Tatombak: Nagyon király a tv effekted! C-ben programozol? Várom már a heggesztést!
Mindenki: Töltésoldal partján kapirgáló kecske (egyébként király név) írta, hogy lehet mindenféle mozdonyt kisszériásoktól olcsón venni. 1. M41 létezik egyáltalán tt ben? Kerestem gugliban, de nem találtam semmit... 2. HO-KI-éknál van mozdony is??? 3. ScaleTT-éknek van weboldaluk? 4. Ki más kisszériás olcsó gyártó van?
OFF: Kíváncsi lennék a topic nem-, illetve korbeli eloszlására :D Van egyáltalán köztünk a szebbik nem képviselői közül valaki?
Viszont a TT-ben elérhető BR 92 annyira speciális, hogy csak pár darab volt belőle. Most IQ-ból csak annyit, hogy valamelyik magán vasúttársaságé volt és onnan került az államosításakor a DR(G)hez. Mivel leginkább a BR 92-höz hasonlított, ezért ide sorolták. Ha nemfelejtem el, pontosabban utánanézek (btw valahol eredeti kép is kell legyen nekem róla...)
Vitatkoznék, persze merőben pozitív hangnemben.:-)
Ez a kérdés már sokszor előkerült itt.
Az, ha valami magyar, kisszériás, nem jelenti azt, hogy olcsónak is kell lennie.
Nem szabad a Fuggerth kínálathoz hasonlítani ezt a területet. Az nagyüzemi termelés, nem kisszéria.
TT-ben az éppen szárnyait bontogató ScaleTT-n kívül nem nagyon ismerünk nagyszériás, fröccsöntéssel gyártó, magyar vállalkozást.
Minden egyéb 10-30 db-os, szigorúan kisszériás, egyenként megmunkált sorozat, ezért - mint ahogyan a német piacon is - magas áron kell, hogy piacra kerüljön.
A több, ismert oka közül egyet emelnék ki: a modellező mestert igenis megilleti a munkájáért járó díjazás.
Egy Tillig DB IC kocsi, vagy az éppen sláger Silberling az euró árfolyamától függően 9-10 ezer ft. Az egyébként kisszériásnak aposztrofált TT-Model (ex KrügerTT) DWA kocsijai 10-12 ezer ft.
emellett ha bármelyik modellkészítő mestert megkérdezünk, akkor bizony kijön, hogy egy korrekt öntésű, szépen festett, tamponozott Bhv, vagy By, vagy bármi, kifejezetten magyar kocsi hasonló áron alakulhat.
Ugyanez vonatkozik a vontatójárművekre is. A Deák árai egyfajta támpont. Azért a minőségért kissé elrugaszkodottnak tűnik, ezért sokan nem is vesszük figyelembe. Viszont egy teaház Szili, vagy Csörgő nem annyival olcsóbb, de én inkább adom a pénzem Zsoltinak, mint vigyem a Német utcába...
De meg lehet kérdezni ModeliTT Mestert is, hogy hol áll meg az új 342-es ára...
Lehoczki Gabi 424-eséről nem is beszélve.
Szóval el kell fogadni, hogy a magyar kisszéria ne a vélt olcsósága miatt legyen vonzó. Inkább amiatt, mert magyar, mert ügyes emberek készítik és tart ma már ott a modellezés technikája, hogy egyre élethűbb megoldásokat lehet alkalmazni.
A HO-KI-ra visszatérve: volt idő, amikor Varga Zsolti modelljei voltak a vitrinben. Az akkor elég pozitív kerszetmetszetet adhatott a magyar, TT-s lehetőségekről.
De a vitrinek kiürültek és nem került be helyettük még gyári választék sem, úgyhogy szerintem az üzlet, ebből a szempontból nem mérvadó.
Az hogy mi a drága nagyon sok mindentől függhet. Függ a pénztárca vastagságától, a pénztárca gazdájának jövőbeni kilátásaitól, a vágyakozás nagyságától. Aztán függ még attól is hogy eladóként vagy vevőként vizsgáljuk a dolgot. Ja és mint tudjuk: a kibicnek semmi se drága:-)))
Ahogy Csíkos írta, kifejeztem én is a véleményemet.
Különös izgalommal figyelem, hogy kitől, milyen magyar szépség kerül ki a műhelyéből - mert tényleg ügyesek vagytok. De emellett érdekel a német vasút is és egyes típusok története, műszaki háttere, amikről igyekszem mindenféle írásos-képes anyagot begyűjteni.
A Deák drága. A HO-KI-ban emlékeim szerint annak feléért adtak egy gépet. Kisszériához mérten az igen olcsó. A Tillig dízelmozdonyait tekintem az "árában levőnek". Persze a kínában gyártott amerikai N-modellekhez képest azok is drágák, de az most nem lényeges.
Személykocsikból a Tillig "százajtós", Donnerbüchsen és a négytengelyes Eilzugwagen is megfelel magyarországon közlekedett kocsiknak.
Kisszériásan olcsón beszerezhető a V43, M40, M41, M32, Bzmot, Bbmot, BCamot, Cavill. Kocsikat szerintem tudsz csináltatni - egy Tillig DB IC-kocsi sem olyan olcsó, mint a régi Y-kocsik felújított változata. Annyi pénzből lehet, hogy kijönne egy szép Bhv is. Persze, Fuggerth árú termékek nincsenek TT-ben, de ez azért nem akkora kár. Cserébe TT-ben sokminden sokkal szebb.
Látom sikerült vihart kavarnom egy pohár vízben! Egyáltalán nem az volt a szándékom, hogy beleszóljak bárki modellezési elgondolásába. Természetesen mindenki más és más, ezért mindig mások a tervek, elgondolások. Ez tényleg így jó, mert ha mindenki csak ugyan azt csinálná, akkor az előbb-utóbb unalmas lenne.
Az én személyes felfogásom, hogy csak magyar témájú modelleket építek. Mert ezt ismerem jobban, ez érdekel, ezt láttam, itt dolgozom. Nekem ez tetszik! Én azért teszem ezt, mert látom, hogy az ipar nem igen akar még nekünk kedvezni. Ezért marad a kézi munka. És örömmel tölt el, ha sikerül valamit megvalósítani. Ugyan így örülök annak, hogy ha másnak is sikerül. Sőt sokszor úgy tekintek egy-egy modellre, hogy azt én hogyan csinálnám meg. Ez egy kihívás. Megpróbálni a lehető legjobbat kihozni valamiből. Egyáltalán nem tartom magam "nagytudású modellező mesternek". Csak teszem azt amit szeretek! Tisztelettel figyelem mások munkáit és ha valami nem tetszik, akkor felszólalok ellene. Ezt sajna sokan sértésnek veszik (tisztelet a kivételnek), pedig egyáltalán nem így van. Csak a személyes véleményemet írom le.
Ezen a fórumon tényleg nagyon jó a légkör. Ezt semmi képpen nem kívánom felrúgni. Sok érdekességet látok és olvashatok itt.
Mégegyszer remélem, hogy senkit nem bántottam meg.
Az egész flotta kissé barokkos túlzás... :)) Van egy pár darab egyben, meg darabokban, motor nélkül, átfestésre várva, stb....
Ha valakit érdekel az SL74es NOHAB hang, akkor a következő találkozóra bevihetem... Mondjuk még mindig default értékekkel fut, azaz a fékezés akkor jön, amikor már megállt... :)))
Mondjuk, ha az SL75 valóban annyira jó lesz, mint Csikos állítja, akkor kicsit megkevergetem a dekódereket, a 74es megy az egyik Szergejbe, a 75ös meg az egyik Nohabba...ez persze csak terv... :)))
Áááá, nem kell ám a német masinákat annyira idegennek tekinteni! Pld. a TT építési nagyságban (a szénszerelős fotón is?) kapható BR 92-ből a '40-'50 években több is csühögött hazánkban: - BR92.2100 s. 4 db - BR92.2200 s. 10 db - BR92.2500 s. 6 db A háború után a MÁV állományába sorozott (10 000 db meghaladó) és "u" kiegészítő jelzést kapott (pld. Kzmu 265 917) teher és személykocsikról nem is beszélve (de jó lenne psz. lista ezekről).
Tudok róla, holnap elvileg jelenésem van a gyárban.
Momentán ugyan tudok NoHAB hangot tölteni, de szívem szerint annak, aki NoHAB-ra vágyik, azt mondom, hogy várjunk vele! Ugyanis az új, negyedik generációs TRAN dekoder képes kezelni a NoHAB jellegzetes gyorsítási hangjait, vagy az összes menetfokozatot, a pillanatnyi sebesség függvényében. Pl: meginduláskor szépen jön az első fokozat, majd a második, a harmadik, itt állandósul a sebesség, mert átmegyünk pár kitérőn, majd jön a harmadik, negyedik, stb. a maximális tempóig.
A jelenlegi dekoder, ami befér a TT-be - SL74 - ezt kompromisszumokkal tudja, mert csak három fokozat "fér bele".
Szergejnél ilyen gond nincs.
Az N topicon IST kollégának van M62-es hangoskodó gépe, optominak kettő is a H0-ásoknál, Gasphy-nak is nálunk. M61-ből meg egész "flottája" van Uplinknek.
Nem arra gondoltam, hogy valaki közszemlére teszi első, többé-kevésbé jól vagy rosszul sikerült próbálkozását. Sőt! Neki minden tisztelet kijár, hiszen épít, dolgozik. Ha az első nem is lesz jó, majd sokkal jobb lesz a második, harmadik, sokadik. Ez így is van rendjén. Lám-lám, jakoa kolléga első V63 kaszniját is sokan megcsodáltuk a találkozón- van is rajta mit, mert ritka szépen sikerült! - de kiderült, hogy ennek is vannak bajai, és készül az új, javított. Nekem, aki összefogdoshattam az elsőt fogalmam sincs, hogy mi volt vele a baj, de jakoa ezt nálam jobban tudja.
A hazai modellezéssel kapcsolatos maró gúnyt arra jelenségre szántam, ami nagyon sokszor megfigyelhető a hazai életben. Nevezetesen a kettős mércére. Apró darabokra szednek egy megjelent modellt, mert 1mm-t eltér az ablak, nincs rajta kapaszkodó, vagy rossz az abalakkiosztás. Persze, kritika kell is, de azt is figyelembe kell venni, hogy az adott modell mennyibe is kerül, melyik állapotát idézi az eredetinek a modell, vagy csak bevallottan festési variáns-e? (Konkrétan gondolok itt az OFF méretű Fuggerth személykocsikra, amik az összes hibájuk ellenére elég jól hozzák a MÁV hangulatot egy pályán, vagy a megjelenésekor lexarozott első ROCO NoHAB-ra, pedig az eléggé jó, és azért nincsenek rajta kapaszkodók, mert 1964 nem is voltak, amikor megjött, csak sokkal később.)
A kettős mérce másik végelete egy gyár sosemvolt MÁV kocsijai. A festése talán stimmel, de sem a tipusa, sem a hossza, sem semmilye nem MÁV, és még hossztorzított is. Erre meg sokan lelkendeztek, hogy de jó is, pedig semmi köze a valósághoz. Amikor meg ezt szóvá tettem, akkor jött, hogy "kezeljük a helyén a dolgokat", ezt olyan "pléjtájm" modell. Na ja. Sok ezer forintért egy sosemvolt MÁV személykocsi, feleannyiért meg ott a Fuggerth, ami ehhez képest az élethűség nagy magyar etalonja. Melyik is a "pléjtájm" vagy a modell?
Szóval én magánzóként maradok a DR-nél, kb. 1975-ig gyűjteve és modellezve a "külső sávban", a belsőben meg küzdjenek az "okosok".:-)
Mivel csak forgatott anyagon van, ezért rémlett a hasonlóság. Bár nem álltam messze a valóságtól...
Igaz, hogy egy ilyen, amatőr, próbálgató, álmodellezőnek, mint én, ez el is nézhető...;-)
És távol álljon tőlem az OFF méretek topikjaiban megszokott hangvétel és kommunikációs kultúra meghonosítása iTT, a szeretett topikunkban, de azt el kell fogadnod, hogy "kinek a pap, kinek a papné" elve érvényesül(het) a modellezésben is. Pláne TT-ben.
Messzemenőkig tisztelem a Te és a hozzád hasonló, nagytudású modellező mesterek produktumait, elért sikereit, hisz vannak (vagytok), akik ezen célok miatt (is) modelleznek.
De létezik a másik oldal is, ahol az ember számos szempontnak örül, már az elején, hisz tudjuk, hogy ez egy kompromisszumos hobbi.
Örülünk annak, ha sikerül ügyesen leszórni egy ágyazatot, eleve már az, hogy jól rögzítettük a sínt. Kimondottan örülünk egy-egy szépen kivitelezett modellnek, tereptárgynak, sőt ezek evolúcióját szívesen be is mutatjuk ezen a topikon.
Különösen öröm egy olyan alkotásról beszélni, ami tényleg mérethelyes, tizedmiliméteres részletei vannak, stb.
És bizony már csak a hab lehet a tortán, ha mindez magyar vonatkozású.
Szerintem nem kell belemenni a méret hazai kapcsolódásának történelmébe, de azt mindannyian tudjuk, hogy igen mostoha a helyzet. Nagyon lassú a fejlődés, de legalább van fejlődés - hála Nektek, akik elkötelezettei vagytok a magyar TT modellezésnek.
De a másik oldalról azt kell látni, hogy sokan a gyűjtők és a terepasztalozók közül, viszonylag gyors eredményre vágynak: szép terepre, jól működő vasútüzemre és korrekt kiegészítőkre. És beláthatod Te is, hogy egy 1-2 éves építési periódusú terepasztalhoz inkább a német mintájú kiegészítők felelnek meg a fenti szempontok szerint. Sőt, akár vegyítve az esetlegesen fellelhető magyar témákkal.
Mert az embert az hajtja, hogy végre körbezárja a sínt, indulhasson a vonat (szinte bármilyen szerelvénnyel), aztán módszeresen elkezdhesse építeni a tájat. Komolyabb igények esetén Faller, Auhagen, Noch, Busch és Viessmann kiegésztőkkel - mert ezeket lehet kapni.
Miközben vágyakozik egy-egy szép, magyar gőzösért, de mint tudjuk ezek 1. igen drágák, hisz kisszériások, 2. hosszú ideig készülnek, hisz a jó munkához idő kell, 3. és akkor még nem beszéltünk a további gördülőállományról és kiegészítőkről.
Szóval nem vitát szítani jöttem, csupán jelezni, hogy bizony leszünk még páran, ezen a bolygón, akik próbálgatunk, bénázgatunk, ál-vasútértünk, aztán csak-csak eljutunk odáig, hogy egyszer, majd tényleg büszkék legyünk minden elemre, ami az asztalunkon, vagy a gyűjteményünkben van.