Keresés

Részletes keresés

zorko Creative Commons License 2014.04.03 0 0 26955

Ahogy Vargham írja, számítanak az arányok. Kiegészítve még azzal, hogy emellett még a fényforrás és a tárgy közötti távolság is számít. (pl. a Nap (ha jól emlékszem) kb. 100x nagyobb átmérőjű a Földnél, tehát elég nagy méretű megvilágító felület, de olyan messze van, hogy mégis irányított fény lesz belőle.

A pontos kulcsa a dolognak az, hogy a tárgy egy pontja mekkora térszögből kapja a fényt. (Kb. = hogy mekkorának látszik a fényforrás a tárgy felől nézve.) Ha kicsi ez a térszög, akkor kemény a fény, ha nagy akkor lágy.

Az én tapasztalatom (és ízlésem :) szerint jó fényt ad az a méret, aminek a térszöge kb. egyenlő azzal, ami egy kinyújtott kar esetén a kéz/tényér mérete. Szóval, ha odaülsz a modell helyére, és kinyújtott karral a kezeddel el tudod takarni a fényforrást, akkor jó eséllyel nagyobb kell. Ez a "tenyérnyi méret szabály" jó annyiból, hogy ad egy útmutatást, ugyanakkor nem is túl szigorú, viszonylag kisebb szoftbox-ot is megenged. Így nem feltétlenül lesz nagyon lágy a fényed, ami egyébként sokszor nem is baj, mert így könnyebb karakteresebb képet készíteni, kihozni az alakot, formát (anyagnál a textúrát, anyagszerűséget). De elég lágy lesz már ahhoz, hogy "simítsa" a bőrt, enyhítse a ráncokat és ne okozzon nagyon éles csillogásokat.

Jól gondolod, bizonyos méret felett már mindegy, hogy nagyobb-e a felület. Legalább is, ha sík felületekben gondolkodunk. Ahogy nő a felület, úgy nő az a térszög is, amiből világítja a tárgyat, de nem egyenes arányban (hanem valamiféle tangens függvény szerint... :). A "180 fokot" elérni már csak végtelen nagy felülettel lehetne... Ha fontos a nagyon lágy fény ("180 foknál" nagyobb térszög kell), akkor el kell szakadni a síktól, pl. szögbe fordított 2 (vagy több) szoftbox kell, vagy megfelelően kialakított felület, amit indirekt világítással használsz, stb.

60x60-as box-szal is tudsz már kezdeni valamit, ezt max olyan 2-3 m-ig tudod eltávolítani a modelltől, azon túl már eléggé kemény lesz a fénye. Ha ezzel akarsz egész alakot lőni, akkor inkább az egyenletességgel lesz nehézséged (arcra jó az expó, lábra már kevés), amit éppen lehet utólag is korrigálgatni, illetve adott esetben előny is lehet, ha épp olyan kép a cél... :)

(pH megjegyzése az 1/500-hoz: szerintem ha csak szórt fény jön az ablakon, akkor a helyiség belső részeiben így érzésre nem fogsz rákényszerülni ilyen rövid záridőre. Inkább a fordítottja lesz szerintem, magas ISO fog kelleni, hogy elkerüld a berázódást. Ettől még persze bőven támadhatnak (mindenféle más) nehézségeid, a kérdéseidből ítélve a "feladat" némileg túlmutat a tapasztalataid által adott területen. :)

Előzmény: HPeter28 (26954)
HPeter28 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 26954

Köszi a válaszokat, nem, nem vállaltam be esküvőfotózást, ez csak egy példa volt, lehetne akár ez pl. egy divatfotó is. Csak az érdekelne hogy egy jól felszerelt fotós milyen estközöket vinne és kb milyen értékekkel dolgozna saccperkábé, illetve milyen lépésekkel finomítana. Egy tapasztalt fotós aki sok ilyet csinált biztos le tudja írni mert a kisujjában van. Na én erre lennék kíváncsi :)

Előzmény: ph5.5 (26953)
ph5.5 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 26953

Menyasszonyt akar fotózni egy kastély termében. Ez nálam azt feltételezi hogy a környezetet is be szeretné mutatni. Ide jobb esetben stúdióvakukkal érkezik a fotós ha ilyen megoldással akar dolgozni. 

Előzmény: Vargham (26951)
ph5.5 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 26952

Nem piszkálásként... de te bevállaltál egy esküvőfotózást kastélyban és most keresed a megoldást hogy hogyan lehet azt  tisztességesen megoldani? (nem érdekel hogy baráti szívesség vagy pénzért- semmi közöm hozzá)

Az a nevezetes 58-as kulcsszámú vaku az max zoomálláshoz megadott érték. Ha te lágy fényt akarsz és beteszed egy 60X90-es boxba, illetve ha ez a fotózás nappali fényviszonyok között lesz, ahol az ablakon beeső fényhez 1/500 vagy rövidebb záridő tartozik akkor meg fogsz lepődni- de semmiféle hatása jó eséllyel nem lesz a fotódra a vaku fényének. Ugyanis a vakud nagyobb látószögnél kulcsszámügyileg lecsökken pl 25-re. Plusz (illetve mínusz) a dupla diffúzoros box is levesz 1 Fé-t. Az 1/500 záridő meg levesz még pl 3-t a HSS miatt. Ott vagy hogy 2.8-as rekesz esetén a vaku által bevilágítható távolság minimális lesz.

Egyszerűsíts: használt egy 2mx1.5m-es derítőlapot.  

Előzmény: HPeter28 (26950)
Vargham Creative Commons License 2014.04.03 0 0 26951

A világító felület (softbox) és a megvilágítandó felület aránya számít. Legalább egyforma nagyságúaknak kell lenniük.

Tehát csak archoz elég egy 60x60-as. Ugyanez egy autónál már pontszerű fényforrásnak számít. Ott autó méretű softboxra van szükség.

Előzmény: HPeter28 (26950)
HPeter28 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 26950

Köszönöm a választ. Mekkora softboxot érdemes venni amelyikkel szép lágy fényt kapok? 60x60 kevés lenne? Esetleg 80x80cm-es? Igaz hogy minél nagyobb a felület annál lágyabb a fény, de gondolom van egy határa amilyen méret felett nem lesz szemmellátható különbség. Vagy tévedek? 

Előzmény: zorko (26946)
panabubus Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26949

Szia, mennie bizony. :(

Most előástam egy ős-Fujit, (602Z) azzal is eldurran. Aztán ha a Vakun beállítom a slave-módot, akkor a HS20 belső vakuja úgy elsüti. Szóval a vaku tuti hogy jó, ezek szerint vonzom a külső vaku-hibás nőket :S

Küldje el szervizbe, én feladtam.

Köszi a válaszokat mindenkinek.

Előzmény: habazutty_ (26948)
habazutty_ Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26948

Szia!

Nekem HS30-am volt. Sima középérintkezős Metz vakuval villant szépen, és Canon 430 ex-el is működött.

A menüben tényleg be kellett állítani, hogy külső vaku van csatlakoztatva.

Mennie kellene.

Előzmény: panabubus (26947)
panabubus Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26947

Nem TTL-ben. Igen, az említett Soligor-t. Az úgy műxik egxyébként, hogy volt a Fotoplus-nál egy "takarítás" Soligor termékekből, így nevetséges áron szórták ki a vakukat is, ráadásul Minolta talppal. Egy régi roncs vaku "normál" talpa került rá, de csak a közép+a test szál van bekötve, így közép-érintkezős módon műxik. (A fényerejével játszom el szükség esetén, 1/1 és 1/16 között.) Tehát nem rendszervaku. Nincs miért leragasztani, mert ahol találkozik, ott nincs semmi. :S  Szerintem. DE egy próbát megér, megpróbálok egy ragasztást, hátha a "semmit se érzékelés" is közvetít az áramkör felé infót :S

Előzmény: zorko (26945)
zorko Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26946

Az alapkoncepció az, hogy ha a téma egy része két forrásból kap megvilágítást, akkor ott az egyik illetve a másik forrásból származó fény összege lesz a megvilágítás.

Természetes fény esetén nem szokás (nem is nagyon lehet) külön-külön mérni az egyes forrásokból érkező megvilágításokat. (Úgy lehetne, pl. két ablak esetén, hogy letakarod az egyik ablakot, és méred az expót, aztán leveszed a takarást és a másikat takarod le, azt is megméred. Az eredő expót a két mérésből lehet számolni, de persze fölösleges, egyszerűbb megmérni úgy, hogy egyik ablak sincs letakarva.

Vakuzásnál nem lehet (könnyen) egyszerre mérni, ezért úgy szokás, hogy a természetes (folyamatos) fény megméred, a vakut meg hozzá kell adni, számolni.

Például ha mindkét megvilágítás egyforma erős, akkor az eredő fény kétszeres lesz, ami egy blende különbség. Ha mondjuk az egyik megvilágítás f4-et ad, és a másik is, akkor a kettő együttes fényében f5,6 lesz a helyes blende.

A vakunál a vaku fényerejével távolságával tudod szabályozni a megvilágítást, és a záridő nem számít, míg a folyamatos fénynél a záridővel is tudsz játszani.

Tehát a blende, ISO egyformán hat mind a vakufény mind a természetes fény expójára, a záridővel a természetes fény expóját tudod befolyásolni.

Előzmény: HPeter28 (26944)
zorko Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26945

nem úgy érzékeli mint más normális bridge

Hmm... Nem biztos, hogy jó az, ha egyáltalán érzékeli. (Végül is milyen vakut kéne elsütnie? Az említett Soligort (vagy mi volt az...)?)

Meg kéne próbálni leragasztani a "fölös" érintkezőket, hogy ne érzékelje a vakut. Így elsüti?

(TTL-ben lenne a használat?)

Előzmény: panabubus (26942)
HPeter28 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26944

Sziasztok. Ismét lenne egy kérdésem vakuzással kapcsolatban, vakus portréfotózásnál ti hogyan, milyen lépésekben milyen sorrendben állítjátok be az értékeket hogy eljussatok a jól kiexponált fotóig?

Mondok példát, adott egy nagy belmagasságú teremszerű szoba, például egy kastély társalgója, ablakok felől van természetes szórt fény, de nem túl erős. A modell mondjuk egy menyasszony, a szoba közepén (neki oldalt vannak az ablakok) ül egy kanapén. A háttér nem stúdióháttér, hanem a bútorok, vagy kandalló stb.

Felállítok egy nagy softboxos vakut főfénynek (56os klcssz) vízszintesen 45 fokra, függőlegesen fejmagasság fölé, és mondjuk egy másik vakut rézsút a modell mögé surlófénynek. Na és itt kezdődik a gondom, ugyanis rahedli változó van amit állítani lehet, a vaku fényereje, a softbox távolsága a modelltől, rekesz, zársebesség, érzékenység. Azt tudom hogy kiegyenlítettnek kell lennie a természetes és vakufénynek, ugyanakkor ha jó az arány a kép akkor sem lehet alul vagy túlexponált. Ehhez szoktátok használni a hisztogramot vagy csak szemre állapítjátok meg hogy jól van-e kiexponálva a fotó? (esetleg csak kiégésjelzővel) Vannak esetleg valamilyen általános összetartozó kiinduló értékek amit aztán lehet finomítani? Elnézést a sok kérdésért, de ez a vakus téma valahogy még mindig nem tiszta számomra. Előre is köszönöm a segítségeket.

bestpixel Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26943

A szett elkelt.

Előzmény: bestpixel (26935)
panabubus Creative Commons License 2014.04.02 0 0 26942

Kösz' a gyors választ. Ha jól tudom, nem használt még hozzá semmit a néni. Nemrég vette (vagy kapta?) használtan egy barátnőjétől. Rokongyereket akart fotózni, én odaadtam az enyémet, instruáltam, hogy plafonra lőni, stb. Aztán amikor kipróbáltuk, akkor jött a gond. A vaku feltölt fullra, a de nem villan el.

Most előbb megnéztem, a Nikon D1H is elsüti. :(

A gond az hogy a HS20 ahogy nézem nem úgy érzékeli mint más normális bridge, hogy ha rádugom akkor átvált a menüjeében, hanem úgy kell engedélyezni, de ezt akkor is engedi, ha nincs rajta külső vaku :)

Előzmény: zorko (26941)
zorko Creative Commons License 2014.04.01 0 0 26941

Ki kéne próbálni egy Fuji vakuval....

(Ha jól értem, akkor még semmilyen vakut se sütött el a HS20. Eszerint akár még rossz is lehet...)

Előzmény: panabubus (26940)
panabubus Creative Commons License 2014.04.01 0 0 26940

Sziasztok!  A sors fintora, hogy mindig kifogom az azonos gonddal nyüszögő barátnőket. Régebben egy samsungos volt a szentem, a mostaninak Fuji HS20-a van. És a probléma szintén a vaku...

És az meg engem bombáz, hogy segítsek neki :(

Hátha valaki tudna itt segíteni, a gép topikjába hiába írtam be, hallani ahogy a borsó pereg a falról azóta is, válasz egy szál se.:(

A kérdés-variációk:

1.Esélyes hogy balfék a júzer;

2.Csak FUJI vakut szereti a HS20Exr

3.Rossz a vakupapucs vagy a vezérlő áramkör?

Sima közép-érintkezősre alakított más típusú (szinte vadonás új) vakut nem hajlandó elpukkantani. :S

Miközben a saját gépem, egy FUJI S3 Pro lazán dolgozik ugyanazon vakuval. (Soligor PZ-42, eredetileg MInolta talppal adták, úgy lett átalakítva "normális"-ra)

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.01 0 0 26939

Eladó 1db új Yongnuo RF-603C (Canon) rádiós vaku kioldó. Mivel a Yongnuo újabb vakujában beépített vevő van, így csak egy darabra van szükségem a párból. Dobozában, leírással, egy rövid kábellel, elemek nélkül (gyárilag). Email címem publikus, Sopronban található.

Ára 4000 Ft + postaköltség

D_Bob Creative Commons License 2014.03.22 0 0 26938

Valakit érdekel-e egy Canon Speedlite 199A?

Tokkal, 4khuf-ért. Digitális vázon is megy természetesen.

Zozii919 Creative Commons License 2014.03.22 0 0 26937

Az előző linket törölték mert elfelejtettem a vaku sorozatszámát megadni. Az új LINK

Előzmény: Zozii919 (26936)
Zozii919 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 26936

Sziasztok!

Ha esetleg érdekelne valakit pár komoly eladó stúdiófelszerelés, akkor itt megnézheti: Fotós adok/veszek
Stúdióvaku, fali háttértartó, softbox, boom kar, háttérpapír

bestpixel Creative Commons License 2014.03.18 0 0 26935

Eladó új, bontatlan Speedlite Pro Kit: 7 részes vakufeltét, fényformáló szett fejvakukhoz. A szett segítségével bárhol használhatók a fotóstúdió legfontosabb fényformálói. 5x7,5 cm-es fejméretű vakukhoz (de nagyobbakra is alakítható)
A szett tartalmaz:
1: diffúzor beépített vakuhoz
2: 20° méhsejtrácsos szűkítő
3: 40° méhsejtrácsos szűkítő
4: nagy méretű méhsejtrács
5: nagy méretű diffuzor/softbox
6: hexa softbox (hatszögű)
7: beauty dish
+ igényes, szivacsos gyöngyvászon hordtáska
Információk:
http://www.speedlightprokit.co.uk/ vagy a magyar teszt: http://pixinfo.com/cikkek/speedliteprokit
A szett új, nem használt, eredeti gyári kartondoboz csomagolásban van még.

Ára: 29 900 Ft.

Budapesten személyesen vagy posta bárhová. 

Érd: email vagy 20/28-26-196 (a fórumot nem nagyon nézem)

futoz (X) 2014.03.16 0 0 26934
Előzmény: nevemnick (26932)
zorko Creative Commons License 2014.03.16 0 0 26933

Ezt mi lelte, nem látszik töröttnek a taplrésze...

Az a kis vékony, lapos, hajlékony, barnás színű "csík" kapcsolta össze a két most különálló részt?

Más javítanivaló nincs rajta? :)

Előzmény: phieszta (26931)
nevemnick Creative Commons License 2014.03.16 0 0 26932

Üdv! Keresek ezüst és áteresztő ernyőt/kb.80cm-est/ 06709478301

phieszta Creative Commons License 2014.03.15 0 0 26931

ELADÓ:

Nikon SB 28 DX

Barkácsoló kedvű fórumozónak egy leharcolt állapotú de működőképes vaku. PC csatlakozóval elsüthető a vaku. LCD kijelző működik, minden leolvasható róla. Gombok is működnek.

(S/n.:2012424)

Ár: 7.000 Ft

Budapesten megtekinthető.

Az email címem publikus.

Tel.: 30 696 58 55

foto-k Creative Commons License 2014.03.14 0 0 26930

Megpusztult (valószínűleg csőhibás) Canon 580 EX vaku (196975) eladó barkácsoló kedvű fórumozónak. Irányár: 30e Ft

Elkelt.

Előzmény: foto-k (26925)
GPS Creative Commons License 2014.03.14 0 0 26929

Húhh, de pörög itt a piac :-))))

Lehet majd én is előrukkolok valamivel - jó áron, persze :-)))

.

Előzmény: Törölt nick (26928)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 26928

elkelt, köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (26921)
foto-k Creative Commons License 2014.03.12 0 0 26927

Eladó egy Canon ST-E2 TTL vakuvezérlő elemmel, tokjával, dobozával. Sn. DV0614

Irányár: 27e Ft

Mail publikus vagy Telenor 934egy059

Budán a Mammut közelében megnézhető.

Nick_X14XE Creative Commons License 2014.03.11 0 0 26926

"Jaj, nem akarom megmondani mit vegyél."

Ne izgulj, nem egyetlen ember véleményét hallgatom meg, és nem is fogom leverni rajtuk, ha nem jön be a végső döntésem. :)

Viszont ezek a kínaiak annyira olcsók, hogy szinte játszani megéri, és ahogy írod legrosszabb esetben a rendszervaku mellé plusz fényforrásnak is elmennek.

"érdemes visszaolvasni a topicot"

Jelenleg olvasgatok mindenfélét a témában, itt is máshol is. Köszönöm az eddigi infókat!

Előzmény: zéeles (26922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!