Mivel az eddigi "vitákban" kiderült, hogy végig nekem lett igazam, így kicsit félve szólok hozzá, de semmi előnyöd nincs a gyári szoftver frissítéséből, amíg nincs problémád vele, de ezt legtöbbször megcsinálják a szervizben is.
Természetesen ha érdekelnek az új színek és formák, a balkézről jövő, semmire nem jó újdonságok, akkor bele kell ugrani, természetesen garancia és downgrade lehetőség nélkül. Istenbizonyjóleszfőnök.
Az autók fedélzeti szoftver fejlesztése egy óriási lehúzás és csak a szervizek kapják meg a hivatalos változás listákat, persze elég sokszor kiszivárognak, de ugye lassan ezek ak iskapuk is zárulnak...
Sziasztok! 2014 es Dusterem vezető oldali ülésfűtése nem működik. Hol lehet a probléma? Jobb oldali jól működik ülés alatti csatlakozón nem látok problémát.
Elsőéves szervíznél mondtam a munkafelvevőnek, hogy..... "szeretném frissíttetni a Media Nav-ot....erre ő....van vmi gond vele?.....mondom nincs....akkor nincs szükség frissítésre, oszt ennyi volt.
Valójában én rádiót hallgatok a párom meg pendrive-ról zenét az autóban, navi meg csak a Waze ha szükséges, de az se mert néhány km-re munkábajáráshoz nem kell.
Jók voltak a kérdések! Engem is érdekel a téma, bár az én autóm "csak" a közepes felszereltségű, így abban a navigáció csak az android autón keresztül működik. Nyilván ez egy frissítéssel nem fog változni (ezzel tisztában vagyok), de a többi funkció még frissülhet(ne) valami újdonsággal.
Szeretem a lényegre törő műszaki szemléletű megközelítést, köszi!👍
Még két kieg kérdés:
- és ha nem frissítünk, mi történik?
- keresem, de sohasem találom a sw frissítések release notes-jait, ezek elérhetőek valahol? (egy nyomorult tv-hez is meg lehet többé-kevésbé találni, csak autóhoz nem)
Árat még csak véletlenül se mondtak. Csak felsorolták az összes nem kötelező cserét, amit meg akartak volna csinálni. Bár mondjuk a gázszűrő aktuális lenne, de ezzel kapcsolatban vannak tapasztalataim. A Lacettiben megcsináltattam a kötelező gázszűrő cserét, de láttam a szűrőt, amit lecseréltek. Semmiben nem különbözött az újtól, olyan tiszta volt. Azután még 14 évig gondtalanul azzal a szűrővel jártam.
Itt nem csak revízióról (átvizsgálásról) volt szó, mert amikor az időpontot kértem, a munkafelvevő felsorolta, hogy miket (szinte mindent) akarnak kicserélni, megjegyzem fölöslegesen, mert egyik felsorolt tételnek sincs itt a gyárilag előírt csere ideje.
Január 10-én lenne a szerviz. Január 13-án lejár a garancia. Ha én 10-én kiadnék egy halom pénzt csak azért, hogy a szerviz végezze el a nem is esedékes cseréket (olaj, olajszűrő, stb.), szerinted a garancia idő lejárta után garanciálisan megjavítanának nekem bármit is csak azért, mert garancia időn belül három nappal ők cseréltek olajat, olajszűrőt, stb.-t?
Az én fejemben is pont ugyanez a matek fut le, ezért leszek kénytelen bevállalni a borsos árú garanciális szervizt. Ahogy írtad, ez még mindig olcsóbb, mint egy esetleges hibát saját zsebből fizetni.
Két éves lett az újabbik, szinte fillérre ugynannyit költöttem naftára, mint minden egyéb másra. Kicsit torzít a képen, hogy a biztosítások előre ki vannak fizetve 2024 év végéig, viszont az easyservice nagyrészt már a vételárban jelentkezett, illetve az elhanyagolható összegű párezres kp-s parkolásokat nem könyveltünk.
Én pont ugyanígy jártam el a 60ezres szervízzel, főleg azért mert nem vizsgahely a szerviz és emiatt sokkal drágább (viszik-hozzák a verdát). Inkább elvitetm egy Bosch szervizbe, ott olajcsere, fékfolyadák csere, átnézés, vizsgára meg a szokott Ford márkaszerviz - pusztán megszokásból. Utóbbi ritka korrekt hely, számtalanszor bebizonyították.
A revizió vizsgálat vagy ellenőrzés, nincs benne szó javításról, egyik fogalmi síkon sem használjuk így.
A márkaszervizeknek minden munkafolyamatra lebontott elszámolása van, ahogy minden alkatrész cseréjéhez is tartozik egy normaidő és munkadíj, mint minden mínősített, komolyabb szervizben.
Nem kell szeretni, lehet menni a sufni szervizekbe.
A 'revízió' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az, hogy valaminek az átnézése, felülvizsgálata és javítása, amely lehet írásbeli vagy szóbeli dokumentumok esetében is. A revízió célja általában a hibák, hiányosságok vagy tévedések kijavítása, valamint a tartalom pontosítása és aktualizálása.
Nézegetett már valaki Rönyó Australt? Szalonban egymás mellett állt egy Dusterral az átadóban, jé, mondom ezek egyformék kb. Megnéztem az adatokat, az első és hátsó túlnyúlása 10/9 cm-el több. Ebből az első nem hasznos, a hátsó miatt nagyobb a csomagtartó. Amúgy 2 centin belül vannak a méretkülönbségek; ez ugyanaz a padlólemez?
Putyinnak azt mondták, hogy támadd meg Ukrajnát, hogy fegyvereket tudjon venni az USA-tól?
Az meg remélem senkinek nem meglepetés, hogy a világ legnagyobb fegyvergyártója semmit nem ad ajándékba, ahogy a cár atyuska is meggondolja minden kérését Irán és Kína felé, mert legtöbbször ez arrafelé nem csak pénzben mérhető.
Ha már összesküvés: honnan tudod hogy nem fizetnek neki ezért?
Egy háborúban nagyon szép dolog a haza, meg a szabadság, mert a mindenféle, de elsősorban azt kell nézni: kinek az érdeke, ki nyer rajta? Amikor Blinken élőben kijelenti, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás 90%-át amerikában költik el és ez egy win-win szituáció, akkor te mire következtetsz? Márha el tudsz távolodni a készen kapott véleményektől.
2016-ban, adtak egy fénymásolt A4-es lapot, azon szerepeltették a csereperiódusokat, meg egy-két fontosabb adatot. (Fillérkefélés!!!)
Motorolajra 20000 km, vagy egy év.
Az évenkénti cserére egyesek rálegyintenek, mondván, hogy jó az még.
A bontatlan, gyári csomagolású olaj viszonylag sokáig tárolható. A levegővel érintkező, a motorban átforgatott viszont azonnal megindul a minőségromlás útján...
A döntés és az ezzel járó felelősség a Tied!!!
Érdemes párhuzamba állítani besütött motor csere/javítási és az évenkénti olajcsere költségvonzatát.
Mielőtt megteszed és esetleg állsz, inkább ülj le...
Pedig a gazdasági elemzők is ezt "jósolták" hiszen májustól folyamatosan emelkedett a benzin ára. Sajnos egy olyan piacon, ahol a zsaarolás az egyetlen elfogadott eszköz, ez így fog működni mindig is. Egyébként erre majd januárban térjünk vissza...
(értem, szóval szerinted is a fegyvergyártó lobbik bírták rá a cárt, hogy mindenképpen támadja meg Kijevet :-D )
Vagy a rencer a szar. Írtam, hogy miért is a lakossági portálon kell a céges kocsi biztosításait fizetnem?
Ma reggel sikerült a maradékot is befizetni (banki app szólt volna, ha ezen az oldalon nem meg vmi miatt a fizetés, de nem tette, csak az AH - sikertelen tranzakció....)
Abban teljesen egyetértünk, hogy nem jósolható, azzal van bajom, hog valakik mégis megteszik.
(Illetve jósolható, de csak annak, aki maga befolyásolja a folymatokat. Pl egy fegyvergyártó lobbi pontosan tudja és tervezi, hogy 1-3 éven belül hol robbantanak ki adott méretű fegyveres konfliktust.)
Igazad van, de sokkal egyértelműbb lett volna, ha "csere utastéri szűrő" helyett pollenszűrő cserét írtak volna. Így viszont azt nem értem, hogy ha munkadíjnak felszámoltak 29337 forintot, akkor miért számoltak fel plusz 2095 forintot a pollenszűrő cseréért?
Értelmezni kell a számlát. Egy szűrő van, az a pollenszűrő. Ott db ár szerepel. Az utastér szűrő csere peddig a pollenszűrő cseréjének a munkadíja, ott tört óra érték szerepel és az órabér.
" A kettő nem lehet ugyanaz, mert a pollenszűrő a számla szerint 6369 Ft, az utastéri szűrő meg 2095 Ft. "
Nekem így is + úgy is jó.:)
Akármelyik alkatrészkereskedés honlapját megnézed, ( Bárdi-Unix-Kovacsauto..stb.. ) nincs külön külön szűrő csak 1 féle pollen/utastérszűrő néven Dusterhez.
Neked 2 fajtát számláztak ki, ha valóban kétfajta létezik azt miért nem lehet sehol sem beszerezni?
Hiszen nem aranyárban mérik, ez csak egy egyszerű szűrőbetét.
Annak idején, amikor 2005-ben megvettem a Chevrolet Lacettit, a kezelési kézikönyvben az égvilágon minden adat meg volt adva, nem úgy mint a Dusteréban, amiben még a gumiabroncsok levegőnyomását sem képesek megadni, könnyebb nekik azt írni, hogy olvassuk le a karosszéria megfelelő helyéről.
Pollenszűrő - utastéri szűrő
A kettő nem lehet ugyanaz, mert a pollenszűrő a számla szerint 6369 Ft, az utastéri szűrő meg 2095 Ft.
Középen ovasható az a csekély információ amit bemásoltam korábban.
Utastérszűrő/pollenszűrő.....hát nem tudom valójában mi az igazság, volt néhány tucat autóm ezidáig azoknál az utastér levegőjének a szűréséhez a pollenszűrő volt hivatalos, ilyen néven is lehetettt hozzájuk rendelni szűrőt.
Mivel általában tehát általában ezek az utastérben vannak elhelyezve ezért lehet ezért nevezik Daciáéknál utastérszűrőnek.
Volt amelyik autómnak a középkonzol mögött volt amelyiknek a kesztyűtartó alatt, de volt olyan is amelyiknek (Passatok ) ugyanez a motortérben volt elhelyezve a szélvédő tövében.
A szervízfüzetemben az első éves szervízbejegyzésben az szerepel, hogy Pollenszűrőcsere...a linken pedig az első évesnél az olvasható, hogy.....Első évben, majd kétévente* (vagy 60 000 km-enként) : Az utastérszűrő cseréje.
Ez olvasható a Dacia.hu-n, a szervízkönyvben, és a használatiban nincs semmi szervízelésre utaló leírás.
"A karbantartási műveletek a jármű életkorához, illetve a megtett kilométerek számához igazodnak
Első évben, majd kétévente* (vagy 60 000 km-enként) : Az utastérszűrő cseréje.
Kétévente* (vagy 30 000 km-enként) : Motorolaj és az olajszűrő cseréje.
Évente* (vagy 30 000 km-enként) : Részletes átvizsgálás."
Utastéri szűrő= pollenfilter
A gyári előírás szerint szervízelnek, azt meg, hogy mit azt majd ők kitalálják.
A Dusterban ugye a -25 fokig jó zöld fagyálló van amit elvileg 2 évente kellene cserélni, de erről semmi infó nincs, így szerintem nem fogják cserélni 2 éves szervízen.
Nálam az első olajcsere majd a kétévesen lesz jövő márciusban, most van benne 14 ezer km.
Valaki mondja meg legyen szíves, hogy a Duster legfontosabb adatai, úgy mint
- olajcsere periódus
- olaj paraméterei
- olaj mennyisége
- olajszűrő paraméterei
- pollenszűrő csereperiódus
- utastéri szűrő csereperiódus (apropó, mi a szösz az az utastéri szűrő?)
- fékolaj csereperiódus
- hűtővíz csereperiódus
- vezérlés csereperiódus
hol találhatók, mert a kezelési útmutatóban ilyen adatok nincsenek. Három évvel ezelőtt, amikor átvettem a Dustert, mint ha olvastam volna ezekről az adatokról valahol, de hogy hol, arra nem emlékszem és nem is találom sehol.
Január 10-én lenne a három éves szerviz és amikor időpontot kértem, a munkafelvevő már sorolta is, hogy miket akarnának elvégezni. Az idén januárban 14461 km óraállásnál cseréltek olajat, olajszűrőt, most 23756 km van benne, január 10-ig se lesz sokkal több benne, de ők olajat, olajszűrőt, pollenszűrőt, gázszűrőt akarnak benne cserélni.
Azon gondolkozok, hogy érdemes-e egyáltalán elvinni az autót, hiszen január 13-án lejár a 3 éves garancia, az autónak jelenleg semmi baja, így fölöslegesen kiadnék egy csomó pénzt. Januárban ez 72917 forintba került, gondolom, most jóval drágább lenne.
Ja és a céges gk biztosítását az "ügyfélportál bejelentkezés: lakossági" alatt találjuk. Gondolom,mert így "logikus", és mert nem volt pénz UAT-re.
Amúgy kb 2 hete már pontról pontra nyomkodtuk együtt a nagyon kedves telefonos hölggyel, majd arra jutottunk, igen valóban van gondjuk, javítják, kis türelmemet kérik.
Nekem úgyanúgy működött minden nap, mint mindig, reggel a hsz. elküldése előtt csináltam képet is az oldalról ahol látható volt az "élő" szerződés stb..., de nem küldtem el mert reméltem, hogy elhiszed amit mondok.:-)
Visszaesett a kereslet, úgy látszik már nem jönnének ilyen szöveggel, mint nekem mondta tavaly az egyik kereskedés értékesítője, hogy ..... "nincs szükségünk akciózásra, eltudjuk adni az autókat listaáron is, ha esetleg megrendeli az autót, befizeti az előleget, de pl. meggondolja magát, visszakapja az előleget az autót bármikor tudjuk értékesíteni "....
Nem is olyan régen még annak is örült az ember ha tudott egyáltalán venni valamit is, kedvezmény.....ugyan már örülj ha kapsz vmit......, hosszú várólista, chiphiány, és egyéb nehézségek között....
"..a közelmúltban a kedvezmények nélküli újautó-értékesítés kellemetlen korszaka nyomasztotta a vevőjelölteket, "
Az összes kamion Adblue rendszer kb. az időzített bomba szintjén áll, és milliókból muszáj megjavítani azokat.
A nemzetközi fuvarozásban szigor van, ha pl. a német rendőr bedugja a NOx mérő szondát a kipufogóba (bizony, nekik van ilyenjük is, nálunk meg még a vizsgán se mérik az NOx-et), ott rögtön kibukik a hiba, és egyrészt húzós büntetés van környezetszennyezésért, másrészt - most figyelj! - kiolvassák a digitális tachográfból, hogy merre járt a kamion Németországon belül, és kifizettetik az útdíjnak több hónapra visszamenőleg azt a különbözetét, amit egy IFA fizetett volna ugyanazon az útvonalon.
Minél jobb a kamion károsanyag kibocsátása (legjobb most az Euro6), annál kevesebbet kell fizetni útdíjat, de motorhibánál vagy Adblue hibánál ez nem számít, rögtön visszaminősül a legdrágább legrosszabb kibocsátású kategóriába, és őrült összeget kell büntetésül utólag fizetni.
Németeknél nincs hibás Adblue-val közlekedő kamion. Nálunk bőven van.
Van benne hiba, nyilván. Nekem pl nem sikerül a szervizre figyelmeztető üzenetet resetelni, akármit nyomkodok is akármilyen variációban. Így 30 napig az üzenettel közlekedünk, utána már lehet. Tudok vele együttélni, de zavar. (Köztes olajcsere miatt nem szükséges karbantartani, de ő ezt nem tudja :O) )
Nem egy motor bazmeg, az Adblue-rendszer fos. A dízel motorral sincs semmi bajom, van két ilyen autóm, az egyik sajnos már Adblue-s, és valószínűleg lesz vele bajom.
Összefosta kb egy hete magát az Allianz portálja, nem látom a szerződéseket, nem tudok befizetni. CLB-n szerencsére látszik minden, de kártyás fizetés csak a biztosítónál lenne lehetséges.
Pont leszarom, az autó fenntartása pénzbe kerül, ez ennyi. Ne járjon szarokkal. Érvényes ez a kéken füstölő, vagy mindenhonnan olajat csorgató kiütött katalizátoros benzines vackokra is. Utóbbiból el nem égett aromás szénhidrogének és CO jön ki, roppant egészségtelen tud lenni.
Nekm az volt a fő bajom az egésszel, hogy a szerviz szerint "ismert hiba", elő szokott fordulni néha. Namost 1 hónappal előtte volt kötelezőn a gk, ha ismert a hiba, miért nem akkor matatják gariban, miért várják eg míg bekövetkezik? Így is úgy is "garanciális javítás". Válasz, mert a Renault Hungária bla-bla...
Lecseréltük a Clio-kat Duster-re, mivel már nem lesz abból kishaszon.
Az elmúlt egy évben nem nagyon volt gond velük, bár egyik sem futott 70 ezernél többet.
Ez az első ilyen eset. Hogy frissítsem a történéseket. az importőr szerviz központja azt a levelet küldte a márkakereskedőhöz, hogy amennyiben a 2400 km-ből nem számol vissza használat közben, akkor idővel el fog tűnni a jelzés. Szerintük ez nem hiba. (?) Úgyhogy hétfőn elindítom a kocsit vidékre, és meglátjuk mi lesz a tünet. Minden esetre elkértem a levél másolatát.... :-)
Minap láttam egy régi fiatot, átlálhatatlan füst és az aszfalton egy kokrét koromcsík maradt utána. Fa---kalap. Ez nem az autó hibája, hanem a sofőré.
A kultúra hiányzik, mert van olyan, hogy valami elromlik, de amikor tényel vastag füstöt okád, akkor emg kéne állni, tréler, szerelő, nm pedig nyomni neki.
Tulajdonképpen telefonhoz lett véve ( eddig is volt, de már "elfáradtak" ) ahhoz kitűnő, sokkal gyorsabban tölti, mint hálózati töltőről, és ki tudja miért utána nem is merül olyan hamar az akksija.
Vehettem volna "gyengébebt" is, de ehhez oda volt írva ( magyar webshop ), hogy egyszerre több készülék telefon, laptop is tölthető róla.
Épp most zajlik a vizsgabázisok fejlesztése, a kiírt Adbluet, részecskeszűrőt, EGR-t észlelni képes onboard diagnosztika rendszer is bekerül a műszaki vizsgába.
Pl. túráztatják a motort, és OBD-n keresztül nézi a számítógép, hogyan változnak a kipufogószenzorok adatai, az Adblue által befecskendezett mennyiségek, az EGR szelep nyitása-zárása hány fokos. Ha valami állandó lesz, pl. a befecskendezett Adblue nulla, vagy nem is találja az Adblue rendszert a motorvezérlő környékén sem, pedig ott kéne legyen, instant bukás.
A LED fényszórókra is lesz kamerás okosság, pl. ha van egy LED fényszóróban 542 db LED, de abból már csak 390 db képes világítani, ezt is ki tudják majd mutatni, és lesz egy százalékos érték, hogy mennyinél kell megbuktatni.
Ahol a dieselben megfagy, ott a benzines is folymatos dúsítással megy hideg üzemben, magasról leszarva megkerülve mind a CO, mind a CH, mind az NOx, mind a PM kibocsátási normákat. Almát, almával kéne.
Nem a határértékkel van a baj. A kamionba nem kristályosodik bele a karbamid, meg nem fagy meg télen naponta a komplett adblue töltet, meg ilyen apróságok.
Ha megnéznéd legalább a táblázatot, látnád, hogy más határértékek vannak a kisteherre, még kisebbre, egészen kicsire, kamionra, buszra, mid-mind tömeghez kötve.
Ne lózungokat, komolyan olyan nehéz kattintani és végigfutni legalább a táblázatokat?
Amit írsz meglátásom szerint az alábbiak miatt nem felel meg a valóságnak.
"required for compliance with Euro 7 within the lab and test cell, the future regulation will also focus mainly on real-world driving emissions (RDE)."
Az EU-s direktíva konkrétan ezt mondja, így fogalmazza meg a mérési eljárások szigorítását, az Eur6 értékek megtartása mellett:
"Following the Dieselgate scandal, the Commission has introduced new tests to measure emissions on the road (the RDE method) and increased the market surveillance powers of Member States and the Commission, in order to ensure that vehicles are as clean as expected by the Euro 6 norms.
Az ún. dízelbotrány nyomán a Bizottság új vizsgálati módszereket írt elő a valós közúti kibocsátások mérésére (RDE-módszer), és növelte a tagállamok és a Bizottság piacfelügyeleti hatáskörét abból a célból, hogy a járművek az Euro 6 norma által elvárt mértékben tiszta üzeműek maradjanak."
Még egyszer: ne szakjkózzunk már mindent, én értem, hogy a készen kapott vélemények korában élünk, de 5 perc guglizással elérhető minden. Az szóljon hozzá aki legalább érti amiról beszél - szerintem.
kedvenc példám erre a klímakutató professzor aki élő műsorban visszakérdezett a klímaaktivistának:
Miért nem lehet elolvasni, ahelyett, hogy szajkózzátok a médiában olvasottakat?
Bemásolom ide egy-egy teljesítendő határérték sorát inkább, mert ezek szerint lusták vagytok megnézni.
Euro6 January 2021
CO: 1.00
THC: 0.1
NMHC: 0.068
NOx: 0.060
PM: 0.0045
PM/km: 6×1011
Euro6 July 2025
CO: 0.5 <-itt feleztek, égésjavításról szól, sajnos a légfelesleg ellentmond az NOx-nek; tehát ellentétes fizikai paraméterek összehangolására utasít. Erre pont az AdBlue remek műszaki megoldás. Légfelesleg és utókezelés :)
A most bevezetendő Euro7-tel is ez a baj. Labor körülmények között lehet, hogy van egy kis csökkenés, de valós körülmények között már semmi nincs az Euro6-hoz képest.
Tényleg nézd meg a szabványt, amit linkeltem. Az Euro5 és 6 között gyakorlatilag nincs kibocsájtásbéli különbség. Jómagam végigolvastam amúgy az egészet (magát a szabványt) mert érdekelt. A mérési feltételekben szigorodott az 5->6 váltás. A döbbenet az volt számomra, hogy a szigorítás annyit jelentett: be is kell tartani 😎
Ez még inkább igaz a 6b ->6c->6d-tem-> 6d váltásokra. 2015 -2021 között (6 év, 4x módosítás).
Egyébként megkérdezem: én sem vagyok autóipari/környezetvédelmi szakember, de rajtam kívül látta már itt valaki az Euro6d normákat, mérési előírásokat? Csak kérdem, mert annyira okosakat írkáltok a szabvány konkrét ismerete nélkül "internetes tudással"😎
Az euro5 2009-től érvényes. Egyébként az Adblue kiiktatásával annyira lesz NOx "gyár" egy autó mint egy euro5-ös szabványnak megfelelő. Mellesleg szerintem az Adblue rendszer egy mérnöki csőd, ilyen elbaszott megvalósítását egy laborban működő reakciónak tisztességtelen dolog gyártásba engedni, nemhogy kötelezően előírni.
1,9 millió km, az 9 évig, minden nap(365), ~580km. Azért ehhez kell bátorság. Éppe itt van sts a hosszútávok szakértője, majd cáfol, de ez becsületes porszívó ügynök teljesítmény. Ja, emellett beleélményautózott a Roadsterbe is 700e-t.
A 2 literes benzinessel 500km-t megyek egy tankkal, ehhez képest a 400km azért nem egy dráma. Itt inkább a tankolás ideje az ijesztő.
Euro5-os 2db egymást követő benzines autóm autópálya használattal is folyamatosan EGR problémákkal küzdött. Márkatársak nagy többsége ledugóztatta, én nem, eladtam/lecseréltem. 2000-es évek eleje. Ahogy mondod, NOx gyárak. Üzemanyagtól függetlenül.
Haladtam magamnak előre 2020-ban egy szép tavaszi hajnalon. Az időpont fontos: március volt.*
A jármű egyszer csak minden egyéb jelenség nélkül kiírta: megtehető távolság 999 km. Semmi egyebet. Környezetvédelmi ikonocska később kigyulladt.
Reggel fél 7, na mondom én meg nem állok, mert mi van ha nem indul újra?
Aztán egy kúton mégis, veszek 5liter adblue-t, alig másfél liter fér bele, motort nem állítom le.
Megyek tovább, mozgósítom életem párját telefonon, keressen nekem egy renault szervizt a környéken, küldje a számot sms-ben.
Közben az autó számol vissza, 998, 997, 996 stb, stb...
SMS megjön várok 7-ig hívom őket, nagy a baj. Jó, du egyre vihetem soron kívül.
Fasza, elmegyek az ügyfélhez, mondom nem tudok soká maradni, max délig. Rendben.
Végzek, indulok, egyre több a színes lámpa a műszerfalon, autó számol vissza 729, 728, 727 megtehető km...
Odaérek a szervizhez, künn egy sörpadon üldögélek, nem is mehetek be. Szerencsére a nap süt, hideg van, de csupa fekete van rajtam.
Autót elviszik rádugják a kompit.
Szaki kijön, mondja: a probléma ismert, szoftveres megoldás 3-4 óra, ma már nem.
Mi legyen? Variációk:
a.) Assistance, kocsi ottmarad, de a csereautót 3 nap múlva vissza kell vinnem és fogalmuk sincs másnak kinyitnak-e egyáltalán?
b.) Induljak el, árgus szemmel figyeljem a műszerfalat. Amíg a lámpák sárgák, addig nincs baj, ha pirosat látok azonnal álljak meg, assistance és ha szerencsém van már az otthoni szerviz lesz a legközelebbi.
Másodikat választottam.
Akkoriban 3-4 hetes előjegyzés, jófejek, kinyomtatják a diagnosztikát papírra, felhívják az otthoni szervizt és megbeszélik, hogy másnap reggel bevihetem.
Elindulok. Autót simogatom, rádiót is kikapcsolom, gyári navi számolja a km-eket hazáig, műszerfal számolja vissza a "le fogok állni" fenyegetést.
Autó amúgy működik, húz, semmi baja.
M0 emelkedő, egyszer csak eltűnik minden hibajelzés, autó kiírja: "jó utat kívánok".
Megyek még vagy 5-10 km-t semmi baja, kezdek magamhoz térni. Odáig becézgettem, csak vigyél haza! Onnantól egy hisztis dák picsa volt hazáig :)
Hazaértem, egyből vittem szervizbe, otthagytam, másnap matattak vele délelőtt, ebéd utánra kész lett, azóta sincs baja.
* pandémia zárlat másnapja volt, senki nem tudott semmit, maszkot nem lehetett kapni, be volt fosva mindenki, senki nem tudott semmit, pl tömegközlekedésről sem
Érdeklődnék egy hibával kapcsolatban, hátha látott már ilyet valaki más is.
2022-es dci Duster-ről van szó, 68 ezer km-el.
Adblue feltöltés követően kb 1200 km után ismét kiírja hogy 2400 km-en belül töltsük újra. Betöltöttem egy minimális mennyiséget, és már csurig is van. Megint elment kb 100 km-t, és újra kiírja a töltési figyelmeztetést. A szerviz szoftvert frissített, de a probléma nem oldódott meg. Valakinek tapasztalata vagy ötlete? Köszönettel
" Power bank - telefon/tablet és karóra töltéséhez, 20000 mAh kapacitás, USB-C csatlakozás 15W, 3 kimenet, akár 5 V kimeneti feszültség és 3 A kimeneti áramerősség, kijelzős "
20000 mAh- 15W-s, a minap vettem pont emiatt, szinte hetente van tervezett, most pedig feltételezem a hóhelyzet miatt áramszünet.
Telefont villámgyorsan feltölti, ahonnan rendeltem ott olvastam, hogy mi mindenre jó, egyszerre több készülékhez, laptoptöltésre is, pont a jó vélemények miatt rendeltem meg.
Nekem semmi bajom a dízelek többségével. Csak a lakótelep-versenyzők "odakint már leselejtezett, de ide még jó lesz" fillérekért behozott fostalicskáit, meg a lomizók roncstelepről beszerzett furgonjait - és hasonszőrű társaik járgányait utálom. Igazából nem is értem, hogyan kaphatnak az ilyenek forgalmit... Meg persze vannak még a hibás benzinesek, amik eszik és égetik a motorolajat, vagy gyújtáshiba miatt kipöfögik a benzint - ezek talán még büdösebbek tudnak lenni. Sajnos, ha a városban, lámpánál utolérek egy büdös autót, aminek nincs szemmel látható füstje csak szaga, mire megérzem, már késő - bejött a szag. Utána már hiába nyomom be a belső keringetést, csak a büdös levegőt forgatja, de a szagot nem szűri ki.
Ha benyomom már nem jön utánpótlás, így szag sincs.
Sajnos az előítélet, hogy csak dieselautó füstölhet pedig tudjuk ez nem törvényszerű.
Meg kell nézni melyik dieselautó okádja a füstöt, és főleg, hogy ki ül benne, hülyegyereksz.rrátuningoltautó nyilvánvaló, hogy úgy füstöl, mint a képeden is látható autó.
Duster elődje az Euro 4-es 1.4 PDTDI Fabia sem füstölt sosem még tizenévesen sem, sőt egy csepp olajat sem evett olajcserétől olajcseréig.
DPF-es autó pedig normál állapotában sem füstöl, nem beszélve az újabb AdBlue-s rendszerűekről.
Hányszor mentem már úton kék füstfelhőben ki tudja mennyit mire beértem a kékes füstkibocsájtó gazdáját vmi öreg, lerottyant benzines olajzabálót.
Persze lehet pfújjolni.......hiszen a pfújjdiesel hitgyülekezet tagjai minden dieselautót egy kalap alá vesznek.
Többnyire, mire észreveszed, hogy büdös jön az előtted lévő fenekéből, már fölösleges benyomni a Trabant-gombot, mert bent van a szag a kocsiban. Néha valóban hasznos, ha városon kívül látod, hogy utol fogsz érni egy fekete koromfelhőt okádó teherautót, traktort, vagy BMW-t, akkor előre be lehet kapcsolni, mielőtt a közelébe érsz - de ez sajnos a ritkábbik eset.
Hülye gyökér vagy, senki nem védi a lefingott, fos autókat, legyen akár dízel akár benzines. A benzines, ami elfogyaszt 1000 km-en 1 liter olajat, semmivel nem jobb.
Kamionban is? Mióta is kezelik a kipuffogógázt AdBlue technológiával? A lényege amúgy az, hogy nem a motorban búvészkednek a NOx kibocsátás csökkentésére, hanem utókezelik inkább. Sokkal jobb, rugalmasabb, kevésbé agyonfojtott motort lehet vele tervezni. Nekem bejött.
A gdi benzinmotor szívósor/hengerfej levétele és dióhéjjazása rentábilis50-100e km után?
Javaslat: gugli térkép, utcakép, tetszőleges indiai település. Nézd meg, többségében mivel közlekednek. 3xannyian mint mi itt Európában.
Még egy észrevétel: Gödöllőn a klíma és a CO2 összefüggését így tanítják: Az a CO2 már ott volt egyszer légkörben, onann kötötte meg a sok karbon kori növényzet, amelyek szépen elhaltak, tözegláp, majd szén lett belőlük, illetve a sok kis tengeri izé megette, elpusztult, majd kőolaj lett belőlük.
Ezt juttatjuk vissza a légkörbe, ami egyszer már ott volt. A Föld köszöni szépen, látott már ilyet. Az emberi civilizációnak vélhetően ez nem annyira jó.
Fordítsunk a nézőpontot: ha van napelemem jó pár éve, ami a gyártó szerint X tonna szén egyenértékű áramot termelt, neked meg nincs, akkor én sokkal jófejebb klímaaktivista vagyok? Termeltem mondjuk 15 tonna szén egyenértékű áramot, és tankoltam 9 tonna gázolajat. Akkor most mi van?
Most tényleg azon vitatkozunk, hogy a dizel kipufogógáz rákkeltő és a dízel füstben található szilárd szemcsék nano méretűek és letapadva a tüdőben csak fokozzák a rák kialakulásának lehetőségét?
És mindezt a legsűrűbben lakott területeken összpontosítjuk?
Készen kapott vélemény. :-D
ÉS 20%-kal olcsóbb lenne a porszívóügynök. Ja, tényleg. Meg a te autópályázásod is olcsóbb, mert úgysem ölsz meg óvodásokat.
az adblue-s buziskodást viszont hülyeségnek tartom.
Ebben egyetértünk, teljes vakvágány ebbben a formában. Ezen is látszik, hogy tolják, mert a fejlesztés és a gyártás árát ki kell forogni, de rövidesen kifúj, mert a garanciális javítások átfordítják a szaldót.
Az új autót is oda vihetem, ahova akarom. Ezt is - mint az előzőt - csak a garancia kifutásáig fogom márkaszervizben szervizeltetni. Ha azalatt az idő alatt kijön valami alapvető gyártási/szerelési/beállítási hiba (bár nem számítok ilyenre), akkor azt még garanciálisan cserélik/javítják, utána meg úgy is az én költségem lesz minden.
Egyszerűen csak szajkózza a fejébe sulykolt, készen kapott véleményét.
Oké, akkor emeljük meg minden üzletköző, vagy közlekedéssel a helyszínre érkező munkát végző költségét 20%-al. De a teherautókat is kitilthatjuk, szigoríthatjuk, minden boltban vett dolog legyen 20%-al drágább.
Miért is kell betiltani az én diesel autómat? Egy évben tankolok bele mondjuk 2 köbméter gázolajat. Csak összehasonlításképpen, a kombájn és egy hozzá párosított traktor naponta eszik ennyit aratáskor. Arat egy hónapot, az 30x annyi gonoszság az atmoszférába, mint én. Ha közúton trailerezik, akkor lehet Euro mínusz 100-s besorolású is. Miért nem lehet villanynal, vagy benzinnel hajtani őket? Legfeljebb 10x drágább lesz minden kaja. És persze felmegy a nafta ára még jobban, mert több kell belőle.
Aki nem gondolkodik, az tesz ilyen kijelentéseket, mert ezt hallotta a pofakönyvön, médiában. Béláim! Gondolkodjunk!!!
Minél drágább lesz a szervízelése a Dusternek annál jobban "megéri" az Easy szervízcsomag.
Persze annak is megy fel folyamatosan az ára, a szervízárak drágulásához igazodva, igaz jelenleg nincs a honlapjukon árlista, ott csak az áll, hogy.......Hamarosan....., és már csak 100/150/200 ezer km-re lehet kötni, a korábbi 80 ezres lehetőség megszűnt.
A Hamarosan előtt is már jóval drágább volt, mint mondjuk a tavalyi árak.
A 80 ezer km-ért + az 5éves meghosszabbított garanciáért 210 ezret fizettem.
Ez legutóbb mikor néztem már ca. 300 ezer körül volt....
Hitvita. Ugyanezen zöld hangok simán veszik a kínai gyártású bármit. A gyapotot átutaztatják Texasból Kínába, majd az inget vssza. Pomelót vesz a boltban, meg spanyol paradicsomot, meg cseh sört, meg német felvágottat, mindezt műanyagba, papírba csomagolva. Elhiszi, hogy a bögre jobb mint a műanyag pohár, alkalmanként 1 liter szenyvizet előállítva mosogatáskor.
Példa: Elhasznál a polgár évi 600 kávés poharat, az kb 2 liter vegyipari benzin mint nyersanyag. 10 év alatt ez kb 20 liter. Ez alatt a 10 év alatt hányszor mondja ugyanez a polgár, hogy egyetlen egy hétvégén azért nem megy autóval a Balatonra, hogy csökkentse az ökolábnyomát? Nullaszor?
Ezek ilyen kampányszerű hülyeségek, amikor elkezdi mindenki ismételgetni, hogy a fülpálcikákkkal mentjük meg a világot. Mega kupakokkal. Miközben 2 tonnás suv-okat vesznek.
A volumennel van a bajom, meg a mögöttes nemgondolkodással, az idióta mainstream készen kapott véleményekkel.
Autópályázom 95%-ban. Mennyi óvodást mérgezek vele pontosan - monduk az M5 34-ik km-énél?
Másik kedvenc torzításom: az emberiség többsége városban lakik. Ja statisztika, meg hülye újságíró: Mondok városokat neked, ahol nyilván a közlekedési eredetű szmogtól fuldoklik a lakosság: Mór, Martonvásár, Őriszentpéter, Bodajk. Vagy Debrecen. Vagy Székesfehérvár. Naugye....
Megfelelő lobbiérdekek kiatalálták az EV-ket, és még kormányzati támogatást is kicsikartak rá. Nálunk 2,5 millát adtak, holott abból a pénzből akkor és ott egy kádár-kockát körbe lehetett volna szigetelni, nyílászárócseréstül. Vajon melyik védi jobban a környezetet hosszabb távon?
Én sajnálom, hogy nincs többé diesel, mire végre jó lett, DPF-el, AdBlue-val, kiírtották. Majd pár évtized után megtudjuk, mennyire károsak a most következő termékek, ha valakinek az lesz az érdeke.
Céges autóra is az egyik legjobb, legbarátibb megoldás, már amennyire nekem sikerül felderíteni a piacon, szóval szerintem egyedülálló a renault konstrukciója.
Nekem az 5 év 240e Ft volt, ez 48.000 Ft /alkalom. Akkor épp 80e körül volt egy szervize a régebbinek (bolond voltam, hogy arra annó nem kértem)
Kedves Dusteros társak! Ma fájó szívvel megváltam az eredeti gyári Renault-Nissan akkumulátoromtól. Élt 9 évet és néhány napot. Már a nyár óta gyengélkedett, a csomagtartóba készített töltő és 30 m-es hosszabbító állandó utastársam volt, bár használnom nem kellett. Mivel külföldre készülök, a várható hideg miatt nem mertem bevállalni a további együttélést. Az új szerzemény egy savas, Best Energy 74Ah akku. Remélem hűséges társam lesz az elkövetkezendő években. Mindenkinek hómentes/havas, balesetmentes utat, áldott Karácsonyt és BUÉK!
Úgy látszik szoknom kell a jelenlegi szerviz árakat. Már 15 éve nem kellett a - régi - kocsimat szervizbe vinni, mert minden rutin szervizt magamnak csináltam, kb 1/3 áron, mint a szerviz. De sajnos amíg garanciális az Duster, addig ki kell fizetnem az ehhez hasonló horribilis szerviz árakat.
Csak érdekesség képpen:
A számlán szereplő ELF olaj 11500Ft/5 liter (és nem 26500, mint a számlán)
Olajszűrő kb. 3600 Ft a 7900 helyett.
És akkor van képük leszámlázni 30000 Ft-ot kb 1 órai munkadíjra.
Szerintem ez felháborító! De hát a kereskedő (aki eladta nekem az autómat) is azt mondta, hogy az autó minimális a haszon, a bevételt a szerviz termeli.
Csak teoretikusan: a számlán szereplő árból kb 40000 Ft-ot tudnék megspórolni. Ez kb 3 tank gáznak felel meg, amivel alaphangon 1800 km-t teszek meg. Ez az éves futásteljesítményemnek a 1/4-e 1/5-e. Szóval sokat lehet spórolni a rutin szervizek önerős elvégzésén.
Én nem vagyok ellene a dízelnek, nem vagyok ellene még a részecskeszűrőnek se, ha viszonylag értelmes áron csinálják, márpedig azt meg lehet csinálni értelmes áron. az adblue-s buziskodást viszont hülyeségnek tartom.
Tehát a mesterségesen szegénységben tartott milliárdok és a pár százezer katona az ellenérv, hogy ne tegyünk semmit a környezetvédelemért.
Csak itthon 5 millió közúti gépjármű van, öt millió. Amiből 4 millió személygépkocsi.
A világon szaladgál ~2 milliárd autó, ebből több mint 700 millió Európában és Észak-Amerikában...
De miért pont mi tegyünk ellene!?
A dízelek részecskekibocsátása egy nagyságrenddel nagyobb, mint a benzineseké, egyetlen dolog miatt létezhetnek személyautóban, a fillérkefélő németek miatt.
Most jöhetnek a marhák és a rizsföldek is ellenpéldának, miért ne mi törődjünk ezzel, bár szmog valamiért nem a farmok felett szokott lenni.
Ugyan nem engem kérdeztél, de itt egy számla (aminek a Fórum hiányosságai miatt csak a számláról készült kép linkjét tudom prezentálni) egy ez évi két éves szervizről Békésiéknél:
Itthon lehet, hogy egyik importőr sem kínál ilyesmit, de tőlünk nyugatabbra lehet szervízcsomagot ( wartungsvertrag) kötni bizonyos havi díjjal számolva, márkától függően ca. 30-40 EUR/monat, ebben benne van maga a kötelező inspektion.
Gugli németül sokmindent kiad, ellenberger magyarul nem.
Nyilvánvaló, hogy van egy értékhatár amelyen belül nézeget a vásárolni szándékozó.
Kategórián belül pedig azért nem 1-2 márka/modell közül lehet választani, itt jön az, hogy kinek min akad meg a szeme.:)
Nem mellesleg helyzetbe hozzák azokat a gyártókat, akik a 3ik világba gyártanak, így olcsóbbak tudnak lenni sallangok nélkül. Magukat meg pont tökön szúrják. Én is azt mondogatom, 460 millió európai próbál Euro7-es verdával járni, 1,4 milliárd afrikai meg úgy és azzal közlekedik , amivel sikerül neki.
Valamint minden elégetett szénhidrogén molekula, minden kibocsátott NOx molekula elpusztít mindent! Kivéve ha azt tankba, drónba töltik, vagy rakéta, lőszer bocsájtja ki.
A harcoló katona egy sorozattal annyi nitrogénoxid félét robbant az atmoszférába nyersen, mint én egy heti autózással, már utókezelve.
Higyjük el, hogy így mentjük meg a Földet, mert azt mondták nekünk, hogy azt mondogassuk.
A 2 éves szervízen mit cseréltek, olajat,szűrőket, hűtőfolyadékot is ?
Arra a zöld t.konyra ( -25 fok ) ami a Dusterban van 2 évet írnak elő asszem.
A motorháztető hangszigetelést kiszedetted belőle, ennyi volt?
Lassan már sehol sem lehet újautót rendelni diesel motorral.......ide jutott a világ.......a környezetvédelemmel.:(
A világon több milliárd ember küzd a napi megélhetésért, azt sem tudják mi a környezetvédelem, de majd az EU megváltja a világot az egyre szigorúbb szabályozással.
Szerintem a többségnek, rajtad kívül, elsődleges szempont autó választásakor a külső megjelenés, a tetszetős formavilág, ha ez megfogta az embert akkor jöhet a beltér minősége, praktikusság, kezelhetőség, és hasonlóak.
Cégautónál mindez NEM szempont.
Easy service.....nem esküszöm meg rá, de mintha hallottam, olvastam volna hasonlóról, vmi iyesmi van másnál is.
-> előző hó 17-én voltam II. éves szerviz-en ( Békési - Fót) Kiszedték a motortér "szarrá rágott" -> by nyest, hogy vinné el ez ördög <- hő és hangszigetelő táblát a motorház - tetőről..... ( ja, az új ~ 54 kHUF lenne -> meg leszek nélküle....)
más -----" itt is visszaköszön a pfújjdiesel előítélet "
elmondták, hogy aznap lehet leadni UTOLJÁRA új beszálltásból 1.5 dCi - 4x4 modell/eket -> marad a honi cirkuláló készlet..... (((
- Nyilván sarkítok 😎, az akarom érzékeltetni, hogy a tartalom a kinézet felett.
- Nem, a zaporozsec egy jó forma és szép is 😎😎😎
- A cég az enyém, tehát én teszem magam alá 😎
- Mindenki tudja köröttem, nem nagyon érdekel miből szállok ki (presztizs és sznob faktor nálam zéró) pont, ma beszélgettünka fiammal, hogy ha értelmetlenül sok pnzünk lenne, akkor sem vennnk pl rolexet. Inkább kicsivel csináltatnánk maguknak valami kézműves egyedit 😎😎😎
- Az easyservive pl egy tök racionális és jó dolog, ilyen nem tud pl a toyota és a vw sem. Kérdeztem, nincs ilyen opció.
Remélhetőleg sokkal jobb lesz az új 1.2-es 3 hengeres, mint a 2012-2016-ig gyártott 1.2 TCe motor.
1.2-es.....3 henger.....lassan már nagynak fog számítani egy 1.3-1.5-ös motor......nemrégen még teljesen normál volt egy 2 literes neadjisten egy V6-os motor a motortérben.
Egyébként a Dusternak is haladnia kell a korral, igazodni a konkurrenciához, beállni a sorba a downsizing terén is, és mivel a többieknél már van a kínálatban hybrid is így azt is kénytelenek kínálni.
Nemsokára pedig jönnie kell az elektromos verziónak is, hiszen nem szabad figyelmen kívül hagyni a vetélytársakat, ha ők is akkor neki is kell igazodni a kínálat bővítésén.
Ez az 1,2 Tce egy új háromhengeres motor, nem a korábbi sok bajt okozó négyhengeres, ezek szerint az fogja váltani a mostani 1,3 Tce-t. Azt hiszem a Renault Australban is az van a full-hybridben. Ott is 130 lovas, plusz az elektromos motor és 200 Le. lesz összesen.
Ma a hò helyzet miatt szükség volt az összkerék hajtásra a városban . Minden ment flottul , de hirtelen kikapcsolt az összkerék és kigyulladt az elektromos hibát jelző lámpa, ami azóta is világít és az összkerék sem kapcsolható vissza. Hívtam a szervízt, de csak hümmögtek holnap kellene az autó és hétvégén is szükség lesz rá. Kérdezem , h járt-e már így valaki? Mehetek-e így vele tovább?
Az autó 1.5 Dci 4x4 full extra, 2016 os, 130e km, kevés összkerék használat. Akinek van ötlete , kérem ossza meg velem!
Erre írtam már, hogy ennyi erővel a záporjóska is megfelelő lenne, hiszen bent ülsz nem látod milyen rusnya.:)
Rajtad kívül szerintem mindenkinek fontos az optika, design, hogy nézzen már ki az az autó jól ha már annyi pénzt ad ki rá az ember.
Cégautónál, amit a cég tesz alám, ezek ugye nem szempontok, hiszen nem én veszem meg nem én tartom karban, és nem is én tankolom, tehát édesmindegy mi csak guruljon.
Az 1.2-est benéztem mert francia....a Renaultnak semmi köze a Puretec motorhoz hiszen az PSA-motor.
Ettől függetlenül ezektől a mai "modern" kis hengerűrtartalmú, környezetbarát motoroktól sokminden elvárható csak nem éppen a tartósság.
Lásd VW-konszern TSI-motorok, PSA- Puretech, és lehetne sorolni......persze a Renault 1.2-es 4 hengerese( Dusterban is volt ) is említésre méltó.
Az még szerintem elfogadható lett volna, ha......, de nem rendeltél.
Nekem is lett volna azonnalra készletről autó, de vagy 3 hengeres még elfogadható színnel, vagy volt TCe 130 Prestige, de fehér, és összkerekes verzió, no egyik sem kellett.
A fehér szín, és az összkerék is kizáró ok volt, így kivártunk hiszen volt mivel közlekedni.
Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de nekem annyira azért nem jön be az új design. Kicsit olyan robotzsarus. Az előző változat - szerintem -sokkal letisztultabb formavilágú.
Nekem tetszik az új formavilága is ahogy a mostani modellé is, a motorizáltsághoz...itt is visszaköszön a pfújjdiesel előítélet, már nem lesz a kínálatban lesz helyette, jó pénzért "környezetbarát" hybrid.
1.2-es TCe ? Csak nem az 1.2 -es Puretch legendásan x.r gyári hibás konstrukciójú motorja?
Azért várjuk meg a 10 évvel ezelőtti várakozási időt, de attól függetlenül, ahogy olvasom, nem sok változás történt az utóbbi években a rendeléstől a kézhezvételig, néhány hónap azaz általában 2-4 hónapról beszélhetünk.
Én is kereskedőtől előrendelt autót vettem, így lett ca. 11 hét a várakozási idő, annak idején ugye chiphiányra hivatkoztak mindenhol, aztán egyszercsak ez megszűnt megint utánad hajingálják az autókat csak már vidd.
Természetesen volt szinte minden kereskedésben azonnal elvihető, készleten lévő autó, de vmi mindig nem felelt meg vagy a szín vagy a motorizáltság vagy a fölösleges extrák stb......
Kollégám 2021 májusban rendelt, októberre ígért autóját ( Passat ) 2022 augusztusban vette át, szintén chiphiánnyal okolták a hosszú szállítási időt.
Új Duster.....
Egy újabb modell mindig szebb, és jobb, és főleg mindig drágább elődjénél.
Jönnek az új környezetbarátabb motorokkal, aztán, hogy ez majd a vásárlónak is jó lesz-e az még a jövő.
'18-ban már gyártásban levő (azaz a kereskedő berendelte blikkre, mert úgyis lesz rá vevő) szeptemberben kezdtem keresni, novemberi átvétel volt.
'21-ben nyáron (június vége) rendeltem, szeptember-októbert ígértek, karácsonyra jött meg. Ez akkor rekord volt, VW 62 hetet ígért. Az autó "le volt gyártva" szeptemberre, valami chiphiány miatti alkatrészre vártak decemberig - addig gondolom állt a gyárudvaron.
Sajnos minden gyári alkatrésznek annyi az ára, amit a gyár és az importőr kitalál rá, néha hasra ütés szerűen :( Nem olcsó ez a gyertya, de van jó pár mai autó típus, amikbe jóval drágább. Engem jobban zavarnak azok a műanyag kacatok, fényszórók, stb. amit a fröccsöntő gép pár perc alatt ,,kiköp", az előállítási költsége több száz szorosáért árulnak, és biztosítók pillanatok alatt gazdasági totálkárra veszik miatta ma már nem csak a nagyon összetört, de a lekoccolt új autókat is. Ebben a csodálatos új világban semmi sem tartósságról szól, pedig a környezetvédelmet szajkózzák mindenhol. Aztán tulajdonképpen nem nagyon létezik, mert amit környezet védelemnek hívnak, az valójában profit maximalizálás. Minden fogyasztóról lehúzzák az utolsó bőrt is, amíg lehet. De még így is vegyen mindenki mindenből újat pár évente.
Hát , igen, az ember vagy készletről veszi azonnal ami van, vagy megrendeli és kivárja a szállítást. Mi ez utóbbiba tartozunk: a kocsit le is gyártották időre, de a Renault Hungária kivonulása miatt fél évig nem tudtuk átvenni. Ja, és az ár is feljebb ment ezidő alatt. Kiborító fél év volt. De már túl vagyunk rajta.
Egyébként abban igazad van, hogy kategóriájában a piac legolcsóbb autója maradt a mai napig.
Tavaly januári árlista szerint egy TCe 90 Essential alapmodell, metálfény nélkül csak 4.9 M Ft volt.
Comfort kivitel lett volna 5.34M Ft.
Amit én rendeltem az nem alapmodell volt, és nem 3 hengeres motor, tehát akár 1 millióval kevesebbért is vehettem volna Dustert kisebb motorral alacsonyabb felszereltséggel.
Írtam, hogy kértem árajánlatokat különböző márkakereskedőktől.....
Pl. anno Skoda Kamiq 8M-tól indult, Kia Stonic 3 hengeres bőven 7 M fölött, Vitara ugye megvolt már írtam....stb......nekünk árban, felszereltségben, motorizáltságban, megjelenésben a Duster lett a nyerő.
Tulajdonképpn kategóriájában így is a legolcsóbb volt, írtad ahogy 10 éve is volt.
A Vitara szerintem mindenkinél felmerül, aki ebben a kategóriában és árban gondolkodik. Nálunk pár 100e Ft-tal lett volna drágább egy hasonló felszereltségű Vitara (2022-ben). Bár igazából nem a kettő közti árkülönbség, hanem a megjelenés és a gázos motor volt a döntő a mi esetünkben.
Nem vagy egyedül a nézeteddel: nálam is a praktikum diktálta a kocsiválasztást. Ezért volt kisteherautó, mikrobusz és egyterű. A Duster eddig a legkisebb belterű autóm. Viszont kompenzációként a Dusteren már van vonóhorog, ha mégis valami nagy dolgot kellene szállítani.
Érdekes ez a hordó dolog, az ember nem is gondolná, hogy másoknál is szempont lehet ez. A Berlingoba 4 db fért bele ledöntött üléssel (5 db kiszedett hátsó üléssel)
Tavaly január első hetében rendeltem meg a TCe-t, az akkori árakról írtam nem 5-10 évvel korábbiakról.
Anno kértem Suzukitól, Kia ill Duster árajánlatokat, ahogy írtam a Vitara GL + metálfénnyel ugyanannyi volt, mint a TCe 130 Prestige Duster, még megvannak az árajánlatok is.
Volt az utcánkban egy úgy hívtuk, hogy a f.sszínű sz.r...ember nem tudta megmondani a színét, de vmi .kádék volt.:)
Nálam elsőre a küllem a lényeg utána jöhet a többi, magát a kombi kivitelt soha sem használtam ki, évtizedekig egyedül autóztam, max. a párommal, ergo semmi haszna nem volt annak, hogy a csomagteret is fűtse ill. hűtse az ember.
Biztosan neked van igazad, én viszont az árajánlatok alapján (Vitara/Duster ) tudom mennyi lett volna egy Vitara hasonló felszereltséggel, és mennyiért vettem a Dustert (Prestige TCe 130 ), persze figyelembe kell venni a motorizáltságot, felszereltségi szintet.
A nekem küldött árajánlatok szerint mindkettő ugyanannyi lett volna, a Dusterra még rájött az Easy szervízcsomag, és a kiterjesztett 5 éves garancia, így lett a végösszeg magasabb.
Nálam a 'hogy néz ki kívülről' kb utolsó szempontok egyike, ugyanis belül ülök 😎 Kombi a célszerűség miatt volt. Pl begurítva 3 db 200 literes hordó ledöntött hátsó üléssel. Dusterbe 2 fér.
Nézem a vw csoport autóin ezeket a futófény indexeket. Ha ez extra, akkor olynaért fizet a polgár, ami egy az egyben másoknak szól, ő a büdös életben nem foja látni soha 😎😎😎 (na jó, esetleg a mögötte álló kamion krómozott lökhárítóján, tükörből)
A testsúly sokat számít, de a kopott-műtött térdizület sajnos nem szereti a ki-be szállást. Pedig sportolok továbbra is vele, ám az autóból kiszállás fájdalmas.
Én nem nevezném magamat "kombimániásnak", de ettől függetlenül bizonyos márka/modelleknél sokkal jobban néz ki a kombi/Variant/Avant formája legalábbis nekem.
Nyilvánvaló egy 2103-as Lada az úgy szép ahogy van csomagtartóval, igaz ebből úgysincs kombi.:)
Aztán ha az ember halad a trenddel....SUV mánia.....nevezném inkább beülős autónak, ezért lett nálunk is a Fabiából ( kombi persze) Duster TCe.
Ez trendi beülős (párom nevezi így ) hely van bőven mindenhol, csomagtér is rendben van, mondjuk mi csak ketten vagyunk zsebautóban is elférnénk.
Egy időben (Duster előtt) még én is gondolkodtam, hogy ne kelljen már mindig az aszfaltra leülnöm, én sem leszek fiatalabb, de aztán jónéhány kg-al kevesebb lettem, és láss csodát már nem okoz nehézséget kiszállni a családi autóból, és beülni sem aszfaltmagasságú üléséről.:)
Aztán egyre kevesebben ülünk az autóban, nem leszek fiatalabb, változtak a preferenciák: beszállás, vontatás, ergonómia, van-e blőle dízel, felszereltség, kinézet - kb ebben a sorrendben.
Évtizedek óta "kombizok" ( kombi/Variant/Avant) a formavilág miatt, nekem ez jön/jött be, igaz volt második/harmadik autónak limo is, de kombi volt a legtöbb ill. korábban az un. 5 ajtósok, de nem kombik.
A Duster vásárlását nem bántam meg, anno Vitara-Duster között vaciláltunk, itt is a formavilág döntött, nekünk, de főleg a páromnak a Duster tetszett jobban, így az lett.
Aztán néhány év múlva mi lesz a "trendi" azt majd meglátjuk, lehet elektromos felé kell mozdulni.....
Volt már, hogy vettem egymás után ugyanolyan autókat, mondjuk ott komoly eltérés volt: limuzinról kombira váltás, ugyanaz a szín, motor, felszereltség. Most mit variáljak, há' neeeeem? 😎
... a csuda tudja mi lehet benne olyan különleges... 4. éves szervízre kértem ajánlatot, s rögtön az első tételt amikor említi, hogy 4 db gyertya 62e HUF (kikerekedhetett a szemem, mert megkérdezte hogy sokallom ? ....akkor ad 10% 'kedvezményt', így lett 56e HUF (munkadíj nélkül). Csak összehasonlításként, idén az Opelomnál 20, Ford-nál 30 e HUF alatt volt a költsége márkaszervízben - ja igaz, azokban nem 'Merci' motor van.
Az olaj ára is kb. 40%-al ment fel tavalyhoz képest (lehet rá kellene uszítani az árfigyelőt).
Kerekeket viszont 1/3 áron lecserélik a gumishoz képest.
(eddig csak tartósbérlő voltam 😎). Megvettük a régebbi verdát.
Megnéztem a költségeket 5 év alatt:
23,7 Ft/km üzemanyag költséggel autóztunk.
Erre rakódott még ((összes egyéb ráfordítás, mínusz a mai piaci értéke)/futott km) 23,4 Ft/km fenntartási költség.
Utóbbiban benne van a vételár, forgalomba helyezés, leasing, biztosítások, szerviz, ablakmosó, szőnyeg, tetőcsomagtartó, gumik, parkolás, adók, ablakmosó, olaj, átírás, eredetvizsga, stb -azaz minden az autóra fordított fillér.
Végülis igen, a küszöböt is lehet védeni hiszen használunk pl. üléshuzatot, kormányvédőt is akkor lehet szőnyeg/küszöbvédelem is.
Sosem néztem még, de tegnap megnéztem a családi autót, ott van gyárilag műanyag köszöbborítás mindenhol, ezért nem tűnt fel az ilyesmi, a Dusternál ez nincs eddig nem tűnt fel.
Ennyi erővel a sebváltógombra is lehetne tenni védelmet hiszen az is kopik, a szervízben húznak rá fóliát arra is.
Jaj de jó hogy értelmes csevegés van! Annyira örülök neki :) Én Michelin CrossClimate 2-vel jártam 80000-et. Hibátlan volt. Képzeljétek ismét rendeletem az oroszoktól és nagyon hibátlan. Gyakorlatilag 1 hét alatt itt van :)
Nem hinném, hogy az elkényelmesedett amerikaiak hajlandóak lennének szezononkénti kerékgarnitúrákat cserélgetni, ill. azokat elraktározni, tárolni akárhol is vagyis ilyesmivel foglalkozni, egyszerűbb egész évre egy garnitúra, oszt csókolom.
Majd errefelé is egyre elfogadottabb lesz a 4 évszakos gumiabroncs, és az ezzel járó "kényelem".
Elvégre hatalmas a választék, van mindenféle árkategória, mindenki kénye kedvére válogathat ha már eldöntötte, hogy ilyet fog használni.
Ezt tudjuk már jó ideje, ettől függetlenül a giga összkereses SUV-ok ill. a gigamega összkerekes Pickup-ok ugyanúgy elakadnak csúszkálnak havas utakon, számtalan videót láthattunk erről az utóbbi évtizedekben.
Ők már korábban "rájöttek", hogy nem szükséges a szezonális gumiabroncsok használata, azzal is csúszkálnának meg ezzel vagyis a 4 évszakossal is.:)
Cca 30 éve szembesültem vele, hogy az USA-ban szinte mindenki 4 évszakossal járt.
Tűnődtem, talán az É-D nyitott kontinens miatt. Évente többször lehet 20-40 fok hőmérséklet változás pár órán belül, nem életszerű több tízmillió autót gumishoz vinni egyszerre :) Méteres hóban meg amúgy akármivel is elakadnak.
(levegőszűrő, pollenszűrő cserélve, a légbefúvók kitakarítva, víz nem áll sehol) "
Ha már így leírtad, hogy pollenszűrő cserélve, víz nem áll sehol sem akkor nincs sok tennivaló, ez ilyen.
2022-es TCe-nél én is hasonlókat észlelek, esős, nedves, párás időben bizony klímázni kell főleg ha ketten ülünk, és lélegzünk az autóban mert párásodik.
De szerintem ez nem kiváltsága magának a Dusternek mivel más autónál is hasonlóak a tapasztalatok, esőben klíma nélkül párásodik ( nyilván mert kívülről csak párás, nedves levegő jöb befelé ) pollnszűrő ide vagy oda.
Ezt vagy orvosolom a párátlanító funkcióval azaz ezerrel megindul a szellőzés....., de ez hangos viszont eredményes nix pára, vagy bekapcsolom a klímát, és szépen csendben megszűnik a párásodás.
A webáruházaknál ott van a kiválasztott abroncs mellett, hogy van-e készleten.....raktáron...vagy külső raktárból szállítva mennyi idő után tudják szállítani, nekem ebből sosem volt gondom, persze vannak másféle webáruházak is.
Készleten lévő gumit pénteken megrendeltem hétfőn már hozta a futár...stb.
80 ezer km egy garnitúra gumival...nekem ez egy másik "dimenzió", sosem tudtam egyik autómon sem ennyi km-t megtenni legyen az első/hátsó/összkerekes autó, biztos bennem van a hiba.:-)
3.5- 4mm-nél én már cserélem az adott garnitúrát, esőben főleg pályán már a 4 mm is kevés, ha szakad az eső már bizony átfolyásoknál felúszik.
" Ja, négyévszakost azért használok, mert felkeményedés miatt többször lki kellett dobnpm a téli-nyári szetteket, pedig nem megyek keveset. "
Sajnos manapság ez lett a trend, fiatal gumik idő előtt elöregednek, biztos vagyok benne ez is az agytalan EU-s előírások, környezetvédelem miatt van, valamit kispórolnak a gumikból amit korábban még hozzákevertek.
Még én is két szezonális szettet használok családi autón, külön külön alugarnitúrával, DOT 20 ill. DOT 21-es gumikkal, ha ezek elkopnak vagy elöregednek jön majd a 4 évszakos, 1 garnitúra gumi 1 garnitúra alufelni.
Ha választani kell gumiabroncsot én általában a középkategóriából keresgélek, nem tartom reálisnak a prémium gumik +30-40-50%-os felárát, annyival nem tudnak többet, mint amennyival többet kérnek értük.
Használtam pl. misi garnitúrákat azok is villámgyorsan elhasználódtak hiába voltak jóval drágábbak, mint mondjuk a középkategóriás Hankook garnitúrák, a pémiumok után azokra álltam át, jók is voltak korábban, de mára már ugyanazt nyújtják, mint minden gyártó terméke a korai előregedést.:(
Megvettem életem első dusterét, 2014, 2wd, 1.6 benzin.
Az első 10.000 km-en túl vagyok vele, eddig nagyon jó, imádom, csak egy dolgot vettem észre ami borzasztóan zavar: hideg, párás, esős időben nagyon párásodik belülről az autó, így folyamatosan járatni kell a klímát.
Másnak is ilyen, vagy nálam van valami baj?
(levegőszűrő, pollenszűrő cserélve, a légbefúvók kitakarítva, víz nem áll sehol)
Épp most fejeztem be egy négyévszakos keresgélési kört párom autójára. Nem egyszerű. Oké, vannak a tesztek, meg van a gumis nagykerek kínálata az adott méretben. Meg az árukeresős minden van raktáron olcsón webáruházak, ahol persze a keresett termék épp nincs, meg persze az ára sem az amire megjönne. A végén már rutinosan úgy kérdeztem, hogy az adott méretben melyik négyévszakos elérhető. :D Így lett végül is Kleber Quadraxer3. Aztán 80 ezer után majd megmondom, hogy jó volt-e.
Dusterre én a Cooper Discoverer AT-t használom már pár éve. Egy készletet már elnyűttem belőle 80+ ezer kilométert szépen tudta télen és nyáron. Adott volt, hogy ugyanez legyen az utód. De az apró részletekben van a lényeg elrejtve: A régi készlet eredeti amerikai Discoverer AT3 4S volt, amit tavaly már nem lehetett Európában kapni. Mondták, sebaj, hisz itt a Cooper Discoverer AT3 Sport2, ugyanezzel a mintával, még olcsóbb is, mert az euban gyártják. Ugyan mi baj történhet? Hát annyi, hogy a szerbiai gyártású abroncs nem tud annyit, mint a régi. Érzésekről beszélünk persze. Terepen nem sok különbség van, ott talán picit jobb is, de országúton érezhetően gyengébb. Pár betű, meg másik gyár annyit eredményez, hogy talán kereshetek majd másik megoldást.
Ja, négyévszakost azért használok, mert felkeményedés miatt többször lki kellett dobnpm a téli-nyári szetteket, pedig nem megyek keveset. Így most kb 2 - 2,5 év egy gumiszett, addigra beleszalad a 80+ ezer, aztán csere.
Igen, mert folyamatosan egyre jobbak lesznek, és az "igazi" tél hiányában lassan elveszti értelmét a szezonális gumihasználat, és az ezzel járó + költségek.
Manapság már nincs télen annyi hó, hogy szükség lenne hóláncra, főleg nem itthon, aki meg pl. síelni jár külföldre az meg majd megoldja ha történetesen "térdig" ér a hó.
Régen volt tél is....volt hó is...nem volt téligumink.....mégis közlekedtünk pl. hátsókerékes zsigulátorokkkal is.....gyári szerelésű Diagonál ill. Radiál gumikkal.....akkor ez volt a "normál"....
Leleményes a magyar...mindent a cél érdekében...mástól is hallottam anno, hogy van hóláncal szerelt tartalék kerék( ek) a csomagtartóban szükség esetére.:)
Homokzsák volt inkább elterjedtebb a csomagtartóban, még a Lada korszak után is használtam hátsókerekes autónál.
Nekem is megvan még az első Ladámhoz vásárolt korabeli hóláncom, sosem bontottam még ki, benne van egy zacskóban ugyanúgy ahogy a boltból elhoztam.
1x szereltem fel hóláncot menet közben a korábban említett 1.9 D PUG-omra, akkora hó volt, de ahogy elő van írva el is szakadt, pedig márkás osztrák termék volt, no azóta kerültem messzire a hóláncot.
Aztán ennek a használata alufelniknél nem kimondottan célszerű.
:) Nekünk volt egy pár hólánccal szerelt kerék (kínszenvedés volt a korabeli láncot feltenni) ott figyeltek az utánfutón és nagyobb nyári eső után nem tököltünk, elő a kerékkulcs + emelő és feltettük a ladára a hegy aljában, csakhogy felmenjen a szőlőbe. Nyáron baszki! 😎
120as skodrira nem kellett, az felment nélküle is 😎 Csak azon meg leért a karter. 2x kellet műhelyben heggesztetni, alu.
" Én éveken keresztül Barum Polaris 3-mal jártam télen/nyáron."
Biztosan jól tapadt nyáron 37-40 fokos hőségben, ettől függetlenül, ahogy írod, mégis jó sokáig bírták.
80 ezer km még évtizedekkel korábban is minden gumiabroncs becsületére vált volna, pedig akkor még volt mindegyikben "anyag", azok nem keményedtek fel szinte üvegesre néhány év használat után, mint mostanában ez egyes márkáknál már jellemzően előfordul.
Igaz akkortájt még teljesítményben sem voltak ott az autók, mint manapság......emléxem....1.9 D kőkemény 64LE-s szívódízellel kezdtem a gázolajos korszakot, na az nem koptatta igazán a gumikat teljesítmény hiányában, ráadásul asszem 13"-os virslik voltak rajta.:)
" Este nézegettem teszteket erről a Barum Quartaris5-ről. A legfrissebb, amit találtam, 2021-es volt, abban pedig nem szerepelt túl jól."
Azóta nincs fejlesztve valószínűleg ezért nincs újabb teszt mert nincs miért tesztelni.
A E-C-72 dB etikett besorolás nem annyira jó.
Mindenki a saját választására esküszik, nehéz megmondani, megjósolni melyik gumi a "legjobb" (sosem kopik el, nagyon jól tapad, vizen király... stb.) a számodra.
Hosszú évek óta Hankook-ot használok igaz szezonálisakat nem 4 évszakost, régen ezek is jobbak voltak, volt Vredestein Quatrac 5 is, azzal én (14"-os) nem voltam megelégedve, azóta van már többféle mintázattal, lehet már jobb lett.
Nexen N'blue 4 17"-os 4 évszakost használunk szaladgálós autón másfél éve, teljesen jó ezidáig, nem tudok rá negatívumot mondani most is megvenném vagy esetleg Kleber Quadraxer 3-at vagy mást....
Új fejlemény: egy gumistól hallottam, hogy mindkét négyévszakos gumi, amit említettem, azaz a Hankook Kinergy 4S H750 és a Vredestein Quatrac XL (vagy nem XL ??) nagyon felejtős, mert hamar elöregszenek, repedeznek. Ő a Barum Quartaris 5 gumira esküszik, szerinte az a legjobb a piacon.
Este nézegettem teszteket erről a Barum Quartaris5-ről. A legfrissebb, amit találtam, 2021-es volt, abban pedig nem szerepelt túl jól.
Mi a véleményetek, esetleg tapasztalatotok ezekről a gumikról? Esetleg mást ajánlanátok ezek helyett?
(évi 7.000 km, évi 3x autópályázom, inkább város és néha 20-30 km-es távolságra járok vele, azt sem sportosan)
Az asszimetrikus abroncsoknálnekem mindig fura volt, hogy kötött forgásiránnyal az autó egyik oldala kidobja a vizet a kocsi alól, a másik oldala meg bepumpálja alá. A V mintás fele-fel arányban teszi ugyanezt :)
Azt gondolom megfigyeltétek, hogy nagyobb tempónál komoly esőben nő a fogyasztás, jelentős energia meg el a szivattyúzásra is.
Ha valaki valamelyiket megvette, akkor esküdni fog rá (és a másikat nem ismeri :) ) - ilyen a kognitív torzítás :)
Az abroncsokat egymáshoz árazzák a gyártók/forgalmazók, ez meg a marketing.
Irodalom szerint a V mintás elvileg jobb vízelvezető képességet jelent, viszont általában hangosabb. A másik kiegyensúlyozottabb lehet többféle útviszonyra.
A tesztet író újságírók pénztárcájába meg nem látunk bele (ki tömi degeszre, vagy ki mondta neki, hogy mostasztán' kéne egy klikkvadász meglepetés eredmény!)
Többször írtam már, a teszt új abroncsokról szól és sokan jártunk már úgy, hogy a prémium, kategória győztes nyári abroncs 2 év után felkeményedett és sokat vesztett a a tapadásából.
Mivel többségében autópályázom, nekem a gördülési ellenállás is fontos, de ha valaki főleg városban nyomja, akkor ennek 50-es tempónál elenyésző a jelentősége.
Viszont én képes vagyok egy régebbi/gyengébb abronccsal 130 helyett 125re állítani a tempomat-ot, nagyobb követési távolságot tartani, útviszonyoknak megfelelő sebességet választani és így ugyanazt, vagy jobb féktávolságot produkálni :) Erre a közlekedők döntő többsége meglátásom szerint nem képes :(
Dusterrel nem fog az ember szerpentinen határon autózni, mert nem alkalmas rá a kocsi.
A tesztek egy részéből hiányzik az oldaltapadási teszt (mennyivel tud menni adott körpályán), pedig ez is fontos érték amellett, hogy meg tudsz-e állni, el tudsz-e indulni?
Használtam néha földúton, sárban, így ez is szempont volt, ugyanakkor nálam jellemzően dübörög a metál, így nem érdekel a zajossága :O)
Továbbá fogalmam sincs, hogy egy 1350 kg-os autóra valóban SUV abroncs való-e, vagy sima mezei abroncs is jó? Szerintem ez is csak marketing, amikor egy Passat ennél nehezebb és a Dustert mondjuk anyataxiként nyúzza a tulaj.
A kettő közül melyiket ajánlanátok? A teszteken nagyon hasonló eredményeket produkáltak. Egyik a nedves felületen jobb (Vredestein), a másik meg a száraz felületen.
2017-es gyártású Duster 1.6, 84kw. Két féle felnigarnitúra van, az egyiken téli gumi, a másikon nyári gumi van jelenleg, de a nyárit jövőre már nem tehetem rá. Az egyik felnigarnitúra a gyári, erről semmi adatom nincs. A másik felnigarnitúrát később vettem, adatai: acélfelni (Alcar) 6,5x16 5x114,3x66 ET50 6.5 R16
4 évszakos gumit veszek rá. Elvileg a gumiméret 215/65 R16.
A kérdésem az, hogy helyettesítő méretnek megfelelő lenne-e műszakilag a 205/55 r16?
Esetleg más helyettesítő méretet tudtok mondani, ami rámegy a felnire és műszakilag megfelelő?
Szia boncyy! De rég hallottam felőled. Itt a fórumon már ritkán vagyok. Facebookon, meg a műhelyben, vagy épp úton valamerre. Ha a környéken jársz, gyere be, szeretettel várlak.
"36 éve vezetek aránylag intenzíven, azóta van kocsim."
A több évtizedesvezetési gyakorlatnak nem sok befolyása van arra, hogy a szervízben mindazt kicserélik-e amit kiszámláznak.
" mit/hogyan csinálnak, de nem is érdekel. "
Az ilyen kundschaftot szeretik....:)
Még régen elvittem márkaszervízbe olajcserére az akkori autómat, miután kifizettem a szervízelés árát szerettem volna venni a raktárból olajszűrőt, levegőszűrőt, a válasz az volt, hogy nincs raktáron olajszűrő.
Nyilvánvalóan bennem is felmerült a kérdés akkor hogyan lett kicserélve az autómban az olajszűrő ha nincs raktáron?
A többiről ne is beszéljünk.....így bízzon az ember szakszervízben, persze nem szabad mindegyiket egy kalap alá venni.
Én is itthon cserélek évtizedek óta olajat, de ha garanciális autóról van szó azt mákaszervízbe kell vinni a pecsét miatt.
Nekem egyedül a bp-i Porche szervizeknél (mindnél) volt rossz tapasztalatom. Mindenhonnan valami hibával kaptam vissza a gépet. Többször is, éveken át. Céges verdák voltak, oda kellett vinni. Sajátot pl érdi skoda szervizben rendesen megcsinálták.
Bp opel szervizzel kifejezetten jó tapasztalataim voltak. Pl szervizvezetővel konzultálva választottuk ki a használati szokáshoz illeszkedő következő gépet, számos dologról lebeszélt.
Fehérvári Renault-al is jók a tapasztalatok 'tonképp.
Szerintem egy légszűrőn látszik, ha új, olajon nívópálcán is. Olajszűrő betétes, azt nem veszed ki nézegetni.
Agyrém ez az aláírogatósdi, na.
Köztes olajcsere (aki hisz benne) pl nem kötelező márkaszervizben. Én azért viszem szerelőhöz, mert kell a pecsét, számla. Minimális műszaki érzékkel bárki ki tud csavarni egy szűrőt, leereszteni az olajat, várni egy órát míg kicsöpög és beönteni az újat. Kb 10 perc szerelés két embernak, ha a tálcát is le kell venni, ha sarkítunk, akkor a többi időben a csöpögést, számla kiállítását fizeted meg :)
Én úgy gondolom ez az egész egy agyrém, még 2023-ban is azért "imádkozik" a garanciális autótulaj aki épp emiatt kénytelen
márkaszervízben szervízeltetni az autóját, és csak remélheti, hogy mindazt kicserélnek benne ami a számlán szerepel.
A 21. században még mindig aktuális lehet a "megkarcolom" az olajszűrőt ill. megjelölöm a levegőszűrőt, hogy miután visszaadják az autót a szervízelés után megbizonyosodhasson a tulaj, hogy valóban megtörtént-e mindaz ami miatt odavitte az autót.:(
Sajnos ez már 40 évvel ezelőtt is így volt: apám is belekarcolta a monogramját az olajszűrőbe (még a TX1310 Daciánkon) a szervizelés előtt, aztán megmutatta a szerelőnek a számla kifizetése előtt! Nyilván ezután az olajcserét sem hiszi el bizonyosan az ember. Ezért szeretem én is azokat a szervizeket, ahol bemehetek, de legalább nézhetem (pl. egy üvegfal mögül) a munka folyamatát. A legjobb persze, ha magamnak végzem el a kötelező szervizeket, mert magamat csak nem csapom be. De amíg garanciális a kocsi, addig nem úszhatom meg a márkaszervizt.
Népautó az, nem prémium :) Ez mennyire gáz, hogy eleve az ügyfélnek kell erre is gondolnia, holott nem szakértő. Dokinál is az én dolgom ellenőrizni a labort, meg hogy benne maradt-e egy csipesz a sebben?!?!?!
Tanulságos. bár nem Dacia. De én a Dacia szervizben jártam így mikor kihoztam az autót kötelező szervizből majd az udvaron légszűrő ki és rajta volt az én aláírásom és a csere dátuma. Volt csodálkozás meg mentegetőzés. Aztán egyszer a kamera maradt fent szerviz közben fel se tűnt nekik én megnéztem. Olajcsere a vitt olajból ok de szűrő csere az már kimaradt. Még jó hogy én magam is megcsináltam. Újpest....de szerintem mint a mellékelt videó is mutatja a prémium márkáknál is ugyanez a helyzet
Nekem is ez volt. Gariban csinálták meg, nem Duster, hanem Lodgy, illetve az 1.5 dCi.
Valami műanyag alkatrészt is cseréltek a motoron, ahol több vízcső/járat találkozása van. A szervizben nem tudta pontosan megmondani az alkatrész nevét a munkafelvevő.
Ott is üzem közben fogyogatott, de ahogy mondták, egyből el is párolgott, nem volt lecseppenés.
Ez is lehetséges verzió, biztosan létezik a pontos meghatározása ennek a jelenségnek, de ahhoz alapos vizsgálat kellene.
Ahhoz meg, hogy elvigyem emiatt a szakszervízbe minimális vízfogyás miatt hiányzik az akarat.
Szakszervíz 50 km-re, ha ott kell hagyni az autót akkor kettővel kell menni, és ha találnának vmit is akkor is megint 50km-re szintén másik autóval...ennyi ráfordítást, időt, energiát jelenleg nem ér az egész.
Ha több, és gyorsabban fogyna akkor persze változna a hozzáállásom is a témához.
Nem akarok vészmadár lenni, de már jártam úgy, hogy egy bilincs mellett cseppenként (értsd csepp/percek) folyt el. Csak nyomás alatt, tehát járó motornál, a blokkra csepenve pedig azonnal elpárolgott. Nem volt nyoma.
Abban a járműben 400+ ezer km volt, ez nem elfogadható egy olyan fiatalnál mint a tiétek. Gari, keressék meg :)
Köszönöm a tippet, ha hazaér az autó azért megnézem igaz az tény, hogy patyolattiszta, száraz a hűtőfolyadéktartály teteje a kupak körül.Ráadásul azért nem olyan egyszerű "mellétekerni" a kupakot.
Ha vmi ott folyna ki akkor annak nyoma lenne, koszlerakódás stb, de soha nem mond, hogy soha.
Ugyan nem Tce hanem 1.6 Sce volt az amit eladtam és nekem is egyszer volt ilyen gondom. Akkor levettem a kiegyenlítő tartály fedelét és olyan furán volt rákapatva. Öntöttem bele és nagy odafigyeléssel visszacsavartam a kupakot. Utána soha nem volt ilyen gondom. Csak tipp hátha...Sok szerencsét
Igen akár így is lehet, persze nem pánikolok emiatt hiszen nem drasztikus a fogyás, csupán nem vagyok "hozzászokva", hogy fogy a hűtővíz még akkor sem tartom normálisnak, ha csak minimálisan, de fogy.
Mivel kihalt úgyis a topik gondoltam megosztom azt ami történt a TCe-vel kapcsolatban,nem tragédia, de azért ilyen fiatal autónál azért csak említésre méltó esemény.
Amúgy semmi más gond/probléma nincs az autóval kapcsolatban, feltételezem ezzel sokan hasonlóan vannak mivel ha nincs semmi említésre méltó akkor probléma sincs.
Mester! Örömmel látom, hogy működésben töltöd napjaid, remélem jól vagytok!
Képzeld eladtam a Dustert 2016 ScE és megnyertem :))) egy még gyártásban lévő 150 EDC automatát. Elvileg decemberben érkezik. Az extreme verziót. Majd ha megjön felhívlak az esetleges okosítások miatt. Voltam kint és nagyon dícsérték bár az 1,6 szívó benzin után ami a világból kiment, nagyon más lesz :) remélem jobb. Viszont voltam vele mindenhol is. A világból kiment. 144400 km volt benne mikor elvitték, szerencsére jó helyre, mert nagyon szerettem.
Már automatában gondolkoztam rég mert untam már a váltogatást....Tennék rá kiegészítő lökhárítót amiben van világítás meg ilyesmi de emiatt majd kereslek. telefonon. Köszi :)
A minap benéztem a motortérbe, és így többek között szokás szerint rápillantottam a kiegyenlítő tartályra, ahol látom, hogy már megint minimumon van a hűtőfolyadék szintje.
Már újkorában is kiderült, hogy valószínűleg a gyárból alacsony folyadékszinttel jött ki az autó ( sok kicsi sokra megy), 401 km-nél néztem meg előszőr, már akkor is minimumon volt a folyadékszint.
Akkor utántöltve, aztán talán még 1x utántöltöttem, és most megint alacsony volt a szint vagyis minimumon ca. 13 100 km-nél.
Hosszú évek óta olyan autóim voltak/vannak amelyek sem vizet sem pedig olajat nem fogyasztanak, igaz ennek ellenére néhanapján megnézem a szinteket, de egy új, és mostanra már alig futott autónál állandóan a hűtőfolyadékszintet kell ellenőrizni mert valahol eltűnik, agyrém.
Természetesen az autó alatt száraz a padló/beton, nem folyik, csöpög el csak akárhová, de azért csak fogyogat.
Nem. Mechanika és UV főleg + némi oxidáció. Ha naptól védve bezacskózva tárolod, nics felfújva, stb, akkor gyak nem öregszik.
Idézem: "Az öregedés igazán csak a használat közben kezdődik meg, előtte elhanyagolható mértékű. Ugyanis felszerelés előtt az abroncs nem áll nyomás alatt és megfelelő körülmények között tárolva a hőingadozás is elenyésző, aminek esetleg ki van téve. Vagyis nincs igénybe véve."
Megint megítélés kérdése, hogy az évente 2x használt 300 km-t futó, max 70-80 km/h sebeségig "hajtott" utánfutón kell-e abroncsot cserélni ha "öreg".
Garázs/csillaggaråzs....a szezonális garnitúrák tul.képpen fel évig pihennek a garázsban mielőtt felrakom őket. Az autó garázsban áll, tehát káros UV sugárzásról nem lehet beszelni.
Mindezektől függetlenül a néhány éves garnitúrák alig km-el elöregednek.
Ez ellen vajon mi lehetne ( semmi) a megoldás, lefagyasztani az abroncsokat, mint mondjuk a csirkemellfilet?:)
Egyetértek, hasonló a tapasztalatom. Az ADAC tesztek kategória győztes abroncsairól csak az nem derül ki, hogy meddig. 1-2 év? Nagyon nem mindegy, meddig tudja azokat a paramétereket, amit új korában!
Ezeket mondjuk nem érte UV, akármi is lehet velük, zsákban vannak a garázs mélyén. Más egy garázsban tartott autó és más egy csillaggarázsos ugyebár.
Nekem most már folyamatosan gondjaim vannak az idő előtt elöregedő, felkeményedett abroncsokkal, legyen az akár téli vagy nyári.
A mostani ( családi autón) nyári gumim 3920 DOT-os, már csúszik vízes úton, éppen 3 éves, a téliek elmúltak 2 évesek, feltételezem azokkal is így fogok járni november tájékán ha fel lesznek rakva az autóra.
Gumiabroncsnál szerintem nem az eltelt idő hanem inkább a futott km- ek száma inkább a mérvado. Nem mindegy, hogy 4 év alatt mondjuk 5 ezer km-t vagy neadjisten 60 ezret futott.
Fene tudja, nekem nem tűnik annak, azt hiszem nem várható el, hogy egy középkategóriás 4 évszakos gumi legyen olcsó, minden évszakban jól tapadjon, jó legyen esőben, hóban, és főleg ne is kopjon, de még az is elvárás, hogy ne keményedjen fel, ne legyen olyan, mint a műanyag fogmosó pohár.
Ezzel a gumival egyelőre elégedett vagyok, lehet "gyorsan" kopik, a többit meg feljebb leírtam.
Melyik a jobb?
Gyárilag szerelt Continental Eco Contact 6 112 km után levéve mindösszesen 6.2 mm profilmélységgel rendelkezett, a Nexennek meg 12 500 km után még mindig van 6.5-7.1 mm profilja.
TCe 130.....ha már nem én használom, de legalább lemoshatom, és ha már úgyis foglalkozok vele ( semmi gondja nincs egyelőre) megnéztem a 12500 km-t futott Nexen 4 évszakosok profilmélységét.
Az elsők 6.5 mm a hátsók 7.1 mm-esek, még nem voltak "megforgatva".
Szia! Egy hónapja voltam. Nincs külön autópálya matrica. Úthasználati díj van (ami kötelező), az mindenhova jó. A Dusterre az egy hónapos kb. 3000 Ft volt.
Tudja valaki, hogy mennyibe kerül a Románoknál az autópálya (nem a rovinietta) matrica?
Olvastam több helyen is volt ahol azt írták, hogy 1 hetes, és volt olyan ahol azt írták hogy 10 napos. Kicsit ellentmondásosak az interneten található információk. Van valakinek tapasztalata?
M43-ról szeretnék átmenni az A1-re, határlépés után tudok venni matricát?
Elhúzódóan küzdök egy utastér előtét ellenállás sorozatos meghibásodással. Ha úgy jön ki gariba cseréli, ha elmúlt egy év megint fizetősbe megy. 3-4 kis ellenállás panel van bennt. 9-15 hónapig megy egy. Aztán csak 4 fokozatban megy az utastér ventillátor. Maga a ventillátor teljesen rendben van. Nem szorul, szabadon forog könnyedén. Mégis rendre leég a szabályozó ellenállás sor. Járt valaki így? (Duster 2, 1.5 dCi)
Vezérműszíj cseréhez kérek segitséget! 2020-as dizel DUSTERem van, K9KU872-es motorkóddal. A rögzítőtüskét, amit kaptam kölcsön, az előző kiadásokhoz való: MOT.1430 és MOT.1489 . Ehhez MOT.1430 és MOT.2196 kellene. Valószínűen a hosszmérete más. Tudja valaki megadni a méretét a MOT.2196- nak? Az alábbi van meg nekem most:
Sajnos ez a Daciákban elég vacakra sikerült, sokban ilyen. Persze mire a szervizbe ér a tulaj, nem produkálja, és nagyon nem akarják garanciában cserélni.
Szia! Közel sem ilyen egyszerű. Alvázszám alapján tanítva van a gyári Mediaanv adott autóhoz, + konfiguráció. Nálam van raktáron gyári új 1.0.15.3Android Auto-s Medianav. Felkonfigurálva, beszereve szoktam adni. Plusz olyan funkciókkal (videó lejátszó, bővített gyári navi, átírt hangprocesszor a jobb zene érdekében) amiket gyárilag sem tudna. Ha rám írsz telefonszámmal, tudunk egyeztetni. renault.dacia.code@gmail.com
A nem típushelyes kábel köteg lehetősége nem jutott eszembe. Valószínű azért mert én kizártnak tartom, hogy kicserélte a kábeleket.
Ezt arra alapozom, hogy a meglévő kábelköteg mellé én még behúztam a hátsó kamera videó kábelét és a tápkábelét is. Ezekhez biztos nem nyúlt mer a kamera ment és kizártnak tartom, hogy ő megcsinálta volna ugyan azt mert nehéz behúzni az ajtó és a tető közötti gumi gégecsőbe a +2 vezetéket.
Köszönöm az ötletet megpróbálom valahogy leelenőrizni.
"Mondjuk hablatyolt valamit a lakatos, hogy kábel köteget kellett cserélni de ezt nem hiszem el egyébb okok miatt."
Két éves autóban vagy látszik az új kábelköteg, vagy nem. Pl háztartási gépben képes úgy kinézni a 10 éves, mintha most jött volna le a szalagról. Mi van ha nem évjárathelyes, típushelyes kábelt rakott be mondjuk?
Multiméterrel kimértem, hogy a középső kap áramot a hátsó ablaktörlő bekapcsolásakor. Éppen ez zavar mert a kapcsolási rajz szerint a feketével ellentétes szélsőnek kéne.
A 2. pontot még át kell gondoljam illetve kipóbáljam. Egyenlőre nem látom az összefüggést.
Kombinálok, ha tényleg cserés a két vezeték akkor hogyan lehet az. Az jutott eszembe, hogy esetleg a lakatos amikor levette a hátsó ajtót ki kellett fűzze a kábeleket. Lehet hogy valahol nem fért ki ez a stekker és ezért levette majd a végén visszarakta rossz sorrendben? Ebben az esetben a többi csatlakozóval is lehetett gongja, szóval nem valószínű...
Segítséget kérek! Van egy 2011-es 4x4-es dizel Dusterem.
Hátsó ajtó problémával lakatosnál volt. Úgy kaptam vissza hogy az ajtó kábelezése szét volt barmolva. Mondjuk hablatyolt valamit a lakatos, hogy kábel köteget kellett cserélni de ezt nem hiszem el egyébb okok miatt. Nem részletezem, a felfedett problémákat amiket meg tudok javítani.
A gondom a hátsó ablaktörlő motorral van. Mitán szimplán nem működött megkerestem mi a baja. Bizti ki volt menve. Tettem bele gyorsan másikat. Ért is meglepetés.
Az ablaktörlő a kapcsolót kikapcsolt állapotában is ment folyamatosan illetve egy idő után az ablaktörlő motorból fehér füst szállt fel valamint a rosszul visszarakott lapát beletörölt a karosszériába.
Gondoltam a motor erőlködött amikor a kaszniba törölt mert nem csúszott a lapát rajta ezért bemelegedet majd zárlatos lett. Amúgy még minmdig megy csak füstöl.
Inkább vettem egy új motort. Ez már nem füstöl viszont még mindig folyamatosan megy a gyújtás ráadásakor.
Elmélyültem a kapcsolási rajzban és erősen gyanús, hogy két vezeték el van cserélve. Azt nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehetséges ez.
Erre kérek szépen megerősítést vagy épp útmutatást mit nézzek vagy csináljak.
A hátsó ablaktörlő motor csatlakozója:
A fekete az rendbe megy a testre. A gyanúm, hogy a középsőn vékonyabb bézs fekete csíkkal (a rajz szerint sárga kéne legyen) és a másik szélső barna (ha jól olvasom a rajzot akkor fehér kéne legyen) vannak elcserélve legalábbis funkció szerint. Ezt azér gondolom mert a rajz szerint gyújtás ráadás után a középsőn kellene egy állandó +12V-nak lennie de ez a szélső barnán van (ezért megy folyamatosan a motor). A középső bézs/fekete vezetéken az ablaktörlőkapcsoló bekapcsolt állapotában van +12V. A rajz szerint ennek kéne szélen lenni a csatlakozó 1-es kapcsán.
A középső bézs/fekete vezeték vékonyabb mint a másik kettő (gondolom csak vezérlés funkciója van).
A két vezeték egy R2-es nevű csatlakozó 31,32-es kapcsaira megy. Esetleg itt is el lehet cserélve de ezt a csatit nem tudom hol van, hol keressem. Eddig jutottam. Egy kicsit tartok a két gyanusított vezeték megcserélésétől ezért fordultam hozzátok.
Köszönjük a részletes beszámolót! Sok olyan dologról írtál, ami nem (motor) specifikus, így sokan tudjuk hasznosítani az infókat, hogy mire kell figyelni. Még csak 4000km van az autómban, de már kezd nyöszörögni a tetőkárpit. Lehet megnézem, hogy nálam is a tetősín csavarjánál van-e a baj.
Egy 2016-os Urban Explorer-be tervezek egy androidos multimediát. Meguntam az állandó térképfrissítéseket, az ezzel járó macerát, az ezzel járó nem kevés pénzt.
Vannak fent eladásra kínált gyári készülékek, amik 2017-2022 szériába mentek és műszakilag kifogástalan állapotban vannak. Ezek ára használtan 100000-nél kezdődik. Közületek már csinált valaki ilyen cserét? Csak a régit kiveszem és az újat beteszem? Ilyen egyszerű volna? A rádiókód megadása után már minden működni fog? A képernyő tükrözésre, Android-alapú navigációra, multimédiára, kormány alapú vezérlésre gondolok.
Akkor passzolok... Nálam külön csatornán mennek a hangok, és csak azt halkítja-hangosítja, ami éppen szól, a többi marad a korábban beállított hangerőn.
10.000-ként olajcsere, 20.000-ként cserélem a levegőszűrőt is, néha Tempo vagy Spuri adalékot tolok bele.
80.000 km-nél indexkar lett cserélve, mert néha kihagyott váltáskor.
Ugyancsak 80.000 km-nél lett cserélve párban a két első gömbfej (azóta nem volt vele probléma).
Első féktárcsák 205.000 km-nél lettek cserélve, a hosszbordás-ékszíj 120.000-nél és 240.000-nél volt cserélve.
Folyadékok 100.000-nél és 200.000-nél (hűtő, váltó, fék).
A tetőkárpit nyáron "nyekergett", ezért azt 100.000 km-nél lebontattam és néhány plusz gombbal felfogattam (ez 80.000 Ft-ba fájt) - mint kiderült a design-os (Urban Explorerem van) tetősín csavarja ért belülről hozzá a kárpithoz és az csinálta a hangot. Azt beborították filccel.
A szélvédőm és a két első oldali ablak átlátszó, de hővédő fóliával le van belülről fóliázva, így nem éget annyira a nap (ez is kb. 80 ropi volt, műbizonylat, vizsgán no para).
Utastér lámpákat 3-as-okra cseréltem, így most 6 led ad nappali fényt.
A műszerfalvilágítás jobb oldali ízzója 2x égett ki, de azt 1x szervizben, 1x már én cseréltem.
2x jelent meg a narancs motorjelző, mely akkusaru levétele után eltűnt, de persze a hibát kiolvastattam. Egyszer a fékpedál kapcsoló romlott el, egyszer pedig kuplungkapcsoló (ez utóbbi csak kihagyott). A fékpedál kapcsoló kb. 6.000 Ft volt.
Akkut 1x cseréltem, 4 év után adta meg magát. Én voltam a hibás, nem "rendes" töltővel töltöttem, csak ilyen Lidl-ös sz@rral. Azóta minden héten rátöltök egy CTEK MXS 5.0-ással.
A lámpákat ledre cseréltem mert rengeteget megyek vele éjszaka és inkább egy bünti, mint egy szarvas. Osram LEDriving XTR H7 - annyira jó, hogy a faterom Ford Fiestájába is beleépítettem, azóta látja a táblákat és a felezővonalat.
Pluszban beletettem (a gyári, viccesen üres) benzinszűrő helyére egy Mann-Filterest, azt 100.000 km-enként cserélem, de igazából felesleges - kettévágtam, egyáltalán nem volt koszos.
Gyertyákat is 40.000-ként dobom. Egyszer hagytam 60.000-ret és már látszódott rajtuk hogy viseltesebb. (NGK)
Hátsóajtó- és motorháztető teleszkópokat 1x cseréltem, mert nem nyomták ki teljesen az ajtókat. Autodoc-ról rendelve fele pénzbe kerültek.
Egy plusz rácsot tettem a hűtő elé, hogy a felverődő kavicsok ne tegyenek kárt a hűtőben - ez bevált.
Légkondit évente 2x (Motip-os) habbal tisztítom. Csináltam ózonnal is, de ez talán jobb. Igaz eddig sem volt sosem semmi gondom a klímával, de jobb megelőzni itt is a bajt, mint hagyni ekoszolódni.
Apropó kosz. Nagymosáskor (havi 1) mindig lemosom a motort is, ahogy korábbi autóimnál is.
Sziasztok! Kérlek benneteket, kicsit okosítsatok fel! Medianav van, bekapcsolom a rádiót, aztán a gps-en beállítok egy úticélt, megyek. Eddig minden oké. De hogyan tudom a rádiót kikapcsolni? Mert az közben folyamatosan szól. Ha akarom, ha nem. Illetve kikapcsolhatom az egészet, de akkor nincs gps sem! Meg tudjátok mondani hogy kell kikapcsolni a rádiót?
bogárral eltömődött interooler lamellák miatt melegben és állva rángat, dadog - szerviz szerint a melegedés miatt. Menetben és normális időjárás mellett nem csinálja.
A márkaképviselet szerint az autó jó, ez nem hiba...
Másik on-line viselkedési forma a legfrissebb hszre válaszolás, így nem sikkad el infó és nem ugrunk vissza egy azóta már megtárgyalt dolgot kihagyva. Jellemzően tárgyra/kérdésre reagálunk és nem hozzászólónak.
Véleményem szerint, elegáns és megtisztelő, ha a válasz közvetlenül a kérdezőnek megy.
Ugyanakkor, a lényeg a segítés, nevezetesen az, hogy mielőbb megnyugtató megoldást találjon a gondjára, és nem az, hogy az adott választ tételesen kinek címezték.
Sziasztok véleményeteket kérem, Duster 1,6 85 ekm -el menet közben hirtelen rángatott majd rendesen ment tovább, ill ma menet közben le is állt. Semmiféle lampa nem jelzett. Ujrainditas után ment tovább. Mire lehet gyanakodni, vagy szervizben tudjak kiolvasni a hibát jelenséget ( mol evo benzint hasznalok)
Nekem 1-2 éve fényezett szatén műanyag 8e körül volt márkaszervizben. Én is lezúztam, én is garázsajtóval. Mivel egy óra tökölés nekem többe van, bementem és vettem, egyet.
Sajnos sikerült lezúznom a garázsból kiálláskor a jobb visszapillantó tükröt (szakadó eső, korrigálás, szélvihar, nem láttam, hogy milyen közel vagyok - én voltam a f@sz). A tükör műanyag borítása repedt meg és esett le.
Visszapattintottam, de mivel repedt és rés is van rajta, most azon aggódom, hogy belerfolyik a víz és emiatt baja lesz. Benne van a radar, a mozgatható tükör és egyéb elektronika.
Nem csak a hőmérsékleti maximumok számítanak, sokkal fontosabb a KSH táblában is szereplő "Hőhullámmal érintett napok száma" oszlop. Abban elég szépen kirajzolódik a felmelegedés. Ami egyébként nem meglepetés, csak ne akarjuk letagadni.
Az idő sok mindent megszépít, és azt sem szabad elfelejteni, hogy anno nem volt internet, nem bámultuk a TV-t reggeltől estig vagyis a ( világ ) hírek sem értek el minket a nap minden percében.
Gyerekkoromban pl. a napsütéses május 1-jei felvonulás után mentünk az évente mindig akkor nyitó uszodába, és fürödtünk a frissen csapvízzel feltöltött 17-18 fokos medencében.
Ha megnézed a statisztikát korábban is voltak nyáron 36-39 fokok csak nem ennek a híre folyt a csapból is, mint pl. manapság.
1994-ben nagybátyám megérkezett Bécsből a négykerék kormányzású Accorddal és a falu összeszaladt a csodát megnézni. Sebességfüggő, mechanikus hátsókerék kormányzás, ABS, légzsák, villanyablakok, klíma, 2 literes elképesztő motor, az a forma...
Bécsben egy Honda szervizben és alkatrész áruházban dolgozott, nem a trónörökös volt.
" Meg ablakletekeréssel hűtöttünk az autóban egészen a valameddigi autónkig."
Annak idején ez természetes volt, senki sem panaszkodott még kánikulában sem, hogy megsül a felforrósodott autójában vagy akár dugóban állva a tűző napon.
Menet közben könyök kidugva a lehúzott ablakon, és már volt is "hűtés".:)
Manapság már majdhogynem a full extra is kevésnek bizonyul.:(
Így van, mert itthon nem is nagyon volt még olyan olaj és 30 éve az 5w30 a mindenbe jó olajunk. És a legtöbb autónál nem is volt vele baj, ha a többi minősítési elvárást hozta.
A Suzuki 2003 vagy 2004, már nem emlékszem, a Toyota 2008-tól hozta az 1.33-as NR motorokat, amiket itt a Balkánon pusztítottak, majd egy fordítási hibával leráztak mindenkit. A Suzuki simán ment az 5w30-cal, a Toyota hisztisebb volt, ott nem volt jó a megszokott kannából töltünk valamit technika.
10w40-et, főleg ásványi alapút max. OT-s autóba vagy traktorba töltünk, de persze itt mindenki szakértő, úgyis az lesz, amit a szerelőnek mondasz :-D
Elnézést, de szerintem pont fordítva. Ha sokat városozol, hidegindítasz, az eszi a motort. Nem a pályázás, ahol tartósan melegen, fordulaton megy. Van rendes olajnyomás, kenés, hűtés. Az a jó egy autónak.
Az ignis egy relatív egyszerű motor, bár vvt. Se turbó, se adblue, se részecskeszűrő. Amit a tesco olaj szerintem nem tud, az pl az alacsony hamutartalom, odakozmálás elleni hőállóság, mosóhatás, és kolloid lebegtető képesség, hogy eljuson a szűrőig és ne a kenőcsatornában ülepedjen ki.
A Toyotások, PSA tulajok tudnának mesélni, de konszernen belül az 1,5 traktorosok is.
Azért egy ősmotoros Ignistől 200e nem egy nagy elvárás, de ha 150-200e km már a hűha kategória, akkor annak a Tesco, Mannol és egyéb termékek is megfelelnek, ez tény.
Üzemanyagból meg csak annyit, hogy a 20 évesbe csak E5-t tankolhatok. Az élet szép, a szabályokat nem kell betartani, a mérnökök is hülyék.
Nemrég olvastam valahol itt egy topicban, papa valaha újonnan vásárolt ( Ignis? ) autójába csak teszkó gazdaságos olajat öntött, szervízbe sosem vitte az autót, asszem már 200 ezer km fölött jár az autó, semmi baja nem volt ezidáig az óccsó olajtól.
Ez a "szuperképességekkel bíró" ilyen + olyan olaj szerintem túl van misztifikálva, persze lehet csak, és kizárólag csudaolajat használni lehetőleg minél drágábban, aztán vannak akik csak, és kizárólag a legolcsóbbat öntik a motorba, és mégis bírja semmi baja több 100 ezer km után sem.
Hasonló, mint az éncsakéskizárólagprémiumüzemanyagothasználokmertazalegjobb..., én sosem tankoltam még prémium löttyöt, itt az a lényeg, hogy legalább drága, és főleg hinni kell benne.
Sosem volt még üzemanyaggal kapcsolatos problémám, bőven 1.5 M km fölött járok saját autókkal.....biztosan szerencsém volt.:-)
Én mindig ELF, gyárílag előírt olajat használtam. 1,6 K4M..(2011 aug.) 10 000 km-nél olaj cserék. (SXR 5-30, 5-40)
Régebbi autómnál is használtam Mannolt, most ennél is kipróbáltam, ráadásul 10-40-est megfelelő RN minősítéssel.
Tapasztalat: motor csendesebb, 6000 km után is tiszta az olaj (nem sötétebb, (a többi is tiszta volt)), kevesebb fogyasztás.
A gyertyákat 40000 km-nél Denso-ra cseréltem, megvettem az újakat szintén DensoK20TT, de nem cseréltem 80 ezernél, mert olyan újszerűek voltak 40e km használat után is. Ez is pozitív tapasztalat volt, szerintem zümmögőseb lett a motor, szebben jár.
Fogyasztás szerintem OK, persze vannak kiugró eredmények is, ezeket rátankolás szokta okozni.(számolt)
Új korában 7,5 körül alakult az átlagom, mostanában 7,2 l/100km. (persze ÉN sem lettem fiatalabb, esetleg tapasztaltabb)
A stílus dinamikus, de előre látó, nem félek forgatni a motort.
Fékek még az eredetiek (betét kb. 6-7 mm, a tárcsában is van még a bemarásig 2-2 mm. Elől minden ősszel, hátul eddig 2x tisztítottam.
Érdemes a hátsó munkahenger dugattyúit is megjáratni tisztítás után, hajlamosak megragadni.
8 évesen kellett H7-eket cserélni mert az egyik kiégett, H11 még az eredeti. Akksi 10,5 évet bírt ki.
Nem bántam meg, hogy az új autó árát 2011-ben nem 1 levetett autóra költöttem.
Sok ismerősömön csak mosolygok (most) mikor az autó cserekor ŐK mosolyogtak, hogy Dacia-ra költöttem a pénzem.
A szuper Német (és egyéb) autóikra folyamatosan nem kis pénzeket költenek, akkor szoktam mondani, hogy ÉN is költök vagy 25 ezret évente a szervizelésre. :-)
A kiugró alacsony értékek általában 1-1 hosszabb utat takarnak. (nem autópályás (8-as főút))
Az adriai út (kb. fele autópálya) is 7,2-ből ki szokott jönni. Max + 10%-kal közlekedve.
Márkaszervízben egy olajcsere+ szűrők 40 ezer-ből....munkadíj+olaj+szűrők....ez hogyan jönjött ki ennyiből, mivel már írtam a 25ezres19ezres rezsiórabért, vagy köztes cserénél ingyééé megcsináljákták vagy vmit nem cserélnek úgy van, pl pollenszűrőt (13-15e) és nincs átvizsgálási díj.
Manapság szinte ingyen nincs semmi sem, igaz korábban sem.
Mint írtam nagy 5let volt az easy service, megkaptam cca 50e ft körül a szervizek darabját.
Márkaszervízben egy olajcsere+ szűrők 40 ezer-ből....munkadíj+olaj+szűrők....ez hogyan jön ki ennyiből, mivel már írtam a 25ezres rezsiórabért, vagy köztes cserénél ingyééé megcsinálják vagy vmit nem cserélnek.
Manapság szinte ingyen nincs semmi sem, igaz korábban sem.
Anyag: Megrendeletem a castrol RN17 minősítésű olajat + renault gyáris szűrőt + pollenszűrőt, cca 23e Ft volt kiszállítva csomagpontra + egy olajleeresztő tömítés kb 400 Ft unixban.
Munkadíj: 10e-ért kicserélte a sarki szervíz, szó nélkül írták a számlát, nem is kértem.
Idő: keresgélés, rendelés, molkút (csomagpont) útbaejtése, megállás unixautónál, szervizbe, haza, értemenni -> jobban jöttem ki időben, mintha márkaszervizig vittem volna. Nekem ez is fontos, mennyi az elvesztegetett napközbeni időm vele.
A Dacia a kedvező, alacsony árképzésével szerez egyre több vásárlót.
Ennek pedig "ára" van, nem szabad semmilyen téren pl. premiumkategoriahoz hasonlítani. Nyilvánvaló ott más, jóval magasabb szervizoradijak vannak, és persze magasabb alkatreszarak is.
Még az is elmondható, hogy abban a kategóriában minőségibb alkatrészek kerültek beépítésre, amelyek nem mennek tönkre annyi idő alatt, mint pl. egy Daciánál.
Mint már írtam offosom 12 éves koraban járt először klimasnál , akkor is csak utántöltés volt.
Lehetne tovább sorolni.....tizeneves másik offost 700 ezer km-el adtam el, sosem romlott el a klímája....utantoltes volt tizenévesen, és ennyi.....tovabb inkabb nem sorolom....
Lehet domborzat, forgalom, tempó, hamarabb leálló töltő pisztoly.
És persze minőség is. Gázolajból biztosan kevesebbet ettek az autóm romániai (és osztrák) kúton tankolva. Szlovén, cseh, szlovák, olasz ugyanazt hozzák általában.
Köszönöm a beszámolót és az adatokat! A 8,0-8,5 l/100km reális, átlagos fogyasztás nálam is. A 7,4 jó, országúti fogyasztás. A 6,33 kiemelkedően jó! Jól vezetsz, ha ilyen alacsony fogyasztást is ki tudtál hozni az autóból! Gratulálok!
Most, hogy elfogyasztottam azt a 20 l benzint, amit az autó átvételekor tankoltam bele, új tankolási stratégiát határoztam meg magamnak az eddigi tapasztalataim alapján. Vagyis: a gázt teljesen ki fogom minden alkalommal fogyasztani a tartályból és megyek pár km-t benzinnel a következő LPG tankolásig. A benzinnek is kell mozognia, hogy az üzemanyag rendszer is átöblítődjön friss benzinnel. Várakozásaim szerint 4-5 LPG tankolás alatt el is fog fogyni az az 5 l benzin, amit csak az indításokhoz kell használni. Ez a terv, aztán meglátjuk hogy működik.
Minőségi különbségek nem biztos, hogy nagyok lennének, inkább a tankoláskori hőmérséklet és nyomás, ami meghatározza, hogy mennyi gáz megy a tankba. Ez persze kihatással van a számított átlagfogyasztásra is. Bár azon én magam is nagyon meglepődtem, hogy 55 l gázt tudtak belenyomni a teljesen üres tankba. A tankoló oszlopok OMH hitelesítettek, ezért nem tudom magamnak se megmagyarázni hogyan lehet egy (gyárilag, hivatalosan, bruttó) 50 l-es tartályba 55 l-t tankolni.
Az itthoni átlagom kb. 8 liter körül szokott lenni, nem is értem, hogy a 7,4 és a 6,33 átlag, hogy jött ki???? Itthon egyszer sikerült 7,57 átlagot produkálnom. Akkor szoktam tankolni mikor jelez az autó, hogy kevés a gáz, szóval ezek az átlagok minimum 450 km levezetése után jönnek ki.
Az is lehet, hogy minőségbeli különbség ennyit számít az autógáznál????
Sziasztok, 2022 TCE 100 benzin/lpg dusterbe milyen motorolaj kell 0w20 vagy 5w30? Gépkönyvben nem találtam infót, a legutóbbi szervíz számlán meg csak annyi szerepel, hogy Elf evolution RN17.