Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Fiumicinora érkezünk, Terminitől 3 km a szállás, oda elsétálunk, ha bejutottunk a városba. A transzferbuszok azért járnak? Próbáltam keresni a neten a sztrájkra vonatkozóan valamit, egyelőre nem jártam sikerrel :(
Hova érkezel? Fiumicinoról a Leonardo express akkor is jár, ha sztrájk van. Igaz, hogy drága. Leteszed a csoamagot a Termini csomagmegőrzőjében, a környéken elég sok gyalog elérhető látnivaló van. Az esti 17 és 20 óra közti időszakban mész a szállóba. Lehet, hogy a reptérre menő buszok sem sztrájkolnak.
Igen, úgy néz ki. Egész nap, ami azt jelenti, hogy reggel 5.30-tól 8.30-ig, délután 17.00-től 20.00-ig lesz közlekedés. Ezen kívül lutri. De még tárgyalnak a felek, az is lehet elmarad. Ha igen, majd ideírom.
Nagyon köszönöm. Bizonyára engem kevésbé köt majd le a guide szövege, kb. 20-30 %-ot értek majd a 10-kor induló olasz vezetésből. Visszamegyek külön én is a prospektussal együtt.
Bocsànat, Manipura... A 720-as egy, a Roma Laurentina metrò B vègàllomàstòl indulò korjàrat volt miòta kitalàltàk ès az is maradt. Hàl'Istennek immàr egèsz hèten jàr, vasàr- ès unnepnapokon is, 5.30-kor az elso, 23.30-kor az utolsò jàrat. Es 20 perces menetsurusèg egèsz nap, minden nap! Brutàlis jò konkurencia a maszekokkal szemben, csak sztràjk ne legyen (mint holnaputàn pl., nyomorultak! :-)), kulonosen, ha valaki az elsotol az uccsò pillanatig bèrletes... ebben az esetben ez egy INGYENES TRANSZFER!
Tehàt a 720-as nem Ciampino. Es szerintem ezzel a megoldàssal bo 1 òra alatt a Termininèl lehet lenni bàrmikor, ha nincs sok cucc, jò megoldàs.
Én nyitásra mentem. A magánlakosztályokról a neten nem volt konkrét info, csak annyi, hogy látogatható. A pénztárban rákérdeztem. Ott megvettem az alapjegyet és a magánlakosztályok jegyét. Biztos, hogy nem lehet csak az utóbbit megvenni. A nyilvános termek vezetése 10 perc múlva kezdődött, azt hiszem 2 részre osztották a csoportot.Az a jegy tartalmazta a vezetést is de nem kötelező a vezetéssel menni. 1 óra múlva volt vége, ott ahol a magánlakosztályok vezetése kezdődött az is kb 10 perc múlva és az is kb 1 óra volt. Az a guide mondta, hogy a kert is megnézhető, rögtön mentem a pénztárhoz és megvettem a jegyet. 5 perc múlva az első teremnél kellett várnom, jött az albán kertész és kivitt, de utánunk 15 perccel egy másik vezető hozott néhány embert. Kb 12.45-re végeztem a vezetésekkel.Utána még egyszer végignéztem a nyilvános termeket. A vezetéskor nem mindent mutattak meg, volt amit újra megnéztem.A vezetés alatt nekem a szövegre kellett koncentrálnom. A pénztárnál adnak valami papírt a képek festőinek és címének leírásával. Majdnem 2 óra volt, mire kijöttem. Nagy élmény volt. Elrepült a 4 óra. Van kávézó is terasszal, de nem is lett volna rá idő.
Mindenki másképp csinálja. :) Én mindig repjegyet foglalok először, aztán a konkrét időponthoz szállást. Mostanában gyakori, hogy 1-2 hét alatt szervezek le mindent, van egy állandó helyem. Korábban többször foglaltam egy kb. megfelelő ingyenesen lemondható szállást, és indulás előtti napokban találtam másikat ami vagy jobb helyen volt, vagy olcsóbb, vagy jobb ár/érték arányban ugyanannyiért. Reggeli visszaút esetén téli időszakban még a Termini környéki szállodát is bevàllaltam.
Én is hónapokkal korábban foglalok. Nagyjából eldöntöm, hogy mi a program, hova érkezem, hányszor kirándulok, oda honnan indul vonat vagy a busz. Egy délután kiválasztom a 3-4 leginkább megfelelőt és döntök. Néha elkezdtem utána is keresgélni, hogy hátha lesz jobb, de nem lett. De erről már leálltam. Csak akkor változtattam, ha megváltozott a program, vagy változott az utaslétszám.
Pár hete az Angyalvár melletti turista infónál lehetett kártyával fizetni. Szerintem felesleges online megvenni - nincs kedvezmény, és kevesebb helyen lehet felvenni az online vásárlást.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, a Roma Pass-t megtudom vásárolni bankkártyás fizetéssel? (Nyáron Athénban a 3 napos turistabérletet nem lehetett bankkártyával fizetni, ezért a kérdésem.)
Valamint láttam, hogy interneten is megtudom vásárolni (ebben az esetben a fizetés megoldódna), de akkor utána mi a teendő? Hogy lesz kártyám?
Ciampinóról valóban jó ár az 1.20, az Atral buszra, de ne feledd el hogy onnan még kell 1,50 ért min. 1 metrójegy, illetve lehet hogy nem plusz ha amúgy is veszel több napos közlekedési jegyet és azt Anagninàn már érvényesítve is belefér a tervezett 24/48/72 órába. Anagninàról a Terminire még 20-25 perc kell.
Egyébként a legolcsóbb az Atac (helyi tömegközlekedési) bérlettel jeggyel használható 720-as busz Laurentina metró- Ciampino között. A szàllàshely függvényében a bejutàsi/utazàsi idő lesz esetleg nagyobb.
Az idő pénz, és egy legalább 3 órás poggyásszal utazás/àcsorgás fáradtságát is növelheti. Nincs egységes szempont, mindenkinek a saját útját idejét pénzét erejét vagy kényelmi igényét kell figyelembe venni a lehetőségek ismeretében. A transzfer buszoknál mindig ülve, kis poggyásszal utazol, míg a tömegközlekedésnél ez nem egészen így van.
Szia! Évek óta megszünt a születésnapos ingyenes belépés.
Van aki előnyösnek/hasznosnak tartja a Termini környéki szállást, van aki rosszul van tőle.
A Centro Storico, a Campo de Fiori a Piazza Navona, Pantheon, Angyalvár környéke a legjobb szerintem. Na, arra azért ne számíts pénztárcakímélő szàllásárakra.
Nem ezzel éri meg leginkább bejutni a városba? Én ezt találtam...
Bus stop in Ciampino airport is located just outside the terminal building. It’s a direct journey and it takes about 20 minutes to reach Anagnina Underground Terminalline “A”. Cost of fare is € 1,20 pp plus an extra € 1,20 for each suitcase with an overage size. Fares can be purchased either on the bus or buy in our box office inside the arrival area. In Anagnina any trhee minutes leave a subway direction to Rome centre. At Anagnina underground the bus direction Ciampino airport leaves from platform 1.
Schedule:
Ciampino Airport - Anagnina Undergroud Station (Gate 02 partenze linee Atral) Working Days: 6,10 D – 6,40 L – 7,20 L – 8,00 L – 8,40 L – 9,20L - 10,00 D – 10,40 L – 11,20 D – 12,00 L – 12,40 D – 13,20 L – 14,00 L – 14,40 D – 15,20 L – 16,00 L – 16,40 D* – 17,20 L – 18,00 L – 18,40 D – 19,20 L – 20,00 L – 20,40 L – 21,20 L – 22,40 L
Bizonyára tele lesz a gép magyarokkal, olaszokkal, ujránokkal.... , de Rómában is sokan lesznek. Kevesebben talán, mint pl. májusban, de az a "kevesebb" is tömeg lesz a legnépszerűbb helyeken. Keress neten élő webkamerát pl. Vatican piazza St. Petro vagy a Colosseo környékéről, és meggyőződhetsz róla saját szemeddel naponta akár többször is. Időjáráshoz, öltözködéshez tippeket ad, de ráhangolódáshoz is jó lehet.
Ha valaki a topicrol menne, már jelezte volna. Én tavaly pont ilyenkor jartam kint. Mi ndenutt elég sokan voltak. Nov. 05. a hónap első vasárnapja,amikor ingyenesek az állami múzeumok.