogy mit lehet tenni. Eléggé le vannak általában terhelve, szóval lehet hogy nem azonnal, de biztosan tud segíteni. Az előző tulajt azért lehet érdemes lenne elővenni, hogy erről mi a véleménye.
Nyugi ez csak "kis" tali lesz :) nyáron lesz egy nagy találkozó is szerintem valami vízparton tuti :) ha értesülök ilyenről mindenképp közzé teszem itt :)
Tipp: legprofibb mazda szerelő itt a fórumon akit ajánlani tudunk szerintem többen is, a Gebriel323. Csepelen dolgozik, és nagy on vágja, igényes, jól dolgozik. Ha valamit te nem tudsz beszerezni szerintem neki menni fog.
Nem bántani vagy sértegetni akarlak a következőkkel, kizárólag segíteni....
A másik tudom, hogy utólag marha könnyű okosnak lenni, de ha 2002-2007-es, akkor:
1, a 2.3benzin olajtöltete ha nincs átalakítva a karter akkor 3,5liter.
2, mivel ilyen kevés az olaj könnyű megsütni.
3, hasonlóan problémásnak számít mint a 2.0dízel, értem ezalatt a sok apró bosszantó hibáit, és a költséges javítást.
4, mielőtt megvetted, nem olvasgattál róla, hogy baromi kényes az olajra?
Két ünnep között vettem egy 2,3-as benzines 6-os Mazda kombit. 2000 km alatt az összes olaj (4,5 liter) eltűnt a rendszerből úgy, hogy a kontroll lámpa a végén villantott hármat. Az autó minimum főtengely csapágyas, kreppeg a motor. Mivel Magyarországon ritka ez a motort nem találok eladót, illetve a megfelelő szervíz is kérdéses. Ha tudsz, tudtok segíteni minden infót szívesen látok.
Gagyi anyagok, nem megfelelő méretezés, gyárilag turbós autó légszűrőjéből hiányzó merevítés, és erősítés, pontatlan illesztések, ideje korán tönkremenő alkatrészek... stb
Szűrőknél átszakadt papír 5000km után.
Olajszűrőknél hiányzó nyomástartó szelep, rossz szemcseszűrési minőség.
Olajoknál szerintem nem kell ecsetelnem.
Üzemanyagszűrőknél nem megfelelő finomságú szűrőközeg, rosszab esetben PONTATLAN illesztés, ragasztás, stb.... Ó-gyűrűvel lehetetlen letömítés a nem megfelelő felfekvő felületkiképzés miatt. Elszakadó Ó-gyűrű.
Lengőkaroknál pontatlan méretezés, Astrán pl odébb került miatt a kerék.
Csapágyaknál nem megfelelő felületi edzés miatt 5csapágyat kellett cserélnem mire kiderült. Szintén rossz méretezés, kb 2tized eltérés, emiatt legyalulta csonkálvány belső felét, a rögzítő zégergyűrű pl az első összehúzásnál eltört, a második garnitúra pedig a fejénél ahol a két furat van méret pontatlan volt, le kellett köszörülni a zéger fejéből egy darabot, hogy össze lehessen húzni.
Műanyag idomoknál azt bírtam ebben a sok gagyi sz@rban, hogy vagy annyira méretpontatlan volt, hogy új lyukat kellett készíteni neki, vagy csak szimplán eltört, mert annyira merev volt.
Kapcsolóknál gagyi hatás, nyekergő műanyag, gyárilag szétesett belső tartalom, berakás után 2hónapig működés.
Bowdeneknél szőrösödés, mely beálláshoz vezetett, illetve szakadás.
Fékbetéteknél nyikorgás, rossz fékhatás, hamarabbi kopás, vagy megette a tárcsát.
kuplungnál rossz illesztési furatok, eltörő kuplunglamella.
szimmeringeknél a 400.000et futott szimmering nem fosta úgy az olajat, mint a vadiúj "hingcsunglong akármi", rossz illesztési méret. Esetenként túl erős szimmering, konkrétan nútot vágott a vezérműtengelybe.
Siklócsapágyaknál rossz méretezés, gagyi felületkiképzés, van hogy nem is csapágyfémből van a felület, hanem az egész anyag alumínium, nah az sz0pás volt.
Csavaroknál a ráírt szilárdságot meg sem közelítette a hengerfejcsavar szakítószilárdsága, hármat törtem bele a hengerfejbe.
Izzítógyertyánál rossz menetemelkedés, vagy rossz menet vágás, nem tudtuk eldönteni, mert kihúzta a megetet, de a menet nem Metrikus métermenetnek tűnt... vagy ha mégis az volt, akkor nem volt mind a három méret végigvágva rajta.
Újkorában sz@r izzítógyertya.
Gyújtógyertyánál nem megfelelő hőtényező miatt teljesítményromlás, majd kerámia törés. De volt már rossz anyagú alátét mely szétnyílt betekeréskor(itt hibázott a szerelő is)
Újkorában szakadt gyújtókábel, túl kemény gumi, rossz ellenállási tényező.
jelfogóknál, jeladóknál, rossz ellenállási tényező, megzavarta a VECU-t
Sorolhatnám napestig.... Sok dologgal találkoztam én magam, és még többet láttam ismerősöknél, szervizben.
De ettől a szélsőséges esetektől eltekintve biztos hogy jók valamire ezek az ipari hulladékok...
És első lengéscsillapítóból mi az ajánlott? Bilstein, Sachs, Monro ami az utángyártottakból minőségibbnek tűnik. Ezek jók? Az eredeti gyári az milyen márka? Az mennyibe kerül? Érdemes módosítani valamit? Állítható, vagy puhább lengéscsillapító, esetleg rugók? Jobb lenne ha kevésbé lehetne érezni a kátyúkat, cserébe odaadnék némi kanyarsebességet. Ezt az ültetés dolgot is épp ellenkezőképp érzem, én inkább magasítanék rajta :D
Hi! mazda6143d2007, 130 ezer van benne. Időnként felvillan a kipörgésgátló és a kézifék visszajelzője normál kanyarodáskor, aztán pár másodperc után elalszik (normál körülményeknél nem jégen). Volt fékfolyadékcsere márkaszervízben - lehet ott szúrtak el valamit?
Ez a rebranding dolog elég gáz. Mi(Johnson Electric) is gyártunk "Valeo" és "Delphi" néven is hűtőmodulokat, aktuátorokat. Vicces egy terméken látni a BMW, a Delphi és a JE logót egymás mellett. Legalább nem takarják le, legalábbis tőlünk még így megy ki.
Matu18: Ha veszek milliós tételben vezérléstechnikai elemeket, PLC-t, stb, számlára, akkor is él a kedvezmény? :D Vannak PLC-k egyébként?
Pesten van pár boltunk, mondjátok hogy az én ismerőseim vagytok, Renácz Attila a nevem és a szombathelyi boltot vezetem, hivatkozzatok rám és már kapjátok is a kedvezményt :)
Szia, 2005-ben volt egy facelift. A facelift előtti és utáni autókban sok különbség van műszakilag (6 sebességes váltó 2.000 ccm-től, dupla kipuff stb, elektromos gázpedál, gps szoftver stb). A benzines vonal javasoltabb megbízhatóság szempontjából. Az 1.8 motor is elég, de a 2.0 kb ugyanannyit eszik és erősebb. A 2.3-nak vannak nyűgjei, ott óvatosabbnak kell lenni. Ami fontos, a karosszéria állapota, sajnos a rozsdásodás felüti a fejét, jól át kell nézni alulról az autót. Én benzinessel járok, ha van konkrét kérdés, szívesen válaszolok.
nem azt mondom hogy jobb, csak hogy gyári :) ugyanis történt az az eset hogy magam cseréltem az üzemanyag szűrőt egy Bosch-ra (meglehet érte kövezni 5700 pénz volt) és ami fent volt az gyári Mazda szűrő volt, és a mazda felirat alatt ott figyorgott a Mecafilter felirat :) tehát a gyár is azt ajánlja vagy arra van optimalizálva :) szerintem a Mann üzemanyagszűrője azért olyan drága mert egyszerűen Mann, megkell fizetni a márkát meg a szép zöld-sárga színezést :)
Szia. Én nemrég vettem egy 2.0 121 lovas Dieselt. 2,5 hónap alatt majdnem 8 ezer km-t mentem vele. Szinte tökéletes! Szerintem ha odafigyelsz az autóvásárlásnál, akkor ki tudod fogni a jót mindegyikből. A rohadásokra kell nagyon odafigyelni!
Kételkedőknek... Jakoparts és Herth+Buss egy cég...
Mecafilter: "Európa negyedik legnagyobb szűrőgyártója a francia cég, gyári beszállítója az AUDI, CITROEN, PEUGEOT, RENAULT, OPEL, SKODA, VW autógyáraknak. Teljes választékát tartjuk raktáron, a kiváló minőségű szűrőket kedvező árakon kínáljuk."
Milyen mazda6-osod van? 2. vagy 3. generációs? Az inicializálás miatt kérdem. a 3. generációsban van erre egy gomb. A 2. generációssal meg, ha jól emlékszem, csak menni kellett valamennyit és belőtte magát.
szia! Alapjában véve ha dízelt veszel nem sok választásod van csak a 2.0 literes, ha kevesebb gondot szeretnél vele akkorr DPF nélkülit keress, és jól karbantartottat, én is ilyet vettem 121 paci futkosik a motorháztető alatt, szerintem dízelben bőven elég egy ilyen autóhoz, 5.ikben szépen lehet vele előzni, több fórumtárs viszont panaszkodik a dízelre, hogy minden nyűgje nyavajája van, szerencsére, lekopogom nekem még semmi motorikus bajom nem volt vele, alvázvédelmet megcsináltattam igényesen, így patika a kocsi, azonban többen benzinesben is a 2.0 változatot tartják jó választásnak mivel van elég ereje, ugyanannyit fogyaszt naggyából mint az 1.8-as elég jó motorok, nem szokott velük baj lenni igazából. a 2.3-ast én sem és többen sem ajánlják mert elég beteges a többség véleménye szerint, ha eldöntötted milyen motorral szerelt változatot szeretnél, nézz alá a gépnek, hajlamosak a rozsdásodásra, ha nem veszélyes a helyzet alúl, akkor szerintem megveheted nyugodtan, de egy alapos alvázvédelemre nevezd be egyből így sokáig megmarad alattad a karosszéria, másik típúshiba a beragadó fékdugattyú, jellemzően a hátsók szoktak, de nekem pl a hétvégén most szorult meg a jobb első, így megy szerelőhőz hogy mind a négyet, szedje szét pucolja ki csillivillire csinállja meg és rakja össze, ja dízelhez még hozzáfűzném ha esetleg azt választanál, mert Te is találtál egy jó állapotút mint én, a kettőstömegű lendkerék 150ezer körül mozog, ha rossz benne erre a költségre számíts, ha jó akkor egy darabig nem lesz gondod vele. :) én naggyából ennyit tudok neked elmondani róluk :) szép nagy autó kényelmes, jól felszerelt a dízelhez tartozik még Webasto állófűtés, jó dolog télen a minuszokban mert kb 3 km alatt meleget terel a kocsiba. :)
Sziasztok. Most agyalok éppen, hogy egy Mazda 6 tulajdonosa legyek. Alapvetően benzines párti vagyok, akár az 1,8 2,0 és a 2,3-as motor is szóba jöhet. Szívesen vennék minden tanácsot olyanoktól aki 6-ost hajt. Nem az újban gondolkozok, hanem kb 2003-2006 közöttiben. Bármilyen infot megköszönök, hogy mire kell figyelni, és mi szokott gondot okozni. Köszönöm.
Az elmúlt hét év alatt több mint kétszázezer kilométert tettem meg ezzel az autóval, de ez a gumicső csere valószínűleg akkora sokkal járt, hogy elfelejtettem vezetni.
Ha már az olajnál járunk, össze tudnátok nekem írni légyszi 2004-es dízelhez az ajánlot olaj/olajszűrő/légszűrő/üzemanyagszűrőket? Illetve ha tudtok árakat. 9200-at mentem már, lassan ideje beszerezni, márciusban meg kell ejteni az olajcserét.
Ebből az üzemanyagszűrő elvileg extra, nem kellene minden olajcserekor cserélni, de ha csak pár ezer forint, akkor jobb a biztonság. Van még ilyen alkatrész, amit jobb egy füst alatt cserélni?
Az a baj, illetve szerencse, hogy már pár napja nem tudtam előcsalni a hibajelenséget, ezért nem tudom, hogy ha kicserélem is a CKP szenzort vagy az SCV szelepet, helyrejön-e.
Ja amúgy Dány-on lakom, Hatvanban dolgozom. Nem valami sok a 23 km a dízelnek, de így kályhával talán épp elég hogy többet menjen melegen mint hidegen. A melegen leesik párszor a fordulat dolgot nekem is csinálta már, általában mikor beértünk pestre az első pirosnál, mondjuk Keresztúron vagy a sörgyárnál. Mostanában nem tapasztaltam, vagy nem vettem észre.
Szia, nem jutottam még semmire, van egy tartalék jeladóm, de el kellene jutni odáig, hogy berakjam. Ma induláskor (reggel is és munkából haza is) szinte tünetmentes volt, csak a teljesen hideg elindulás után 1 ütem/fordulat maradt ki, de szépen indult a motor. Ez vagy a meleg időnek köszönhető, vagy annak, hogy tegnap beletettem 2x220 kilométert pályán.
Amúgy szerintem te félreérted, nem így jár a motor, csak így indul, 3 perc után nagyon jó.
Érdekelne mire jutottál majd a motorod egyenetlen járásával kapcsolatban... Lehet hogy nekem is hasonló kezdődött... Alapjáraton, melegen le-le esik a fordulat, majd visszaáll, ezt eljátsza ötször egymás után rendben van. Nálam már volt SCV szelep csere, és a nagynyomású elméletileg rendben van.
Hát meggondolandó...tolatókamera viszont csak wifin keresztül oldható meg sajna. Ha tablet lesz kereslek még mindenképp a monitortartó miatt,de szerintem nem vágok bele ilyenbe mert az időm és idegzetem nem engedi!:) köszönöm mégegyszer a segítséget
2004-es (121Le ) dízel 6-osom van, melynél a hibajelenség a következő: kuplung cső csere után (Héfai Kft. után gyártott) váltáskor a fordulatszám felpörög.
Sziasztok! 2004-es Mazda 6-om kulcsában kezd merülni az elem. Csak annyi a teendő, h kicserélem az elemet vagy vmi trükk, be kell esetleg tanitani a friss elemmel a kulcsot?
Kerítettem olx-ről nagyon olcsón monitor részt és azt beleztem ki :) Ahogy Gebriel írta, van egy másik monitor is most, ami nem az enyém, de eladó. Akkor érdemes belekezdeni, ha van műszaki vénád.Ha a konzol 25, a tablet mégegyszer ennyi, akkor is a multimédia harmadánál járunk, de valóban még kell vele dolgozni. A hétvégén mentünk egy 1000km-es karikát, hibátlanul ment végig a navigáció és a zene róla, az ELM327-es autódiag is tette a dolgát, habár csak az akkufeszültséget mutatta egy widgeten :)
Infóként a fogyasztás 7.4-re jött ki hosszútávon (2.0L benzines facelift GG), harmada autópálya, másik harmada országút, a többi lakott terület. Ezúton megkövetem magam, mert azt írtam lehetetlen infó a 6.5L-es fogyasztás. Elérhető, de akkor nincs város, csak akadálytalan országút, szóval ettől még irreleváns adat egy vegyes fogyasztáshoz képest :)
:D A kulcskészlethez erősített "lapkára" gondoltam,amin a kódszám van.Ez veszett el,de végül is már rájöttünk,hogy az a pótkulcs készítéséhez kellett volna.Szerencsére van pótkulcs,és a lányom itthon tüntette el.....
azt hogy??? biztos nem a kislányod tüntette el :) ha megdöglött a kulcs akkor az magától ,sajnos megesik az ilyen.
ha elhangolodott akkor muszály lesz venni egy másik kulcsot.Mi is jártunk má igy a kártyával 70eft-ért egy leesésé után megdöglött,nyit-zár de nem indít.
Sziasztok!TEgnap lettem Mazda 6-tulajdonos.Nekem is kivillant reggel a piros autó és lakat jel..A kisllányom a kulcsról eltüntette a kódot :(Mit tegyek??..Ami sokkal jobban zavar az a keréknyomást jelző ikon.Ellenőriztem a nyomást a gumikban és még mindig világit.Azt irják,hogy inicializálni kell!Az mit jelent?Előre is köszönöm ,annak aki válaszol!
Végigolvastam a Te módszered,a lehető legjobb megoldás,így tableten tényleg mindent el lehet érni,és még jóval olóbban is jön ki,de nagyon nagy meló.Nekem faceliftes és van BOSE,tehát csak a monitor hiányzik. Bontóban vettél komplett gyári navit,és kiszedted a monitort? Külön monitor nélkül nem lehet szerezni ilyen konzolt? Mert ha azt is meg kell venni akkor már ott vagyok mint a bolti multimédiás... amúgy szép munka grat.
Indítás gátlót takar az ikon,mivel én nem igen szoktam a működését figyelni az enyémben,így nekem is,meg kell lesnem a könyvét,villog-e vagy világít a helyes működéshez(de az biztos,indítás gátlót jelöl).. Egyébként indít a kulccsal?az elem nem vacakol a kulcsban..?
Tegnap vásároltunk egyMazda6-ot és többszöri leállítás után elkezdett villogni a műszerfal bal alsó sarkában egy piros gépjármű benne egy kulccsal. Sajnos itthon vettük észre hogy nincs a gépjárműben kézikönyv, ezért nem tudtuk megnézni, hogy mit takar ez a hibakód. Meg tudná esetleg valaki mondani? Vagy hogy hol lehetne kézikönyvet letölteni?
2008-as 6-osban melyik a csomagtartó világítás biztosítéka? Bütyköltem a világítást, és zárlatot csináltam, de nem találok kiégett biztosítékot. Remélem nem valamelyik vezeték olvadt el.
Szerintem sürgősen csináltasd meg mert ez kinyírja a kettőstömegűt, jobb esetben, rossz esetben motort is.
Olyan mintha kihagyna egy henger, vagy egy teljes fordulat, ezért érthető hogy a holtponti jeladót tippelik, lehet benne valami, de mindenképp élő adatban kéne vizsgálni.
Igen,olvastam már,csak neked volt bent gyári navi,nekem sajna a kifordító mechanika sincs,viszont láttam autóspecifikus multimédiákat,de ha a csatlakozók nincsenek előkészítve,akkor nem biztos hogy nekiállok ekkora melónak,autóvillamosság nem erősségem. Tolatókamera és navi miatt érdekelt volna. Köszönöm a választ.
Üdv. Meg tudná valaki nekem mondani,hogy kell-e plusz kábel,ha gyári rekesztartó helyett multimédiás gps-es monitort akarok betenni,esetleg a gyárit? Elő vannak készítve hozzá a csatlakozók?
És van ötleted mi okozhatja? Mire kinyitom a kaput, kiállok, becsukom a kaput már semmi baja nincs. Én CKP szenzor és SCV szelep tippeket kaptam a típust kevésbé ismerő szerelőtől. Reális? Főleg annak tükrében, hogy még csak nem is bemelegedve, csak 3 perc járás után tünetmentes.
Én is ebben reménykedek :) természetesen majd még személyesen is rá lesz kérdezve, de ha úgy mondta hogy semmi baja nem volt, abban gondolom az is benne van, hogy nem is volt törve. Ha minden igaz, március 7-én megyünk megnézni, és reményeim szerint megvenni :)
Az a kereskedés ahonnan én vettem, egy autónál sem írta oda, hogy törésmentes, az adásvételin viszont szerepelt és az is, hogy felelősséget vállalnak érte. De aki kiteszi itt az unfallfrei jelzőt, annak szerintem lehet hinni.
Ilyen kategóriában van szinte az összes magyarországi autó is ;) Bizalmatlannak kell lenni mindig! Sok pénzről van szó, ha utólag derül ki valami csúnyaság.
Tudtommal nem halkítani,de kikapcsolni ki lehet(enyém is ki volt,csak vissza lett állítva).Engem inkább az zavar,hogy a szomszéd ülésre nem "hat"a sípolás).. :(
A mobile.de-n balesetmentes (Unfallfrei) kategóriába van besorolva, amibe a karcolásnál nagyobb (akár javított) sérülést elszenvedett autók már nem tartoznak bele.
Mindegy, mondtam hogy már megvan a lista (azt nem hogy honnan) és megerősítették hogy nem volt se 13-ban se 14-ben a kötelező karosszéria vizsgálaton így elveszítette az átrozsdásodás elleni garit, viszont megnyugtattak hogy ha nem volt még törve akkor nincs mitől tartanom mert nem szoktak ezek rozsdásodni :)
Meglepő tény, a német Mazdának írtam az alvázszámot hogy kellene a kocsi szerviztörténete mert meg szeretném venni, kérdés nélkül másnap küldték is a listát. A magyar Mazdának is írtam (még mikor nem jött meg a német válasz), most válaszoltak, közölték hogy ne tőlük kérjem hanem a tulajdonostól mivel minden szervizeléskor kinyomtatják neki és a kezébe adják. Hozzátették még, hogy a szerviztörténetet csakis az autó mindenkori tulajdonosának szabad kiadni. Érdekes. El nem tudom képzelni mi titok van egy kocsi szerviztörténetében (pláne ha eladó)
Szóval, ha félreérthető voltam, a 64566-os korábbi hozzászólásom, amire válaszként írtam az előzőt, ott van leírva a tünetegyüttes, a videó csak szemléltetésképp van itt. A fehér füst/gőz csak érdekelt, hogy összefügg-e, vagy normális-e.
Ez facelift előtti modell. Többen azt írták, hogy nekik nem működik az olcsó aux megoldás (CD tár csatlakozóján beküldeni a jelet). Nekem csak faceilft utáni rádióval van tapaszatlatom, hátha ad rá neked választ valaki a többiek közül.
Erre sikerült rájönnöm, mert kiszereltem a navit és nem szolt a balos hangszóró:) Hogyan lehet megoldani, hogy akkor kinyilni és becsukni is lehessen? Az áramellátást a tabletba hogyan vagy milyen kábelokkal kellene megoldani (jó lenne ha gyújtás kikapcs akkor kikapcsolna az is) Illetve az AUX megoldásra várok még mindig ötleteket. (nem is az aux lenne élet halál kérdése, hanem olyan megoldás kellene, hogy ne audio cd-ket kelljen irogatni)?
Ránézésre a balos autó olyan mint az enyém. Akkor ehhez a típushoz az aux megoldás hogy jöhet szóba? illetve a navigációról érdeklődnék amit megoldottál.
Ha kibontod a régi navigációt, akkor figyelni kell arra, hogy a jobb oldali ajtóhangszóró a navi optikai lejátszó egységen keresztül van vezetve, így annak eltávolításakor direktbe kell kötni a hangszóró vezetékét.
A motor valóban egyenáramú motor, de a gyári kivitelnél egy poteciométerrel összeépítve szervomotorként van működtetve. Ezért lehet a TILT gombbal visszafele csukva, nem tükröződő állásba mozgatni. Ennek a potinak a figyelése (ha jól emlékszem, mert két éve szedtem szét) a kijelzőpanelről működik.
Leginkább a beltér különbözik. 2005-ben volt facelift. Pl a korábbi modell középkonzola ezüst színű, kerek rádió gombokkal, az újé sötét színű, fekete színű rádióval.
Hát igen, az azért elég hihetetlen :) jelenleg egy 1.4-es szívó benzines kisautót hajtok, 6,5 az átlagfogyasztás (teljes átlag, télen közelebb van a 7-hez)
Ez egy nagyon nagyon jó kérdés :). Honnan tudom ezt megnézni, hogy faceliftes -e? Amikor vásároltam ilyen nem szerepelt a leírásban, mazda 6 2.0 CDH GT.
Ezeket a listákat, leginkább ami az elején van fenntartással kell kezelni. El nem tudom pl képzelni, hogy normális vezetés mellett hogy fogyaszthat 6.5 litert egy 2.0 benzines Mazda6. :)
Na megjött a Mazda levele. Továbbra is optimista vagyok :) bár azért van egy-két elgondolkodtató részlet. Az alábbiak derültek ki a kocsiról:
- a km stimmel (ez jó :) ), az első tulaj aránylag keveset hajtotta ha 5 év alatt rakott bele 50ezret
- 2009-ben (1 évvel a vásárlás után) nem volt szervizelve, tehát ez hiányzik
- mivel 2012 óta nem volt márkaszervizben, elvszett az átrozsdásodás elleni garancia
- a szervizek:
- 2008/08/12: 5 km, forgalomba helyezés, semmit nem csináltak rajta, nyilván
- 2010/06/29: 16889 km, olajcsere
- 2011/08/23: 25591 km, légszűrő csere, olajcsere
- 2012/11/21: 41291 km, fékfolyadék csere, "kabin légszűrő" csere, olajcsere
És ugye mint tudjuk, 2013 decemberében volt benne ~50ezer km
A tulaj szerint nincs rajta sehol rozsda eddig. Hogyan lehet megelőzni az esetleges átrozsdásodást? Mennyibe kerül egy ilyen beavatkozás?
Különben úgy emlékszem azt is említette még telefonon, hogy tavaly azért nem vitte el márkaszervizbe, mert már le volt jelentve, és egy ismerős autószerelővel csekkoltatta le, aki csak egy olajcserét végzett el rajta, mert amúgy minden rendben volt, és hogy erről papírja is van (tudom, ez valszeg semmit nem jelent)
Az egész hengerfejtömítés-csere után jelentkezett (melegedett a hűtővíz, mert lefogyott a tömítésen át). Üzemanyaghiányosan kihagy a motor kb indítás után 1 percig, utána még kb 1 percig terhelésre, alapjáraton már nem. Ma kb 16 óra állás után -12 fokban rendesen bezuhangatott az alapjárat indításkor, de le nem állt. A fordulatszámmérő kb 10 másodpercig 0-t mutatott járó motor mellett! Fehér volt a füst bemelegedésig ,utána szépen elmúlt.
Ha bemelegszik tökéletes. Kájha működik. Jól húz. 60-100 4esben 7.3, 80-120 5-ösben 12 másodperc, elvileg ennyinek is kell lennie. Emellett ugye megvan még a végállásban motort fullasztó szervokormány, ami előtte is megvolt.
Mit ajánlanátok? Egyelőre CKP szenzor és SCV szelep tippek vannak. Lehet nem ártana elvinni egy hozzáértő szerelőhöz, tudtok ilyet ajánlani? Gebriel esetleg? Kb mennyibe kerülne egy kompjúteres diagnosztika, olyan, hogy tényleg megmondják mi a baja?
Ha azt veszem alapul, hogy a közelünkben 10 km-es körzetben perpill a benzin 1.28 € a legolcsóbb helyen, a gáz pedig 56 cent, akkor 1000 km-en
a benzin: 9l-es átlaggal 115 €
a gáz: 11l-es átlaggal 61 €
54 € különbség 1000 km-en (hangsúlyozom, ez a jelenlegi, délelőtti számok alapján, délután mindig olcsóbb az üzemanyag)
Ha ebből indulok ki, akkor a beszerelés (Mo-n 700 €-val számolva) 13ezer km-en megtérül. Ez olyan fél év kb. Nem tudom hogy mennyit és milyen gyakran kell a gáz miatti szervizekre költeni, de ha a teljesítménycsökkenéstől eltekintünk, kizárólag pénzben számolva szerintem megéri.
ps.: megnéztem a magyar üzemanyag árakat is, háát úgy már jóval bénábban jön ki...
Jövő év eleje előtt úgysem tervezem beépíttetni, addig meg majd meglátom még.
Egy ideig biztosan benzinnel fogom először használni, és ha 10 vagy afölött jövök ki akkor lehet beépíttetem (Magyarországon természetesen, Németországban kb. 3x annyiba kerül). Akitől venném a Mazdát, azt mondta ő 8.2-8.5-re jött ki átlagban, ami nem is rossz. Kíváncsi vagyok mi lesz.
Azért szeretném gázosítani mert úgy jóval kevesebbre jönne ki a fogyasztás és ingáznék vele Magyarország - Németország között aránylag sűrűn (bár lehet hogy a cég állná ezeket az utakat de nem biztos). Pont azért jó a 170 lóerős kocsi, mert ha veszít is egy 20 lóerőt, még mindig marad 150 :) és még olcsó is lesz. De még nem biztos hogy meglépem majd, igazából ha tényleg állja a cég a hosszú utakat, akkor kevésbé lesz rá szükség. Meglátjuk...
Szia! A motor sima egyenáramú motor, fordított polaritással a másik irányba is kell működnie. Tehát ha felcseréled a kábeleit, akkor fog nylíni is. Úgy emlékszem gyárilag úgy van megoldva, hogy egy optikai áramkör figyelia pozíciót és állítja le a motort. Amúgy ha felnyílt, akkor kézzel is lehet állítani a dölésszöget. Az audio aux kétesélyes. Ha facelift előtti az autód, akkor lehet hogy csak bonyolult megoldás létezik. Faceliftes az autód?
Erről a navigácós beépítésről egy kicsit bővebben érdeklődnék, ha lehet. Jelenleg én is a gyári navigációt szeretném lecserélni. Ameddig eljutottam, hogy sikerült kiszerelnem, kibeleztem a monitor részét. A kijelzőt kiszedtem, a többit visszatettem, ahogy volt is, mert a motor része fontos lenne, hogy gombnyomásra nyíljon, ne kézzel keljen kinyitni a fedelet. Visszaszereltem kipróbálás szinten, hogy működik e a motor még, viszont csak lecsukódni akar most már, kinyílni nem, nem tudom mit ronthattam el. Ha tudnál segíteni, hogy hogyan haladjak jó vagy jobb úton, megköszönném. A tabletet még nem néztem ki, hogy milyet szeretnék bele, lényeg, hogy beleférjen a gyári helyére. Még amit szeretnék, hogy legyen a gyári rádión aux kimenet, de ezeket a házi barkácsolós megoldásokat nem igazán támogatom. Drága megoldást sem szeretnék, mindössze ami egyszerű és működőképes. Az autómban gyári bose van, 2005-ös 2000-es dízel autóról lenne szó.
Igazából minek gázosítani? Veszel egy erős autót mert az tetszik az ereje, aztán elveszed az erejét, valami egészen minimális nyereségért. Mennyit mész? Megérné egyáltalán?
Az összefűzött számlákat, meg az összes többi ilyen kamu hülyeséget felejtsd el, ennek az autónak elektronikus szervizkönyve van, az eladóval be kell menni a legközelebbi mazda kereskedésbe és lekérni a szerviz történetét. Abban benne lesz minden amit szakszervizben csináltak. és ha gyanús lyuk van, otthagyni egy fordulattal.
Szervízkönyvvel vetted? Ezeknek már elektronikus szervízkönyve van. Én a GTA-mal 160 ezer km-t mentem, olyan 120 ezernél kezdetta bőrön látszódni gyűrődés ott ahol mondod, de még 160-nál sem volt repedt.
Bocs hogy ilyen sokat írok, de most már pontos infóm van arról is, hogy 2013 decemberében vette meg 49552 km-rel, a 15ezer km-t 2014 szeptemberig tette bele, akkor vezette egy keveset az apósa (nem sógora) mert nem volt mivel munkába mennie, majd mivel decemberben Svájcba költözött az öreg, így lejelentette az autót és azóta áll nála. Azt külön említette, hogy kevés km-t tett bele az após. Most van 65100 km benne. Utolsó olajcsere 2014 augusztusában volt 65092 km-nél (szóval tényleg keveset vezette az após).
Az előző tulajról azért nem tud semmit, mert egy kereskedésben vette (de azt is megírta hogy melyikben). Szerintem hihető :)
Említette korábban még telefonon, hogy amióta le van jelentve, minden héten járatta egy negyed órát a motort hogy ne merüljön le az akksi.
Azt hiszem ezen túl már csak a Mazda mailje hiányzik és mehetek bátran megnézni (azért informálódtam ilyen részletesen, mert 400 km-re van tőlünk a kocsi, nem akarok ennyit potyautazni)
Nekem is így néz ki pont a vezetőülés, ilyen repedezett a bőr. A 40 ezret futott autónál ha jól emlékszem nem láttam még ilyennek.
Én mazda kereskedésből vettem, így ezt a kört megspóroltam. De az autó átíratáskor magyar emailt kaptam a mazdától amiben szerepelt a szerviztörténete. Én úgy gondolom ha a magyarnak írsz, ők is el tudják neked küldeni, de lehet tévedek. De szerintem egy adatbázisuk van.
Ebben a percben kaptam meg a mailt az alvázszámról meg az extra fotókról amiket kértem :) nekem nem tűnnek túl elhasználtnak, ezek alapján hihető a 66 ezer?
Így néz ki a vezetőülés:
Ez pedig az anyósülés:
A motortér így fest:
Rámentem a mazda.de-re, de hirtelen nem találtam mailcímet ahol érdeklődni tudnék a kocsi történetéről. Te hol érdeklődtél?
Azóta nem is próbáltam újra nekiesni, hogy lehet e simán lejátszani telefonról zenét. Mp3 lejátszót kötöttem már össze a egy aux kábellel, de minden zenében olyan mély a basszus, hogy zavar, plusz elég tompán is szól a legtöbb zene. Ezért maradtam az mp3 cd-k irkálásánál. :)
Szerintem ezek a papírok ugyanazok amiket te említesz :) de csak arra várok hogy elküldje mailben az alvázszámot (gondolom az az Identifikatinsnummer) és írok a Mazdának is.
Azért megpróbálom lealkudni amennyire tudom :) első körben 500-at engedett, de említettem neki hogy lehet hamarosan megyek érte, és úgy válaszolt hogy elképzelhető, hogy még pár százat enged :) Úgy gondoltam kb 2,5 millióért veszek kocsit, erre így is nem 3 fölé mentem? :) (bár még nem vettem meg)
Azt olvastam hogy korábban írtad, a bluetoothos telefonozás nem ment valami jól. Biztosan nem lehet megoldani valahogy hogy mobilról bluetoothon lehessen rajta zenét hallgatni? És az AUX-on keresztül nem motorzajos a zene? Vagy az csak akkor lenne olyan, ha a szivargyújtót is használnám ehhez? (usb töltő a mobiltöltéshez, vagy esetleg ilyen bluetooth modullal mint a linkelt videóban?)
Kézzel fogható szervizkönyve nincs is, de a Mazdától az alvázszám alapján letudod kérni és akár emailben elküldik neked. Én nem igazán hinnék a kis pecsétes papírjainak. Én mikor vettem az autót januárban, a kezembe nyomták kinyomtatva az összes eddigi szervizelését. Időponttal, helyszínnel és hogy mit csináltak az autón.
Az ára szerintem korrekt. Az enyém kombi, 2009/12 évjáratú, 76 ezerrel és 13.440 euró volt, 1 év garanciával.
A környékemen van most eladó egy Dynamic felszereltségű 2009/6, igaz kombi, 12.990 euró. Gyönyörű. :) Ha lett volna fehérben mikor én vettem, én is ezt választottam volna.
A szélvédő biztos, hogy gyári sötétítés ennél, a kereket én is leakarom festetni feketére. :)
Remélem így van :) és most hogy mondod, már láttam fotókat 4 ajtós csomagtartóról és láttam hogy valami fémesen csillog ott felül :) valszeg a mélynyomó volt, viszont nem tudom hogy az melyik kiszerelés volt amelyiket így láttam.
A felnik az gyári 18-as Mazda felnik egy ismerőse által befeketítve (aki ezzel foglalkozik). Eddig az ablakokra is ezt hittem hogy úgy fóliáztatta be, mert én úgy értettem amikor telefonáltunk hogy azt is ismerőssel csináltatta, de akkor lehet hogy félreértettem és a kerekeket mondta 2-szer.
A szervizkönyvről azt mondta, hogy ehhez a modellhez nincs külön könyv hanem a szervizlátogatásokról pecséttel egy-egy papír van csak és azok vannak neki összekapcsolva, szóval lényegében ugyanaz van benne, csak nem egy külön füzetben. De így mondta, hogy ehhez a kocsihoz már nincs is ilyen "Scheckheft". A kocsi azonosító számát (Identifizierungsnummer) elkértem hogy azáltal valahogyan utánanézzek, csak még nem válaszolt.
Elmondása szerint 50ezer körül volt amikor megvette, egyelőre azt nem sikerült kiderítenem hogy az előző tulaj miért vált meg tőle. Azt hiszem említette hogy mikor vette de sajnos elfelejtettem (majd újra megkérdem). Ha jól emlékszem olyan fél éve már lejelentette a kocsit, majd a sógora használta picit, utána újra lejelentette. Szeretnék abban hinni, hogy valós a futott km, mert amúgy eléggé megkéri az árát (10.890-ről indul), én annak tudtam be ezt az aránylag magas árat, hogy tényleg jó állapotú. Legyen igazam :)
A 4 ajtós tetszik legjobban, ezért vagyok rá besózva mert alig van ilyen fehérben, és szerintem még 3-4-5 évig elég lesz nekem ez a csomagtartó, úgyhogy ettől nem félek :)
Olvastam én is, hogy a Bose hifisekben a pótkerék helyett mélynyomó van, legfeljebb majd kiszerelem (vagy ott a hely kialakítása is más?), igazából nem is ez az ami aggaszt, hanem hallottam már olyan rémhíreket hogy a japán kocsikat nem jó gázosítani. Nem hiszek benne, de érdekel más véleménye is.
Honnan tudom hogy újra van-e festve?
Egyébként ha már kikerestem, itt vannak a német modellváltozatok:
Nekem is ez a felszereltség van, csak 1 évvel fiatalabb.
A vezető ülés ülő részének az oldalsó szivacsát érdemes megnézni, ennyi km-nél nem tudom hogy már látszania kell e a meggyűrődés. Én 76 ezerrel vettem, szervizkönyvvel és ott már megvolt repedezve a bőr. Én is láttam a mobile-n 35-40 ezer futásút 2. tulajtól, ezeket messze kerültem. Én nem hiszek benne, hogy mindkét tulaj ilyen keveset rakott bele.
Az ablak amúgy gyárilag sötétített, a kinti Dynamic az otthoni GTA-nak felel meg. Parkradar elől-hátul, holttérfigyelő, fél bőr ülés stb,stb. Illetve a 4 ajtós szerintem nem egy jó választás a pakolhatatlan csomagtér miatt.
Jut eszembe, gáz... a pótkerék az nincs benne ha Bose hifis (márpedig ennek annak kell lennie), mert a mélynyomó van a kerék helyett. Szóval oda nem tudom hogy tudnád beépíttetni.
Hogy ez a Dynamic felszereltség mit takar nem tudom, itthon nem így hívták az biztos.
Ennek az autónak van lekérhető szerviz története a mazdánál, 2006-tól mindnek van, így ha azt látod, hogy mondjuk az első tulajnál 2010-ig futott 45 km-t azóta meg nem volt márkaszervizben, és mára lett 66 ezer, akkor az szinte biztos nem annyi, de nem km óra állást veszünk, hanem állapotot.
Nézd meg a motorháztetőt meg az első spoilert, a köfelverődésre nagyon érzékeny volt, ha sok a kavicsnyom, vagy újra van festve, akkro ismét csak lehet, hogy többet futott, mint kéne.
Az ablak fóliázott vagy gyári sötétítés? A felni ízlés kérdése, de nekem valahogy mindig az az érzésem, hogyha valaki ilyen felnit rak fel az autójára az nem feltétlenül kíméli. De ez abszolút szubjektív.
A II. generációnak gyenge pontja volt a kerekek nyomásszenzora, azt érdemes kipróbálni működik-e, vagy ki van kötve. Benzinkúton leereszted 1 barra az egyik kereket és mész lassan egy kört vele. Amúgy sok probléma nem volt velük.
Mazda 6 vásárlása előtt állok, van rá esély hogy néhány héten belül személyesen is meg tudom nézni (és ha jó akkor egyből el is hozni) a kiszemeltet. Sokat olvastam a netet, de azért gondoltam felteszek néhány konkrét kérdést itt a tapasztaltaknak.
A modell egy 2008-as 4 ajtós 2.5 Sport Dynamic Mazda lenne, fehér színben. Elvileg 66ezer km van benne. Még egy fél évig nem lenne rá szükségem, de azért akarom már most megvenni, mert nagyon ritka ez a modell fehér színben ilyen felszereltséggel a moblie.de-n, így nem akarom elszalasztani. Az ablakai be vannak sötétítve és a felnik is feketék, ez számomra nem volt szempont, de nem is zavar, sőt tetszik. A tulaj elmondása szerint nagyon odafigyelt rá, hetente takarította, és amióta nála van, nem volt még vele gondja (elvileg 15ezret rakott ő bele). Az eladás oka: céges autót kapott, szóval feleslegessé vált.
Kérdések:
- mit nézzek rajta, mi az amiről azonnal meg tudom állapítani hogy nincs rendben és vagy alkudni kéne amiatt, vagy esetleg teljesen elállni a vásárlástól?
- mi az ami leginkább utalhat arra hogy mondjuk visszatekerték? Bízom benne hogy nem, tekintve hogy német gazdája van, de persze sose lehet tudni (ami picit aggaszt, hogy ugye már a 2. tulaj az eladó)
- terveim között szerepel, hogy átépíttetem majd gázosra - pótkerék tartály - ez ellen vannak-e érvek?
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Előre is köszönöm a válaszokat!
Az EVO emlékeim szerint a kis motor magas felszereltség kombinációt jelentette úgy a faceliftek előtt 1-1,5 évvel. Az EVI I. benzines, az EVO II dízel volt.
Hát a munkavégzés alatt nem voltam ott, így arról nem tudok nyilatkozni, egy ötvenes volt a művelet, 3 nap volt. Még mindig érezni a szagát, gondolom raktak rá bőven :) 3-4 év múlva javasoltak egy revíziót, elvileg 5 évig nincs gond vele.
Amikor vettem, megnéztem a kinti felhozatalt. Volt (és van ma is) egy táblázat, ami felsorolja, hogy mik a kategóriák és ahhoz a kategóriához milyen extrát rendelhetsz. Speciel nekem elég lett volna a legolcsóbb is, de Tempomatot mindenképpen akartam. Ezt így egyáltalán nem lehetett, eggyel drágább kategóriát kellett venni, amihez alapból volt tempomat (meg szabályozott klíma és alufelni). A Toyotánál adtak volna Avensist, extraként Tempomattal, de így együtt sokkal drágább lett volna, mint a Mazda második kategória.
Ahoghy nézem a webolalakat, most is valahogy így megy.