Most észleltem, hogy főzeted és nem főzöd. Ebben az esetben nézd meg több hozzászóló véleményét ami alapján döntesz, ha nem"kóser", és ha tudod, végigcsinálod amit az előzőekben javasoltam.
A megítélés szerintem nagyon szubjektív is lehet. Nem lehet egyszerűen kimondani, hogy a meggy X alkoholfokkal mutatja meg magát a legkedvezőbben. Sok tényező (időjárás, a gyümölcs cukortartalma, savszintje,érettségi állapota, cefrézés stb.)befolyásolja , hogy az adott pálinka milyen szeszfokon leginkább élvezhető. Ha van kedved és időd, némi pihentetés után kísérletezd ki. Pl. indulj 48-ről és kóstolás után hígítsd egyre kisebb alkoholfokra míg el nem éred a számodra megfelelő ízérzetet(ez lehet akár 40 -42 térfogatszázalék, de vigyázz az opálosodásra az alacsony értékeknél!
Sziasztok! Megvolt a meggy betakarítása, már szépen dolgozik a hordóban, jövő héten tervezem főzetni. Arra gondoltam, hogy alacsonyabb alkoholtartományban tartanám, inkább amolyan desszert pálinkát szeretnék belőle, hölgyek számára is kellemes italt. Mi a tapasztalat, a fenti célra a meggy (nagyszemű, talán érdi bőtermő) hány százalék körül mutatja igazán barátságos arcát?
Azt ne tartogasd sztem, ha nem tudod hatékonyan hűteni, a 3hét kb. 17fokot jelent, csak a hasamra ütöttem, de ilyesmi lehet.
Azzal lehet húzni az erjedést, hogy az induló élesztő mennyiség csökkentve van, mondjuk 10gramm/hl, de pont az epernél nem mennék ebbe bele, persze ez az én álláspontom, azért kíváncsi lennék, hogy a tieddel mit hozol ki belőle. Savat biztos használnék. :)
Ezzel egyetértek. Én próbáltam sav nélkül is már kétszer, az egész nagyon romlékonynak tűnt, ectesedett is. Tavaly savaztam, sokkal nyugodtabb voltam. Némi ectesedés így is volt. Idén a sav mellett adok neki kevés aszkorbint is.
Nem akarom rögtön főzni, szeretném ha 3hetes cefre lenne.
Mert gyorsan kiforr egyébbként. Ennél talán nem használom a pisztóriuszt majd.
Lehetséges. Fontos kiindulás, hogy mérjünk. Elég érdekes egy gyümölcs. Amit én cefréztem egy éve az a nagy melegben aszalt volt és nagyon nagy cukorral. Előtte egy évvel kínlódtunk hogy nem akart elindulni és csak élesztőtápsóval volt hajlandó . Félve írom, hogy ennél is nagyon fontos a sav. Jellemző a cefre hiba az faepreknél.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Aki a kolomp előtt, az is. Megboldogult nagyapám egész életében juhokat tartott, a kolomp a megbízható, nyugodt példányok nyakába került. Ők ált. a nyáj közepén haladtak. A renitens vágtázók szédelgők haladtak elől. A vezérkos is a tömegben haladt.
Persze értem a hasonlatod, csak ezt a birkákkal nem közölték:)!
A videó megtekintőitől előre is elnézést kérek , de az örömet adó csordára muszáj ez linkelni bár ha csak 1:30 ig tart a nézés az nem problémás. :o) https://www.youtube.com/watch?v=j_FpdOm4_2I