Ide szeretnénk gyűjteni minden hasznos(nak látszó) információt, tapasztalatot, kérdést, ami szükséges lehet a görögországi 246 kilométeres ultrafutóverseny teljesítésében. http://hu.wikipedia.org/wiki/Spartathlon
valóban, hosszútávon jó lehetne még az SI is, de körversenyen szerintem nem.
sokféle megoldás elképzelhető, de minden házi fejlesztésnek meglesz az a nagy hátrány, hogy évek munkája kell bele, hogy a kezdeti bajai kijöjjenek, ergo megbízhatóvá váljon
Kár. Akkor majd nyomkodom tovább az órámba a köröket :-). Csak így nem fejlődhet tovább a verseny.
Ott volt pl. a rohonci verseny, chippel. Ott sem voltak ezrek, még ha többen is, mint Sárváron. Hogyan csinálhatták? (nem gúnyolódásképpen kérdezem, komolyan)
még előző munkahelyemen volt szükségünk beléptető rendszerre. 100.000 HUF bruttóért felszereltek volna egy olyan rendszert, ami automatikusan nyitja az ajtót, ha a mellényzsebemben vagy az övemen hordom az azonosítóm és x méteren belülre érek. természetesen loggolja a be és kilépéseket másodpercre pontosan, és monitoron azonnal követhető az egész. egy ilyen nem lenne elég? 100 lepedőért? mindent tud, amit itt olvasok: loggolás (ergo körszámlálás), elég egy műanyag akármit a gatyára tűzni és azonnal látni az eredményét.
Ha a megfelelő technika bérlése a bevételen múlik, bátran meg lehetne emelni a nevezési díjat. Hogy a nehezebb anyagi helyzetben lévő futókat ez ne hozza hátrányos helyzetbe, ők természetesen kaphatnának kedvezményt a szükséges mértékben. De ha megteremtitek rá a lehetőséget, az adóm 1 %-át is szívesen felajánlom a célra.
Biztos vagyok benne, hogy ha nemzetközi színvonalat tudnánk biztosítani, pár éven belül komoly verseny lehetne Sárváron, sok futóval, köztük külföldiekkel.
Nagyra becsülöm a versenyszervezésre vállalkozók munkáját, még ha vannak is hibák. Kitartás!
Elnézést, ha megsértettem volna az ulrafutókat az SI rendszer gyermeteg ötletével.
Amennyiben behúzol egy vonalat a papírlapra, egyből kiírja a körök számát és az időt a képernyőre?
A pápaiak már fektettek munkát egy kiolvasó fejlesztésébe, talán azt lehetne hasznosítani. Kb. egy percembe került, amíg megszereztem a fejlesztő nevét és elérhetőségét. Larzennek átküldtem a délelőtt. Ezt sem egy kis papírlap segítségével tettem.
Ez csak egy lehetsége alternatíva, ami lehet egy csomó szempontból rossz, vagy jó. Egy fontos feltételt viszont teljesít: mindenkinek egyformán ad előnyt vagy hátrányt.
A bizonytalan körszámlálásról ez nem mondható el.
Kipróbálni a megállós rendszert egy 5 kilométeres körben rendezett 50 kilométeres versenyen (edzésen) azért talán nem is olyan lehetetlennek látszó kisérlet. Egy BB-n a legegyszerűbb legolcsóbb. A kétszáz méteres körben rendezett csarnokbeli 24 órásra fölösleges lenne megkisérelni is.
Köszönjük azt a lelkesedést, amivel a sárvári versenyt rendezitek. Azt nem is írta egyikünk sem, hogy nem szívvel-lélekkel fáradoztok a versenyen a futókért. Éppen ezért nem is sértegetett Benneteket egyikünk sem. Gyula várta a kritikai észrevételeket /nem szereti a langyos sört/ mi meg leírtuk/megkérdeztük hogy mivel kellene még foglalkozni.
Az, hogy az UMSZ számonkérhet bizonyos követelményeket, az abból következik, hogy a sárvári verseny az UMSZ által kiírt 24 órás magyar bajnokság is. Gyulának mint pályázónak gondolom nem lehet ellenére a verseny ellenőrzése és felügyelete. Igen, az olyan alapvető kérdésekben mint a hitelesítés vagy a körszámlálás, számonkérőnek kell lennünk. A szövetségnek is, de az egyes futóknak is. Jogunk van tudni a pontos eredményeket. Visszautasítom, hogy attól valaki vérprofi, hogy tudni akarja az elért helyezését és a megtett távot.
Azt írtam, kételyeim vannak a körszámlálással kapcsolatban. Az utóbbi húsz évben kétféle rendszerben láttam körszámlálást és ez egyikre sem hasonlított. Én egyébként belülről figyeltem a dolgokat, nem kívülről dumálok, bár az sem lenne baj szerintem. Valami újat próbáltatok ki rajtunk, amit azelőtt soha sehol /vagy igen?/. Enyhén szólva rizikós volt az első 12 óra. Lehet, hogy bevált a módszer, de igazából nem tudom. Nem is ismerem a módszert és a kontroll lehetőségét jelentő videofelvételes ellenőrzésre sem válaszoltál. Pedig érdekelne mindkettő. Ha működik a módszer, akkor szabadalmaztatni kell és hamar átveszi a többi rendező is, hiszen lényegesen olcsóbb a chipnél.
én erre azt gondolnám, hogy Dencsék még nincsenek olyan régóta itt, mint az osztrák márkaképviselet odaát. azaz még nem termelték vissza a befektetést.
és persze a szponzor kérdés is más egy 5, 10 kilin
Szerintem haladunk. Pl.: jövőre a veszprémi 6h is meg lesz mérve egy szakemberrel, még az is elképzelhető hogy nemzetközi tanusítványa is lesz. Az útvonal biztosítás is szerintem mindenkinek világos. Csomó-csomó ötlete kaptam, már a verseny közben is, de itt a fórumon meg aztán még többet, amit eddig nem látván, újnak hat. Ezek bekerülnek a következő kiadásba. Akkor lenne értelmetlen, ha elbeszélnénk egymás mellett és ezek a dolgok elmaradnának, akkor aztán nagyon. De adjátok meg a bizalmat és 2006 májusában beszélgessünk róla, hogy mik voltak amik megvalósultak és kezdjünk újra beszélgetni róla, mivel lehet még több.
Ha olykor élesen egymásnak is feszülnek a vélemények: ebből csak jó sülhet ki (mindenkinek)! Jó hogy van egy fórum ahol őszintén megbeszélhetjük ezeket a dolgokat. Értelmét vesztené, ha finomkodnánk. Valaki elmondja hogy mi van, mit szeretne, más elmondja hogy mi van, mit szeretne, Én elmondom hogy mi van, mit szeretnék. És nemigaz hogy nem érdekelnek a kritikák, akkor nem ülnék itt. Csak elmondom ha szerintem másképp van, ettől még lehet igaza akár mindkettőnkenek is, csak én máshonnan szemlélem.
A felvetet kritikák személy szerint nekem sokkal jobban meghozzák a kedvemet a versenyszervezéshez /ó, neee:-)/, viszont nagy kihívás, és nem csinálnám, ha nem gondolnám, hogy megvalósíthatók. Ha nem gondolnám, hogy tudok produkálni egy színvonalat amit ezekből a hozzászólásokból merítve gondolok ki. Ezért fontos, hogy felszínre jöjjenek a dolgok és jönnek is:) csak győzzem.
1994 májusában futva kirándultam a Fertő tó körül és véletlenül belecsöppentem Eisenstadt városának a futónapjába. Volt gyerekfutás, 5 km meg 10 km. Beneveztem a tízesre, nem emlékszem, hány schilling volt, de egyetemistaként se jelentett horribilis összeget. Legfeljebb százan indultunk a versenyen és ChampionChippel mérték az eredményeket.
Ha ilyen drága, akkor ők hogyan csinálták vajon száz emberre? Annyival több ott a szponzor, vagy annyival olcsóbb az osztrák chip-bérlet mint a magyar? Ezt tényleg nem tudom.
A SportIdent felhasználása ilyen feladatra szerintem képtelenség. Egyszerüen nem erre lett kitalálva, aki ilyenekben gondolkozik az ne vegye nagyon komolyan. A magyar fejlesztők bizony ki is próbálták ráadásul nálunk, Veszprém megyében annak idején a Hunor névre hallgató rendszerüket, de a gyerekbetegségei a cuccnak nem voltak áthidalhatók. Ha mégis működne és meglennének a fejlesztők, -akik után én is nyomozok, s nemsokára el is jutok hozzájuk- akkor is csak tájfutó versenyre lenne alkalmas.
Ilyen alapon szaladgálhatnánk egy tolla és minden körben behúzunk egyet egy papíron a nevünk mellé:) uyganúgy meg kell állni. A SportIdent bevált - off: ilyennel rendezzük egyébként most hétvégén mi is a 3 napos versenyünket Eplényben! jó idő igérkezik s reméljük idén is sokan lesznek on:-, de az utcai futás igényei az egészen mások.
Habár SportIdent legújabb fejlesztései azt célozzák, hoigy már ne kelljen dugni, elegendő lenne csupán 10-20 centire elhúzni a kezet a doboz felett, ami már közelít az utcaifutó igényekhez.
Larzen: ha lehet én is kérnék infót az ötleteidről! Én a hardver részében érzem otthonosan magam, még össze is állhatnánk. biztosan megoldható egy ilyen rendszer bizonyos kompromisszumokkal.
Komolyan foglalkozok a témával, de addig is szerintem megfelelő megoldás az erre a célra írt progi, nálunk a körökkel kapcsolatban semmiféle kritika nem jött. 20 ember ment a körön és 2 embert igényelt/egyik csinálta a másik ellenőrizte/
A ChampionChip elérhetelen, elhiszem hogy láttak páran külföldön a ultraversenyt ilyennel mérni, de ott tuti sokkal többen voltak. Itthon 300 fő allat meg sem mozdulnak Dencsék. Ami persze érthető. Lehet próbálkozni kiegészítő versenyekkel, amit pl. mi is csináltunk, de úgy sem lehet elérni a fedezeti pontot. Wörschach biztos megvolt:)
bár most a kritikus hangvételű hozzászólásokból dömping van, azért remélem nem megy el a kedvetek a jövő évi verseny megrendezésétől. Jónéhányan szívesen elmegyünk újra hozzátok.
Addig is kitartást kívánok nektek, sok energiát a szervezéshez, a futóknak pedig jó felkészülést!
Eddig csak „mintegy kívülről kóstolgattam" a fórumot, de most már tényleg úgy érzem, hogy muszáj megszólalnom, egyszerűen nem bírom szó nélkül hagyni...
Szóval. Hihetetlen, hogy olyan dolgokról folyik a vita és nincs egyetértés „versenyt rendezők" és versenyzők között mint például, hogy egy pályát fel kell-e mérni, ha igen, akkor miképpen, a köröket hogyan kell számolni és adminisztrálni, a pályát hogyan kell(ene) biztosítani, milyen módon kell(ene!) tájékoztatni a futókat és a nézőket tájékoztatni a verseny állásáról stb.
Ezeket a feladatokat a Világ nagyobbik részén már 20 évvel ezelőtt megoldották. Azóta csak javulnia volna szabad a helyzetnek. Javul is, csak nem itthon, sajnos. Már legalábbis nem a sárvári, a zöldgömbös és a veszprémi versenyeken például.
Persze lehet azt mondani, hogy örüljek, hogy „ilyen" is van. Mondom én: örül a fene.
Veszprémbe az előzetes és utólagos információk után el sem mernék menni (gondoltam rá korábban, de időben elálltam a szándékomtól) versenyezni. Edzeni meg lehet bárhol, azért nem érdemes oly sok kilométert utazni.
Az, hogy a „Balaton Kör" futása során éppen a versenyben vezető futókat küldték el rossz irányba a szervezők(et)-segítők, semmiféle meglepetést nem okozott számomra. Egyszer magam is részt vettem egy Tisza-tó körüli versenyen. Az ukáz (egyéb információ hiányában) az volt a rajtnál: „Az útvonal, ugyanaz mint tavaly!" A versenyt vezető páros nyilván nem volt ott „tavaly", mert (egyéb információ hiányában) simán túl futott az első jobbra vezető leágazásnál. Az országúton hervatag szőlőcukrokat és langyos kútvizet istápoló fiatalok már 15 km-nél türelmetlenül érdeklődtek: „Sokan vannak még?" A célban azután a rajtszám leadása után lehetett volna átvenni a „pólót". Nem lehetett, mert az beza elfogyott. – „Nem baj, majd jöttök a Fertő tóra is és ott megkapjátok!" – Muhaha!
Sárvár pedig bajnokságot rendez. Lelkesen? Az idei verseny (ugye áprilisban volt?) hivatalos jegyzőkönyvét szeptemberben kaptam meg levélben. És nem áprilisban postázták...
Szóval, „időnként” nem látom a világos gondolkodást és a valódi tenni akarást. Amikor sok-sok tapasztalattal bíró, (nemzetközi versenyeken is) rengeteg információt szerzett és tapasztalt futók őszinte és tiszteletteljes jobbító szándékú hozzászólásaikkal oly módon „vitatkozó” beírásokat olvasok, hogy: „Nem győztetek meg, de én elfogaom más emberek álláspontját, s ha ez egyezik a többséggel biztos elindulunk abba az irányba. Ki tudja pár év múlva lehet, hogy nekünk is lesz IAU-s plecsnink -de valószínűbb hogy nem:)-.” Vagy: „Szerintem a futók minősítsék a versenyt, s ne a "hozzáértők"…….
– Hát bizony csaknem összekarmolom az arcodékomat!
A legutóbbi gondolatról. Talán mégiscsak az lenne a legjobb, ha „hozzáértő futók” minősítenék a versenyeket és a versenyek szervezői-rendezői meg is hallgatnák, sőt alkalmanként meg is fogadnák a jótanácsaikat.
Az előbbire bőven találtam is példákat. Az utóbbira kevésbé. És ez szomorú. Ja, legalábbis nekem! :-)))
Elnézést, amiért közbekotyogok, nem készülök Spartathlonra, de megszólítva éreztem magam a sárvári versennyel kapcsolatban. Mint a szervező lánya, körszámolási felelős (és már rég nem tinédzser), szomorúan hallom, hogy kételyek merültek fel a rendszerünkkel kapcsolatban. Azért dolgoztuk ki ezt a szisztémát, mert biztonságosabb, mint a hagyományos körszámolás. Hasonló programot használtunk, mint amit Larzen felvázolt, a cetlizés is a tévedés lehetőségének csökkentését szolgálja. Mindenkit két géppel számoltunk, így minimálisra csökkenthető a kimaradt körök száma, mivel nagyon valószínűtlen, hogy mindkét gépnél ugyanannál a körnél tévedjenek. Természetesen a rendszer nem ad másodpercre pontos részeredményeket, de nem ez volt a fő célunk, hanem a tévedés lehetőségének minimalizálása. Minden évben volt kijelölt emberünk, aki a verseny közben felvilágosítással szolgált, a 24 órásokat éjszaka - mivel már nincsenek olyan sokan - a körszámolók is el tudják látni minden információval, de a 12 órásoknak is szoktunk "szóljatok 20 kör múlva, akkor pihenek egy kicsit" - típusú kéréseket teljesíteni. Bármilyen felmerült gyanút akár a helyszínen azonnal, akár utólag kivizsgálunk (a váltóknál előfordult, hogy megálltak, sétáltak egy-egy kört, őket azonnal meg is kérdeztem, nem mi tévedtünk-e). Képtelenségnek tartom, hogy fél évvel a verseny után felül akarod vizsgálni az eredményeinket, csupán mert kívülről nem látszott jónak a rendszerünk. Nem értem, mire fel ez a számonkérő hang, mi évek óta azon dolgozunk nagy lelkesedéssel, hogy a futók jól érezzék magukat nálunk, szívesen térjenek vissza.
Régóta dolgozunk a chipes körszámlálás megvalósításán is, de mivel a bérlés túl drága, magunknak kell felépíteni a rendszert és nagyon nehéz hozzájutni a szükséges berendezésekhez. Minden követ megmozgatunk, hogy összehozzuk.
Az eredménykijelzésen és a többi felmerült problémán is javítani fogunk természetesen, de én el sem bírok képzelni akkora táblát, vagy kivetítőt, amin száz eredmény futás közben olvasható méretben jeleníthető meg.
Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a verseny jó legyen. Többet nem ígérhetek.
Tervezitek-e, hogy zenével, műsorközlővel színesítsétek a programot?
Gondoltatok-e arra, hogy összegyűjtitek a kívánságokat és ez alapján előre összegyúrtok egy zenei anyagot?
Fogjátok-e hirdetni a rendezvényt Sárváron, tudni fogják-e a helybéli nem futó járókelők, hogy mi történik éppen a városban?
István tábláján kívül: beolvassátok-e a versenyek állását hangosbemondóba mondjuk óránként? Tudniillik ez nem állna semmiből és így jut el a leghatékonyabban az információ a futókhoz. Nem kell megállni, keresgélni, csak fülelni. Kapcsolódó kérdés: tudtok-e a rendszeretekkel óránként PONTOS részeredményt adni? /Kételyeim vannak./
Jogos-e az az igény, hogy verseny közben bármikor megkérdezhesse a futó, hogy eddig hány kört teljesített és ez hány kilométernek felel meg? Ha igen, tudtok-e ilyen információt szolgáltatni?
Akkor én átváltanék kérdő üzemmódba, hátha attól nem sértődsz meg annyira.
Leírnád nekem, hogy pontosan milyen módszerrel számoltátok a köröket?
Belülről nézve borzalmasnak tünt, de lehet, hogy nem, ezért érdekelne.
Azt írod, hogy végig ellenőriztétek a videofelvételt. Mik a tapasztalatok? Volt eltérés a körök számában és milyen gyakorisággal? Ez az információ lenne perdöntő a rendszer működőképességét illetően. Ha megvan még a felvétel, akkor kezdeményezni fogom, hogy az UMSZ is vizsgálja meg mint a bajnokság kiírója és felügyeleti szerve.
Leírnád, hogy a versenyen szerinted min nem kell változtatni és mik azok, amiket jövőre feltétlenül máshogyan fogtok csinálni?
Tervezitek a futópálya lekordonozását és a keresztbemászkálás és autózás megszüntetését?
Történt rendőrségi feljelentés annak az ámokfutónak az ügyében, aki vasárnap hajnalban Skoda 120-as gépkocsijával a körszámláló sátor környékén megindult a futópályán a futókkal szemben, szándékosan nekiment Földvári Zolinak, majd egy kordontartót felborítva továbbhajtott? Tudom, hogy nem én voltam az egyetlen szemtanú, gondolom a rendezők közül valaki intézkedett.
Tervezitek-e, hogy a futópálya szélessége ne változzon a verseny folyamán?
Elég szélesnek találtátok a verseny első órájában a legnagyobb tömegben a kb. 1 méteres kordont? Éjszaka jövőre is szűkülni fog a pálya? Ha igen, akkor ezt előre közlitek-e a résztvevőkkel, vagy majd rájönnek menet közben? Vagy felváltva rugdossák ki-be a futók és a rendezők a bójákat?
Remélem érdemi válasokat is kapunk, nemcsak ilyen
"Minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve, várom további javaslataitokat"
típusú lepergető válaszban reménykedem.
Utolsó kérdésem: István tényleg leakasztja Mecseknádasdon a suli tábláját és felrakja az Intercityre? Vagy megint süket fülekre talált egy abszolút jogos kérés?
Küldtem egy mailt a válasszal, nem akartam a topikot terhelni a technikai részletekkel. Persze, ha mást is érdekel, szívesen elküldöm, jó lenne, ha lenne megoldás.
1. Az említett hozzászólásom valószínűleg akkor születhetett, amikor még tényleg nem voltam Sárváron. Azóta volt szerencsém hozzá. 2. Sem személyeskedésnek, sem vádaskodásnak nem szántam. Egyszerűen kérdeztétek a futók véleményét a versenyről, hát én leírtam, amit láttam (igaz, nem futó, hanem kisérő minőségemben, de így talán még többet is láthattam a versenyből), nem a sértegetés, hanem a jobbítás szándékával. Sajnálom, ha megsértődtél miatta. 3. Már jó néhány körözős versenyen voltam, sőt rendeztem is, köröket is számoltam, tudom, hogy ez utóbbi nagyon nagy odafigyelést igényel, kizárt dolog, hogy közben bármi mással tudjon foglalkozni az ember. Sárváron nem voltam arról meggyőződve, hogy a Ti módszeretekkel kiszűrhetők az óhatatlanul felmerülő hibák. 4. Ebből kifolyólag tényleg a chipes körszámolás lenne az igazi, én többek között Brnoban láttam ilyet, talán érdemes lenne annak a versenynek a főszervezőjével, Tomas Rusekkel is felvenni a kapcsolatot, hátha tud valamit javasolni, segíteni. 5. Drukkolok nektek, hogy a futók javaslatainak figyelembevételével minél jobb versenyt sikerüljön jövőre Sárváron rendezni.
Biztos, hogy sokan szívesen látnák az eredményüket pontosan. Egy másodpercen belül van a visszajelzés a dobozból, a megállás a probléma inkább. Nem mondtam, hogy tökéletes a megoldás, de meggondolandó. Akinek nem számolnak el egy-két kört, utólag biztosan kiegyezne egy kis lassítással.
Ugyanígy lehetne a triatlonos "rácsapós" érzékelőt használni, ha lenne ilyen.
Esetleg megkérdezhetem, mert volt egy magyar fejlesztő, aki akart konkurálni az SI-vel, de nem volt időre kiérlelt technológiája, így nem került bevezetésre, csak néhány próbaversenyt csináltak a rendszerrel...
Nem hiszem, hogy szívesen dugdosnának az emberek körönként. Valamennyi ideig benne is kell tartani, amíg csipog. De mi lenne, ha mindenkinek két dugókája lenne, rajtszámmal ellátva, és a mérőhelyen a rendezők adnák kézbe a másikat, és dugdosnák az egyiket, míg a futó továbbmegy? Mindenképpen kényszermegoldás.
A tájékozódási futóknál használt mérőrendszer (SportIdent) talán használható lehet, bérelhető, minimális a költsége. Kompromisszumokkal terhelt ugyan, mindenkinek be kell dugni a csipet egy íródobozba körönként, és a kapacitása is korlátozott. Ésszerű szervezéssel, pl. 25 körönként csere, kiolvasás stb...
A rendszer képes akár vezetéken, akár rádión is adatot küldeni a megjelenítéshez.
Itt lehet információt szerezni, esetleg januárban kipróbálni egy 50 kilométeres versenyen :o).
Néhány éve minden nagyobb versenyen ilyet használ a tájékozódási futók közössége (kb. fejenként és alkalmanként 150 Ft-os bérleti díjjal), edzéscsomag is van néhány ezer forintos költséggel alkalmanként.
Talán érdemes lenne kipróbálni, valamint azt a technikát is amit egy zseniális szervező alkalmazott a rendszer beszerzésére. Ez kb. aból állt, hogy mecénásokat (vagy befektetőket ) keresett és talált a tájékozódási sportban, akik megelőlegezték a szükséges pénzt, majd 3 év alatt a versenyeken beszedett használati összegekből kamat nélkül visszafizette a pénzt. A rendszer az MTFSZ tulajdonában van, egy üzemeltető cég kezeli, működteti és bérbe adja. A befolyt bérleti összegek hasznából fejlesztik a rendszert, ill. főleg utánpótlás fejlesztésre fordítják egy bizottság ajánlásaival, amelynek én is tagja vagyok.
Ezt most ne vedd rossz néven és ne vedd vádaskodásnak de az idei verseny előtt is felvetettük, hogy kéne egy olyan eredményjelző amit menet közben le lehet olvasni. Akkor is voltak konkrét javalsatok a vége mégis az lett ami lett. (Én a 11. órában tudtam meg, hogy dobogós helyen futok mert sajnos nekem a 12 órába nem fér bele, hogy megálljak listát böngészni. Én ilyen kis stresszes vagyok.)
Most, fél évvel később ott tartunk, hogy lesz eredményjelző ha hozunk és megcsináljuk.
Ezt nem tartom nagy előrelépésnek. A versenyző versenyezni megy oda nem az eredményjelzővel babrálni.
Esetleg ez azt is jelenti, hogy ha mi nem csiáljuk meg és nem viszünk táblát, akkor jövőre se lesz? Te nem osztod azt a véleményt, hogy a követhető eredmény egy nagyon lényeges elem amire mindenképp szükség van?
Én nem sajnáltam a nevezési díjat, sőt jobban is éreztem magam mint amikor ingyen futhattunk. (Tavaly tényleg kényelmetlenül éreztem magam amiatt, hogy úgy kapok, hogy nem adok semmit a futáson kívül.)
Kértem én is ajánlatot projektorra. Sajnos bármilyen vetítő nem jó, mert különben nappal nem fogják látni az emberek. És a biztonság kedvéért jó lenne, ha tudna hátulról vetíteni. Levélre válaszoltam.
Személyeskedhetünk tovább, s megkereshetném egy régebbi hozzászólásodat, ami köröbelül így hangzott, hogy Sárváron még nem voltam, de...
"A videófelvételt nem tartom annak, nem hiszem, hogy bárki is végignéz egy 24 órás igenunalmas videót"
Kinek unalmas? nekem nem volt az. Különben van rajt időmérés, s azt az időtartamot nézed meg amelyiket akarod.
"Ha már ott tartunk, hogy a futók viszik az eredménykijelző táblát, akkor talán vihetnek magukkal frissítőket is, segítőket, asztalokat is és rendezhetnek maguknak a maguk örömére egy jó kis közös futkározást, ahogyan ez januárban meg is történt"
Ez történik itt nálunk Sárváron is. 3 x rendeztük meg a versenyt úgy, hogy nem kellett fizetni. Sajnos az ideit már nem tudtuk így megoldani, amihez nem kis mértékben az is hozzájárult, hogy voltak olyanok, akik bejelentkeztek szállásra többedmagukkal, s elfelejtettek értesíteni, hogy mégse jönnek, s az üres szobát is fizetnünk kellett. Igaz, hogy ingyen ajánlottuk fel, de nekünk pénzbe került.
A táblát István ajánlotta fel, amit nagyon köszönök!
A frissítő asztal elhelyezését Gabi ötlete alapján jónak látom, módosítunk.
A körszámolással kapcsolatban az a szomorú, hogy alaptalanul vádaskodsz. Nem azért változtattunk a hagyományos módszeren, hogy kevesebb számolóra legyen szükség, hanem mert így biztonságosabb. Két gépen egymástól függetlenül számoltuk a köröket, olyan programmal, ami kijelzi a hibalehetőségeket, "nagy lyukakat". Természetesen az egésznek nem lett volna semmi értelme, ha - mint ahogy állítod - 5-10 percenként vittük volna gépre az adatokat. Körszámolásban már van némi tapasztalatunk, de te is kipróbálhatod bármelyik körözős versenyen, mennyiszer tévedsz és mennyiszer veszed észre, hogy tévedtél, ha nyolc embert figyelsz a százhúsz közül.
Egyébként mi nem hiszünk abban, hogy a futóknak és a szervezőknek más lenne a céljuk. Egy oldalon állunk.
Olcsón meg lehetne oldani egy olyan rendszert, hogy 2-3 db számítógép (nem kell még az átlagos teljesítményű sem). Kicsi kis adatbázis, kicsi kis program, mindössze annyit csinál, hogy be lehet gépelni bele egy rajtszámot, az meg lerögzíti, hogy ezzel a rajtszámmal ebben az időpontban a futó áthaladt. A körszámlálónak nem lenne más dolga, csak a közelgő rajtszámokat bepötyögi. Ha egy rajtszám túl gyorsan kétszer is rögzítésre kerül, akkor nyilvánvalóan több körszámláló is beírta ugyanazt a rajtszámot, de ezt könnyen ki lehet szűrni. Ennek eredményeképp még ki sem kell osztani a körszámlálóknak a szerepeket (mármint hogy ki melyik versenyzőket figyeli), az a lényeg, hogy legalább 1x rögzítve legyen minden áthaladó. Természetesen gyors lehetőséget kell biztosítani az elgépelések javítására. Ha nagyon megszalad a fantáziám azt mondom, hogy minden versenyző fotóját letároljuk, és a rajtszámát beírva a gép visszajelez a körszámlálónak, hogy egyáltalán van-e ilyen rajtszám, és ha igen, kit takar. Mert pl. a 112 és 122 közti különbség az éjszaka közepén könnyen elsikkadhat.
Kell még egy picike program, a főrendezőnek, hogy tudjon még egyszer utólag javítani, ha pl. valakit senki sem vett észre. Ugyanez a modul tudna produkálni egy olyan kimenő képernyőt, aminek pl. az egyik oldalán látszik az éppen áthaladó ember neve, rajtszáma, megtett köreinek száma, illetve historikusan az utolsó X db. áthaladó ilyen adatai (ha rövid időn belül többen haladnának át). A képernyő másik oldalán lehetne megjeleníteni az aktuális állást. Ezt a monitorképet ki lehetne küldeni egy projektorra. Ezt a projektort be kell állítani az egyik katonai sátorba, aminek a bejáratába kellene rakni a hozzá tartozó vásznat. (A projektor a vásznat hátulról vetítené meg.) Így a projektor védve van az esetleges esőtől és a vászon is mindig látható a futók számára. Sőt, mivel a sátor alatt van, a nap sem tűz rá, jól látható nappal is.
Szerintetek érdemes lenne-e egy ilyen rendszert összeállítani? Nem chipes, de nem is kerül milliókba. Kell hozzá 3-4 számítógép kölcsön, egy projektor bérlése, némi kábel és egy program.